Del av Borgmästarholmen

346465-242
Ja, precis som namnet säger så var det en gång i tiden Borgmästarens egna ö!  För hundra år sen hade Askersund en borgmästare som hette Knös. Han gav tillåtelse till att Askersunds Skarpskyttekår fick ha övningar på ön. Så småningom, år 1862, byggdes en skyttepaviljong och en kägelbana som finns kvar än idag. I början av 1900-talet tog IFK Askersund över verksamheten på holmen och hade sina övningar här.
                                Holmen har använts flitigt av Askersundarna. Med en kaffekorg och ett metspö rodde man över hit  för att träffa vänner. Det som holmen är mest känd för är de s.k. Borgmästareholmsfesterna som hölls varje sommar under många år. !939 roddes t.ex. folk över i vedskutor till festen och en biljett kostade 10 öre.
                               1990 fick Borgmästarholmen sin långa träbro. Idag kan man fortfarande njuta av en vacker plats, av utsikten över Vättern(Alsen), Husabergs Udde och Stjernsunds Slott!
                               Holmen kallas även Barnens egen ö. Man kan gå en rundslinga i den lilla skogen, grilla, använda lekplatsen, hoppa i vattnet från badstranden eller bara njuta. O kaffeserveringen är öppen hela sommaren!
                               Ja, jag har gått här många gånger. Ett par gånger har jag haft några av barn-barnen med. Dom liksom jag tycker holmen är en fin plats, det vet jag!
 På fotot kan man skymta bron o södra delen av Askersund med del av strandpromenaden.

Kommentarer
Postat av: Soha

Hoppas du får en bra dag :)

2008-04-24 @ 15:32:46
URL: http://sohaa.blogg.se
Postat av: Sofia A

Bad tycker du om Marlene Birgers nya kollektion?

2008-04-24 @ 15:35:58
URL: http://Sofiaandremo.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0