Ett gott slut på det gamla året..


.........och ett spännande GOTT NYTT ÅR önskar undertecknad !

Det här gör jag för mig....


        bl.a. ! Vadå ? Joo, att lära mig hur många olika kråkfåglar det finns i Sverige. Kråkfåglar är en undergrupp till tättingar ! Och om någon tror att det bara bland kråkfåglar ingår, kråka, korp, råka, kaja o skata så är det fel !
            Nästa på tur är lavskrikan ! Den är stationär i Norrland o blir 30 cm lång ! Och enveten som man är så återkommer jag med fler. "Lektionen" ang. kråkfåglar är inte slut. Inte för mig iallafall ! Foto från wikimedia.org

Inre tjänst med spinning!

  Foto flickr.com
                Jag sitter i min nya morgonrock, julklapp, o hör blåsten utanför fönstret när jag skriver detta . Det kommer alltid att "vara väder" och om man ser till jordens ålder så behöver man inte räkna ut den på "en mansålder " , så ser jag det ! Och för mig är det inte konstigt att vindarna viner när det är kallt i norra Sverige o varmt i södra ! Det konstiga, för mig, är att så fort det händer nånting utöver det "vanliga så  har det aldrig hänt förr" ! Men ibland kommer det  " sedan mätningarna börja". Ungefär kanske för 150-200 år sen. När uppfanns t.ex. termometern ? Det kan man ju tänka på !
                     Vi "tar" lite temperaturer idag ! Vid nio-tiden hade Örebro +7, Tblisi +6, Ljbljana -1, Samarkand +3 och Jerusalem +10 . Alltså hade Örebro näst varmast efter Jerusalem  ! Själv har jag bl.a. inprogrammerat i min hjärna att det t.ex. varit snöstormar i Grekland vissa år när vi haft plusgrader i Sverige !
               Oymyakon, på fotot, i Ryssland är en av jordens kallaste orter, platser . Idag var det -51 grader där ! Samtidigt var det + 25 på en plats i Paraguay . Jag bara nämner det för dom som tror att solen alltid "skall stråla från molnfri himmel utan blåst och med 25 +". Så enkelt allt skulle bli ?. Så enkelt har det dock inte varit sedan jorden föddes si så där för 4,5 miljarder år sen !
                       Som den " naiva filosof " jag är så lyder mitt koncept som sagt som följer ! Carpe Deum med rötter, anhöriga, framtidstro. Att  "ångra o oroa sig för det som var " eller vad som komma skall är enbart till förfång " för det enda liv man har" , tycker jag !

                                  Och idag börjar Tour De Skie ! Kl 14 sänds det i TV !
                  

Fort gick tiden o det vita blev grönt !


               Och en runda vid havet, inte långt från där det charmanta värdparet bodde, blev det . Beröm skall dom ha där jag fira julen, alla inblandade ! Var jag fira den, jo i Karlskrona ! Go mat o goa människor, bättre kunde det inte bli !

                                 Här har vi 2 av de inblandade, barnbarn ! Dom åkte hem på juldagen !

                 Det gjorde inte undertecknad, här synlig med mellansonen. Hemresan företogs igår ! Och när jag kom hem så var det lika grönt ute som vitt när jag åkte ! Om jag glömde nått när jag reste ner, jo mina glasögon. Men som synes så gick det bra ändå ! Om förståndet glömdes fick jag ej reda på ! Och glasögonen hitta jag på sängen !

                    Och här har vi värdinnan. Alla tiders kort !
         
               Allt har som sagt varit alla tiders, och nu  har jag återgått till vardan. Och att komma hem är ochså skönt ! Det blev en runda i förmiddags ! I gymnastikskor ! Kalla var det alla tiders med när jag kom hem och barnvakten vann tyvärr ingenting på  trisslotten, köpt i Karlskrona ! Handlat har jag ochså hunnit med, skall handla mer i morgon i en annan affär ! Och 4,5 plus är det o regnar gör det lite ! Och idag har jag spelat för femti kronor på kvällens V 86. Och snart börjar Tour de Skie och J-VM  i Kanada i ishockey har börjat. Och snart är det nytt år. Jag kommer då att högtidligt ge 2 nyårslöften. Vilka ? Ha, det får ni reda på då !
                   Och vad de heter som är med på fotona ? Marit, Bengt, Måns, Emil o Jan.

En julhälsning får det bli !


                        Med detta egenhändigt tagna foto från 2009 önskar jag God Jul !

Idag är jag på hugget...


              Liksom jag tydligen var när jag växte upp ! Från det ena till det andra, det är Carpe Deum det ! Rundan idag gick alla tiders men någon tanke på vad jag skulle skriva i bloggen fanns inte då ! Ibland " brainstormas " det o då försöks det att kommas ihåg vissa "tankeblixtar"  ! I dag var det , är en härlig vinterdag! Dimman lättar kan man väl döpa fotona till ! Visserligen var det lite glatt men det behärskades ! Jag tog tiden ochså och en runda i vinterväglag tog mig 1 timme och 40 minuter. Och den här rundan går jag som sagt alltid, vinter som sommar och höst som vår. Är det inte enformigt undrar kanske nån ? Nä då, man ser inte samma djur varje dag och det är lättare att följa naturens gång o växlingar !

               Ännu ett foto från dagens runda !

                  O ett till ! O här har jag inte kommit så långt på rundan. Och alla foton är tagna i staden Askersund. Prata om en "motionsvänlig" stad ! Och omgivningarna är inte sämre ! Men även Örebro har fina motionsstråk o omgivningar ! Så ingenting ändrar min 2-års plan. Den ingår i Carpe Deum !
                             Ja vädret är som det är men positivt med mitt sätt att se på vintern. Alla har ju inte samma åsikt ! Dom kan jag glädja med att omtala att långtidsprognoserna pekar på milt väder i januari med flera plusgrader. O på fredag skall det bli 6 plus i södra Sverige dit jag räknar Askersund geografiskt !
                                 Ikväll skall Zlatans Milan spela fotboll mot nått lag i italienska ligan. Men jag kommer att se på Antique Roadshow med Mark Walberg !

Att läsa min pappas dagböcker från bl.a. 40-talet...


        ......är en höjdare ! Att jag blir bekräftad, på nått vis som personlighet, på gott och ont, gör mig bara gott. Intressen för insekter, vattenödlor, grodor o andra " varelser" verkade komma i tidig ålder. Liksom djur o natur. Kompisar o folk hade man tydligen lätt att få kontakt med, enligt min far på gott och ont ! Talets gåva var det inget fel på.  Var nog inte helt lätt att handskas med för det var full fart i " entusiasm utan eftertanke ". Jag läste nånstans att familjen for, gick förbi en familj med zigenare. Den ende som åsåg dessa med intresse var undertecknad, enligt pappa ! Det tyckte jag var positivt att läsa !
                        Och tydligen kunde jag " ge svar på tal " ! Kanske ibland till föräldrarnas " förtvivlan".
                Ofta bodde vår mormor Maria," en av mina ledstjärnor i livet" hos oss i Örebro o i ganska långa perioder . Min mormor var begåvad  med guldbrygga i munnen och detta har min far nedskrivet !
                   -Historia: Jan: Jag sjunger bra,  säger fröken. Mutti(mormor): Det kan inte jag, men jag kan ha annat som är värdefullt och du inte har. Jan: Ja, det är sant, mormor har guldbrygga- !
                   Jag undrar om inte pappa " småler  ändå i himlen" när han tänker på sina barns uppväxt men ibland gör han nog inte ! Det finns mer historier om barnen. Eftersom undertecknad är på tapeten så tas det en historia till !
   Jo en historia bör berättas skriver min far:- En morgon, klockan var visst 1/2 6 vaknade Mutti(mormor) inne i barnkammaren av att Jan rullade kulor på golvet vid sängen. Då han förehölls det olämpliga i sitt uppförande, lär han med det mest naturliga tonfall hava yttrat: " Vill kärringen sova !"
                       Oj,oj,oj,oj, förlåt Mormor och vi hade det ju så fint när jag själv besökte dig i Stockholm. Både när vi gick till katolska kyrkan varje morgon och jag själv fick springa till skansen o bl.a. titta på sälarna. Mormor bodde på Skeppargatan så det var inte så långt !
                        Dom här historierna är hämtade från april 1946. Jag skulle om några månader fylla 8 år. Fotot är från den dag jag började skolan hösten -45 !

Vi har det bra, min fågel o ja !


              Jaa, det har vi ! Ibland "träts vi lite" för hon, Kalla har " skinn på näsan" ! Hon sätter sig på axeln och skall smaka på mat som jag förbereder vid vasken. O äter gröt ur grötfatet, sittandes på kanten ! Fördelen motför "Gina Lollobrigida" är ju att parakiten Kalla  väger betydligt mindre, jag menar det här med att sitta på axeln  ! Andra fördelar med att ha en fågel när man åker bort är ju att få " barnvakt" ! Säkerligen lättare än att få hund -eller kattvakt
                  Annat jag funderar på ibland är det här med då att ha valt att bo själv oavsett fågel eller inte ! Ibland skulle man nästan tro att man är suspekt som har valt detta ! Jag vill noga påpeka att bo själv behöver inte betyda att man är ensam, förgrämd, intiativlös, uträknad , försupen o ointresserad av sex. Som väl är så förstår nog de flesta att jag inte är en ensam människa med det sociala kontaktnät jag har eller den livsvilja som jag företräder ! Ibland tror jag rentav att människor som sätter ner foten o vet vad dom vill utan krussiduller bemöts med avundsjuka ! Och för mig är Carpe Deum något som betyder nuet, anhöriga, rötter o framtidstro !

                Att ha intressen av alla möjliga slag är ochså att "fånga Carpe Deum", anser jag ! Därför fortsätter jag min " vandring" bland kråkfåglarna ! I dag har Kalla fått sällskap av en skata, kråkfåglarnas busfrö ! Den är vanlig i hela Sverige och blir upptill 52 cm lång ! Bild från Wikimedia

Kung Bore ler i mjugg....


            ...åtminstone i Askersund. Så här såg det ut idag på en av skogsrundorna i stan ! Som sagt, jag vill ha snö när det är vinter ! Önskemål kan man ju ha sen får det bli som det blir. På fredag säger väderseiterna samstämmigt att det skall bli + 6 så kung Bore får väl göra ett nytt försök efter det ?
                         Igår såg jag en bra fotbollsmatch, Manchester city-Arsenal. Man. city vann med 1-0. Tre Kronor vann turneringen i Ryssland och var redan klara när de mötte Finland men fick däng efter dåligt spel ! O Morden i Midsummer, repris, gick senare på kvällen. Men det gör inget, för repriserna är om vart annat så jag har glömt vem som är mördaren. O miljöerna är ju så fantastiska.

               Jag tänker fullfölja vad jag sagt ! Att visa upp kråkfåglar på bloggen. Och det här är en råka ! Mest vanlig i södra Sverige, främst i Skåne ! Och där finns den på matbordet emellanåt.  Råkan är lite större än kajan och svart som en korp ! Det var allt från kråksången för idag och så hoppas jag Mif slår Leksand i dag i hockeyallsvenskan ! Foto från Wikimedia

Från det andra till det ena...

 
                 Ja det här med rubriker på min lilla blogg( om man ser till läsare) så verkar en rubrik " slå bättre"än korpen flyger som allá ovanstående ! Ja, skit det samma ! Här på fotot ser vi hembyggdsgården åt sydväst till.

              Och när man kom ner till strandpromenaden så kom ankhannen springande med sina andkompisar ! Det var väl fråga om mat o kanske igenkännande !?  Jag matar dom endast när vintern är sträng för dom kan fortfarande äta gräs o annat gott som finns där !

              Och idag har jag kommit till kajan i " min vandring" bland kråkfåglarna. Kajan blir väl en 35 cm och finns i halva landet, söder om Östersund nånting ! Fakta tar jag från en av de mest berömda fågelkännarna i Sverige, närkingen Erik Rosenberg, sista upplagan från 1972, arvegods ! Och bilden är från Wikimedia !
             Och vädret ja ! Tiodygnsprognsen ändrar sig dag från dag. Nu är det ett lågtryck i söder som ställer till"besvär" ! Det lutar dock åt ingen snö i sydsverige o även delar av mellansverige om man ser till 26 december men snö kan komma, o töa bort.  
                   Till södra Sverige räknas söder om norra Vättern kan man säga och tror jag. För Askersund ligger inte mer än 2 mil från Östgötagränsen och Västgötagränsen ! Mellansverige, ja det blir jag inte riktigt klok på ! Sverige är 1572 km långt. Alltså är det 79 mil ca till halva Sverige, nånstans i Härjedalen ? Alltså ligger följdaktligen södra Sverige söder om denna punkt o norra Sverige norr om då !
                             Jaa, inte finns mellansverige  där södra o norra Sverige möts på mitten så att säga. Och rent geografiskt är benämningen Mellansverige vilseledande då hela området ligger i den SÖDRA halvan av Sverige.
                       Till Mellansverige hör då av någon anledning landskapen kring sjöarna Mälaren, Hjälmaren och norra delarna av Vättern och Vänern samt Bergslagen. Ibland definieras området ochså som det område som ligger i höjd med och strax söder o norr om Stockholm och Mälardalen, det vill säga Svealand och sydöstligaste norrland ofta även inkluderande norra Götaland( Östergötland, Dalsland och norra Västergötland) !
                  Region Mitt har man ju hört talas om som då består av landskap kring den geografiska mittpunkten, en då rätt benämning, men som då har olika definition i olika sammanhang !

                              Det här har jag funderat på i många herrans år varför Mellansverige inte ligger i mellersta Sverige om man ser till avstånd i landet. Och detta var så krågligt att reda ut att jag fick ta WIKIPEDIA till hjälp !
                          Och i kväll blir det hockey från Örebro mot Rögle och själv spelar jag musik på youtube, sjunger bl.a. till inspelning av Hava Nagila. Vet ni vad det betyder ? Låt oss fröjdas ! Men den svenska texten sjunger jag inte ! Det hörs inte rätt, blir svårare !

Korpen flyger...

            Det hette en film jag såg i något sammanhang på 80-talet. En Isländsk film var det, en grym och spännande sådan !

                    Ja, jag får  mycket " roligheter" i huvet när jag är ute o går. Här har jag ungefär 75-100 meter kvar på " mördarbacken" som nog är 200 m lång ! Idag tänkte jag på om det blir en vit jul ! Som det ser ut nu så är nog chanserna att få detta söder om norra Svealand inte så stora men det har ju ändrat sig mycket fram och tillbaks sen jag börja titta på olika långtidsprognoser. Sen fick jag syn på en kråka !

              Kråkfåglar är intressanta tycker jag. Dom är stora nog o känna igen ! Kråkan blir en 50 cm lång och är anlig i hela Sverige. Korpen finns ochså i nästan hela Sverige, det har jag inte nämnt. Här blir inga utförliga beskrivningar. Det är de fina fotona jag är ute efter från då Wikimedia som här !
                     Apropå vädret så var det idag 8:30 i Örebro +2, Ljubljana + 8, Tbilisi + 1, Samarkand + 4 och i Jerusalem var det + 8 .
                   Mindre roligt var det i går kväll att se Örebro få på nöten mot Bofors i hockeyallsvenskan med 4-0.Alla lag även topplaget Örebro får ju sina bakslag men dom hade ingen chance. Men dom leder fortfarande serien med 4 poäng för just Bofors. O dessa lag är ganska överlägsna just nu poängmässigt.
                               O ikväll blr det ishockey igen , Tjeckien- Tre kronor !

Från det ena till det andra !


                O hitta på "uppseendeväckande"  rubriker till den lilla bloggen är inte alltid det lättaste ! Men det ligger ju i alla fall sanning i den ! Ty på förmiddan, vid 9-tiden som vanligt, gick jag ut i det milda, blåsiga vädret. Innan dess hade jag sett på radarbild att det åskat vid västkusten o i Småland i natt, 316 blixtnedslag nånting. Och nått även på morgonen. Har säkert hänt " på 1700-talet nån gång". Jaa, jag satt vid köksbordet nån gång kring 1970 och hörde åskan i januari när en hagelby for fram över Simrishamn
                           Fotot är från den s.k. "mördarbacken" på skogsrundan vid idrottsplatsen. Bilden ljuger för det är brantare än det ser ut ! Det har ni väl hört av kommentatorerna på tv sagt under skidtävlingar " det är mycket brantare än det ser ut" !

           Några timmar senare hade vi månadsmöte på SPF med luciafirande ! Samma barn som för 3 året sjöng så fint för oss ! Efter det blev det lite information och sedan kaffedrickande ! Efter det sjöng jag och mina sångarkolleger under ledning av musikdirektör Bertil några sånger, bl.a. , Nu går sista visan ! Sen blev det julklappsutdelning ! Vi hade köpt var sin julklapp som " blandades i en säck" och blev uttdelade av " tomten utan skägg ", den rolige och mysige Lars. Sen blev det lite snack o information och alla skiljdes med orden God Jul !
Vad jag själv fick i julklapp, kunde inte låta bli o öppna, var en ljusstake med sterinljus till , inte alls dum. Vad jag själv gav ? Blir en förborgad hemlighet !
                          Och om en timme ca, börjar matchen i hockeyallsvenskan Bofors- Örebro. Det blir hårda papper och spännande !

Korpen varnar o Jan spanar !


                           Naturligtvis blev det en motionsrunda idag ! O vad tänkte jag på ? På vädret som jag rent metreologiskt är intresserad av. På dess oförutsägbara vindlingar under miljarders år. Idag hade jag träningsskorna på mig igen ! Ingen snö, ingen halka ! När jag tittar på ovanstående foto så ser jag att det är höst i december !  Förra året upptäckte jag, iförd vinterkängor att det var vinter i november !  Tittat på väderseiter idag och deras 10 dygns-prognoser. Som vanligt är dom inte samstämmiga ! Den jag tittar mest på "spår" fr.m. söndag till 22/12 att det skall bli minusgrader, Innan dess plus-grader. Sen läste jag idag nånstans att det även i framtiden kom att bli kallare perioder, dock ej så ofta.

                       Korp var det ju ! Idag fick jag syn på en men på för långt håll för att komma på fotot ! Och fresten hann jag inte få fram kameran ! Det är ena stora ena ! Vilken vingbredd, säkert över en meter! Den här kallade med sitt läte och varnade ? och fick svar ganska långt bortifrån !

                         Jag har tgit hjälp av Wikimedia common för att få en bild på denna blåsvarta fågel. Har även läst på Wikipedia att en korp kan bli 54-67 cm lång och ha en vingbredd på 115-130 cm. Fågeln sägs vara mycket intelligent och en framgångsrik överlevare  med mångsidig kost alltifrån, bär, små djur, insekter, sopor, as mm, mm. Har samexisterat med människor i tusentals år. Lever som vuxna i par och vaktar sitt revir. Unga lever i flock. Under lång tid har den förkommit i mytologi, folklore, konst o litteratur. Jag erinrar mig att asaguden Oden hade 2 korpar som hette Hugin o Mumin ! Och lite har jag för mig att dom förebådade krig o andra olyckor. Det tror jag inte på ! Vidskepelse ! Har ni sett en korp fresten ? Jag har sett, som sagt flera ggr men bara på avstånd !
                     I går vann ju Örebro över Almtuna iallsvenska hockeyn ! Imorgon blir det hårda bud för då möter dom Bofors på bortaplan. O på fredag Rögle hemma. O allt visar dom på tv ! Sen igår sågs Chelsea besegra Man C i Premier Leage ! Citys första förlust i ligan! O damerna spela handboll i lustempo o åkte ur vm !

Ja, vad hittar nu en " optimistisk gube" på i "duktigsverige" ?


              Jaa, han går ner i källaren o rengör o polerar sin cykel efter årets "vedermödor". Och hur duktig jag än var så blev jag inte nöjd !  Jodå, cykeln blev väldigt fin och den är nog bortåt 10 år . Jag " tvättade" den först noggrant och sedan torka jag den med en trasa ! Sen olja jag in den o kedjan med sån här olja som smörjer, driver ut fukt och rengör och skyddar. Nån rost fanns knappt på cykeln trots att den stått ute " i regn o rusk" sen i  mars, april . Oj vad den skiner. Det är så att kattögonen, refelexerna, på cyklarna " ger sitt bifall" ! O nu tas den inte ut förrän till våren. Stan är inte större än att det går att gå i den för att nå målen !
                            Ja, ibland undrar jag om andra länder har  samma "prestationsångest" som lilla Sverige där aldrig något är bra nog ? Har det lovats för mycket under årens lopp ? Vinner jag riktigt mycket pengar skall jag åka till ett annat land, favoritland, och utröna om folket där aldrig är nöjda trots att man gör så gott man kan ! O det blir inte bara några veckor det. Undersökningen kommer att ta tid !  Det finns människor som är nöjda om dom " har mat för dagen och tak över huvet"
                     Idag skall jag se på Örebro-Almtuna i hockeyallsvenskan. Går på tv. Sen på onsdag blir det lokalderby mellan tvåan Bofors och Örebro, vet ej om den går i tv ! Troligtvis då Karlskoga inte ligger långt från Örebro om man ser det ur de som sänders synpunkt !                   

Det bjuder jag ochså på idag innan skidorna !


                      Några ljusa bilder från dagens motionsrunda.  Der här är från den första skogsrundan. Snön är borta  som synes !

           Inte är den här bilden mycket sämre ! Tagen från strandpromenaden Inte tänker jag på "jordens undergång" precis ! Det skulle aldrig falla mig in !
                     Massor av länder har i natt kommit överens om en färdplan för klimatet. Länder med olika struktur, olika ekonomiska förutsättningar, olika politiska förutsättningar o storlek. Det är jag glad över ! Men som vanligt är en del "representanter för duktig-Sverige" inte nöjda. Länder som kan måste gå före såsom "stormakten" Sverige med satsningar på förnybar energie, modern infrastruktur o grön teknik ! I världen finns ca 193 stater. Sverige tillhör en av de mindre och gör enligt min mening så gott dom kan. Jag får väl påpeka för en del " populistiska lobbyister" att det t.ex. går en svensk på ca 125 kineser. Jag tror varken Juholt, Reinfeldt, Fridolin, Ohly, Åkesson , Björklund, Hägglund  eller Lööf kan " tvinga några länder, fattiga eller rika " att vara lika duktiga som Sverige i dessa tider av ekonomisk nedgång !

Jag bara tänkte till !


                           Jag tänkte så här ! Det här trädet klarar sig ju inte utan, genar, utan stam eller utan rötter . Sen får var och en assosiera vidare. Idag träffa jag på strandpromenaden en 87-årig dam som titta ut över det solbelysta Vättern med förnöjsamhet i ansiktet. Hon sade till mig att jag är glad för varje dag jag får stiga upp vilket väder som än råder ! Sen får var och en assosiera vidare !

Ett kärt besök !


Av systrar, svågrar o hundar ! O den enda fördelen med vädret idag var att det var
körbart för långtur. För det är 8 mil mellan Hjo och Askersund o allt var kul  som "killen"
i Kulbo" skulle uttryckt sig ! Mycket prat om pappas dagböcker mm. O kaffe avslutade
besöket. Och nu är det 3,5 plus ute så halkan göre sig ej något besvär! Och pigga var
herrskapet tyckte jag ! I dag är det fredag igen, vad tiden går fort ! O pizzor åt vi här hemma !

Snö o regn o snö o plus o tö o regn...


             Så ser det väl ut 10 dar framåt enligt "instituten" ang. väder.
Och om det blir en vit jul, det är frågan ?  I natt skall det väl här i
"södra mellansverige"( Östersund ligger mitt i Sverige) bli snö och i morgon regn ?
Fr.m. måndag skall det komma en mild period till och med 16/12 ? För min del får
det gärna bli lite vitare o kallare t.o.m. mars. Hälsosammast väder tycker jag
Men det inte mycket jag kan göra åt o vi lär få läsa " domedagsrubriker" i tidningar
hur än vädret blir. "Allting säljs med mördande reklam, kom o köp, kom o köp
konserverad gröt !" Och fotot är från hembygdsgården !
                  Jaa, och apropå vädret så hade vi i morse -4 i Tbilisi, 0 i Ljublijana,
+2 i Samarkand, - 6 ! i Örebro och +2 i Jerusalem. Nästa rapport kommer om en
vecka ! Har bara kört in mig dag för dag !
                  Det får jag ju ha med ! Basel slog Manchester United med 2-1 i går !
Rättvist ! Och engelsmännen åkte ur turneringen ! Det är kul när dom här " miljardärerna"
 får stryk av mindre föreningar !

Knasig blogg !


      Jag vet inte vad blogg.se har för sig men mitt inlägg drar sig till höger och
texten kryper så småningom under deras egen text längst till höger om jag inte
trycker på enter och kommer hit igen. Med andra ord inlägget som skrivs ligger mycket
längre till höger än det brukar. Irriterande så nu blir det inte mer, för idag ?

Det är bra med foton som fakta !


                   Att se på gamla kort när snön kom o när den gick ! I Askersund är det ju stora nivåskillnader. Det här fotot är taget mot väster och hembyggdsparken( Statsparken). Jag befinner mig på första skogsrundan. När man sen kommer via hembyggdsparken till hembyggdsgården så ser man ochså de stora nivåskillnaderna gentemot Vättern o innerstan !

               Det här fotot är taget mot strandpromenaden o Vättern. Lägsta nivån i Askersund antar jag. Idag åkte vinterkängorna på för första gången i vinter, den 6/12 !  Jag har varit inne o tittat på gamla kort som är daterade.
              Första gången jag tog ett foto med snö 2009 var den 18/12. Första gången 2010 var den 10/11 ! Ja och då 2011 den 5/12 . Sista vinterkortet 2010 var 5/4 och 2011 omkring 1/ 4. Det här gäller då Askersund !
                         10 dygns- prognoserna har jag ochså tittat på idag. Lite mer eniga än igår för Örebro( 4 mil norr Askersund) . På fredag då jag skall få besök av mina systrar(om vädret tillåter) har ju buden varit olika innan, allt från snö till regn ! Nu är enigheten om mildväder större. Har tittat på 4 väderseiter, den danska vädertjänsten har ochså tillkommit ! Och ser man till hela 10-dygns då så verkar det bli ömsom vin eller vatten, snö eller regn vissa dar o frost vissa nätter. Men i morgon kan det vara annorlunda igen , det har jag lärt mig.
                          I dag har jag skrivit färdigt mina julkort, 3 om dan ! Och man säger ju alltid att nu skall jag dra ner på det , för det finns ju datan ! Men det hjälper inte. Jag tycker det är kul att skicka julkort ! Hur många jag skrivit ? Multiplicera 3x12 så får ni reda på det ! Till vilka ? Jo till.................!               

Jan strävar o korpen skränar !


                 Jaa, jag strävar på med min motion, inget snack ! O på min runda idag på lite frusen mark så hördes  korpen skräna i skogen innan hembyggdsparken. Faschinerande ljud som har hörts mycket på sistone. Och har bara sett dom på håll flygandes. Stora är dom o ryktet kring dom har ju funnits i århundraden. Och dom sägs i äldre tider ha förebådat orosår om jag inte missminner mig !
                Dom här änderna  o ankorna som syns längst upp då ? Jaa,  dom sörplar o står i i vattnet på gräsmattan invid strandpromenaden. Jag förstår inte vad dom är ute efter, för en fågel tar sig ju bara en " klunk" vatten o inte så ofta. Men här kan dom hålla på länge  med sitt beteende !

                      Och nån timme efter det jag kommit hem så började det snöa lite grann. Det håller på ännu och just nu är det en halv plusgrad ! När det gäller vädret så tittar jag noga på en statlig seit, en norsk och en ny svensk som är bra. Och inte är dom särskilt bra på sina prognoser precis just nu, varken för varje dag eller 10 dygn framåt ! Den ene dan skall det bli dagar med enbart minus framöver o en del snö men idag så verkar det bli  som det skulle bli  både regn o snö i mitt område o bli både  plus o lite minus framöver. Det måste var ett " besvärligt vederlege " ?!  Kan man inte förutspå hur vädret skall bli inom tio dar hur skall man då kunna göra det i framtiden ? Men det är alltid "domedagens lobbyister som vinner ", tycker jag !
                        Ja, temperaturmätningarna kan dom väl åminstone klara ? Så här har vi "mina observationer" för idag ! Örebro -2, Ljubljana + 12 !, Tbilisi -1, Samarkand + 1 och Jerusalem + 11.
               Snart blir det Engelska Antikrundan på TV. Och det handlar inte bara om värdet i pengar utan ochså om människoöden o kultur -och konsthistoria,  allt från "leksaker till  möbler" och mycket mer ! 

Så var det då o så är det nu !


                 Så här såg det ut idag på hembyggdsgården. Sol var det och ett par plusgrader ! Inge väder o klaga på ! Rundan gick bra o stannade till o prata med folk nån gång. Var o handla en grillad kyckling inför helgen innan  rundan fortsattes mot hemmet. Och mina observationer idag är följande. Örebro +4, Ljubljana - 2, Tbilisi 0, Samarkand + 3 och Jerusalem + 4.

              Så här såg det ut den 3 december förra året på hembyggdsgården. Inge väder o klaga på ! Den här slogan kör jag med i bland  "Allt är inte bara svart eller vitt eller rött eller blått" ! Varken t.ex. gällande klimatfrågan eller politiken ! Skall man hårddra det så är det journalisterna o Lobbyisterna som mest bortser från detta " och styr " !?
                  Jaa, jag tycker tiden går väldigt fort. Men jag är tillfreds med att följa min känsla över att vara nöjd, glad, positiv o nyfiken. Detta timades tydligen under barndomen o sitter nog  "inprogrammerat" och då " överlever" man väl det mesta !?
                       Jaa, det blir idag tittande på V-75 inför helgen, tipset alltså ! I kväll spelar Bofors hemma mot Malmö i hockeyallsvenskan. Där håller jag på Malmö, en del beroende på att Bofors närmat sig ledarlaget Örebro och att jag vill ha upp Malmö i kvalet där jag tror att Örebro är givna med alla poäng som dom skrapat ihop. Jag såg ochså att Örebro i morgon, var det väl, möter Leksand borta. Svår match naturligtvis !Jaa, det är mycket annat på TV ochså ! Tur man kan se på Play på datan !

Motion o musik..


                        I  dag blåste det men milt var det ! Och för " gnällarnas skull" så är det väl tur att det inte snöa. Men förra året var det snö vid den här tiden och det tyckte jag om ! Betydligt friskare än som nu med dimma, dis, blåst o regn ! O rundan gick bra, "guben" kom snabbt i form igen ! O på fotot kan man skymta Stjärnsunds slott till höger om grenarna till vänster !
                        Och vädret ja ! Här kommer dagens bulletin. Som sagt det finns ju massor av länder i världen. De flesta med större innevånarantal än Sverige ! Jo, absolut jag dras till dom här städerna !  Dras dit p.g.a äventyrslust, känsla o hemlängtan/ rötter. O 2 av städerna har jag varit i ! Som sagt idag hade Örebro + 7, Ljubljana - 2, Tbilisi + 1, Samarkand +3 och Jerusalem + 9 !
                Musik ja ! Jag övar mig genom att sjunga med på videos, you tube. Nu håller jag på att öva mig på följande folksång.
                Låt oss fröjdas                                       Havah nagilah
                Låt oss fröjdas                                       Havah nagilah
                Låt oss fröjdas och låt oss glädjas.          Havah nagilah  venismecha   strof upprepas en gång

               Låt oss jubla                                          Havah neranenah                           
               Låt oss jubla                                          Havah neranenah
               Låt oss jubla o låt oss glädjas                  Havah neranenah venismechah           "         "        

              Vakna,vakna bröder !                              Uru, uru achchim
              Vakna bröder, med ett glatt hjärta            Uru achim b`lev  sameach     Upprepning rad 3 gånger

              Vakna bröder, vakna bröder !                  Uru achim, uru achim !
              Med ett glatt hjärta.                                B`lev sameach

                  Men det är lättare att sjunga på det rätta språket så det gör jag !
                      Och det rätta språket är på hebreiska. Och då man vet vad orden betyder så är det ännu bättre ! Och sången är en judisk folksång. Texten baserad på orden i Psaltaren 118:24. Det avsnittet blir till att hitta. Och med hebreiska bokstäver så hade få förstått för det ser ut som arabisk skrift ! Och sången Hava Nagila är ju känd över hela världen ! Liksom t.ex. Tum,tum,balalajka !

                              Och igår vann Västerås över Örebro i hockeyallsvenskan ! Men Örebro leder serien ändå ! Och det nya spelet på trav, onsdagar,  V-86 blir nog en succe. Spela för 50 kr utan chance. Blev ingen utdelning på 8 rätt, jackpot på onsdag ! Ja, 7 rätt gav 135 000 o 6 nån tusenlapp har jag för mig !

             
                      

RSS 2.0