Det här med datoriserade matematiska mallar !

Tycker det är väldigt intressant att vara påläst om vädret i nuet o som har varit ! Och dagens alla hjälpmedel som vädersajter av väldigt många slag har, bl.a.  sådana med en massa reklam på , som det vimlar av är  ju inte heller samstämmiga ! Hur skulle det se ut ! Då hade det väl inte varit plats för alla !?
 
 Nu pratar jag om dom som finns i Sverige, av olika de slag o en Dansk o en Norsk !  Och Dagens vädersajter har radarbilder, satellitbilder , kartor, rapportstationer, datorriserade matematiska mallar mm till sin hjälp t ! Och vad man då kan fråga sig är vad är det som gör att dom som skiljer sig åt och att dom ibland inte ens får rätt för morgondagen ! Joo, Jordens egna krafter i samarbete med sol o måne t.ex.  bär sig inte åt som dom räknar  ut ! O vare sig metereologer eller Vetenskapsmän eller domedagsprofeter har kunnat gjort det !
              Hur mycket koll hade metereologerna t.ex. i förväg på vinterns kalluftsutbrott i östra Usa t.ex.  ända ner emot Jacksonville t.ex. ! Eller på att isarna i Arktis tagit sig med 43 % sen 2010 ? Detta kalluftsutbrott beskrevs som rekordkyla i östra USA den 9/1 2015 i DN.se ! Och den vintern kostade  USA många miljarder ! Skolor var stängda emellanåt , stora problem med flyg,vägar o järnvägsnät, spårvagnar o då stora snömassor ! 
           Det här med siande i förväg ! Förra hösten gjordes stora rubriker över att Europa kunde drabbas av den värsta vintern på 33 år var det väl ! Och var det här med ozonlagret på väg att repareras uträknat i förväg ! Eller att isarna i juni 2014 i Antarktis var mer utbredda än på mycket  länge ! Och som sagt jag läser ständigt för tillfället om låg uv-strålning ! Står även på den Danska vädersajten !
                    Var det uträknat i förväg att Vikangatiden skulle vara varmare i Sverige än nu ? Jaa, det här med snön i vår i fjällen ? 300 % mer än " vanligt " eller " sedan någonsin "  ! Jaa, någonsin ! Jaa, människan är många tusentals år gammal enl.  beräkning ! Från 0 till 7 miljarder ! Och människan torde under dessa år råkat ut för klimatförändringa som verkligen är värda namnet !
 
            Ställer ochså denna fråga ? Hade mänskligheten haft det bättre om träkål, ångkraft, kolkraft, olja , kärnkraft inte kunnat unyttjas, fått igång Mänskligheten förr i tiden ! Skapat arbete o ökat välstånd ! Som vi har nytta av i våra dagar ! Hur skulle annars 7 miljarder kunna finnas på jorden ! 
            Ja, enligt uppgift så blev det strax efter 1800 1 miljard människor ! 1900 var det 1,3 miljarder ! Nu är det över 7 miljarder ! Det är fakta som talar för sig själv ! Och så vitt jag vet så har ochså människans medelålder ökat mer och mer , på Jorden !
      Och nu är de 2 vädersajter jag följer eniga om en ritad sol på lördag, söndag o måndag ! Hoppas dom får rätt ! 
 
  Den här fantastiska planeten bidrar bl.a till värme ! Vare sig vi vill eller inte ! O hade den inte fumnnits så hade det väl inte existerat nån människa eller Jord !?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0