Det är intressant att studera fåglar....


Skatorna är ju roliga o studera liksom kajor, kråkor o andra kråkfåglar. Läste idag en artikel i Nerikes Allehanda om skator under rubriken Skator är få -fänga varelser. Enl. artikeln kan skator känna igen sig själv i en spegel, en förmåga som placerar dem  i samma exklusiva kategori av fåfänga varelser som scimpanser, delfiner, elefanter och, förstås, skapelsens största diva människan.
                               Tyska forskare har kommit fram tiil, tvärs emot vad villaboende trott, att de tjuvaktiga skatorna  bara bryr sig om att picka sönder soppåsar o sprida ut innehållet- så är skatorna faktiskt ochså medvetna om sin egen existens. I tester med prickar i olika färger som målats på ett gäng skator kunde de peka på sin "egen" prick i spegeln. Det säger mycket om deras hjärnor och våra hjärnor, menar forskarna. Det är dock osagt om skatorna blir fåfänga flickors nya umgänge, eller om de bara blir forskarnas favoriter!     Källa TT- REUTERS bild hem.passagen.se
                          Ja, där ser man. Skatorna följer ju en ibland på håll när man är ute o går men är ju mycket skyggare än kajorna. Sen sitter ofta skatan dold i ett träd o skäller ut en. O nere vid hamnen är ju kajorna nästan halvtama o nån skata ser jag alldrig. men dom är nog där på mornarna för dom är ju väldigt skygga o vaksamma.

Änderna är ju som jag tycker väldigt sociala o medvetna på nått vis och ochså roliga o studera o coola är dom ochså när dom ligger i gräset  o äter. I dag lyckades jag fota den vita hanankan bland änderna Dom är ju väldigt sams. Tittar man noga på fotot så ser man att ankan har en gul näbb o det har ju inte änderna. Annars är dom lika stora.
                                    Appropå fåglar så är nu Kalle Parakit  mycket mera "avslappad" sen han själv lyckades hitta tillbaks in i buren. Tofsen står nästan rakt upp på honom när jag pratar med honom och han galer inte längre när han skall äta. O Vad som är lustigt? är att han går o äter frö så fort jag äter!  Vad jag nu är nyfiken på är om Kalle är en hane för försäljaren på Zoo-affären trodde han var en hane men fågeln var för ung för att riktigt bestämt kunna säga detta. Jag får ringa till affären eller nån annan som begriper sig på o se det om några månader. Visar sig att det är en hona får hon heta Kalla efter Charlotte Kalla så blir det inte så stor skillnad på namnen. Ja, fåglar är kul och kanske inte så dumma som vi tror. Dom verkar både ha känslor o fåfänga!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0