Om man är intresserad av sina rötter !

Är man som jag  glad o tacksam över sina rötter ! O dom gener jag fått ! Då blir det en bonus när någon " uppenbarar" sig på min blogg och är glad över min vetskap om dom ! Och idag handlar det om syskonen Carl August Geuken och min mormor Maria ! Hans 7 år äldre syster ! Detta uppsöker mina känslor på ett positivt sätt !
                     Familjen Geuken etablerade sig ju i Burlöv omkring 1880 ! 
  Johannes Geuken blev , syskonens far, chef för Arlövs sockerbruk . Han och hans far utbildades inom sockernäringen, industrin ! Var väl en bransch på uppgång !
 Det här  är ett foto av , inte urfadern naturligtvis men den man som jag har uppgifter på tidigast när det gäller släkten Geuken som då är Nederländsk från början ! Detta foto föreställer då Johan Heinrich Geuken född i Amsterdam 1818 01-04 Nånstans har jag hört att släkten Geuken kan spåras till 1500-talet ! Möjligtvis är släkten mest härrörande från nordöstra Nederländerna i närheten av Tyska gränsen ! Och någon har sagt eller skrivit att Geuken betyder tysken ? Som synes är det ljusa drag hos Johan Heinrich !
       Detta är alltså syskonen Marias Augusta Hermines och Cark August Ansgars Geukens farfar ! Och han kom alltså till Preussen och gifte sig då med Mari Anna Bönner, född i Köln år  i 1826 -11- 15, i Elbesfeldt Wuppertal 1848 ! Som sagt människor med namnet Geuken o Bönner är inte många i Tyskland !
 Här har vi då Johannes Geuken, syskonens far ! Och på min mormors ord om honom har jag förstått hur mycket hon älskade honom ! Han lär ochså varit omtyckt av personalen på sockerbruket ! Tyvärr dog han 1910 av sviterna från en blindtarmsinflammation , har jag hört ! Naturligtvis ett hårt slag för familjen ! Maria var bara 17 år när han dog och Carl August 10 ! Och Helena barnens mor, ensam med så många barn ! Varav ett, det yngsta Anna Maria bara var 6 år !
 Farfar  Carl Heinrich var med sin familj, 1860 -70-talet en period i Stockholm. Anställd som chef på ett sockerbruk har jag förstått ! Och här har vi ett foto på Johannes och hans syster, från den tiden, antagligen ! Som sagt årtal vet ej exakt !
 Här har vi en del av syskonen Geuken ! Flickan med hjärtat är min mormor Maria ! Och flickan till höger systern Elisabet ! Frågan är om Carl August var född när fotot togs ! Och jag tror att möjligtvis heter den största pojken på fotot Johan Heinrich född 1898 ? Jaa, 12 syskon, inte lätt ! Och ålderskillnaden mellan barnen var hela 22 år ! Helena , deras mor måste varit en fantastisk kvinna ! Och några av barnen dog i ganska unga år ! 
 Livet o döden ! Här har undertecknad varit många ggr ! På mellersta kyrkogården i Malmö . katolska delen ! Detta storslagna monument tillhör släkten Geukens familjegrav ! Alla är inte begravna där av familjen ! Men min mormor är bl.a. ! Det här tillhör ju ochså en släkts historia men deras gener bär en del av oss vidare i livet ! Hoppas någon av några kan reda ut hela historien bakåt i tiden, innan 1800-talet av bl.a. då släkterna Geuken, Bönner o Schmidt  o.s.v. ! Det finns ju otaliga med namnet Schmidt i Tyskland, årtal o födelsedag finnes dock på Helena ! Men de andra släkterna är ju små i Tyskland ! En tysk kompis har försökt via telefon o brev .även då ifråga om de katolska rötterna ! Jag har via mejl haft kontakt med en Bönner i Köln ! Visste inget i princip ! 
       Jaa, kanske nån får råd o tid åka o släktforska , främst då i Tyskland ! Kostar mycket att släktforska i Tyskland ! Därför fick min Tyske kompis höra upp med sökandet ! Vinner jag stora pengar blir det inget snack om saken ! Nån följer säkert med o hjälper mig ! Eller tar själv tag i det ?
 
            
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Ryszard Geuken

Jag har kanske lite information om släkten mvh

Svar: Jaa, hej ! Geukens ursprung är ju Nederländerna ! Och flest av dom med det namnet verkar bo i nordöstra Nederländerna , på gränsen till Tyskland ! Och har hört att Geuken kanske betyder tysken ? Och att släkten funnits i Nederländerna sen 1500-talet Och Johan Heinrich Geuken föddes som sagt i Amsterdam i början på 1800-talet Men det är mormors kvinnliga släkt i Tyskland som är en " gåta " innan 1800-talet ! Mv.h.
Jan i Askersund

2016-03-16 @ 03:01:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0