Är du det ?

Säker på hur du handlat om du bytt plats med din medmänniska oavsett dennes mänskliga eller omänskliga tillkortakommanden. Och det finns nått som heter piedestal !

Jag tycker mycket om grekisk musik !

 O det spelar jag nu, just nu ! Och den har mycket anor från den Bysantinska tiden ! Den är väldigt vacker med sina "vemodiga glidningar mellan dur och moll " , tycker jag ! Jaa, jag har inga problem att lyssna på vacker musik i moll, den fyller mitt hjärta med en vacker känsla o inte med " grubbel " ! Min stora favorit är ju Haris Alexiou men det finns många fler duktiga sångerskor o sångare med Bysantinsk touch ! Fler, Ja, bl.a. Anna Vissi som jag lyssnar på nu ! Och jag dansar gärna till den som sagt och drömmer mig tillbaks till den grekiska byn i bergen på Rhodos där jag  "l yssnade o prata med folket " o dansade med !

Ah, det måste vara nått fel på mig !?

Jaså !? Jag dansar till grekisk musik på datan ! Och tänker efter lunchen titta i broschyrer ang. bussresor ! Nästa år ! Och det blir i månaderna augusti, september eller oktober !  " Frivillig chaufför får gärna anmäla  sig "! Och nästa års broschyrer är ju inte komna ännu så jag skall titta i årets som jag hämta i Örebro.  Tittar hellre på roligheter som jag inte har facit på än att ägna mig åt att ta ut elände i förskott  ! Och våren då, blir en resa då ochså men har en sparplan !
           Vart har jag tänkt att åka då ! Till Tyskland ! Andra resmål som är intressanta som jag har råd till... Nederländerna , Slovenien mm,mm, Till Israel går ju ingen buss men då flyger jag !
         Sånt som jag inte har råd med men ....Resa på floden Volga från Moskva till Kaspiska havet, " vandring " längs Sidenvägen, Transibiriska järnvägen över Tibet till Kina.....mm,mm, !
                   Jaa, nu blir det lunch ! Hoppas ni ochså har tillförsikt , den ger bara glädje o kostar inget !
          

Usch , det börja regna !

           Jaa, det börja regna innan jag hann in efter handlandet ! Vilket " uselt väder vi har i Sverige var finns palmerna, var finns de vita soliga sandstränderna " ? Jaa,  kommer  att ha mina betraktelser ! Som vanligt,  tycker det är en bra kategori eller tagg !.
 Det här fick jag syn på ! En utsatt löpsedel , idag eller i går ? Jaa, en del gillar ju inte monarkin men dom säljer bra ! Jag för min del är royalist ! För monarkin ! Och tycker mycket illa om är när drottning Silvia skall stå till svars för sådant som inträffat när hon inte ens var född ! Och i ovanstående tidning läser jag bara någon gång v-75 tipset på datan och slipper se rubriker som " Reinfeldt tar från de fattiga barnen " . Sådana rubriker tar en liberal avstånd ifrån ! Och jag står fast vid min symbolik allà " på journalistögskolan idag verkar det bara som om eleverna lär sig sätta svarta braskande rubriker " ! O kunnigheten är ochså stor ang. vad den största stötesten är för " den arabiska våren " ! Tycker jag !
 

Vad jag skall göra idag ?

 Förutom o  "slåss mot väderkvarnar " så skall jag gå och handla innan regnet kommer ! Sett på radrarbild att det närmar sig ! O sen blir det bl.a. träningscykeln inne  med världsmusik till från datan O innan jag går ut så vill jag påstå att det " måste vara världens lättaste jobb " att vara oppositionspartier  i bl.a. Sverige i en värld med ekonomisk kris värre än på 60-70 år om man inte räknar den på 1920-talet ! Man kommer ju aldrig att får reda på hur dessa " oförvitliga " oppositionspartier hade klarat biffen från det när världskrisen i ekonomin började 2008 ! 
            Jag hoppas att krisen vänder så fort som möjligt ! Särskilt för de fattiga ländernas skull ! Gör den inte det så får vilka som än får makten i Sverige 2014 en grannlaga uppgift ! Oavsett skattehöjningar eller inte !

Det här har jag berört innan !

Sverige tillhör ju Europa o Världen ! Jaa, och det här med marginalskatter, vet alla vad det betyder ? Och vet alla att Sverige har högst sådana, i Europa bl.a. ! Eller vill en del inte låtsas om det ? Rätt skall vara rätt !

Du milde säger jag !

Det är tur att man är nöjd med sitt liv o ser optimistiskt på tillvaron för då kan man vara en motvikt till den anda som sprider sig i dagens samhälle i Sverige,  "domedagstänkande, elände i förskott o ständigt ältande om allts uselhet " ! Jaa, nu är ju centerpartiet på tapeten igen " och skrivs ner i avgrunden " ! Tack vare en av de ständiga väljarundersökningarna " och som av experterna tas ut i förskott "  ! Valet är avgjort ! 
          Om nu folk hela tiden läser om hur dåligt det går för centerpartiet " då programmeras detta in i folks medvetande " ! Det är väl fel på mig " men jag fightas mot sådana väderkvarnar som räknar ut allt i förskott " ! Och hoppas att partiet kommer över 4 % ! Nu står det inte så mycket om det förra partiet som " räknades ut ", Kristdemokraterna ! Är det därför dom gått över 4 % ?! 
               Eftersom jag nu är optimistisk och genomskådar det ständiga negativiserandet av det egna fosterlandet och syftena med det så klarar jag att stå emot " detta ständiga skitsnacket om ens egna fosterland " ! Det är tyvärr så att människorna i ett av dom länder som har det bäst och klarat sig i från krig o elände verkar vara dom" som aldrig får det bra nog ". Det finns inget land i världen där allt kan vara perfekt ! Och jag är för rättvisa ! Då skall man inte bara gotta sig åt det som är negativt trots att det säljer mest !
                  Och oförmågan att se sig om i övriga världen verkar stor ! Nu pratar jag inte om " palmer o vita sandstränder " ! Utan om hur en del medmänniskor har det i andra länder !!
                   Jaa, jag har " tittat mig om på nätet " ! Om jag såg några positiva rubriker ? Inte många ! Men jag står pall i detta " negativismens blåsväder " Och bekämpar dom som hela tiden " gottar sig åt  det uslaste av länder ". För jag vet bl.a. med vilka förtecken man gör detta ! Och media har redan bestämt sig för " vilka som skall vinna nästa val " !
 

Jag skrev om situationen i Swatdalen för några år sen !

 På den här bloggen eller nån annanstans ! Swatdalen ligger i Pakistan på gränsen mot Afghanistan ! Jaa, jag angriper ofta företeelser, fanatiska minoriteter som fördärvar för majoriteter ! En av dessa minoriteter  är Talibanerna !  När jag läste att Talibanerna härjade i Swatdalen så tänkte jag på hur det var i Afghanistan när dom hade makten där ! Och jag läste hur dessa fanatiker behandlade skolflickor och kvinnor i Swatdalen. Lika obärmhärtigt som när dom hade makten i Afghanistan ! Bl.a. läste jag om att dessa fanatiker hade slängt syra i ansiktet på skolflickor som ju inte får gå i skolan för dom ! Det var andra förskräckligheter ochså !
Och idag såg jag på Skavlan på play ! Och där var Malala med i programmet ! Jaa, och alla vet väl hennes historia vid det här laget ! Hon kommer just från Swatdalen ! Och kämpade där för flickors rätt att bl.a. gå i skolan via dagbok på nätet ! För ca. ett år sen sköts hon på en skolbuss av talibanerna ! Flögs till England , var illa däran men är nu frisk och bor i Birmingham ! Malala är bara 16 år ! Men vilken personlighet ! Vilken styrka ! Vi får hoppas att hon har livvakter för hon är nog ett hett villebråd för Talibaner o andra fanatikska islamister !
              Folk får resonera hur dom vill men måtte inte trupp bortdragningarna från Afghanistan resultera i ett nytt maktövertagande av Talibanerna ! Och tyvärr så uppträder fanatiska islamist- grupper på revolutionärernas sida i Syrien enligt rapportering av utsänd man från FN ! " Ska missiler bana vägen för dom " ?

Det är väl bra att det förvarnas om stormar mm !

Men med dagens mediautbud kan man få uppfattningen om att "det är det värsta någonsin " Inte på vädersajterna utan på media av olika slag via braskande rubriker ! Och namn som "monsterstorm " mm. används ibland !
           Den stormen/orkanen jag minns mest var den i september 1969 när jag bodde i Simrishamn ! Den slog hårt mot väst-och sydsverige ! Jag vet att jag med familj stod och tittade ut genom vardagsrummet o såg då delar av ett tak komma glidande på gatan mot oss ! Vi sprang in i köket på andra sidan av lägenheten ! 10 människor omkom då i Sverige. Stor skadegörelse på bebyggelse och sjöolyckor bl.a. 
           Om vi nu tittar på statistik o  "inte oroar oss för sånt vi inte har facit på så " så kan jag hitta den äldsta bokförda stormen från 29 januari 1850. Många människor, över hundra st dog och stormen innehöll snöfall ! Det är inte alls ovanligt med stormar o orkaner i Sverige ! En om året ungefär, 115 på 1900-talet. Och när jag tittar efter så verkar dom förekomma mest i södra Sverige och Lapplandsfjällen ! Och orkanen Gudrun är inte värst när det gäller sekundmeter ! Det är Tarfala i Kebnekaisemassivet i december 2001 med 67 m/s !!
            Det kan ju vara roligt o veta ochså ! Den högsta temperaturen som uppmätts i Sverige är i Målilla, + 38,0 grader 1 juni 1947 ! Va, kunde det vara så varmt då ? Den lägsta temperaturen är uppmätt i Vouggatjålme - 52,6 grader 2 februari 1966 ! Det är väl så att en del människor även levt på den tiden ! Och dom med mig vill nog inte ha det till att allt " är värre nu för tiden "  ! Källor SMHI och Wikipedia och jag själv ang. orkanen 1969 !

Vilken fantastisk helg 3 !

Efter den katolska gudstjänsten så var det fotboll som gällde ! Och då knallade jag ner genom stan och uppsökte mina kompisar Rolf o Ann-Marie som bor i närheten av Berhn Arena ! Det tog nog ungefär 30 min o gå dit  från vandrarhemmet ! Man kan gå Engelbrektsgatan, kliver på den i närheten av slottet o sen är det bara att följa den ! Och här har jag ju knallat omkring mycket som  pojke på 40-talet som sagt. Och vi bodde ju på Sturegatan och var man då uppe vid slottet så gick man Engelbrektsgatan ner för att nå Sturegatan !
                       Och när jag kom till mina kompisar o så bjöd dom mig på en god middag. Och naturligtvis har vi alltid mycket att prata om Rolf och jag, fina minnen från ett gemensamt område ! Jaa, sen knalla vi iväg till Berhns arenan som inte ligger långt ifrån där jag var på besök ! Och då går man förbi både bandy -och hockeyhallen. Vilket eldorado Rolf har ! Och som vanligt träffade vi Rolfs svågrar på arenan ! Och jag hade sittplats alldeles snett framför dom ! Och matchen satte igång 16:20, var ochså tv-sändning ! Och jag kan nämna att jag hade synts under en kort sekvens , innan eller under matchen ! Ann-Marie och Rolfs systrar såg detta !
                Sen började matchen matchen mot Gais ! O det dröjde inte länge förränn Örebro gjorde 1-0 ! Och sen fortsatte upprullningen med ett fantastiskt bra spel, bl.a. på kanterna av ytterbackarna ! Snabba anfall !  Och den skicklige forwarden Hasani gjorde 3 mål i en match som slutade 6-1 ! Mycket bra spel av Ösk mot ett chanslöst Gais som hade några kända spelare som bl.a. Mendez o Drugge ! Men det hjälpte inte !
            Det här fotot är från första halvlek o från Örebros straffområde ! Mannen i blått är Örebros mycket lovande målvakt Oscar Jansson, 22 år gammal ! Kommer ursprungligen från Örebroklubben Karlslund men har varit ungdomsproffs i Tottenham där han även så småningom spelade i  reservlag. En av seriens absolut bästa målvakter ! 
           Nu ligger det ju till så att en enda omgång återstår i superettan. 3 lag slåss om kvalplats o direktuppflyttningar, Falkenberg, Örebro och Sundsvall ! Örebro som ligger 2 har allt i egna händer ! Vinner dom borta mot Ljungskile så går dom upp direkt i allsvenskan ! Och Falkenberg möter Ängelholm och Sundsvall Landskrona ! Vilken nagelbitare till helgen !
               Och i måndags åkte jag hem till Askersund igen vid 12-tiden efter lite gående i centrum ! Bl.a . hämtade jag broschyrer på bussresor ! Visserligen årets, de för 2014 var ju inte utkomna ännu !
                Och vilken härlig helg jag har haft i min barndomsstad Örebro.! En härlig barndom som ingen kan ta ifrån mig, nånsin ! För den har format mig till den jag är ! O det upptäcker man ju äldre man blir !!!

Vilken fantastisk helg 2 !

              Jaa, på söndagen  var det gudstjänst i denna kyrka kl 11 ! Genom den här dörren har jag inte gått på 63 år ! Här var jag på 40-talet och 1949 så avlade jag som sagt den Heliga Ungdomskommunionen  här inne ! 
           Jag kommer så väl ihåg detta ! Vi var bara 3 barn i hela Örebro som gjorde detta vid det här tillfället !
Det här besöket kändes på nått sätt som nödvändigt och betydelsefullt ! Jag har ju en bok som jag fick av min mormor till detta som hette Skyddsängeln ! Och där har hon skrivit årtal och dag !
          Jag kom in i kyrkan i god tid stötte på en dam från Barcelona som bodde i Örebro sen några år tillbaks som gift ! Hon tog hand om mig och satt bredvid mig i kyrkbänken. Jag blev faktiskt ganska rörd o tänkte på min mor o mormor som var min gudmor då jag döptes i Katolska kyrkan i S-holm 1938 !
            Nu för tiden är ju predikningarna på svenska i stället för latin och jag sjöng med så gott jag kunde och lyssnade på Patern, prästen som var från Phillipphinerna ! Det var en ny präst i församlingen, den innan har jag pratat med samma år som jag flytta till Askersund ! När gudstjänsten var slut gick jag ut i samlingslokalen o prata med den nye prästen ! Visa honom boken som jag fick av mormor ! Sen bekanta jag mig lite med den övriga församlingen.. Och där fanns människor från olika  nationer som numera bodde i Örebro ! Det verkade vara en fin gemenskap i församlingen !
 Och det här fotot togs innan jag vandrade vidare ! Och jag kommer så väl ihåg när jag stod där framme med de 2 andra pojkarna ! Och vår präst på den tiden har jag inte glömt ! Han var lite lik Hercule Poirot i David Suchets skepnad ! O efternamnet har jag inte glömt på denna man som var från Belgien, De Bee hette prästen ! 
            Och det här besöket kändes ända in i själen ! Och positivt för den jag är !
                 
 

Det fick jag syn på nu !

Jag gratulerar Malmö FF till guldet i allsvenskan i fotboll för herrar ! Bäst o tillägga ! Grattis ochså till tränaren Richard Norling som jag tycker om ! Sen bl.a. AIK-tiden !

Jag märkte inte av den !

Stormen ! Och området jag bor i är  ju södra Svealand ! O  när jag tittar ut genom fönstret så ser jag inga vajande träd ! Regnat har det gjort i natt det ser jag ! O nån skur kommer det nog idag !
  Men nu har jag varit inne och tittat på de kallare platserna i världen, det gör jag ju varje vecka som " motpol till  dom uppskruvade förväntningarna om 4 graders värmeökning och 2 meters höjningar av havsytan " !
        Och detta är svensk tid nu på morgonen !  Grise Fiord -20 C moln, Verkhojansk -17  C moln, Nuuk -4 C sol och Mc Murdo Stn - 14 C ! Det skall bli roligt att följa kampen mellan milt o kallt den här säsongen ! Askersund har idag + 8 C o moln.

Vilken fantastisk helg 1 !

Min Örebroresa med boende på vandrarhem blev så härlig som jag TÄNKT ! Tar några avsnitt i sänder !
 
               Vandrarhemmet låg inte långt från centrum eller långt därifrån jag steg av bussen ! Och det skall ha högsta betyg ! Nu är det inte bara vandrarhem utan ochså hotell ! Fin matsal där nere vid receptionen, bra frukost värd pengarna !  Det blir inte sista gången jag bor där under en helg. Det var 4-bäddsrum där jag bodde men ingen uppenbarade sig så jag hade liksom enkelrum hela tiden ! Det var lite synd ! Jag tänkte då på när jag av mina söner bjöds på tågfärd till födelsestaden Stockholm när jag fyllde 50 år för 25 år sen. Och då ingick vandrarhem vid Odenplan i konceptet ! Och i det rummet bodde jag med en man från Tyskland, en från Israel, en från Frankrike och en från Peru ! Och jag umgicks med honom från Peru ! Vi var bl.a ute o drack öl o lyssna på trad. jazz på Kolingen i gamla stan.
       Men det här gick bra än då att bo själv ! Sen gick jag ut o reka lite av en anledning ! Jag har ju inte svårt o prata med folk ! En man som jag mötte skulle jag fråga om en sak ! Det dröjde inte länge förränn vi pratade om allt möjligt bland annat prata han om att han hade Vallonrötter i sig från Frankrike ! Han var nog inflyttad ! Så tiita han mig i ögonen och sen sa han , du har ochså Vallonrötter i dig ! Och sen förklarade att han kunde se det på ögonen, sättet o ansiktsformen ! Jaa, jag sa, har ju min mors och mormors kvinnliga sida som är lite outredd !
                   Och sen hade jag stämt träff i stan med min barndomskamrat Rolf o hans fru Ann-Marie vi brukar ochså träffas i stan numera ! Och vi gick o leta efter en passande restaurang att äta middag på ! O det blev en kinesisk ! Maten var god ! Sen gick vi hem till Rolf o Ann-Marie o drack kaffe , prata o prata o såg på tv . Sen blev jag hemkörd till vandrahemmet ! Och detta var avsnitt 1 av denna färd !
 

I entusiasmen tecken blev det "Grekisk afton " i musikens tecken !

Jaa, jag har spelat mycket grekisk musik i eftermiddag och även dansat till den o tänkt på när en kompis och jag besökte en liten by i bergen på Rhodos i slutet av 1980-talet o dansade tillsammans med  innevånarna och tog nått glas vin ! ! Utan att researrangören ordnat det ! Fck reda på det på annat sätt ! Och  "tål man inte lyssna på musik i moll så tål man inte lyssna på musik i dur " !
    O nu blir det ju snart helg ! Och då ligger jag lågt med datan ! Och jag önskar er alla en trevlig helg ! Det TÄNKER jag ha !

Spelar grekisk musik o gläder sig åt detta gör JAhaN !

       Köpte 2 hibiskusar för 2 månader sen ! Haft förr i tiden för några år sen På. det ena exemplaret har en blomma slagit ut ! Och det andra exemplaret ville inte vara sämre ! Idag "uppenbarade" sig denna blomma !
                    Nöjd var ordet !!!!
Och utanför min balkong ser det ut så här ! Nöjd var ordet !!!!
 

Det ena behöver väl inte ta ut det andra !

 Även om  jag har svårt för att förstå att enbart solenergiceller o vindkraft kan få finnas på plats i världen ! Det förstår även länder bl.a. dom med stora befolkningar o mer o mer energibehov o därför  förstår dom även att man måste satsa på kärnkraft ! Och att man reducerar och tar bort kol-och oljekraftverk som står för koldioxidutsläppen  hoppas jag att dom gör i världen, även i Sveriges närhet ! Foto eneginyheter.se

I huvet på en gammal gubbe !

Ålderdom o " gamla gubar " skall man nog inte underskatta ! Särskilt om dom visar att dom är på rätt spår ! Ända sen den tiden då dom stod i Farmors ankdamm o med spänning o entusiasm fångade grodor o vattenödlor ! Naturligtvis har inte allt " gått på räls " men grundkapaciteten finns ännu " att glädja sig i nuet o åt sånt som kommer "  även med hjälp av det som varit o rötter " . Och jag tänker inte " välja nån annan väg " och jag har " bevisat att jag har klarat den hittills " ! Utan  "grubbel o svartmålning " . Det har alltid kommit en " spännande fotbollmatch på kvällen "
                       Det gäller faktiskt att stå för den man är " vare sig man har 1000 barnbarn eller 9 eller bor i Korpilombolo eller Baku " ! Och jag har empati för alla som har det sämre än jag har och är inte avundsjuk på dom som har det bättre än jag har !  Känslor jaa, kan man gråta både " av glädje o sorg " då har man kommit långt ! Och får en sorts balans i tillvaron ! Däremot har jag svårt att  "gråta över saker i efterhand eller i förväg " Och har lätt för att tänka på alla andra " i min stora klan med ett leende på läpparna " ! Och hoppas på att man kan vara en förebild för någon ! Och jag är " min egen guru " när det gäller att handha mitt eget liv o personlighet. Om man vill kalla det för en egoist så är det upp till var och en ! 
            Vad jag skall göra idag då. Har ju kommit underfund med att det är bra att  nån dag i veckan " ha inre tjänst " och då bl.a beträda den fasta träningscyklen och " rida på den " i ca 30-45 minuter. Har förstått att det är bra för  knäna o ryggen/ höften !  Sen kan man ju städa lite t.ex. ! O det kommer jag att göra idag !
                 Och jag   " lever som jag lär " vare sig ni vill eller  inte " !? Varför  "ändra på ett vinnande koncept" !! Och jag har " kuligheter o behjärtansvärda saker att se fram emot " ! " Jippie med " kreavitet " !
              Och nu har jag sagt vad jag tycker o känner i 2 avsnitt ! Det " gäller att kunna bjuda på sig själv " !
 
 
                    

Ja, då var det fredag igen !

Och att ha tillförsikt och att vara nöjd kostar ju inte så mycket ! Och att vara detta efter  sina egna förväntningar och sin egen situation ....ha fötterna på jorden o förväntningar därefter ! O armarna mot himlen ! Sen gäller det att ha en egen plattform efter ens personlighet och ålder ! Då har man inte så stora pretantioner men positiva ideer planterar man ju in i hjärnkontoret ! Och så går det ju att genomskåda dagens mediasamhälle ganska lätt. Jag kör mitt race som jag brukar säga till folk ! O i det ingår att ständigt vända på myntet !
           Ett sätt att bakbinda sig själv på " är att ständigt ta ut elände i förskott utan facit " ! Och där är ju dagens media till stor hjälp för folk " som ivrigt slickar i sig detta utan att vända på myntet " ! 
                Kan inte människor stå emot de evinnerliga negativiserande rubrikerna som " ideligen kommer med svarta rubriker på löpsedlarna " då kan hjärnan o själen negativiseras ner i avgrundens djupa håla " och få en orättvis bild av Sverige o världen " som enligt min mening inte är ett dugg sämre än den varit ! 
                Och jag ser med tillförsikt fram mot helgen utan facit ! " Och detta programmerar jag in i hjärnan " ! Utan om o men ! Med fötterna på jorden o armarna mot himlen.
                      Och jag har mycket roligt inplanterat för framtiden utan facit " som inte är så stort att ta på " Det är lite morötter i optimismens tecken !
            

Det gäller o vända på myntet !

Skulle man nämna ordet kärnkraft i Sverige så blir man väl betraktad som " både ohumanistisk o mindre vetande " i vissa kretsar, men det skiter jag i ! Följande rubrik hittade jag på Svt-text häromdagen --Nytt brittiskt kärnkraftverk byggs- -. Samma dag hittade jag detta på Energinyheter.se --- Ambitiösa kärnkraftsmål i Asien--- och följande text---Flera asiatiska länder, däribland Kina och Indien, passade under IAEA:S: nyligen avslutade årsmöte i Wien på att berätta om sina planer för att bygga ut  kärnkraften. Och även Sydkorea skall bygga nya, 11 st ! Ja Kina skall bygga ytterliggare 28 st, har innan 17 !
               Jaa, även President Obama vill numera  bygga fler kärnkraftverk i USA, sade han 2010 !
     Den här debatten om " den fruktansvärda " kärnkraften och allt fokus på vindkraft o solkraft har ochså resulterat i att även nya kolkraftverk byggs i världen ! Man pratar om kärnkraftens farlighet men att det är kolkraften som tagit mest människoliv pratar aldrig någon om ! Och i Japan var det inte kärnkraften som tog livet av 20 000 människor  !
            Bygger nu dessa länder o andra nya o renoverar gamla kärnkraftverk p g.a.  "oförstånd o elakhet " ? Nä i så fall hamnar oförståndet på dom som bygger ut kolkraften. Det byggs även vindkraft o solceller i världen men världen har nog kommit underfund med att den inte bara klarar sig med det ! Särskilt länder med stora ytor o mycket människor ! Länder vars energibehov växer ! Sen kan vi hålla på med vår debatt i den " svenska ankdammen " bäst vi vill ! Hur många innevånare har vi som är beroende av energi  om man jämför med andra länder ? Nää, men att pekfingra mot andra länder i frågan är vi bra på" i miljöpolitisk anda av lobbyism o populism . ! 
             Och jag håller med dom som säger att utan kärnkraft nås inga miljömål . Och har ni hört talas om koldioxidutsläpp ! ?  Som verkar öka !?      

Jag får ta ett relativt nytaget foto !

                  Jaa, nu var det vårt sista boulespel för året ! Glömde kameran, men vi kan ju kan glädja oss åt den fina sommaren som varit o vintern som kommer ! Glädja oss åt vintern, vad är det för trams, en del påstår att det skall bli en varm vinter ! Jaa, det är kanske dom som inte gillar snö ! Och är trötta på att vi haft snöiga vintrar 3 år i rad oavsett när dom började, åtminstone här i vårt område !
Hur som hellst undertecknad gläder sig åt " att han kan se att det är väder ute oavsett " !
            Damerna vann i dag ! Tjaa, det kan man väl bjuda på ! Och nu blir det till att träffas på fiket på tisdag-eftermiddagarna ! Det skall ochså bli roligt !

Så är det !

Jag försöker alltid vända på myntet för att " undvika att springa med i alla ensidiga buffelhjordar i lobbyismens o populismens namn "

Tycker det är märkligt !

När man får det att se ut som ett enda land övervakar världen ! All right , vi får väl " slopa all övervakning " i ett helt annorlunda samhälle ? O få se " om det blir bättre för integriteten för gemene man " ?

Det regnar ju inte ute och är 10 C !

I tisdags regna det ju så mycket så boulespelet blev inställt ! Och  då koms det överens om att vi skulle försöka idag istället om vädret var skapligt ! Och det verkar det ju vara som sagt ! Så det blir till att cykla ner till strandpromenaden ! Det blir ju motion det ochså, hur som hellst !

Idag möttes jag av följande rubrik på en "Aftonblaskas" löpsedel !

VARMA FRANSKA HÖSTVINDAR PÅ VÄG MOT SVERIGE ! Jaha, är det så ovanligt att det är att är värt stora svarta rubriker, "den färgen har dom ju alltid nu för tiden ", symboliskt uttryckt  !
                Den förste november 2011 slogs värmerekord i Delsbo med 14,5 C !  Varmare  än år 1878 ! Vafalls, kunde det vara så varmt då ? Och det slogs även värmerekord då på Söderhamns flygplats,högsta i landet 15, 4 C ! Och så varmt hade  det inte varit där sen 1999 ! Vafalls kunde det vara så varmt då ? Källa SR Gävleborg/TT
             Jaa, vad är det som gör att man kan slösa en massa löpsedlar på detta vis !? Jaa, jag begriper avsikten med hänseende till klimatdebatten ! Därför kom jag med ovanstående siffror !
                                             Smhi har följande högsta temperaturer ! Dom kanske är relevantare ?
 Oktober Orskarshamn 1995 24,5 C
November Ugerup        1968 18, 4 C
December Simrishamn 1977 13,7 C
            Jaa, hur varmt det var innan Celsius kom med sin uppfinning vet väl ingen ? Så det där med värsta nånsin vare sig det har varit" bilar eller människor " på jorden ??
 

Ibland får man vatten på sin kvarn !

Jaa, det gäller det här med arbetslösheten o hur den räknas ! Idag finns en artikel om arbetslösheten i NA.se källa TT. Det där har jag hållt ögonen på i flera år, hur den räknas här och i utlandet ! Och verkligen med eftertryck sagt att det är inte lätt att få grepp på ! Och bör inte tas några politiska poäng på ! Rubriken till artikeln lyder DE ÄR ETT GISSEL FÖR STATISTIKEN - Oklart hur hög arbetslösheten är - O sen en massa siffror i en bild ! Och DE är de studerande !
   Tord Strannefors, prognoschef för arbetsförmedlingen säger bl.a att det är krångligt att mäta arbetslöshet och är inte det bästa sättet att mäta hur arbetsmarknaden mår ! Sysselsättningsgrad är ett mått som är bättre. Det är ochså bättre att mäta arbetslöshet bland vuxna än ungdomar, tycker  han !
                        Hallå politiker sluta med att ta politiska poäng på arbetslösheten vars siffror inte visar på hur arbetsmarknaden mår !!!!! Och tro inte på att " Ungdomsarbetslösheten uppfanns efter år 2006 " !
   

Inget positivt alls !

Det är tur att man är så "naiv o dum " att man har en kategori som heter Hopp o förtröstan. För när jag titta på rubrikerna på första sidan på en tidning här på nätet så hitta jag inte en enda positiv rubrik ! Skulle jag göra en uppskattning hur rubriksättningen är i dagens Sverige så är 80 % av dom negativa o resten positiva ! " Kan man få visum till Nordkorea " ?

Det här med vädret ,,,

...det är väl ett av dom saker som det kanske pratas o spekuleras mest om i världen,så klart ! Över normalt o under normalt, spekulationer om framtiden ! Och ,media utnyttjar det verkligen via braskande rubriker där man då kan tro att det är värre än någonsin, om man inte är påläst ! Vad var under eller över normalt förr i tiden när det t.ex gick att paddla kanot i Arktis ? Vad var över o under normalt när " damerna i England fick skaffa sig ny garderob " för att det var så varmt i slutet av 1700-talet ! Och på 1600-talet tågade man ju över Stora Bält !
          Om man nu tittar på över o under normalt på sånt som man har facit på i Sverige så har det varit både över o under normal temperatur under oktober o november en del år bakåt i tiden ! Vem har bestämt vad som är normalt väder ! ?  Det är kanske normalt att det kan vara både kallare o varmare vissa perioder om året jorden " med eller utan människor o bilar " ! Jag tror att man skall vara glad över att " mänskligheten lever just nu " i denna eran på jorden !

Det blev ju en bra match---

.....och det märktes att det var två lag i toppen av sina inhemska serier som möttes ! Naturligtvis menar jag matchen mellan Arsenal och Dortmund i Champions Leauge. 3 misstag bäddade för 2-1 till Dortmund ! Och när Arsenal tog över i andra halvlek så tänkte jag att nu gör dom 2-1 ! Men Dormund ställde blixtsabbt om och gjorde 2-1 genom Levandovski ! Det här är en intressant grupp , 3 lag på 6 poäng nu och frågan är vilka 2 lag som går vidare från gruppen av Arsenal, Dortmund eller Napoli ? Och jag tyckte Arsenal gjorde en bra match mot ett av finallagen förra året !
 

Hoppas dom vinner i kväll !

 Och detta hoppas jag att dom gör i kvällens Champ. L match mot Dortmund. När jag blev Arsenalfan ? När jag besökte London 1988 o såg dom på Highbury mot Queens Park ! Och samma vecka såg jag England o Sverige spela 0-0 i ett VM-kval ! Det var då Glenn Hysen var outstanding !
            Fina minnen tränger på ! Vi bodde på ett hotell med kungligt namn nära Kensington Park och via den och det vackra Hyde Park gick vi in i centrum ! Och väldigt roligt hade vi ! Och mitt ressällskap hette Tomas, , frid vare med hans minne ! Och han gick alltid med ett leende och köpte jordnötter o coca cola till mig när jag ofta på kvällstid blev sugen på detta ! Foto Wikimedia commons.

Hellre brödlös än rådlös !

 Rubriken är ju ett ordspråk ! Och idag så betyder det att " flexible JAhaN får bestiga detta " tortyrredskap " ! O det beror på att det regnar bra mycket ute så hellre " brödlös än rådlös ".  Kommer att beträda detta redskap, lyssna på Ivan Rebroff, ungefär vid samma tidpunkt som jag brukar gå ut o motionera, ganska snart ! Och naturligtvis blir det ingen boule idag ! Och det brukas ha det mysigt när man är hemma en hel dag. Och ingenting behöver det handlas idag ! Och en bok kommer att  plockas fram för läsning ! !

Båda lagen tappade ledningar !

 Vi  kan ju börja med Örebro Sk. Oavgjorda Örebro ! Släppte 1-0 ledning igen, den här gången mot Örgryte !  Jaa, ibland får jag för mig att Ösk behärskar konstgräs bättre än vanligt gräs ! Passningsspelet var inte bra igår, för plottrigt på planen, bollen hamna bakom spelare o dom kom i tidsnöd, stod o vänta ! Däremot fungerar krossbollarna ibland men sen kludda det till sig igen i kortpassningsspelet ! Jaa, många oavgjorda matcher varav en del mål insläppta vid ledning 1-0 ! Om man tittar i tabellen så kan Degerfors endast komma ifatt Örebro om Örebro förlorar sina 2 återstående matcher ! Jag vill ju att Örebro skall gå upp direkt men kval får duga !
         Och Örebro hockey fick en poäng 1 poäng mot Frölunda borta, efter att ha lett matchen med 2-0 ! Förlora efterförlängning med 3-2 ! Så här första året är jag nöjd med att Örebro hockey klarar sig kvar ! Men nu har dom på 4 matcher tappat 11 poäng ! Det oroar ju en del.! Deras uppoffrande försvarsspel sliter nog mycket på krafterna !
               O idag regnar det mycket i Askersund med omnejd ! Vadå då, vädret har väl alltid varit gynnsamt eller ogynnsamt  på Jorden  "med eller utan människor eller bilar " !!

Så kan det vara !

Även Johannes Brost är intresserad av sina tyska rötter ! Har ochså 25 % av dom ! Men jag får " ju klyva mina mitt itu på nått vis " ! Jo det blir ju då 12,5 Nederländska o  12,5 tyska. Jaa,tydligen går det om man har tur och hjälp att  hitta dom tyska längre tillbaks än till början av 1800-talet ! Egentligen har jag ju inga namn heller på de Nederlänska längre tillbaks än början av 1800-talet !
               Jag kommer alltså inte längre tillbaks än till 1861 då min mammas mormor, Helena Schmidt föddes i Halle an der Saale.  Inte  längre tillbaks på min mammas morfars far, Johan Heinrich Geuken som föddes 1818 i Amsterdam. O inte längre tillbaks än till 1826 då min mammas morfars mor , Maria Anna Bönner föddes 1826 i Köln !  Men på dom andre 75 % har jag namn från 1600-talet o var dom föddes ! Men jag skulle vilja ha mer namn o orter från mina Tysk/ nederländska ! Jag tror när det gäller dom tyska att det kan finnas  nått annat land inblandat längre tillbaks i tiden ! Tänk om man fick vara kändis som Johannes Brost. O få sån hjälp !

Det är väl ingen nödvändighet !

Jag är ju inne o skriver ibland på facebook ! I dag vill dom inte skicka iväg mina inlägg ! Är det nån nackdel egentligen ? O inte egentligen på twitter heller, där är jag nästan aldrig !. Det räcker egentligen med bloggarna ! 
               Egentligen borde jag läsa mer i mina böcker som ligger o väntar ! Det är en mer angelägen nödvändighet !

Jaa, det går ju att hitta pärlor från " anno dazumal " !

  Jaa, det går rätt bra att fotografera av kort  med min kamera ! " Ljuset " bjuder jag på. Jag vet att det här fotot är taget för ca 20 år sen och då hade jag 3 barnbarn ! Nu har jag betydligt fler o snart får jag det 10 om det går bra ! Här var jag barnvakt nån vecka när föräldrarna var bortresta ! Och Emil heter gossen ! Bl.a. var han med mig med arbetskamraterna o grilla en kväll i Bäckhalladalen och gjorde succe ! Intygar en stolt farfar ! Och semester hade jag !

Otroligt tragiskt att läsa !

Varmt klimat är en sak men att sätta eld en annan ! Jaa, idag läser jag på nätet att 11-åring åtalas för bränder ! Misstänks för att ha startat de 2 bränder som härjar i Australien ! Och det är inte alldeles sällan man läser om att skogsbränder startas i världen " o då får man lära sig att inte blanda ihop det ena med det andra "o inte göra klimatet till syndabock ". Det går nämligen ochså att starta skogsbränder i Sverige ,  med eller utan avsikt !
                Jaa, och pojken o hans familj som får leva med det här hela livet ! Och pyromani skall som sagt inte blandas ihop med klimatfrågan ! Källa dn.se /BBC .

Blir en intressant kväll !

Jaa, för en som tycker sport är en av många kryddor i livet ! För både Örebro hockey och Örebro sk kommer att spela matcher i Göteborg i kväll. Fotbollsmatchen kan jag se på tv, Örebro spelar mot Örgryte i superettan. Mycket  viktig match för toppstriden i serien. Och Örebro hockey spelar ju mot Frölunda och behöver få slut på förlusterna som varit på slutet ! 
                Och det finns ju nått som heter play så Vem tror du att jag är missar jag inte ! Play är alldeles utmärkt att ha på datan på de olika kanalerna när det kör ihop sig på TV !

Det är måndag morgon...

....o mitt huvud känns inte tungt ! Eftersom det pratas så mycket om värme o havshöjningar så tittar jag med intresse på mina utvalda kalla platser på jorden ! Kan finnas ännu kallare men jag håller mig till samma för statistikens skull ! O vad har vi idag då ? Jo, Grise Fiord -10 C moln, Verkhojansk -15 C moln, Nuuk -2 C sol och Mc Murdo Stn -13 C moln ! Jaa, man kan ju googla o titta på kartor för att se var platserna ligger !
             Och Grönland är stort, Nuuk ligger på södra delen ,som synes ! Kan vara kallare norrut så klart ! Mer hjälp får ni inte !
 Bild Wikitravel.org

Det här med att kasta sten i glashus !

Jaa, det här med ungdomsarbetslöshet ! Det är ingen " uppfinning " som kom till efter 2006 ! Och sättet att räkna den på är ibland förvirrande ! Vi kan ju ta någon siffra ! Januari 2006 låg den på 26,6 % . Så finns det ochså  säsongsrelaterad arbetslöshet från sommaren. Den brukar vara högre ! I år låg ungdomsarbetslösheten på 20, 2 % i september !  Detta är fakta från Ekonomifakta !
          Sen har vi ju ochså hur de studerande och vår ungdomar som kommer hit som flyktingar räknas in !
 Som sagt av rättviseskäl blir jag irriterad när man får det till att allt i Sverige bara är alla andras fel ! Förvirrande är det för man har räknat på olika sätt i olika länder innan idag !
            Och ibland pratar man i termer  om officiell ungdomsarbetslöshet, inofficiell ungdomsarbetslöshet och den verkliga.Jobbsökande heltidsstudenter räknas in i den officiella ungdomsarbetslösheten. Kan ju vara olika med kullarna olika år !
               I nått som heter Politikfakta skrev man i september 2012 , perioden under 2011, att den verkliga arbetslösheten var 6,6 % ! Hur som hellst tycker jag alla är lika goda kålsupare både dom på 1990-talet o hittills på 2000-talet !!! Det räcker t.ex med att se på Örebro län i frågan !

Den här Jante känner vi väl till..

Det är han som " bl.a är avundsjuk på grannen i alla situationer på alla möjliga vis ".  Om man har gjort en bra prestation eller annat !! Och han präglar mycket det svenska samhället ! Oavsett om man är " rik eller fattig " ! Denna avund har inte bara alltid med pengar o göra !
             Nu såg jag nånstans att han gett sig på dom som motionerar flitigt ! Och förlöjligade dom ! Hur dom gick vad dom hade på sig o.s.v. !
           Jag låter mig inte nedtryckas av Jantelagen ! Jag motionerar flitigt beroende på att jag bl.a njuter av djurlivet o naturen i alla väder och tycker det är en fördel om jag kan ge mina anhöriga o mig själv " nått år mer här i livet" oavsett om det bos i " Korpilombolo eller Baku ". Och råka ut för Jante kan man göra från håll som man inte förväntat sig ! Sen tror jag faktiskt att man har betydligt fler vandrargener i sig än dom man skaffar sig genom att sitta vid datan ständigt t.ex. 
 
           Det här är inte dumt för en optimist o läsa ! Jag tror att framtida upptäckter o uppfinnigar kommer att bidra till  "att olyckskorparna tystnas " !
 Och vädret idag hindrade inte mig från att vara kreativ ! Håll truten Jante !
 

Två kan gå i pension o den tredje gillar jag !

Jaa, för mig får man gärna pensionera Marx o Freud ! 2 mäns läror skall  inte prägla en värld där det finns många andra ideer ! Däremot vill jag inte pensionera President Obama ! Men han har  bara 3 år kvar o lite till, har jag för mig ! En sak till vill jag ochså pensionera ! Att Obama tillhör demokraterna betyder inte att han är en ledare som är socialistisk demokrat eller demokratisk socialist ! Han står liberalerna mycket närmare i så fall, i Sverige o annorstädes !

Det är det enda jag gjort ännu !

Tittat ut genom fönstret ! Och då såg jag att det var väder ute ! Bra början på dan ! Sen titta jag på en radarbild för att se vilket sorts väder som kunde väntas när jag går ut om nån timme på motionsrundan ! Lite regn eller blötsnö , området på väg norrut !
          I gär fick jag en liten vinst på en av mina spikharrys för 50 kr. Det här med trav är kul när man kan se det direkt i Tv. En av många kryddor ! Om det vinns nån småsumma så är det på spikharry ! Och man styr ju systemet med spikar o utgångshästar !
        Nu har ju Superettan i fotboll börjat igen. Och en spännande avslutning inleds. Falkenberg leder serien, vann igår ! Och konkurenterna om allsvensk plats eller kval, Örebro eller Sundsvall har inte spelat ännu.
       Och i Elitserien , SHL, har det gått i baklås för Örebro hockey, förlorat 3 matcher i rad ! Närmar sig " de nedre regionerna" ! Det är nu vi får se " vad dom går för " ! Inledningen har ändå varit bättre än man trodde, så nedskrivna som dom var , 19 poäng hittills är ju inte så tokigt !
      Och Arsenal ! Ett av mina absoluta favorit lag i Engelska ligan, vann igen o leder premier League med 2 poäng, bara förlorat en enda match sen inledningen. inte någon i Champions League heller ! Ett av målen dom gjorde mot Norwich i går var helt makalöst ! Arsene Wenger tror på sina spelare även när de misslyckas o ger dom nya chanser ! Som Aaron Ramsey ! 
   Och vad som hänt i världen idag skall jag ta reda på ! Den består nämligen av " 199 stater till och 6 miljarder 990 miljoner mer innevånare "  så där.! Vad dessa våra medmänniskor gör  har mer betydlse för vår " ankdamms överlevnad " än vad " menigheten " tror ! Typ !

Så är det bara !

Jag tänker hellre på en resa på floden Volga utan facit än jag tänker på jordens undergång utan facit ! Vare sig någon förstår symboliken eller inte !

I morgon är det ju lördag !

 O det konstaterar jag med ett leende ! Trots att jag har givit mig själv dataförbud på lördagar ! Här är så mycket annat kul att syssla med ! Göra system på V-75, prata med svåger o kompis om tipsen,,göra dagobertssmörgåsar , äta dom, dricka en coca cola , ta en snaps av min svågers hemgjorda vin,  titta på V-75 , fotboll o Miss Fisher på tv mm,mm, ! Dessutom har jag roliga och behjärtansvärda saker i vänten att göra ... när, det får ni inte reda på ! 
                       Och jag tycker om att berika min hjärna o hjärta med saker som jag kanske inte kan uppfylla ! Och jag vill prata om att man visst som kristen kan bo i Jerusalem ! Om jag har varit i Jerusalem, jaa ! Och skulle utan svårighet kunna bo där ! Och där besökte vi bl.a den koptiska kyrkan, Klagomuren och Bengt O var det Al Aqsa mosken eller Klippdomen. En av dom är inga gudstjänster i ! Ja, drömmar som är  "uppnåliga eller ouppnåliga " är väl inget fel att ha ! Dom berikar min tillvaro o då tar man reda på mycket mer om dom platserna !  Tyskland står ju på programmet nästa år ! Om jag har tur med allt möjligt,o får behålla min lisvilja o ha tumme med...då vet man aldrig vad mer som kan bli !                Ha en bra lördag !

Det är inte dumt att sjunga när man är i badrummet !

 O inte när man har kommit hem från denna härliga symboliska bild. Och solen är min symbol, den lyser över alla oavsett..... ! O vad jag bl.a. sjunger i badkaret på Hebreiska med svensk text för ögonen är följande...
            Havah nagilah
            Havah nagilah
            Havah nagilah venismechah
              Upprepning strof
 
            Havah neranenah
            Havah neranenah
            Havah neranenah venismechah
              Upprepning strof
 
           Uru, uru achim !
           Uru achim b´lev sameach
             upprepning av raden 3 gånger
 
          Uru achim, uru achim !
          B´lev sameach
   Jag tänker inte översätta allt till svenska men Havanah nagilah betyder låt oss fröjdas, Havah neranenah Låt oss jubla och ordet glädjas är ochså med !
                 Texten är baserad  på orden i Psaltaren 118:24 ! Och bl.a dessa ord , fröjdas, jubla, glädjas, det är ord för mig som är väsentliga !  Och fördomar mot etniska minoriteter accepterar jag inte ! Och även bland dom kan finnas en minoritet som går mot majoriteten ! Ungefär som när det gäller en minoritet svenskar, brunögda eller blåögda !
            Tumbalalaika kan jag ochså sjunga i badkaret med Jiddisch som språk. I det minoritetsspråket finns en blandning mellan tyska ord o hebreiska. Och den visan har jag sjungit in, via ljudet o film på mig, på min kamera och med orkester via you tube ! Och det har en del av mina anhöriga hört när de besökt mig !
                           Vet ni fresten vad detta betyder !  
                                        SHALOM
 
         
 
          
  
            

Heureka, valet ä vunnet !

Och en del verkar ha facit på det ett år i förväg ! Från Expressens "Bar och Politik " Den opposionelle ledarens löfte- det blir ett maktskifte. 
 
                Efter vad undertecknad kommer ihåg så utlovades detta från " rörelsen " ett halv år innan ett val, 2006 eller 2010 p.g.a. att valundersökningar tydde på detta. Och en av förklaringarna efter ett av nederlagen var " Det var nästan som en statskupp " !
            Vad tyder ett sådana här uttalanden på ? Ett " glas för mycket " eller " psykologiska inbankningar i folks huvuden " ? Hur är det valspråket lyder, jo " desto tyngre dom är desto hårdare faller dom " eller " man skall inte ropa hej förrän man kommer över bäcken " !
           Om det är samma situation i världen som nu när det gäller ekonomin ,så blir det inte lätt för dom som vinner valet . Men politiken i Sverige verkar leva i sin " alldeles egna ankdamm " ! Utan koll på verkligheten ! Och vi har ju även fått löfte " om att få Europas lägsta arbetslöshet innan år 2020 " från samma håll !

Nu skall jag gå ut i den vackra naturen !

Hmm, " det här med att gå ut i naturen har vi väl lika mycket i våra gener som att sitta inne vid datan " ?!

Det är lätt att genomskåda, tycker jag !

Som LIBERAL ! Min " ledare " är alltså en annan partiledare än regeringschefen och oppositionschefen !
Det är ju inte svårt att räkna ut att " det i media pågår en kampanj mot " den elaka högern i Sverige och dess ohumanistiske ledare " Jaa, det här med svart o vitt eller man kan uttrycka det så här,  rött o blått ! Eller kampen mellan den " onde o gode " ! Tänk att det kan vara så enkelt o ta populistiska o lobbyistiska poäng genom att göra den ene till den gode o den andre till den onde  ! Om det hade varit så enkelt här i VÄRLDEN så hade väl bara VÄRLDEN målats röd ? Men tyvärr är det så att när valet närmar sig så förtränger man i Sverige vad som händer i VÄRLDEN o tror att vi klarar oss utan den om den  "röde ledaren" får makten ! ?

Hur blev det nu med snökaoset ?

Här i Askersund är det runt nollan, sol och  ingen snö ! O tittar jag på radarbild så ser jag att snöområdet har lämnat Sverige o  är på väg österut. Så norra Svealand o delar av Norrland har väl då fått " kaoset " i natt. Nu är det inte undertecknad som hittat på ordet  traffikkaos , den rubriken hade en aftonblaska för några dar sen ! Med stora svarta bokstäver på en löpsedel !
               Jag har varit med om snöstormar o trafikkaos på Österlen, bandvagnar fick sättas in ,och jag har " tittat mig ut i Världen ! Ribban för kaos i Sverige är väldigt lågt lagd. Särskilt om man ser till antalet dödsoffer !
                  Nya benämningar har ochså uppkommit ! Man lägger till monster innan t.ex.! Och med det mediautbud som finns i samhället nu för tiden " så måste ju allting överträffas för att sälja rubriker o få allt att se värre ut än någonsin " !
         Fredag ja, " monsterkylan" på 0 grader skall inte hindra mig från att gå ut ! Sen har jag ju tittat bakåt i tiden på temperaturer i oktober och november ! Dom har växlat ! Det har varit tillfällen då månaderna både innehållit dagar med kallare än normalt och varmare än normalt ! Och det ena har övervägt nån månad o det andra nån månad ! Sen kan man ju fråga sig, normalt ? Det måste ju vara nått medeltal som är uträknat med facit ! " Di kan väl inte vara så jäkliga att de räknar ut det utan facit med hjälp av datoriserade mallar " ?
 
Jorden Solen o Månen ! För mig är dom betydligt mer " trovärdiga än än vetenskapsmännen som räknar ut allt med datoriserade mallar " ! Och har ni sett programmet om Universum och hur mycket som återstår att upptäcka o få svar på " om osynligheter o allt möjligt " ! Och inga vetenskapsmän i Världen kan räkna ut vad som kan inträffa " vid sidan om av de datoriserade mallarna " . Dom krafterna har de ingen koll på i framtiden !

Det är ganska märkligt, tycker jag !

 
..att man så sjunger vindkraftens lov ! Som inte ens alltid alstrar el, när det är lite vind eller ingen alls ! Nu skall vi titta lite på Danmark där ett stort bolag för tillverkning av vindkraftverk finnes. När man läser om hur Danskarna satsar på vindkraften så skulle man nästan kunna tro att " alla kolkraftverk var nedlagda " Inte ett efter vad jag kan förstå ! Det är inte mer än några år sen som  48 % av Danmarks andel  i elproduktionen kom från kolkraftverk ! I Frankrike är motsvarande andel 5 % o i Sverige 1 % ! I Sverige lade vi ner kärnkraftverken i Barsebäck och ibland när vi behövde fick vi el från kolkraft från Danmark. Tyskland bygger man  25 nya kolkraftverk o skall lägga ner kärnkraften. Enligt uppgift i Epoch Times för ett år sen skall nära 1 200 kolkraftsverk byggas i världen enl rapport ! I
             I Norge har enl uppgift NRK:s Brennpunkt gjort ett utmärkt reportage där man visar att miljönyttan är noll och ekonomin en katastrof för allmänheten när det gäller vindkraften. Jag läste för några månader sen att satsningen på vindkraft i Tyskland o nedläggandet av kärnkraften kommer att kosta tyska folket massor med pengar och ökande koldioxid utsläpp naturligtvis !  Och alla ytor som vindkraftsparker tar upp !? Solenergi då , men om det är molnigt ?
               I Sverige verkar man sopa det här under mattan, det verkar gälla alla partier !
 Jag brukar säga så här " kan ni tänka er Kina fyllt av vindkraft o solkraft ". Nä det kan heller inte kineserna tänka som behöver mer och mer el ! Dom bygger fler kolkraftverk o kärnkraftverk o kompletterar med vindkraft, inte tvärs om !  Och det hela handlar om ekonomi. att till exempel hålla vindkraftsindustrin igång o " o prata illa om konkurenterna " Typ !
                 Jag har foton där mycket mera yta upptages och där möllorna står mycket tätare ! Och jag ser Kina framför mig " om förståsigpåarna fått bestämma "  Jag sjunger inte vindkraftens lov !!! Foto Wikimedia commons.

Jaa, ang, vädret ...

...så tycker jag vädersajterna är mer vederhäftiga än kvällsblaskorna som bara är ute efter  "säljande braskande svarta rubriker " o får allt att se värre ut än någonsin " !

Det tycker jag är bra !

Att nu har det varnats om halka o snö ! Oavsett om det är " värre än någonsin " ! Nu är det upp till trafikanterna !

Örebro hockey har gjort det bättre , än vad folk trodde !?

Det tycker jag åtminstone ! Nu är dom inne i  motvind men 19 poäng hittils av ett utdömt lag är inte dumt ! Och det är nu som " prövningens tid " kommer, för serien är oerhört jämn ! Nu har dom inte längre plats bland slutspelslagen men det är inte stort avstånd upp till till dom lagen men inte heller långt till den näst sista platsen !
                Något som är fantastiskt är ju publiksiffrorna hemma ! Nästan alltid fullsatt ! Dom förlora matchen mot Linköping borta med 5-2. Har inte läst matchreferatet i Nerikes Allehanda ännu men skottstatistiken verka vara jämn när jag titta på text-tv. Nästa match är Leksand borta !
              Och innan jag läser Na så blir det motionsrunda med handlande mot slutet ! Och temperaturen i Askersund är 7 C o mulet ! Och så får vi se om det " blir nått snökaos, värre än någonsin " mellan norra Svealand o Norrland som utlovats redan förra veckan ? Ni vet väl vad symbolisk ironi är ? Detta kan jag  tillåta mig som " sett att det finns väder " i 75 år hittils !!! Och den värsta snöstormen har jag upplevt på Österlen i sydsverige, bara så ni vet !!!

Det kan ni räkna med !

Om ni kommer hem till mig ! Att upptäcka att jag lever som jag lär ! Motionera  varje förmiddag,äta av mina dundersmoothisar, lyssna på världsmusik, dansa o sjunga till den emellanåt, läsa vad jag tycker o konstaterar, se på sport o deckare, titta på veckans v-75, prata om resor ut i världen oavsett... o lära känna länders  olika kulturer.
 Kan ni leva upp till det ? 
 

Fotona blev inte bra !

Fotona från pensionärsföreningens månadsmöte ! Försökte både med blixt o utan ! Men all right, dom får duga ! Men tatergruppen gjorde många kul saker o skrattsalvorna ekade i lokalen !
 Den här farsen kallades stickkontakt . Handlade om stickning på kafé. Där man brukar träffas för samvaro i stickningen stjänst. Och det är två herrar som stickar.! Roligt !
  Och det här handlar om gym ! Där äldre damer bygger upp sin kropp för att " få brösten på plats " som dom uttryckte det ! O bygga upp musklerna då ! Även denna sketch var rolig ! Och De andra som ochså visades var även dom roliga ! Heder åt mina pensionärskompisar !
              Sen blev det kaffe o fortsatt trevlig samvaro ! Och sedan lotteriet, men jag vann ingen trisslott ! Så nån resa från Moskva till Kaspiska havet på floden Volga blev det inte ! Men jag kan fortsatt drömma om det o sjunga Pråmdragarnas sång tillsammans med Ivan Rebroff. O det har jag gjort ! Spelat in det på min kamera , ljudet blev bra, inspelningen finns på en mapp ! Och jag har nynnat till Rebroffs sång ! Alla Åhå håhåå, åhå håhåå....! Oj oj oj oj  ,,oj oj oj.oj.....Och om nån undrar så har vi våra månadsmöten på  Norrabergskyrkan !

Nu skall jag snart gå..

...till en fin samvaro med mina pensionärskompisar ! Och så här är det ! Nu har jag bott i Askersund i 8 år. Och är still going strong ! Tror ni jag hade kunnat varit det om,jag inte lärt känna mig själv mer o mer o använt mig av min inneboende styrka ! O öppnat mitt sinnelag t.ex mer o mer för den musik jag gillar från alla världens hörn och med att " lära känna världen mer och mer efter min personlighet " o se att jag passar in i den " vare sig jag går med pråmdragarna längs floden Volga ,  sitter o fikar i Paris, går o hör på gudstjänst i Kölnerdomen,sjunger med i en kör i Georgien, lyssna på eggande ziegenarmusik, går omkring i Jerusalem , eller sjunger duett med Ivan Rebroff....ja listan kan göras lång...oavsett !  Jag har mycket gemensamt  med övriga världen... det fyller mig med livsglädje !!!
                    Se you later, så lätt slipper ni inte undan och öppnna era sinnen ! Och Vem tron ni att ni är ? Ju äldre jag blir desto mer kommer åtminstone jag underfund med detta ! 
                  Det här  är jag och min kära mor ! Jag tackar henne för mitt liv, allting är inte alltid så självklart ! Och henne har jag en del gener att tacka för ! Och jag tackar henne även idag för jag har det så bra ! Och för att jag är den jag är !

Jag ger aldrig upp !

 
Vare sig jag lyssnar på musik i dur o moll ! Vare sig jag lyssnar på Amanda Jenssen eller otroligt vacker kyrkomusik från 15-och1600-talet, vare sig jag lyssnar på Ivan Rebroff eller Haris Alexiou ! Vare sig jag lyssnar på folkmusik från Ryssland eller körmusik från Georgien ! Jag lyssnar ochså på mina barnbarn o mina rötter. Det är för mig given symbolik som ger mig framtidstro !
Och om ni inte tycker jag är en fighter så är det upp till er ! Och en fighter vågar visa vem han är och tala om vad han tycker ..o tänker !
               Och jag dubblar min symboliska bild  !

Aktiviteter är ju bra att ha...

....av olika slag och att vara nyfiken på det mesta o ta reda på saker o ting och som " amatörtyckare " genomskåda saker o ting !
                     I går spelade jag och några av mina pensionärskompisar boule som vanligt på tisdagar. Och hur länge vi kan hålla på ? Det vet man inte men ...så länge vi kan !
         Idag blir det månadsmöte kl 14 för oss pensionärer i Spf ! Och vår teatergrupp skall uppträda, kaffe drickas och sen blir det lottdragning via nummer på träbrickor. Och har man tur kan man t.ex. vinna en trisslott !
         Och själv skall jag dammsuga lägenheten ,städa i sängkammaren ochså !
   Och aktivitet är ochså att ta reda på saker o ting ! Just nu sysslar jag med el-energien i världen och lobbyismen runt den som rör sig om miljarder dollar. I att framhålla " sin egen förträfflighet o blunda för fakta " och " prata bort sina motståndare " !  Och det är lätt för ett litet land att " spela Bror Duktig i frågan " och nonchalera stora länder med miljarder av människor som kräver mer o mer elektricitet ! Och vår standard ! I Norden t.ex. !
                    Och nu skall jag vara min " egen energigivare " !
 
         

Märklig match, men Sverige vann den viktigaste

Den mot Österrike ! Individuella misstag, jaa, ofta kommer dom när man blir tröttkörd ! Vad skall tränaren göra åt det ? Tyskland var ju värda att vinna, hur man än vrider o vänder på det. Att göra 7 mål på Tyskland på 2 matcher ! Vilka har lyckats med det ? Men att släppa in 9 mål, är ju inte bra ! Men som sagt, Sverige är vidare mot play-off ! Ingen hade väl trott att Sverige skulle bli etta i gruppen ?

Som vanligt gnälls det på allt Hamrén gör...

...innan match ! Hamrén kan ju inte ta med avstängda o skadade spelare ! Och frågan är om Anders Svensson " klarar det tyska mittfältet " ? Och eftersom det varit högsäsong o är för klubblagen i Europa så är väl en del spelare slitna, även i det Tyska laget ?!
Och när jag tittar på statistiken vunna, oavgjorda o förluster så har Hamrén gjort ett bra jobb sen han tillträdde 2010 !

Lika spänningsfyllt blir det ju inte som mot Österrike !

Matchen mot Tyskland ikväll i Vm-kvalet mot Brasilien ! Och när jag skriver mot Brasilien så menar jag mot Brasilien 2014. Vill att Sverige skall kvalificera sig så klart ! Nu gäller ju matchen nästan ingentig, lagen har ju dom 2 första platserna i besittning. Men tydligen har matchen betydelse för seedningen inför mötet med annan tvåa i playoff mot Brasilien. Nej, nej, nej, dom skall inte spela mot Brasilien det är bara jag som har framtidstro. Det är hemskt vad ni märker ord !
         Skämt åtsido, oavgjort kan man kanske hoppas på mot världstrean i rankingen ! Vi håller tummarna !

Huga,huga huga ! Snön drar in !

Och SMHI varnar för trafikkaos . Med stora rubriker på sina löpsedlar skriver Aftonbaskan detta ! Hur blev det med brittsommaren ? Just nu förs en kamp mellan dom som tror att det blir varmare än normalt och dom som tror att det blir kallare än normalt ! Jorden, Solen o månen är kanske så " förståndiga att de jämnar ut alltihop " ?! Vad skall " blaskorna då skriva om som dom inte har facit på " ?
             Så här såg det ut i Askersunds omgivningar i början av november 2006 ! Det har jag som synes facit på ! Jag undrar om det var lika braskande rubriker då ?
          Kanske man kan uttrycka det hela så här ?!  DET ÄR KLART ATT ALLT BLIR VÄRRE ÄN NÅNSIN NÄR MEDIAUTBUDET ÄR VÄRRE ÄN NÅNSIN " Typ ?

Aktiviteter var det !

Sömn är ju en sorts viktig aktivitet. Har man bra sömn så är " den guld värd " ! Jag klagar inte på min, får mina timmar med 1-2 kissavbrott ! Men " det är nästan som jag går i sömnen fram och tillbaks " ! Och drömmer gör jag och kommer ihåg en del som jag småler åt på morgonen. Och det är bra att drömma ,  "avlastning av dagens insupande av tv.ns o datans nyheter och program på gott och ont, mm ! "Men tyvärr, " har media bestämt att jorden går under så  det är svårt att hitta dom som inte tror det " ! Och det positiva trycks ner i prestigens namn ! Men jag slåss " mot väderkvarnarna " vare sig jag" bor i Korpilombolo eller Baku " !
 
    Boule blir det idag ! Det finns ju varma kläder o vantar ! Bara det inte regnar så !
 
Och jag har alltid tyckt att vi skall vara med i Nato som Norge o Danmark, Baltiska stater, Polen mfl många. länder är med i  ! Alliansfria, neutrala ? Har vi varit det ? Ett steg på vägen är att gå med i Natos insatsstyrka ! Det verkar som vi kommer att bli det. En styrka på 30 000 man som kan sättas in vid oroligheter ! På nått vis kan vi inte förlita oss på att alla " skall hjälpa oss och sitta med armarna i kors när andra behöver  hjälp " !  Om nån tror att vapnen o försvaren kommer att avskaffas i världen så får dom ju tro det ! Att vara realist innebär inte att man är negativist ! Skall ej blandas ihop ! Allting är inte   "allra sämst någonsin i Sverige, Världen o med klimatet just nu " ! Men det säljer bäst !!!
Och även vi svenskar o vårt land tillhör den här planeten, vare sig vi vill eller inte !
 
 
 
 

Härifrån kom träbiten !

Träbiten jag visade innan på ett foto kom från den här platsen !
 
Och denna träbit var utmejslad av en bäver ! 
 

Från det ena till det andra !

   Det här fotot är inte illa ! Det är taget idag i disigt väder ! Och följande möten var jag med om idag !
            När jag kom gående i närheten av boulebanan vid strandpromenaden mötte jag en dam som kom gående ganska ostadig med sin rullator. Damen möter jag ibland och hon är minst 90 år tror jag, man skall ju inte fråga om damers ålder ! När vi möttes stannade hon till, tittade på mig med ett stort leende o utbrast, DET ÄR VÄL HÄRLIGT ! Jag tittade på henne och svarade , Du är en av mina verkliga vardagshjältar !
                 Sen kom jag några hundra meter längre bort ! Då mötte jag en herre som är 91 år,o vid god vigör . Ibland pratar vi en liten stund med varandra ! Och han påminner mig ständigt om att GLÖM INTE ATT KALLA MIG FÖR FARBROR !!!
Och 26 % av min trafik på bloggen är från utländska besökare, 39 st den här veckan ! Varav 2 från Moskva ! Kanske man kan locka en o annan turist hit !

Det börjar nästan på att bli löjligt !

Med alla dessa väljarundersökningar ! Vem är dom bra för så här ett år innan valet ! Jo, för dom som
 
ständigt trummar in budskapet av politiska skäl ! Jaa, har man ingen egen åsikt så tror man väl dom är bäst som har högst siffror ! Det går inte o undvika o se rubrikerna på dom ! Idag var det Sverigedemokraterna som uppmärksammades, 11 % nånting ! Och de flesta siffrorna är ej statistiskt säkerställda ! Jag undrar om det kommit så många väljarundersökningar om regeringen haft bäst siffror ?  Det är så många väljarundersökningar så skall man undvika rubrikerna ... det går inte !
               Det märkliga just nu är propagandan allà " att det aldrig någonsin varit så uselt i Sverige, Världen o med klimatet som just nu ". Sånt står man över om man är påläst !
          2005 var arbetslösheten 7,3 %, 1997 var det enligt Rädda Barnen mest relativt fattiga barn hos mest utsatta familjer i Sverige 433 000 ! 2010 var det 242 000 !
           Och jag tar med följande kurvor igen !  Dom och de stigande långtidsarbetslössiffrorna ledde till de massiva förtida pensioneringarna ! I rättvisans namn gäller det att vara påläst !
                   Det här med att kasta sten i glashus genomskådas förhoppningsvis av " fler än mig " !

En gång i veckan !

På måndagar noterar jag  här temperaturerna vid 8-tiden på de kallare områdena i världen ! OBS det kan finnas ännu kallare platser i dessa områden så småningom, men jag kör med samma platser ! 3 från Arktis o 1 från Antarktis ! Och Mc Murdo stn ligger på sydpolen. Bra att veta !
                 Jaa, för mig är det väldigt intressant , en motpol med facit o fakta på, i allt skrivande om värmeökningen !   Och idag hade Grise Fiord -9 C mulet, Nuuk -2 sol, Verkhojansk -15 sol och Mc Murdo stn -18 frigid .
      Jaa, Askersund hade 6 C mulet !
         Och i klimat kan man nästan alltid motionera i Sverige ! I Indien o Kina har människor evakuerats o dödats av orkaner ! Men evakueringarna nu för tiden, får reda på innan , sparar människoliv !
                       Jaa, jag frågar mig ständigt vad uselt väder menas med i Sverige.  "Har ni inte förmåga o titta er omkring i världen " ?  Där bor ochså människor !
                  Om nån timme blir det motion ! Det är ytterst sällan jag behöver ställa in den p.g.a. uselt väder !

Det pratas ju mycket om skuldkrisen i USA..

...men sanningen kommer inte fram ! Det är den om dom generösa bostadslånen som kom till under Clinton-administrationen ! Lån som gjorde att även människor som hade det sämre kunde ta del av dom ! Lånen baserades på husens värdeökning ! Vad hände då när husen började sjunka i värde och folk inte kunde betala husskulderna o kom på obestånd ! Bankernas skuldkris uppkom ! Det var det som världen började känna av en bit in på 2000-talet ! 
               Rätt skall vara rätt ! Men som liberal tycker jag att man för världens skull måste komma överens mellan Obama o kongressen ! O lägga prestigen åt sidan ! Men man kan säga så här ! Med tanke på de generösa lånen så " är det inte ens fel när två träter " !

Tjaa, en del är det kanske inte så intressant för..

Och frågan är om det är " genomskådbart " ? En liten trädbit är det nått att komma med ? Jaa, men det är ju " inte dommedag ännu " !
 

Vi kör på !

" Så här blir vädret om 2 månader där du bor ! Hmm, det enda jag vet med bestämdhet är hur vädret var för 2 månader sen ."
 
 " Så här blir vädret i vinter där du bor ! Hmmm, det enda jag vet med bestämdhet är hur vädret var förra vintern " :
 
" Så här BLIR värmeökningen på Jorden inom 15 år !  Hmm, det enda jag vet är hur den VARIT under de senaste 15 åren " .
                  Vad tror ni säljer mest ! Att måla upp förskräckligheter utan facit eller fakta som visar hur jorden  uppfört sig utan bilar eller människor. Och jag måste dementera en sak ! Att "denna dagen inte är den allra värsta i Sveriges , världens och klimatets historia " !

Dammsuger man ständigt i hörnorna..

...så hittar man givetvis lite skit ! Det finns inget land i världen där man inte kan hitta de  "mindre undantagen från den större regeln " ! Det här läste jag häromdagen , men hur många ville lägga märke till den rubriken ? Och om dom gjorde det så blev det  men...... och " det dammsögs ännu flitigare efter skit " !
                 "
       Vad jag läste var att enl. Biståndsorganisationen Help Age International var " Sverige världens bästa land för äldre " Det baseras på 13 parametrar inom kategorierna Ekonomi, hälsa, arbete o utbildning samt äldrevårdande miljö. Sverige placerar sig så högt i varje  kategori att man vinner i sammanräkningen ! Nä, vi  var inte bäst i det eller det ! Betyder det att allting är uselt ! Nää det är inte regeringen som gjort undersökningen !!!
             Idag " drömde jag följande " En man förklarade i denna att statsministern lyckades få media att bara skriva o tala om t.ex.krisen i Mellanöstern för att det inte skulle nämnas hur uselt vi hade det i Sverige " . Nää, det dröjer inte länge förrän jag " emigrerar till Nordkorea ! Där är det mycket  "mera rättvist " ! Där är " alla jämlikt fattiga " utom " armens o folkets överhuvuden " ! Nää, det var ingen dröm. Men en del tror säkert att det går till så i Sverige, av okunnighet !
                  

Nä, jag vilar inte på hanen, men jag skjuter inga !

Jag vet mycket väl att negativt säljer bättre än positiv just politiskt elle miljöpolitiskt. När det gäller Sverige är chreschendot att uselförklara det mesta väldigt uppenbart och man skulle nästna kunna tro att vissa partier har patent på humanism o empati ! Och det dammsugs efter negativa enskilda fall i ett samhälle där det positiva överväger till stor del !
          Här har ni mitt " testamente " !  " Jag tänker inte ikläda mig negativatetens mörka kostym utan framtidstrons ljusa kostym vare sig Örebro förlorar i hockey eller jag hamnar i rullstol ! Jag kommer inte digga dom politiska partier som beskriver sitt fosterland vara det uslaste någonsin för att ta politiska poäng ! Jag kommer inte att digga dom vetenskapsmän som via datoriserade mallar utan facit beskriver klimatet som att bli det uslaste någonsin " !!!!
 
                    

Värsta sportlördagen !

Jaa, den rubriken mötte mig på söndagtidningen i brevlådan ! O det gäller Örebrosporten ! Förluster för damfotbollen, Ishockeyn o basketen. Och när det gäller hockeyn så har Örebro svårt för AIK ! Vad är det man kallar det för, boggeyteam ? 
         Tabellen i ishockeyn i SHL ,visar att elitserien är ju väldigt jämn. Det enda lag som har ryckt lite är Skellefteå ! Men mellan femteplacerade Örebro o nedflyttningsplacerade  AIK skiljer bara 5 poäng.! Sen ligger ju HV 71  "överlägset" sist. Herrarna i fotboll då ? Dom har uppehåll tack vare VM-kvalet .Liksom Premier Leuge m.fl.
 Jaa, och inga pengar ner i " spikharrybörsen " ! Jag har ju min symbolik ! Med detta menas " inte ett skit " på V-75 ! Jag trivs ju med att tippa spikharry-system !
                Och så låter vi oss icke nedslås av detta ! Motionen väntar !
 Jaa, följande kan jag se på TV, med dom kanaler jag har och det jag är intresserad av. Superettan i fotboll, Allsvenskan i ishockey, Premier League, nu innan skidsäsongen kommer igång. 
           Dettta kan inte ses tyvärr ! Spanska ligan o Elitserien i ishockey ! Några sportkanaler har jag då på bredbandet, och detta kommer att kunna ses,vinterolympiaden nästa år !  Har inte råd o ha " alla bolag " men det räcker med det som finns !
                     O vädret är bra o jag känner mig frisk !

Fantastiskt vad dom reder ut det i andra halvlek, varje match !

Sveriges vm-lag i fotboll tog ett steg till mot Brasilien ! Slog Österrike med 2-1, Efter underläge i första halvlek som vanligt.med 1-0 Men det är som Zlatan sa, huvudsaken är vi vinner. Och nu är Sverige klart för Play-off och matchen mot Tyskland på tisdag är betydelselös ! Zlatan passa till ett mål o gjorde själv ett efter en fantastisk passning av Kim Källström ! Och Kim skall vara med från början nu när han är fulltränad igen !
            Det här var kul och man kan gå och lägga sig, nöjd o belåten !

Det var kul !

Tittade på statistik på den här bloggen ! Och då vet jag att det är även några utländska besök i varje vecka ! Mest från United States och Russian Federation ! Men den här vecka har det varit besök från Finland, France, United Kingdom, Norway,Canada  och Georgia !  Men ibland kan det vara besök även från avlägsna områden i världen i Asien bl.a. Och sammanlagt den här veckan har det varit 18 utländska besök ! Så nu finns världsmedborgare på den här bloggen ochså !
              Nu är det ju lördag i morgon ! Då har " jag inte tid med er o det tycker ni kanske är skönt " ? För då prioriterar jag V-75 , sport,o   "soffan med Dagobert smörgåsar ". Jaa, jag är ingen rik man, det går runt o jag har lite x-tra jag kan unna mig ! Men jag är rik på nått som borde betyda lika mycket här i livet, "vare sig jag är fattig eller rik." entusiasm , livsglädje och kunskap om det mesta i stora drag ! Jag har väldigt svårt att se saker negativt även " om det finns dom som har det bättre än jag har " ! Och vågar utnyttja min inre kraft, vill ingen något ont, men skriver vad jag tänker o tycker o konstaterar !
                    En liten notis blir det nog efter den betydande o spännande Vm.-kval matchen mellan Sverige o Österrike som närmar sig !
           

Jag har sagt det innan o jag står för det !

 Att den ekonomiska krisen i världen inte bryr sig om vem som har makten i ett land !
                I Frankrike vet jag vilka som för närvarande har makten ! Jag är inte säker på att alla svenskar gör det ? Men det går ju att ta reda på !
              Följande läste jag idag, att folk i Frankrike klagar över HÖJDA skatter o färre jobb !
                Och då erinrade jag mig följande text i Internationalens 7 vers som väl  " förträngts " ?
 - Båd stat o lagar oss förtrycka, vi under skatter digna- . Jaa, detta har inte hjälpt, Sverige har världens högsta skatter ! O när allting rullade in i Kommuner o Landsting  under de gyllene åren i världen då Sverige väl var nere i 4 % arbetslöshet då gick det väl an att ta ut höga skatter. Det gäller att vända på myntet ! Den ekonomiska krisen lämnar inga " politiker, lobbyister eller populister " i fred !

En ihärdig en som som gör rätt för sig innan vintern...

 För ett par veckor sedan tog jag  detta foto på exakt samma ställe ! Och fåglar har revir så det är med stor sannolikhet samma fågel, en mellanspett ! Och oj vad fågeln ligger i o knackar o det hörs hur långt som hellst ! Kan det ha med vinterförråd att göra ? Joodå , hackspettarna tillhör stannfåglarna ! O jag är speciellt intresserad av hackspettar, andfåglar/ dykfåglar, rovfåglar och kråkfåglar ! Det är lite mer o " ta på " !

Hur är det med logiken ?

" Snart har jag bara fotboll i huvet " ! Men jag måste än en gång återkomma till skatterna ! Sverige har världens högsta skatter trots att arbetande och pensionärer fått sänkt skatt ! Pensionärer ? Jaa, men har ni hört talas om bromsen ?
Dessa skattesänkningar pratas det om som om dom skulle "fördärvat välfärden o förstört trygghetssystemen " typ ! "O gjort folk fattigare ". Ett " billigt sätt att ta politiska poäng på ", tycker jag som liberal !!! O det står jag för ! Hur är det med kunskapen om det här med skatter i Sverige ? Vad ordet progressiv innebär t.ex. ?
Och efter detta ser jag fram mot kvällens fotbollsmatch, den i Vm-kvalet mellan Sverige o Österrike ! Hoppas dom fightas lika bra som jag gör " mot väderkvarnarna utan kunskap " !

Det är ju inte så konstigt att begripa !

Jaa, Röda korset varnar för den ekonomiska krisen i Europa, värre än på 60 år. Och ekonomiska kriser har det varit förr ! Och det har ju gått upp och ner i världen när det gäller hegemonier o kriser. Hur många har hört talas om Tulpankrisen på1600-talet som drabbade Nederländerna ? Behöver jag räkna upp alla som kommer efter det ? Nånting får man ta reda på själv !
    Det här med en ekonomisk kris slår naturligtvis mot ländet på olika sätt ! Beroende på hur många fattiga t.ex. det finns i ett land när ekonomin går ner i världen. Ibland räcker inte pengarna till för att upprätthålla trygghetssystemen t.ex. Det är bara att titta sig ut i Europa t.ex. OBEROENDE AV FÄRG PÅ REGERINGARNA ! Och om folk blir mer arbetslösa , så  får man ju mindre inkomst ! Och börjar folk i världen inte ha råd o handla som innan då tillverkar landet mindre o exporterar mindre ! Och då börjar naturligt de s.k. välfärdssystemen " vackla "  ! Oavsett om man har världens högsta skatter som Sverige ! Exempel på arbetslöshet i Europa. Tyvärr räknar inte alla länder på samma sätt när det gäller ungdomsarbetslösheten !
      Men toppar Europas arbetslöshet gör Grekland o Spanien, ca 27 %, Sverige har 8 % liksom ungefär Danmark o Finland. Lägst ner ligger Norge o Tyskland på lite under 5 % ! Och detta är augustis siffror !
  För mig själv som ensamboende pensionär med " halvskral " pension,och som räknas in bland den 1/3 som har det sämst i Sverige, har det ingen betydelse vem som får makten 2014 i Sverige ! Det ser trygghetssystemet till !
          Vad jag tycker är att det måste vara väldigt lätt att sitta i opposition idag och inte ha något ansvar. Alla vet ?att den ekonomiska krisen började redan 2008 i världen ! O sen dess har den hållit på !
           Och då tar man naturligtvis politiska poäng på allt möjligt genom att framhålla enskilda fall och vrida klockan tillbaks mot " retorik allà  klassamhället "  Eller komma med utopiska löften !
             Med 1990-talet o början på 2000-talet i färskt minne skall undertecknad tycka att det skall bli roligt att se hur oppositionen i Sverige " klarar biffen " om dom får makten !  Tyvärr blir det väl ingen högkonjuntur inom ett år ?

En poäng får dom iallafall !

Sitter här vid datan o inväntar hur det går i förängningen mellan Örebro hockey o Brynäs ! Hur det än går så har Örebro gjort det bra igen !
           Nu har jag varit inne o tittat på datan o Svt-sport ! Örebro vann igen i förlängningen, tog 2 nya poäng. Det är  bara att gratulera ! Det finns politiska experter o det finns hockey experter o klimatexperter mm inom journalistkåren. Jaa, vad säger man om dagens journalistik ? Man är alldeles för kategoriska o dömmer ut saker o ting utan facit. O det är klart det " säljer väl mer o döma ut  något i negativa ordalag ". Det fanns faktiskt den möjligheten att t.ex. Örebro hockey skulle visa sig betydligt bättre än väntat, större under har skett  ! P.g.a. bra värvningar t.ex.O det går ju inte så dåligt för Leksand heller som ochså gick upp. Och vad säger detta om SHL, elitserien som det hette innan ?

Jaa, det är klart man skall passa på ?

Jag tror att  " man börja gnugga händerna i vissa kretsar " ! Statsministern betalar inte radio-och tv-avgift stod det främst på svt.se Måntro det  "klia i fingrarna på vänsteranhängarna"   på Svt.se ! Och på Sr. 
                    Det har med hans tjänstebostad att göra. Och meningarna går isär om  statsministern skall betala eller inte. Sen kommer en brasklapp längst mot slutet !  Radiotjänstdirektören tror inte att statsministern har skippat avgiften med flit. -Jag är övertygad om att Fredrik Reinfeldt inte har varit medveten om detta förhållande. 
          Och det hela avslutas med att vi hoppas på en bra lösning och vet att vi gör rätt !
        Om nu regeringskansliet gjort fel som har hand om det så frågar jag mig varför man gör så stor affär av detta med rubriken -REINFELDT BETALAR INTE RADIO:OCH TV-AVGIFT ! Det hela är så genomskinligt infamt ! Och späder på min uppfattning om att svt-radio är " är mer vänstervriden än nånsin " !!!

Det är inte dumt att ha en Ivan Rebroff eftermiddag !

Det har jag ganska ofta ! Och Ivan Rebroff hette egentligen Hans Rolf Rippert och var tysk. Det är en av mina största favoriter som sångare ! Men han sjöng inte bara Ryska, Romska folksånger. Han var utbildad operasångare och jag har diggat honom sen 70-talet ! Han slog igenom med Spelman på taket i Tyskland ! Sjöng även på andra språk. Än ryska o tyska !  Det är väl bra att tycka om samma tongångar o härliga rytmer som Ivan gjorde ! Det är ju ochså typen av musik jag gillar även om inte Ivan Rebroff sjunger den ! Och hur många vet att Ivan har sjungit in Ack Värmeland du sköna ! ?

Nu, när jag skriver detta....

... hör jag på samma gång på en av mina stora idoler , sen 70-talet och den sen ett tag, 2008, avlidne Ivan Rebroff här på datan. Han ger mig mycket glädje när han sjunger sina sånger och jag lär mig att gnola bra till dom i rätt tonläge !
                Ibland gnolar jag på bl.a. Kalinka o Pråmdragarnas sång , ach Natascha m.fl. när jag går min väg längs livets stig !  Kan ni ochså uppbringa en sån där vällust-känsla o njuta o njuta av nått ! Jag hoppas det även " ifall vädret inte passar o trots att Sverige är uslare än Nordkorea enligt en del " !
             
 Det går ju inte o ha brittsommar året om ! ! ? Jag tycker om det här fotot ! Det är lika färgrikt målande som Ivan Rebroffs sånger, " Tack för att du finns till Ivan ", du en av livets härligheter som förgyller mitt liv !
           Och vad sjunger Ivan just nu när jag skriver detta ? Ochi cherney ! Den vackra melodin kan ge mig härliga vibrationer !

Jaa, nu har jag lagt fotvandringen på hyllan..

 Det här  är det sista fotot jag tog på rastplatsen Röa broa, utgångspunkten för fotvandringen ! En annorlunda plats att odla blommor på !
           Vad som händer idag ? Jag ämnar gå ut o motionera som vanligt ! Gå min vanliga motionsrunda med handlande på slutet ! Eftersom jag inte vet vad som kommer o hända i dag ,trots det vanliga, så ser jag med spänning med tillförsikt fram mot även denna dag ! Denna dag då sensationslaget Örebro Hockey spelar hemma mot Brynäs !
Bara en sån sak ! Tyvärr kan jag inte se matchen men det går ju att titta på text-tv då och då ! V-75 program skall jag ochså hämta in på min runda !
                  Vardagen är mycket  "underskattad i vissa kretsa " ! Och även då det gäller att " titta på övriga världen " som även den består av human beings, andra stater , världsmusik o politik . intressanta kulturer, mm, mm, . En inhemsk "ankdamm " skall inte styra mitt liv men på denna blogg avhandlas den !
                 Och alla har vi  "smekmånader " men ledare för politiska partier kan ochså " komma ner på jorden " , typ ! O  "skåda verkligheten "  ! O få " uttalanden rescenserade " !

Nu kommer ett bildsvep från Luffaboleden !

 Luffaboleden ja ! Den liggeri Tiveden Den utgår från rastplatsen Röa broa . Dit kommer man genom att åka väg 503 mellan Askersund och Tived ! Idag gick Torsten och undertecknad den korta av lederna, den på 5 km ! I dag fick vi inte se några får( se inlägg innan ) i storskogen o vargarna höll sig på avstånd ! I Tiveden finns det nu en vargfamilj etablerad och någon varg har varit utanför Askersund och dödat nån älgkalv har jag för mig ! Dom här vargarna lär vara genetiskt viktiga  så vi får hoppas att dom får etablera sig i samarbetets anda.  Men korpar såg vi och hörde !
           Så här ser det ut vid Röa broa ! Här satte Torsten bilen och därefter gick vi iväg !
                 Här har vi kommit en bit på väg ! Och det här motivet fastna jag för !
             Det finns både stigar  o vägar att gå på. Och givetvis är det Torsten vi ser !
                   Jaa, jag tog många foton ! Svårt o välja ut vilka som är bäst !
                 Sådana här gårdar gick vi ochså på synhåll förbi ! Fotot  är något uppförstorat !
                     Och här ser vi nivåskillnaden på ett av avsnitten längs sjön !
                             Och här har vi kommit tillbaks till Röa Bro igen, vår utgångspunkt !  Och nån kopp kaffe med bulle som Torsten inhandlat hade vi druckit innan. Men nu blev det mackor till kaffet !
                   Det här var en härlig fotvandring med godtagbar längd på 5 km.! Vi kom överens om att vi skall göra  den här rundan till vår favoritrunda, passande lång ! Men vi hade ork till att gå mycket längre, men det här är ingen tävlan i att vara duktig ! Utan ett behagligt sätt " att uppsöka vår herres hage på ! Och vi frågade oss ochså hur det ser ut här när vi går här om 10 år ! Har vi något att förlora på nån sådan inställning ? Då är jag inte mer än 85 o Torsten 88 år ! Och i dessa Higgs osynliga tider så kanske " våra andar finns på plats ifall......?
                     Jag glömde ju själv o va med på bild !  Märkligt, men nödvändigt ?
 
       

Det slog mig plötsligt... vad spännande det blir !

Svenska valet? Ja, men det är ju ett år dit ! Jag tänker på Vm-kvalet i fotboll mot Österrike på fredag ! Mot Brasilien ? Det går ju i Brasilien nästa år !
                Jag återkommer till ett spänningsmoment senare med foton. Att fotvandra är alltid ett spänningsmoment ! Man vet inte vad man kommer att få uppleva ! Spänningen att fånga grodor i farmors ankdamm har man haft nytta av ! I positivitetens tecken ! Och  spännande var ochså , kanske inte för min mor,  att få se när dom hoppade ut från badrummet när hon öppnade dörren dit i hemmet ! Och jag träffade någon för några år sen som bodde i samma trapp på fyrtitalet i Örebro. Det hon nämnde först var när grodorna hoppa ut från vårt badrum ! Man sätter " djupa " spår här i livet hos folk !

Nyss hemkommen från en synlig miljö..

 
...och angående vibrationer av ett osynligt fält i rymden , Higgs partikel, så säger jag följande som jag sagt innan ! "Jag är inte tvärsäker på något vare sig jag är levande eller död och oroar mig därför inte " ! Och vad blir det nästa som upptäcks "mellan himmel och jord " ?

Sega gubbar är på väg ..

...om nån timme ! Och de sega gubbarna heter Torsten o JAhaN, 75 o 78 år gamla ! O dessa krutgubbar skall fotvandra i Tividen förbi vackra småsjöar t.ex. Någon varg eller lodjur hoppas vi att se... men dom har nog respekt för oss, och håller sig unnan !
     Nån sorts aktivitet ! Om Higginspartikeln har jag läst  ang. Nobelpriset i fysik. Tror ni allt är färdigupptäckt i vår värld ? Jag tror det är mycket " osynligheter kvar " ! Osynligheter som vår hjärna o datoriserade mallar inte kan räkna ut ..... ! Kanske alldrig ? Så att oroa sig " för allt "är inte min stil !
           En gång för flera år sen när Torsten och undertecknad var ute i Tivedenskogarna så såg vi dessa djur inne i storskogen. Och att se dessa får djupt inne i skogarna hade vi inte absolut inte väntat oss ! Dom levde nog ett farligt liv och några ängar med får såg vi inte närheten i gläntor och när bebyggelse uppenbarade sig ! Hade jag varit varg eller lodjur så hade jag naturligtvis slickat mig om munnen ! Grymt ?  Finns det nått grymmare än ....en del av släktet Homo Sapiens ?

Letar förstärkningar !

Löfvén letar förstärkningar ! Förlåt, det skall vara Löven, Björklöven !

Den matchen skulle man sett..

...på tv eller plats ! Jaa, Örebro hockey fortsätter att överraska i elitserien, Shl ! Uppe i Luleå leder dom efter 2 perioder med 3-1 ! I 3 perioden går Luleå upp till 3-3, Örebro gör 5-3 och Luleå får in en puck till ! Örebro vinner matchen med 5-4 !     Det är helt otroligt !
          Jaa, jag har faktiskt bott i Luleå på 50-talet ! Flytta dit 1950 efter uppväxten i Örebro dit jag flyttatde från födelsestaden Stockholm ! Sen har jag bott i södra Sverige tills för 8 år sen ! O nu bor jag i Närke igen ! Det är många ishockeylag man skulle kunna hålla på och jag håller på Djurgården, Örebro o Malmö, Mif . Och för 5-10 års en hade jag aldrig trott att det bara var Örebro som skulle ligga i Elitserien i dag ! Och ytterliggare en näsknäpp till dom s.k. experterna, journalisterna som sågat Örebro från början ! Sämst i serien ! Det är många matcher kvar men nu ligger dom bland de 4 första lagen !

Jag har ju en anhalt till att redovisa !

 Och efter besöket på  Örebro slott gick bussresan den 25 / 9 söder ut igen. åter mot Kumla ! Och vi besökte Stenarbetsmuseumet i Yxhult, Hällabrottet ! På foto ser vi förlagor i gips på stenarbeten ! Kortfattat kan jag berätta att stenarbetningen i Hällabrottet förkom redan under medeltiden och sträcker sig över följande århundraden med bl.a. ombyggnationen av Örebro slott och vid uppförande av ett antal kyrkor. Hela verksammheten på Yxhults stenhuggeri  upphörde 2004 ! Är man mera intresserad så kan man ta google till hjälp ! Och brochyrer får man givetvis på museumet !
 Det här är en modell av Hällabrottet ! Bilar synes så man kan väl tänka sig att modellen är från 30-40-talet .
Det var ju en väldig massa information o mycket att se på museumet ! Gipsavgjutningar gamla maskiner, namn mm. Men det som slår mig är hur orka människor med arbetet särskilt i gamla tider. Jag är full av beundran för människorna som slet i gamla tider ! Mest dom som arbetade med händer vare  sig dom var på Skofabriker, slott eller stenhuggerier  eller andra ställen ! Hur orka dom och hur kunde dom försörja sina anhöriga, o de många barnen ?  Hann dom " gnälla så mycket ! Och vill man  i nutid gnälla om klassamhället så är det upp till var och en !
       Karl den XVI Gustav är nog den konung som mest har fått anpassa sig till dagens samhälle ! Och även han har besökt detta museum ! Men naturligtvis retar det upp någon att jag har tagit detta foto  på hans namnteckning
 Och även drottning Silvia var med på besöket i  rättvisans namn . Och det är klart att " hon skall vara med på bild " Det får republikanerna stå ut med !
           Den här dagsresan som nu är  "avslutad defenitivt " var otroligt intressant för mig och andra !  En fantastisk återblick om gamla tider ! En återblick som väcker många tankar även om dagens samhälle ! Jag är nog glad att jag lever i dagens samhälle vare sig , vilket än arbete jag har ! Men att få växa upp på t.ex. medeltiden, spänningsmomentet finns ju där rent historiskt !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Det kan man förvåna sig över !

Jaa, " att kunskapen om det hela är dålig " . Det tänker jag på ibland när " man tar lobbyistiska och populistiska poäng "  bl.a. i svensk politik. Och bl.a fortfarande refererar till klassamhället !
                Nu är det ju t.ex så att i "hela världen blir folk sjuka o arbetslösa " ! Hur man än dividerar om välfärdssystemen " så finns dom i Sverige oavsett regim, nån hundring hit o dit, när det t.ex gäller pensionerna och sjukpenningen fås ju efter inkomst " ! Och bostadsbidraget gör att man inte kan komma under en viss summa i inkomst , när man är pensionär t.ex.
            Bromsen har jag pratat om. Det är den som gör att skattesänknigar inte märks så mycket oavsett vem som regerar.
             Man hänger hela tiden upp sig på skattesänknigar för de som arbetar och pratar inte om för svenska folket att Sverige har världens högsta skatter oavsett dessa ! Även progressivt !
 
          Sen har vi det här med den svenska fattigdomen som man tar politiska poäng på ! Gränsen för den räknas ut via % på nån uträknad medelinkomst ! Jaa, om nu svenskar som arbetar får löneförhöjningar så räknas alltså detta ut på den uträknade medelinkomsten. Vad innebär då det ? Joo, att folk är precis lika fattiga enl. uträkningen !
             Och jag vill tilläga att jag som ensamboende pensionär räknas till den fattigaste tredjedelen i Sverige ! Det tar man ochså politiska poäng på ! Och vill man " påskina att många människor är mycket fattigare  än mig i världen " så får man inte jämföra den egna fattigdomen med andra i andra länder " och får det hela till att man inte har empati för de fattiga i Sverige ! Då frågar jag så här  är inte de fattiga i andra länder ochså människor ? För att dom har det ännu fattigare ?
           

Det tål att fundera på !

Det är inget märkvärdigt med mig ! Men jag lever som jag lär ! Och särskilt har jag gjort detta i 8 år. Och genomfört det jag känt för o gett mig inpå o tagit ansvar för ! Innebär detta att jag är en egoist ? Nää, jag tror även andra tjänat på det ! Även ensamboende, äldre kan vara ett föredöme i livsvilans tecken !
Och jag skall be att få upplysa er om att varje dag tänker jag på anhöriga, kompisar o världen i övrigt ! Men det egna ansvaret får dom själva ta hand om och ta ansvar för ! Kanske jag " kan vara ett föredöme för någon " ?

Jaa, tänka sig !

Det var väder ute idag ochså, såg jag ! Men sen finns det ju människor utomlands som ochså ser att det är väder ute med skyfall, orkaner, tornados, o darrande,  brinnande hus mm.Och så är det ju här i världen ! O då tänker jag på dessa människor och blir oerhört ödmjuk ! Och tycker "egostiskt" att våra förfäder gjorde rätt som vandrade ända hit upp ! Men egentligen så behöver man inte gå så långt söder ut för att  upptäcka att även där kan dom få det värre än vi har det i  "högan nord i dagens väder ". Och så har det varit förr ochså när det t.ex. gäller jordbävningar ! Och jag ställer alltid frågan om vad är bra väder om man  "tittar utanför Sveriges gränser " ?
 
                Olika falla ödets lotter ! Men idag ser det ut att bli boule för min del ! Det är inget konstigt att spela boule i början av oktober ! Så länge vädret inte blir kallare o det blir regn ! Och när det gäller klimatet titta gärna på www.klimatescam.se , då  "ger jag dig chans att vända på myntet " !
           

Jaa, det kommer att bli väldigt spännande !

Vadå ? Joo, avslutningen i superettan i fotboll ! 3 lag som inte har råd att förlora nån match i princip i de 3 sista omgångarna som inleds efter VM-kval uppehållet. Men troligtvis så går 2 lag upp och 1 får kvala ! Men så här ser tabellen ut just mu för de 3 i topp efter Sundsvalls o Örebros vinster ! Falkenbeg 55 poäng , Örebro 54 o Sundsvall 53 ! Vilket lag som får kvala av dom ? Falkenberg har väl aldrig varit i sånt här läge nån gång ! Kanske det blir dom ?           Och Örebro tog 3 poäng när dom bäst behövde dom !

Det blir väldigt intressanta matcher !

Vilka då ? Joo,det är nämligen så att alla de 3 topplagen är i farten i superettan i fotboll ! Och i en match möts Sundsvall och Falkenberg ! Och Örebro Sk möter Landskrona hemma. Skall det bli oavgjort för 8 matchen i rad för Örebro. I så fall bör kanske Falkenberg slå Sundsvall eller spela oavgjort mot dom ?
     Väldigt viktiga matcher är det och en går i TV, den mellan Sundsvall o Falkenberg ! Jag håller tummarna för Örebro förståss ! Hmm, detta gäller herrarna , annars får jag väl på öronen av de oinvigda feministerna !?

I kväll kommer ytterligare ett program om klimatet !

   I Sveriges television ! Naturligtvis i andemeningen att " sätta kraft i teorierna om jordens undergång " !  Som inte finns facit på. Naturligtvis ger det mest tittare i det destruktivas värld ! En sak som dom dock framhåller är  att avsmältningen på Grönlands is råkat ut för dagens problem/ situation  även år 1889., man får ju lägga in brasklappar lite varstans som t.ex.IPCC ! Naturliga cykler pratas det om ! Och var det  så mycket kolkraft, bilar o människor på den tiden ? Nej, nej, nej ! Ibland så " skyller man på människan o ibland på cykler som varit i 600 000 år " ! Jag för min del tror att samspelet mellan jorden, solen och månen ger cykler " med eller utan vetenskapsmän med olika åsikter och med diggande av olika energigivare " !?

Så är det ju naturligtvis !

Att man även när det gäller politiken så har man hopp o förtröstan i en demokrati där skilnaden inte är så stora om " man ser till helheten " numera ! ! Och jag tror ingen  politiker " väljer att satsa på fattigdom "  som en del " eminenta journalister  uttrycker det när  dom  jagar den elaka högern " !
        Kan man kalla det här en start på valrörelsen i gårdagens Agenda ! Njaa ? Jag såg inte debatten för jag koncentrerar mig på dom nära valet ! Men en del rubriker har jag sett innan på bla.Svt-text - LO-DISTRIKT VILL SAMMARBETA MED V-, 6 av dom ! Sedan kommer sist på inlägget följande text -Majoriteten av Lo-distrikten är skeptiska till samarbete md Miljöpartiet- ! I en del media "slår man sig ju för bröstet " när man kan räkna ut via väljar- undersökning, att enl. den kan Socialdemokraterna o Miljöpartiet bilda regering. ungefär som det skulle vara just nu !?
Jaa, då har dom inte nämnt vilka som kan bli vågmästarparti ! Ett parti som med miljöpartiet tävlar om att vara 3 störst i Sverige, Sverigedemokraterna ! 
        Sen har vi ju det här med kärnkraften som jag och även den socialdemokratiske ledaren tycker har många fördelar bl.a. 0 koldioxid-utsläpp ! Åtminstone tyckte ledaren det när han var ordförande i Metall !
              I Alliansen är det 4 partier som samarbetat under svåra år för världens ekonomi ! Jaa, ekonomin går väl tyvärr inte upp som " ett skott " inom ett år.! Vem, vilka tänker den socialdemokratiske ledaren o hans parti samarbeta med ? Ledaren för Socialdemokraterna får det inte helt om han vinner valet ! Och och i så fall får man se om han t.ex. vågar höja skatterna som redan är högst i världen i "proggresiv " anda " !

Innan jag nu går ut o motionerar...

....som ju har den förutsättningen " att man återigen kan se att det är väder ute " så kan jag prata om att jag INTE såg debatten mellan partiledarna o blocken i Agenda igår ! Varför inte det då ,Jahan ! Joo ,nyttan av dom har jag bara nån vecka innan valet som ju är nästan ett helt år till ! Såvitt jag förstår så kan ju den tilltänkte oppositionsledaren inte komma med några som helst " funderingar " över vilka han vill regera med och var dessa partier står och vad dom själva vill ha igenom i regeringsställning ! Nu blev det väl mest " pajkastning för att ta politiska, lobbyistiska o populistiska  " poäng  ?
           Jag som har förmåga " att titta på 2 årtionden tillbaks ser likheterna i retoriken mellan socialdemokraterna o alliansen ang. bl.a. arbetslösheten ! Vad beror det på ? Jo för arbetslösheten/ ungdomsarbetslösheten var även hög 2005 ! I bättre tider i världen !
        Detta tänker jag att ta upp en gång till ! Det här med " att trilla mellan stolarna " som det gjordes stor affär av 2010 innan valet. Jag har för mig att statsministern i en debatt fick stå till svars för enskilda fall, 3 st, som ledarna för oppositionen tog upp ! Det där tyckte jag otroligt illa om ! Dessutom finns det ju sånt som heter sekretess. 
         Jag kommer återigen att visa nedanstående statistik på bild ! Om några ochså  "trilla mellan stolarna " så var det väl vid socialdemokraternas tid vid makten ? På den tiden var förtidspensioneringarna av , gammal som ung,  ett sätt att få få bukt med de länga sjukskrivningarna o den höga arbetslösheten   "som statskassan inte räckte till att betala " ! Det var  billigare för staten att förtidspensionera en otrolig mängd människor ! Närmare 740 000 ! Om ni tror att inte många av dom "  trilla mellan stolarna " så tycker jag att ni  "stoppar huvet i busken " Och vem glömmer inte dåvarande arbetsmarknadsministern Hans Karlsson som fick  "stå i media  och röd i ansiktet fick förklara detta " !
            Att " skipa rättvisa " gäller även inom politiken ! Det tycker jag som liberal !
 

Då var det måndag igen !

Om jag har något o klaga på ? Nää,  ny vecka som är spännande o se vad den ger bl.a vädermässigt !
 
     Det är alltid kul att titta på fakta. Så här var vädrret i slutet av oktober 2011 ! Och idag har Askersund 13 C o molnigt , München 9 C sol, Moskva  7 C o sol, Beijing 24 C sol o Sydney 17 C o sol !!  ! Vet ni vad jag är tacksam över ? Joo, att jag såg att det var väder ute ! En del tar det kanske som en självklarhet vare sig dom bor " i Korpilombolo eller Baku " !?
 Så här var vädret i slutet av oktober 2012 då ! Jag antar väl att alla vet att rött betyder över medeltemperatur o blått under !?
Och då går vi till nuet igen ! Idag har Grise Fiord - 17 C o sol, Verkhojansk - 12 C o molnigt, Nuuk- 3 C och Mc Murdo Stn - 18 C frigid ! Jag följer dessa platser varje måndag och dessa fakta " kan inga vetenskapsmän " förneka ! Bevis för saker och ting har man väl inte för sånt som kommer i framtiden, varken när det gäller en själv eller klimatet ? Och bilderna är från SMHI:s hemsida !

Fotboll går hem överallt ! ?

Ja, verkligen ! Och nu börjar matchen mellan West Bromwich och mitt favoritlag Arsenal ! Rapport i halvtid kommer från surfplattan !
Jaa, Arsenal ligger under med 1-0 ! Dom borde ju gjort nått mål men föll tillbaka o började slarva mot slutet av halvleken ! Men det är förvånande att Arsenal kan ligga i topp med alla skador dom har ! 5 klasspelare borta !
 Ok, jag kommer tillbaks med vad jag tycker om det hela när matchen är slut !
   1-1 blev det ! Jag är nöjd ! Fortfarande har bara Arsenal förlorat en match denna säsongen , första matchen ! Inräknat Champions L . Och det sämsta med matchen var domaren som blåste för mindre förseelser och lät större begås ! Och Arsenal leder ligan ännu !

Det har jag !

Tänkt ut hur jag skall handskas med mina bloggar ! På den här försöker jag lägga tonvikt på det som" händer i Sverige den andra i världen " ! Världsmusik kan jag bara lägga ut på den andra ! Och egna videoinspelningar ! Naturfoton blir på båda ! Klimatet avhandlas på båda ! Så där nånting blir det !

Jaa, det finns ju kryddor i tillvaron..

..som hjälper till för entusiasm o livsglädje bla. annat " från rötter till  barnbarn " !. Och i mitt fall även Världen, världsmusik o sport !
             Jaa, hade jag inte fått titta ut i Världen symboliskt eller med positiv längtan efter att besöka den " i stort o smått " så hade mitt " liv varit fattigare " ! Visst har jag besökt delar av den " både på nätet " o i verkligheten men nu gäller annat än " bad ,vita sandstränder o palmer " ! Nu blir det folket jag främst vill träffa, det kommer jag inte att ha några som hellst problem med . Det tacklar jag bl.a. med att för mannen från Makedonien prata om att jag lyssnar på bandet Bioritam. Det har jag redan gjort, och vilken respons jag fick !
              I går vann ju Örebro en poäng mot MoDO i SHL, elitserien ! Skriver hellre det än att dom förlora två ! Modo är på uppgång, tror jag ! Örebro är nykomling ! Så därför  är jag nöjd med att dom fortfarande ligger på slutspelsplats !
          Och  nu snart kommer jag i en följd se 2 matcher i Premier League  ! Och i en av dom spelar Arsenal ! Får se om " rökaren " är med ? Senare har vi Fader Brown och två andra deckare på menyn !
            Och en av bröderna Klitschsko vann  vm-matchen i tungvikt  mot ryssen Povetkin överlägset ! Bröderna från Ukraina är överlägsna i var sin  " klass" som WBO eller vad dom heter  ! Har lovat sin mor att aldrig gå upp i ringen mot varandra !

Det har jag inga bevis för !

Vadå ? För hur mitt mitt liv blir i framtiden ! Jag har däremot bl.a. bevis för hur det är just nu, när jag skrev detta för 10 sekunder sen, hur det var på min härliga motionsrunda som jag avslutade för 1 timme sen ca ! Jag har ochså via minnen ,skrifter, fotografier o fakta, bevis för hur det var när jag levde under tiden"  från tiden i Farmors ankdamm tills nu " !
            Jaa, utan att man har bevis  för framtiden varken för människorna, Sverige , Världen o klimatet så negativiseras allt från " nuet till evigheten " ! Delvis med politiska, miljöpolitiska förtecken ! Kan det vara bra för ett lands befolkning , psykologiskt ? Mycket av detta ständiga negativiserande är medias " förtjänst " !
          Jag kan hitta positiva saker för mig själv, Sverige, Världen o klimatet, men är det lönt att skriva om det ?
           " Bevisen för det motsatta är ju redan framlagda " ! Men jag väljer banne mig vägen att utan bevis se positivt på mitt liv o framtiden ! Sen är det upp till er att välja vad ni vill göra !
               Och är det sånt här som kallas för en brasklapp ? 50 år till 100 år framåt, ser det bättre ut än befarat men........... !
 
 

Det har jag !

Empati för dom som är sjuka men inte för dom som är friska o ständigt gnäller !

Jaa, det är jag bl.a.!

Stolt över alla mina barnbarn t.ex ! Det är ok ! Som börjar närma sig det tvåsiffriga ! Detta betyder inte att jag ochså stundtals är stolt över mig själv  ! Och om man tycker det så kommer man till ett ständigt problem "Jantelagen med inbyggt avvund" ! Det är ju inte bara "skitsnack från min sida " ! Det är nämligen så att bl.a. det här med eget ansvar enligt min mening är en av  " bristvarorna i vårt land " Det är väldigt lätt att skylla allt på " politiker o alla andra " oavset. Och det beror delvis på " utopiska löften utan verklighetsförankring " o inte alltid på hur man själv tacklar saker" oavsett man är fattig eller rik " . Vad beror det här på ? I ett land som har det bättre än de flesta oavsett regim o då tar jag inte, tycker jag ! Inga krig på länge, ständiga uppgångar i världsekonomin till  för ett par årtionden sen, ständigt " politiskt ältande om fullständig rättvisa o jämlikhet med ett fortsatt ältande om klassamhället  vilkert gör att " grannen är suspekt för att han har det bättre " , typ. " Oavsett om han har slitit o jobbat ihop sin miljon eller kanske t.o. m. vunnit på Kombilotteriet ? " Och välfärdssystemen är bland de bästa i världen o skatterna och våra proggresiva skatter forfarande de högsta i världen. Och i ett samhälle blir en del arbetslösa "upp o ner" beroende på tiderna i världen och människor blir ochså sjuka ! Kan alla " ha det lika bra då " ?
                    Observera årtalen ! Och nu ger jag " järnet för att hålla mig frisk " oavsett regering ! Det kan även damen som går ut med rullator sträva efter i " ett samhälle där det finns olika individer  Oavsett rikedom eller fattigdom, oavsett friskhet eller sjukdom " !

Så är det ju bara !

Hopp o förtröstan är  ju en av mina kategorier. Hade jag inte tänkt i dom banorna så hade jag nog inte levt som jag gör med den livslust jag har. Och man tar nog inte i om man lägger till fighteranda  i det hela, vare sig man bor i " Korpilombolo eller  Baku ". Det är ochså personligheten. Och den upptäcker man " nyttan med " och får man väl mer o mer på plats ju äldre man blir !
            Motion ja ! Sanningen är den att jag sen jag kom till Askersund motionerat mer än någonsin  ! Och då blir det under vintern motion måndag, tisdag onsdag torsdag fredag, dom andra årstiderna på söndagar måndagar onsdagar torsdagar fredagar. Ändringen till vinterdagarna beror  på mycket vintersport i TV på söndagar och ingen boule på tisdagar. I åtta har jag hållt på så här och det har jag naturligtvis vittnen på., dom jag känner o möter ! Bortrest ? !0 dgr om året, ca. Och skulle jag någon dag vara bortrest så är det till Örebro ! Och sen har vi ju " det vardagliga gåendet o cyklandet " om skall till stan på em t.ex. För jag motionerar på förmiddagarna !
                 Det som jag är är OTROLIGT ÖDMJUK över är att jag på dessa år inte legat nedbäddad i influensa eller haft nån annan " vardagssjukdom " mer än lite förkylningar nån gång utan feber ! Jag har haft 4 gallstens anfall ! En gång fick jag ta mig till akuten i Örebro och ta smärtstillande och avslappnings sprutor . Men nu har jag aldrig några sådana anfall längre ! Bara nån känning !
                    Glöm inte ordet ÖDMJUK när jag berättar detta ! Men det är som jag brukar säga ibland , har vi inte " gångargener i oss sen urminnes tider " ? Åtta år var det o på väg mot sitt 76 år. Då är man som sagt både ÖDMJUK o NÖJD ! Oavsett.... med sitt liv !
          Jag " kan inte rå för det " ! Men om en timme kommer jag att gå ut o motionera i " min " vackra natur, har jag tänkt mig  ...... igen. TRON på det man gör gör mycket ! Det blev många JAG i skrivandet  men det handlar ju om MIG !
              P.s. Jag har haft ryggskott en gång och har lite vardagsont i vänsterhöften ! Men det har aldrig hindrat mig från att gå ut ! D.s.

Omstarter, omstarter o omstarter !

Det är väl det man mest kommer ihåg från dagens V-75 ifrån ! Både i lopp 4 o 5 ! Om jag vann nått ? Nää !

God morgon, godmorgon på er !

Hopp o förtröstan var det ! Jag har hellre det än att jag " negativiserar mig ner i underjorden " Eller i haven kanske !
      Jag vänder gärna på saker o ting. Det pratas ju som sagt om att haven skall gå under !? Då vänder jag på detta i " min enfald " beroende på att jag ochså läser att det gjorde haven även för 55 millioner sen. " Hur kunde dom det ? Då fanns det ju varken bilar eller människor " !
          Men idag har jag min sportlördag med dagobertsmörgåsar ! Med V-75 tippande,tittande på loppen, fotboll, hockey och sen såg jag att det vare en vm-match i boxning senare i kväll. Med nån av bröderna Klitjko och en rysk utmanare !  Intressen ja ! Det har jag ju många som ni förstått " från Världen, Världsmusik, egen sång,,sport, politik, natur, foto, djur bloggande o egna ställningstagande med filosofier mm. 
                 Med sådana intressen förstår ni kanske att jag hellre  väljer den  "positiva banan i mitt liv än den negativa " , där man bara letar efter fel " .  Och idag är jag så upptagen med kul saker att det kuliga att skriva på denna blogg kommer i skymundan ! 

Jag är förtjust !

120 sidvisningar o 75 besök på bloggen idag !

Det kommer jag inte att missa..

..Von Svenssons kläder som gått på tv häromdagen. Har precis sett det på play ! Bl.a. såg jag en trevlig intervju med Håkan Juholt om hans klädval som fick en del kritik ! Jaa, kläderna har nog mer betydelse än man tror ! En del har man ju förstått det förståss !

Jag tror ju inte nån partiledare i en demokrati är ute för att " fördärva folket " !

Och jag ogillar starkt när vissa partier " tar patent på orden humanism o empati " ! Alla ? vet ju hur det gick i det norska valet !? Skulle då merparten av väljarna som röstade mot " rätt parti " vara ohumanistiska  o oempatiska " !
            Nää, ursäkta " det var ju en statskupp " !
                Nää, inte ens jag är ohumanisisk eller oempatisk ! O är det nån som tycker det så är han eller hon välkommen hem till mig ! Fotot taget för ca 3 år sen och mannen kan lika gärna kallas för Jahan ! Eller Johannes ! Joo Jan ,Jahan o Johannes hänger ihop ! Det passar mig bra !
 

Svettigt för Reinfeldt i ny väljarundersökning .

Följande rubrik såg jag på en av kvällstidningarna. Jag tyckte inte han såg särskillt svettig ut när han blev intervjuad på videon nedan ! Man skjuter naturligtvis in sig på det största partiet i regeringen, det begriper jag som liberal " medlem av regeringen " Hi, hi ! Och när man skall riktigt sätta statsministern på plats, då kallas hans parti för " elaka högern " och statsministern kan i " aftonblaskan  beskrivas som att han tar från de fattiga barnen ! Nähä säger nån, joo då, jag skrev till reportern som skrev det ! Om man nu ger sig tid att titta på 1997 så framkom det av Rädda Barnens statistik om fattiga barn i Sverige att det året var barnfattigdomen bland de högsta i nutid. Vem stal från de fattiga barnen då ?
           Väljarundersökningar ? Är det inte på valdagen som allt avgörs ? Det är ca 1 år till dit ! Jag vill påminna om att när det var ganska lång tid kvar innan valet 2010 så ledde oppositionen med ganska stora siffror !
         Och jag vill påminna de allt mer, enligt min mening, oppositionsvänliga  reportrarna som hänger upp sig på väljarundersökningarna att Sverigedemokraterna hade 10 % häromdagen i en av " femtielva " undersökningar ! Vågmästarroll tycker jag det pekar mot om man skall ta siffrorna på allvar ! 
   Och om de dåliga tiderna för ekonomin i många länder fortsätter så kan jag garantera att om den andre statsministerkandidaten vinner valet 2014, så kommer han säkert svettas minst lika mycket som Statsministern. Nähä ! Jodå över alla sina utopiska löfte och över Miljöpartiets ännu större skattehöjningar !!!

Det här tar jag med överallt !

Det här tycker jag om ! Det är taget från Insändare Nerikes Allehanda. Och jag vill påpeka att även hos minoriteter är " alla inte Änglar " Men det är inga hos majoriteter heller !!!!
 Jag har ju sagt innan att jag har något från min mammas, min mormors gener som inte går att komma underfund  med ! Eftersom inga uppgifter på dessa finns innan 1800-talet o innan dess är det bara namn o födelsedatum o födelseort ! Men min mormor o mamma var bevis på andra gener ! Via utseendet !
          Valloner ja, det har jag pratat om innan. Dom tillhörde ochså den minoritet som vi i Sverige via Rasbiologiska institutet mätte skallarna på, förutom Romer, Judar, Samer m.fl. " mindervärdiga " ! Rasbiologiska institutet det las inte officiellt ner förrän 1953 ! I sammahanget kan man ochså fråga sig om skallen mättes på min döde svärfars mors skalle !

Det kan man ju fundera på ?

Det är väl som att slåss mot väderkvarnar !? Men att framhålla det som är positivt hos en själv o andra och i landet Sverige är  ett sätt att motarbeta medias vurm för att bara framhålla elände o negativitet i landet, delvis med politiska förtecken ! Hjälper ni mig med detta?
                Jag har varit o besökt flera privata sjukhem och dom verkade fungera lika bra som andra ! Typ sådana erfarenheter !

Det måste jag tillägga till föregående utlägg !

Det här med facit ja ! SVt-text : Enligt professor Jon Havenhand  så har det tydligen funnits en stor utrotning av världshaven som hände för 55 miljoner år sen ! 
           Men då fanns det ju inga bilar o människor på jorden ?

Frågan är ju om man vågar gå ut ?

Så eländigt som allt beskrivs att vara o bli, när det gäller bl.a. klimatet ! Joodå, det skall motioneras idag !
          Jag är ingen vetenskapsman som kan förlita mig på datoriserade mallar för morgondagen eller 50 eller 100 år framåt. O då är man väl en " knasboll " som tänker på  sitt sätt ! Men det gör jag för jag litar bara på det jag har facit på , och för att jag vänder på myntet i alla sammanhang,o tittar på sidan som det finns positiva saker på !
          Vad förväntar man sig när det gäller klimatet när det bor  7 miljarder människor  i det modernaste samhället någonsin på jorden som ingen " av elakhet har skapat " ! Många av oss gör vad vi kan, sopsorterar, köper bilar med elenergie, med miljödiesel mm,mm, ! I en värld där fattigdomen minskar och " alla vill ha det lika bra som alla " ! Det är lätt för oss i Sverige som " pekar finger mot andra länder " att slå oss för bröstet " även om ett oppositionsparti " som går upp och ner efter ozonhålets storlek " påpekar att nuvarande regering inte gör vad dom kan ! Det är ju lätt att ta politiska poäng o förtränga att det finns länder i världen som har 120 ggr fler  innevånare än Sverige o som vill ha lika bra levnadsstandard efter att människorna varit väldigt fattiga !
              Nu KAN det ju vara så att havsisarna inte smälter som befarat, det KAN ju vara så att temperaturen på jorden inte stiger så mycket som  befarat.! Men vad kommer då istället " från de datoriserade mallarna " ? Joo, nu KAN livet i världshaven vara på väg att brytas ner i snabbare takt än nogonsin tidigare, säger en rapport från IPSO ! Det är så många sådana här organsationer som kallar sig för vetenskapliga som räknar ut allt möjligt så det " går runt i huvet på en " ! Tro inte dom gör det gratis ,o " det går säkert en väldig massa papper o energi åt " ! Till detta stora antalet datoriserade mallar som kommit fram till att " vi får nog ha med ordet KAN, kanske !
          Och det är bra att hålla hjärnan igång, på alla sätt ! O inte göra allt till SVART ! För mig och mina medmänniskors skull !

Det är ju kul att titta på tabellerna !

För oss som håller på Örebro i fotboll och ishockey ! Örebro sk ligger tvåa i superettan och Örebro hockey fyra i elitserien, SHL ! Visserligen går återstående matcher i kväll i hockeyn men ändå. Sen är det full omgång igen i morgon och då möter Örebro hockey Modo hemma ! 
          Jaa, det blir en spännande höst o vinter när det gäller hockeyn o fotbollen.Och Malmö ff ser ut att vinna allsvenskan, det har jag inget emot. Jaa, kryddor i mitt liv oavsett, vare sig det bos  i " korpilombolo eller Baku " är bl.a. världsmusik o sport. O nästa år när det gäller idrottsvärlden, ja det får ni själva räkna ut vare sig Sverige " är med eller inte " . Nästa år ,är det nått att älta om nu ? Jaa, det kan man kanske om man har en positiv tillvaro i nuet ? Och vi är ju faktiskt i oktober ! Och det skall ni ha klart för er ! En medfödd entusiasm försvinner inte med att " man rör på sig " ! O vidgar vyerna oavsett ålder !

Var finns sanningen om de smältande isarna !

I Arktis o Antarktis ! Jag tittade på morgontemperaturer på platser i Arktis ! Grise Fiord Alaska  - 13 C, Verkhojansk i Sibirien -15 C ! Nuuk sydvästra Grönland 3 C ! I Antarktis Mc Murdo Stn  -20 C frigid ! Man får så många motsatta uppgifter emellanåt. Men man har ju själv ögon att se med när man ser hur temperaturen är på mina utvalda platser som inte betyder att dom mest kalla platserna ! Jag har utvalda platser som jag tittar på året runt ! Och då undrar jag , var ligger sanningen om de smältande isarna ? Och så vitt jag för står så betyder frigid väldigt kallt ?

Banne mig, vann dom inte igen !

Att så Linköping hemma var ju fantastiskt bra av Örebro Hockey för Linköping är ett topplag o dom slog HV idag med 6-3 : Men Örebro slog Frölunda borta med 3-0 ! Nu har det väl varit så många matcher i HSL att laget inte blir undeskattat längre ! Och Leif Boork som dömde ut dom totalt innan serien, skulle bli överlägset sist har " fortsatt ett surt äpple att bita i " ! Grattis Örebro ! Dom har fortsatt allt att vinna för dom har överträffat alla förväntningar , hittills !

Stort gap mellan blocken !

Det kan man ju läsa nu varje vecka i opinionsundersökningar från alla håll ! Och samma budskap hela tiden, Stort gap mellan blocken ! Och ibland följs siffrorna av " ej statistiskt säkerställda " ! Det måste ju kosta pengar för media att hela tiden ta in dessa undersökningar " med braskande rubriker ". Och ett system i ett samhälle där media " tar ställning "  är ju att banka in siffror i folks medvetande !  Vi vet ju alla vilka som är de största partierna i Sverige ! O nu är det som var på andra plats som är på första enl. undersökningarna !
    Och vad som inte pratas om i SVT- TEXT källa tv 4 Novus är att Sverigedemokraterna har 10 % och nu är större än Miljöpartiet igen som har 8,3 % ! Visserligen är trenden den att att gapet växer mellan blocken men det har det gjort förr och sen när valet närmar sig har det inte varit helt självklart ! Och skulle nått av de mindre partierna gå under 4 % i undersökningarna med siffror " ej statistiskt säkerställda " då " bankas det ständigt in i folks medvetande ".
              Vi lever ju i en demokrati ! Undertecknad är LIBERAL men siffror på 10 % för Sverigedemokraterna behöver inte betyda  att alla som valt partiet är invandrarfientliga ! Det är kanske den misslyckade entegrationen som ochså spelar in ! Jag själv är inte invandrarfientlig, som sagts många ggr., för även bland invandrarna är det en minoritet som fördärvar för en majoritet ! Och det är nog tur att inte de 2 ledarna för de största partierna kan avlyssna alla sina väljare ! Det är bara så att invandrarfientlighet tyvärr inte bara finns i ett parti !
  I nått land i Europa är det förbjudet med väljarundesökningar till en viss tid innan valet, tycker jag att jag läst ?! Och de olika instituten kan ha ganska olika siffror just när det gäller småpartierna som " hackar " kring 4 % !
            Som sagt jag unnar nuvarande regering " semester " efter valet 2014 ! Det kan inte vara roligt att se siffrorna försämras efter 2 år vid makten på grund av t.ex bankkrisen i USA ! Och dessutom skall det bli intressant att se om Sverigedemokraterna får en vågmästarroll efter valet 2014 ! Hoppas inte den ekonomiska krisen förvärras i Världen oavsett vilken regering det blir hos oss !

En del åhörare var det !

                 Och det lästes både dikter o sjöngs ! Och åhörarna som var pensionärer som jag, lyssnade o sjöng med ! O vi var 3 män där framme vid mikrofonen som  " stöttade upp "  ! Dessutom sjöng vi solo var och en efter varann på en rolig text på luciasången. O då sjöng vi liksom efter varann. Bengt sjön rad 1, Olle rad 2 o Jan rad 3 i versen . Och så sjöng vi en rad alla 3  ! Och så gick det till en 6-7 ggr. Så nu har jag för första gången sjungit strofer ensam med en mikrofon ! En blir aldrig för gammal för o pröva något nytt. Som åhörarna skrattade åt o tyckte om ! Tyvärr så fick jag inte texten med mig hem. Men texten handla om Ullared !
                  Och nu får jag in o "titta vad som hänt " i världen ! En värld som inte går och isolera sig ifrån med " skygglappar " på ! Och det hela föregick på  norraBergens äldreboende i Näckrosens samlingsal i Askersund !
 

Det tycker jag var bra gjort !

Av Örebro hockey att studsa tillbaks o vinna över serietvåan Linköping med 3-1 i shl, elitserien i hockey ! Väldigt bra gjort ! I kväll möter laget Frölunda borta i Göteborg ! Har vi tur så får vi se det på TV Rolf i Örebro ! Kanske det är just Rolf o jag bara som förstår andemeningen av detta ! Jag ringer upp när det ger sig ! Efter matcherna ! Som vanligt vi brukar göra ! Viken poesi !
Och den här betydelsefulle farbrorn som jag kallar för Herr Sol lyser även idag, vare sig det är molnigt eller ej ! Vad tror ni är mest betydelsefullt för jorden o världen, " Socialdemokraterna, Moderaterna eller Herr Sol " ? 
          Tänk vad man kan få till det  bland och om en stund skall jag gå o sjunga ,O sole mio ! Eller åtminstone värma upp med denna för mig " betydelsefulla symbolik o realitet " !

Jaa, det har jag !

Mer tid o  "reta upp folk här på bloggen " I Ingen motion i naturen i dag på fm ! I em.skall jag/vi sjunga för pensionärer som kommunen har ordnat träff för och det är " min " pensionärsförening som " har  hand umet den här månaden " ! Och möjligt är ochså att en man kommer och och sätter på nya termostater på elementen. Detta sker just nu i husets lägenheter. Kanske jag hinner ta en sväng på den stillastående cykeln ochså, spinning !
                 Ja,  det här att konstatera o tycka o våga göra detta "o visa vem man är " verkar gå mera hem på denna blogg ! Fler besökare o sidvändare ! Det verkar gå hem bättre än " vackra foton o gull i gull " ! Men detta slutar jag inte med ! Nån måtta får det vara !
 

Så är det ju bara !

Undertecknad tillhör ju en minoritet i Sverige ! Dels är jag pensionär , stor grupp visserligen, minoritetet o minoritet,men  2 miljoner pensionärer finns det ca 20 % av befolkningen, Men jag tillhör en politisk minoritet för jag röstar varken med socialdemokrater eller Moderater !
              Den nuvarande regeringen fick ju en lysande start 2006 ! Då arbetslösheten sjönk o liksom de förtida pensioneringarna ! Men redan efter 2 år börja det knaka i fogarna på världsekonomin ! Men detta förträngs ju av en del ! O då började ju nedgången ! Trots detta  har ju Sverige kommit lindrigt undan motför många andra länder !
                     Har man en regering som jobbar i motvind på grund av hur det sett ut i världen i ca 6 då hade jag tyckt det var skönt om nån annan hade tagit över ! Det är ju inte så långt till  2014 ! Det är  val om inte ens ett år ! Då kommer vi antagligen ha samma bild i världen ! Jag tycker det skulle bli väldigt intressant hur det går om oppositionen tar över eller vågar någon " gå över blockgränserna " ? Men hur som hellst så blir det inte då  samma vilsamma läge som att vara i opposition "o via enskilda exempel få allt att se sämre ut för inte just jag har makten " !
                    Och jag vill påminna er om hur det gick i Norge " som har sin olja o inte är med i EU " ! Ja,ja, visst är det en demokrati i Norge !   Ahh, vi får väl ta fram det " bevingade uttrycket för Norge ochså , "det kändes nästan som en statskupp " ! Tror ni det blir "nästan nån statskupp " 2014 ?
                      Jaa, jag har koll på fakta som vanligt ! uttrycket  "det  kändes nästan som en statskupp " uttalades efter valnatten 2006. Jag hörde detta uttalas i radion , dan efter som sagt !
                            

Jaa, åter en ny dag när man kan se att det är väder ute..

 
Jag har ju ingen stressig tillvaro precis med grundbultar i levendet som hjälper mig ,vare sig jag bor i " Korpilombolo eller Baku " ! Eget ansvar är en av grundbultarna. En förutsättning för tillvaron och för andra i ens omgivning är väl ändå att man är vän med sin egen personlighet " som består av en massa dna o gener " sen miljoner år o då tänker jag enbart på människans utveckling ! Jag använder ju mitt intresse  för Världsmusiken till att ta reda på andra länders kultur och dessa människors sätt att leva och deras omständigheter !
          Jag tror man får göra detta för att förstå att oavsett regering så är Sverige mycket beroeende  av vad som händer i omvärlden " och ibland blir det retorik o smutskastning  i den svenska lilla ankdammen utan verklighetsförankring i syfte att ta politiska poäng " ! Jaa, oavsett pensionssystem " bromsar, skattehöjningar, skattesänkningar ". Våra pensioner är ju ochså beroende av hur det ser ut i omvärlden !
            Och om man ser Jorden/ Världen i sin helhet om rättvisa o  så får man nog stå ut med trots ständiga utopiska löften sen anno dazumal om t.ex. fullständig rättvisa o jämlikhet ! Och det här med människans lika värde ?  " Har det bara med pengar o göra o klasskamp ?
        Och sen som den realistiska optimist jag är " så  vet jag att aldrig nån politiker oavsett agitation o löften att kunna mota in 200 stater o 7 miljarder människor i samma fålla ". Om alla människor  " haft exakt samma gener, aldrig blivit sjuka, tjänat lika mycket, tagit lika mycket ansvar, haft samma yrken mm, mm inte ens då hade det gått för människor har inte samma ideer om saker o ting oavsett "
              Det här kanske man ochså skall tänka på " i den svenska ankdammen " !  I Kina är det just nu 1,3 miljarder " som skall bli jämlika o utan orättvisor " I Indien 1,2 miljarder, USA 316 miljoner, Indonesien 248 miljoner,och Brasilien 195 miljoner. I dessa länder lever halva jordens befolkning ! 
           Epoker o dynastier o maktcentra har skiftat under år-tusenden ! Vad jag tänker på ? Indien o Kina ligger ju inte så långt ifrån varann. Och Indien lär om några årtionden, nått, gå om Kina o bli störst i världen.
               De svenska politikerna bör nog tänka lite mera " globalt " innan när dom övertrumphar varann i löften om t.ex "minst arbetslöshet i världen " !!

Du milde !

Manchester City är ju inget dåligt lag men oj vad håller på att få däng av Bayern München ! Tycker jag och mln surfplatta !

Jag har alltid ett motdrag till dom som sätter grupper mot varann..

..o tar politiska poäng på det ! Det är solen ! Den är " så orättvis att den lyser över både fattig o rik " Själv är jag långt ifrån rik ! Men solen har nog kommit underfund med att " rika ochså kan vara humanistiska o empatiska o göra rätt för sig " och gör därför ingen skillnad !
              Jaa, det här fotot är taget idag " och solen lyser trots, ve o fasa det varit så kallt i natt " ! Men " drog ni inte täcket över er " ? Efter dessaa " symboliska tankar " så vill jag upplysa om att det kommer ännu en fin match i Champion Leauge i kväll ! Den mellan Bayern München o Manchester City !
         Motionen gick utmärkt och jag handlade bl.a Chicken Kiev på hemvägen ! " Hur kan man vara så dum så man handlar nått från Kiev ". Aha, men jag vet åtminstone var Kiev ligger !
        Jaa, jag trivs bra med min tillvaro , därför vågar jag sticka ut hakan ! Och har man en bra barndom så trivs man nog med att vara en globetrotter ! Och då har man gjort en bra insats när man bott på samma ställe i 45 år, med bla. passande av egna barn o deras barn !  Och då har man rätt till egna ideer vid 75 års ålder ! Vare sig man bor i " Korpilombolo eller Baku " !
 
 

En sak till !

Innan jag går ut ! Jag hade inte bangat för att ställa följande fråga till Reinfeldt eller Löfvèn ! " Tror ni på allt populistiskt som era lobbyister skriver åt er i den mån av att ta politiska poäng " ?

Politik är ganska genomskådbart !

Nu för tiden är det ju inte så stor skillnad mellan partierna utom när man tar dom " längst till höger eller vänster " !
 " Dom som har makten skyller på dom som hade den o dom som hade den skyller på dom som har den ", typ !
        Nuförtiden tycker jag att alla " är arbetare som tjänar in pengar till staten oavsett lön " Skatterna är ju progressiva !. Jag själv har varit tjänsteman  i " olika omgångar "  men jag har t.ex haft sämre lön än en del av dom som kallades för arbetare ! Och orättvisa o rättvisor ? Bara för att inte  "rätt parti har makten " så betyder inte det att sjukkassan o andra av våra välfärdssystem upphör " !!! Tyvärr leder viss okunskap om samhällets uppbyggnad till att man tror skillnaderna blir stora ekonomiskt " om man inte röstar på rätt parti " !
             Bl.a angående pensionerna  där det förträngs att partierna i Sverige, med  undantag för ett tror jag, varit med om att skapa den s.k. Bromsen i det nya pensionssystemet !!! Och som jag har sagt innan tycker jag att " en hel del sten kastas i glashuset " !
                     O nu blir det motion även för en med liberal åskådning ! Detta  "kallas för demokrati " ! Och kallas även för " att ta eget ansvar för sitt liv " !

Djupsinnigheter kan man väl ha....

.....bara det inte leder till grubbel  ! Men det har jag alldeles för mycket entusiasm för olika saker för att ha tid med !
         En av mina kompisar har sagt att jag bl.a. är en livsnjutare i nuet ! Det tar jag som en fin komplimang !
      Och jag tycker och konstaterar utan o skämmas " o be jante om lov " ! O utan att " hänga ut " enskilda människor vare sig jag känner dom eller inte ! Det är företeelse o ideologier som går ut på " att ha tagit patent på humanism o empati " och som t.ex.  " svartmålar för att ta politiska poäng via eländespredikningar om klimat o det egna landet, som jag slåss mot som liberal. " Detta innebär inte att jag inte förstår att man röstar på vad man vill i en demokrati ! Det jag mest ogillar är " extremister " till vänster o höger  ! Och jag väljer inte mina kompisar efter vad dom röstar på ! Det enda som jag tycker är lite märkligt att " högerextremism skulle vara mindre rumsrent än vänsterextrimism " !!!
         Resultaten  i ishockeyn o fotbollen gick ju min väg i går ! Och idag kommer jag gå min väg även på motionsrundan ! I ett strålande väder ! Ja men det har ju varit så kallt i natt ! Jaa, men " du drog väl täcket över dig " ? Solen " värmer sinnet  " vare sig det är moln eller inte !?  Och besökarna på denna blogg har blivit fler liksom sidvändarna. Bara en sån sak !

Så är det !

Allting har " som vanligt " gått min väg idag Kl är snart 24 och eftersnacket kring Champions Leauge är slut. Där vann Arsenal mot Napoli efter imponerande spel ! Och Barcelona slog Celtic ! Dessutom kom Örebro hockey igen i elitserien genom att slåserietvåan Linköping med 3-1 ! That all folks, jah hoppas ochså ni har haft en bra dag !

Så kan man uttrycka det !

" Ibland känner jag mig som en främmande fågel i en stor klan med mitt sätt att känna, tänka o leva ! "

Det finns mycket smått o gott o glädja sig åt i tillvaron !

Oavsett " eländesförklaringar av riket o övriga världen " !
          Denna hibiskusblomma slog ut igår ! Köpte blomman för för några dar sen ! Även en till som ochså är knoppar på ! Och hade i sammanhanget sparat på ett presentkort som jag fått av min pensionärsförening när jag fyllde år i sommras !
 Och så här trevligt har vi när boulekloten vilar, vi pensionärer som sällan bryr oss om " domedagspredikningar utan facit " ! Med ålderns rätt !
 

Jaa, det gör jag !

När jag tittar mig ut i världen så ser jag att de som har regeringsställning ofta mister den vid val oavsett färg ! Typ Norge, Australien, Portugal m.fl. Vad tror ni det beror på ?

Man skall inte blanda ihop det ena med det andra !

Jag för min del har inte svårt att se ljust på tillvaron just nu eller framåt ! Ochså för min egen del ! För att göra detta fodras det att man vänder på myntet och fäster sig vid det som är positivt.! Skulle jag i min ålder, går mot mitt 76 år gått o tänkt på att "nu kanske jag bara har si och så många år kvar " så hade jag blivit" äldre i förtid " ! Fighterandan hade gått i stå och positiviteten ! Och dagens media på " radio,i tidningar i brevlådan och på nätet mm. framhåller på ett " mycket orättvist sätt allt som är negativt i Sverige " enligt min mening ! I detta ingår jakten på privata sjukhem, äldreboeenden o annat ! Är det nån som har läst nått positivt om något privat boeende på senaste året ? Eller annat privat  inom vården ? Själv går jag till en privatläkare, kostar inte mer och jag har samma doktor alltid ! Och det här med Lex Maria ! Är det någon som tror att det tas upp när det gäller ett kommunalt boeende  nu innan valet nästa år ? I en stad har enligt uppgift 8 sådana anmälningar gällt kommunal verksamhet. Det har säkerligen inte nämnts i media ! ?
         Idag ser jag bl.a. fram emot att spela boule, att gå och klippa mig hos min svenske frisör med Libanesiska rötter,samt att se matchen mellan Arsenal- Napoli i kväll på TV i Champions Leauge !
       Dessutom kommer jag ständigt att fightas mot den orättvisa nedsvärtningen av det svenska samhället, där allt negativt tas fram i anda av att " ta lobbystiska o populistiska  poäng på att svärta ner sitt eget fosterland ". Med ett ständigt kastande av sten i glashus " !

RSS 2.0