Jaa, var skall jag börja ! Så klart i Rönne !

 
Jaa, efter en behaglig resa med katamaran från Ystad visas detta foto från Rönne ! Där det hämtades guide som följde med på rundresan ! En väldigt trevlig man som pratade " Svedanska " Inga problem med förståelsen ! Rundresa ! Nej vissa platser besöktes ! Sedan genades tillbaks till Rönne !
 
      Vädret var ganska kyligt ! Efter att ha åkt igenom Hasle körde vi förbi Hammarshus och vidare igenom Sandvik- Allinge !
 
Det finns ju gott om rökerier på Bornholm ! Och förr i tiden fanns det ännu flera som gårdar gick ihop om ! Rökeriet som vi besökte ligger på den här platsen vid havet ! Ej med på bild !
 
Så småningom anlände vi till Gudhjem och åt lunchbuffe på en restaurang ! Jaa, det var  platser som man inte varit på som besöktes ! Och en väldig grönska var det på ön som består till 96 % av granit ! Så granit från Bornholm har bl.a Öresundsbron haft nytta av ! Joovisst har lätt för att tända till o få positiva vibbar ! Vem skulle inte kunna bott på ett pensionat nån vecka i Gudhjem !
 
 Och här är delar av luchbuffen fotad , från restaurangen i Gudhjem !! Oj, vilken smaskig mat ! Med en viss egenkultur ! 
 
Blev ett bra foto detta. Nästa anhallt blev rundkirken,Österlars kirke, öns största kyrka av detta slag ! Från 1150 byggd i Romansk stil och av granit ! Även då nån slags försvarsplats dit folk kunde gå i oroliga tider o få mat o vatten ! Romansk stil . alltså en kyrka byggd under den Katolska tiden i Norden. Runstenar finns ochså från 1050 och gravsten af Gotländsk kalksten från 1370.
 
Jaa, många av oss gick in i denna gamla kyrka ! Och utan blixt påslagen togs detta foto ! Och då tänkte jag BL:A: på min kära mormor ! Folk får tycka vad dom vill men hon finns ochså med på MIN tidslinje ! Hon är ju även som sagt min gudmor !
 
Och det sista som besöktes var en mycket vacker trädgårdsanläggning ! Har glömt namnet ! Och utanför anläggningen stod 2 tyska bussar parkerade ! Och pratande med Tyskar från bl.a. Hamburg blev det ochså  :! Och det hade jag ochså väldigt fint utbyte av .
 
Jaa på återresan till Rönne stannade bussen vid detta ställe där granit brytits då bl.a. till Öresundsbron ! Jaa, vår guide poängterade det här med att Bornholm bestod av väldigt mycket granit ! Vilket ochså har inverkan på öns klimat ! Granitens kyla innebar enligt vår guide att vårarna var kortare och på somrarna då graniten värmdes upp kunde det vara bra värme ända in i oktober ! Han pratade ochså om för att 3-4 år sen så hade väldiga snöfall, snöstormar uppträtt på ön ! Folk som skulle åka hem från Bornholm hade fått övernatta i nån  lokal i Rönne! Och själv hade han flera meter snö.utanför sin port på huset i Rönne! Så en son fick skida dit o överlämna lite mat till honom o frun ! Jaa, det här med dåligt minne av vintrar  när värme ständigt utropas.! I Sverige var det ochså svåra vintrar för några år sen bl.a kan nämnas Gävle och Stockholm ! Och mina bildbevis !
 
            Jaa, Bornholm jaa .  Stor turism på ön ! En bra inkomstkälla för kommunerna ! Väldigt många villor, sommarstugor ! Ont om hyreslägenheter ! O dom hyreshus som finns inte höga ! Mycket vacker grönska o natur och minnen av bl.a. inlandsisens härjningar , isälvsområden ! Guiden nämnde nått av dom under resan !
         Joodå , och guiden , bara han en upplevelse, en äldre kunnig rolig gentleman. ! O vi  pratade rätt mycket om  saker o ting .  Frågvis och intresserad., bra att vara  ! Och som vanligt har man som person nytta av en öppen attityd .  Även när man inte pratar samma språk ! O aldrig har träffats förr ! O som sagt man har nytta av kunnandet i bl.a. tyska ! Många tyskar besöker Bornholm.  
       I sammanhanget Borholm har har ju tillhört Danmark allra mest , det vet vi ju ! Men kortare peroider bl.a. Sverige , under andra Världskriget Tyskland och det visste jag innan men inte alla ! Efter andra Världskrigets slut tog Sovjetiska trupper ön och var där uppåt ett år nästan ! Finns Ryssar begravda på en kyrkogård som vi passerade, med monument av granit !
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0