Absolut förbjudet var det....


 ...att gå på skidspåret ! Enligt lagen förbjudet ? Hade jag skrivit en sådan skylt så hade det blivit med följande lydelse VAR VÄNLIG UNDVIK ATT GÅ PÅ SKIDSPÅRET ! Nu tänker jag själv inte att gå på den här rundan utan nöjer mig med att gå 1-1,5 meter bredvid skidspåret i stadsparken(hembyggdsparken). På den rundan som är fotad här väntar jag tills gruset visar sig. Och det finns gått om plats att gå vid sidan så länge skaren håller sig ! Sen får jag se hur djup snön är om det blir plusgrader dygnet om när det gäller den sistnämnda.
              Det har ju inte varit så mycket sport på förmiddan i helgen så igår gick jag ochså ut en runda. Helgen ja. Maharadja gjorde en fin prestation när han blev tvåa i travloppet Prix Damerique, herrarnas handbollslag blev bland de 4 bästa, mycket bra, Frankrike blev rättvist mästare  och vann alla sina matcher, Örebro hockey förlorade mot bottenlaget i allsvenskan i hockey, uselt. Jaa, sen  blev ju Sverige trea i bandyvm genom att slå Kazhakstan med 14-3. Trots uppväxt i Örebro måste jag fråga mig om det finns ett "tunnare" världsmästerskap än det bandyn har där två lag Sverige o Ryssland prenumererar  på titeln ? Men kommer jag till Örebro som jag har tänkt mig så är det väl inte uteslutet att jag tar portföljen och några kompisar med mig på bandyarenan !
             Rundan i dag gick bra och efter "raceplanen" I kväll då ? Jo då skall jag se på Vetenskapens Värld som återkommer på Svt 2 !                     

Fotboll o ankdammar..


             Ganska fort på min runda så går jag förbi fotbollsplanen vid idrottsplatsen. Jag såg varken palmer, publik eller spelare ! Dock skidlöpare som utnyttjade spåren kanske till att träna inför vasaloppet. Ett vasalopp som brukar gå första söndagen i mars på oftast bra spår o minusgrader. Då är det kanske mer naturligt med en sån här bild den 28 januari. Tyvärr säger väl delar av svenska folket som blivit"inbillade" en massa.

               Jaa, sen kom jag ner till hamnen. Där gick jag förbi en svensk ankdamm eller en filial till en sådan. Dock hördes ovanligt lite kackel.  O borgmästarn, den vita ankan, kan ses till vänster på bilden

          När det gäller mina rötter ang. damen till höger på bilden, min mormor kommer jag inte längre än till hennes mor som sagt. Jag skall nu börja ringa till våra släktingar här i landet på hennes sida. Bl.a.lär en av dom vara gift med Christer Fuglesang . Men jag måste få fatt i nån som är i min ålder. Alltså nån som då har en mormor, farfar, morfar eller farmor med släktnamnet. Apropå min mormor så tyckte nån som jag visade denna bild att hon såg lite Zigensk ut till utseendet. Jag kan dock med bestämd säga att hon inte kan vara det mer än till 50 %. Nästan lika bestämt kan jag säga att jag anar att hon inte kan vara det till 25%? Men det är sen det är mer ovisst. Men då får vi nog ? gå till 1700-talet.  Jaa , vad är det för gener. Vad tror ni ? Spännande är det och jag "tjatar" på i frågan. Fastän min definition är entusiasm o livsglädje. O det är bra att ha många intressen för en "äldre gentlemans" hjärna.

                 Och apropå intressen. Den här bilden får vara en symbol annat viktigt i mitt nu ! Det är undertecknad omgiven av son och sonson. En stolt farfar Jan är det ! Sonen är mellansonen och heter Bengt och barnbarnet heter Emil. Varför jag just har den här bilden med. Jo, Emil flög häromdan till Sydney i Australien. Mitt nu är mycket spännande, både bakåt, just nu o framåt ! O detta kan inget rubba även om åren går !

Det är väl härligt....


...o gå ut i ett sånt här fint väder o ha tankar om allt som är positivt just nu. Jag vägrar att ställa mig i negativisternas led ! Både ang. morgondagen o idag. Det gäller att göra ett val här i livet. Visst finns det mycket som är negativt men så har det väl alltid varit. Och utan tvekan "säljer det bäst" som är negativt. Och hur mycket kan man som enskild göra åt allt som är negativt ute i världen. Det gäller att för sin egens skull att prioritera det positiva och njuta av livet. Och det har inte med "egoism" att göra utan överlevnad !
             Ja, vädret idag var fantastiskt. -11 grader vindstilla och intet moln på himlen. En långrunda blev det ochså på över 2 timmar i god fart ! Fotot är från stadsparken(hembyggdsparken) och är taget mot baksidan av hembyggdsgården.

                Efter rätt lång tid så kom jag upp till denna bro över riksväg 50. Efter den går jag mot och förbi Närlundaskolan och sen har jag bara 5 min till hemmet.
                        
                  Då kändes det inte härligt. Här om dagen såg jag ett program på tv som hette, tror jag, EN OFULLBORDAD FILM. Den handla om judarna i Warzavas getton under andra världskriget, regisserade, filmade och förlöjligade av tyska fotografer och myndigheter. Att gråta när man ser en sån förnedrande film med döda barn på gatorna och annat hemskt är mig inte främmande. Men ledsenhet av naturliga skäl kväver inte optimismen. Därför får vi inte glömma att idag är det FÖRINTELSENS DAG.  Den 27 januari befriades förintelselägren av de allierade och då var jag 7 år gammal. Så därför kommer jag idag att tänka på detta när jag på jiddish( så gott jag kan) övar mig på sången Tumbala, tumbala, tum balalajka. O den sången sjunger jag varje dag för att lära mig bättre o bättre ! Och kanske vi skall tänka på den tysk-judiske författaren Heinrich Heines ord från  1800-talet som skrev VARHELLST MAN BRÄNNER BÖCKER KOMMER MAN FÖRR ELLER SENARE ATT OCHSÅ ATT BRÄNNA MÄNNISKOR .

Allting kommer att bli super....


                           Förutom detta superkort och supervåren så kommer det nu först ? att bli supervinter. Detta meddelar åtminstone kvällstidningarna på dagens braskande löpsedlar. Och denna supervinter är tidningarnas experter ? inte överens om hur lång den skall bli ! Den ena säger att supervintern skall vara till mars,  den andra till april. Det är bara för mig att fylla i. Optmist som jag är så tror jag både på supersommar o superhöst. O det hela blir verkligen SUUUPEEER !
         Sången idag gick ochså super ! Och sedan var fikat ochså super på kafeet ! O nu har jag sjungit Tumbala, tumbala, tum balalajka här hemma. Det gick ochså super. Och snart skall jag  se på Växjö-Leksand i hockeyallsvenskan på tv:n ! Det blir verkligen super !!! Men super gör jag inte !

I väntan på supervåren !


               Ja, det utlovades av en norsk väderprognos i en kvällstidning härförleden ! Och snittemperaturen skulle höjas med en hel grad. När supervåren skulle inledas fick jag inte klart för mig ! Det enda jag vet är att våren utan super kommer om en och en halv månad ca som tidigast o det räcker för mig. Jag kör mitt race hur som !
                Idag var det ca 0-gradigt o lite snö i luften när jag gick ut på rundan. Underlaget var fortsatt bra och drobbarna "trivdes" . Nu är det några dar sen som jag såg några rådjur i hembyggdsparken med omgivningar. Jag tror att den hårdfrusna snön, sen det regna nån dag för nån vecka sen, kan vara besvärlig för dom. Jag kan förstå att det finns många rådjur i och kring hembyggdsparken för den är naturreservat och ligger i stan o där får väl inte jagas! I hamnen såg det ju inte så vårlikt ut som synes på fotot men tiden går så väldans fort så hav tålamod.

              Rundan blev av det långa slaget idag. Här har jag fotat en dunge med björkar som står i närheten av ett annat naturreservat, Kvarnbackens. Härifrån har jag väl en kvart hem ungefär ! Och i kväll blir det handboll och i morgon em sång och sedan fika på kafeet med några Spf-kompisar !

Som en kalv på vinterbete...


             Jag kom inte på nån bättre rubrik än ovanstående. Möjligtvis skulle kalv bytas ut mot oxe... Nä vad är det för trams, tjurkalv så klart ! För det är så att min lekamen (altet) kände att nu kom den härliga motionen åter efter 2 andra njutningsfulla dagar i bl.a. tv-fåtöljen ! O en gratisomgång blev det på svågerns V-75 tips ! Själv fick jag in 44 kr på en sexa. Detta lägger jag till hundralappen på lördagens tips ! Nån ny njutning ? Joo, jag äter turkisk youghirt till frukostarna på helgen istället för havregrynsgröt ! Ja det behövs inte så mycket för min entusiasms bevarande om man säger så !
               Handbollslandslaget o skidlöparna gladde i helgen ! Kanske "bottenappet" mot Argentina väckte handbollskillarna ! I semifinal är dom nu äntligen igen efter 10 år och har en match mot Danmark kvar innan man vet vilka de får möta ! O ett ungt lag är det med några rutinerade killar. I går Doder fantastiskt bra !
            Ja, rundan gick som sagt bra idag och i strålande sol och nån minusgrad. kommit lite snö i natt eller går kväll och detta gjorde att det var mycket vilsammare att gå med broddarna på. För övrigt har jag betalt mina räkningar idag och det via datan. Det är verkligen ett bra o enkelt sätt. Och en del har jag på autogiro ! Alla tiders !
              I kväll kommer jag att se på handboll från den andra gruppen bl.a. !

Då var det fredag igen !


                    O efter denna djupsinniga rubrik så vill jag påpeka att våren närmar sig men när den kommer är en annan sak. Jag kommer o peppra "svenska folket" med solbilder så "länge jag lever" Föremålet för min hyllning är 4,6 miljarder år gammal enligt expertisen . Som jorden ungefär då ! Vi säger att en levnadsålder är 100 år, hur många procent är det då av jordens ålder ! Tjaa, det måste ju bli 0,0000000000... nånting. Att då under dessa premisser "räkna ut" solen o jorden o världen är för mig som tänkande individ fullständigt otänkbart. O inte kommer jag att få facit på det heller. Facit har vi däremot på allt som jorden t.ex fått fightas emot från naturkatastrofer, svängningar i klimatet, atombombsfällningar, meteoritnedslag, jordbävningar, vulkanutbrott mm. mm. Kommentarer överflödiga för min del !
                I går var jag trött efter min runda. Idag är jag pigg. Men ibland blir jag lite betänksam. Jag hejar på folk som jag känner o inte känner. Men ibland skulle man kunna tro att folk har all värdens elände över sig för en del verkar nästan "besvärade" av detta mitt "tilltag". Det synd om "svenska folket" !

         Apropå träning o "jäklar anamma" så kör jag fortsatt hårt i optimismens tecken. Ett par månader har jag tränat knäböjnigar och armarna med 3 kilo på varje hantel. Även så har jag tränat med såna där fjädrar som man "trycker ihop" med händernas hjälp. Även ryggövningar, höftövningar och sen har jag avslutat det hela med armhävningar. Det har varit hårt ! Nu har jag 2 kilo på vardera hanteln och tar det lite lugnare o försöker bevara styrkan helt enkelt på samma vis som innan. Lite skonsammare är det ! Vikten är 85,6 och jag syftar till att vara i min idealvikt, 83 kilo innan Stockholmresan i slutet av maj. Detta är inget problem. Det kommer walkmanskorna och bättre väglag att så småningom hlälpa mig med!  Trevlig helg!

Skidlöpare på isen!


Jaa, dom våga ge sig ut men några pimplare har jag inte sett på länge ! Slitsam runda idag p.g.a. skiftande underlag i väglaget, grus, asfalt, is o snö. Men broddarna fick vara på trots att dom inte mår bra av att gå på asfalt o grus med !
                   När jag kom hem fick jag en bild på mobilen från min yngste son Martin på deras nya hund, en dvärgschnautzer. Dom har en innan och det verkar gå bra. Min yngsta syster o hennes man har ochså 2 st. Och hennes ena dotter har en ! Det börjar bli en populär ras och dom är "tuffa" som en större hund, tycker jag. Jag ringde ochså upp Martin och vi pratade ett tag ! Sen började jag att laga frukost o då ringde en av mina kompisar i Simrishamn. Men jag åt frukost först och sen ringde jag upp. Vi pratade bra länge ! Sen gick jag och handlade på Netto. Och nu har jag precis städat i sängkammaren och bytt sängkläder.
                        O i kväll kommer handbollen mot Polen.  Antikrundan får jag se på Play, den går ju samtidigt !
         Ja, dass var alles ! Gute nachmittag !

Rund o go o väldigt tydlig !


                Månen ja ! Fotot är taget på gatan utanför där jag bor på väg hem från SPF-möte. Tyvärr är inzoomningen inget vidare på min lilla kamera men jag gjorde vad jag kunde. För det är sällan jag sett månen så tydligt !! Det lilla blosset snett ner månen 1 cm är en lampa tänd i ett fönster på ett hyreshus !
             SPF ja ! Idag var en kvinna från det av privata intressen övertagna apoteket i stan och prata. Samma personal är kvar och hon vederla en del oriktiga påståenden ang. rykten så fort det blir fråga om ordet privat enl. min mening. Doktorn skriver ut rcept på nätet nu för tiden ju och då kan man hämta ut medicin på alla apotek i Sverige oavsett tillhörighet !!
                  Idag träffa jag en Holländare som var med i SPF och som bor i Sverige o pratar perfekt svenska. Vi kom ju att prata om mina rötter och namnet Geuken. eu uttalas som ö i Holland, så namnet uttalas nåt liknande som CHöjken, Göjken. Han trodde ochså att Geukens kom från provinsen Friesland i norra Nederländerna. Nederländernas södra provins heter, hette Holland så Nederländerna är det rätta namnet. Men det visste jag sen förr. Han sa ochså att Geuken inte var något vanligt namn direkt i landet eller staten Nederländerna !
                 Varje litet korn ang. rötterna är för mig en tillgång i nuet ! Och tycker folk att jag inte lever i nuet så får dom ju tänka efter vad jag är intresserad av förutom det! Jag tycker mycket är spännande här i livet, däribland rötterna !
                Handlat en del på Ica gjorde jag ochså idag nere i stan. I morgon handlar jag resten på Netto ibland något på Konsum i närheten ! Jag skall ochså städa i sängkammaren och då även öpnna datan o befria den från damm som sätter sig på fläktarna bl.a. när jag motionerat o ätit sen frukost !

Då var det klippt !


             Motionen UTE återupptogs efter 3 dagar ! Trots 4-5 plusgrader några dar så ser man ju strukturen av skidspåren som jag plumsar vid sidan om. O plums i våt snö var det verkligen. O det är bara jag som går här verkar det som ! I dag fick jag gå utan brodd, fick söka upp isfria ställen. På gatorna var det mesta bortsmält men jag hade fördärvat mina broddar om jag gått där med dom!

              Efter hembyggdsparken blev det ju strandpromenaden. Och isen var som synes vattenbelagd. Men den fryser snart till igen för nu skall det bli kallt igen, sägs det ! O då lär den bli knagglig, innan var den ju helt snötäckt ! Plaskigt var det på strandpromenaden men det gick an ! Och tiden går så fort så våren kommer snart även om det blir i mars eller april !
            I dag skall det börja ett program på TV(eller i veckan?) som heter Söka lyckan. För mig är lycka att vara nöjd ! Lyckliga stunder är när jag fått barn o barnbarn o mm sådana saker. Musikspelande, idrottsprestation. Spänning och förväntan kan ochså ge mig nån slags lyckokänsla. Men o "springa o jaga den " ? Det är klart att en tipsvinst kan ge lyckokänsla beroende på att man kanske kan resa nånstans som man fantiserat om o bli där ett tag !  Nää, ordet nöjd är inte ofta man ser nu för tiden i tidningar eller hör i media eller att människor säger. På nått vis verkar det vara "himmel eller helvete" . O naturligtvis känner jag lycka när jag träffar folk som jag inte sett på ett tag. Ingen "snyftlycka" utan "glädjelycka" !
                      Ja o klippt blev jag och vi var belåtna med "att träffas igen" när det "hängde o slängde", håret alltså !

Det här med musik mm .


          Det här fotot är ungefär 4 år gammalt. Jag har för mig att jag precis köpt min kamera när fotot togs. Jaa, fyra år äldre o ännu "barnsligare"! O det på ett positivt sätt, så klart !
                    Musik är jag beroende av. O det beror på att mitt temperament styr min musiksmak o o tvärs om ! O den musik jag lyssnat på sen Kate Bush tid, Ivan Rebroffs tid, Mike Oldfields tid m.fl. har ochså utvecklats till att bli kletzmer/jiddish, zigenarmusik o musik från olika länder,s.k. världsmusik. Jag lyssnar på musik allt i från Armenien till Persien från Macedonien till Azaberdjan Och har man inte tillfälle att åka "jorden runt o till sina "favoritländer" så går det med musikens o fantasins hjälp.
           På nått litet youtube-clip sjunger jag ju tillsammans med Ivan Rebroff, pråmdragarnas sång. Mitt ljud är inspelat med hjälp av kameran som då spelar in min sång och Ivan Rebroffs på datan samtidigt. Då undrar nån, du kan väl inte ryska. Nä, men jag kan sjunga, oj,oj,oj, oj o mmm, mmm, mmmm, mm oh,oh ,oh,oh  t.ex.
                Nästa liknande "expriment" kommer när jag sjunger in Tumbala,tumbala, tum balalaika med hjälp av då jiddish text, en version solo o en med orkester. Övar för fullt !
                I dag har jag pratat med Ann-Marie o Rolf i Örebro. Ja,mest med Rolf blev det ju, jaa en timme !? Eftersom vi lekte tillsammans med då Sven-Arne  på 40-talet så är det ju härligt att ha kontakt igen. Det är ändå ca 1942 som lekandet börja. Jaa, du milde ! De från "inre " Örebro, o då skolkompisarna är svårare o hitta ! Två av dom är döda det vet jag, men t.ex. Claes Karlen o "Jessan" får jag börja söka efter !
               Rolf och jag brukar prata om allt möjligt. Idag prata vi t.ex. om åldrar o gener. Rolfs far blev 92 0 hans mor 93. Rolfs svärmor lever o är  93 ungefär. Min farmors far blev över 90. Vilka gener !
            Jaa, det här med Örebro ! Is i magen har jag ang. flyttandet o samlar poäng gör jag på ÖBO, som sagt, men jag kommer nog att försöka åka in nån gång i månaden. Jag vill gå på gudstjänst i min församlings kyrka, den katolska. Sen är det en Svensk-Israelisk förening som jag är med i. Där har jag inte varit på ett enda möte. Det får det bli ändring på !
          I dag har jag motionerat i hemmet till "vildsint" musik. Pölar o is ute om vartannat. Jag har även tvättat. Ikväll blir det handboll bl.a. på tv. I morgon skall jag gå o klippa mig hos "min syrianska" kl 14 ! För dom som inte tror att "Sverige är jordens medelpunkt" kan det kanske intressera att ta reda på skilnaden mellan en syriska, syrianska och assyriska ! Och vad de Sumeriska o Semitiska länderna var för något och det Babylonska bl.a. ! Gå in på Google om ni är intresserade ! Viktiga kulturer var det !

Ett känsligt ämne !


         Det får man väl säga att det är i Sverige till del iallafall ! Att vi alla den vägen skall vandra eller gå bort som det heter ! Gå bort, jo visst, "skonsamt uttryck" för barn men för vuxna ? Varför inte säga ordet dö, rakt upp och ner ! Avlida, jaa !
                Nu hoppas jag inte att någon tror jag är deprimerad eller går i dödstankar ! För jag går nästan varje dag förbi kyrkogården i närheten av där jag bor. Jag går rakt fram på vägen och ställer mig längst bort o tittar mot den snöhöljda minneslunden strax nedan, mediterar o ber en bön som jag sagt innan, för anhöriga, kompisar o mig själv. Även så tänker jag på mina rötter !
                Att förlika sig med sitt öde, hur det nu blir, är ett bra sätt att ge framtidstro o optimism o vara till 100 % medveten i nuet , tycker jag. Går man o förtränger det som är mest givet i livet så bakbinder man sig själv, tycker jag ! O jag vet hur jag vill ha det när jag dör och gunåde den som inte respekterar det ! Har det nerskrivet, skall fila på det, och en av mina söner har varit med o "besiktigat" platsen där jag vill vila.
                   Jag går mot mitt 73 år har framtidstro och en j-la vilja o kör mitt race. Kanske för att jag just är medveten om saker o ting o inte förtränger dom ! Och ett led i min "frirörelse" är att skaffa lägenhet i Örebro senast det året jag blir 75, lägger ingen stress på mig, det är ett önskemål som skall genomföras om jag har ödet med mig ! Och poängen hos ÖBO blir fler o fler !
               I kväll är det På Spåret o efter det Kommisarie Morse. I morgon V-75, annan sport o  I mördarens spår, repris, med Helen Mirren som Jane Tennison. Där såg jag första avsnittet förra lördagen. Har inte följt den serien som gick i början på 90-talet så mycket. Första avsnittet lova mycket !
                        Ha en bra helg på er !

Dimman lättar o till helgen...


                   O på lördag blir det snö och söndag o måndag flera plussgrader o lite regn o sen kallare igen. Varför fick vi nu inte fortsatt väder alla det på dagens foto. Joo, det är så att moder jord bestämmer viket väder vi skall ha, inte svenska folket ! Det här vädret säger danska DMI att Askersund skall få men det gäller enligt SMHI ända upp till södra norrland. Som ni förstår så var det enastående fint vinterväder i Askersund idag. Kommunen har börjat på att med en vägskrapa eller liknande börjt "skrapa upp" ytan på stadens gator. Ja, vad gör man inte för ett "insnöat" svenskt folks stora väderproblem! Och på vintrarna är det ju aldrig en kamp, stundtals, mellan gumman tö eller gubben frost. O vinter, ah det skall vi väl inte ha !?
               Nu har jag gått ut i alla slags vädertyper o motionerat. O det i flera år. O kroppen mår lika bra vare sig det regnar eller snöar, vare sig det är 30+ eller 20-. O vad än "domedagspredikarna" meddelar ! Och jag är glad att jag bor i denna del av världen men svenska folket undrar jag lite över ! Kanske vi  fiktivt skulle bosätta oss t.ex. i Australien ett tag o fundera över en del saker!? Och sen vill jag meddela att jag inte fick nån pensionssänkning, det såg bl.a. skattesänkningarna till. Och  att det ochså går bättre för Sveriges finanser o fler får jobb så lär pensionerna stiga snart igen då ochså fler skattesänkningar utlovas till pensionärer !
                 O nu börjar handbolls-vm i Sverige. Har skrivit ut spelprogrammet. Mer positivt ? Ja, jag lever i dag ochså ! Det gläder mig och kanske några andra?!

En glatt o glad runda !


                     Jaa, verkligen. I natt ersattes den bortregnade delen snön av ny snö, 3-5 cm. Vad som var lurigt idag var att tack vare detta så var det trots broddar lite lurigt för det hala fanns fortfarande under. Och utan broddar hade det varit omöjligt att gå nån lång sträcka. Och rådjur fick jag se vid flera ställen. Längst bort på bilden stannade jag och tittade på tre rådjur som stod och åt på utlagda morötter. Och rådjuren har det besvärligare nu för snön är mycket hårdare packad av det "olycksaliga " regnet som kom för några dar sen !
                       Nu lyser solen ute ! I em skall jag gå o fika med mina SPF-kompisar. Gemensamt intresse o samtalsämne, rötter o släktforskning bl.a. O en av dom ringde o gratulerade på namnstan som var igår ! Jag har så många födelsedagar att hålla reda på så det här med namnsdagar har "försvunnit ur mitt medvetna" . Men som sagt födelsedagar har jag koll på. O därför har jag idag ringt o gratulerat min käre mellanson Bengt som fyller 45. Det är som jag brukar säga till mina söner "ni är ju snart lika gamla som jag är "
           O i dag på min runda fundera jag på om " det är vädret som bestämmer över hur svenska folket skall förhålla sig till det eller svenska folket som bestämmer över hur vädret skall förhålla sig till det " ?! Och ordet kaos används ju i många olika media så fort "ordet snö nämns" . Jag säger bara en sak ! Se er om i världen o bli lite "ödmjuka" !

En broddad långrunda !


                     Jaa, verkligen en lång sådan, på 2 timmar i villakvarter mest norr om där jag bor ! Och under rundans gång delade jag ut kuvert med innehåll till SPF-medlemmar ! Jag är en av "brevduvorna" som åtagit mig detta uppdrag för pensionärsföreningen !
                    Jag vill påstå att utan drobbar hade jag inte klarat 50 m innan jag ramlat. På dom gator och vägar jag gått var det minst 2-5 cm "pansarislager". Jag mötte under dessa 2 timmar 2 gående och 2 bilar ! Var ute mellan 9 o 11 ungefär.  Jag vill påstå att kommunen grusat o sandat på de  ställen där det kommunala har ansvaret men det hjälper inte som det är just nu. Nu vill det till att man tar ett eget ansvar o ger attan i o gnälla på kommunen ! Och att gå utan broddar är att utmana ödet och belasta akutavdelningarna i onödan med benbrott o underarmsbrott ! Och faktiskt är det så att vinter även innebär pendlande mellan tö och kyla inder vissa perioder ! Jag har ochså en känsla av att det här med att ta drobbar på skorna eller gå med stavar är nått som yngre människor närmast hänför till "pensionärsfjant" !
                       I kväll skall jag bl.a. se på kommisarie Lewis på femman. O läsa vidare i TUSEN STRÅLANDE SOLAR som innehåller ett bl.a fruktansvärt kvinnoförtryck. I bl.a. det landet, Afghanistan, skulle de svenska "feministfundamentalisterna" bott ett par år så hade de kanske fått proportioner på saker o ting, anser jag !

I dag skulle man kunna tro att det var mars...

...när man tiita ut genom fönstret. Slask o is på trottoarer o gator, takdropp mm ! O i natt har det blåst som attan o regndropparna har slagit mot fönstret.  Men herr sol visa sig i all sin prydnad och meddelade mig, "ingen fara Jan" både du och jag lever! Jag själv gnäller inte över omslaget utan konstaterar och tycker att det var synd. Men man slipper ju läsa ordet snökaos tusentals gånger !

        För min del tror jag att alla snöröjare m.fl. och alla SJ-och banverksanställda gjort så gott de kunnat. Och den här notisen är till för folk med humor. Men om man skall tycka synd o känna med några så är det människorna i Queensland i Australien som drabbats av väldiga regnmassor o översvämningar. Ibland gäller det för vissa människor att vara lite ödmjuka med tanke på ordet snökaos ! Fotat från Nerikes Allehanda.
       I dag då så tog jag till plan B p.g.a. av väglaget. Motion inomhus o styrketräning lika lång tid och på samma tid som jag brukar utomhus med motionen och styrketräningen inomhus ! Ca 2 tim. Plan C , "ligga på soffan o äta chips o gnälla" använder jag mig aldrig av.
       Helgen, sport o åter sport. Tour De Skie blev för de svenska löparna ett bakslag p.g.a. urusel vallning på masstartsloppen dagen innan klättringen. Jag hoppas att det svenska vallateamet kommer till rätta med svårigheten att hitta rätt så fort det är töväder eller 0-gradigt. Holmenkollen i slutet av februari och början av mars, Vm går då, brukar ibland bjuda på liknande väder. Att se svenskarnas glid utför på masstartsloppen var ju pinsamt !

           Sen har jag hittat ett kort av min mormor, damen till höger, när hon tillsammans med sin kompis vistats som pensionatsflicka i Berlin 1908, femton år gammal. Så brun mormor är och vilka ögon ! Är det nån som inte förstår varför jag är nyfiken på min mors o mormors sidas rötter som jag inte fått reda på längre bak i tiden ? Har inget namn innan 1861 då min mors mormor föddes, Helena Schmidt ! Men ibland löser sig även sådant som verkar svårlöst ! O fantasin flödar, bra för livslusten !

Samstämmigt om regn i morgon efter snöfall ...


               Jaa, det här med sporten gick inte min väg precis ! Arsenal tappade poäng motför Man. United, spelade oavgjort mot Man. C. Örebro förlora mot  Mora hemma i hockeyn och Småkronorna förlora mot USA i matchen om 3 pris. Dock slog Ryssarna Kanada med 5-3 efter att ha legat under med 0-3 !
              Ja, när det gäller Askersund så säger både SMHI, DMI, YR.no och Väderkanalen samma sak i sina lokalprognoser, först snö sen regn o plusgrader i helgen. När jag var och handla läste jag en rubrik på nån kvällstidnings löpsedel, snöchock från Danmark.. ?. Hur som hellst så tycker inte jag om att läsa om regn i januari redan ! Och för en motionär är det värdelöst o traska i slask o vatten !
             Jag lägger mig inte i  hur det blir med vädret men är intresserad av det som fenomen. Och hur det blir bestämmer Moder jord o Herr sol ! Det har dom gjort i 4,5 miljarder år. Jag undarar vad "vetenskpsmännen" sa när det var inlandsis eller andra "fenomen", värre än nu ?
               Rundan gick bra i det 0-gradiga vädret i skuggan, från taken droppade det när solen kom fram. Nu blir det nog l mer gnäll för nu kommer det vara halt  en del mornar när det blir minus på natten !
              Och så hörde jag om de här utsläppen efter oljekatastrofen i Mexikanska bukten ! Metangasen som kom ut ur utsläppen spädde  inte på växthuseffekten ! Bakterier i havet åt upp gasen innan den nådde ytan. Moder Jord klarar mer än vi tror att "neutralisera" saker o ting. Annars hade den väl imte varit 4,3 miljarder år gammal !

Oj,oj,oj, vad mycket sport !

Ja efter gårdagens utflykt bland gener o rötter o teorier så ligger nu koncentrationen på sport och åter sport ! Ikväll spelar Örebro mot Mora hemma i Ishockeyallasvenskan. Den matchen börjar 19 . Kl 21 börjar Arsenal spela mot Manchester City i Premier Leage och 21:30 spelar småkronerna match mot USA om tredje pris i J-vm !
                     Hur löser jag nu detta stora problem med småkronorna o Arsenal. Arsenal prioriteras men jag kommer att zappa mellan tv24 o Viasat fotboll. 
                 
                   För en etusiast så är ju det mesta givande från släktforskning o rötter, naturupplevelser, motion filosofier mm, mm ! Detta tillsammans med klanen och kompisar ger ju ett fantastiskt nuet. Och jag är hellre en "tjatig" entusiast" än en "nollställd" pessimist. Dessutom är jag stolt över mig själv eftersom dessa intressen ger mig ett go att hela tiden känna optimism  o framtidstro o köra mitt race. 


           Här har jag kommit till hembyggdsparken på min runda. Mer snö har fallit och det blev att pulsa vid sida av skidspåret. O sakta går det inte för julens begivenheter har satt sina spår ! Tar ett par veckor o nå matchvikten som är 83 kg ! Den har jag satt efter längden 1, 83 .  Ja det snöade hela tiden men mildare väder lär komma till helgen ! Tyvärr om det stämmer !


             Sen gick jag via strandpromenaden o hamnen upp till norra kyrkogården i närheten av hemmet ! På kyrkogården står jag alltid nån minut framför minneslunden som nu är snötäckt. Där ber jag för både anhöriga o kompisar i nuet och framtiden men även för mina rötter o andra som är en del av mitt inre ! O det känns bra o meningsfullt !
                          Har precis  för nån timme sen sett skidsprinten i Tour de Skie. Där gick Britta Nordgren till final liksom Hellner o Modin.  Charlotte Kalla kom inte rätt på det i sin kvartsfinal och var mycket besviken. Men även solen har sina fläckar. Både hon och Haag har många år kvar till en skidlöpares bästa ålder som lär vara kring 30. Björgen o Kowalczyk börjar väl närma sig 30 ?
                  

"Släktträff" anno dazumal ! 1

Jaa ! Nu för tiden är ju det fler o fler människor som kommer underfund med att ens rötter har betydelse för "vem tror du att du är" och olika tv-bolag hjäper kändisar att forska o resa omkring i sina rötters spår. Reportagen är ofta väldigt hjärtknipanden och har aha-upplevelser. Nu " tar jag itu " med den första fjärdedelen av mina rötter. Kommer ochså att skriva ut det hela ! Börjar med min mor ! O varför skall inte jag få skriva om mina rötter när andra kändisar får "uppträda" med dom i tv och dessutom få hjälp i sökandet. Jag får nästan bara använda min fantasi. Min tyske vän Cai försökte forska o ta kontakt med olika instutitioner i Tyskland ang. Scmidts rötter. Vi kom ingenstans trots födelseår månad o dag o plats ! O  dyrt var det. Jag tror det kosta 100-150 kr i timmen för att det skulle letas i arkiv ! Som kanske var sönderbombade!?

                 Min mor hette Birgit och var född 1915 och blev 78 år gammal. På fotot är hon cirka 70. Föddes i Malmö men flyttade som liten till Stockholm där hon växte upp bl.a. vid Odenplan. Hade inga syskon. Birgit gick i franska skolan och jobbade som sekreterare på socialdepartementet, tror jag. Gifte sig 1936 med min far Nils och fick 3 barn.

 Min mors mor hette Maria och var född Geuken. Familjen var Preussiska medborgare och flyttade till Ystad 1883 o och blev svenska medborgare. Maria föddes 1893 då familjen flyttat till Arlöv där fadern Johannes blev direktör för sockerbruket. Maria dog 1966. Hon hade 11 syskon. Familjen kom via Helsingfors där 2 av barnen var födda. O familjen var katoliker. Maria flyttade senare till Stockholm med sin man Lennart och lilla dotter.

               Min mors mors mor hette Emma Helena född Schmidt och fick alltså 12 barn. Hon föddes i Halle An der Saale i Tyskland( dåvarande Preussen) 1861 och dog 1919 i Arlöv. Gifte sig med Johannes Geuken 1882. Det tråkiga är att längre bakåt kommer jag inte ang. familjen Schmidt. Men Schmidts är den brunögda delen av mina rötter, till största delen åtminstone. Enligt papper jag har så föddes första barnet, Theodore, bara 2,5 månader efter giftermålet i Ystad ?! Mens 2 av dom föddes i Helsingfors 1883 0 1884. Sen har de 9 andra fötts i Ystad och Burlöf. 

     Min mors mors far hette Johannes Geuken född i Magdeburg Tyskland( F.d. Preussen) 1858. Han var disponent, direktör på Arlövs sockerbruk och dog hastigt( blindtarmsinfl. ?) 1907 i Burlöv endast 49 år gammal. Min mor träffade honom således aldrig. Johannes bodde med sin fars familj några år i Stockholm men flyttade sedan till Rehnprovinsen i Tyskland för att gå i sin fars fotspår. Och flyttade till Helsingfors i början av 1880-talet. Sedan flyttade Johannes med familjen till Ystad 1883 och blev ledare för sockerfabriken där. 1892 flyttade familjen till Arlöv där han blev direktör som sagt

 Min mors mors fars far hette Johan Heinrich Geuken och föddes 1818 i Amsterdam i Nederländerna. Tydligen har han  flyttat med sina föräldrar till Preussen eller själv. Johann Heinrich var ochså i sockerbranschen och hade omkring 1860 anställning som ledare för sockerfabriken på Söder i Stockholm där han var några år med sin familj. Bla. gick sonen Johannes i skola där. Om några år  flyttade Johan Heinrich m familj till Helsingfors där han blev ledare för sockerfabrik. I början av 1880-talet anlände sonen Johannes dit och gifte sig(vardå ?) med Helena 1882 några månader innan hans far dog. Alltså har min mormor aldrig sett sin farfar!

     Min mors mors fars mor hette som ogift Maria Anna Bönner och föddes 1826 i Köln, dåvarande Preussen. Hon gifte sig 1848 med Johan Heinrich Geuken i Elbesfeld och hon fick 3-4 barn däribland Johannes efter vad jag förstår. Ljusa drag har ju Johan Heinrich och Johannes men Anna Maria ser mörk ut även på ögonen. Vet ej när Maria Anna dog.

                Vad tänker jag nu om denna delen av mina rötter o deras "vindlingar" Det är ju spännande o fantisera om. Om vi börjar med släkten Schmidt så står det mesta skrivet i "stjärnorna". Jag funderar lite på namnet Schmidt som ochså judar har i Tyskland, Danmark, Sverige m.fl. länder. Var dom eller Geukens katoliker från början. eller var båda släkterna. På den tiden var konverteringar mellan olika reiligioner eller grenar av dom tillåtna, jaa tills Hitlertiden, det har jag hört mig för om. Och vilka var Helena Scmidts föräldrar o anfäder ? Och om Schmidts pratade aldrig min mormor om . Mera då om Geukens. Det som ger mig "aningar" är min mors och mormors icke nordeuropeiska utseende. Min mor blev mycket brun på sommaren och min mormor blev som en pepparkaka, nästan vidbränd ! Och min mormors kindknotor. Det skulle man uppmärksamma har någon sagt en gång i tiden till mig ! Man skall ju inte utesluta nått som sagt. Namn som  kan vara både tyska och judiska är Rosenbaum, Schwartz, Schmidt då, Goldschmidt mm.. 

             Nämnas kan att judiska familjer var tvugna ändra sina sina namn överallt i Tyskland från slutet av 1700-talet bl.a. för att kunna driva företag. Namn på hebreiska var inte tillåtna och  i början av 1800-talet fick äntligen judarna i Österike medborgarskap men alla yrken öppnades inte för dom.Hertigdömet Baden följde efter och även Preussen men det fanns fortfarande 1848  judar utan medborgerliga rättigheter ! Källa Judiska efternamn förändringar i Tyskland o Österrike, Esther Bauer PH.D Tysk släktforskning.

            Geukens  då , ja var dom protestanter eller katoliker när dom kom till Preussen. Eller var Scmidts katoliker. Eller hade Scmidts konverterat till katoliker. Dock kan man ju något följa denna släkts förehavande via dokumantation och hörsägen. Ledare för sockerfabriker var ju både far o son. Men hur träffades Helena Schmidt o Johannes. Och det här med barnet som föddes samma år som dom gifte sig o bara 2,5 månader efter om uppgifterna stämmer som jag har i probandet.

           Bönners då. Där är ju bara det skrina på baksidan av fotot som min mormor gjort ! Men min gode vän Cai i Frankenthal( Tyskland) har tittat efter på datan. I Telefonkataloger i Tyskland finns bara 3 med namnet i Köln och bara 113 i hela landet. Själv har jag hittat namn i Wuppertal- området.

                    Jag tror att min mor inte pratade så mycket om sina tyska rötter p.g.a. av andra världskriget. Det var nog lite känsligt och jag är ju faktiskt född precis innan kriget börja men även när jag var i vuxen ålder så var det inte mycket. Nånting förträngdes ?! Om det var från det ena hållet eller andra vet jag inte. Men som sagt var Geukens prata hon något om men inte ett ord om Scmidts rötter o göromål, inte om sin mormor heller ! Då var det mer om Johannes. Och att man hade gener från några som hette Bönner har aldrig nämnts!
  
                                  Dass var dass für heute meine ahnungen !   

             

Nu går det mot mildare väder....


              ...säger de väderseiter som jag tittar på, allt från SMHI, DMI, YR.no, väderkanalen t.ex. Det är så att det talas till och med om regn i sydsverige till helgen. Snöfall kommer ju att föregå det hela och nu kommer mildluft från väster o sydväst  att regera. Lite synd om det blir så tycker jag som vill ha VINTER och kallt när det är vinter och SOMMAR och varmt när det är sommar ! Idag när jag gick ut så var det -6 o snöa. Just nu snöar det fortfarande och temperaturen är - 3
            När jag gick ut på min runda så var det allra först dis som frös fast på bilrutorna men det började snöa ochså, så när man titta ut över Vättern så såg det ut som på fotot !
              Igår kväll såg jag 2 hockeymatcher. Först såg jag på toppmötet Växjö- Örebro i hockeyallsvenskan. Örebro med sjukdom, 4 ordinarie borta, gjorde en stormatch och vann med 2-0 och gick till serieledning. Fantastiskt försvarsspel med hyperfarliga kontringar !
             Men sen blev jag lite undrande över svensk "vinnarmentalitet" när jag såg småkronorna i J-vm få stryk efter straffar mot Ryssland.  Matchen gällde final. Innan hade ju Sverige slagit både Kanada och Ryssland i gruppspelet ! Därför var dom favoriter mot Ryssland. Men då gjorde dom sin sämsta match. När det gällde som mest ! Varför sker detta påfallande ofta inom svensk lagsport. Nu får dom spela mot USA om en bronsmedalj. Hoppas dom inte är favoriter. Och ofta skriver pressen upp dom för mycket. Sverige ansågs ju ha ett sämre lag än förra året men det "glömdes bort" i euforin efter Kanadamatchen.  Kanada vinner säkert över ryssarna o så är det som vanligt igen ! I kväll blir det bl.a. kommisarie Lewis på tv 5

Årets första foto !


                 Och det är klart att det blir en solig bild över norra Vättern ! Just en sol betyder för mig att "hoppet om jorden " är kvar för utan den fanns vi inte ! Sen får man "predika" vad man vill !
               Kroppen "skrek" efter motion idag. Det var minus 10 när jag gick ut på min runda och ett rådjur såg jag idag ochså. Nyårsafton fick jag många samtal hemma men jag hade tänkt gå och titta på fyrverkeriet i hamnen ( fint sådant brukar det vara) men småkronorna spela ju mot Kanada i J-vm och Sverige vann på straffar ! När det var som mest spännande så ringdes det i telefonen o önskades Gott Nytt År ! Och det blev ju inte mindre positivt av att "guben" satt i fåtöljen o hoppa av entusiasm.
                    Inga vinster blev det på V-75 men det går fler tåg. Jag sa till lillasyster att det är nått på gång, jag har nått på känn. Den känslan har man ju alltid för det mesta för annars är det väl inte lönt o spela. Tron gör mycket !
                  Nyårslöften ? Samma som förra året ! Köra mitt race mot delmål ! Forsätta vårda min framtidstro genom att vara nöjd o köra mitt upplagda motions-och styrkeprogram. Det är bl.a. det programmet som gör mig nöjd ! Forsätta "vårda" mina rötter o klanen. När det gäller mina rötter har jag ochså kommit till Wuppertalområdet och namnet Boenner och därmed ytterligare ett steg, generation mor o mormor, bakåt och ett namn ytterligare i min släkttavla förutom Geuken o Schmidt. Det kan jag skriva om en annan dag !
                Konstigt nog ? så regna det på kvällen mot det nya året. När jag tittar på mina väderseiter så handlar det om snö och så småningom ? mildare väder. syd -och sydvästvindar med lågtryck på vårt väders "vanliga " banor. Det gillar inte jag !! Visserligen börja vintern i ca 20 november men ändå !
              Ikväll smäller det igen efter Tour De skie-loppen i EM ! Ja, ett  , herrarnas är kört redan. Tyvärr föll Helner men mannen gjorde ändå en makalös insats och tog ett av spurtpriserna o var bara 10 sek efter segraren i mål. Joo, ikväll spelar småkronorna semifinal mot Ryssarna i J-vm hockeyn. På svt 24 21:30. Det blir spännande och god fortsättning på det nya året !

RSS 2.0