Bland fåglar o ankdammar o undringar


            Tjaa, häromdan gick jag förbi ankdammen på hembyggdsgården och där hade 2 änder slagit sig ner. Inga utleasade ankor hade anlänt ännu. Troligtvis var det här bara ett tillfälligt besök, trodde jag.

               När jag kom förbi ankdammen idag var änderna borta men precis någon minut innan jag anlände så hade 3 ankor blivit utplacerade, 2 honor och en hane. Det är till att ha det förspänt!? Men frågan är kommer båda honorna o få ungar och hur kommer rangordningen dom emellan att bli, intressant. Jag tänkte på om jag skulle haft 2 fruar på en gång när det begav sig. Jag både ler o blir "förskräckt" när jag tänker på det. Hade fruarna tagit livet av varann i svartsjukans tecken eller hade dom tagit livet av mig, både fysiskt o psykiskt!?
                    Helgen ja, spännande som vanligt med spel o fotboll o hockey. När det gäller spel blev det inget varken på lotto eller V75, ja 30 kr på mitt eget för en 6:a!  Igår var det KPR(kommunala pensionärsrådet) som hade möte på kommunhuset. Sen var jag o skicka 40 euro via datan på banken till min tyske kompis för hans utgifter ang. släktforskning av mina preussiska rötter. Vi delade på kostnaden och vi kom inte längre bakåt i tiden än till min mormors mors födelseår 1850 som var givet innan. Arkiven kan ju vara sönderbombade och så vidare. Och !850 var ju inte ens Tyskland enat. Det kan vara roligt att veta för anhöriga? m.fl. att  Preussen var ett tidigt hertigdöme som lydde under polska kungadömet fram till 1657( motsvarande ostpreussen). 1618 union med Brandenburg, självständigt kungarike( Königreich Pressen) 1701. Ledande Tysk stat under 1800-talet. Preussen besegrade militärt Österrike 1866, 1871 blev Preussens konung även kejsare av tyska riket o.s.v. Det går att läsa om Tysklands historia på bl.a. wikipedia för dom som är intresserade. För mig åtminstone är det väldigt intressant och jag har gjort ett häfte om Preussen!!
                            Rundan idag gick bra och jag tänkte på att jag forfarande inte vet var ursprungligen mina pressiska rötter kom ifrån. Öster ifrån eller..?  Gränsen österut sträckte sig nästan till Ryssland och Preussen gränsa till nån av eller flera av de baltiska staterna. Namnet Schmidt går inte heller att få nån vägledning av. Det heter bl.a. många judar. Hur som hellst var min mor, mormor och hennes mors släkt mörka o brunögda! Spännande!
                           En del människor har ju via tvprogram, Viasat history, SVT, Tv 4 t.ex fått hjälp med att söka en del av sina rötter långt bak i tiden. Ett sånt program hade passat mig som entusiast och vän av mina rötter att vara med i!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0