Fundamentalism, vad har uttrycket för innebörd?

Jag använder det ordet ibland när fanatikerna väsnas. Jag vill sällan ge mig på nån enskild. Dock en fundamentalist tycker jag är en fanatiker som bara tror på att det han tänker o säger är den enda sanningen o han, hon vill genomföra den till varje pris! Inga kompromisser finns i tankevärden, ingen annan förstår eller vet bättre! Nu skall jag ta reda på mer om ordet fundamentalist.
           Fundamentalism var ursprungligen beteckningen på en amerikansk  kristen grupp, men har all mer kommit att få betydelsen bokstavstrogen. Tankeströmmningen hämtar hämtar sitt namn från en samling böcker, the Fundamentals, som gavs ut i början på 1900-talet i Usa. Namnet kommer från att att vissa doktriner är fundamental(grundläggande) för den kristna tron
          Budskapet var konservativt, men knappast att uppfatta som exttremt. Att vara fundamentalist  ansågs allmänt som positivt
          Till sitt ursprung är alltså ordet "fundamentalism" per definition kristet. Och det är genom en sentida betydelseskridning som vi börjat tala om muslimska fundamentalister och politiska fundamentalister. Syftningen är då mer inte bara på tro på grunderna utan även separatismen, en tanke på exklusivitet.
   I denna mening kan fundamentalism syfta på:
 1. Tro på en läras ofelbarhet.
2. En kristen protestantisk riktning som betonar Bibelns ofelbarhet i alla slags frågor
3 Riktning inom Islam som vill skapa ett samhälle efter religiösa principer
 4. Skällsord för rigid och kompromisslös hållning i allmänhet.
                               Ja, så illa på det är jag ju inte så företeelser o grupper som jag ogillar o som är för j-liga  kommer jag att förse med detta tilltal, dock inte i tid o otid!
Med hjälp av Wikipedia.
                      

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0