Fotbolls VM 1958, slutspelet

KVARTSFINALEN SVERIGE-SOVJET
Matchen gick på Råsunda den 19 juni inför 31.900 åskådare. Innan matchen kom ett häftigt regnväder som antagligen reducerade publiksiffran. Sverige var lite betänksamma innan matchen ty målskillnaden för de 2 sista matcherna mot Sovjet var 0-13! Dock hade Sovjet spelat en omspelsmatch mot England om kvartsfinalplatsen så sovjeterna borde vara lite sega i benen. Sverige gjorde en alldeles utmärkt match, en av de bästa på lång tid. Efter en mållös första halvlek spelade de svenske med Simonsson, Gren och Hamrin en bländande fotboll i andra halvlek o gav inte sovjeterna en chans. Blixtrande kombinationer avlöste varann. Världsmålvakten Lev Yashin släppte in 2 mål gjorda av Simonsson o Hamrin på nära håll i  49 0 88 minuten.

SEMIFINAL SVERIGE-VÄSTTYSKLAND
Matchen gick på Ullev, Göteborg 24/6. Det rådde fotbollsfeber i Sverige och biljetterna till Ullevi var dyrgripar. Det kom hela 51.500 åskådare till matchen. Västtyskland var regerandevärldsmästare och ett fruktat lag, inte minst för sin fysiska spelstil. Dom hade haft en besvärlig väg till kvartsfinalen men där besegrade dom Jugoslavien enkelt och formen  var i stigande. Västtyskland fick ochså en perfekt start och tog ledningen med 1-0 efter att väntat ut Sveriges anstormning den första kvarten. De gjorde mål på sin första kontring genom Hans Schäfer på ett fint inägg av  Uwe Seeler, senare en av de stora i tysk fotboll efter vad undertecknad komme ihåg!  Men de svenske lät sig ej avskräckas utan anföll friskt. Nacka snappade upp en chansartad passning från Liedholm och sköt imål invid vänstara stolpen. Matchavgörande blev sen utvisningen av den tyske backen Juskowiak i  62 minuten. Tyskland forsatte att skapa hyperfarliga chanser trots 10 man men när Walter efter några minuter tvingades linka av planen så fick Sverige både grepp om bollen o matchen o efter passning av Hamrin dunkade Gren upp bollen i tyskarnas vänstra kryss, ett så kallat kanonskott. Bollen tog i innerstaget o studsade ut med sån kraft att de flesta åskådarna inte uppfattade att bollen  var inne! Det återstod då bara 10 min av matchen. Sen avgjorde Kurre Hamrin matchen med att göra sin berömda dribblingsraid från halva planen o lirka bollen i mål. Säkerligen det mest omtalade målet som gjorts i svensk landslagsfotboll! Sverige var i final mot Brasilien som slagit Frankrike med 5-2!

FINALEN SVERIGE-BRASILIEN
Matchen gick den 29 juni på Råsunda inför 49.737 åskådare. Det hade regnat dagen innan så en del experter trodde att det skulle gynna Sverige att spela på en tung plan mer än Brasilien och fick man bara ett ledningsmål så....
Och visst, bara efter 3 min tog Sverige ledningen genom Nisse Liedholm som gjorde sig fri från Zito, drog höger o sköt ett flackt skott mot bortre burgaveln som Gylmar inte kunde ta. 1-0 till Sverige. O en entusiastisk publik vädrade guld!
Men ack vad man bedrog sig. Brasilien lät sig inte nedslås o Garrincha på högeryttern beredde Sven Axbom mycket stora bekymmer. 5 min efter Sveriges mål gjorde Vava mål efter inlägg från Garrincha. Därefter var det Brasiliens match o innan 1 halvlek var slut gjorde Brasilien en kopia på första målet.  I Andra halvlek var det ren uppvisning från Brasilien o Sveriges tämligen ålderstigna lag tröttnade,(Gren var 38 o Liedhom 36 bla.) Brasilien spelade ut Sverige fullständigt o vann med 5-2 efter 2 mål av underbarnet Pele 17 år. Pele kom ju att bli en av världens 2-3 förnämsta fotbollsspelare genom tiderna och tog publiken med storm med sitt spel o fantastika 2 mål!

Firandet blev minnesvärt, Brasilien applåderades av publik o motståndare. Kung Gustav  V1 Adolf  kom ner på planen o delade under stort jubel ut  pokalen till segerrusiga brassar som sprang ärevarv med  en stor svensk flagga.
Även Sverige hade en del att fira. VM-silvret var den största framgången någonsin och turneringen hade varit en organisatorisk o ekonomisk succe! Att Brasilien tog guldet var synnerligen rättvist och att de gjorde det på ett publikfriande och sportsligt sätt gjorde att  Sveriges finalförlust var lätt att bära både för landslag o publik!
                                           Jag såg matchen i repris på tv häromdan med Chris Härenstam och Glen Strömberg som fiktiva reportrar. Faschinerande o höra deras kommentarer till 50-åriga bilder.Under den första halvlek var jag imponerad av Sverige faktiskt. Gunnar Gren, Nisse Liedholm,Agne Simonsson( ung o briljant) Nacka Skoglund o Kurt Hamrin var ju fina tekniker. Kalle Svenson var bra i mål, Parling o Börjesson grovjobbare. I mittförsvaret brast det ju en del ändå och Axbom var ju chanslös mot  Garrincha, Bergmark bra som vanligt. Julle Gustavsson, fick ingen uppfattning riktigt, Brasilien hade för bra anfall!
                             Sverige hade samma uppställning i alla matcher förutom i matchen mot Wales.: Målvakt Kalle Svensson, backar Orvar Bergmark o Sven Axbom. Centerhalv Julle Gustavsson, ytterhalvor Reino Börjesson o Sigge Parling, innrar Niels Liedholm o Gunnar Gren, center Agne Simonsson, Yttrar Kurt Hamrin o Nacka Skoglund. Så var dåtidens uppställningar!
                             Brasilien  hade denna uppställning. Målvakt Gylmar, Djalma dos Santos, Milton dos Santos, Zito, Bellini, Orlando, Garrincha, Didi, Vava, Pele, Mario Zagallo Mest imponerad var jag av Pele, Didi, Vava och Garrincha. Ja, man la ju mest märke till dom eftersom Brasiliens anfall var så bra men det var ochså försvaret  så klart!