Det är väl en sorts gemenskap !

Även mellan Sverige o Schweiz, inga stora länder när det gäller innevånarantal ! Men visst är det många olikheter, i Schweiz t.ex pratar man 4 språk ! Tyska, franska, italienska o rätoromanska ! Och själv är jag  intresserad  av Schweiz ! Ochså ett resmål bland många ! En del av mitt intresse beror på att en av min mormors systrar gifte sig med en schweizare ! Och som barn har jag bl.a. träffat min mors kusin Frans ! Tyvärr inte när han hälsade på min mor när jag var vuxen  ! Och efternamnet var Brunner  ! Så tyskspråkiga var dom ! Senare flyttade Frans till Paraguay, träffade en paraguayanska som var konstnär ! En annan historia !
       Varför tänker jag på Schweiz idag ? Jo länderna Sverige o Schweiz blandas ofta  samman utomlands, det vet jag sen innan ! Till vems fördel vet jag inte ? I dagens Nerikes Allehanda/TT berättas om hur svårt bl.a. kineserna har att skilja på länderna. På kinesiska heter Schweiz Ruishi, Sverige Ruidian. vi kan ta ryska ochså, Sverige Svetsija Schweitz Sjvetsarija ! Och i sociala media försöker man råda bot på detta i Kina !
      Sverige illustreras  på en bild med bl.a. en pappa med barn i bärsele,  en älg, köttbullar och ett homosexuellt par ! Schweiz med  bilder på pengar, ostffondue och tennisstjärnan Roger Federer !
                Men hur mycket vet vi svenskar om andra länder t.ex. Schweiz mer än ang.choklad o klockor... ?
 Vad heter huvudstaden o vad är Geneve känt för !
 
        Nu tar jag namn ur huvet ! Wilhelm Tell, Henri Dunant, Roger Federer , Dario Cologna...Wavrinka, Hingis,,,,,..Jag förknippar Charlie Chaplin med Schweitz ochså......?      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0