Besök i Carl-Jan land!

Jaa, verkligen!  Grythyttan, i Hällefors kommun, Västmanlands landskap men Örebro Län, har den välkände Cal-Jan- Grankvist, professor i  "gourmet o vin", präglat med entrepenöranda, fiffighet och humor på nått vis. Numera finns det ju högskola i Grythyttan med 200 elever som utbildar sig till kockar mm inom matkulturen. I området företog  jag och mina SPF-kompisar en resa med buss hela gårdagen! Det blev så mycket olika intryck så det "går runt i huvudet" på mig ännu!

        Kl 6.00 fick jag gå upp för o hinna med vår buss. Det tar väl nån 1,5 timme att komma upp till Grythyttan från Askersund. Vädret var till att börja med regnigt men ju mer norrut vi kom desto bättre blev vädret Vid 9-tiden stannade vi i Pershyttan och åt en macka o drack kaffe

       Sen efter ett tag hamna vi på guidat studiebesök på Grythyttans Vin. Ett företag som verkat i en 12 år tror bl,a, välkänt för sin goda glögg. Man har specialiserat sig på viner gjorda av inhemska produkter såsom, blåbär lingon, hjortron. Produkterna finns på en del systembolag, glöggen på alla. I många länder utom Norge och Sverige kan man ju liksom i bl.a. Tyskland köpa bl.a. viner på de olika vingårdarna i landet, o provsmaka o lukta. I Sverige är det förbjudet, så klart. Detta ställer ju till problem för de svenska vinfabrikörerna naturligtvis. Enligt ägaren som finns på bilden så verkar det som det råder majoritet i riksdagen för att denna fjantiga "regel", och entrepenörshämmande dessutom, skall tas bort!! Hoppas det blir så! Idiotisk lagstiftning, typisk Sverige o Norge, anser jag!! Överstatlighet kallar jag det för!!!

   Sen hamna vi så småningom i Grythyttan o gick och åt på Måltidens Hus. Ja, det här har ju Carr-Jan byggt upp och här i området bor alla studerande, som sagt 200 st, vilket ju naturligtvis gjort Grythyttan och dess skola känd över hela landet. Resturangen drevs dock av en kock, kallad "svensken" och hans svärmor o svärfar, kallad  "dansken! Kul!!. Maten var jättegod, färsbiff åt jag!!

    Nere i Grythyttan nånstans hade dessa väldiga ekfat, för lagring av bl.a. konjak placerats. Dessa hade inköpts av Vin o Sprit från Frankrike en gång i tiden! Men Vin o Sprit är ju sålt och vem fick nys om dom o köpte dom. Carl-Jan Grankvist så klart innan dom ochså försvann "ur landet". Tyvärr var faten tomma(så klart)!

           På hemvägen besökte vi denna Bergsmansgård, "k-märkt" så att säga, och "omskött" av en hembyggdsförening. Det var ju så att bergsmännen, som jobba i Bergslagens många gruvor, hade hemman med djur, lite jordbruk kanske, och skog. En man som bodde här till in på 60-talet, och som inte hade några arvingar, testamenterade gården till kommunen o hembyggdsföreningen. Så inget får misskötas eller förstöras på gården!!!

              Sen fortsatte vi vidare söderut mot Karlskoga och besökte..... Ja, förresten vi drack även kaffe på Hembyggdsgården. Men all right, vi hamnade på Loka brunn, välkänd kurort vars brunnsvatten levereras i flaskor av Spendrups väkända bryggerier. Ni får själva gå in på nätet och läsa historian om kurorten där även kungar gjort sin kur! Fotot är taget mot receptionen som synes. Mycket sevärt ställe där man känner historiens vingslag!!
        
                            En av de mera intessanta dagsresor jag gjort. Bergslagen bjuder på mycket vacker natur och gammal gruvhistoria bl.a. Nu är det Carl-Jan Grankvist med medhjälpare som skriver historia i området vi besökte!!!!
                   I morgon bär det av med tåg mot besök i Stockholm för 15 året i sträck. På Södermalm har nog jag och min kompis Lars bott 6-8 år i sträck på samma ställe!! Alla tiders!!!!!!!


Utsikt från en gren mot en som är ren!?


         Här uppifrån har min parakit Kalla studerat en idog "husse" som storstädat i köket. Ren var jag kanske inte men rent har jag gjort o ren kommer jag att bli i duschen så småningom. Jaa, jag tycker om att göra en sån här storstädning. Eftersom jag skall resa bort några dar o sen igen om en vecka ca så är det skönta att ha städat. Och sen vill jag ha snyggt när "barnvakten" passar "huset"!!

             Jag hade spisen framme o det som fanns under den var ingen vacker syn, men nu är det "kliniskt" rent! Torkat golvet har jag ochså gjort. Nån pedant kommer jag nog alldrig att bli men jag trivs inte om det blir alltför "rörigt". Och jag har tagit god tid på mig. Vad skall jag jäkta för!?
                  I morgon blir det till att gå upp tidigare än vanligt! Vid 06-tiden! För 7:30 kliver jag på "SPF-bussen" nere vid busstationen för färd mot Grythyttan i Bergslagen. Resan kommer att gå via Örebro till Pershyttan där vi fikar! Hällefors och Formens Hus, skulpturparken och sinnenas park. Till Hammarns vintillverkning mm mm. Grythyttan med bl.a. Gästgiveriet och torget.  Till Hembyggdsgården o fikar. Sen till Loka brunn. Sen hem via Karlskoga,Svartå och Laxå. Hoppas vi får bra väder!!!

Möte med "rötter"!


                  Det här är ett foto från en av favoritplatserna på min motionsrunda. Här kan jag sitta o filosofera men här finns ochså nästan alltid gott om blåbär. Som synes är riset vädigt frodigt och med en del kart. Verkar lovande för en idog blåbärsplockare. rötterna är säkert ochså frodiga.
                  Jag har ochså frodiga rötter av olika slag som jag beskrivit! Koffertiströtter, Göteborg(sjökaptener o sjömän, koll sen 1700-talet, ostindienfarare?, troligt) Värmlandsrötter(indelt soldat mm, koll sen 16-1700-talet) Närkesrötter (jordbrukare, koll sen 1600-talet) och Preussiska rötter( koll sen 1850-talet, kommer inte längre bakåt)
                 Idag som av en händelse stötte jag ihop med en tysk man, 85 år gammal men bosatt i Sverige sen 1950-talet. Var trodde ni han hade sina rötter till 100% ,jo i Preussen -Polen och senare Östtyskland. Vi hade ett mycket intressant samtal där vi stod och tittade på minneslunden på norra kyrkogården som jag nästan dagligdags går förbi. Jag förstod ju och hörde att han varit med om en del elände under kriget och han förvånade sig liksom jag om ett bortskämt svenskt folk ang. dess oförmåga att se sig om i världen och förstå hur bra vi har det här i landet!! Under kriget måste ju denna trevliga man varit mellan 15-20 år. Jag förstår hans tankesätt och funderingar om "gnällandet" Sverige!! Vi som är äldre är nog lite undrande en del av oss!!!
                  En annan man, min tyske kompis och hans familj flydde ju hals över huvud väster ut( bodde ochså i dåtidens östra Tyskland) för att undkomma de ryska trupperna och hann precis nå västmakternas trupper. Dom fick lämna sin hembyggd och ingenting fick dom med sig!!! Cai var då cirka 5 år och hade en lillebror och lillasyster  Och när jag hör och läser om hur människor utanför vårat land haft det fattigdom och lidande  mens vi inte har haft något krig sen 1810 t.ex., jaa, jag har inte ord!!! Cai och hans fru har på senare år varit och bilat runt i området där han föddes och fick fly ifrån. Jag kan till fullo förstå hur han kände det vid det mötet. Kommentarer överflödiga, ännu mer då han ju bara var ett barn vid denna händelse!!

Skarv i väntan på åskan!


                Ja, då kom jag ut på Borgmästarholmen via träbron. Här har vi det populära badstället där jag själv har badat! Tittar man noga på fotot så ser man något som sticker upp på stenen längst bort. Det är en skarv. Dom är inte små precis och några enstaka exemplar dyker upp här har jag sett!

Sen rikta jag kameran lite längre västerut(vänster) och tog denna bild av Husabergs(udde) camping. Det är en fin camping med små o stora stugor o naturligtvis bra bad ( bra duschmöjligheter, liten affär mm). Jag och en av mina kompisar övernattade här i en liten stuga när jag tittade på lägenheter för snart 5 år sen! Rekommenderas!

Sen vänder vi på kuttingen och går 100-150 m tillbaka på ön. O vad ser vi då mot? Jo, hamnen i Askersund ligger höger om holmen. T.v. ligger en farlig massa båtar  "mot" riksväg 50 kan man väl säga. När jag cyklar grusvägen till Stiernsunds Slott så cyklar jag förbi där och inte långt efter cyklar jag igenom campingen som grusvägen går igenom. Fördelen med grusvägen är ju att man slipper cykla på väg 50 för att komma till slottet!
                    Ja, åska ja. Den ligger i luften, det sprakar i radion! I går kväll när jag satt o såg på Ryssland-Canada i vm-hockeyn så börja lyset o blinka o det börja smälla. Då blev jag uppretad men jag fick ju dra ut sladdarna till apparaterna. Det är den bästa försäkring man kan ha! Närke fick mycket åska o Örebro drabbades av att vattenförsörjningen inte funkade.
               Motionen ja. Gick alldeles utmärkt. Nu blir det till att titta på morgondagens v75-tips!

               Sen är det ju Pingst! Då passar det bra med att "skicka" några blommor. Till vilka? Ja, alla som vill ta emot en hälsning från undertecknad!!

Så ända in i vassen!


             Idag var det varmt o skönt på rundan. O lång blev den, ca 1,5 tim. Skogen går jag ju mycket i o den tillhör ju staden. Vilken natur! Ja, sen kommer jag ner på strandpromenaden som vanligt! O det blir alldrig tråkigt fastän jag har gått den här rundan ca....jaa, hastigt räknat omkring 1000 gr. Har snart bott här i Askersund i 5 år! 
            All right, jag kom alltså ner på strandpromenaden och fick syn på de här gässen. Gässen mellanlandar här på våren, men i år har det blivit ett par par kvar! Fina fåglar! Canadagäss! Frågan är när dom lägger ägg? Jag såg inget bo i vassen. En sjöfågel som jag sett väldigt lite i år är doppingen. I morgon tänkte jag gå på spaning särskilt efter den för jag vet var dom brukar häcka. Och så skall jag besöka Borgmästarholmen via träbron inte långt ifrån där jag tog detta kort!
                    I e.m blir det ishockey för hela slanten. !6:00 Sverige- Danmark o 20:00 Ryssland- Canada, kvartsfinaler . Sveriges historia ser jag på tv 4 play i morgon!!

Tordyvel o vårgrönska!


                  Ja! Då var det tid att gå motionsrundan idag igen efter några dar. Tån har jag mindre ont i men foten "satt lite hårdare" i skon till att börja med. Men allt "anpassar" sig om man har viljan! På hembyggdsgården stod en man, SPF-kompis,med denna skimrande skalbagge på armen. Större och"smalare" än det man kallar ollonborre. Min teori är att det som sagt är en tordyvel. Ingen stor dykarbagge som man ibland kan se landa på torra  land. Såna samlade jag på när jag var pojke o gjorde små dammar till! Oftast tog jag dom i större naturliga dammar. Som den hos farmor i Gällersta. Även i akvarium hade jag dom men i längden gick det inte bra. Jag hade en farbror som var lektor i biologi. Med honom gick jag någon gång i ekskogen för han skulle visa mig var ekoxen höll hus!! Ja, vad kommer man inte ihåg från barndomen när man blir äldre! Mer o mer!
 
                 Vad grönt det har blivit ute bara på några dar. fantastiskt. Nu är det snart inte mer än en vecka till jag åker till Stockholm. Hoppas vädret håller i sig något så när. Under årens lopp jag varit där i slutet av maj, har vädret skiftat från + 10 grader o en del regn o åska till 30 grader nån gång i slutet av 90-talet. Nästa vecka blir det inga motionsrundor mer än på måndag. Sen är det om sagt olika aktiviteter till måndan därpå! Spännande för en livsnjutare!

Vilket läkkött på en gammal....


           Jaa, vad skall vi ta! För o få lite rim i rubriken kunde jag ju skrivit tönt?! Nä, det är till att ta i. Entusiast, livsnjutare , optimist, sportfåne, klanledare mm  låter bättre! Lite töntig var jag kanske när jag slog i lilltån p.g.a. besvikelse men det märkliga? är att idag är tån bara lite öm och "rödlätt". Imorgon blir det motion som vanligt!
                          Motionen idag bestod av 1 timmes boule med SPF-kamrater. 4 damer spela mot 3 herrar och vi herrar förlora med 13-11. Vädret var alldeles utmärkt, 19 c i skuggan, varmast i Askersund i år trots att solen var i moln.

            Förra bilden tog Örjan på den här bilden som jag har tagit. Så småningom blev vi 9 st varav 2 "pryoelever". Ett andpar var ochså och hälsa på och honan låg på gräset en 10 m från oss och titta på när vi spela. Vi har väldigt roligt, med eller utan änder, och skratten flödar
                    Nästa vecka blir en inledning på sommaren på nått vis. Då är det boule på tisdag igen, vi i SPF  gör en bussresa till Grythyttan på onsdan, Örebrokompisarna kommer på torsdan o på fredag åker jag till Stockholm. Sen är det ett "evenemang" både i juni, juli och augusti. Det är ju traditioner så att säga, Simrishamn, Hjo o Örebro. Och sen är det annat roligt som en livsnjutare inte vet om ännu, spontana grejer!!

Blåslagen lilltå ledde till Tjälvesta Äng!


                   Ja, minsann. Men tån är betydligt blåare än fotot visar! I går blev jag så irriterad över att en av mina favoriter Roger Federer förlora mot Nadal i finalen i Madrids Mastersturnering i tennis att jag i min upphetsning slog höger lilltå i stolsbenet! FY.. vad det gjorde ont!
              Där jag i morse drog gymnastikskorna på mig förstod jag att nån motionsrunda till fots inte var att räkna med. Vad gjorde jag då? Jag tog cykeln o gav mig iväg mot Tjälvesta Ängar, ett naturvårdsreservat ca 8 km norr Askersund!

                 Sen jag kommit till parkeringen låste jag cykeln och gav mig haltandes iväg mot min favorit -och filosofistubbe en km bort på ängarna, längs en av sjöarna som man går vid  på 50-100 meters avstånd ungefär om man vill få lite utsikt Denna bäck rinner till sjön som heter Kyrksjön. Jaa, detta naturreservat är unikt i Sverige och uppstod under inlandsisen tid och när den smälte så blev naturen "inrättad" så att säga med rullstensåsars hjälp! Googla så får ni läsa mer!

              Jaa, efter ett tag kom jag till Kyrksjön och det gick bättre att gå! Kroppens eget bedövningsmedel, endorfin kanske hjälpte till. Jag är säker på att vi människor har bra nytta av detta för djuren verkar ha det enligt undersökningar! 

Efter ett tag så kom jag till min "inpinkade" favoritstubbe. Gröngölingarna hade varit på den ännu mer efter sin jakt på myror. När jag cyklar hit till området lite mer planerat så brukar jag ha massäck med mig. O då sitter jag här o filosoferar!!!

 O den här utsikten har jag från stubben. Sen på sommaren är det ju varmare än idag o mera grönska för allt verkar ha blivit lite försenat. Trädens blad har inte kommit så långt ännu!
               Ingen människa mötte jag här och inga djur eller ormar såg jag! Fåglarna var tysta förutom en hackspett som hackade ganska tyst på en trädstam. Nån skrek ochså. 
            Här är ju givetvis ett paradis för snokar men det kanske var för kyligt  för att de skulle visa sig?
                 Här är  många sällsynta växter o bäverhydda fanns det vid en annan sjö förra året. Men dit gick jag inte. men nästa gång så! Vad som förvånar mig är att jag på dom tiotals gånger som jag besökt detta område, vår som sommar, har jag knappt sett en enda människa. Det tycker jag är märkligt !!!
                  Men jag har haft kompisar med mig och systrar och svågrar ochså nån gång 
      Sen gav jag mig hem vid 11-tiden. Tänk vad en blåslagen tå kan få en att hitta på!
               I morgon blir det boule om vädret tillåter!

Snabb runda o hibiskusar som blommar!                      Jag har ju lyckats med mina hibiskusar nu i 4 år, ja kanske 5.  Har lärt mig hur jag klipper dom, planterar om dom, hur mycket gödning och hur mycket, mycket sol och vatten dom behöver på våren o sommaren!
               Den här, närmast en buske, har jag i tv-rummet. Den har som synes 2 färger på blommorna vilket inte är konstigt då 2 sticklingar från olika sorter blivit satta i krukan. Idag räkna jag till över 20 blomknoppar på plantan. I köket har jag en ochså åt söder, men där är inte en knopp ännu. Annan sort! Och så har jag en ochså i köket i en mindre kruka. Inga knoppar där heller. Jag har inga andra blommor! Jag är hibiskusfan. Som synes är blommorna mycket vackra men snabbt förgängliga! Efter 3 dagar så vissnar dom men det kommer ständigt nya ända till september har jag för mig! Och jag har barnvakt till dom ochså när jag reser bort. Dom behöver vatten varenda dag!!!
                     Rundan idag var väldigt snabb! Jag skulle tänka mig 10 i topp på 5 år. Sprang uppför backarna, gick för övrigt, mycket snabbt. Sen styrketräning för ben och armar och för höften. Nöjd är jag o inte blir jag mindre nöjd över att jag orkar hålla på o träna som när jag kom hit till Askersund för snart 5 år sen!!
                    I kväll är det mycket att titta på i tv! Oslo Grand Prix för travhästar, Barcelona mot ligatiteln, Tre Kronor mot Canada och inte minst Federer mot Nadal i finalen i Madrids Masters i tennis! Och så spelar ÖSK mot Trelleborg på Berhn Arena. Hoppas dom vinner! Och jag själv känner mig som en vinnare o mycket nöjd med tillvaron som sagt!!

Utsikt från en bro, nä brygga menar jag!


                  Bron mellan strandpromenaden och borgmästarholmen används ochså som plats för båtar på båda sidor. Den här bryggan, några hundra meter innan, har som synes ochså  båtplatser. På båda ställena är det fullt under högsäsong.Och detta är inte de enda ställena med plats för båtar i Askersund så klart! Den här ön verkar måsar tagit i besittning, där är ett jäkla kackelorium.

                  Ja då vänder vi på kuttingen o vad ser vi väl då? Jo, strandpromenaden och den splittrade pilen, ibland ett tillhåll för bl.a. dagisbarn. Jag själv är ingen båtmänniska.Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig en eka, åror och en liten utombordsmotor. Men när jag tänker efter så har jag nästan alltid växt upp vid vatten och bott där sen ochså.
         Stockholm= Mälaren, Örebro=Hjälmaren, Svartån, Hjo=Vättern, Luleå=Bottenviken= Luleälven, Kristinastad= Helgeå, Simrishamn=Östersjön och Askersund=Vättern. Sen har jag bott uppe vid Överuman och Ångermanälven där jag praktiserade på 50-talet då jag skulle utbilda mig till fiskerikonsulent. Men hä blev inte mer med det! Jag "gick på grund" i Östersjön men det ångrar jag inte när jag tänker på min stora klan!!!
                 Rundan var alldeles exellent idag. Min träning som jag lägger ner med bl.a övningar för min vänsterhöft är framgångsrik. Den var sämre för 2 år sen. Jag är nöjd över detta o lite förvånad då jag gått med känger hela vintern!
                Ja, nu skall jag titta på lördagens V 75:an. Blev inget på en Harry Boy i går. det är lögn i..... bara Mormor vet vad jag skulle säga, ja det är bra mormor håll reda på mig, jag har ditt gamla radband om halsen, det är till att fjäska in sig....Hur som hellst så ger jag mig inte! Nu blir det nya tag!!!

Härlig skogsdoft, härlig framtid!


Javisst! Åtminstone för undertecknads del. Skulle alldrig få för mig eller "programmera" in ett annat tankesätt, t.ex. Ah, jag tar bara en dag i sänder, vem vet vad som händer i den här världen. Min tro vilar på 3 pelare, rötterna, nuet o framtiden. I den blandningen florerar alla som jag har träffat, min klan, släkt ,kompisar och dom som jag förhoppningsvis kommer att träffa! Spänning, förnöjsamhet o lite äventyrlighet präglar min person som jag ochså blandar med entusiasm för allt möjligt!
                           Det här fotot är taget idag och visar nivåskillnaderna i Askersund. Det är taget från början av Statsparken(hembyggdsparken) nordost åt mot skogarna där jag går min första skogsrunda som börjar vid idrottsplatsen. Man kan säga att jag går 3 avsnitt på min motionsrunda, idrottsplatsrundan, statsparksrundan och strandpromenadsrundan. Över 1 timme tar det o då går jag fort!

                    Ja, nu har de sista djuren anlänt för säsongen till hembyggdsgården och det är fåren. Ja, hembyggdsgården en unik plats som borde besökas ännu mer!! Otroligt barnvänligt!

Snart är synen en annan, så klart!


                JAg TROR, JAG TROR PÅ SOMMAREN.......Ja, det klart! Jag trodde på en ordentlig vit vinter o det fick jag! Så här kommer det inte att se ut om ett par veckor, åtminstone inte på kvällar o helger o sen i sommarstaden Askersund, då kommer det att vara fullt. Lite längre ner vid kajen ligger en flotte med servering, etablerad förra året. Där var jag några gånger och hoppas kunna gå dit mer i år. Det är tak över!
                        Ja, just det bl.a. satt jag o prata med ett tyskt par nån timme på flotten förra året. Det skadar inte o fräscha upp tyskan nån gång även om jag kan göra mig bra förstådd. Hemma pratade min mamma o mormor tyska ibland. Och så läste jag tyska flera år i skolan! Och i 15-års ålderna var jag i Köln ett par månader hos en kompis o hans familj. Österrike har jag besökt på senare år. Och för ett par år sen var jag och hälsade på kompisen igen med ett av mina barn-barn i Frankentahl. Då var jag och kompisen Cai i 64-års ålderna. So ist ess, meine kameraden oder freunde! Und ich habe keine schwierigkeiten mich zu erklären! Dass weiss ich!! Glaube ich?!
Man får ju vara ödmjuk men säker på nått vis!
                      Efter dessa tyska vindlingar så gick motionen utmärkt efter gårdagens boule. Bra fart med styrketräning efteråt. Och Stockholm närmar sig. Och jag hoppas att det ryska högtrycket närmar sig mer. Då kan det bli varmt o skönt!!! Under årens lopp är det ofta det som gett kanonsommrar!!
                        Ikväll går en intressant match i ishockeyvm på TV. Den mellan Finland och USA. Det laget som förlorar går till nedflyttningsserien har jag för mig!?

Det var rätta ordet sa Bill, ja det var det sa Boule!


         Ja, vem kommer inte som nästan 72-åring ihåg dessa ord i barndomens Pelle Svanslös. Min far körde med denna fras så länge han levde! Nåväl . Idag var det premiär för årets Bull, jag menar boulespelande. Vi brukar spela på tisdagar 11-12 nere vid hamnen. Idag var mina vänner Torsten o Vivi-Ann med för första gången. vi delade upp oss på 3 o 3 o mitt lag förlorade. De andra kom först till 13 poäng. så räknar vi ! Mitt lag ledde med 9-1 så det var rena genomklappningen. Vi har inte alltid exakt samma lag så så mycket prestige är det inte, mest socialt!
                    Åldern tar ut sin rätt ( dock hävdar jag att jag inte är dement), undertecknad glömde kameran så detta är ett foto från förra året. Som synes är det alla tiders vid boulebanan! Väldigt nära sjön och strandpromenaden!!

Spring förbi, jag känner mig förföljd!


            Jaa, det var vad jag sa till en tjej  12-13-års åldern idag som var ute o sprang i statsparken. Jag hörde att nån kom springandes bakom mig på stigen men att det blev alldeles tyst! Vände mig om och såg då flickan som stod still och såg lite skräckslagen ut. Jag tänkte, vad är det,en gammal man(farfar) är det väl inte så farligt att springa förbi?! Så jag vände "på kuttingen" och höjde rösten och sa då som sagt" SPRING FÖRBI; JAG KÄNNER MIG FÖRFÖLJD. Det är synd att så många skall få lida över vad en idiotisk minoritet hittar på. Både äldre gentlemän i majoritet och kvinnor i minoritet som blir utsatta för dessa idioter o sjuka männislor!!
              Idag tänker jag gå med i Svensk Rovdjursförening, tror jag det heter. Rovdjurshatarna är ju en minoritet som fördärvar för bl.a. de mesta jägarnas rykte. "Rovdjursföreningen" är kanske ochså en minoritet men den väljer jag hellre i stället för "rovdjurshatarna"!
              Rundan gick bra och fotot visar en liten ö i hamnen i Askersund. Askersund är ju en båtstad.Här ligger massor med båtar inför säsongen. Och på sommaren är det en ständig traffik, in och ut till Askersund. Semestertider flera båtar i minuten
              Och visst finns alltid solen bakom molnen apropå de positiva nyheterna och åtgärderna ang. Europas och världens ekonomi. Vilket samarbete mellan EU-länderna. Men grekerna blir jag inte kloka på! Hörde i radion om ett par som jobbat på posten och gick i pension vid 53 års ålder. dom hade tillsammans 40.000 kr i pension efter skatt!!!! Prata om "ansträngd" offentlig sektor! Leder till eftertanke och "avskräckande" tankar! Vad...har det landets politiker haft för sig?! 

Vilka domdagsstämningar, huga, huga!

Jaa, är det inte det ena så är det det andra. Här i landet är det väl som vanligt ordning o reda. Dock skall man vara medveten om hur litet land vi är och vår valuta är ju sårbar trots att vi inte har euron men i längden kan det ochså vara en nackdel?
                    Nu är det ju psykologi och svartmålning som styr tack vare våra "duktiga media" som suger i sig allt negativt och gör saken ännu värre enl. min mening!
                   Jag tänkte på "domedagspredikningarna" om miljön när jag såg första programmet i tv 4:as utmärkta program om Sveriges historia. Som vädret var för 100 000 år sen så skall vi nog vara glada att det är som i våra dagar. Sicket gnällande det skulle blivit om vi haft inlandsis ända ner i halva Småland!! Ja du milde tid!! Jorden har klarat sig i miljarder år under omständigheter som varit extrema! Plötsligt under 3 årtionden verkar det som att jordens undergång är nära. O en del samlar röster på o måla upp saker o ting, ja nästan som när religiösa människor från nån frikyrka spikar jordens undergång inom en snar framtid!! Det är till att skaffa röster med "skrämseltaktik", tycker jag! Inget för mig!!
                          O solen lyser idag! Det gör den även ovan molnen. O min runda var alla tiders o höften hade rättat till sig från ont till lite ont! Bara en sån sak!!

Tigern i djungeln o vilket skulle bevisas!?


                   När jag kom gåendes i hembyggdsparken idag så isades ådrorna av skräck, tigern var på gång! Intresset för vad som fanns i buskarna verkde dock ta focus från undertecknads darrande kropp. En stort fett svin, dolde sig kanske i buskaget. Jag undkom med livet i behåll i varje fall och jag är ju inte ett fett svin tack o lov!
                        I går satt jag på en stol mer än vanligt, sex-sju timmar ungefär och nån timme vid datorn och så tv:n förståss. Idag på min runda hade jag mer ont i höften än på länge. Det var det som skulle bevisas att för mycket sittande och indragen motion inte är bra för höften. När jag kom hem från rundan körde jag mitt höftprogram som vanligt. I morgon har jag inga X-tra sittande uppdrag och då blir det långrunda!
                      I kväll är det allsvensk fotboll igen! Trean Örebro Sk möter Helsingborgs If  på Olympia. Vi håller tummarna, Rolf o Sven-Arne!!

En dag på jobbet!


                Det jobb jag har tjänar jag inga pengar på! Jag får min pension det räcker för mig Den s.k. bromsen som "satts" in p.g.a. sämre tider berör inte mig så mycket som pensionärer med högre pension. Bromsen finns vilka än det är som har makten!!!
                   Mitt jobb det är att hålla mig i fysisk o psykisk form. Det tjänar jag på, min klan(anhöriga) kompisar m.fl. Staten ochså! Att jag sen kunnat flytta upp mot det jag längtat efter, min hembygd o en del av mina rötter, har fått mig mer på allerten!
                  I går kom damen på nedanvåningen upp och pratade om att hon kunde passa blommor o fågeln både inför Stockholmsresan och Simrishamnsresan. Jag kontaktade ju 3 st i våras, det är bra att ha backups!  Fotot är taget från den nedre delen (öster ut, nedanför statsparken, hembyggds..) av strandpromenaden Sen går jag till höger på promenaden och kommer fram till höger på bilden. Av detta kan man utröna att jag går i en båge längs viken. Sen "försvinner" jag längst till vänster och kommer så småningom till hamnen via då fortsättningen av strandpromenaden. när det gäller fågellivet så har jag inte sett några doppingar ännu, skall kolla i vassen nedanför kyrkan!

Sen kom jag upp till norra kyrkogården som nästan alltid. Där hade dom till min glädje satt ut bänkar vid minneslunden. Mycket fin plats att meditera på o förlika sig med sitt öde. Dock tänker inte jag "bosätta" mig här. Det blir på Gällersta kyrkogård. Nu förtiden är ochså katoliker "välkomna dit"( det är vad jag vill som gäller) och här finns ochså en fin minneslund.  Min kusin Gunnar "la sig" vid sidan om vår farmors far Anders, men dom kan jag ju "hälsa på". Så här kan man nog resonera om man är nöjd med sitt liv och vet vad man vill och vad som känns viktigt för en själv. Det känns skönt på nått vis!!!   
                      I morgon blir det ingen motionsrunda! Då skall jag först på möte med KPR och sedan träffa sånggänget. Ja, apropå det här med pensionärer o pensionärsorganisationer så tycker jag dom gnäller för mycket över att de som jobbat fått skattesänkningar. Det är ju våra barn o barn-barn som får nytta av det. Ibland funderar jag på att gå ur. I Sverige är det mycket avundsjuka o jantelag som gäller, om det så är för nån eller några hundralappar, anser jag!!!    

"Gammelgeten" fick nya kompisar!


                Nu har dom anlänt till hembyggdsgården mina nya kompisar getterna! Om dom är inleasade från samma gård som förra året vet jag ej, nja?  Nu är det bara fåren som fattas, sen är styrkan fulltalig till barnens o andra personers förtjusning. Hur som hellst så vet jag att förra året var det ochså en o annan svart get

              Mitt emot getterna  ser det ut så här! Inbjudande va?  Grönskan kommer men det har regnat väldigt lite här i vår vilket märks. Jaa, o in i maj har vi kommit, attan vad tiden går fort!
               Långa rundan idag gick med fart. Det funkar rätt bra det här med att lägga tyngden längre fram på foten och vänsterbenet försöker jag göra lika starkt som högerbenet, höften verkar klara det!
           På söndag om vädret tillåter tänker jag cykla till Tjälvesta -Snavlunda naturreservat, 1 mil norröver. Där är som sagt vädigt vackert och unikt landskap, alldeles för lite känt!!!

RSS 2.0