Åter i Arns rike!


I våras var en del av oss pensionärer i SPF i Kinnekulle området. Ochså det ett betydelsefullt område på medeltiden och i Arns rike. I går gick bussresan längs västra Vättern mot Karlsborg och in i landet mot Falköping I  I Karlsborg stanna vi och drack kaffe innan vi åkte till en plats som betytt mycket från medeltiden tills våra dagar, Forsviks bruk. Brukets historia är faschinerande men jag håller mig liksom innan till medeltiden då allt började här. Människor hade naturligtvis funnits här i långt tidigare. 
                                På bilden ser vi infarten till det i Arns historia ochså betydelsefulla bruket. Cecilia Jonsdotter Roos donerade gården Forsvik till Vadstena kloster och när klostret tar över i början på 1400-talet finns redan en mjölkvarn på gården. Sedan blev det en till mjölkvarn, en sågkvarn och en hammarsmedja. Då kunde man säga att brukets långa historia inleddes
 
.
 Det här är Cecilia Jonsdotter Roos på "besök". Och hon har besök av lite yngre damer o herrar. Alltså, jag är inte så där intresserad av " matriell" historia, teknik o så. Nää, medeltiden, historien o människorna kan jag fantisera mycket om. Dom säger att kvinnor inte har nån makt o jämställdhet i våra dagar men på medeltiden fanns det inflytelserika personer som var kvinnor

 Här har vi Heliga Birgitta på besök. Hon levde ju på 1300-talet men förknippas ju med Vadstena kloster. Birgitta är då på tidigt besök men hon har antagligen varit här i trakten innan. Här pratar vi ochså om en kvinna med stor makt på alla sätt!
                                          Jag kan framför mig se hur folk går i sina medeltida dräkter på området. Jag skulle gärna velat vara med. Det var ju en grym tid där trälar var mindre värd än boskap. Men vad är skillnaden motför våra dagar med talibaner o andra i farten? Jag kan höra knarrandet från kärrorna som oxarna drar i lera o modd. Se en riddare komma ridande med sitt följe. Se en lägereld o stor gryta....... jaa, tänk om man kunde leta upp bärarna av ens gener långt tillbaks till medeltiden. Men det är ju inte så lång tid i människans tidscykel.

 Kyrkorna I Sverige var ju katolska innan innan Gustav Vasa genomförde reformationen. Alla kloster o en del kyrkor förstördes av denna för svensk historia betydelsefulla person. Men ingen skall inbilla mig att han brydde sig särskilt mycket om om kyrkorna var protestantiska eller inte. Det var pengarna han ville åt för han hade stora skulder bl.a. till Hansan! Det var alla krigen som kostade enorma summor! Att han rev alla klostren förlåter jag honom inte för därmed gick mycken viktig historia i "graven".
                                      Men här framför oss ser vi en del av innanmätet på den berömda Kungslena kyraka som vi besökte efter ett stopp i Tidaholm. Som vanligt griper mig något när jag besöker de här gamla kyrkorna som uppfördes under tidig medeltid. Fantasin börjar skena iväg o en känsla av samhörighet o spänning far igenom mig o min själ !
                             Dock begriper jag att den medeltida klädda kvinnan på bilden av börd är en från våra dagar. Hon är alltså vår guide i kyrkan och hon berättade mycket om den. Delar av kyrkan uppfördes redan i början av 1100-talet!  Men enligt traditionen uppfördes kyrkan till minne av Erik Knuttsson som vann över Kung Sverker den yngre i slaget vid Lena 1208! Lena betyder förresten sluttning på medeltidssvenska!. Kyrkan har ju uppförts i romansk stil men förföll på 1500-talet  av kända skäl. Sen har den fått en upprustning o naturligtvis en del protestantisk prägel men det finns t.ex. väggmålningar från både 1400-, 1700-och 1800-talet. Kyrkan är värd ett besök många gånger om, tycker jag!

 Den här bilden är ifrån en restaurang med 2 våningar i Tidaholm. Vi satt här på andra våningen o åt middag innan färden till Kungslena kyrka. 
                        Ost har väl ochså en lång historia så slutklämmen blev ett besök på Falbygdens Ost i Falköping Dom tillverkar ingen ost men förädlar o köper in ostar från många mejerier. Allt från Greveost till Cheddar m.fl.. Jag köpte en Cheddar med whiskeysmak. Ostarna kunde lagras olika länge men jag tror som längst i 3 år. I  cheddarosten t.ex  injicerade man whiskey med en spruta. Hur många gånger vet jag ej. Men whiskeyn spred sig i osten så måningom och  den var delikat. Man fick naturligtvis provsmaka innan.
                                  Sen drack vi kaffe på stället och körde hem via Skövde, Tibro o Karlsborg . Nä, nu skall jag banne mig gå o ta en macka med whiskeycheddar! MMMMMM!                                   
                                

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0