O så tar vi det andra..

På fredag eftermiddag ringde min kompis Sven-Arne i Örebro o pratade om att det skulle vara "byavandring" på söndag bl.a  på Björneborg där min farmor bodde och mitt livs smultronställe från 40-talet. Farmors släkt härstammar från trakten och dom rötterna går ända bakåt till 1600-talet, minst.
             Ibland får man göra helt om och ändra "målsättningen" så att säga så  på lördag förmiddag fick jag ta bussen till Örebro vid 11-tiden och där vid sjukhuset (usö) skulle kompisen Rof hämta mig för vidare befodran till hans o Ann-Maries hus där jag skulle övernatta. Som vanligt blev jag "fursterligt" bemött och "omhändertagen !

               Och det här är ett foto från deras välskötta trädgård ! Jag tyckte det var fint med de lila blommorna bl.a.

               Sen gick färden till att börja med mot mitt kära Attersta och Björneborg. Hur många gånger som jag och Rolf o Sven-Arne bl.a. har sprungit på denna terass på 40-talet vet jag ej men så ofta som jag var hos min farmor så måste det var hundra och åter hundra ! Här bor nu en av mina kusiners fru och hon visade oss runt inne i huset. Jag o mina gamla lekkamrater har ju varit inne där förr men de andra i gänget kanske inte alls. Och inga av dom torde ha varit här på 40-talet.

            Och så här ser huset ut på lite håll ! Fasaden är sig lik sen farmors tid men huset är ombyggt innuti bl.a. av Rolf som hade snickerifirma med sin far och bror. Och dom var närmaste grannar ! På terassen drack vi sen vårt medhavda kaffe. och 20-25 personer var vi nog. Terassen ja ! När jag var där fanns det många huggormar i närheten o i stenarna under. Jag vet att på sommaren t.ex skulle vi barn hellst ha stövlar på oss ! Och detta var en samlingsplats för släkten med barn-barnen. Nu är det helt annat. Barn-barnen bor på andra håll i Sverige o barnen o deras fruar är ju döda sen länge!

         Ja sen var vi på andra ställen o titta i bygden. Här sades ligga en fornborg enligt traditionen men åsikterna äro olika om detta. Något har det varit i allafall. Troligtvis med pallisader på de raserade stenmurarna ! Här läser kompisen Sven-Arne en historia om en  kvinna, som var en legend i trakterna och som var rik och vacker. För många, många, många århundraden sen. Vi körde alltså med bilar till de olika ställena. Och vi samlades från början i Almbro i närheten. Om nån undrar !

              Och sen när utfärden var över så bjöd Sven-Arne o Margareta barndomsvännerna på lunch. O då blev det ju undertecknad, Rolf o Ann-Marie. Sven-Arne jagar så vi fick rådjur bl.a. o rabarberpaj. Och med den goda maten som Ann-Marie bjöd på när jag låg över där så tänkte jag att visst är det härligt o ha kontakt med sina gamla kompisar från "anno dazumal " i nuet. O bortskämd blir man ! Och det hela avslutades med att Rolf o Ann-Marie körde hem mig till Askersund ! O kompisarna bor inte så långt från Björneborg nu för tiden. I Norra Bro !

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0