Att filosofera är en sak men att oroa sig o grubbla är en annan !


                    Solen höll just på att visa sig lite efter nattens regnande. Att det regnat i natt såg jag på SMHI:s radarbild i morse o lite pussar var det ute ochså. Det första jag gjorde i morse var att "få in" ett
nytt virusskydd i datan. Jag satte in ett... virusskydd. Men innan har jag haft det mera omfattande ......Internet Securty från samma märke i flera år. Egentligen skulle jag installerat det men trodde att det andra var samma sak, bara ny förpackning ! Nu får vi se om detta ger samma utmärkta skydd trots " mindre omfattning" !
                  Ibland slår det mig vad mycket människor i Sverige oroar sig för allt möjligt som kan hända, har hänt och händer ! Jag skulle kunna tro att ju bättre ett land har det desto mer oroar människorna sig ! Att tänka på sina anhöriga t.ex. o hoppas att dom har det bra o ära dom är en sak men att ständigt oroa sig för dom och andra saker som kan inträffa kan ju inte vara bra för " ens hälsa" ! Och "domedagspredikare" har ju " gyllene tider " ! Att se sig ut i världen, där många i så fall" borde oroat ihjäl sig" , nä det går inte in ! Jaa, enligt min mening stämmer det som sägs " att den största faran för vårt land är trygghetsnarkomanin" !
                        Jag detta tänker jag på när jag läst om självmordsbombningarna i Irak. Och när jag läste om dödandet av skolbarnen i Frankrike. Det är så här i världen ! Är man vid fel plats vid fel tillfälle så kan döden dyka upp när man minst anar det. Så har det alltid varit på vår jord och så kommer det alltid o bli ! Vem kan förutse olyckor som ingen trodde skulle hända just mig eller anhöriga ? Det gäller o sörja för dom som råkat illa ut o deras anhöriga. Att ha empati ! Men sen måste livet gå vidare ! I går bad jag en bön för skolbarnen i Frankrike o deras anhöriga när jag gick förbi kyrkogården !
                           Det är rätt kul tycker jag( mitt i allt) att ha Azarenkas hemsida på facebook o logga in där  tillsammans med tusentals andra. Jag fick " tummen upp från någon" med ryskt/ vitryskt namn vid något tillfälle ! Dessutom har jag en Kaukasisk sångerskas hemsida ! Och hon har gett " tummen upp" vid dom 2 tillfällen jag skrivit på engelska till henne ! Och ibland översätts ryskan ? vid tillfälle ! Kaukasien är ju en stort geo-politiskt område mellan Asien o Europa med bergskedjan Kaukasus. Länder i området är Ryssland, Georgien, Armenien o Azerbajdzan. Sen får man inte glömma alla autonoma-och delrepubliker i området som tillhör bl.a. Georgien o Ryssland . Länder som Dagestan, Tjetjenien , Abschasien m.fl. Och olika religoner finns vilket som vanligt leder till bråk som vi vet ! Men jag understryker att mitt intresse för olika länders musik inte mixas ihop med politik o religion ! 
                        Djurgården vann rättvist över Leksand i går i kvalserien i ishockey ! I kväll skall Örebro spela borta mot Timrå. Det är märkligt ändå det här med Örebros djupdykning ! Få se om dom kan ta sina första poäng ?

Sport,sport,sport o åter sport !


           Om nån tror att " jag kolat vippen" så visar ju detta inlägg att det inte är sant ! Som sagt var Carpe Deum ! Det har jag gjort i helgen ! Bl.a. sagt farväl till skidsäsongen ! Dock går ju hockeyn o bandyn ? in i vårsäsongen nu för tiden ! Fotbollssäsongen började väl senare förr ? Handboll o basket räknas väl ochså in som " vintersporter" ?
                           Skit i vilket ! Hur som hellst har jag glatt mig åt att Azarenka o Sharapova, mina favoriter, gjorde upp i finalen i Indian Wells. Azarenka är för närvarande helt suverän och vann turneringen. Jag tror hon har vunnit 24 matchen i följd. Oj, vilka kämpar dom här 2 damerna är ! En annan kämpe som jag diggar i tennis är Roger Federer som ochså vann i Indian Wells efter att ha slagit ut Nadal i semin ! Och sen slog Roger servekanonen Isner i finalen ! Och en annan Schweizare, Dario Cologna vann världscupen i skidor och den avslutande minitouren i Falun ! Min andra utländska idol i skidor Justina Kowalscuk blev tyvärr 2 i världscupen efter Marit Björgen som även vann minitouren.. Jag vill där påminna om att min svenska idol i sammanhanget, Charlotte Kalla bara är 23 år, Björgen 32 ! Så Kalla har sina bästa år framför sig enligt expertisen . Jag tror Justina är 29 ! O Myrer vann slalomcupen  ! Och svenskarna o svenskorna har fint förspänt i just slalom inför framtiden, många unga ! Sen får en naturligtvis tacka Anja för lång och trogen tjänst ! Och Aik slog ut Luleå i sm-slutspelet i hockeyn. Starkt gjort mot seriesegrarna ! Örebro " lunkar" numera fram i ishockey ! Formen försvann i hockeyallsvenskan mot slutet och den har inte kommit tillbaks i kvalet till Elitserien ! Djurgården håller jag ochså på ! I kväll spelar dom på Hovet mot Leksand. Varför jag håller på Djurgården ? Det har jag gjort sen Tumbas tid !
                             Jag har säkert glömt nån " euforisk " upplevelse. Men i morse hade Askersundblott några plusgrader, Cambridge Bay i Kanada- 34 och Tiapehaula i Mexiko + 25. Solen lyste på min motionsrunda idag men det blåste mer än vanligt, nästa som det kan göra på Österlen ! så " vinterkläderna " kom till pass. 

 O sen fungera inte Nordeas databas så jag får handla imorgon. Pengar går ju inte o ta ut heller då på bankomaten !
 O sen förundrar jag mig ibland över dagens ungdom ! Närke har ju en fågelsjö inte så långt från Örebro som heter Tysslingen ! Där samlas vid denna tid på året tusentals svanar. Men mot dessa fåglar sköt några pojkar raketer vilket resulterade i panik bland svanarna som trampade ner varandra. Och fastnade i trådstaketet ! Pojkarna flydde platsen men svanarna återvände efter 3 timmar ! Polisanmälan lämnas troligtvis in ! Källa SR-radio P 4 Örebro. Och det är rätt skönt att ha datan på " sparläge" på helgerna.

Solen kan inte göra mycket åt hur det ser ut i världen...


..men hade den inte lyst så hade det inte funnits en värld, både ond o god ! För mig är solen en viktig symbol och glädjespridare ! Och den ligger för långt borta och är för varm för att människan skall kunna " förstöra " den ! Den kommer så småningom att " förinta sig själv" och då vet vi ju hur det går med vår jord om flera miljarder  år ! Så jag försöker göra det bästa efter min förmåga att leva så länge jag kan ! Och jag inbillar mig inte att jorden kommer att bli så mycket annorlunda än den är trots " populistiska" löften om motsatsen ! Människan har både ont o gott i sig, det är bara så, så nått Shangri La,  vare sig "vi tar patent på det eller inte", lär vi knappast få uppleva. Om man försöker göra det bästa möjliga av sitt liv så har ju även andra nytta av det ! Vad kan jag som enskild göra än att hoppas att alla andra ochså har det bra " runt en " ! O nu pratar jag om männskligt värde o inte om hur mycket  pengar man har ! Jag skulle kunna bo i ett land där det var fattigare
 än vårt men där glädjen ändå spirar " i den lilla täppan " !

              Nu börjar isen spricka upp invid strandpromenaden och inga isfläckar förekommer på motionsrundan. Cykelturen igår " smörjde upp stativet " så det var lättare o gå idag ! Lite stelare i ryggen har jag blivit i år, höften är som vanligt, ungefär . Jag är ju i bra schick för min ålder, klagar inte på något, men yngre o yngre blir en ju inte ! I dag var det väldigt tyst i skogarna, inte så mycket fågelljud !

                 Här ligger det nog några snokar o sover, ganska stela oavsett ålder ! Det här med växelvärme ni vet !?. Om man har sett nån orm nån av de första dagarna på vårkanten " i det fria" så ser man ju hur "påfallande långsamma" dom är! Har inte fått upp värmen ! 
                         I morgon börjar kvalserien till Elitserien i hockey. Örebro möter Leksand hemma o Djurgården Rögle borta. Djurgården o Örebro håller jag på men jag tror att Timrå o Djurgården återfinns i elitserien igen nästa år ! Det är mycket sport nu av olika slag o säsongerna går in i varann. Och Carpe Deum kan man göra på olika vis. För mig är sport ochså spänning o entusiasm bland mycket annat !
                      Och i morse var det + 3 i Askersund, -37 i Verkhougansk i Ryssland och + 34 i El Chautz i Mexiko ! Det är bara o konstatera vilka domedagsfrofetior som än gäller !  Nu pratas det mycket om hur milt klimatet varit höst, vinter. Att det var väldigt lång vinter o kallt de 2 förra vintrarna, särskilt den ene, är redan glömt !? Det har med lobbyism o göra tror jag. " Domedagsreceptet skall gälla till varje pris" !?
             

Vad har vi att bjuda på idag då ?

Jaa, att vara livsnjutare innebär ju inte bara " vin, kvinnor o sång" om man så får säga. För mig som livsnjutare gäller det att hitta dom spännande sakerna i vardagen ! Bl.a. då som att idag, för första gången i år, cykla 8 km till Tjälvesta-Snavlundas naturreservat och där ta en runda på 2 km ungefär. Så nu blir det foton från området

              Här är för smått att läsa ! Men på ett naturreservat får man inte plocka något, inte fotografera fågelbon, ej skräpa ner mm. Låta allt ha sin gilla gång, inte röja inte hugga . Låta omkullblåsta träd ligga ! Innan har jag ju berättat att området är ett isälvsområde med sällsynta växter t.ex., naturligtvis fridlysta. Området är ochså beskrivet av Carl Von Linné m.fl. !

          Även björkar ger dom sig på bävrarna ! Och nånstans i området ligger bäverhyddan. Eftersom jag vet var den ligger så hitta jag den fort. Där var fortfarande lite is men bävrarna går inte i ide utan är i farten året om men vid stränga vintrar är dom väl mest i hyddan ! Skall man se en så skall man ha tur. Jag har inte sett nån ännu men när dom slår med svansen i vattnet hörs det högt o ljudligt ! Det har jag hört ! En riktig " plasksmäll ".

            Nu är det ju inte grönt o fint ännu och då är det naturligtvis ännu vackrare ! Men hackspettarna hade börjat hacka så smått o skrika nån gång men det blir mycket mer av om en månad. Det här hackandet är ju väldigt ihärdigt och jag tror att det har med  kommunikation, revirintagande o varning att göra ? Ormar var ju för tidigt att se. Här är naturligtvis gott om snok ! Har sett en ! Skall man se nått djurliv skall man nog cykla hit när gryningen kommer och sätta sig stilla nånstans, skyddad !

                    En dag i veckan, och då skall det inte blåsa o regna, tänker jag cykla hit o fira vårens ankomst. Och då får man ju se hur det blir grönt undan för undan ! En väldig massa vitsippor brukar det bli i april !
                 
                           Vad var det med Oskarshamn i går som bara behövde ta en poäng mot Rögle för att ta sig till kvalserien i hockey. Förlora med 7-0. Så Rögle gick vidare på bättre målskillnad än Malmö som vann över Västerås. Och i morse var det + 8 grader i Askersund, - 38 i Moriusaq på Grönland o + 35 i Port August West i Australien. Och i morgon blir det fika på em med Spf-kompisar och motion dessförinnan  !

Idag är jag bra trött...


....o det är inte konstigt ! Först gick jag min motionsrunda. Till min förvåning satt det en o pimpla ganska långt ut från stranpromenaden ! Isen hann tydligen bli väldigt tjock ändå i februari o mars. Men hur som helst så gav jag mig ut o cykla nån halvtimme direkt på rundan. Då hälsade jag på denna myrstack norr om Askersund, vid Kvarnbacken intill Vretstorpsvägen ! Myrorna var i full gång i solskenet ! Men antagligen hade de haft besök av nån hackspett, gröngöling ? för stora hål fanns i stacken. Skall bli roligt o se om dom, myrorna, reparerar det hela. 

Och här ser vi själva Kvarnbacken och skogen som skymtar tillhör ett naturreservat ! Går man norrut så kommer man till den vackra Gårdsjön där jag varit många gånger ! Det är fina omgivningar i Askersunds stad och i närheten av den ! Vi har ju ett natureservat i närheten av hembyggdsgården ochså !
                Till slut kom jag ju hem och det blev väl snarare lunch än frukost. Och eftersom jag äter när jag kommer hemfrån mina rundor så är det ju lunch. Och sen blir det kvällsmat ! Och på morgonen innan rundan blir det en halv banan , stor kopp kaffe och några rostade brödskivor !
               Vädret ja, det är vår idag ! Måste vara en 10-12 grader här i Askersund ! Varmast i år , så klart ? . Och skulle det förmodligen komma "bakslag" så vet vi ju ändå att vi går på rätt håll ! O på bänken satt jag o sola en 20 min. Och i Nichnegansk i Ryssland var det - 32 o i Al Kawah i Sudan plus 28 !
               O i kväll blir det jättespännande, åtminstone för en entusiast ! Då möts Rögle -Oskarshamn och Västerås- Malmö i den sista omgången i förkvalet till kvalet till elitserien ! Ett lag går till denna kvalserie där  ochså Örebro, Leksand, Djurgården, Timrå och Karlskoga Bofors kommer att tampas om 2 platser.Den serien börjar på onsdag har jag för mig ! Och det är bara Västerås som inte har chance av lagen som spelar i kväll ! Jag håller ju på Malmö men då åker ju....... .ut ! Men jag tycker att ett lag från allra sydligaste Sverige skall vara med i elitserien o då håller jag på Malmö med sin fantastiska , nybyggda arena i närheten av Öresund !

Isen ligger ännu men nu kommer våren igen !


              Apropå is o vägbanor ! I Sverige verkar vi aldrig lära oss att väglaget kan skifta " både i november o mars" ! I går i Örebro län åkte bilar av  vägar eller krockade trots att vägverket saltat ! Och det visade sig att några tydligen bytit till sommardäck. Och det varnas alltid i lokalradion när halt väglag kan väntas eller mycket snö ! Isen ligger forfarande på norra Vättern men idag såg jag en gravand vid strandpromenaden  så nog går vi mot vår alltid men april kan ju ochså vara klurig !

            Jaa, om nu inte nån vet hur en gravand ser ut så visar jag detta fina foto ! Så nära ser jag dom aldrig. Jag upplever dom som bara svarta o vita. Det finns ju ochså en sort som heter vithuvad gravand men det är nog den här sorten jag brukar se. Dom är större än en gräsand och flyttar till nordsjön på vintern. Och i Askersund blir dom inte kvar ? utan flyttar vidare till nån ö uppsöker "lugnare" ställen vid kusten nånstans i södra eller mellersta Östersjön under häckningen ? Lite oklart när jag läser i mina fågelböcker. Bild Wikimedia Common
               I kväll hoppas jag Malmö slår Oskarshamn och att det blir sudden i matchen mellan Västerås o Rögle i hockeyallsvenskan ! Och nu skall jag titta på v-75 tipset ! Trevlig helg ! 
                     

Lugn, lugn , våren kommer !


                Så här såg det ut när jag tog min runda idag ! Snöfall , +- o, lite blåst ! Men huvudsaken var att undertecknad gick ut på motionsrundan. Allting kan inte vara " slimmat för medborgarna i välfärdslandet Sverige". Och man får banne mig ta i lite själv EFTER EGEN FÖRMÅGA " vare sig man är fattig eller rik, sjuk eller frisk. " Farbror staten kan inte bära alla på sin rygg, ej heller dom som går ut ". 

               Sen gick jag ju motsols idag p.g.a. att jag då kom till affären i slutet av rundan ! Det här fotot är taget på den som jag kallar första skogsrundan i vanliga fall, nu blev det den sista ! Utsikten är mot bandybanan ! Här finns ochså träningsbanor o springa på o boulebanor o plats för andra aktiviteter !

                    Och på den här bänken satt jag och tittade ut över bandybanan och filosofera bland annat om hur bra vi har det i Sverige oavsett regim. Dock tas det naturligtvis som vanligt politiska och populistiska poäng dom på  dom "  som har det allra sämst" ! Förmågan att se  sig om i världen verkar vara " obefintlig " i det " trygghetsnarkomaniserade " Sverige ! Jag gör allt för " att se mig om i världen " och blir upprörd över gnällandet i Sverige ! Och sen när jag kommit mot slutet av rundan så träffade jag en man som bl.a. hade varit i Afrika o hade samma åsikter som jag ! Skönt att bli " bekräftad" !
                         Och så hoppas jag att Loreen vinner Eurovisionschlagern. Melodin passar mig perfekt med den smak jag har !  Och i  Pond Inlets i Kanada var det- 42, i San Lucas Mexiko var det + 26 ! Som sagt allt är inte bara " grönt eller vitt, svart eller vitt här i världen . Och jag hoppas Malmö går till kvalet till elitserien i hockey och där får dom ju i så fall möta Örebro, igen !
              

Det finns mycket att glädja sig åt i livet...


            Tänkte undertecknad när han gick sin härliga runda utan besvär och i solskenet ! Barn, barnbarn, rötter, musik, natur, kompisar mm. Och på  nått vis tycker jag livet är spännande ! Och den ene dagen är inte i alls sig lik..., vad vet jag om morgondagen ? Jag har ju väldigt varierande musiksmak ! Just nu spelar jag Brahms violinconsert här på datan vilket inte gör saken sämre. Och om nån halvtimme spelar jag kanske musik från Kaukasus eller romsk musik ? Eller lyssnar på den fantastiske Ivan Rebroff ? Jag har sagt det innan. Jag har lätt att få in rytmen till en del musik, som till ex. romsk och annan världsmusik !
                Det är ju ganska mycket minus på nätterna nu vilket gör att isen inte smälter bl.a. vid strandpromenaden, som synes ! Men nu kan jag gå med mina sportskor hela rundan ! Idag hörde jag korpen, spillkråkan och såg en ekorre plus naturligtvis en del småfåglar som hördes emellanåt !

                 Och nere vid hamnen syntes de stationära änderna med den vita ankan i spetsen ! Här är det öppet vatten och dom flyttar inte bort mot strandpromenaden förrän isen släppt där ! O då räknar jag med att våren är här " på riktigt" ! Nu dröjer det inte så länge till tills gäss, skrakar, doppingar o gravänder dyker upp ! Skäggdoppingarna brukar stanna o bygga bo i befintlig vass men dom har minskat tycker jag .
                           Och Telia har sett till att hastigheten på mitt bredband ökat mycket utan  att det fördyrats ! Och Malmö tog sig till förkval men fick stryk mot Västerås trots att vara nära att komma ikapp men Weihager, var det nog, gjorde ett misstag vid blå o det blev 3-5 ! Peter Andersson skall fortsätta som tränare för Örebro hockey ett år till ! Och på onsdag blir det sång igen + fika på nytt kafé. Och själv övar jag mig hemma genom att försöka sjunga så lågt o högt som möjligt ! Det går bra ! Och ett nytt "objekt" dök upp i fantasin. Jag skulle gärna vilja åka till Amserdam där min mormors farfar föddes ! Jag behöver nog behöva vinna en miljon om alla projekt skall gå ihop som jag har ! Men att ha fantasi är gratis !

Igår var en annan dag..


                  Jaa idag var det prima liv i "guben" igen. Gårdagen lämnar vi åt sidan som sagt ! Idag tog jag fram " stålhingsten" för första gången i år !  Fotot är taget mot riksväg 50 ! Cykeln var så fin sen jag putsat upp den i källaren för nån månad sen ! Jaa, mera då ! Joo, ett nytt virusskydd för 2012 har tagits emot av datan. Det andra gick ut om några dar ! Sen vurmar jag ju för kosacker, romer, judar , syrianer m.fl. folk. Och även deras musik. Kosacker ja, en av dom bästa serier jag sett i tv på 70-eller 80-talet är Stilla flyter Don efter en bok av en rysk nobelpristagare. Boken/Serien handlar om en kosackby ner över Don. Efter första världskriget och under revolutionen. Spänning, kärlek , grymheter, ja fimen väckte oerhörda känslor hos mig ! Och den här kosackbyn fick ultimatum att välja kommunisterna eller motståndarsidan, de vita ! Valde det senare vilket ledde till oerhört grymma förvecklingar som sagt ! Jag har läst om att författaren till boken fick ändra om den en del för att den skulle passa " stalinismen ". Jag skulle önska att Tv sände serien igen inte minst för de yngres skull !
                          Jaa nu är det snart hockey ! Hoppas Malmö slår Almtuna så får dom kanske "förkvala" !

Idag var jag seg o trött på rundan !


                Det är ytterst sällan jag upplever det ! Sovit ordentligt i natt ! Idag gick jag motsatt håll i och med jag skulle handla mot slutet. Har ni känt er så där trötta nån gång att man bara vill sätta sig ner ? Här kunde jag suttit o bara glott ! Men då kom " jävlar annamma" in i handlingen ! Keep going Jan ! Känner jag mig lika trött i morgon  då hålls det " helg " ! Kanske förkylning på gång ?!
              I går var det riktigt roligt att se Sveriges träningslandskamp i fotboll mot världsnian i rankingen Kroatien på deras hemmaarena. Vilket kortpassningsspel det svenska laget hade. Och i bland bröts detta av långbollar. Kroatien blev nästan utspelat emellanåt ! Och Zlatan spelade förste fiolen på rätt plats i laget. Mycket imponerandet av ett riktigt offensivt lag när det behövdes !
                 Och idag ar det plus 2 grader i Askersund o lite disigt, i Pound Inlet i Kanada var det minus 37 grader och i Tiarehuala i Mexico plus 25 grader- Och detta kl 8 i morse. Allt är som sagt inte antingen bara " grönt eller vitt " !

RSS 2.0