Nu blir det inte något på några dar !


I bloggen.Kanske det blir ett besök i Örebro eller Hjo ! Kanske jag själv får besök ! Vem vet, vem vet! Om jag får som jag vill så skall vi se på Wadköping o där hälsa på Kronblom, bl.a. Inte den här upplagan som står, stått vid Behrns Arena. 
Rundan idag, alla tiders. Under den räkna jag ut att jag gått cirkus 1000 mil sen jag kom till Askersund. Var hade jag hamnat om jag gått tusen mil söderut ? 
Idag har jag ochså städat i köket o i Kallas bur. I morgon blir det motion på förmiddan som vanligt ! Sen blir det till att handla. Vad som händer sen ? Ja det ger sig!

Slimmande förnöjsamhet...


Vad menar gubben med det nu då ? Jo på nått vis tycker jag att nu när jag blivit äldre och särskillt när jag flyttat hem till en del av mina rötter o barndomsminnen att jag slimmat upp tillvaron efter den jag är. En förutsättning att man vågar ta vissa språng här i livet är ju en visshet om det värdefulla att ha barn o barn-barn o andra anhöriga o kompisar här o där. Sen får de anhöriga bo var de vill liksom jag, kraften från dom finns än då.
Slimma o inte komplicera sin tillvaro gör man nog ju äldre man blir, för när jag blir äldre vill jag ochså vara rädd om mig själv. Rötter ger mig ochså kraft o vissheten om att det inte bara är mina föräldrars gener jag har i mig. Musiksmak o annat kan ha med detta o göra och känslan för vissa länder o deras historia!
Det är inte dumt att filosofera o komma på vissa saker om sig själv och nån ensamhet känner jag inte ! Jag känner mina gener, rötter o nuet o anhöriga. Vilken skön blandning!!!
Långrunda i dag. I och med att jag slimmar upp min fysik just nu så blir det en långrunda i veckan, 5 kortare rundor och 3 av dom avslutas med styrketräning.  Fotot är taget där jag viker av till strandpromenaden efter hembyggdsparks rundan.

Jaa, och det är inte bara anhörga o kompisar som tittar på bloggen. För några dar sen fick jag ett meddelande från fam A-K Roth i Amerika  Meilat innan vid några tillfällen till varann. Sen har jag idag meilat tillbaks till Anna Kleingardt. Jo då Anna. jag träffade en man, indelt soldat, vid namn Kleingardt när jag var pojke. Du kanske redan har läst meilet jag skickade till dig?
Fotot är från hamnen i Askersund. Segelbåtarna tillhör stadens hotell och höstfärgerna börjar vi ju se . Fast i dag var det ju nästan vår i luften !!

Tiden som kommer är intressant .


Jaa, för mig är den det även när hösten o kylan kommer. Sommaren är ju bonusen på året här i norden. Och vid den här tiden förra året önskade jag mig en vit vinter, det gör jag i år ochså!! För mig är uppbyggnaden efter sommarens härligheter viktig för kroppen som tagit sig några kilo. Och dessutom kör jag alltid igång med styrketräning enl. veckoschema på hösten, 3 dar i veckan. Så idag gick jag snabbt min runda och styrketränade när jag kom hem !  O det här med att varje dag är sig lik, nää inte för mig !
Ja, ibland blir jag lite otålig över att jag inte kan få reda på var min mormors mor Helenas släkt ursprungligen kommer ifrån. Kommer ej längre tillbaks än 1850 ca. Min farmors, min morfars o farfars släkt går att hänföra till 1600-talet. Fantasi o känningar av mormors mors släkt har jag ju. Mormors fars släkt kom ursprungen från Nederländerna(Holland) men mormors far Johannes föddes liksom Helena i östra Preussen !
Jag skall nu börja ringa upp släktingar på mormors sida. Kanske någon känner till mer än jag gör. Helena föddes 1850!!
Fotot är från strandpromenaden !

Nu har det ju lugnat ner sig......?


Men valresultatet är ju inte klart ännu!  På bloggen igår hade jag ju Systrarna K med som är väldigt duktiga artister. Dock tolkas K:et som ett helt annat efternamn än Karlsson av någon eller några bloggläsare. Jaa, vad kan man inte få till det med lite fantasi!?
Idag var det så fint väder att jag kunde haft min symbol av solen med på bloggen. Rundan gick bra och inget att klaga på. Nu blir det prioritering av "natursnokande" med hög fart eller svamplockningsfart.
Fotot är taget från hamnen sydväst-väst ut. Här samlas båtarna inför vintern. En väldig massa. Men naturligtvis så har alla inte "lagts för ankar" ännu!

Åter på banan!


På banan var jag i fredags. Bland valstugorna! 2006 var jag delaktig i valarbetet på plats. Många dar blev det då. I år gick jag och hälsa på hos mina kompisar på Allianssidan. I fredags hann jag gå och klippa mig under de välkända Systrarnas K:s uppträde. När jag kom tillbaks som nyklippt så höll uppträdet på länge än under regnandet som det tyvärr gjorde. Nyklippt o välklädd var jag som sagt, fattas bara när man får prata med och lyssna på så trevliga "tjejer".
Jag har inte "pratat" politik på den här bloggen, medvetet! Jag har istället bloggat på Expressen och många har läst mina alster. Jag är ganska stolt över att många förutsägelser o tankar blivit övervägande rätt !  Har ibland försökt skriva efter mitt sätt att se på saker o ting o inte förtröttats över att att alliansen låg dåligt till för några månader sen. Jag som "hängt med " länge glömmer ju inte det populära radarparet Tage Erlander o Gunnar Sträng. Dom och socialdemokraterna ledde ju landet när det ständigt gick framåt i en världskonjuntur efter kriget som kom Sverige till godo. Hann komma först i "startgroparna" ! Dom här 4 åren har vi fått ett nytt radarpar i en nedgång i konjunkturen utan dess like. Ändå klarade Reinfeldt- Borg och övriga Alliansen upp detta.  Därför vann Alliansen valet enligt min mening. Det är bara att titta  ut i övriga världen!! Vad jag röstar på själv. Folkpartiet! Jag förstår inte att folk "skäms" för att prata om vad de röstar på. Björklund är klar och redig när det gäller att se skolans "tillkortakommanden" under många år! Och jag håller med honom och andra som säger att kommunaliseringen inte var bra för skolan!! Ja, det var allt om politik här på bloggen för åtminstone 4 år!!!

I går var jag och mina kompisar från Örebro, Rolf o Ann-Marie ute o bilade i Askersunds omgivningar. Vi började med ett besök på på Garpa gruva som "rustats" upp med scen o handikappvänlighet. sen for vi åter mot Åmmeberg och gjorde ett besök på katolska kyrkogården vid sjön Åmmelången. Därefter for vi åter mot Askersund och besökte Edö-monumentet över Elsa Andersson från Skåne, Sveriges första aviatris ! Elsas fallskärm vecklade inte ut sig när hon var på ett besök i Askersund. Hon störtade på isarna  på vattnet på bilden och dog omedelbart. Det hela skedde i början på 20-talet. När man tänker sig in i den unga kvinnans kamp med sin fallskärm och hennes dödsångest så får åtminstone jag tårar i ögonen. Amanda Ooms gjorde ju en film för en del år sen om denna unga kvinnas liv!
Efter detta for vi in till Askersund och tittade på de 2 kyrkorna, lands- o statskyrkan. den ena från 1600-talet o den andra från slutet av 1700-talet. Även träbebyggelsen på Askersunds höjder beskådades.
Sen avslutatde vi det hela med mat på .... Italia ! Tack för en trevlig dag Rolf o Ann-Marie !

Det är som det var igår

Jarå det är det! Här kommer en rapport från gårdagen! Solen är mitt favoritbomärke och den tillägnar jag alla, anhöriga, kompisar o andra människor, nästan!! Idag tillägnar jag den till mig själv utan att skämmas. Igår var jag hos min doktor för årlig undersökning efter blodprovstagning för nån vecka sen. Hans fru som är även är hans sjuksköterska tog puls o blrt. Det var alldeles ut märkt för min ålder 135/ 71, puls 58. På mornarna har jag ibland under 50 vilket jag prata om. Hon sa att jag har en "40-årings" hjärta. Hade jag haft 170 så hade jag haft "en 70-årings". Det är ju inte bara dom här värdena som räknas för sen kom doktorn o lyssna på hjärta o lungor. Men sen satte vi oss och gick igenom alla prover! Hjärtproverna var bra, liksom leverproverna, njurproverna, sköldkörtelproverna, kolosterolet, blodsocker liksom andra rutinprover som hb os.v.. Men även psa, prostataprovet var bra som året innan. Allt var bra, allt. Doktorn som ochså heter Jan hoppades att mina söner fått mina gener t.ex från mitt hjärtas styrka.
Jag är ju 72 på väg mot 73 och har i ca 7 år motionerat hårt i 5 dar i veckan( utom i juni o juli) och förstå min glädje över att jag lyckas hålla mig i detta schick. Och varför bara prata om elände, svartmåla o gnälla kan inte vi som är nöjda få komma till tals i det mycket borskämda svenska samhället där negativism som för det mesta verkar råda vara ett särdrag om man ser till jämförelse med länder som har det betydligt uslare.
Men som jag har sagt innan, Jan ha fötterna på jorden men glädja sig över saker som är positiva gör åtminstone jag och då blir det inga men tänk om det händer eller det. Ett bortskämt och negativt samhälle har sådana "jantelagsvändningar" tycker jag!!!

Igår blev jag naturligtvis nöjd och cykla till Tjälvesta naturreservat och gick runt den vackra Kyrksjön i rena glädjen. Det var en lång runda både på cykel och till fots och jag bekräftade min styrka. Det här fotot är från den motsatta sidan av sjön där jag inte går så ofta.

Och här har jag precis kommit till den andra sidan eller just innan. Och sen gick jag tillbaks till min cykel som stod några km söder ut vid utgångsläget.
På söndag har väl ingen ungått att det är val. Då kommer undertecknad att sitta vid TV:N och höra på radion. O smaska på goda mackor bl.a. Men min ekonomi kommer inte att ändras av vem som vinner. Men jag är motståndare till gnäll, överdrifter o domedagspredrikningar som "hjälp" till valseger! Och lördagar bloggar jag inte på den här bloggen. Vi får se om det blir nått inlägg i morgon, knappast!

I lördags gick min dammsugare i graven!

Jaa, i lördags inträffade denna tråkiga händelse ! Kan man sakna sin dammsugare ? Jajamänsan. Har man bl.a. haft fåglar o hundar i sitt liv så givetvis !  Jag dammsuger inte varje dag men jag vill ha rent med egen status runt ikring mig.
Nu skall vi ha ett requiem för min gamla trogna "tjänare" som gick hädan i lördags som sagt! Jag kan väl säga att "han" på "rekommendation" av min yngsta syster o hennes familj  tillträdde sin tjänst hos mig på Stenbocksgatan i Simrishamn när jag fyllde 60 år eller var det 65 ? Nä, banne mig det var när tvillingarna föddes, 2 av mina barn-barn....Hur som hellst så har "han" skött sig alldeles utmärkt i alla år o flyttat har "han" ochså fått göra! Men åren tog ur sin rätt och i lördags försvann suget! Begravningen skedde i soprummet för sophämtarna hämtade grovsopor den här veckan och sista vilan inträdde på sopstationen i Askersund!

Men nu har jag varit o anställt en ny "tjänarinna" på stan. En liten nätt sak med ett j-la sug! Antagligen var "hon" generös för när jag fråga så skulle "hon" bara ha 413 spänn. Prata om billig arbetskraft!! Men sa "hon" inte nått om RUT-AVDRAG !!!???

Idag tog jag en annan runda! En åt motsatt håll. Det här fotot är taget från Kvarnbacken mot stan. Så småningom kommer jag ner vid byggnaderna och går därifrån vidare till norra kyrkogården. Den brukar jag alltid nästan gå förbi. När jag kom till den vackra minneslunden kom jag på att jag glömt både mobilen o mormors radband med krucifix som jag har runt halsen. Men det hade ingen betydelse(skall dock inte upprepas) för jag gjorde korstecknet och bad som jag brukar för mina anhöriga o kompisar, både i himlen o på jorden. En behöver inte krångla till det här i livet. Ja, fresten jag brukar ochså be en bön för att min målsättning att flytta till Örebro i 75-årsåldern får stöd och bifall !!!


Allt är inte guld som glimmar !


Nä, det är det inte. Ingen skall anklaga undertecknad för att inte ha haft med fina naturbilder från Askersund och dess kommun! Men, i 5 år har jag gått förbi ett förfallet koloniområde alldeles nedaför norra kyrkogården. Nån kolonilott kan jag inte se, och områdets förfall är klandervärt. Kommunens "starke man" socialdemokraten Eriksson har jag personligen på ett möte frågat, skall det se ut så här och varför har ingen gjort nått åt det i alla år!? Det var bra att jag tog upp det fick jag höra. Få se vad som händer?!

Koloniområde var ordet!

Ja, inte blev det bättre på den här bilden!

Jag är nu så pass "fräsch" att jag kan gå långmotionen igen i bra fart! Och det verkar som jag långsamt går ner i vikt. Jag brukar gå upp sommaren och det är lättare än att gå ner igen. 84,5 väger jag nu.
Sen undra jag ju lite över uttrycket smutsig valrörelse men veckorna har visat att så är fallet. Idag gav jag mig upp på torget efter att ha hört i radio att kd:s, folkpartiets och moderaternas valaffischer på valstugorna under nattens lopp blivit förstörda men icke socialdemokraternas. Ett fall för ordförande Eriksson, S ?
Inte förbättrar sånt socialdemokraternas sak! Naturligtvis är deras valarbetare förtvivlade och ledsna, drack kaffe hos dom och diskuterade förstörelsen och jag agiterade för alliansen. Det är så det skall gå till!!!  I en demokrati!

I jakten på Karl-Johan blev det...


I dag på min motionsrunda hade jag som vanligt med en påse att ha svamp i ifall jag såg nån. Det är mystiskt för under alla mina år som svamplockare så har jag alltid fått tag i Karl-Johan svamp. men i år har jag ännu inte sett nån. När jag tittat i min svampbok så ser jag att man kan hitta dom juli-oktober! en stor Karl-Johan kan ju räcka till ett par mackor! Snart blir det ju lätt att hitta svamp när trattkantarellerna kommer. Ingen "sport" precis!

Ja,jag hitta den vita ankan istället, hela strandpromenadens kelgris. Jag har nu sett denna förrymda anka i 4 år sen jag flytta hit till Askersund för 5 år sen. Denna tamanka som lever ihop med änderna har jag som ett av mina favoritmotiv. Den har ju ochså 2 systrar o en bror som rymde på samma gång men dom är svårare att upptäcka om man inte tittar riktigt noggrant för deras färger påminner om ändernas. Nu skall jag gå o fredagshandla o ikväll blir det som vanligt att titta på Kommisarie Morse på kanal 9. För övrigt semifinaler i tennis o V-75 "gnuggande"!

Hej på er!


Denna grabb har jag haft här på bloggen för några år sen. Dessutom har jag några dvd:er med honom! Hälsat på honom har jag ochså gjort på Madam Tussauds vaxkabinette. På den tiden, på 80-talet, stod han och välkomna oss vid ingången. Ja, alla känner väl till Benny Hill!
Idag då? Motion o styrketräning! Mycket i datan.... I kväll skall jag se på utfrågningen av Maria Wetterstrand. Har sett alla andra, det här är den sista.
För övrigt undrar jag bara om det var Abbe-Peters Anna som kommenterade min svampstekning!?  Och så blir det tennis ochså på TV!

Ja, nu börjar dom igen efter EM-kvalen!


Ja Engelska ligan o Champions Liege! Mumma för höstens sport i tv. Spanska ligan kan jag dock ej se längre men det är nått visst ändå med den engelska om man tänker riktigt efter! Och vem kan se allt. Tennis ser jag mycket på, ibland på Eurosport när det går där och Viasat när det går där. Mer , ja jag har för mig att man kan se Italiensk fotboll på Tv 4 sport. Allsvenskan i ishockey på Viasat mm ,mm. Bättre underhållning finns inte men deckare o natur program, vetenskapens värld mm tittar jag ju på SvT. O engelska deckare! Både Morse o Frost går i repriser på tv 9. och så hoppas jag Poirot kommer igen på tv 4. Och igår minsann fick vi en ny kanal på hustets kabeltv, tv 10. Sicket eldorado för en entusiast!
Idag har jag varit på Kpr:s(kommunala pensionärsrådet) möte med kommunen och förtidsröstat! För den 19 skall jag ha en heldag framför TV:n, Jans val-extra. Oj, vad spännande det skall bli!!

Svamp så det ryker!


Ja, förutom vit flugsvamp som jag tycker "mycket om" att känna igen i markerna så finns det svamp som ryker som inte är nått fel att steka upp. Alla har väl? trampat på den där svampen som smäller och ryker, röksvampen, men små exemplar går bra att steka.  Här har jag blandat soppar med några kantareller och röksvamp då!  Ej färdigstekt!
I dag gick jag en väldigt lång runda och spana efter svamp. Det är lättare att vara svampsnokare än ormsnokare. Jag har inte sett någon levande orm på hela sommaren trots att jag ju är ute i naturen ofta
Sen kom jag hem och åt sen frukost som brukligt är. Men inte vila jag på hanen efter det! Ut igen, på cykeln och iväg några kilometer till ett annat ställe där jag främst hittat trattkantareller, senare än nu. Det har varit sådana mängder där i flera år. Men jämföra trattkantareller med dom gula, nä stor skillnad! Jag fick fatt i svamp här ochså mest taggsvamp!
I kväll skall jag äta svampmackor o titta på tennis och Maud Olofsson. På torsdag är det Maria wetterstrands tur. Intressant att se programledarnas sätt att intervjua o ställa skarpa frågor till dessa två. Jag har mina teorier apropå "dyrkan"!

Det är bra med en blogg!


Dels kan man visa foton o bilder av alla de slag, dels så vet kompisar o anhöriga om hur jag mår, för jag antar att några av dom läser bloggen. Tänk o få minst, 3-4 "brev" i veckan. Jag är fortsatt nöjd med mitt liv och hoppas att de flesta jag känner är nöjda med sitt!!! Att vara nöjd är inte så svårt om man vet vad man vill och lever efter sina resurser. Mycket får man gratis här i livet men det gäller att inte ha för stora pretentioner. Och att göra sig av med orden avvund och jante.
Idag var en sån där bra runda igen utan nån större smärta. På bilden ser vi skogsområdet som jag först hamnar i innan stadsparken(hembyggdsparken). Nånstans träffa jag en annan pensionär som jag råkar stöta på några gånger i månaden. Han är ochså nöjd o det gör ju att kommunikationen blir förnöjsam!

Sen kom jag ner på strandpromenaden. Prata om en av favoritvyerna! Apropå vyer o Askersund så läste jag idag i Na att det är en sommarstad som borde sjuda av liv men enligt en del inte är det. Jaa, det har jag undrat ända sen jag kom hit med denna vackra nutur som finns, både i stan och dess omgivningar. En gång gjorde jag en liten egen "enkät" och kom fram till att folk som bor lite längre ifrån inte visste var Askersund låg. Någon gissa vid Vänern. Askersund är ju en gammal stad men är inte alls så känd som Vadstena, Gränna eller Hjo t.ex. Märkligt då läget vid Vätterns nordspets borde vara lätt att "komma på", tycker jag!!
Apropå bloggar så har jag fullt upp! Det är ju val om 13 dar! Det blir lika spännande som en vm-match i fotboll, minst sagt!!

Vilken natur!


I går var vi 2 lag från SPF som tävlade i Ånnaboda. Arrangör var korpen i Örebro och även andra pensionärsförbund var på plats. Vi tävlade i 5 olika grenar såsom bl.a. pilkastning o kast med hästsko. Inget av våra lag kom bland de 3 bästa men mitt lag drogs bland dom övriga och fick välja ett pris. Vi valde ett sånt där armband med lampa som blinkar om man "sätter på det" när man går i dåligt ljus.. Det här fotot har jag tagit  "genom" stängslet som skiljer grönområdet där vi tävla från landsvägen. Den lilla vackra sjön i bakgrunden är Ånnabodasjön! Och Ånnaboda ligger i Kilsbergen i Närke!

Och här har vi då Ånnabodasjön i närbild. Runt den gick vi en tipspromenad som inte ingick i tävlingen men där man ochså kunde vinna pris. Jag fick 11 rätt av 12 ! Åkte på en fråga om en växts namn som sägs legat under en jungfrus madrass. Har glömt vad den hette. Den här tipsrundan uppskattar jag och många med mig mest . Det är så vackert runt sjön. Rundan runt var väl en 2 km!? Efter en lyckad dag åkte vi hem vid 14-tiden.
Rundan idag var betydligt bättre smärtfriare än i förgår. Lite bakslag får man räkna med ! Och inte ger jag mig så lätt. Det hjälper inte att äta chips o ligga i soffan o gnälla. Det blir inte hälsan bättre av! Eller hur "jante"?
Ikväll blir det mycket fotboll på tv ! Sverige U-21 spelar kl 17 mot Israel och kl 20 börjar sändningen från EM-kvalet mot Ungern! Alla tiders!

J-la glaskrossare!


Jaa, i morse vakna jag av ett väldans liv av glaskrossning. Tiden var kvart över sex o så tidigt vaknar jag inte annars Ja, oljudet då? Jo, hundrafemtio meter cirka från hemmet ligger en station med konteiners för sopsortering. glasflaskor, plåtburkar, plast o tidnigar. Och i morse tömde en speciallastbil med lift, lyft dessa konteinar. körde fram och tillbaks tömde i innanmätet, lyfte tömde. bromsade och ökade motorljudet. Och sen kossades klaset med ett jäkla liv när konteinerns innehåll tömdes
Inte kunde jag somna om o sur o vrång blev jag och i rena trotsen gick jag ut på min runda ganska tidigt. O ont i höften(har inte haft på länge) fick jag ochså. Jag slet mig fram och tyckte världen "var emot" mig. Hade nån kommit som jag ogillar så hade "den" fått sina fiskar varma.
Men så träffa jag en gammal bekant nere vid strandpromenaden  tillsammans med sina kompisar 2 ankhonor. Den som står närmast o glor är dock en andhona. Han har många "tjejer" den vita ankhanen. Har han fått några ättlingar så hade man kanske sett det (färgerna) Nä, jag har inte sett något!
Nu är det ju uppehåll i klubbfotbollen. På fredag spelar Sverige em-kval mot Ungern. Hoppas dom spelar lika offensivt som dom gjort sen Hamren blev tränare. Jag såg att Zlatan kritiserar sin gamla tränare i Barcelona! Hm! Felet är noga tt Zlatan tror att han är bäst. Jag tror inte han klara att stå i skuggan av Messi. Få se nu hur det går i Milan. Jag ger honom en chanse till som mämnniska !  Det är bra med ego o självförtroende i vissa fall men lätt är nog inte Zlatan att handskas med. Det är ju rätt många klubbar han har varit i nu!!
Mitt "ego" sitter o halvsover framför datan. Det brukar jag alldrig göra varken framför TV eller nått annat! Nu blir det tennis på Eurosport!!

RSS 2.0