Så här innan man går ut o gör stan osäker. Hi,hi, .

 
För en " världsomseglare " som en annan så räcker det ju med en bild ibland. Det här fotot är via Earth Pics o föreställer Milford sound i New Zealand  Och det har sagts att om jag fått välja o ha chansen att resa åt det hållet så hade hellre  Nya Zealand valts än Australien..
 
Det här med att ha fantasi om något som varit har. O i samband med sjöfart tänker jag på min morfars rötter o Tölö/Kungsbacka .Och i mina gener finns då på morfars sida sjömän, styrmän, sjökaptener o amiralitetsfolk.Och det långt bak i tiden. Och det finns anteckningar om att en sjökapten i morfars släkt  haft befälet på en en Hukarejakt . Ett Nederländskt segelfartyg som användes mycket på 1700-talet för transporter.
 Och det har för mig via anteckningar i Göteborg som setts av svåger berättats om att denne släkting seglat med ett sådant fartyg till Sicilien med silltunnor o återvänt till Sverige med tunnor med salt. Har ochså i minnet nått om skeppsbrott. På hemvägen. 
      
O har man fantasi så tänker man naturligtvis ochså i den vevan på Ostindiska kompaniet..  Och för mig är det här med olika rötter underskattat . Vad hade vi varit utan dom. Och det gäller att förstå att dom präglat generation efter generation. För mig är det enbart positivt att tänka på Farmors jordbrukarrötter, Morfars sjöfartsrötter, Farfars Värmlandsrötter o mormors utländska rötter. På min livslinje FRÅN RÖTTER TILL BARNBARN . Och det här med att leva i nuet o tänka på o fantisera om. En bra mix i mitt liv.Mycket bra för sinnet .
       Och det här med olika intressen I kväll blir det till att titta på skidskytte från Östersund o sen blir det Fiona på play. Denna trevliga programledare för Engelska antikrundan. Vädret ja. Tittar mig ochså där omkring i Världen. Idag har t.ex. Prudhoe Bay i Alaska -29 C o Verkhoyansk i norra Sibirien -43 C. Och då tänks t.ex. på månaderna januari o februari. O Arktis.
 

I väntan på..att gå på möte i bostadsföreningen .

 
Det blev en liten cykelfärd i isig nordlig vind. Men solen visade sig från klarblå himmel. Och på hemvägen stanna jag upp o tog detta foto från Ankedammen.. Blev inte alls dumt fotot. O här har barn o barnbarn lekt under årens lopp från 1960-talet tills nu. Skall nog inte klaga på min lilla kamera.
 
 
Och ännu ett foto taget från Ankedammen men åt ett annat håll.Och  Och här har upplevts sköna somrar o vita vintrar med pulkor o tefat . Och påminner fotfarande om att gröna jular är mest vanligt bl.a. här i stan. Men i januari, februari har fina vita vintrar upplevts här men snökanoner t.ex. har ju ochså  upplevts.
         Jaa, ju närmar sig ju december och vi får se hur länge värmerekordet satt i Simrishamn 24/12 1977 står sig i Sverige.+ 13,7 C
  Och inte så långt efter hade vi snöstormsvintern 1978-1979. Den glömmer jag aldrig. Den största man varit med om. Trelleborg blev t.ex. isolerat o bandvagnar fick rekvireras från P 6 var det väl. 
 
 
Och vid denna lilla damm nära campingen i Simrishamn vände jag in mot stan igen. Och samma motiv kan ju tas från olika håll Inget dumt foto det här heller. 

Då var det måndag igen .

 
Och första advent har infunnit sig. Det här fotot har fåtts från nån som kallar sig Blue. Och det här scenariot väcker en del minnen från bakåt i tiden. För en som bl.a växt upp på olika platser . Om man tar bort bergen i bakgrunden. Och man skall ju ochså tänka på att det är en månad till årsskiftet.
 
 
Jaa, detta foto visar en gata från södra Tyskland  och  är från 1956  Fick via History Lovers Club.Och då tänkte jag på både besöket i Köln 1954 eller besöket i Frankenthal med barnbarnet Måns 1999 var det väl. Köln ligger ju inte i södra Tyskland förståss men tänker ochså på bilresor med kompisar i Tyskland . På 90-talet o bussresa genom landet till Wien O vistelse i Berlin 2006.. Det finns vackra platser på vår Jord . Och på dom tittar jag med bortagande av fördomar mot olika länders FOLK.
 
                Jaa, då skall vi ta lite temperaturer . Bra för mig med både med foton o skrift på denna blogg . O titta på den om ett år t.ex. Men idag har Simrishamn + 2 C, Stockholm - 2 C , Östersund 0 C och Kiruna - 4 C .
 
            Jaa, och från vänster till höger  I Alaska har idag Barrow - 16 C, . Canada, Yukon Crossing - 12 C, Grise fiord -15 C ,Grönland Thule Air Base - 16  C och i norra Sibirien Verkhoyansk - 45 C . Nämnas kan ochså att det är väldigt kallt i Centralasien. i Kazakstan t.ex. Såg jag på nätet för några dar sen. Och på Antarktis har Mc Murdo stn.-12 C Och staden i Världen närmast Antarktis Punta Arenas + 8 C . O Reykjavik nära Grönland har  + 3 C .   
       Jaa, det här med namnet Greenland o öns kallare väder så småningom. Kan man ju tänka på.
 Jaa, har suttit med fötterna på fotpallen o njutit av vintersport bl.a. Och av att se bla. duktiga unga tjejers   genombrott i skidskytte ? O Stina Nilsson vann sprinten o blev 7 på 10 km klasiiskt. Leder Värlscupen gör hon faktiskt . Och likadant gör Calle Halvarsson. . O Johan Olssons insats efter uppehåll i nästan 1 år.
      Tragiskt var det att se Charlotte Kalla. Hoppas det inte är nått allvarligt . Har ju varit förkyld . Skulle hon startat?  Och skidårets största händelse när det gäller längdskidåkning är ju VM i Lahtis i slutet av februari. Det här med att formtoppa och kanske hoppa över Tour de skie och några världscuptävlingar ?
     Och det blev ju ingen jackpot när det gällde V-75 på Solvalla . Har för mig att 7 rätt gav över 3  miljoner. Och det  var inte många som fick .Skrällar var namnet var av en en 70-oddsare.
               Solen lyser idag har ju inte kommit nån nederbörd men innan jag cyklar iväg till stan kolla vägbanan. O Totte sitter just nu på min axel. Bara en sån sak. :)
 

Det här med fredag hela veckan..

 
Det här fotot kom från  följaren Paula i morse via utskick Enjoj this day , each day is a little life time Jaa, det här med att få bilder från  "jordens alla hörn ". Joodå samma som vistas en gång innan . Passa även bra idag.
 
 Idag är jag  upprörd .Våldsamma bränder,i bl.a i Haifa har drabbat Israel. Troligtvis anlagda . Och på platser i Mellanöstern har jublande människor visats. Även i Sverige visar det sig att det jublas , Förhoppningsvis i EXTREMA kretsar . Och i sammanhanget tänker man på IS o  andra Jihadister . Det hela är förskräckligt . O det här med EXTREMISTERS uppfinningsrikedom. Och hur mycket hat verkar det inte finnas mot Israel o Judar I närområden o från Iran o Saudiarabien t.ex.O  bla. Broderskapsrörelsen/Hamas kan man t.ex.tänka på. O det här med Jihadism.
 
Och detta foto har visats förr . Från besök i Israel i januari i slutet av 1980-talet  O fotot är taget fån en färd på Röda Havet. Och såg annat i israel än Eilat.
      
                   I helgen har vi mycket vintersport o V-75 att titta på bl.a. Men som pensionär kan man ju ha uttrycket fredag hela veckan. Och gläder mig personligen åt att hittills fått slå upp mina ögon på morgonen . Men idag finns Israels innevånare i mitt sinne o 20 % av dom är Araber. Och dom gläder sig säkert inte åt bränderna som även drabbar dom på olika sätt. 
          Jaa, idag blir det en tur ner i stan med inlämnande av tips bl.a.Trots allt får man köra sitt race som inte verkar vara nått aber för mig. Men sänder mina tankar till människorna i Israel. 

Ånyo en sväng idag till välkänt ställe .

 
 Och det här på gränsen mellan Tobisviken o Vårhallarna. Och det här med vackra vyer o istidens härjningar o bl.a. rester av skogar på bottnen vid Haväng en bit norrut .Och där har nog hittats en del bärnsten under årens lopp. Det finns mycket intressant att läsa in sig på. O det här med hur förfäderna hade det om någon av dom kom hit söderifrån när isen drog sig norrut.Och innanhavet där jag bor kallas för Östersjön eller Boltic sea.
   
 
           Jaa, stötte på en okänd person vid klipporna ! O det här med att inleda samtal med kända o okända.Har man väldig nytta av . O utbyta åsikter o tankar. Och det här med att vara påläst o kunnig . Inte dumt det heller.
  
       Jaa, det här var en av de speciella dagarna i Jahans liv. Som avslutas med att bl.a titta på gamla inspelningar av Engelska antikrundan o väna programledaren Fiona Bruce Och Champions League.  
 
 
Och så avslutas med deenna vackra bild som mottagits från följaren o den jag följer Paula.--Enjoy this day make it a special day. 

Härligt att även se på vintersport.

O efter att ha sett vita vidder både i Sölden i Öterrike, Levi i Finland o Bruksvallarna i Sverige så hälsar jag bl.a Vintersportstudion välkommen. Som nu kommer att följas tills i mars . Ett mycket bra program för .en vän av vita vidder.
  Jaa, Bruksvallarna ja, o den lovande comebacken av Marcus Hellner,Calle Halvarsson o Johan Olsson. O den faschinerande kampen mellan Hanna Falk o Stina Nilsson i damernas sprint var spännande att följa.O bra av Hanna att kunna vinna den. Och det är bara bra för Stina att kanske få avlastning på prestationstrycket ! ?
           Och nu  Världscupen även för längdskidor i Ruka, Finland till helgen . Hä bara o intaga soffan. Motionera på vardagarna o själv ge järnet. 
 
Jaha ja, klimatet o vädret nu o då är ju ett annat intresse som jag har. Och det här med sydvästen o nordostens betydelse vintertid både för Nordamerika o t.ex.Skandinavien o Europa.
     Och idag har Simrishamn + 9 c , Stockholm + 9 ,Östersund 0 o Kiruna - 3 c . Men i norra Norrland verkar det som om det blir kallare igen. Och som påtalats innan de bästa månaderna för kung Bore är ju Januari och februari.
    Jaa, det här om det är molnigt eller klart när morgonens temperatur redovisas .
  Och från vänster till höger dessa temperaturer . Barrow -9 C, Grise Fiord - 20 , Hall Land - 21 o Verkhoyansk - 38.
Och Mc Murdo stn på Antarktis har nu stigande temperatur - 5 C. Men Vostok på stor höjd har ju ständigt minus.
 
Ytterligheterna var det. Punta Arenas staden närmast Antarktis + 9 C o Reykjavik har klart idag - 5 var morgontemperaturen.Sen tycker jag det är intressant att titta på Belfast på Irland av olika skäl.. Temp i morse + 2 C.. 
 
 
Och som kallande sig föör Världsmedborgare så fortsätts att visa Vackra bilder från följare o dom man följer. Från igslovenia kommer följande alster. Vintgar George med hälsningen Have a great week.Och själv hoppas jag att entusiasmen o livsglädjen fortsätter. Oavsett vurmen från bl.a. massmedia att ständigt hålla grytan av elände kokande . Titta bakåt i tiden hur våra förfäder hade det. Både med klimat o oroshärdar.
 
 
 Landet Nederländerna var det.Resa till  Krakow är ju bestämd o Tyskland o Israel ligger ju mig varmt om hjärtat. Men där  har jag ju varit i Israel en gång o då mest i Tyskland.av alla länder.I Köln, Frankenthal ,Berlin, Mosel o Rehndalen På Rügen ochså. Jaa, Lübeck o nån dag i Hamburg.O vackra småstäder , byar med korsvirkeshus. Vem kommer inte ihåg det.
        Därför har jag nu fått Nederländerna, Schweiz o sen innan har jag ju Italien o Slovenien i sinnet. Upplyftande att tänka på , oavsett.O då är det bussresor som hägrar mest. Även flyg till Rom har ju i ett sammanhang varit på tapeten.
 
        Och innan handlandet idag blir det nog en snabbfärd på Cykel.Här gäller att hålla grytan kokande.

En riktig slogan. Då var det fredag igen.

 
 Jaa det här fotot har man fått från S.M.H. Amsterdam.. Där mormors farfar föddes som sagt. Och denna text till fotot lyder. Good morning everyone open your eyes and say hallo to a new day.
       Men nån sol ser inte jag när man tittar ut genom fönstret. Jaa, det här med tråkväder i november här nere i söder när då syd/sydväst vindar tar över o barometern sjunker. Går o väntar på att regnet skall upphöra . Hoppas ta mig en tur till stan senare idag.
   
 
                   Från Life on Earth har jag fått detta foto. Med texten Abraham Lake, Canada. 
 
 
       Jaa, det här fotot har jag fått från Israel Revealed . Och Eilat var ordet O som sagt semestern där i slutet på 1980-talet i 14 dagar med rundresa i delar av landet . Fint minne ! 
 
 
Lite suddigt foto från Eilat  måste det ju vara.Jaa och nån dag lyssna vi på musik där. Kan minnas något från den dan,.Men vem känner inte igen  kompisen Bengt .Och som sagt Israel ligger mig varmt om hjärtat . Om nu inte nån förstått det. 
 
Och vem har inte varit Jericho . O även besökt Döda havet, Masada klippan,  Grekiskt ortodoxt kloster, o Jerusalem med olika intressanta platser. Och ett museum där bl.a. namnet Raul Wallenberg pockade på uppmärksamhet.
 
   Foto återkommer när man känner för det. Jaa, det här med vädret. När utförstävlingarna i alpint gick i Sölden o Levi då var det fina vinterbilder. Nu flyttar ju tävlingarn till Nordamerika . Och förra året genomfördes tävlingarna där. Och då var det så pass kallt att en tävling i Saint Louis sköts det på. 
        Jaa, det här med växlande väder här o där . Under årens lopp i Alperna o föhnvindar.t.ex. Nu sägs det att tävlingarna i Saint Louis o Beaver Creek inte går att genomföra. Kung Bore hamna väl i underläge i år.
          Här hemma börjar årets första svenska längdskidtävlingar i Bruksvallarna. Och där var det i morse -4 C och 35 cm snödjup i terrängen..Som sagt det här med stadigt vinterväder så här års . Är väl inte vanligt varken i södra eller mellerrsta Sverige i November . Särskilt om barometern sjunker o syd/sydvästen tar överhand. Jaa, Dalafjällen.Kläppen. Sälen +1 C o snö just nu.
  Och i morgon går V-75 på Bjerketravet i Oslo . Vädret just nu regnskurar o + 4 C. Verkar vara en favoritomgång . Men vi gör så gott vi kan o hoppas ochså på tur med insatsen på andelssystem. 
 
                 Jaa, med detta önskas trevlig helg. Jag skall göra så gott jag  kan för o få det. O låt inte dagens massmediasamhälle ta befälet över sinnet . Tänk på hur våra förfäder hade det i en betydligt sämre Värld . Räcker att tänka på de 2 Världskrigen bl.a o t.ex. 30-åriga kriget m.fl. krig under mänsklighetens historia . O pester, jorbävningar o stora vulkanutbrott. O kalla istider t.ex.
 
                 
 

Det att läsare från USA följer mig. Vem tycker inte om det.

 
Underhäller ju sinnet med egna foton o andras från olika delar från Världen. O musiken jag gillar o annat man är intresserad av. Och demokratiska val i Sverige o USA pekar jag inte finger emot. Och även efter ett val behövs utvärdering av vad sittande regeringar eller presidenter uträttat. Detta kan naturligtvis även det avgöra ett val. Följande foto har jag fått från Earth Pics och fotot är taget In Patagonia in Argentina. O då kan man ju tänka på de länder i Sydamerika som ligger närmast Antarktis . O åka ner ända till södra Chile.
 
 
Jaa, det här med Alperna o sedan Karpaterna. Fotot har jag fått från Igslovenia med texten Dolkova Spica and the supermoon. 
        Snö jag nu får vi se hur snötillgången är när de Alpina tävlingarna går i Nordamerika 0 bl.a.väl i St Louis o Beaver Creek.Förra året sköts den första tävlingen upp på grund av för stor kyla om inte mitt minne sviker mig.
 
 
Igår blev det ju inget cyklandet . Regnet fortsatte längre än jag trodde men idag blev det i stället o vem känner inte till stråk här i Sverige på olika platser bl.a i staden Simrishamn.. Som befarat steg temperaturen när väst/ sydvästen tog över. Och varmare har det ochså blivit i Svealand o Norrland. Jaa, Lappland o Norrbotten o Västerbotten.behåller väl snön o kylan återvänder väl verkar det som, sen det här med Dalafjällen, Härjedalsfjällen o Jämtlandsfjällen.
                   Det här med halva november . Innebär ju mer snö o oväder i Stockholm t.ex. på hundra år när det gäller denna tiden på året. Kung Bore har inte gett upp.! Och november är väl ingen vintermånad i södra o mellersta Sverige.
 
 
Jaa, mina foton är tagna inne i Simrishamn o härifrån är det bara några minuter till havet, The Boltic sea.
 
           Jaa, det här med debattklimatet i Sverige som förekommer i massmedia o skibenters förklaringar o bortförklaringar. O uttagande av elände i förskott. Har tittat på ett videoklipp med Sven Melander o hans tankar o tyckande. Liknar mina . O när jag pratar med om som är i min ålder så är dom ochså hjärtligt trötta på dagens massmediala spekulerande . Som går ut på att veta hur allt blir. O sen pratas det ofta om Demokrati men Demokratiska val i det egna landet o USA hackar man på.O den ene görs sämre än den andre o jämförelser görs med hur Världen var på 1930-talet.
              Och jag frågar mig detta . Var det lika mycket Cirkus i massmedia när en av dom Presidenter jag tycker bäst om, Ronald Reagan blev vald.
            Och nu frågar jag mig ochså. När folk röstar så tänker dom väl ochså hur tidgare år har varit under en regerings eller Presidentperiod.. 
                  
       För min del har det ochså gått så långt så en del massmedia borde rannsaka sig själva. Och jag tänker på dagens ungdom som inte har så stor livserfarenhet o deras benägenhet i dagens lobbyistiskt populistiga Värld.
       Jaa, läste nått om att väljare som stött Clinton önska att flytta till Canada.Ibland skulle jag ochså tänka mig att flytta från Sverige . Men  trivs jag bra på plats. Men folk med erfarenhet   börjar  tröttna på det massmediala samhället i Sverige . Men det görs nog inge Gallupundersökning på. 
          O det här med olika tidningar uppknutna till olika väljarinstitut . Som Aftonbladet till Inizio t.ex. O det här med opinionsinstituten  när det även gällde USA-valet . O hur det blev.
         Jaa, och SD fotsätter öka i Sverige . Konstateras utan att rösta på dom. Men det här med när massmedia skall styra o ställa . O hela tiden lägger focus på. Och en partiledare från alliansen har sagt till mig att man inte skall anklaga alla som röstar på SD för rasister eller Fascister. 
 
 Och Leonard Cohen kunde väl lika gärna fått nobelprice som Bob Dylan. Tycker jag.
                 
 
 
           

Enl. Dansken Lunare vejr på vej, men med regn o rusk.

 
O detta foto har man fått från , retweetat från Anders Adamsen . Med texten A very special sunset near Ebeltoft Denmark.
       Tittade på lokalprognosen för Bornholm som ligger nära Simrishamn. Avståndet mellan ön o Simrishamn är.  ca 6 mil. Jaa, om några dar visas flera dar med regn på ön.
      Och som sagt nu har Sydvästen tagit över . Och påpekar då skilnaden mellan t.ex. sydvästen o nordosten höst o vinter tid Vi kan även tänka på skillnaden mellan t.ex sydvästen o osten sommartid i Simrishamn..Och  protokollföraren Jan har då sett att sydvästen till 92 % ca förekom i somras. I Simrishamn.
 
         Jaa, måndag o kalla platser redovisas. Och alla skall då vet att nu stiger temperaturen i Antarktis. o då även i södra Australien.Markstationen  Mc. Murdo stn. har nu -10 C 
       Sen går vi till Arktis. Barrow i Alaska har - 4 C. Canada Artic Bay -20, Grise Fiord - 23 C och Yukon Crossing -4 C, På Grönland har Hall land - 25 C Och även nån minusgrad på södra Grönland. Och Verkhoyansk i Sibirien har -39 C .Sen tar vi ytterligheterna . Punta Arenas staden i södra Chile som är närmast Antarktis har + 10 C. Staden som är närmast Grönland Reykjavik har + 5 C. 
          Så tar vi Sverige. idag har Simrishamn + 4 C , Stockholm + 1 C , Östersund -  2 C och Kiruna - 8 C . Och det här med sydvästen, som sagt. Man skall även tänka på om det är molnigt soligt eller kommer nederbörd på platserna  Men jag skriver bara om temperaturerna. Jaa, och bakom allt ligger lågtrycks o  högtrycks gång o placering och även då vilka vindriktningar som uppstår.
 
                     Solen lyser i allafall i Simrishamn . Får se om det blir cykel eller gårunda idag. om någon, några timmar ! O nu har jag hållit sinnet igång med ett av mina många intressen. Och kan man ochså fortsätta o hålla kroppen igång, desto bättre.
 
Och så avslutas med detta foto som jag fått från Earth Pics Moraine Lake in Bannf National Park Alberta Canada  Jaa, det här med vackra platser jorden runt.Är viktigare för mig att ha i sinnet  än t.ex.Trump, Clinton. Putin eller t.ex. SD.Och det här med ältande massmedia som tar poäng på präktighet, snällhet o godhet.I parti o minut.Jaa, å det här med att bara skåda den ena sidan av myntet är dom duktiga på.
              För mig är Världens största problem inberäknat de ideliga sprängningarna av bomber o fiendskapen inom samma religion. Och studera gärna landet Pakistan. Och Afghanistan  o Talibaner o IS t.ex.O gränstrakterna länderna emellan. O vem har glömt Swatdalen o kastandet av syra på skolflickor. Inte jag iallafall.
             Och för 2 år sen läste jag om att Putin och Obama fört samtal om att gemensamt bekämpa terrorismen. Den religiösa terrorismens ledare som t.ex. förpestar tillvaron för länder i Mellanöstern och Afrika. Är Världens största problem . Och inga Kristna eller Judar far omkring med bombilar eller självmordsbomber. Thats it.

Vem hyllar inte ochså sin far !

 
Min far har aldrig gjot mig nått ont.Och han stötta mig på sitt vis. Efter skolgången i Kristianstad hjälpte han mig genom att ordna paraktikplatser t.ex. Och det här med när vi tillsammans lyssnade på klassik musik, o Hylands o Jerrings sportreferat t.ex.finns så väl bevarat i minnet.Och de här orden klingar fotfarande i mitt minne Det var rätta ordet sa Bill till Bull. Citat från Pelle Svanslös. Svensk barnbok skriven av Gösta Knusson..
Italien var han bl.a mycket intresserad av . Gjorde resor dit o höll ibland föredrag på skola i Hjo om dom.Folkhögskolan ? Har ju berömt min mors utseende . Och  min far var en stilig karl tycker jag.
 
Det här fotot har jag ochså tyckt mycket om. Titta Jan  ett flygplan. Och fotot är taget från villan i Långängen i Stocksund ,Stockholm Jaa fars dag kom till Sverige 1931 och en annan är ju född 1938. Foto taget 1941 kan jag tänka mig .Och Bromma flygplats låg väl.  inte så långt ifrån.Och i våra dagar ligger Långängen i Danderyds kommun.
                Det här med att ha övervägande bra minnen o nostalgin. Har ingenting med snyftande o göra. Känner glädje när jag ser detta foto. Vad hade jag varit utan .min far o min mor o mina förfäder. Nothing.

Jaa, det här att man tycker att man för ett intressant liv.

 
Har ju så många intressen o bevaka så det är även min förtjänst att det förs ett intressant liv. O resan till Krakow till våren är nu bokad .Och det här med resor i sinnet o i verkligheten .
 Ovanstående foto har jag fått via Global Pics med  texten Amazing street in Endelberg Swizerland.Jaa, Schweiz ja, mormor hade nog tyckt att det var roligt om jag rest dit :).Har ju visat foto från en av hennes vistelser i landet även av min mors då vistelse . Jaa, det här med nästkusiner för min del. Jaa, färd till Schweiz. Börjar nu mogna, ett alternativ efter Krakow . Men en sak i sänder.men att resa i sinnet är fritt.
 
 
Och det här fotot har har jag retweeta från Marcel Hirscher. Och Världscupen i alpint kommer i helgen att gå I levi Finland. I slalom. O Marcel skriver.... Sensationells conditions.. Men, det här med Tyska språket . Varit en del i Tyskland o en gång i Österrike. O i Schweiz är ju tyska en av 4 språkgrupper.  
            Och idag har jag fått Grönköpings Veckoblad. O den tidningens sanningar o klurigheter. Och Lotta Gröning skrev på twitter  Tänk om det går bra för Trump. Och stöd har han ju av president Obama När det gäller bl.a det här med att sätta sig in ämbetet...Jaa,hade inte dömt ut nått i förskott om Clinton vunnit o gör det inte
nu heller..
           Jaa, i kväll  spelar ju Frankrike o Sverige match i fotboll gällande Vm-kvalet.Ingen lätt match O naturligtvis tänker man även på vad som hände för ca 1 år sen angående det hemska terrorattentatet . Dessa ondskans män vet man aldrig var man har..Och Talibanerna t.ex. begår ju fortfarande attentat i Afghanistan.. Och det här med Is, Turkar o Kurder . O det här med fiendeskapen inom samma religion.Verkar  bla..ingen president fått rätsida på de senaste åren.
                Oavsett vad som händer så förlorar man ju inget på att önska trevlig helg. Och när jag skriver detta  spelas det  musik med Leonard Cohen. Frid vare med hans minne.
 

Jaa, Love me tender sjöng vi.

'
Jaa, som sagt sången på äldreboendet blev uppskattat . Med då bl.a Love me tender. Det här med att som kör  få beröm av både präst o åhörare för insatsen . Känns bra för oss i Psalviakören.
           Och detta är det mest vita jag sett utanför min terrass denna höst/vintersäsong. Men den här hörna där jag bor är nog den plats som fått minst snö denna vinterknäpp.. Men t.ex. Stockholm sägs inte ha värre vinterväder sen 100 år tillbaks o snöröjningen har fått mycket kritik i media. Hur röjde dom för 100 år sen.? Med dåvarande resurser.
        Har idag titta på vädret 1 vecka framåt via prognos. Minusgrader kommer då tydligen bara finnas i Norrland ovan Östersund . Syd o sydvästen tar över . O det är inget ovanligt . Jaa, det här med minne o bildbevis 
 
Och jag visar gärna detta fotot från början av november 2006 i Tiveden med den här gången min kompis Torsten som huvudperson. Jaa har ochså många fina vinterbilder från vintrarna 2009-2012..
 
 
 
 Jaa, varför inte visa detta foto från Earth Pics Long reef Sydney. Jaa, som alla vet ? så stiger nu temperaturen i södra Australien . Vintern på Antarktis är på väg mot varmare tider . Jaa, på markstationerna särskillt. Men som sagt Mc Murdo stmn. fortsatt kring 15  minus.
   Och det här hur fort en vecka går. I morgon fredag spelar Sverige borta mot France i vm-kval fotboll. Och då nämns även det här med terrorattacken för nästan ett år sen i Paris.Nån upprepning vill vi sannerligen inte vara med om . Men de som dödades o skadades i detta dåd skänker vi givetvis en tanke.
        Och tyvärr läser man fortfarande om bombdåd här o där i Mellanöstern.
              O här hemma i Sverige fortsätter förklaringarna o bortförklaringarna av valutgången i Usa. Men i dag skulle tydligen Trump möta Obama. Bara en sån sak .O det här med börserna som skulle gå ned enl. expertisen . I går steg dom . Prata till och med om rally i Asien :)

Jaa, så blir det när man tar ut något i förskott.

 
Jaa, börjar med att visa denna bild från Animal Life med texten.I need every one at this moment now.. 
         Erinrar mig efter valet 2006 i Sverige . När en politiker på den förlorande sidan i radio nämde orden " kändes nästan som en statskupp ". Det här med bra minne. Och själv deltog jag i segrarnas valrörelse .
            Och det har inte blivit en statskupp i Usa heller.. Och jag anklagar inte dom som valde Trump för att vara skurkar o banditer. Det här med DEMOKRATISKA val. Sen kan man ju analysera presidentperioden innan. Hade den varit lyckad så hade väl Clinton valts.
         Och jag blev lite misstänksam när det den ena dagen efter den andra anmälde sig kvinnor som Trump sades ha tafsat på . Sen kan man ochså undra över det här när massmedia o andra utnämner den onde o gode. . Folket i USA sade sitt o hur opinionsinstituten lyckades med sina undersökningar. Som t.ex. tidningarna slök med hull o hår.. Jaa, så mycket förklaringar o bortförklaringar som idag i media.har jag aldrig varit med om, en gick ut på att det var de vitas fel. 
           Och nu målas den lede på väggen . I förskott. Så nu finns det kanske ännu ett hatobjekt i Världen, förutom t.ex.Putin o Israel 
            Och för mig är i nutid , under min levnad, president Ronald Reagan en man som jag ärar. Och det här med överenskommelsen med president Gorbatjov som ledde till murens fall mm.
           Och talet som Trump höll utan att behöva använda sig av ord som utbytes i hård valrörelse . Ett bra sansat tal. Räknar inte ut honom föränn  om 4 år . O han svär inte eden förrän den 20/1 2017. Till dess sitter Obama kvar.
     Och det här med de rekordeliga media .Och få acceptera ett Republikanskt segerval i en demokrati . Kanske DEMOKRATI gäller endast för det parti man vurmar om. 
          Mer som Trump får överta förutan att fattigdomen ökat i USA . Situationen i Mellanöstern med hatet mellan Sunni-o Shiamuslimer. O vad hände efter det den Arabiska våren utropades efter revolutionen med stöd utifrån i Libyen. Det är bara att nämna bl.a annat länderna Irak, Afghanistan, Syrien, Jemen o Nigeria.Och  att Talibaner, Boko haram, Al qaida, Al Shabab m.fl.som finns på arenan ännu  förutom IS. O deras illgärningar drabbar även oskyldiga Muslimer.. O det här med fiendskapen mellan Iran o Saudiarabien o den hårdföra staten Pakistan.
              O mitt i detta utnäms bovar som t.ex. Putin o Israel. Och nu får vi se vad Trump går för o det här med Obamas beslut om nya Atomubåtar o 2 nya kärnkraftverk. O tro inte att kärnkraften spelat ut sin roll.O det här med att man inte pratar om t.ex. vindkraftsverk nackdelar. Men där börjar nog ivern över dom att lägga sig.
           Folk får kalla mig vad dom vill ! Men det här med hat o massmedia. Dom lägger inte sordin över det Om dom tror det.
          Jaa, det var ju inte kul att bli trumpen för att Trump tog en triumf. O bita i det sura äpplet får man om man tar ut segrar i förskott. Som anser vara comme il faut. 
              
 
       

Jaa, då kör vi på igen.

 
Igår dök dett foto upp från Alex Johnson. Med texten Good morning. Och början av november kan väl betecknas som höst. I södra Sverige o söder om oss. Snöflingor här o var men inte i Simrishamn, . Men det här med  kampen mellan Syd/sydväst o nord/ nordost O det här med vinterknäppar.  Undrar om inte gumman tö gör sig redo även för mellansverige. om några dar, nån vecka. O Norrland får ha kvar snön ?
 
     Och idag har Simrishamn + 1 C, Örebro -2 ,Östersund - 8  o Kiruna -16 .
Och Arktis var det. Barrow har -8 C, Grise Fiord -20 C, Hall land -15  o Verkhoyansk -26  . O i Antarktis har MC Murdo stn -13 C o motsatserna Punta Arenas + 7 c o Reykjavik + 4.
 
Jaa, tisdag idag . Igår fick man skaffa sig en ny mobil.. Den andra fungera inte men simkortet gjorde så alla telefonnummer dök upp igen på den nya.. O mobilen är numera det enda jag har där man kan nå mig telefonledes.
 
       O Barcelona vann över Valencia i en bra match i spanska ligan . O i lördags gratulerades födelsedagsbarn. O i söndags hälsa jag bl.a på mitt minsta barnbarn Rut 
 
 
        Och nu är det ju presidentval I Usa . Skulle bli mycket förvånad om Trump fick en triumf . Men oavsett vilken president som under mitt vuxna liv varit den som betytt  mest. För mig är det Ronald Reagan.. Bara det här med hans o Gorbatjovs möten. O avtal. O det här med hur lätt media har att utse Presidenter som skall " rädda Världen " O skramlandet med vapen här o där o byggande av bl.a nya atomubåtar.. 
            För mig hade det viktigaste i Världen varit just nu att stifta fred inom Islam. Mellan de ständiga fienderna Sunni-o shiamuslimska ledare o extremistgrupper. O bl.a bombbilars o midjebältens upphörande att sprida skräck o död o folk på flykt.o axelererandet av detta sen t.ex den Arabiska vårens utropande för ca 6 år sen.
      I dag kommer man att gå på månadsmöte i pensionärsföreningen. Bara en sån sak.
 

Jaa, innan man hann o blinka , var det fredag igen.

Det här med det viktigaste vi har för Jordens överlevnad o klimat. Det vet väl alla att vi skall vara glad över att solen lyser, även ovan molnen. Annars hade vi väl inte haft nått klimat o prata om. Vare sig det gäller det ena eller andra.. Och det här med UV-strålningen . I höst o somras .lästes om minimal strålning i t.ex. Simrishamn. 
 
Sen tar vi månen. Den näst största ljuskällan för vår jord. O tro inte den är utan betydelse för klimatet.
        Det här med månskenet . Är väldans underskattat. Och detta foto har jag fått från Fascinating Pictures Med texten Full moon over Montreux, Switzerland.
 
 
Jaa, det här fotot på the Earth är taget från Apollo 17 . Har jag haft i mitt album diverse i många år. Och det här med att få känna en förmån att leva o tillhöra denna planet. Som är så beroende av ovanstående planeter, stjärnor.
                Jaa, som sagt vad som är viktigast för Jordens överlevnad oavsett kalla o varma perioder under mänsklighetens tillvaro. O tänker inte ställa mig i domedagspredikningarnas led. Hur har vi trots allt  uppräknat elände förr i tiden och i nutid kunnat bli över 7 miljarder på Jorden. Fråga månen o solen..
 
                   Vädret jaa, inget märkligt för mig som vet så mycket ang.hur lågtrycks gång o högtrycks lägen påverkar varmfronter o kallfronter. Jaa, det här med södra Sverige just nu kontra mellan -o norra Sverige o olika vindriktningar. Svårare behöver det inte vara.
     Jaa, imorgon går V-75 i Eskilstuna. Jaa, olika bud under några dar .  Snöflinga visad nån dag på 5-dygns prognos. O som vanligt är det spännande matcher. i Premier League . Den jag ser mest fram emot är den mellan Arsenal o Tottenham på söndag. O sen skall någon uppvaktas med trisslott i morgon.
                      Trevlig helg..
 

Jaa, det här med att cykla till naturreservat o sen gå längs kusten.

 
Färden gick söderut med cykel . O nära stadsgränsen parkerades cykeln nära denna skylt.O jaa, kylan från norr kändes av trots varma kläder o vantar. Och Svealand och Norrland har fått se snöflingor kanske norra Götaland ochså. Och kylan sägs bestå i Svealand o Norrland . Och t.ex. i Eskilstuna pendlande runt nollstrecket .Fortsatt vidhåller jag mitt intresse för väder o klimat som gör att jag inte förbannar  mina förfäder att dom tog sig hit.när isarna drog norrut o inte dom som anlände till landet senare . Sen tänker jag på den svensk som bodde på Fillipinerna  som jag träffa på vandrarhem i Örebro. som undrade över svenskars gnällande över vädret här hemma. 
 
 
Jaa, nu kommer några foton från vandringen längs kusten. Jaa, redan nu har jag bestämt mig för att vandra längre här i vår o sommar med ryggsäck på ryggen.. Och cykeln går ju att låsa o parkera. Men blir inte förvånad om jag nån dag när vädret passar åter går en bit här , fram o åter. Jaaja mänsan detta är ett naturreservat . O skylten ljuger inte.
 
Jaa, kameran tar sina bilder o det funkar ju bra med den lilla tingesten.Sen många år. Joodå. ibland tänker man på en ny. Vi får se.
 
 
 En blick över ett mellanblått ? hav .Och skulle lågtrycken styras söder om oss österut under kommnde vinter . Då kan vi snacka om vinter. Men går lågtrycken övervägande från Norska havet över fjällkedjan mot norra ishavet. Då blir det antagligen en tråkig grå vinter. 
 
          Jaa, Manchester City vann igår över Barcelona med 3-1 i Champions Leauge. Men Barcelona är väl så gott som klart för avancemang o City ochså . Men Barcelona stod bara att känna igen tills City gjorde 1-1 . Spara dom på krutet sen. ?
       
               Kör mycket med foton även på andra sociala medel. O detta tillsammans med bl.a. vacker musik o spänndee sport förgyller som sagt upp min livslinje från Rötter till Barnbarn.
 
 
Jaa, det här med gamla foton sparade . Och bl.a vandrat på naturreservat fån norr till söder i Landet. Men finns ju bilder från många olika vackra platser i landet. Tyvärr fotades det ju knappt inte i min ungdom . Med samma vurm. Och foton direkt in i datorn även avfotograferade foton. Började 2006.
         Och  dagens äldre foto är från ett besök i Värmland 2008. Och visar en av de vackra Frykensjöarna. Kul att ha med ett foto från äldre tider när jag skriver här . En del snöfoton har jag ju haft för att väcka upp minnet hos folk .
 
Det här med rysskräcken. Och se ner på 155 miljoner människor. Aldrig i livet. Det här med att flytta fram gränser. Det gör väl en försvarsorganisation ochså. Konstaterar jag . Och det här med när Sverige förlora överhögheten över Finland o överhögheten över östra Pommern. Och då ville ha Norge som ersättning som ju blev kallad en union. Som höll på att leda till förvecklingar i början av 1900-talet Sen kan vi ju prata om bl.a.Baltstaterna ochså o Polen .O fortfarande sjunger vi då ärat ditt namn flög över Jorden. Från fornstora dar . Vi är inget undantag från grymhet o förstörelse ., historiskt sett. Vare sig försvars eller anfallskrig företagits.
               Är varken kommunist, fascist eller rasist. Men påläst är jag. Och konstaterar att jag såg ett uttryck häromdagen om den humanitära stormakten. Vilken då. Landet har cirka 9,6 miljoner innevånare :)

Jaha, vinter utropas i minst 10 dagar i Svealand o Norrland.

 
Från gårdagens cykeltur till Baskemölla fram o  åter. Med iskalla droppar men i lite blåst.
       Jaa, har idag tittat på prognoser över Simrishamn, Eskilstuna , Östersund o Kiruna.10 dagar framåt. Jaa, kanske kan t.ex.småländska höglandet få känning ochså av. tidig ? vinterknäpp.
           Jaa, det här med de naturliga orakerna till milda eller kalla vintrar i bl.a Sverige t.ex.. blockerande högtryck över Azorerna o lågttryck över Islandsområdet o. Nordatlantiska oscillationer . Och som sagt tycker det är väldigt intressant att lära mig om vad som styr t.ex vintrarna i Sverige oavsett .
    Och under årens lopp har man lärt sig detta . Går lågtryck via norska havet över fjälltrakterna mot norra ishavet för det mesta får vi milda vintrar. Och går dom  t.ex över södra Sverige eller nedanför österut så kan hela Sverige få vinterlikt Och jag har ochså lärt mig att kalluftsutbrott kan drabba delar som Nordamerika eller Europa vid olika tillfällen . Och bra minne har jag. Hösten 2014 utropades sträng vinter över Europa, Uteblev.
 
Det här foto från Bakemölla väcker minnen hos en allert " åldring" Här hade jag och mina söner en båt liggandes som vi ägde. Och nån gång tog  stormen den ut i havet. Tidpunkt.När barnbarnen Pelle o Fia var små.  Jaa det mycket man har i huvet som är bra för sinnet.
 
 
Som sagt ! Min o Mormors " chef" :) Påven var igår i Lund på ett Ekumeniskt möte o där faktiskt en hel del ödmjukhet ang. begångna fel för i tiden togs fram i andan att föra bl.a annat de Kristna närmare varann.
      Och hemma i hallen har jag denna tavla inom glas o ram. Fick nog av svåger o syster när jag fyllde jämna år en gång i tiden. Har haft denna framsida hängandes på väggen i många år. Och om ni läser noga upp till höger så står det Torstagen den 14 Juli 1938. Den dagen jag föddes. Och titta på texten TANKE OCH TRO ENAS I SIGTUNA: Och så småningom döptes jag ju då i Katolska kyrkan i Stockholm med Mormor som Gudmor. Och det tänker jag aldrig be om ursäkt för. Ingår i min livslinje FRÅN RÖTTER TILL BARNBARN.
                Jaa, det här med livsyn ! O elakhet . Ser inte ner på Ateister. Men även Ateister " är väl inte Guds bästa barn alltid " Visar väl historien genom tiderna t.ex.
           Det är mulet ute men det regnar inte lika mycket . Barometern sjunker mer än på länge . Jaa, det här med lågtryck. Jaa, cykeltur , åtminstone in i stan. Och jag kommer att följa den stundande väderutvecklingen med sedvanligt intresse. Hållpunkterna är Simrishamn, Eskilstuna , Östersund och Kiruna. Som sagt Sverige är ett avlångt land 
           Och nu är det mer minusi Verkhoyansk i Sibirien än i Mc Murdo stn på Antarktis.
       Jaa, varför jag har Eskilstuna med .V-75 går där på lördag. Annars kunde jag tagit Stockholm eller Örebro t.ex.
           
 

RSS 2.0