En härlig och vederkvickande cykelfärd!


På förmiddagen spelade jag boule med några av SPF-kamrater. Vid 13-tiden cyklade jag iväg mot Åmmeberg för att besöka den katolska kyrkogården där. På vägen dit tog detta foto av en mindre sjö inte så långt från stan. I Närke finns ju både en del av Vättern o Hjälmaren men det finns många medelstora-och små sjöar i Närke

Om så där en 45 minuter kom jag fram till kyrkogården som numera är  minnesskyddad eller vad det heter. Den sköts inte om av katolska kyrkan i länet utan av gruvbolaget i Zinkgruvan. Detta beroende på att Belgare o Nederländare o Tyskar är begravda här. Dom byggde en järnväg till gruvan i mitten på 1800-talet i trakterna. På två gravstenar, de 2 främst på bilden står det Schmidt. Det är ju ett vanligt namn i Tyskland men min mormors mor hette Schmidt som ogift! Här mediterar jag o går runt o tittar på de vackra omgivningarna längs sjön som bara ligger 30 m från kyrkogården.

 Så här kan det se ut nedanför kyrkogården. Och faktum var att där jag står ungefär fanns det blåbärsris. O inte bara det det fanns söta ,goa blåbär på riset dessutom. Åt väl en deciliter, sådär. Jag har inte under mina turer träffat en enda människa på kyrkogården men min ena syster o hennes man har varit med mig här. Här är så lugnt. Man kan filosofera om rötter, nuet mm o be en bön så klart. Man kan t.ex. tänka på sitt nyfödda barn-barn o sin  mormor som höll mig i katolska kyrkan i Stockholm då jag döptes.

Jaa, sen cykla jag hemåt En sån här fin bild Kan man ta nära samhället Åmmeberg innan man viker av mot vägen till Askersund. Jag kunde cykla i t-shirt idag, så varmt var det. O vilken grönska överallt, inte tror man att det är den 1 september. Ja 1 september ja! Idag för 60 år sen anföll Tyskland Polen. Då var jag lite mer än ett år gammal. En del människor är emot EU. Faktum är att föregångaren Kol och Stålunionen som bildades ganska snart efter kriget, bildades just bl.a. för att förhindra krig av detta slag att börja i Europa igen och sprida sig vidare!

Det här är mitt äldsta barn-barn Pelle. Han är 21 år det är lätt att räkna ut för jag blev 50 det året han föddes. Pelle bor just nu i Karlstad där han läser. O han är bror till Fia som inledde min kavalkad på barn-barnen!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0