Klezmermusik


Klezmer är ursprungligen en musikgenre från Östeuropa. Det är i grunden Judisk musik med festliga associationer som genom interaktion låtit sig influeras av folkmusik från bl.a. Rumänien, Bulgarien, Grekland, Ungern, Polen , Ryssland och Ukraina. Alltihop genomsyrat av en icke oansenlig dos romsk(Zigensk) musik Musikaliskt bygger klezmer på uttrycksfull och rikt  ornameterad metodik, skiftande harmonik med tvära kast mellan olika modus samt stadig rytmik. Reultatet blir en härlig blandning av glädje o melankoli. Klezmer är ändamålsenlig till sin karaktär och inte sällan kopplad till dans. Musikanterna, som oftast var judiska, samarbetade gärna med andra, t.ex. romer(Zigenare).

Under perioden ca 1880-1924 förändrades samhället övergripande genom urbanisering, mordanisering och migration (både inom Europa o USA) Detta påverkade sjävklart även klezmer och många musiker sökte lyckan västerut. I USA  kom klezmermusikerna snabbt i kontakt med nya stilar och genrer som t.ex. ragtime o jazz. Det skapades en spännande blandning (interferens) och klezmer bidrog till jazzens utveckling. Samtidigt  ökade den nya populärmusiken  möjligheterna till klezmer att förnya sig o göra inträde i den moderna eran.
                                 I samband med andra världskriget hamnade emmelrtid klezmermusiken i träda p.g.a utarmningen av den judiska befolkningen i Europa. Den kunde dock leva kvar i mindre omfattning på andra sidan Atlanten. På 1970-talet  uppväcktes intresset för klezmermusiken som snabbt spreds till en bredare, icke-judisk allmänhet. En ny generation lät sig inspireras av de gamla inspelningarna.
kletzmer.nu   Rek. www.denflygandebokrullen.nu Bilder forward.com, imnialu.net
Ja, minsann, jag tycker det är  fascinerande med klezmermusik o den blandningen av östeuropeisk grekisk, rysk, judisk o zigenarmusik som finns i den. Varför jag själv i många år tyckt om den här slags musiken beror på att den tar fatt i mig på ett fantastiskt sätt! Allt möjligt far genom huvudet o inombords. Jag känner mig som en kalv på grönbete när jag hör musiken o hör hemma i dess värld på nått vis. Rötter, gener, personlighet kanske, kvittar vilket, den passar mig som handsken i en ask!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0