Tänker både på Nationaldagen o EM i fotboll


Denna vackra bild symboliserar mycket! Idag är det  ju Nationaldagen o imorgon är det premiär för fotbolls EM. Skulle det då gå bra för Sverige så viftas det med flaggor både här o där o nationalismen  ser inga gränser! Jaja, även innan matcherna viftas det med dom. Så är det ju i alla länder. men en sak blev jag nyfiken på. Hur fick vi vår flagga.
                                 Många teorier finnes. Enligt en legend såg Erik den helige det gula korset på den blå himlen när han landsteg i Finland under korståget 1157. men för detta finns inga belägg. Beskrivningar finns först 400 år senare ca. av den blågula fanan! Enligt en teori av den svenske historikern alf Åberg uppkom den svenska flaggan som en motståndsflagg i mitten av 1400-talet dv.s. man ändrade färgerna på den korsfärga som danskarna haft. Upprorsmakaren Karl Knutsson Bonde skulle legat bakom detta. Historikern Carl- Gustav Liljenberg trodde  att Erik X1V anamadde Rigas blågula korsvapen 1562:
                                 Den första bild av en blå duk med gult kors som en svensk flagga är ett landskapsvapen för södra Finland från 1550-talet samt en från Gotland i Gustav Vasas liktåg från 1562. den första officiella beskrivningen av Sveriges nationalflagga  finns iett kungligt brev från 1569 är att den skall ha"gult udi korssvijs påå blott"
                               Den svenska flaggan tycker jag är så vacker med sitt gula kors på blå botten. Solen o himlen som jag ser det, vilken symbol!  Relaterad länk Wikipedia Foto sweden.se

Kommentarer
Postat av: sydlappen

konstaterar att här nere på österlen var det inte mkt svenska flaggor, det var nog lika mkt Skånska flaggor ute.

2008-06-07 @ 13:43:54
URL: http://www.riff.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0