Vad har jag m.fl. för nått gemensamt med "Hercule Poirot"?


Rättare sagt, David Suchet, skådespelaren som spelar rollen som Poirot på ett mästerligt sätt!
         Jo det kan jag prata om! Vi frågar oss ibland "vem är jag" d.v.s. vi tänker på våra rötter av alla de slag. I ett program som jag ibland sett på Viasat History o som just heter "Vem är jag" var det i går kl 22 David Suchets tur att stilla sin längtan, nyfikenhet att få reda på detta.
                             Han kom ganska snabbt fram till genom några resor inom England att hans morfars, morfars, morfars, morfar var sjökapten nångång på 1860-talet. Det förklarade, tyckte han,  hans intresse för havet o vattnet! Foto contaktmusik.com
                       Däremot var det besvärligare o ta reda på bakgrunden på hans fars förfäder till mitten på 1800-talet sådär. O det var både en känslosam o intressant resa med början i London, sen till Paris och vidare till någon av de baltiska staterna, den närmast Ryssland. Jag drar inte allt här men att det var judar på Suchets fars sida var ingen hemlighet och egentligen var namnet Suchewitz. Det visade sig att förfadern på 1870-talet tagit detta namnet för att dölja sitt judiska ursprung där namnet var Shohet, slaktare, Butcher
                          Ingen skall tro att inte judarna var förföljda bara under andra världskriget. I Ryssland var dom t.ex inte särskilt välsedda. Ghettona i forna Tyskland har väl många hört talas om, där bland annat liksom särskilt i Östeuropa det speciella språket Jiddish utvecklade sig o det redan på 1600-talet.

 Vad har detta med mig o göra. Jo jag har ganska bra koll på rötterna på min farfars, morfars o farmors sida. Rötter från Värmland, Göteborg o Närke. Men jag har sämre koll på min Mormors rötter och då speciellt på hennes mors sida. Jag vet så mycket att min Mormors fars föräldrar kom från Holland o flytta till Preussen där fadern föddes. Sämst koll har jag på min mormors mors ursprung. Även hon var född i Preussen i staden Halle men sen vet jag inte hennes ursprung. Min Mormors mor, mormor o min kära mamma var brunögda o mörka personer. Det har jag ochså ärvt en del av, bland annat bruna ögon. Hur som hellst så var min mormors föräldrar preussiska medborgare när de kom till Sverige i början av 1880-talet till Arlöv i Skåne via Finland. Jag har i min ägo ett papper där min mormors far avsäger sig sitt preussiska medborgarskap 1883. Min mormor föddes 3 år efter ankomsten till Sverige Hon var ungefär mitt i barnaskaran. Hennes mor hette Helena. Schmidt var hennes flicknamn innan hon gifte sig och födde 12 barn! Sägas kan ochså att Mormor far, Johannes var ljus o båögd!
                            Jag skulle vilja knäcka den här nöten på de brunögda generna som jag har!



 Här har vi då 3 generationer! Det första fotot föreställer min mor i 12-13 årsåldern, det andra min mormor i 55-årsåldern och det 3 min mormors mor, som kan vara allt mellan 40-60 år. Mina barn o barn-barn är alla brunögda trots att det blåögda är mest förekommande bland rötterna som jag förstår. Men brunt slår igenom mycket starkt. Dock är t.ex. mina systrar blåögda efter vår far!
                                           Jag skulle vilja göra en resa som tog mig till min mormors rötter på hennes mors sida. Men dom hade kanske bott i Preussen med närhet i många, många århundraden. Men det hade ändå varit intressant, mycket intressant! Men det skulle inte förvånat mig helt om det visade sig att dom någon gång kommit öster ifrån!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0