Absolut mina favoriter i denna genre!

Idag gick motionen som jag önskade! Hur mycket jag fick upp pulsen vet jag inte. Kanske skulle jag skaffa mig en pulsklocka. Vad jag vet är att den går ner kvickt i allafall. Låg puls är ju jättebra att ha naturligtvis men ibland måste man få upp den för njurarnas o leverns blodtillförsel (syresättning) har jag för mig att nån sa härom dan. Allright jag känner mig i fin form det är huvusaken!

Hög puls får jag när jag ser detta plan De Haviland P 51 Mustang på flyguppvisningar på youtube. En del har väl hört talas om detta från andra världskriget betydelsefulla plan.  Sverige importerade Mustang från Amerika strax efter kriget och planet fick beteckningen J 26. Bland annat fanns planet på F 21 i Kallax inte långt från Luleå. O i Luleå bodde jag en del av 5o-talet Planet har jag alltså sett vid ett flertal tillfällen. Även på senare år ty det finns fortfarande många exemplar som deltar i flyguppvisningar världen över! Bl.a såg jag för några år sen planet på Sturups, jag tror 20-års jubileum. Det här planet är häftigt tycker jag, både o se o höra! Visst krig är ruskiga men jag ser planet ur ett annat perspektiv! Och skall man hårddra det så kanske Hitler fick nått år mindre vid makten, sån betydelse hade planet för de allierade!

Här har vi nästa "goding". Kanske ännu mer känt än Mustangen. Det är fråga om Supermarine Spitfire som fick lika stor betydelse under andra världskriget. Spitfiren deltog i försvaret av tyskarnas luftangrepp 1940-41  på England och blev så framgångsrikt främst tillsammans med Hawker Hurricane att det tyska bombflyget mer eller mindre demoulerades och vingklipptes. Även detta plan har jag sett  på Kallax men jag kan inte komma ihåg det nu. För även Spitfire fanns på Kallax på 50-talet under beteckningen S 31 som spaningsflyg. Jag har ochså sett detta plan på flyguppvisningar ty liksom Mustangen uppträder det på olika flyguppvisningar världen över! Ett 50-tal exemplar lär finnas kvar.
                            Att se och höra de här planen på en del avancerad flygning är inte dåligt! Naturligtvis tar dom inte i för fullt men det är ändå imponerande. Likheten mellan planen  är ju inte stor förutom att dom är av samma storlek, ensitsiga och enmotoriga. Vingarna till exempel är det stor skillnad på som synes. Dock hade planen samma motorer, Rolls-Royce Merlin på 1 480 hk, från början och även senare tror jag, även om motorerna utvecklades. Skillnad var ochså på uppdragen Mustangen användes mycket som eskort till det allierade bombflyget mens Spitfiren som ej hade så lång räckvidd mer användes för "närliggande" uppdrag
                  Båda planen ställde till mycken förtret för det tyska flygvapnet och bidrog med all säkerhet till att kriget avslutades tidigare!
                          Jag( under signaturen JAN I Askersund) skriver om flyg på min blogg på expressen.se under kategorin POLITIK men där jag bl.a. har underkategorin FLYG. Det här var bara ett smakprov!
                 
                        Ösk och IfK Göteborg spelade ju oavgjort i går på Berhn Arena. 0-0 blev det. Ingen sprudlande match, kamp, kamp, kamp. Resultatet var rättvist och bäddade kanske för AIK?!
                  Foton: Från Wikipedia.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0