Östergötland, bördig slätt o fina vikar


                                           Historia
Östergötland var under medeltiden en av Sveriges 3 centralbyggder  och 2 kungaätter härstammade därifrån, den Sverkerska ätten och Folkungaätten. Under tiden grundlades de flesta av  Östergötlands nio kloster. Länge efter att Östergötland uppgått i Sveriges rike, fortlevde dess provinsiella självständighet med bl.a. egen lag.
Efter att Gustav Vasa tillträtt och genomfört reformationen, minskades kyrkans makt. Platser, som till exempel Vadstena minskade i betydelse och har alltsedan 1500-talet förblivit småstäder.
                            Norrköping kom under 1600-talet att bli ett av Sveriges ledande industriella centrum, med faktorierna som staden bas. En burgen borgarklass uppstod i staden mycket tidigt och staden kom snart att kunna räkna sig till en av de största städerna i Sverige, en position som man kom att behålla in till 1900-talet Linköping utvecklades betydligt långsammare under samma tid.
                            1800-talet ledde till undistrialismens genombrott, vilket hade föregåtts av byggandet av Göta kanal i början av seklet. Vid Motala byggdes en verkstad och kanalkontoret, staden kom att få en solfjäderformad stadsplan utlagd av Baltzar von Platen. Norrköping växte kraftigt, särskilt textilindustrin i stan. Östra stambanan som förbinder Östergötland med S-holm och Malmö invigdes 1874, och en järnvägsknutpunkt uppstod i Mjölby.
                       Under 1900-talet har frmför allt Linköping utmärkt sig för sin tillväxt och staden fick eget universitet på 1960-talet och i staden finns bl.a. försvarsindustri  i form av SAAB Aerospice.  Linköping är nu ungefär lika stort som Norrköping
                                            Geografi
Östergötland gränsar i söder till Småland, i väster till Västergötland genom Vättern, i norr till Närke och Södermanland och i öster till Östersjön. Östergötland brukar traditionellt delas upp i 3 naturgeografiska områden där det det centrala slättlandet omges skogsbygder i norr och söder
                                       Östgötaslättens kärnområde är det triangelformade området med hörn i Ödeshög, Motala och Linköping. Slätten fortsätter, om än inte lika utpräglad, österut söder om sjöarna Roxen o glan och avslutas av stora halvön Vikbolandet. Slätten är för övrigt ganska fattig på sjöar. Söder om slättbygden vidtar ett skogs- och bergsområde, som stiger åt syd med sydgående erosionsdalar o pltåliknande höjder. De södra skogsbyggderna är sjörika och här ligger bland annat stora sjöar.

Man kan ochså nämna Östgötaskärgården samt kusten mot Vättern med bl.a Ommeberg. Utanför Östergötlands östra kust ligger en omfattande skärgård Från kusten tränger flera djupa vikar in i landet.
Yta                                    9 979 km2
Folkmängd                     418 480
Högsta punkt                 Stenabohöjden 328 möh
Sjöar                                Vättern, Roxen m.fl
Åar                                   Svartån, Stångån m.fl
Landskapsblomma     Blåklint
Landskapsdjur             Knölsvan
Städer                            Linköping, Norrköping, Motala, Vadstena, Söderköping, Finspång m.fl
Kändisar                       OVe Kindvall, Pekka Langer, Tjadden Hellström, Pernilla wiberg, Ragnar Dahlberg, Louise Hoffsten, Tage Danielsson m.fl.                      Källa Wikipedia Bild svt.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0