Lång, riktigt lång!


Det är alltså fråga om att jag gått en riktigt lång runda. Skryt ligger inte för mig, det är fakta som gäller. Mina barn-barn är jag stolt över o visar dom gärna på bild. Men skryt, nää! Idag gick jag för första gången på länge den längre av mina rundor, som förlänger rundan med en 30 min ,minst. Förlängningen går förbi nedanför kyrkogården, där jag brukar vika av mot hemmet i vanliga fall, och norrut till Vretstorpsvägen som jag går en liten bit på. Här är inte fråga om nån strand.

Här står jag vid Vretstorpsvägen och skall vika upp mot Kvarnbacken som syns i bakgrunden. Gick inte upp på toppen idag men man kan väl kalla det här för Askersunds slalombacke om det blir vinter. Med tefat eller skidor kan man säkert få en hisklig fart som inte slutar förrän på åkern nedanför grusvägen som går förbi.

Den här bilden är tagen från grusvägen nedanför backen. Bakom skogen ligger en del av Askersund med båda kyrkorna som synes dåligt. Den ena, landskyrkan, syns lite till vänster om det vita taket, lite snett upp. Går man sen längre till vänster på bilden så ser man först ett vitt torn, det tillhör en annan kyrka. Lite t.v. ser man det gamla vattentornet. Det syns i allafall tydligt
                       Den långa rundan gick skapligt och trött blev jag icke och några större krämpor kände jag inte! Det är mest när jag stiger upp på morgon som jag känner av rygg o sporre!

 Ja, hej Melissa! Hon är den siste tjejen i klanen. 7 år gammal. Hoppas allt är bra på landet! Ja, nu var det slut på tjejerna. sen är det killarnas tur!

Vad grönt det är överallt!


Jag har åtminstone inte sett sån grönska vad jag kan komma ihåg från senare år. Det har ju inte varit kallt i sommar, regnat emellanåt o några varmare perioder. Antagligen orsaken. Jag har haft tur ändå med vädret. När jag var i Stockholm i slutet av maj var det strålande. Sen i sommar under vistelsen i Simrishamn var det fint väder. Under vistelsen i Örebro var det skapligt väder. Regna på natten nån gång har jag för mig. Bussutflykterna med SPF har bjudit på fint väder. Enda gången  som jag hade sämre väder var när jag var i Hjo, men det var bra ändå.

Ett tecken på att det går mot höst var att getterna åkt hem från hembyggdsgården. Jaa, höst ja! Den kan ju bli väldigt fin o solig om det vill sig i både september och oktober. November, däremot är den månad jag tycker är tradigast, men vem vet vad den har i sitt sköte. Jag kommer kanske att få revidera min uppfattning! Fotot här är av den "splittrade " pilen på strandpromenaden. Så lummig har jag alldrig sett den!
Och så avslutar jag med nästa barn-barn. Det är en rediger tjej och hon heter Moa och är 11 år gammal
Bor på landet och har hästar, "mest tillsammans" med mamma. Ja, o bruna ögon har alla mina barn-barn antagligen nr 8 ochså. Det brunögda har tagit överhanden. T.ex. min mor var brunögd liksom jag är men min far var blåögd liksom mina 2 systrar är. Faktum är att det nog är mest blått i generna men barnbarnens farmor var ochså brunögd!

I huvet på en "gammal gube"


Det här är ju en lite yngre "gube" för det här kortet är taget för minst  två år sen. När jag går på min runda så tänker jag på allt möjligt o det är inte mycket negativa tankar som kommer precis! Att jag tänker extra mycket på mina barn-barn i dessa dagar är ju inte så konstigt, jag fick ju ett åttonde här om dagen! Sällan är det nån "snyft eller nostalgilängtan. Sen har jag ju satt ner foten när det gäller att flytta till Örebro, satt mig i bostadskö i det kommunala bolaget. En dag skall jag ringa till privata bostadsbolag och höra efter och anmäla mig. Det blir när det regnar!  Det verkar som om det byggs för lite bostäder i Örebro. Men i nybyggen verkar lägenheterna vara väldigt dyra. All right, jag sitter inte i sjön som det heter! Sen har jag ju sport i huvet. Mest fotboll och ishockey. Världens bästa "entusiasm och spänningshöjare" Ibland tänker jag på vad jag skall skriva på min expressenblogg. Det brukar bli spontant, har inte skrivit ner något innan. Ja, sen tänker jag på mycket annat. Jo just det, nu är det inte mer än en månad, eller nått, tills elitserien i ishockey börjar o det är en höjdare! Ishockey gör sig väldigt bra i TV, tycker jag. Förra året var det 3 matcher i veckan! Alla tiders!

Ja, när jag nu tänker på mina barn-barn. Jag har nytagna kort på dom sen i somras. Jag har nu 6 av dom som är pojkar o 2 som är flickor. Ja, en av sönerna o hans familj har ett fosterbarn, hon skall ochså med!  Börjar med den äldsta damen, hon heter Fia o är 18. Jaa, jag är så stolt över dom hela "högen"!. Sen kommer de andra på bild när jag känner för det!

               

Har det inte blivit lite mer idrott på schemat?


Jag kanske bara inbillar mig men jag uppfattar det som om skolungdomen fått lite mer "att röra på sig" på programmet. Jag ser ganska ofta skolungdomar av alla åldrar gå omkring sportklädda i hembyggdsparken. Jag fattar inte varför dom drog in på gymnastiktimmarna för en del år sen! Okunskap o kanske ointresse från ungdomarna.
                           Jaa, på min tid i skolan var man nog lite förståndigare från skolverket eller vad det hette då. Men det är väl i dessa moderna tider inte populärt att "kröka rygg", att anstränga sig fysiskt. Vi blir ju "kraftigare o kraftigare" läste jag för ett tag sen. O det är inte muskler det är fråga om!
                         Själv var jag ute på min runda idag. Gick väl skapligt o i lugnt tempo. Försöker få rätt på min hälsporre på högra foten. Gick faktiskt rätt bra utan nån större smärta
                      Nu dröjer det en vecka till nästa begivenhet. Då skall ett gäng på 6 st. åka till Ånnaboda för korpens tävlingar för pensionärsföreningar. Det är 3 året i rad som jag är med(eller fjärde?).

Åter i Arns rike!


I våras var en del av oss pensionärer i SPF i Kinnekulle området. Ochså det ett betydelsefullt område på medeltiden och i Arns rike. I går gick bussresan längs västra Vättern mot Karlsborg och in i landet mot Falköping I  I Karlsborg stanna vi och drack kaffe innan vi åkte till en plats som betytt mycket från medeltiden tills våra dagar, Forsviks bruk. Brukets historia är faschinerande men jag håller mig liksom innan till medeltiden då allt började här. Människor hade naturligtvis funnits här i långt tidigare. 
                                På bilden ser vi infarten till det i Arns historia ochså betydelsefulla bruket. Cecilia Jonsdotter Roos donerade gården Forsvik till Vadstena kloster och när klostret tar över i början på 1400-talet finns redan en mjölkvarn på gården. Sedan blev det en till mjölkvarn, en sågkvarn och en hammarsmedja. Då kunde man säga att brukets långa historia inleddes
 
.
 Det här är Cecilia Jonsdotter Roos på "besök". Och hon har besök av lite yngre damer o herrar. Alltså, jag är inte så där intresserad av " matriell" historia, teknik o så. Nää, medeltiden, historien o människorna kan jag fantisera mycket om. Dom säger att kvinnor inte har nån makt o jämställdhet i våra dagar men på medeltiden fanns det inflytelserika personer som var kvinnor

 Här har vi Heliga Birgitta på besök. Hon levde ju på 1300-talet men förknippas ju med Vadstena kloster. Birgitta är då på tidigt besök men hon har antagligen varit här i trakten innan. Här pratar vi ochså om en kvinna med stor makt på alla sätt!
                                          Jag kan framför mig se hur folk går i sina medeltida dräkter på området. Jag skulle gärna velat vara med. Det var ju en grym tid där trälar var mindre värd än boskap. Men vad är skillnaden motför våra dagar med talibaner o andra i farten? Jag kan höra knarrandet från kärrorna som oxarna drar i lera o modd. Se en riddare komma ridande med sitt följe. Se en lägereld o stor gryta....... jaa, tänk om man kunde leta upp bärarna av ens gener långt tillbaks till medeltiden. Men det är ju inte så lång tid i människans tidscykel.

 Kyrkorna I Sverige var ju katolska innan innan Gustav Vasa genomförde reformationen. Alla kloster o en del kyrkor förstördes av denna för svensk historia betydelsefulla person. Men ingen skall inbilla mig att han brydde sig särskilt mycket om om kyrkorna var protestantiska eller inte. Det var pengarna han ville åt för han hade stora skulder bl.a. till Hansan! Det var alla krigen som kostade enorma summor! Att han rev alla klostren förlåter jag honom inte för därmed gick mycken viktig historia i "graven".
                                      Men här framför oss ser vi en del av innanmätet på den berömda Kungslena kyraka som vi besökte efter ett stopp i Tidaholm. Som vanligt griper mig något när jag besöker de här gamla kyrkorna som uppfördes under tidig medeltid. Fantasin börjar skena iväg o en känsla av samhörighet o spänning far igenom mig o min själ !
                             Dock begriper jag att den medeltida klädda kvinnan på bilden av börd är en från våra dagar. Hon är alltså vår guide i kyrkan och hon berättade mycket om den. Delar av kyrkan uppfördes redan i början av 1100-talet!  Men enligt traditionen uppfördes kyrkan till minne av Erik Knuttsson som vann över Kung Sverker den yngre i slaget vid Lena 1208! Lena betyder förresten sluttning på medeltidssvenska!. Kyrkan har ju uppförts i romansk stil men förföll på 1500-talet  av kända skäl. Sen har den fått en upprustning o naturligtvis en del protestantisk prägel men det finns t.ex. väggmålningar från både 1400-, 1700-och 1800-talet. Kyrkan är värd ett besök många gånger om, tycker jag!

 Den här bilden är ifrån en restaurang med 2 våningar i Tidaholm. Vi satt här på andra våningen o åt middag innan färden till Kungslena kyrka. 
                        Ost har väl ochså en lång historia så slutklämmen blev ett besök på Falbygdens Ost i Falköping Dom tillverkar ingen ost men förädlar o köper in ostar från många mejerier. Allt från Greveost till Cheddar m.fl.. Jag köpte en Cheddar med whiskeysmak. Ostarna kunde lagras olika länge men jag tror som längst i 3 år. I  cheddarosten t.ex  injicerade man whiskey med en spruta. Hur många gånger vet jag ej. Men whiskeyn spred sig i osten så måningom och  den var delikat. Man fick naturligtvis provsmaka innan.
                                  Sen drack vi kaffe på stället och körde hem via Skövde, Tibro o Karlsborg . Nä, nu skall jag banne mig gå o ta en macka med whiskeycheddar! MMMMMM!                                   
                                

Yippie, så kom det åttonde!

I dag har jag varit på bussresa med SPF. "Rapport" kommer!
 
MEN IGÅR  RINGDE MIN ÄLDSTE SON PETER VID 11-TIDEN  O  PRATADE OM ATT JAG BLIVIT FARFAR IGEN!  Han och Anna hade fått en son o allt hade gått bra o jag lyssnade i telefonen på gossens andhämtning och små skrik. Även föräldrarna pratade jag med!  GRATTIS TILL SONEN ANNA O PETER!!!  Jaa, jag får säga att farfar är åtta gånger stolt, fattas bara!

Landshövdingen på besök!


Dagen efter det jag kom hem, 19/8, åkte jag med bil till området med  Västerby o Garpa gruvor
Gruvorna är belägna inte långt från landsvägen mellan Åmmeberg o Zinkgruvan ca 1,5 mil från Askersund. Jag har vart på en invigning innan och då var vägar o skyltning o området uppfrächat och turistvänligt. Nu gällde invigningen att gruvorna var anpassade även för rörelsehindrade. In vigningen skedde vid Garpa gruva dit en hel del inbjudits personer, bl.a. undertecknad. Jag blev inbjuden av eldsjälen och intiativtagaren och projektledaren Torsten Nilshamre. Vi är ochså kompisar och fotvandrat tillsammans bl.a. På bilden ser vi landshövding Rose-Marie Frebran hålla tal innan hon klipper bandet!

Här är då min gode vän Torsten som håller tal efter invigningen o informerar om Garpa gruva för menigheten.
         Järnmalmsbrytning har en lång historia i området kanske sen 2000 år tillbaks. På 11-1200-talet började man bryta malm ur fast berg. Sen gick det kortare o längre perioder av malmbrytning men 1877 upphörde brytningen., kanske p.g.a. att järnhalten var ganska dålig i området. Om man vill läsa mer om gruvorna så hittar man mer på min blogg här, tryck på sevärdheter. Där skriver jag om området från den förra invigningen!

Torstens fru Vivi-Ann sitter längst till höger. Vi blev efter invigningen bjudna på smörgåsar, kaffe o svagdricka av Bosse Adolfsson som äger kafe Tutingen. Han var klädd i en medeltidaliknande lång skinnrock och en svart slokhatt .
 
Jag tyckte bilden av Bosse blev dålig men här är den. Det går ju att se hur elegant och "tidsmässig" han var.
                         Om Askersunds kommun sköter sig så kan denna naturliga "sal" med sina höga väggar av berg bli en plats för olika uppträden o evenemang. Under invigningen sjöng en herre som var dirigent o musiker. Det hördes mäktigt bland klipporna.. Namnet  Garpa tyder på att tyskar(garpar) varit med från början i området.
                  Sen måste jag ge en eloge till min vän Torsten som gjort en enastående insats för att få området känt o "tillgängligt" Bussar o bilar kan köra hit till området o parkeringsplatser finnes. Absolut ett givande turistmål Jag hoppas att det blir riktigt känt! Sen har vi som sagt i området ävan Västerby gruva som år 1768 blev drabbad av en fruktansvärd rasolycka.
                        På turistbyrån i Askersund kan man hämta Torsten Nilshamres skrift " Västerby o Garpa gruvor- Ett annorlunda utflyktsmål" Den skriften har jag framför mig! På nätet kan man ochså leta efter artiklar o uppgifter om dessa gruvor! Jag åker gärna dit med mina kompisar eller anhöriga, säg bara till!

Back to basic again!


Jag har gått min runda i några dar men jag prioritera Örebroresan innan minnet svek. När jag kom ner till strandpromenaden idag så höll en cirkus på att sätta upp sina bopålar! För de cirkusmedlemmar som ej varit i Askersund så måste utsikten via strandpromenade o mot Vättern vara mumma! Vilket läge!

Kunde inte låta bli o ta en bild av denna lilla fina häst! Är det en Shetlandsponny Moa? Vi får se om Moa läser detta. Hon är ett av mina barn-barn! Jag tror det var en samling Lipizannerhästar som gick i hagen bredvid. Gråvita var dom!

Sen fortsatte jag längs strandpromenaden och vilka stötte jag på där om inte coolingarna änderna med den vita ankan i spetsen. Dom kan verkligen konsten att ta igen sig! Den vita ankan har blivit ett signum för min vandring längs strandpromenaden. Ser jag den inte så är inte strandpromenaden sig riktigt lik!
                            Höften är bättre än på länge, I morse tyckte jag det var lättare att ta mig ur sängen. Kände mig bara som 81. Visst stämmer det att rörlighet är bästa sättet när man skall "bota" ett ryggskott. Hälsporren under högerfoten gör sig ochså påmind när jag stiger upp! Inte nått som stör mig i min fortsatta "uppladdning"!


Örebrofärden dag 5 18/8


Det här blir ett bildsvep med kommentarer. Vi 9-tiden klev jag på cykeln eskorterad av Ann-Marie o Rolf som földe mig en bit på vägen. Vid "slutet" av Södra Bro skiljdes våra vägar o jag fortsatte mot Kumla via Ekeby. Och i Kumla hälsade jag på min kusin Åke o hans fru Ragnhild. Jag har för mig att jag inte sett Åke på minst 50 år o alldrig Ragnhild. Det var rörande att hälsa på dom men det var som jag sa bättre sent än alldrig! Jag blev bjuden på goa mackor o sedan kakor o kaffe. Vi hade naturligtvis mycket att prata om. Den gemensamma nämnaren när jag pratar med min fars släkt  förutom mina "lekkamrater" är  Björneborg, Attersta o Gällersta. Det här besöket kändes mycket skönt att få göra!


Jag brukar alltid cykla mot Hallsberg via Sannahed. Här brukar jag alltid stanna o fika, både när jag cyklar upp o hem. Bortanför här låg det gamla övningsfältet för Livregementets grenadjärer o husarer. Fältet miste sin betydelse, antar jag, när 1912 regementet flyttades in till I 3, Örebro. Jag är helt övertygad om att den indelte soldaten Kleingardt i Attersta gjorde sina "träffar" här! Han "tillhörde" Klinggårdens jordbruk så att säga! Hans soldattorp tillhörde gården som ju ochså låg i Attersta!

På andra sidan vägen ligger en väl bevarad officersmäss, byggnad. Där står flera kanoner. En från 1600-talet som användes vid slaget utanför Öland på 1670-talet. Kanonen liknar dom som finns på Regalskeppet Vasa. Den här kanonen är från 1883(ca), tillverkad av Kruppverken som senare uppgick i det Tyska riket. Eldröret är av 8,4 cm diameter.

Sen fanns det 2 kanoner till som jag såg. Dom var tillverkade på Bofors och båda var från början av 1900-talet. Nu har jag blandat ihop dom men jag tror den här var den äldsta av dom. Båda var svartmålade och antagligen moderna för sin tid. Här är väldigt intressant o göra en paus. Man känner liksom historiens vingslag! O nuet ochså! För på denna väg mellan Kumla o Hallsberg ligger ochså Indianerna i Kumlas motorstadion. Speedway-klubbens!

I bra medvind fortsatte jag mot Hallsberg. I slutet av den långa in o utfarten ligger denna vackra herrgård, Tomta. Och faktum är att jag o mina föräldrar o systrar var här som barn o träffade Åke! Det är nämligen så att Åkes far Carl-Gustav var en av min fars bröder o han ägde Tomta!
                      3 herrgårdsliknande byggnader har jag alltså sett på denna färd o alla har anknytning till min släkt på fars sida!  Tomta, Klinggården o Björneborg. En 4  byggnad i närheten av  Björneborg o Klinggården, Herrminge; såg jag inte den här gången. På den gården som ochså är bevarad o bebodd var min farmor Elin född! Tomta o Herrminge ägs inte längre av släkten.
                              Inte är det svårt att förstå min anknytning till den här bygden. Det är jordnära rötter det som kan härröras ända bak till 1600-talet. Så långt tillbaks som man kan släktforska i princip!

Sen blev det full fart i medvinden via Åstorp till Askersumd. Den här bilden är tagen ca 5 km från Askersund. Här stannade jag o åt ditt äpple Rolf!
                           Bilden är ju en slutvinjett på en cykeltur Askersund- Örebro. En lyckad cykeltur med minnen både av nuet o förr med kraft trots ryggskottet. O en fin vistelse hos Rolf o Ann-Marie! Tack för senast fresten både ni o de andra "Björneborgarna" m.fl. Det är inte dumt ha "lekkamrater" sen anno dazumal! O det fina är att dom i allra högsta grad tillhör nuet!!! 100 % av det hela blir väl när jag inom en inte allt för lång framtid kan flytta till Örebro, mina drömmars stad. Men glöm inte att det o den är i allra högsta grad i nuet!  Inget nostatalgiskt snyftande här inte! Bara en härlig känsla!

Örebrofärden dag 4 17/8 2


Sen på kvällen blev det fotboll. Matchen ÖSK-Djurgården. Förutom undertecknad, Rolf och hans svågrar Sören o Rolf, så var ochså Sven-Arne med den här gången. Rolf o hans svågrar har årsabonnemang o samma platser alltid så Sven-Arne o jag satt en bit ifrån. Matchen var inte så där bra, Djurgården hade ett visst spelövettag men Örebro gjorde målen! 2-0 blev det! Dom som spela under sin förmåga tycker jag var de båda kantspringarna Bassombeng o Pourokara vilket gjorde att Kim Olsen blev för ensam. Dock är det en styrka att vinna trots att spelet hackar, tycker jag!

Efter matchen gick vi på en resturang o drack öl o hade trevligt. Ett par blev det allt. Rolfs svågrar sitter till vänster o "lekkamraterna"  Sven-Arne o Rolf mitt i mot. Sen gick vi hem till Sören o Margareta som inte bor så långt från Berhn Arena. Där var ochså, väntande på oss, Rolfs andra syster Sigbritt o hans fru Ann-Marie. O där drack vi mer öl o pratade om allt möjligt. Ibland blir jag så j-la kissenödig när jag ölar(inget ovanligt) så jag hann med några toalettbesök ochså. Men jag säger som en kompis sa en gång "du skall vara glad att du KAN kissa".
                            Jag tror inte vi körde hem förrän vid ett-tiden. Ann-Marie fick köra. Sen har jag för mig att vi tog vars en whisky innan vi la oss. Och nästa dag var det hemfärd mot Askersund!

Örebrofärden dag 4 17/8 1


Det här blev en händelserik dag.  Rolf och jag cykla in till Örebro på förmiddan. Nu skulle jag sätta ner foten, äntligen!  Skulle nämligen göra det jag hade tänkt göra med en del "krumelurer" innan dess. Vi gick upp till Olof Palmes Torg. Där låg ÖBO:s(Örebrobostäders) kontor. Registrerade mig som bostadssökande, både 55+-boende o vanligt. Har nu tillgång i datan till ÖBO:s hemsida via lösenord där jag får poäng varje dag och via en insatt hundralapp även då tillgång till sökning på 55+-boenden. Efter detta utförde vi några fler ärenden innan vi gick här o satte oss på stortorget o titta på folk o prata med en man som sa att han var 91 år. Han höll med oss om allt o hade varit o kände alla o allt som vi gjort! Vi kom underfund med att han nog fabulerade en del, men vaddå!

Den här statyn av Engelbrekt har jag titta på åtskilliga gånger här på stortorget . Den har jag sett i nutid men mest i dåtid. Här på torget brukar dom ha något som heter Hindersmässan varje vinter. En stor marknad med minst medeltida anor. Marknaderna för länge sen började ju som skinnmarknader bl.a.. Jag har vart här en gång på senare tid med Sven-Arne. Jag var ganska liten när jag "sprang" omkring själv i Örebro, bl.a. till min far på slottet. Han jobba på Länsstyrelsen. Örebro är en väldigt fin stad, det skall ni veta, fastän jag är part i målet

Här har vi ochså en "profil" längst upp på stortorget. det är ST Nicolaikyrkan. Nu är jag ju katolik och jag kommer inte ihåg nånting innifrån kyrkan. Borde varit där inne ändå men "min präst" på 40-talet hette De Bee, nått sånt, och han fanns ju i katolska kyrkan i Örebro. Jag vet inte om det är nån ny byggd men hur som hellst så kommer jag att gå där regelbundet när jag kommer in till Örebro! Fattas bara!
                                      Sen cykla  vi hem har jag för mig för senare på kvällen skulle vi gå på fotboll o se ÖSK mot Djurgården på Eyravallen, nej jag menar Berhn Arena!

Örebrofärden dag 3 16/8

Ja, söndan ja!  Det var en dag jag började med att gå runt huset  när jag gick upp! Har man ett ryggskott så är motion o rörelse det som är allra bäst. Frukost blev  ju sen serverad av den utmärkta värdinnan. Som alla förstår åt jag gott o blev uppassad när jag var hos Rolf o Ann-Marie, som vanligt !
                                         Sen åkte vi omkring med bil i Örebro o titta på olika bostadsområden o det var intressant, bra områden o +55 sådana med. Idag(21/8) var fresten en lägenhet ledig i Brickebackens område med omedelbar inflyttning o den fick jag ju tacka nej till. Jag har ju 3 månaders uppsägning på min lägenhet så tredubbla hyror går ju ej!  Hur skall man kunna tajma det men jag antar att regeln om 3 månaders uppsägning gäller även hos ÖBO i vanliga fall.
                                 Ja sen på kvällen så grilla vi på kvällen och såg lite på VM i friidrott har jag för mig!


Örebrofärden dag 2 15/8


Jag får ju tänka efter! Vad hände nu på lördan? Joo, Rolf o jag gick en runda på förmiddagen o titta på området ganska nära nord om norra Bro, Brickebacken. Ett stort bostadsområde med bl.a. ettor o tvåor. Inget dumt område! Efter att vi ätit en bit så for vi vid.., trettontiden på en cykelrunda i området där jag lekte som barn! Vi började med Björneborg, min farmor o farfars hus där jag vistades mycket ofta på lov o helger! Ett paradis för barn med fantasi. Det här är inte ett dagsfärskt kort men det ser nästan lika dant ut som nu o på min tid.. Vi börja med att hälsa på min kusin Gunnars fru Birgit som nu sen många år bor i huset! Tyvärr dog Gunnar i våras! Vi blev bjudna på svarta vinbärssaft o goa kakor o pratade naturligtvis om gamla tider men även om dagens! När jag kommer hit blir jag alldeles "varm i hjärtat", så positiva minnen har jag härifrån!
                         Sedan for vi här ifrån o cykla en bit ner på "gata", en grusväg nån, kanske, kilometer  söderut o hälsa på Bernt i Klinggården. Bernt är släkt till mig och 82 år gammal. Still going strong! Klinggården är ännu större än Björneborg o ochså vitt och jordbruk o skog  hör till! Det är ju inte konstigt att vi pratar om gamla tider men Bernt är ju 11 år äldre än mig så vi lekte ju inte. Men kusin Gunnar o han var goda vänner o lite mer jämnåriga!
                       Sen avslutade vi med att som hastigast hälsa på Sven-Arne o Margareta som inte bor långt från Rolfs. Vi skulle träffas senare på kvällen.

 O det gjorde vi. Ann-Marie o Rolf bjöd på mat(lax o potatis o annat tilltugg) o ädla drycker. Det var så gott o roligt hade vi! Rolf o Ann-Marie sitter längst hitåt. sen sitter Sven- Arne o Margareta. O mitt emot sitter Åke o Ann-Marie. Två Ann-Marie vid bordet. Åke har jag nog inte sett sen 40-talet. Vi fyra killar gick ofta o fångade djur i Björneborgs lilla damm. Det var grodor, ödlor, iglar o vattenbaggar. Åke var väl inte i dammen lika ofta som vi andra men han var där ibland.
                            Jaa, jag hade ett härligt liv på Björneborg och vi gick ju inte bara i dammen! Jag skulle säkert med hjälp av de andra kunna skriva en hel berättelse om denna tid i Attersta by i Gällersta socken! Jag har ochså för mig att vi skulle bilda en "grodklubb" men egentligen gjorde vi ju det för länge sen!
                             Det är vissa grejor som jag upprepar när jag skriver. Vill inte bryta rytmen!

Örebrofärden dag 1 14/8


På fredagen ovannämnda datum cykla jag iväg mot Örebro o Norra Bro via Åsbro, Hallsberg,, Sanna Hed o Kumla o Ekeby till Forngården i Gällersta o sen till slutmålet, Ca 5 mil. Hade tur med vädret och fick även medvind. Ryggskottet mådde bra av uppmjukningen men jag stannade någon gång o hade gymnastik. Mitt längre stopp gjorde jag på Sannahed där jag satte mig i anslutning till soldattorpen o åt min medhavda matsäck i solskenet. Prata om att man kände o hörde trampet från de indelta soldaterna o deras befäl.
              Sannahed var alltså ett övningsfält för Livgregementets grenadjärer och husarer. Övningsfältets betydelse upphörde 1912 då regementena flyttade in till Örebro! Återkommer mer i frågan!

Sedan fortsatte jag på den inslagna vägen och stannade till i Norra Bro någon kilometer innan Rolf där den andre "lekkamraten" från 40-talet Sven-Arne o hans fru Margareta bor. Invid huset finns denna damm. Jag och Rolf o Sven-Arne fångade grodor och annat smått o gott i en damm som tillhörde min Farmors ställe Björneborg som kompisarna bodde i närheten av. Kanske Sven-Arne tänkte? på det när han uppförde dammen. Sägas kan ochså att Norra Bro bara ligger några kilometer från den platsen(Björneborg) där jag lekte som barn!. Var ofta hos min farmor ute på landet!
                     Sen kom jag då vid 13-tiden till mitt värdpar. Det var 3 året i rad som jag bodde hos dom några dar. Jag beskriver det med två ord. Alla tiders!

Skott i ryggen, nej, ryggskott så klart!


Ja, minsann det har undertecknad åkt på för första gången i sitt liv. Jag har inget minne att jag haft det innan. Hur jag fick det? Troligtvis beroeende på att jag lyfte upp en äldre man( ej själv) som ramlat nedanför porten på vår gård för några dar sen. Jag tog mitt tag under axlarna(armhålorna) på mannen, böjde på knäna o lyfte. Men han var tung så ryggen fick sig en smäll!
                           Men vet ni vad. Jo, det bästa för ett ryggskott är motion!. O då har ryggskottet drabbat fel man som ni förstår! Det är endast på morgonen när jag går upp, eller om jag behöver kissa på natten, som jag känner av "att jag lever". Men när jag gått upp så "hänger" jag mig i en dörrkam, gör smidighets träning o cyklar några minuter på träningscykeln.
                         Idag skall jag städa lite, o pyssla med allt möjligt. Nån runda blir det inte idag men nåra varv ganska tätt blir det i lägenheten. Jag har alltså bara lite stelhet på dan, nästan ingen smärta.
                        I morgon skall jag ha en ordentlig genomkörare. Då skall jag cykla 4,5 mil. Vart får ni själva räkna ut!
                   GLÖM INTE DETTA MINA VÄNNER! Har man fått ett ryggskott så skall man "röra på sig", helst mer än vanligt! Går det inte över på ett par veckor sök sjukgymnast eller doktor. Men oftast går det över av sig självt, om man håller igång!
      Bild; doktorn.com

"Attentat" på Hembyggdsgården!


Även hönsen på hembyggdsgården bygger ut! Till höger, när det är klart, kommer dom även få ett grönområde o spatsera på! Jaa, sen gick jag o titta på kaninburarna som hastigast. När jag kom hem läste jag i NA att 3 kaniner var försvunna och att viss skadegörelse utförts. Jaa, det är väl konstigt att även en oskyldig och fin plats som denna gård är som samhället i övrigt. Skulle det bli fler sådana här "attentat" så tyckte vaktmästarn att då fick man kanske slopa djuren på Hembyggdsgården. Det kan jag garantera att inte är det äldre människor som håller på med sånt här. Sen säger jag inte mer!

Sen kom jag ner på strandpromenaden och tog det här fotot  sydväst ut mot riksv 50. Kameran ljuger faktiskt trots inzoomning. Står man själv o blickar ut över sjön så ser vägen o gå mycket närmare. Mycket lastbilar går här året om och sen svänger dom av på väg 49 mot Skövde och eller Jönköping. Eller åker rakt fram mot Motala.

Här nere på hamntorget fick jag ett bra foto av hamnen söder ut, tycker jag. Hade man bytt ut träden mot palmer så hade det blivit lite sydländsk touch över det hela. Ja, man kan alltid "måla" lite med fantasin.
                           Det här med fantasi är ju väldigt bra att ha mitt i det jordnära. O ibland när jag är ute o går min runda så hittar benen hem men i hjärnan "går" jag på helt andra platser här i världen! Både i fordom, nuet o framtiden!

Idag är det inte uppåt för "Maneken Pis!


 Jag kallar ju den pinnen för Maneken Pis! Varför får väl var o en räkna ut. Han(den) har varit betydligt mer uppåt under det försvunna högtrycket! Min barometer kan slänga sig i väggen. Den får sitta kvar endast  på grund av min välvilja!
                     För övrigt har jag tagit det lugnt idag. Inte gjort ett skit mer än varit o klippt mig. Och vem träffa jag inte där!  Den första som klippte mig när jag kom till Askersund. Ett kärt återseende. Hon har nu bara 1 år kvar till dess hon tar sin lärarexamen! Jobbade xtra för sin syster som hade semester. Dom är väldigt trevliga dom här systrarna och vilken av dom som äger salongen vet jag ej. Och så är dom assyriskor och ursprungligen från Syrien men av ett annat folkslag än syrierna.
                           Så här ligger det till! Assyrien var ett forntida rike med centrum vid floden Tigris i Mesopotanien som ligger i det nuvarande norra Irak. Det är ett mycket gammalt folkslag - 2000 f. kr! Och faktum är att dom är URSPRUNGSBEFOLKNINGEN i Syrien, Irak o Turkiet!  Assyrierna tillhör Semiterna vars läror har haft betydelse både för Islam, Judendomen o kristendomen! Assyrien var alltså ett land långt innan Kristi födelse som haft stor betydelse för Jordens utvecklin, kulturellt o religiöst. 
                                  Jag tycker det är mycket intressant att läsa om det här. Prata om rötter hos de här systrarna! Ja, just det Babylonierna stod Assyriena nära. Babylon har väl de flesta hört talas om. Landet Assyrien blev upplöst år 609 f. kr.
                                        I Sverige är assyrierna ca 60.000. Vem har inte hört talas om Assyriska i fotboll! I hela världen finns 1,9 milj Assyrier. Dom är förföljda i många arabstater beroende på att dom är kristna. I Sverige pågår nu en debatt om att det skickas tillbaks kristna Irakier till Irak. Det är just bl.a. Assyrier. Liksom judarna är Assyrierna sen urminnes tider förföljda i delar av världen. Som jag ochså har förstått så var assyrierna även förföljda i Syrien!
                                    Prata om att känna historiens vingslag!!!

Som ett flygande tefat...


Ja du milde! När jag skulle korsa ett övergångsställe på Bergslagsvägen uppe vid Netto på min runda så hände detta! Jag stod vid övergångsstället o titta till vänster då jag såg en bil som kom från vänster med bra fart köra upp på trottoarkanten varvid denna hjultallrik lossnade o kom flygande bara några meter ifrån mig o stutsade in på den motsatta trottoaren där jag tog detta foto invid ett stängsel. Ja , det gick fort kan ni tro. Nu var "tefatet" av aluminium eller annat lätt material men det hade nog inte varit så roligt o fått det i huvet!

Så småningom kom jag upp till hembyggdsgården o pratade med getterna. Men dom tittade upp lite förstrött sen fortsatte dom äta av sin frukost. I övrigt lugnt o stilla. Nu är väl de flesta semestrarna slut men lite tyskar brukar ju komma i augusti

Den här katten satt inte så långt från en del änder som sola sig på en brygga. Men jag tror inte han jagar änder! Det är nog möss han är ute efter. Om jag inte missminner mig så fotograferade jag samma katt för några år sen här nere när han jagade en mus! Kanske här ochså finns vattenråttor?  Letade efter snokar idag ochså, men inga syntes på eller bland stenarna.
                             Rundan gick bra idag. Men på mornarna har jag haft ont i ryggen när jag går upp. Hjälpte till att lyfta upp en äldre man som trillat framför en port i huset. Trots att jag böjde på knäna när jag segade upp honom med ett rejält lyft om ryggen  så fick sig min rygg en omgång. Som sagt det har mest kännst när jag stigit upp  jag har med morgongymnastik fått ordning på det på dan!

Ett j-la skällande!


Så här såg det ut nedanför idrottsplatsen. För mig var det ju ingen överraskning för det såg lika dant ut förra året vid den här tiden. Sen fick jag gå omväg över bandyarenan för att komma fram till mitt motionsspår. Och vad berodde detta nu på: Rubriken har ju gett svaret. Det var en stor hundutställning  på idrottsplatsen. Dessutom tält, en massa människor o funktionärer, bodar mm och olika sektorer där hundar inom samma ras bedömdes. Har själv varit på sånna här hundutställningar på 80-talet med min då ägandes Golden- Retriver Igloo( Eagle- Eye) Nämnas kan att Igloo som unghund vann pris som best in show, tror jag det var, men inte sen. Kom ibland 3-4 så där! Jag har en fin tavla på väggen som han vann åt mig allra första gången

Sen gick jag runt hela tillställningen på rundan och hamnade längst ner på idrottsplatsen där det var lite, ja mycket glesare. Uppfattade inte vilken hundras som tävlade här.

Sen kom jag via parken ner på strandpromenaden. Där var det betydligt tystare. Själv gick jag o titta efter snokar längs stenvallen. Har icke sett några i år! Är det för stenigt för dom? Eller det tar kanske tid innan dom anpassar sig till det nya "scenariot"
 För övrigt blev det inget på V-75 i helgen. Om detta har jag "filosoferat" på min blogg på Expressen. Men igår var det fantastiskt fint väder. Var nere i hamnen o åt glass o sen satte jag mig på en bänk o sola. Sen har ju V-75 börjat visas direkt igen i tipslördag. Börjar 14:00. Det tycker jag är bra! Det är roligt att höra alla kommentarer o spekulationer även mellan loppen. Och så slog Malmö FF Trelleborg. Det tyckte jag ochså var bra!

Idag var nöjet helt på min sida!


Ja, det här att förena nytta med nöje. Det är inte dumt! O inte kostar det pengar heller. Jag tänker naturligtvis på min motion som  jag ochså fått ett kvitto på att den är till stor nytta. Doktorns kvitto! Men visst har jag fått kämpa o kämpa o det kommer jag att göra så länge jag kan. O det har ju inte bara jag nytta av! Förhoppningsvis har anhöriga, kompisar  andra ochså nytta av det. Ja, samhället ochså! Friskvård är det ju frågan om!
                                I dessa tider med datorer o stillasittande jobb o tv-tittande hela kvällen så är det ju viktigt med motion. En del doktorer skriver ju t.o.m. recept till folk på motion. Man trodde att det skulle bättra sig men det verkar på undersökningar att svenska folket blir mer o mer, jaa, helt enkelt feta! 
                             Fet var jag själv ochså en gång i tiden. O som mest vägde jag 98 kilo o det var när jag gick i pension. Annars var nog min matchvikt under åren från 30-35 års ålder 88-90 kg i snitt ungefär men det var för mycket det ochså. Jag är 1,83 lång!  Nu idag väger jag 84,8 o det verkar vara svårt att gå ner mer nu. Som minst vägde jag för ca 2 år sen, 82 kg omkring. Jag är nöjd som det är nu naturligtvis. Nu går jag ut 4 dar i veckan, ibland kan det bli 5. Förr motionera jag 6 dar i veckan. O sen blir det så på sommaren att en månad kan man dra av sammanlagt. Så 11 månader blir det om året eller ca 160-180 dar.

Förr (innan pensionen) kunde jag äta jordnötter o dricka coca-cola  säkert 2 dar i veckan. Der var gott o jag låg på soffan o njöt efter jobbet. Dock skall jag inte vara orättvis med mig själv! Jag tillhörde nog dom som var minst sjuka på jobbet utom den första tiden på 60.talet då jag ofta drabbades av halsfluss. Detta gjorde att dom blev bortopererade - 69, möjligtvis1970. Sen slapp jag det eländet!  På jobben var det både en del stillasittande o gående!
                       Men vad mycket som har ändrat sig sen jag blev pensionär. Suget efter coca-cola har försvunnit. Jordnötter äter jag någon gång men försiktigt! Gallan tål inte nån större mängd åt gången!
                       Just nu så har jag dessa bär som jag äter till frukost med gröten. Blåbär har jag till ett års förbrukning i frysfacken. Tar 3-4 matskedar matskedar varje dag. Den här veckan har jag ochså till frukost svarta vinbär o rödavinbär som jag plockade i går i Hammar! Åpplen äter jag ochså om dagarna. På vintern blir det ibland granatäpplen men dom är dyra som attan!
                         Ost o ägg äter jag men mycket mjölk blir det inte. Har mest i kaffet. Grönt te dricker jag till frukost. inget påste. Hårt bröd som mellanmål o till middag ofta durummakaroner med fisk mest. Vitlök o morötter mm o en stor kopp kaffe. Rätt mycket vatten dricker jag. Men dom här dagarna(månaden ca.) som jag håller upp med motionen unnar jag mig saker o ting,Tro inte nått annat!

Trevlig cykeltur o trevliga vänner!


Idag cykla jag till mina vänner Torsten o Vivi-Ann i Hammar. Som vanligt cykla jag via Åmmeberg och en bit på vägen mot Zinkgruvan. efter några kilometer kommer jag till en skylt som det står Hammar på o där viker jag av på en grusväg. Bilden är tagen mot sjön Åmmelången på väg mot Åmmeberg.

Tll slut kom jag fram till mina vänners hus. Här under pilen satt vi och drack förmiddagskaffe och sen åt vi  middag. Efter middagen,tror jag det var, satt Torsten o jag o prata under pilen o plötsligt kom en liten fågel med ett väldigt skrik farande in bland benen på mig o sen vidare. Vände huvet snabbt åt höger o då såg jag en sparvhök i full fart på samma håll. Jaa, det blev nog den lilla fågelns sista färd!

Vivi-Ann o Torsten har en väldigt fin o välskött trädgård med många blommor o andra växter. Rik färgprakt!

Jaa, o här har vi det charmanta värdparet. Vi har så roligt tillsammans. Torsten och jag är ute o fotvandrar ibland! Vi har bl.a. gått halva Vasaloppsspåret för några år sen!

Tiden går så fort så innan jag visste ordet av var kl 17 o över det, så jag tog farväl av värdparet och cyklade ut på riksväg 50 för vidare färd mot Askersund: Vid Stora Hammarsbron rasta jag nån minut o kom o tänka på att det var inte länge sen som jag satt här med mina Örebrovänner , Rolf o Ann-Marie o åt medhavd matsäck o beundra den storslagna utsikten.

 Sen fortsatte jag i bra fart(hade medvind) mot avtagsvägen till Stjärnsunds slott, vek ganska fort av på cykelvägen till Askersund. På bilden ser ni grusvägen som går längs Vättern. Fotot är taget mot Askersund. Skulle tippa att det är en 3-4 km in till stan. Och när jag kom fram till hamnen så var det ganska mycket folk där bl.a. en del äldre motorcyklister. Pratade med någon av dom och berättade at jag själv haft en Yamaha Virago 1.100 kubikare. Dom görs ju inte mer sen några år men mannen prata om att han ser dom ganska ofta och att dom verkar var ganska eftertraktade. Ja, sen cykla jag hem längs strandpromenaden

Ja, lite sugen blir jag när jag ser glidare. Det här var min och den köpte jag 93-94 på Oves Motor i Sölvesborg. Tappade intresset en aning o sålde den år 2000 har jag för mig. Det var en bra cykel o märket var som sagt Yamaha och modellen Virago 1 100 kubikare!

Inga ormar men blåbär!


Båtar, båtar o åter båtar ser man nu när man går längs stranpromenaden. Motionen idag gick på lätta fötter efter mitt besök hos doktorn igår på den årliga undersökningen.Jag har sagt det innan vilken grönska det är i år! Det är inte bara min hälsa som grönskar!

Mera båtar. Det är båtar långt ovanför bron ochså på vägen hem. Det här fotot är från hamnen. Längst bort intill vattnet går cykelvägen till Stjärnsunds slott via campingen. Vägen man cyklar på är en grusväg o man slipper trafiken som går ovanför på riksväg 50. Ja, så småningom kom jag hem o åt frukost. Var tidigt ute idag redan vid 8-tiden!

Efter frukosten for jag ut i skogen,  den innan hembyggdsparken. Jag tänkte jag skulle titta riktigt noga efter ormar som jag inte sett en enda efter alla år i dessa skogar. Förvånande! Jag har sett ormar vid strandpromenaden, snokar. I år har jag dock ej sett några där heller. Massor med stenar har  ju lagts ut längs strandpromenaden. Snokarna har kanske inte vant sig vid den nya miljön än? Men jag stötte på en man som sa att han trodde att här inte var rätt miljö för huggormar, för risigt mm. Han hade inte heller sett någon enda!

 Men som sagt blåbär finns det i mängder ännu. Lingon blir det ochså gott om men jag har ingen plats i frysen för sådana. Nu plockar jag bara för dan för att slippa ta av de frysta bären. O det är ju skönt o gå i skogen o spekulera o spankulera

O på hemvägen stötte jag på det nya loket med sina vagnar som åker med folk på sightseeing i stan. Tåget åker upp ända till hembyggdsparken ochså, där det parkerar nedanför när passargerarna går upp till hembyggdsgården o tittar. I morgon skall jag cykla till Hammar o hälsa på mina vänner Torsten o Vivi- Ann. Hur långt? Kanske så där 1,8 mil från mig då jag cyklar över Åmmeberg mot ZInkgruvan!

Nöjd, tacksam o en hel del stolt!

Idag har jag varit hos min nya doktor på f.m. Han har privatpraktik och blodprover tog hans sköterska för halvannan vecka sen. Förra året var alla värden på blodtryck, kolestorol, blsr o sköldkörteln m.fl alldeles utmärkta. Ja nu hade det gått ett år som sagt. Frisk känner jag ju mig men jag blir ju inte yngre o yngre fastän jag inbillar mig det ibland i entusiasmens tecken. Nämnas kan att jag medicinerar mot det "onda" kolesterolet som ju är ärftligt, enbart motion hjälper inte i mitt fall. Jag medicinerar ochså mot brist på sköldkörtelhormon
                       Att jag känner mig frisk o på allerten kan ju ingen ta ifrån mig men ändå, fötterna på jorden. Så lite spänd var jag när sköterskan kalla in mig o efter en stund tog bltr, liggandes o sittandes. Blodtrycket var utmärkt och undertrycket superbt i båda fallen, 70 ! Doktorn som satt vid datan kom sen till britsen o lyssna på lungor o hjärta, ingat fel. Sen gick jag och satte mig framför honom vid skrivbordet o han gick igenom värdena på blodproven. Kolestorol bra, blodsocker bra, sköldkörtel bra, m.fl rutinprover. Alla tiders!!!!. Och sen  visade sig att sköterskan tagit PSA-prov(prostatacancerprov) som jag alldrig fått taget förr!  DET VAR ALLDELES UTMÄRKT!  Ja, förstår ni vad glad jag blev över detta! Jag har ju inte ungått att läsa allt möjligt om prostatacancer i tidningarna och även haft folk som jag känner som drabbats av denna lömska cancer.
                     Stolt var ordet. O jag är stolt över att jag går in för min motion o aldrig ger mig. Och som doktorn sa när vi var klara, Fortsätt motionera du, det är mycket viktigt för hälsan! Doktorn verka alla tiders så även när jag flyttat till Örebro så kommer jag att gå till honom. Då kan jag ju passa på att ta mig en runda i den lilla, vackra staden Askersund dessutom! 


Lite stadsbilder i menyn!


Idag vek jag av in i stan från strandpromenaden. Skulle gå o köpa fluortuggummi på apoteket o ta ut pengar på bankomaten. Den här bilden är tagen strax ovan busstationen rätt upp åt väster. Det som jag tyckte var intressant med motivet är att man kan se Landskyrkan på andra sidan av hamnen. Man kan ochså se hur backigt det är i Askersund. Och härifrån drog jag mig till torget som apoteket o bankomaten ligger intill.
Från torget gick jag rakt norrut mot hemmet. På vägen dit passerar jag Norra Bergen som det heter. Om det här är högsta punkten i Askersund vet jag ej, kanske hembyggdsgården ligger högre t.ex? Den ligger ju på andara sidan stan öster ut sådär. Här uppe ligger både sommarstugor o åretruntboenden såvitt jag vet. Historien om området har jag hört men glömt en del( det mesta). Men pittoreskt är här!

Jaa, här är väldigt fint. Askersund är en liten bortglömd pärla. Det var inte dumt att "lägga bi" här ett tag tills nästa, inte så långa seglats norrut. O när den färden är klar, ankrar jag för gott ! O var ankrar jag, jo i Hjälmaren med svartån. Där ligger som sagt en något större stad, gissa vilken!
                                         Motionen gick bra idag, som vanligt. Som vanligt, d.v.s. bra hoppas jag doktorn tycker om min status som jag skall gå till i morgon. Blodprover tog hans sköterska för 10 dar sen tror jag det var!

Kav lugnt var ordet!


Det här fotot är taget hembyggdsparken(stadsparken). Jag vet inte hur många gånger jag kommit här sen jag flytta till Askersund!  Funderar.............. jaa, på en höft, 600 ggr. Inte för högt räknat! Om jag tycker det har varit monotont? Inte det minsta! Det visar väl mina bilder om inte annat. När man går så har jag tusen roliga saker att tänka på allt från barn-barn till politik, från flyg till musik. Just för närvarande hägrar min förestående flytt till Örebro om en inte alltför avlägsen framtid,hoppas jag!  I min hjärna poppar all möjlig positivitet upp. Hjärnan blir "rundsmord" varje dag! Att flytta till Örebro har jag förutsatt att göra länge,länge! Askersund är en förnämlig mellanstation. Till Örebro skall jag om jag så skall krypa dit! men Jag vet att nära o kära o vänner kommer att hjälpa mig med att förverkliga denna målsättning

 
Kav lugnt var det! Om inte annat visar fotot från strandpromenaden detta. Det här motivet har jag haft med förr men jag har zoomat in lite mer. Jag är förtjust i det här motivet!

 Nu har en av andkullarna nästan blivit fullvuxna. Räkna till 4 st. Mamman vaktar dom fortfarande o fullständigt orädda är dom som synes. Ingen inzoomning här inte! Änder är väldigt intressant att studera. Absolut en av mina favoritfåglar. Den vita ankan o hans 3 ankkompisar såg jag inte till idag! Nere vid hamnen var alla gårdagens spår av antikmässan som bortsopade. 10 000 människor hade besökt den såg jag i NA!

RSS 2.0