Mittens rike, som det kallas...


Det är ju Kina det gäller. Sitter o läser i en artikel i NA från TT skriven av  Tomas Bengtsson. Kina är ett land som jag är nästan lika intesserad av som Israel. Jaa, ett mycket litet land o ett mycket stort land! Verkliga kontraster!
                                   Det har ju varit tyst om Kina nu ett tag. Både om OS o Tibet. Antikinalobbyister kom väl så att säga i skymundan av jordbävningen. Så här står det i början av artikeln: Kinas tillväxt och blomstring saknar motstycke i dagens världsekonomi. Ändå talar tecknen för att resan bara börjat. Det kommer att fortsätta de närmaste 30 åren, säger den  aktade ekonomiprofessorn Yi Xianrong i Peking.  O många ekonomiska bedömare håller med. Vidare står det: Trots årliga tillväxtökningar på drygt 10 procent de senaste åren ser Yi ännu oerhörda outnyttjade resurser i ekonomin. En är att landet  har mycket teknisk utveckling att ta in. Det kommer att i sig öka utbildningsnivån på arbetskraften och framförallt ge stora produktionsökningar. Det pågår redan främst i städerna men kommer att sprida sig ut över landet och skapa mycket välstånd. Det här tycker jag ochså är intressant!: Ytterligare tillväxt kan skapas genom att flytta produktion från de rikare kustprovinserna i öst till de ekonomiskt mer utsatta i väst- där utbudet av arbetskraft är större och lönerna lägre. Sen står det i artikeln:  Redan i år  passerar Kina Tyskland som världens största exportland. Exportframgångarna har givit Kina världens största reserv av utländsk valuta- i mars den ogripbara summan 1 682 miljarder dollar, en ökning med 40% på ett år. Ja det räcker med detta utdrag, det säger allt!

I början på  90-talet var jag och en kompis nära att beställa en resa till Kina. Vi skulle åka dit med transsibiriska  järnvägen. Vi skulle nog varit i Kina 3 veckor efter vad jag kommer ihåg. Det blev motorcyklar istället och det var ochså en höjdare. Men hade det nu blivit Kina istället så hade vi säkert tillbringat några timmar på Kinesiska muren, ett av världens underverk. Jag tycker att Kina har lika stor rätt att bli en välfärdsstat som Sverige har blivit. Stort eller litet det skall väl inte ha betydelse. Det är faktiskt inte så länge sen vårt land var ett av europas fattigaste länder! Och hur har vi burit oss åt mot vår urbefolkning, samerna. Krigat har vi gjort i många århundraden över våra gränser förutom inne i landet! O särskilt demokratiskt har vi väl inte alltid varit, det tycker nog inte norrmännen t.ex.! Ja, det är det här med pekfingrarna, dom har vi lätt o ta till i alla möjliga sammanhang. Ödmjukhet krävs nog i ankdammen annars druknar vi i oceanen! O fresten hur var det nu igen, Kina 1,2 MILJARDER innevånare, Sverige 9,3 MILJONER, prata om övertal i lika värde!
Foton varldens.flaggor.se. muren-travelaid.se.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0