Oj, vad intressant det var !


              Och mannen på bilden pensionerade översten av 1. graden och forne, en av de sista regementscheferna på I 3 Örebro livregementes grenadjärer, Einar Lyth var pensionärsklubbens ciceron när vi besökte Sannahed, den bevarade officersmässen som flyttats till Kumla och det sista resmålet Boo slott med släkten Hamilton !

            Denne man Einar Lyth är en berättare av storartat slag. Här är vi i närheten av den bevarade mässen på Sannahed och historiska berättelser o roliga historier om det militära avlöste varandra. Lyth är ochså en känd person i militärhistoriska  kretsar med flera böcker utgivna bl.a. om vägen till Poltava. Han har även gett ut en bok om snapsvisor mm. Han har även rest mycket i Ryssland och samarbetat med ryska militärer ang. Karl den tolftes härjningar o segrar o nederlag i just Ryssland. Tyvärr hade Einar fått ryggskott och "beordrats" av doktorn att använda kryckor emellanåt.  Tyvärr kom vi inte in i Sannaheds bevarade mäss p.g.a. "nyckelproblem".

            Här har vi anlänt till Kumla och beskådar den bevarade officersmässen från I 3 som flyttats hit från Örebro där politikerna inte ville bevara den ! Massor av porträtt från 1600-talet o framåt på kungar, befälhavare, regementschefer mm. På det här tavlan är Niels Bielke avmålad. Han ledde regementet som gjorde en tapper insats vid slaget vid Lund 1676 och kung Karl den X1 såg honom som sin räddare !

             En pickelhuva från kanske mitten av 1800-talet som burits av nån militär förståss.

              Dom här pistolerna måste väl vara från 1700-talet. Fanns inget årtal skrivet. Och Einar Lyth hade även ett porträtt av sig här, elegant målat, efter som han var den siste chefen för regementet som ju las ner under i början av 2000-talet. O regementet, livregementets grenadjärer senare I 3 har som sagt sitt ursprung till de ryttarfanor som sattes upp i Uppland, Södermanland, Västmanland, Närke o Värmland och bildades efter Arboga möte 1536 ! sen blev det 2 regementen som senare  Dessa sammanfördes till 2 regementen som blev ett 1634. Och regementet benämndes från 1636 vanligtvis Upplands ryttare o.s.v. med olika namn ända tills det blev I 3 kan man säga ! Och många slag deltogs det som sagt i under århundradens lopp. Prata om historiens vingslag !

                    Och sen var vi o tittade som hastigast på Boo slott som är fideikommiss och vars nuvarnde fideikommissarie heter Carl-Hugo Hamilton. Arvet har gått från Anna Flemming som gifte sig med friherren senare fältmarsalken Hugo Johan Hamilton 1721. Damen som står utanför en kyrka, som byggdes i början av 1700-talet eller lite efter i närheten av slottet, är dotter i till nuvarande fiedeikommisarie. Vid slaget i Poltava fängslades,satt fängslad länge, fälmarsalk Hamilton och han lovade gud o bad anhöriga att bygga en kyrka för att återfå friheten. Så kom den till ! 
                         Här inne i kyrkan var det bl.a. riddarsköldar från släkten Hamilton. Kyrkan var förr öppen för allmänheten men tjuvar hade bl.a. stulit en fin ljuskrona o andra dybara saker för några år sen varför guidning infördes för att kunna visa den.
                   När undertecknad gick den heliga kommunionen i katolska kyrkan i Örebro på 40-talet har jag alltid kommit ihåg namnet Hamilton av de 3 som vi var. Och jag frågade dottern vars namn jag glömt om det finns människor i släkten Hamilton som är katoliker, nån gren eller så . Jo då mitt minne är bra. Det finns det. Vidare prata den trevliga damen om för mig att släkten Hamilton har 2 grenar, den grevliga som då mest är i Skåne och den friherrliga som då bl.a. finns på Boo slott. Och släkten Hamilton kommer ju från England, på medeltiden ungefär
             Jaa, historiens vingslag var det !  Vilken fantastisk dag vi hade igår och vilken fantastisk guide i Einar Lyth ! Fantasin o informationen "spelar ännu"i huvet. Jag kan se mycket "framför" mig !
                        Fakta från Wikipedia ang.släkten Hamilton o Grenadjärerna. Information från nuet till undertecknad!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0