Det var den nionde o tionde! Nån mer i kväll?


Den nionde tog damernas curlinglag i OS. O den var av guld!!! Jag såg själv allt på tv i fredags mellan 24-03. Det var det värt!!! Oj,oj, vilken rysare!!! Och guldet var deras andra från OS. Dom vann ju även i OS -2006. Och laget leds av Anette Nordberg och hade samma kvinnor med som 2006!! GRATTIS SVERGE till medalj nummer 9!
               Herrarna var nära att ta brons, ytterst nära. Unga killar som kommer igen!!! Foto dn.se Jonas Lindkvist.

Och bronsmedalj igår blev det genom Andre Myrher i slalom. Han gjorde en fenomenal upphämtning i andra åket och tog sig från 10 till 3 plats. Talang har denna kille alltid haft och 2006 i Turin var han bara 4 hundradelar från brons. GRATTIS SVERIGE TILL DEN 10 MEDALJEN!!
               Charlotte Kalla och Anna Ohlsson gjorde ett kanonlopp i går på damernas 3-mil. Blev 6 o 10! Och vad Kalla blivit bra i den klassiska delen på skidor!!
                  Ikväll går  herrarnas 5 mil. Blir det nån mer medalj tro? Och sen avslutas OS med hockeyfinalen. Och Finland kunde vad Sverige inte kunde! Slog Slovakien och tog brons!! Foto från Wikipedia.

+ 3 c ! Varmast sen den 28/12


 Ja, så är det men..... det kommer nog att svänga, pendla i helgen så nånting att gnälla om blir det nog som vanligt. Fanns ingen anledning för mig att gnälla iallafall för det gick fint att går rundan som vanligt. Lite mjukare där jag gick o lite vår-vinter känsla! Ett naturresarvat i Askersund är ju hembyggdsparken(statsparken) på andra sidan stan. Här har vi ett till, Väderkvarnsbackens! Här går jag ofta förbi. Kvarnbacken har jag nämnt här i närheten. Den ligger precis till vänster.

Här står jag på en liten bro över en bäck och fotograferar norr ut över resarvatetet. Resaervatet har sin östra gräns vid bäcken. Här brukar jag gå på våren bort mot Gårdsjön. Där har jag tagit många fina kort över den lilla sjön med omgivningar.
               Idag var en sån dag när jag knappt kände av v-höften. Vad har jag att klaga över egentligen?! När jag skriver i Expressen-bloggen har jag kategorin "konstaterar o tycker" O sen behöver det ju vara nån anti-gnällare. Jag har tagit på mig den roliga uppgiften. Ja, likt Don Quijote bland alla väderkvarnsvingar o svingar!!
                  Då har vi redan fått en medalj idag. Det gäller ju damlaget i curling som spelar final i kväll! Den skall jag se! Liksom semifinalen i hockey mellan Finland o USA. O så har jag ju mitt V75-tips att titta på.
                              Trevlig helg på er! Det skall jag ha om jag får som jag vill o det brukar jag!!

Upp o ner. Tur att vi har skidlandslaget!


          Ja, då fick vi en åttonde medalj i herrarnas stafett. Alla tiders! Själv satt jag uppe i natt till vid 3-tiden, främst för att se ishockeyn. Först kom den ena chocken som jag såg på. Canadas utskåpning av Ryssland. Ingen spänning alls! Gick o la mig innan 3 perioden var slut! Fick liksom inget spänningsadrenalin. Men guldet i skidstafetten och förvissningen om att Tre Kronor skulle vinna över Slovakien. Tyckte att det var bra nog!!
                      Men när jag relativt utsövd hade ätit frukost och gick in här i datan för att se på resultaten fick jag nästa chock! TRE KRONOR HADE FÖRLORAT MOT SLOVAKIEN MED 3-4!!! En av godbitarna i OS försvann, matchen mot Canada i en förväntad semifinal. Efter vad jag förstår gjorde Tre Kronor ingen bra match. Mycket tråkigt och förvånande med det laget!! Jag tar inte till klyschor som i sport är allt möjligt eller dom gjorde sitt bästa. Jag säger dåligt gjort, Tre Kronor
                     I dag skall jag torsdagshandla. Vädret är mildare än på mycket länge, närmar sig noll i temp! Och troligtvis nån plussgrad i helgen men sen skulle det bli kallare nästa vecka igen enl. SMHI. Eftersom Askersundsområdet ligger nära Götaland så kan det nog bli både regn, snöblandat, underkylt o snö här! Det blir säket nått o gnälla om för gnällspikarna!!
                     I kväll blir det en del fin idrott i OS. Damernas skidstafett med ett försvagat svenskt lag! Damernas curlinglag spelar semi-final mot China( kul o titta på) och Damkronorna spelar bronsmatch mot Finland
                  Jaa,Sverige har gjort ett bra OS, men det här med hockeyn har jag svårt att smälta. O ochså att käcka Anna Haag blev sjuk!
Foto skidor.com/Bildbyrån

Det var inte roligt att höra!


 Vaddå? Jo, att Kalla och Haag o fler blivit sjuka eller är på väg att bli sjuka inför stafetten o 3-milen. I kväll går herrarnas stafett. Jag har inte hört eller läst att nån av dom har blivit sjuka, tack och lov!
           Roligt var dock att göra ett besök på Borgmästarholmen som har broförbindelse från strandpromenaden. Här längre ner finns sandstrand och därmed ett populärt sommarbad för bl.a. familjer med småbarn. Det finns olika lekredskap i närheten som synes. Här har jag inte varit sen i december!

Liknande foto taget lite mer åt höger. På andra sidan viken kan man ana Askersunds camping. Här var någon som gått innan men att gå nån längre stäcka gick inte i den djupa snön.

Här har jag tagit fotot mot andra sidan och mot  hamninloppet som syns längst bort. Till  höger syns bron och via den kommer man tillbaks till strandpromenaden!
               I dag var det åter ett härligt vinterväder, strålande sol och en 5-6 minusgrader. Sen hörde jag på radion att nu skall vi vara oroliga för vårfloden! Hur klara vi oss förr egentligen? Och OBS 2001-2002 var det ochså besvär med tågtrafiken på vintern. Men tack vare denna vinter kom det eftersatta järnvägssystemet verkligen i dagen.
                         Men nu håller vi tummarna för herrarnas skidstafett. Och jag hoppas Nourdhug blir avhängd långt innan målet! Och nu säger dom att nu börjar det bli fart på bostadsbyggandet igen, särskilt 2011. Hoppas dom börjar bygga mer i Örebro ochså!

Gnälla nej, njuta o konstatera, ja!


Idag lyste solen igen. Ja, trots -9 c så värmde den ochså. Och det är ju faktiskt snart mars! Visst förstår man ju hur besvärligt många människor har haft det med resande mm. Men enligt min mening så har problemen med SJ och Banverkets tillkortakommanden redan uppstått på 70-talet då järnvägar inte var inne längre hos politikerna utan bil -och lastbilstrafik skulle prioriteras. Alla vet ju hur spår och sträckor las ner och följden blev att inget lades på utvecklingen av järnvägsnätet. Detta gör nu att vi har ett av Europas mest omoderna och eftersatta järnvägar! Vad jag undrar över och skall titta efter på nätet är hur järnvägarna i övriga Europa klarat av vinter för även dom har ju haft snöstormar o kallt!!
                  Själv njöt jag som bara den idag, fattas bara!!  Sen undrar jag ju lite över hur detta "bortskämda" land hade klarat en svår jordbävning, krig o annan förödelse, statskupp, hungersnöd mm. Lite får man ju "brainstorma" över! Vi tror nog aldrig att något oväntat? kan hända här i landet. Trygghetssyndrom? Allt går inte att "försäkra" sig emot och förutse!

               Solen kom fram över strandpromenaden, småöar o omgivnigar under rundan. Efter snö o regn kommer solsken. Det är väl bra!?
                      

Vilka tjejer!


             Jaha, då fick vi ett silver till. Trots orutin men med väldiga vinnarskallar var dessa härliga damer nära att ta ett guld i gårdagens lagsprint. Tyskorna körde rutinerat o svenskorna inspirerat. Men rutinen tog ut sin rätt!
                    Då gratulerar jag Sverige till dess 7 medalj! Foto svt.se

Moder Jord är oberäknelig och bestämmer!


                   Jag satt och titta lite i mitt bildarkiv på bloggen! Så här såg det ut i tivedenskogarna i början av november 2006!  Enl. min dagbok här på bloggen så varade vintern i 3 dar! Jag flyttade till Askersund i  november 2005.  Under den tiden har Vättern lagt sig 3 ggr utanför Askersund. Förra året var det snö nån månad i januari. Det var ett par decimeter i hembyggdsparken bl.a.
                   Jag bad ju om en ordentlig vinter när jag gick i novemberrusket förra året! Jag blev bönhörd! Idag har jag bett om en fin vår och sommar. Vi får se om jag fortsatt har tumme med den som hörde denna bön! Nånting som har vilat ordentligt i vintern är ju träd o växter som inte blivit förvirrade av en vår-höstlik vinter!
                              Jag var ute o gick idag. Halvklart, lugnt o -18 c. Smorde in ansiktet med lite idominsalva innan jag gick ut. Funka bra, nema problema!
                          I morse, kl 6, vakna jag av väckarklockan. Tre Kronor skulle ju spela mot Finland. Dom vann med 3-0 i en match som dominerades. Men finnarna var nog lika smarta? som Tre Kronor var i OS i Turin 2006. För att det laget som vann här får möta Ryssland eller Canada i en ev. semifinal som jag förstod det. Men först måste Sverige slå (troligtvis) Slovakien i en kvartsfinal! Ni kom kanske ihåg att Sverige förlora en match i Turin som då gav dom en enklare väg. Bengt-Åke fick ju en väldans kritik för spelet i den matchen!
                      I kväll är det lagskidsprinten. Tyvärr är Emil Jönsson sjuk i öroninflammation och laget därmed försvagat. Men damerna har ett kanonlag, Kalla o Haag!!! O fristil är det den här gången!!

Nu var det min tur att göra en prestation!


             Javisst, trött men med ett leende på läpparna efter gårdagens bragdlopp av de svenska killarna på dubbeljakten så gick jag ut på min motionsrunda i f.m. Överallt, på småvägarna, var det inte upplogat(inte o begära). Så det blev delvis snöpulsning idag.

                    Här är guben på väg mot kvarbacken på sin långa runda, -11 c och blåsigt men soligt.

                Och här har jag passerat kvarnbacken och har väl en 20 min hem.
         Det blir inte så mycket  mer ordande i idag. Bilderna talar.
             Blev inget på V75 igår, ett tag sen, men vilken kvällssport på Tv, högsta klass! Jag skall titta i kväll som vanligt på OS, ingen fotboll. Och i morgon bitti kl 6 skall jag se på Sverige -Finland i herrarnas uppgörelse i ishockeyn. Har redan ställt klockan. Och efter det går jag min runda och hoppas på lika fint väder som idag!!!

Vilken thriller!

          Jag kommer aldrig att glömma loppet och dess upplösning, i OS igår, när herrarnas lopp i dubbelstarten avgjordes. Jag tycker nästan synd om dom som icke såg detta lopp som går till den svenska idrottshistorien. Johan Olsson tog en chans och stack ifrån vid skidbytet. Svenskarna Södergren och Hellner försökte dra ner farten nere i klungan för att Johan skulle få behålla sitt försprång. Det hjälpte ju inte utan någora hundra meter från mål blev Johan upphunnen av 3 löpare bl.a. Markus. Men han hade varit smart o sparat lite krafter!
                   Upploppet ja, det var så spännande. Markus var överlägsen o tog GULD! Angerer, en ryss och Johan Olsson slogs om de 2 övriga pallplatserna o Johan fick brons, tack och lov!
                Alla vet väl det här men jag skriver och dokumenterar om de som tar medaljer i OS för egen skull!
                       Jag gratulerar Markus Hellner o Johan Olsson till ett fantastiskt lopp med många scenarior!
        Och jag gratulerar Sverige till 2 nya medaljer!  Nu har vi hela 6 st!
Foton dn.se Jens Meyer/AP och langd.se Moa Molander- Kristiansen

Ja, då kom nästa...


      Ja, medalj1 O i silver till och med! För den bedriften stod denna glda tjej, Anna Haag. O hon är som ett sprudlande vattenfall! Det var inte helt oväntat att hon tog medalj för att hon är mer jämn än Charlotte Kalla i disiplinerna klassiskt o fristil. Kalla hade dock gjort ett bra lopp på den förrsta delen av den klassiska biten men blev "trampad" på skidorna och föll oturligt. Jag tror att hon minst blivit bland de 5 bästa om inte detta hade hänt!
                   Idag är det snöstorm i södra Närke o på andra ställen. I Hjo har de lika dant väder och Vättern har lagt sig även där. Min svåger som precis ringde in vårt V75-tips sa att han inte har varit med om en sådan här vinter sedan 1966! Ja och de största "miljöexperterna" Moder jord och herr Sol visar sin styrka genom erfarenheter i miljarder år!!!
                        Ja, och nu har vi 4 medaljer!!   Foto Scanpix

Livet är härligt!


         Det tycker nog den fenomenala vinnarskallen Anja Pärson efter gårdagens bronsmedalj på vinter OS! När jag såg henne falla på störtloppet så tänkte jag, nu är det slut! Men Anja kunde så småningom gå med stöd1 O dan efter kör hon först ett störtlopp i samma backe och sen slalom i den s.k. kombinationen! 
                 Jag var inne o titta på google på Anja när jag skulle ha ett foto på henne det var inte direkt trevliga saker som en del skrev om henne. En del människor är jäkligt spekulativa o elaka.  Om Anjas privatliv är jag INTE intresserad! Det är om hennes idrottsliga gärning jag är intresserad! Foto expressen.se/Robban Andersson.


 Det kanske var i nån liknande backe som den här som Anja stog på skidor för första gången. Naturen här är ju förståss inte lik den i Tärnaby(har varit i Tärnaby) men det är symbolik, lite. När jag  gick förbi Kvarnbacken idag så hade en del småskolebarn via skolan kommit hit och hade väldans roligt med kälkar o annat. Jag kan garantera att dessa barn alldrig( åtminstone i Askersund) varit med om en liknande vinter! Vem  vill ha regn på vintern, inte jag åtminstone! Men jag är väl, kanske tack och lov, ett stort barn !
                   Ja, rundan gick i lite blåst o lätt snöfall  - 7 c. Inga problem. Nu är det ju helg så nu skall jag titta på V75-tipset. Och i kväll skall jag se på ishockey och de svenska tjejerna i dubbeljakt, med Kalla o Haag i spetsen. Kanske vi får nån medalj till. Nu har vi ju 3 hittills!

Högt eller lågt eller normalt!


I dag var det lite snö i luften under min runda o ca 4- c. Det syns på fotot, som är taget från strandpromenaden, att det snöar en aning. Jag är ju intresserad av vädret och har bl.a genom att titta på radarbilder över åska blivit av med mycket av min ångest över denna.
                      Idag står barometern på normalt lufttryck, mitt emellan lågt o högt eller mellan regn/snö och sol om man så vill. Nu sägs det ju att det kan bli en del snö i helgen och när jag titta på barometern nu så hade den sjunkit lite grand. Jag hörde faktiskt på vädret i P1 för ett tag sen och där sades det att det kunde bli nån decimeter snö i Svealand i natt. På radarbilden har jag nu sett att snöområdet tagit fart och ungefär är vid smålandsgränsen. Ja, när det börjar snöa mycket så skärps kampen mellan den kallare luften o varmare luften. Men här i södra Svealand håller vintern stånd. Och all berör ju på lågtryckens gång. Går dom söder om Svealand t.ex. då fortsätter kylan vid denna årstiden. Ja, högtryck betyder ju ofta varmt på sommaren o kallt på vintern men inte alltid. Jag tycker det är intressant med vädret men jag kan inte göra nått åt det! Men det här med att rycka på axlarna, nää!
                   I går blev det ju inte nån medalj på skidsprinten, lite lågtrycksaktigt. Och bl. Emil Jönsson var en "skugga av sitt forna jag" ! Förkyld eller toppformen kom kanske nån vecka för tidigt!?  O Anjas fall i störtloppet, jag trodde hon skulle skadas svårare. 
                I kväll blir det spännande igen! Då kör damerna o herrarna lite längre distanser!

 Och idag fyller ett av mina barn-barn( det näst yngsta av åtta i ålder) Tåtte år! Han är en bra pojke som blir( nu får jag tänka efter) 7 år! Här får farfars Tåtte en slängkyss o givetvis mina andra barn-barn ochså. Jag är stolt över er!            

Vilken fairytale, Ferry!


Ja, då fick vi vår andra guldmedalj igår! Helt suveränt! Och den här mannen, Björn Ferry från Storuman, vann jaktstarten i skidskytte. Och hans lopp är ochså en bragd liksom Kallas! 31 år gammal men aldrig gett upp sitt stora mål, att ta en guldmedalj i OS.
                        Jag får erkänna att efter skidskyttedamernas relativa misslyckande trodde jag inte att det var herrarna som skulle "återupprätta äran"! Björn Ferrys sjukdomar, förkylningar o virus samt nyckelbensbrott, trodde åtminstone jag skulle stoppa honom för att komma i form, men icke sa nicke!
                                 Grattis Björn Ferry. Och jag har faktiskt varit i området Tärnaby- Storuman o norr därom mot norska gränsen. Året var 1959. och då var Björn Ferry alldeles okänd! Han är nämligen född år 1979!
                             I EM skall jag på årsmöte i SPF. Då skall bl.a. ny styrelse väljas. Jag har suttit i styrelsen i 2 år och har avböjt omval. Sen skall jag idag ochså hjälpa 3 damer med att "serva" vårt sällskap. Vi skall träffas innan, redan kl 12! 
                        I kväll håller vi tummarna för de svenska sidlöparna i sprint. Där har vi ytterliggare några medaljchanser!
                           Grattis Björn Ferry! Och tack för idag säger jag, Jan banan !
Bild svt.se

Vilken kväll, vilken tjej!Jaa, nervös var jag i går och tänkte en massa så där ni vet alla" hon är ju inte så gammal, man får ju inte begära för mycket, ja och vilken konkurans mm mm mm.... Jag är djupt imponerad av dennna unga kvinna inte ens 23 år fyllda. Och Anna Haag o Marcus Hellner! Väldigt imponerande!! Hoppas "Kallandan" nu sprider sig till de svenske! O konkurensen nu för tiden är ju stenhård. Se bara på herrloppet! En Schweitzare vann före en Italienare och en tjeck!
                För min del så är jag ochså envis o kör mitt race som jag tror på! O bl.a därför gick jag min runda idag igen o livet är jag nöjd med! O jag vet var jag står o behöver inte vela mig fram o byta fot efter om det tar emot. För man får inget gratis, det gäller att fightas efter sina omständigheter och förmåga!! Jag blir lite fundersam ibland när jag ser folk gnälla över allt möjligt. Ibland skulle jag vilja "skicka" dessa människor till Nordkorea , Cuba, Iran, Grekland, Spanien m.fl. länder där människor har det betydligt sämre än oss här i landet!! Även vissa politiker kan jag skicka med på "färden"!!

Hur tror det du går för Kalla idag, Kalla?


Nått riktigt svar fick jag väl inte av min Parakit, döpt till Kalla. Men ser inte fågeln ganska tillitsfull ut? Eller hon bryr sig kanske inte. Men jag är säker på en sak! Jag är mer nervös än fågeln Kalla verkar det som!!

Det har ju inte börjat så bra för Sverige. Charlotte Kalla är ju väldigt ung ännu och orkar hon hålla på så har hon ju många år framför sig. En skidlöpare brukar ju vara bäst i 30-års åldern säger experterna, Kalla är inte mer än 23! Alltså det är det här med förväntningar. Charlotte är en sensibel kvinna har jag förstått. Är beroende av att OS börjar bra. O glöm inte Björgen o Kowalczyk o Majdic t.ex. Jag kommer o bli väldigt glad om Charlotte o Marcus Hellner kommer på pallplats i kväll. Och som sagt vädrets makter kan man inte göra nått åt!!

                Själv hade jag inte nått problem med vädrets makter! Lugnt dimmigt och -6 c ungefär och knäna kändes bättre. Jag vet inte men när jag duschat kyler jag dom med det kalla vattnet från duschen. Huga, huga, jag ryser när jag tänker på det. En har sina ideer men jag har haft tur? de senaste åren. Det är flera år sen jag var ordentligt sjuk. Jag vet inte men ibland känns det som jag inte blir äldre, varken i kroppen eller sinnet. Aja, baja Jan, jantelagen!!!. Nä, gnällas skall det! Trots att omvärlden har det mycket sämre på många vis! Men  jag  gnäller ochså men målet är svartmålare, domdagsprofeter m.fl.
                          Fotot i dag är taget vid strandpromenaden. Här o runtomkring brukar änderna o ankorna hålla till vår, sommar, höst o milda vintrar. Nu håller fåglarna till i hamnen där det en del öppet vatten!
                       Ja kors nu är det snart tid att äta middag. Jag får sätta på potatisen! Håll tummarna för de svenske!!!
               

Jag föredrar solens varma strålar!


Ja, det gör jag! Jag skickar solens varma strålar över dom jag tänker på och ärar o tycker om. Och solen lyser varje dag, vare sig den är bakom molnen eller inte. Några "businesshjärtan" är inget för mig. Och att jag tänker på och tycker om o känner värme för anhöriga, o kompisar, det gör jag alltid och inte nån speciell dag! Älskar, säkert det ochså! Ingen nämnd o ingen glömd!!!
  
Visst blev det utegång även denna dag där solens strålar mer o mer kröp fram. Nu är full fräs! O rundan företogs som vanligt runt stan utom hembyggdsparkens område. Hade lite ont i knäna idag men inget svullet. Vad är det som sägs, Jo, även solen har ju sina fläckar. Vi får se, bara en tillfällighet!?
                     På V75, inte ett öre. När det gäller OS så blev jag ochså förvånad över skidskyttedamernas tider på åkningen. Skyttet gick ju bra. O inte verka det svårvallat. Mystiskt!? Kan väl inte vara nerverna o prestationsångest? Nää? Damkronorna vann ju över Schweiz. Hoppas dom tar medalj!!
                        Vad har vi i kväll. Det är väl mest herrarnas skidskytte. Och Atletico mot Barcelona i spanska ligan!!

Hoppas dom travar som jag vill!!!


 Jaa, inte dom här hästarna kanske. Fast kanske någon är med idag av dom på Solvalla? För bilden tog jag i slutet på maj 2009 när jag för 12 gången i sträck var i Stockholm på Solvallas elitlopp. Jag är ju född i S-holm(flytta där ifrån när jag var ca 3 år) så jag och en kompis brukar vara dar i fyra dar och bo i närheten av Medborgarplatsen på söder. Så det är inte bara hästar inte!!
              Jag har precis skrivit ner mitt V75 tips och skall snart gå till spelhålan i närheten o lämna in det. Nu är jag inte bara intresserad av att vinna pengar för travsporten är spännande  med olika scenarior o taktik. 
 På Solvallas elitlopp brukar det vara över 30 000 människor, bara så ni vet!!
            Nu börjar ju olympiaden! Och direktsändningarna är ju mest på kvällstid o till en del på nätterna. Skidor och skidskytte går dock alltid på kvällen har jag sett! Och i kväll kör damerna kortloppet i skidskytte. O damerna spelar hockey. Alla tiders säger en som ochså är sportfantast! Fast jag är "fantast" på mycket om jag får säga det!
    

Kul kille, Calle "kråkungen"!


  Ja, verkligen en kul kille och optimist! Calle Lindblom heter han och är travkusk från Örebro och välkänd i travkretsar. Han tillhör nu de 12 i Sverige som vunnit  3 000 travlopp och mer. Calle kan uttrycka sig både på ett roligt och klurigt sätt när han blir intervjuad. Han är ochså alltid i farten som alla proffskuskar.
                   I dagens Nerikes Allehanda är han intervjuad av Anders Sjöberg. Där säger han bl.a. följande "FÖR MIG FUNGERAR DET INTE ATT LIGGA HEMMA OCH SPARKA MIG TRÖTT".Det var jäklar i mig bra uttryckt, tycker undertecknad!         foto travronden.se Claes Kärrstrand/ p&r

 Titta vilket väder! 10 - när jag gick ut. Upplevde som om solen faktiskt värmde! Inte en vindpust. Oerhört vackert landskap och rakt fram ser ni början på strandpromenaden. Det blev en lång runda igen idag. Inget annat duger nu när jag inte kan gå på isen eller genom hembyggdsparken. Minst en timme skall min motion ta!
                        Jag fick min fantastiska vinter som jag bad om en regnig dag i november ! Till alla gnällspikar, politiker o övriga som jag gnäller på i flock, vill jag säga. Titta på Fader sol o lita på Moder jord o se det som är positivt. Skit i alla domedagspredikningar o svartmålningar. O ha medkänsla för folket i bl.a. Grekland o Spanien som har det mycket värre än oss i det "bortskämda " Sverige!

Ja du milde, vilka diskussioner!


               Rundan i dag gick väldigt bra som vanligt. Nån snöflinga och ett par grader kallt. Nått som även gläder mig är att höften som jag har haft besvär med i några år är bättre än på länge! Trots ibland isigt underlag o kängor som är tyngre än skorna jag går med när det är barmark. Det är bara o tacka o ta emot! Anledning? Kroppsyogan jag börjat med?
                      När jag är ute o går på en gång och cykelbana så går jag till vänster. Men jag har ibland vid vissa tillfällen fått höra att på gång och cykelbanor skall man gå på höger sida. Jag minns en gång när jag kommit hit till Askersund att en mycket enveten äldre man sa till mig att här är det gång o cykelbana o här skall du gå till höger!!
                    Jaa, jag har varit in o tittat på datan ang. regler på gång o cykelbana. Det diskuteras mycket vad som är det rätta på olika seiter. Får man som gående gå var man vill, på vänster eller höger sida? Nån lagtext ang. det hela kan jag inte hitta! Räknas kanske inte samma regler för fotgängare som på gata o väg. Är det nån som har nått svar?

O det är alltid nått roligt!


Jag kunde inte låta bli o ta det här fotot. Pilen har jag inte med, det blev roligare utan tycker jag!
                 Javisst, det blev samma runda i dag igen! Utan hembyggdspark och skogspartiet innan. För högt med snö under en för lång sträcka. Det är bara på hembyggdsgården som det är upplogat!
                Den rundan som jag går nu tar cirka en timme. Den är väl halvlång. Hellång är den när hembyggdsparken är med. Tråkigt att gå samma runda? Nä då! Det är alltid nått nytt man ser eller lägger märke till förändringarna. O tankarna är ju inte de samma. O ibland pratar man med nån nygammal bekantskap eller en "okänd" människa.

 Nån som är rolig är parakiten Kalla. Det är en bestämd dam. Ibland måste jag ju gå ut i köket när det ätr kväll och mörkt där. Då blir jag utskälld med väsningar o fräsande. Hon blir störd i sömnen.
                 En dag så får hon runt o kvittra o var väldigt ivrig. Jag blev ju inte klok på vad hon ville. Men sen kom jag på att det var länge sen jag duscha henne. Tog fram plastflaskan, en sån där som man kan duscha blommor med och satte i gång. O det var det det gällde. Här duschar jag henne och fotar med den andra handen.
                        Kalla brukar bli alldeles genomblöt, vecklar ut vingarna o njuter! Sen putsar hon sig länge, länge.
               Fåglarna ute verkar klara sig bra. Slänger ut lite vildfågelfrö på balkongen. Några duvor har varit där o några småfåglar, ja, nån skata ochså! Men många har det inte varit, det ser jag på åtgången av frö!

Hä bare o gå på...


O tro på  vad man gör o ha ett öppet sinne. Det är inte bara en resa man gör där man byter miljöer, bostad o orter. Även en inre resa gör man både medvetet o omedvetet. Det är t.o.m. vetenskapligt bevisat att man via miljöer, upplevelser, erfarenheter ,möten, barndomen, rötter mm danar sin livsresa via sitt inre. I det vetenskapliga programmet jag såg fick människor elektroder på huvudet där man mätte aktiviteten av olika minnen som kom fram, ungefär så nånting. I bland tänker jag på min livsresa. Jag kan bl.a föreställa mig att jag sakta glider fram på en å. På stränderna står barnbarn , söner, systrar, kompisar, mormor, farmor, föräldrar m.fl. från alla epoker o vinkar till mig. Båten bara far långsamt vidare mot ett delmål och slutmålet. Men faktum är att det är ändå jag som styr mitt i allt. Och på min resa är det mest solsken och slutmålet behöver jag inte bekymra mig om! Dit når vi alla!
               Då var det motion igen idag. Skönt som vanligt. Pigg är jag och utvilad på mornarna trots att jag alltid lägger mig sent. Jag behöver ju inte ställa nån klocka på morgonen. Men jag går aldrig upp efter 9. Vaknar för det mesta vid 8-tiden.
              Isen går fortfarande inte o beträda. Skylten, avstängda banor, står fortfarande kvar nere vid strandpromenaden Fotot är taget vid ingången på sidan väster om hembyggdsparken.

 Min svåger pratar om att de kanske skall åka upp o gå här i de vackra omgivningarna. Jag får bjuda dom på kaffe här. Inte dumt va!? Skämt åsido, vi får se hur vädret blir!
               Det är väldans vad tiden går fort! På fredag börjar OS i Vancouver med omgivningar. Jag tror att det är chans till en 3-4 guldmedaljer och några andra av lägre valör. Tiderna passar bra svensk tid men ishockeyn går ofta på nätterna och några andra grenar. Skidor och skidskytte går på kvällarna t.ex. Alla tiders!
           

Märkligt och bejakande!


                    Ingen har väl undgått varken bland släkt och andra att jag ofta prisar och tänker på mina Katolska rötter och ärar och hyllar min mormor Maria. En beundransvärd kvinna som levde för sin tro och dagligen gick till till St EUGENIAKYRKAN I STOCKHOLM från sin bostad på Skeppargatan. Jag har ochså beskrivit att jag alltid följde med henne till kyrkan på mornarna när jag besökte henne på lov mm. O sen bar det så småningom av, för den ganska unga grabben, till Skansen via Strandvägen. Inga problem att gå dit själv fastän jag var början av skolåldern. O min mormor litade på mig!!
                   I dag hände något mycket märkligt. Jag hade varit ute o motionerat och kom hem. Klockan var nästan exakt 11 . Jag gick in i sängkammaren där för övrigt några av Mormors radband hänger på väggen! Jag slog på radio P 1. Vad tror ni hände!? En röst förkunnade att  nu skall vi lyssna på en katolsk gudstjänst från ST EUGENIAKYRKAN I Stockholm!!!. 
                         Jag blir rörd när jag skriver detta. Samtidigt så stärker det mig ytterliggare i min tro på både min egen själsliga styrka och framtidstänkande bl.a. då flytten till Örebro och förväntningen på att besöka Katolska kyrkan där ofta. Jag vill tillägga att jag gick i katolska kyrkan i Örebro på 40-talet och även gått Den Heliga Kommunionen där som barn o läst för den katolske prästen. Är numera medlem i katolska församlingen i Örebro igen.
                      Jaa, vad säger man. Jag blir ännu starkare av det här, styrkt av det! Meningen med livet är inte att man kan förklara allt o sanningen med det eller förstår allt. Ta ingenting för givet men tro på vad du gör. Kör DITT race!
                             Jag kramar om dig, kära Mormor. Det känns skönt att ha din "support" o ha din närvaro! Den var väldigt påtaglig idag!!!
                     
                                       

Sol hela förmiddan!!!
Solen är min favorit som bokmärke och "optimsmkänsla". Jag ritar alltid en sol på brev o kort jag skickar bl.a. till mina många barnbarn! Ja, blir det fler så är det nära 10 st! I dag var det något så utomordentligt vackert ute i denna vintersaga. Solglasögona fick jag ta på mig!  Jag har väldigt svårt för att "gå på" svartmålningar, domedagspredikningar och negativism. Att "springa omkring" och göra saker o ting värre än dom troligtvis är. Ja, o särskilt som man lever uppe i Norden. Det finns länder där dom varken har pension, hemtjänst, ordentlig sjukvård, socialvård mm. I det här bortskämda landet diskuterar vi o älter om om vi har 75 % eller 80 % i nått system eller några % hit eller dit i arbetslöshetskassa. Eller 200 kr hit eller dit i pension
                         I dag kände jag mig som vanligt stark o målmedveten. Nästan som en samuraj!! Med mitt svärd skall jag bekämpa alla svartmålare o domedagsprofeter i Sverige. Vilket borskämt land vi är!!
                Nån kverulant är jag absolut inte! Jag tycker jag har det bra efter mina omständigheter. Och jag kommer att upprepa mina obekväma sanningar!!
                 I helgen skall jag ha en sån där härlig spel o sporthelg. I kväll är det lopp i världscupen i skidor i Canada. Då får vi se hur formen är på Kalla o hennes kompisar o konkurenter så här nån vecka innan OS. Och i e.m. blir det ju naturligtvis att titta på morgondagens V75:a på Halmstad. Tittar bara i en tidning ang. tipset! Annars går det mer runt i huvudet än nödvändigt!

    Så här bär man sig åt i Askersund! När jag kom på parkeringen nära Kvarnbacken så hittade jag dessa sopor liggandes! Bara ditslängda i snön! Antagligen av en riktig "sopa". Skäms på dig eller er!!!!

Nu kom solen fram!

Jaa, inte bara på bloggen för solens strålar tittade precis in genom fönstret! Det var inte många minuter emellan. Tillfällighet knappast!? När jag ser den här bilden så blir jag ännu mer optimistisk och övertygad över mina ställningstagande!
                      Jag önskade ju en rejäl vinter i november när regnet öste ner när jag gick min runda. Jag fick som jag ville och nu önskar jag mig en varm sommar, en riktigt varm en!  Sverige kallas ju "landet lagom".  Det hade ju varit urtråkigt om allt hade varit lagom, viken spänning!?  Är det något slags trygghetsbehov?
                   Men att påstå att ordet lagom bara finns i Sverige, det är inte rätt! Ordet finns i Norge o i andra länder finns det ochså men ibland i annan "tappning".  Däremot tror jag inte det finns ett land som använder ordet så mycket som Sveriges befolkning?!

 Efter gårdagens snöfall så såg det idag ut så här på många ställen inte långt från gatan. O nu var det plogat o fint o då så det blev en lång runda igen. Att gå på isen är uteslutet. Ännu mera vatten sipprar upp. Otur att det inte fick frysa till utan snöfall för nån månad sen!
                          Nä, nu skall jag gå o torsdagshandla! Ja, och snart börjar olympiaden. Inleds med backhoppning fredagen den 12 kl 19 svensk tid. Vad spännande det skall bli. Snö finns det ju gott om uppe i bergen. Men tydligen så finns det dåligt med snö i Vancouvers närhet, nära kusten, där bl.a puckelpist ska gå har jag för mig?!

Hä bara o gå på o "kröka rygg"!


              Ja visst! O skönt är det även ifall snön faller o det blåser. Snöstorm, stundtals men inte homogent! Glasögona åkte av o ner i fickan. Det här fotot tog jag i trappuppgången när jag kommit hem efter min långrunda. Ja visst jag tjatar ofta om "att kröka rygg"! Att kröka rygg efter sina omständigheter, efter sin förmåga. Jag anser att en del människor inte gör detta utan hellre gnäller o anklagar politiker o andra för sina misshälligheter.  O i sämre tider skylls det ännu mer på regeringar av olika slag om man t.ex levt över sina tillgångar.
                         I landet Grekland t.ex. där skulle all "bortskämda gnällspikar" bott. Där har föregående regeringar av olika politisk färg i populstisk anda lätt landet mot konkurs. Nu måste t.ex. löner i offentlig sektor sänkas m.fl. för folk svåra försämringar. I Sverige har vi ett budgetunderskott på 2 %, i Grekland 12 %  Kommentarer överflödiga!

Här skall jag precis gå över bron över riksväg 50. Längre bort finns ju Vretstorpsvägen och till höger om den Kvarnbacken. Där går jag förbi. Nu har det gjorts en gång och cykelväg i området vilket gör att jag bara behöver gena över Vretstorpsvägen och inte gå ett stycke på den som innan. Här tog det i med snöandet och när jag sen kom hem efter en halvtimme så snöade det mindre. Men än är det inte över. Tempen är ca - minus. Hittils kommit ca 1 dm snö!

"Guben" är på banan igen!


Jaa, det är ju lite överdrivet förståss! Man är ju på banan i hemmet ochså! Och förenar man det med sport och spel och dobbel och skrivande så är det ju inte fel! Men faktum är att så här års är det ytterst sällan som jag inte motionerar på 3 dagar. På sommaren t.ex är det ju mycket annat o då förekommer det.
                     Det härliga vintervädret forsätter! Alla håller ju inte med mig men än så länge så är jag nöjd med att "domedagsprofeterna" hålls "lite på halster"
                   Det blev en långrunda idag! Och nu är isvägarna avstängda av kommunen! Som sagt så rinner vatten upp på isen som är skrapad. Snön dämpar frysningen nedåt och tynger för mycket!! Men bara jag motionerar så! Bara för några minuter sen så kom en tät snöby! Men om några timmar kommer ett stort snöområde även in över Askersund såg jag på radarbild. Enl. uppgift så kan det bli 2 dm ny snö!!

              Det här är båthus och små stugor som finns inom Sundsbroängens båtägarområde! det ligger norr om hamnen ovanför bron. Och Vättern här ser mera ut som en bred å. Det finns massor av båtar i Askersund och på sommaren ännu mer naturligtvis! Askersund är ju den nordligaste hamnstaden i Vättern och har numera en allt berömdare skärgård!! O turismen ökar!!
                       Och om några år är det ju meningen att jag skall flytta in till Örebro oavsett i vilket skick jag befinner mig i. Där finns ju både Svartån o Hjälmaren och fenomenala motionslingor bl.a. nere vid Oset o Naturens hus. Ja, på många fler ställen. 2,5 mil upp till Kilsbergen. Så inte byter jag ner mig. Och Örebro är min stad. Där är jag uppväxt o där sluter jag cirkeln. Det skall bli spännande!!! Det är min morot i den situationen jag befinner mig. O den räcker så gott!! Och jag har det bra här i Askersund! Det gör inte saken sämre!!                      
                       

Roger, du är bäst!


              Ja, godmiddag! Idag har jag varit på möte vilket gjort att veckans motion inleds i morgon. Nästan 1 dm snö har kommit i natt och fyllt på snötäcket. Alla tiders, är det vinter så är det det!!! Inget regn ,ingen blåst o 3 +! Det kan vi ha på hösten , i november t.ex. Sen läste jag här om dan att kurvan för jordens temperaturförhöjning planat ut för de sista 10 åren. Jag gör vad jag kan,sopsorterar och så vidare. Men jag ger fan i att måla fan på väggen(ursäkta mormor). Hur det egentligen gick kan väl bara människor prata om om nått århundrade. Vi har absolut inget facit, mest domedagspredikningar! Jag vägrar att gå med i dessa!!!
                               Att man alldrig skall "sluta kröka rygg" eller tro på sig själv är Roger Federer ett exempel på. Trots att han blev av med förstaplatsen i rankingen, drabbades av skador, spelade sämre ett tag och fick ett nytt socialt liv med barn(tvillingar) spelade han igår minst så bra som i fornstora dagar i finalen i Australian Open, en av Grandslam-turneringarna. Hans backhand fungera bättre än på mycket länge och han utklassade uppstickaren Murray efter noter. Roger Federer är faktiskt inte mer än 28 år gammal!!!
                               Jag anser o har ansett eftersom tennis är en av världens största o populäraste sporter att Roger Federer är en av de största idrottsmän som världen skådat. Och att han är ödmjuk trevlig och har humor o sjävinsikt gör inte saken sämre. 
                    Lite stolt är jag ju att jag har släktingar i Schweiz genom min mormor Marias syster Elisabeth. Den släkten heter Brunner. Själv har jag alldrig varit i Schweitz men jag har träffat Elisabeth när jag var ung och då ochså hennes son Franz som min mor hade en del kontakt med, kusiner som dom var.
                             För mig är Roger Federer som sagt än av världens främsta idrottsmän genom alla tider  och han har inte lagt av ännu!!!

RSS 2.0