Det bebådar ju kallare väder !

Utan att man behöver titta på någon väderprognos ! Joo, min barometer står väldigt lågt, lägre än på länge ! Djupt lågtryck och när det rör sig bort , förmodligen öster ut ? så betyder det kallare väder ! Så här års ! 
           Skall kolla på den norske ! Då den kommer med ny prognos vid 8-tiden ! I går visade den att om 9 dagar skulle Askersund ha -17 C ! 
               För dom som " har värme i huvet " påminnes om kallare än normalt vintern 2010-2011 ! Källa Smhi ! Och om  "värmen" året 1933 ! Ganska bra i klass med året 2014 !
        Vi skall nog vara glada över att vi har kalla platser på jorden ! För  klimatets jämvikts skull ! Kallt kring sydpolen när vi har sommar och och tvärsom kring nordpolen ! 
           Eftersom vår del av Världen har vinter nu så redovisas temperaturer i Arktis ! På Alaska har Prudhoe bay -33 C. I norra Kanada Grise fiord -34, på Grönland har Thule -33 och i Sibirien har Verkhoyansk - 43 C !
 Som sagt kylan från bl.a östra Europa , Sibirien får vi ingen känning av när lågtrycken håller på uppe vid Island på norska havet ! Och drar in milda vindar över fjällkedjan o övriga landet ! Och högtrycken ligger söder om Sverige !
            Men som sagt klura ut t.ex vilka vindar som skall blåsa mot  ostkusten i Sverige om vi skall få högsommar o varmt i vattnet i t.ex Simrishamn o Piteå havsbad ! ! Och det här om polarjetströmmar har jag påmint om innan ! 
                Att läsa på om klimatet nu och då och varför , ger mig mer än att tro mig veta hur morgondagens väder blir om 50-100 år ! Och till exempel om man har 40 C i medelvärde på en plats på sommaren och ett visst medelvärde på jordens temperatur ! Kan någon,några grader hit o dit då " Fördärva klimatet o männskligheten " ?
             7 miljarder människor på jorden , bilar , uppvärmda hus när det är kallt, flyg mm ! Ändå så har jorden haft det mycket värre vid tidigare tilfällen , stora vulkanutbrott mm. För länge sen sen kunde man paddla till Grönland t.ex. ! Och istider kom o gick liksom mycket varma perioder ! Och ni har väl hört talas om 1700-talets värme ? Då fanns det mycket mindre människor på jorden ! Inga bilar, inga kolkraftverk mm. 
              Idag skall jag vara brevduva ! Om det inte regnar för mycket ! Fortfarande nån plusgrad i Askersund ! Brevduva har du fått nytt jobb ? Nää, skall dela ut post till några av mina pensionärskolleger ! :)
          Har sett att man har 11 % av sin trafik till denna blogg från andra länder ! Idag var det noterat läsare från Usa, Norge , Finland, Tyskland ! Och från andra länder ochså ibland ! Nån gång från Kina !
                   Och nu har man kollat den norska vädersajten ! Fr.och med i morgon kallare och blåfärgade dagar ! Och den 7/2 sias det om som mest -14 C i Askersund !
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0