Öland, det soligaste? o minsta landskapet


                                                        Historia
Från 1569 till 1804 var hela Öland inrättat som så kallad djurgårdsinrättning, det vill säga en kunglig jaktpark Det byggdes t.o.m. en mur tvärs över ön några km norr om Ölands södra udde, så att villebrådet inte skulle springa in på böndernas åkrar när de kungliga jakterna pågick. Ölänningarna fick på den tiden inte äga hundar, då de kunde störa kungens jakt. Ottenby kungsgård på öns södra udde är därmed det område som längst i världen oavbrutet fungerat som jaktområde för en regerande monark..
                                       Öland fick en järnväg  1906 och från 1910 kunde man åka med smalspårig järnväg från Ottenby i söder till Böda i norr, en sträcka på 151 km. Järnvägen lades ner 1961. Dett kungliga slottet Solliden är berömt men ej så gammalt. Ölandsbron som byggdes på 1970-talet kan kallas för modern historia. Ottenby fågelstation är världsberömd.
                                               Natur o geografi
Öland är geologiskt sett en mycket ung ö. Den består mest av kalksten. Ön är Sveriges minsta landskap o näst största ö. Öland är beläget i Östersjön öster om Småland från vilket det skiljs från Kalmarsund. Ön är som sagt förbunden med fastlandet genom Ölandsbron. Ön är känt för sina alvarmarker som ligger i huvudsak på öns södra halva. Södra delen av ön är under betäckningen Södra Ölands odlingslandskap av Unesco definierat som omistligt världsarv! Ett ovanligt inslag i det Öländska landskapet är de hundratals väderkvarnar av trä som fortfarande är bevarade. Öns natur o kulturmiljö har gett upphov till ett uppskattat tillhåll för konstnärer.
Yta                                     1.342 km2
Folkmängd                      24 628
Högsta punkt                  Rösslösa 58 möh
Största sjö                      Hornsjön
Landskapsblomma     Ölandssolvända
Landskapsdjur             Näktergal
Världsarv                       Södra Ölands odlingslandskap
Största Orter                 Borgholm,, Degerhamn, Färjestaden, Mörbylånga, m.fl.
Kändisar                       Lill Linfors, karin Fransson, Per Ekström, Erik Johan Stangnelius,, Eva Bexell, Lennart Sjögren m.fl
   Bild  www.ofhs.itkalmar.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0