Riktigt så långt har jag inte färdats, ännu?


 Troligtvis kommer jag inte att färdas så långt heller. Jo, på den inre resan o i fantasin så klart. Idol o idol!? Men när jag gick i skolan blev jag faschinerad av denne man. Och sen när jag hör eller ser hans namn så riktigt "klickar" det till i sinnena! Filmen om honom som visades på tv för många år sen gjorde ju att jag blev ännu mer intresserad. Vid jämna mellanrum dyker namnet upp hos mig. Namnet är ju väldigt lätt att komma ihåg tycker jag! Tänk om jag hade fått vara med honom, hans far o farbror. När det gäller upptäcktsresanden är han för mig nummer ett trots Columbus, James Cook, Sven Hedin o allt vad dom heter. Mannen på bilden heter Marco Polo!
                  Marco Polo föddes 1254 o dog 1324 i Venedig. han reste i Asien o levde där i 24 år!!
                           Marco Polos far o farbro hade i början av 1260-talet företagit en landsresa till Peking(Cambuluc) och Khubilai Khan. Där blev dom vänligen mottagna och återvände 1269 välbehållna hem.
                       Endast 17 år gammal fick Marco följa med sin far o farbror på en ny resa som gick via Mosul o Bagdad, Persien, Gobiöknen, området i yttersta Kina på ömse sidor om den stora muren. Till slut anlände våra resenärer till Xanadu(Changtu) där khanen hade sitt sommarresidens. Denna resa måste ju varit fantastisk för en sjuttonårig yngling. Marco blev väl omhändertagen av khanen och användes dels i förvaltningen, dels i beskickningar till olika delar av khanens rike. Detta gjorde att han fick tillfälle att lära känna större delen av Kinas land och folk samt angränsnde länder

             På denna karta kan man ju se vilka väldiga områden som Marco Polo färdades i till fots eller med häst eller kameler. Det som gör att vi vet så mycket om denne berömde upptäcktsresande är ju Marco Polos skrift om sin resa och upplevelser.  Khubilai Khan var ju mongol och bildade en mongolisk dynasti i Kina. Kinas historia är minsann inte bara kommunism och andra moderna "påfund". Kinesiska muren byggdes ju för att hålla alla horder av mongoler o andra folkslag borta som med jämna mellanrum skövlade Kina. Här har funnits många krig o dynastier. Detta behöver man ha reda på när man skall förstå Kinas historia o dess väldiga land även i våra tider!
                        När jag sitter o tänker på Marco Polo o hans resor i detta stora område i Asien så känner jag dofter av kryddor, ser siden i olika färger framför mig, snedögda mongoler, marknader, kameler, hästar o även ett liv i sus o dus. Naturligtvis ochså ett grymt liv. Marco Polo måste varit mycket respekterad som kom undan med livet i behåll och återvända till Venedig efter 24 år
                               Sen får vi inte glömma att Marco Polo var den förste resande som färdades genom Asien till hela dess längd, sett Kinas rikedom och träffat olika folkslag med dess egendomliga seder o bruk, lärde känna landet Tibet och kunde berätta om olika länder i området!!!
          Källa wikipedia, bilder myhero.com 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0