Jaha, vinter utropas i minst 10 dagar i Svealand o Norrland.

 
Från gårdagens cykeltur till Baskemölla fram o  åter. Med iskalla droppar men i lite blåst.
       Jaa, har idag tittat på prognoser över Simrishamn, Eskilstuna , Östersund o Kiruna.10 dagar framåt. Jaa, kanske kan t.ex.småländska höglandet få känning ochså av. tidig ? vinterknäpp.
           Jaa, det här med de naturliga orakerna till milda eller kalla vintrar i bl.a Sverige t.ex.. blockerande högtryck över Azorerna o lågttryck över Islandsområdet o. Nordatlantiska oscillationer . Och som sagt tycker det är väldigt intressant att lära mig om vad som styr t.ex vintrarna i Sverige oavsett .
    Och under årens lopp har man lärt sig detta . Går lågtryck via norska havet över fjälltrakterna mot norra ishavet för det mesta får vi milda vintrar. Och går dom  t.ex över södra Sverige eller nedanför österut så kan hela Sverige få vinterlikt Och jag har ochså lärt mig att kalluftsutbrott kan drabba delar som Nordamerika eller Europa vid olika tillfällen . Och bra minne har jag. Hösten 2014 utropades sträng vinter över Europa, Uteblev.
 
Det här foto från Bakemölla väcker minnen hos en allert " åldring" Här hade jag och mina söner en båt liggandes som vi ägde. Och nån gång tog  stormen den ut i havet. Tidpunkt.När barnbarnen Pelle o Fia var små.  Jaa det mycket man har i huvet som är bra för sinnet.
 
 
Som sagt ! Min o Mormors " chef" :) Påven var igår i Lund på ett Ekumeniskt möte o där faktiskt en hel del ödmjukhet ang. begångna fel för i tiden togs fram i andan att föra bl.a annat de Kristna närmare varann.
      Och hemma i hallen har jag denna tavla inom glas o ram. Fick nog av svåger o syster när jag fyllde jämna år en gång i tiden. Har haft denna framsida hängandes på väggen i många år. Och om ni läser noga upp till höger så står det Torstagen den 14 Juli 1938. Den dagen jag föddes. Och titta på texten TANKE OCH TRO ENAS I SIGTUNA: Och så småningom döptes jag ju då i Katolska kyrkan i Stockholm med Mormor som Gudmor. Och det tänker jag aldrig be om ursäkt för. Ingår i min livslinje FRÅN RÖTTER TILL BARNBARN.
                Jaa, det här med livsyn ! O elakhet . Ser inte ner på Ateister. Men även Ateister " är väl inte Guds bästa barn alltid " Visar väl historien genom tiderna t.ex.
           Det är mulet ute men det regnar inte lika mycket . Barometern sjunker mer än på länge . Jaa, det här med lågtryck. Jaa, cykeltur , åtminstone in i stan. Och jag kommer att följa den stundande väderutvecklingen med sedvanligt intresse. Hållpunkterna är Simrishamn, Eskilstuna , Östersund och Kiruna. Som sagt Sverige är ett avlångt land 
           Och nu är det mer minusi Verkhoyansk i Sibirien än i Mc Murdo stn på Antarktis.
       Jaa, varför jag har Eskilstuna med .V-75 går där på lördag. Annars kunde jag tagit Stockholm eller Örebro t.ex.
           
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0