Ett besök i Krakow rekommenderas .

 
Jaa, resan från Simrishamn med Hagesta Tourings buss gick via Rostock in i Tyskland och sen Polen.. Första anhalten och övernattningen blev i ett hotell i det gamla anrika slottet i Kliczkow. i Polen då.
 
 
Och detta foto togs i slottets närhet.med stor grönska.Och efter övernattning gav vi oss iväg mot den välkända saltgruvan utanför Krakow.
 
 
Här har vi ett foto taget av ett foto. Och vi resenärer gick in i byggnaden märkt nr 2 den med höga tornet.. Åkte hiss ner klev ur den o gick trappa ner ett flertal ggr till olika etager. Där det fanns gångar o olika rum .Med saltrika väggar.Och en polsk guide hade vi med som pratade engelska men som översattes till svenska av vår guide i bussen.,Frun i  paret som äger Hagesta touring. Och mannen Georg körde bussen.
     Den här saltgruvan utanför Krakow i Wieliczka är ju mycket berömd . Finns ju med på Unescos världsarv. Och inga foton finns tagna av mig. Behövdes tillstånd att köpa för att fotografera.Och nu gick färden vidare för övernattning i Krakow Jaa, saltgruvan öppnades under medeltiden och var i verksamhet in på 1900-talet. Och var en lukrativ bussiness. Salt var ju en stor handelsvara. Och gav mycket inkomster till de som drev den.Men vilket hårt jobb dom hade som arbetade i dessa gruvor.
 
Och i Krakow hade vi en polsk guide som visade oss runt i staden o dess innerstad även den på Unescos världsarv. Och vi gick även runt i de gamla Judiska kvarteren och där spelades delar av filmen Schindlers list in. Detta hus lär varit med på inspelningen.
 
 Och långa vandringar i staden blev det som sagt. Detta är ett foto som jag tagit från slott  mot floden Wisla som rinner i Krakows närhet.
 
Som sagt slottet vi besökte hade även kyrka där av tradition Polens kungar var begravda. Men detta foto är taget av torg i Krakow inte så väldigt långt från hotellet vi övernattade på och här på en restaurang slog jag och min resekompis Lars oss ner och åt en bit. Fint torg va ? 
   Det här med människor och den anrika kulturstaden Krakow som är välkänd världen över. Ca 860000 innevånare och 250000 studerande . Från all jordens hörn.upplystes vi om.Skall inte dra Polens historia här men. hur många olika länder har inte härjat här nere i Krakow bl.a. Och t.ex. landet Sverige kan inte fråntaga sig härjande.Och kan räkna upp många fler länder under historiens gång.
 
Och det här fotot är ochså taget i Krakow . Och sådana här flotta ekipage kunde man se från där man satt o tog nån munsbit. Turister åkte med sådana här flotta vagnar o även par som skulle gifta sig om jag inte minns fel.
 
Jaa, det här med att hålla reda på alla foton o synintryck . Detta foto är taget i Krakow under sightseeingen. Och mina resekompisar befinner sig längre fram. 
 
   Och efter 2 övernattningar i Krakow begav vi oss hem via Auschwitz/ Birkenau. Och jag har ju varit på förintelsemuseum i Jerusalem.så detta besök underlättades därigenom.Och här är vi på väg in i Auschwiz . Och vi visades runt av en polsk trevlig guide som talade svenska. Det här med människors elände och även kunna tänka på Gulag.. Vilket ibland av någon anledning inte nämns så ofta.
 
Jaa, lägret Birkenau låg på gångavstånd från Auschvitz och där fanns mycket mer fångar än i Auchwitz. Av olika slag. Och det här med denna järnväg o transporterandet av bl.a judar.Jaa, det här med människors elände både här o där under historiens gång.
 
 
Och sedan från Auschwitz/ Birkenau gick färden vidare mot Tyskland o staden Cottbus där vi övernattade innan hemfärden mot färjan i Rostock Och detta foto är taget från vårt hotellrum.
       Jaa, säger bara en sak.. Den här resan mycket intressant och staden Krakow en pärla. Och vackra vyer både i Tyskland o Polen, välordnat o bra Det här med at bilda sig en uppfattning på plats i andra länder skadar inte.Staten Sverige verkar just nu vara ett krångligt ställe. Med mindre ordning o reda än t.ex. Tyskland o Polen. Ett annat samhällsklimat Hade gärna bott i t.ex Krakow . Men har det bra med mig själv o där jag bor.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0