Från det andra till det ena...

 
                 Ja det här med rubriker på min lilla blogg( om man ser till läsare) så verkar en rubrik " slå bättre"än korpen flyger som allá ovanstående ! Ja, skit det samma ! Här på fotot ser vi hembyggdsgården åt sydväst till.

              Och när man kom ner till strandpromenaden så kom ankhannen springande med sina andkompisar ! Det var väl fråga om mat o kanske igenkännande !?  Jag matar dom endast när vintern är sträng för dom kan fortfarande äta gräs o annat gott som finns där !

              Och idag har jag kommit till kajan i " min vandring" bland kråkfåglarna. Kajan blir väl en 35 cm och finns i halva landet, söder om Östersund nånting ! Fakta tar jag från en av de mest berömda fågelkännarna i Sverige, närkingen Erik Rosenberg, sista upplagan från 1972, arvegods ! Och bilden är från Wikimedia !
             Och vädret ja ! Tiodygnsprognsen ändrar sig dag från dag. Nu är det ett lågtryck i söder som ställer till"besvär" ! Det lutar dock åt ingen snö i sydsverige o även delar av mellansverige om man ser till 26 december men snö kan komma, o töa bort.  
                   Till södra Sverige räknas söder om norra Vättern kan man säga och tror jag. För Askersund ligger inte mer än 2 mil från Östgötagränsen och Västgötagränsen ! Mellansverige, ja det blir jag inte riktigt klok på ! Sverige är 1572 km långt. Alltså är det 79 mil ca till halva Sverige, nånstans i Härjedalen ? Alltså ligger följdaktligen södra Sverige söder om denna punkt o norra Sverige norr om då !
                             Jaa, inte finns mellansverige  där södra o norra Sverige möts på mitten så att säga. Och rent geografiskt är benämningen Mellansverige vilseledande då hela området ligger i den SÖDRA halvan av Sverige.
                       Till Mellansverige hör då av någon anledning landskapen kring sjöarna Mälaren, Hjälmaren och norra delarna av Vättern och Vänern samt Bergslagen. Ibland definieras området ochså som det område som ligger i höjd med och strax söder o norr om Stockholm och Mälardalen, det vill säga Svealand och sydöstligaste norrland ofta även inkluderande norra Götaland( Östergötland, Dalsland och norra Västergötland) !
                  Region Mitt har man ju hört talas om som då består av landskap kring den geografiska mittpunkten, en då rätt benämning, men som då har olika definition i olika sammanhang !

                              Det här har jag funderat på i många herrans år varför Mellansverige inte ligger i mellersta Sverige om man ser till avstånd i landet. Och detta var så krågligt att reda ut att jag fick ta WIKIPEDIA till hjälp !
                          Och i kväll blir det hockey från Örebro mot Rögle och själv spelar jag musik på youtube, sjunger bl.a. till inspelning av Hava Nagila. Vet ni vad det betyder ? Låt oss fröjdas ! Men den svenska texten sjunger jag inte ! Det hörs inte rätt, blir svårare !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0