Gotland, raukarnas ö



                                               Historia
Gotland var tidigt ett handelscentrum, tidvis ochså  en högborg för sjörövare. Många tyska köpmän etablerade sig i Visby och rivalitet uppstod mellan dom och de inhemska handelsbönderna. vilket ledde till ett inbördeskrig som bilades av Magnus Ladulås 1288. År 1361 intogs ön av den danske kungen Valdemar Atterdag, och först 1645, vid freden i Brömsebro blev Gotland svenskt. År 1676 invaderade danska styrkor ön igen och de höll ön till  1679 då de slutligen lämnade ön  och sedan dess har ön varit svensk. I samband med att danskarna lämnade  ön sprängde de Visborgs slott.
                                            Natur o geografi
Gotland ligger i Östersjön, cirka 90 km från det svenska fastlandet. Landskapet utgörs ochså av Fårö,Karlsöarna,Gotska Sandön,Östergarnsholm samt mindre öar. Landskapet är även ett eget län, egen kommun och eget stift.
                                          Gotland består till största delen av kalksten och märgelsten. Berggrunden bildades av i en revmiljö och Gotland är därför mycket rik på fossil. Naturen på Gotland är starkt påverkad av den underliggande berggrunden med omväxlande slätter,skog, lövängar och myrar. Vid stränderna åtrfinns klapperstensfält, strandvallar och raukar. Klimatet är milt och växtligheten artrik med bl.a. finner man Östersjöns enda fågelberg på 2 öar utanför Gotlands västkust- Lilla Karlsö och stora Karlsö.
                                           Gotland är en stark jordbruksbygd och har en stark turism. Vete och sockerbetor odlas mest. Lång tradition av fåravel o boskapsskötsel finnes. Näringslivet har dominerats/ domineras av sten-, cement-, livsmedels-och elektronisk industri. Försvarsmakten var tidigare den största arbetsgivaren på ön. De vitmålade kyrkorna måste nämnas, finns  närapå 100 st!
Yta                                     3 140 km2
Folkmängd                      57 317
Högsta punkt                  Lojsta bed  82 möh
Största sjö                      Bäste träsk
Nationalpark                  Gotska Sandön
Storre orter                     Visby, Roma , Slite,  Klintehamn, Fårösund, Klintehamn.
Kändisar                        Christoffer Pohlhem, Pigge Wermelin, lars Gullin, Babben Larsson, Alf Martin, Josefin Nilsson, Hjöris Pettersson, Sonja Åkesson m.fl.

                                     Gotland besökte jag och 2 av mina barn-barn Viktor o Moa, augusti -05 då de precis blivit 7 år. Vi åkte på en bussresa och bodde i Visby 3 dgr. Vi gjorde utflykter varje dag och såg Gotland från Fårö i norr till raukarna i söder. Dessutom var det medeltidsvecka på ön med tornerspel bl.a. i Visby.
                                     Gotland är en pärla i Östersjön. Visby är otroligt faschinerande med sin gamla ringmur o rosor o medeltida prägel innanför murarna. Och vilken speciell natur med raukarna t.ex
                                     Jag kommer alldrig att glömma känslan av medeltid som jag fick i Visby. Halva Visbys befolkning(minst) var uppklädda i medeltida dräkter vilket förstärkte känslan vid besöket. Visby och Gotland är absolut helt unikt i landet Sverige, ja mer än så!
Fakta Wikipedia, bilder  www.eurotourism.com och www.smh.au

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0