Besök i Motala


Idag åkte ungefär 10 SPF(Sveriges Pensionärsförbund) medlemmar till Motala med egna bilar. Motala har jag inte varit i så många gånger i, mest rest igenom. Motala är ju berömt för många saker. Bl.a. Motala Radio från vilken man som barn kunde höra farbror Schvens Stockholm-Motala o  barnens Brevlåda m.m.. Sen den nästan avsomnade Motala Verkstad där man tillverkade allt från rostfria kärl till lok. Och nuförtiden ett av de mest besökta museerna i Sverige, Motala Motormuseeum.
                                  Tyvärr förkortades vårt besök på Motala Verkstad ner p.g.a. att guiden missuppfattat platsen och stått vid motormuseet istället. Han undra var vi blev av o vi undra var han blev av. 1 timme gick nog åt att vänta och under den tiden åskade och spöregna det. Men vi hade skydd. Så småningom kom docjk guiden och han berätta en hel del, bl.a. att Motala Verkstad varit Sveriges första stora verkstad och att den startades p.g.a. Göta kanalbygget. Så i en byggnad var det ritningar av dom berömda bröderna Eriksson, redskap som användes vid bygget m.m ,m.m. Sen hann vi ochså besöka en byggnad där det stod lok, landningställ till Draken o Viggen, torpeder, minor, rostfria köksredskap. Ja, att Motala Verkstad hade ett sådant stort sortiment det hade jag alldrig trott. Ja visst ja. Dom byggde även ångfartyg o torpedbåtar.  Tyvärr blev besöket som sagt mycket avkortat
                                  Sen åkte vi och  åt middag, lax med stuvad potatis i närheten av Motormuseet. När den goda middagen var avklarad gick de flesta av oss och tittade på motormuseet. Någta åkte o titta på ett textilmuseeum. Ja, en annan som mest är intresserad flyg fick se det i skalamodeller, massor! Men det var inte det intressantaste den här gången. På museet fanns gamla radioapparater, gamla telefoner, gamla motorcyklar och bilar i ett stort antal. Det fanns bilar från T-ford till  Lamborghini, från Amason till Mercedes cl 190, från Rolls-Royce till Loyd. Ofattbar mängd bilar.

Knäppte säkert en 10-15  foton av alla olika bilar. På bilden längsr upp ser ni då den utomordentligt vackra Merceden, sport 190 cl tror jag beteckningen var från ja, -60-70-talet? Vad bilen här ovan heter har jag ingen aning om. Ja, vad var det mer. Jo Kungens gamla moped, Gustav den V:s gamla elegangta jaktbil, Kar De Mummas Rolls-Royce, Karl Gerhards Buick. Nä nu går det runnt i huvet på mig., jag kommer att drömma om bilar i natt . Jag är ingen bilentusiast men det här var intressant! Ja, lyckad utflyckt!
                             Kalle Parakit satt o åt när jag kom hem. Han såg måttligt intresserad ut när jag kallade på honom. Tofsen på huvet var dock uppåt vilket var ett gott tecken.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0