Vilken j-la gottegris!


                    Imorse vakna jag kl 9. Bara en sån sak för en som fick masa sig upp på mornarna innan kl 6 på mornarna i få se, 40 år. Men för att göra det hela rättvist så drar jag av så där 15 år p.g.a. 2-skift. Men jag har alltid lagt mig sent så därför är jag mer utvilad nu än när jag jobba!
            "Gottegris o levnadsnjutare" behöver man ju inte vara för att man sitter "på krogen o dricker vin o äter gott var och varannan vecka". Inte som jag ser det varje fall. Att vara gottegris och levnadsnjutare har mycket med fantasi och inre och yttre resor o göra! Idag t.ex, då var jag levnadsnjutare då jag gick min runda o spånade o spanade ! Jag kände nån slags äventyrlighet o spänning o framtidstro. Det är nått som kommer innifrån. Likadant kan jag känna när jag spelar min världsmusik av olika slag. O i morgon då kommer en av veckans "inrotade" höjdpunkter. V-75, fotboll o deckare med sådan tillbehör som tips, goa mackor kanske nån minipiza, lite gottis o spänning. Jaa, och en hutt av svågerns goa hembryggda vin . Men som sagt nånstans hägrar Örebro och en resa till nått mål som jag känner för och är intresserad av. o inte 1 vecka utan månader. Men som sagt, spänning är spänning om den än bara finns i nuet. Det är känslan av någon slags positiv tro på framtiden i det jordnära mellan fantasi o verklighet !?
                      Jag kör ju hårt med mina övningar för höften. Knäböjningar med vikter mm. Naturligtvis även andra övningar ! Uppmjukning o rullningar(för ryggraden) mm. Jag tar i bra och höften håller både för övningar o rundor. Den har bättrat sig de 2 sista åren och nu känner jag mig betydligt starkare i vänsterbenet !
               På fotot är jag på väg till en jourbutik efter genomgången av kyrkogården. Till vänster i området bor jag. Det huset syns inte på bilden!

Kan det vara slumpen ?


                  I dag var jag ute på en runda igen i det skapliga vädret. Sen blev det styrketräning när jag kom hem.
           Jag är ju som mina anhöriga o andra vet "förtjust" och stolt över mina rötter liksom över mina barn o barnbarn. En del över mig själv ochså ! Och om jag gör en blandning av allt från barndom tills nu så tillhör jag de nöjdas skara.
                      
           Idag gick jag som vanligt in o tanka o gjorde av med en del på toaletten på hembyggdsgården. Där sitter ett foto av Oskar den andre, även av hans hustru Sofia. Under Oskars porträtt står "Sveriges och Norges konung ". Så var det ju på 1800-talet. Men när jag ser det här kortet så kommer jag att tänka på utedasset vid farmors hus i Attersta, Gällersta. Där satt jag och mina kompisar som bodde i närheten och beundrade bilder som var uppsatta på väggen av just kungliga när vi uträttade våra behov. Och pratade o fantiserade  naturligtvis o kanske kände oss lite högtidliga?  Detta var på 40-talet ! O när jag tänker på detta, inte snyftar jag precis ! Det är med i min "blandning" av allt hittils.
            Min Farmor var ju född på Herminge inte långt från hennes hus. Och märkligt nog läste jag idag om ett par som firade 60-årig bröllopsdag som bodde i Herminge. Och sen senare hörde jag Herminge nämnas i önskemusik programmet på Örebro P 4.
           En gång för ett tag sen gick jag o tänkte på min mormor. Slog på radion och vad hörde jag då. Jo, en katolsk predikan från Stockholm. När jag hälsa på min mormor i Stockholm på 40-talet så fick jag varje morgon följa med till katolska kyrkan . Och min mormor var ochså den som höll mig när jag döptes i katolska kyrkan.
            Vid det här tillfället blev jag dessutom rörd och kände mina rötter  och skrev ett "hyllningsbrev" på datan om min mormor till katolska församlingen i Stockholm.  Det dröjde inte länge förrän jag fick svar i datan av en kyrkoherde Klaus Dietz som mycket tyckte om min hyllning av mormor. Fick mycket fin respons av honom!
               Har breven sparade i datan !
                               Och idag blir det tennis i tv och kommisarie Lynley senare. Dass war dass apropå utedass !

Från boule till sång !


                 vi kan ju börja med en bild på Närke där jag bor. Tyvärr så har Närke fått mycket publicitet i negativ riktning. Dels ang. alla våldtäktsfall i Örebro som verkar uppklarade och nu angående Kumla och kommunens äldreboende där.
                  Själv spela jag som sagt boule i det fina vädret igår. Den sandbelagda banan var lite hoppig men det var ju lika för alla. O vädret var soligt o bra, lite kallt om händerna trots vantar. Och sen börja jag läsa "Tusen strålande solar" när jag kom hem. För de insatta kan jag berätta att jag hann läsa till Mariams giftermål ungefär.
Sen blev det tilla att titta på tvillingarna Hammarströms från KIF Örebro som spelade för Sveriges damlandslag i fotboll i en träningsmatch mot Norge. Matchen gick i TV och slutade. Ja innan dess blev det programmet "vem tror du att du är"
               Ja, idag var jag lat o gav .... i att gå ut på min runda. O andra sidan så händer det inte så ofta. Och sen efter lite datatittande så cykla jag iväg till en lokal vid hamnen där vi sjunger ett gäng. Ledaren är musiklärare, vilket borgar för kvalite. Vi är en 7 st SPF:are o det är vår ledare ochså.
                  O i kväll så går ishockeymatchen i allsvenskan Tingsryd- Örebro  på tv. Vinner Örebro så återtar dom serieledningen. Förra året så trodde experter att dom skulle åka ur allsvenskan. I år ligger dom före Mora, Leksand, Malmö bl.a. Så i år lär dom inte åka ut heller !

Solen lyser både inne o ute!

Jaha, med andra ord så är jag alltså nöjd. Svårare behöver det inte vara ! Nöjd är ett ord som jag ser ibland när tidningarna t.ex. intervjuar folk om något som berör dom. Men inte har det en chans mot ordet gnäll. Eller tillståndet avund.  Själv har jag suttit o gjort upp en budget för åren 2011 till 2013. Där är inga tipsvinster inräknade så det är hur jag själv får till det som räknas!! Och utgifterna till somrarna känner jag ju till. Det blir en del trots "boende gratis" hos släkt o vänner. Stockholmsresan vet jag vad den går på med hotellboende o allt. O tågbiljetter. Nästa år blir det en extraresa eller samordning mot Karlskrona +förhoppningsvis vistelse hos mig av nästa sjuåring, Melissa. Höst o vinter till slutet av maj reser jag ingenstans. Då sparar jag pengar!
                       I nuet kan man göra mycket ! Göra upp en budget t.ex. Det tycker jag är kul! O för att ta en dag i sänder behöver man kryddor med framtidstro. Det är det som gör " dagen i sänder" intressant o meningsfull även för "guben" ! 
                  Helgen har gått mig i händerna utom V-75 tipset som vanligt. Roger Federer, en av mina absoluta favoriter både sportsligt o uppträdandemässigt vann S-holm Open i tennis. Arsenal slog Man City med 3-0 o Kommisarie Morse, Frost o Barnaby löste all sina mordfall. Vilken serie jag tycker är bäst av dessa, joo kommisarie Frost !! 

         Långrunda blev det i em. Som planerat. Här brukar rådjuren gå över vägen ibland. Verkar ha samma stråk. När det var snö i fredags var det väl, så stod här 2 rådjur 30 m bort på vägen o titta på mig i 10 sek. Jag  stod blixt stilla. En dam som jag träffat på mina promenader matar dom med äpplen på vintern, eller lägger ut rättare sagt. Men rådjuren brukar stå en bit bort o iaktaga henne! 

                   Jaa, sen kom jag ner till stranpromenaden efter ca en halvtimme. O då blev det här fotot för "femtielfte" gången. Men allt som har med sol o göra är mitt elexir o bokmärke. O som sagt var ibland finns den bakom molnen. Bara en sån sak !!!
               


Nu får vi se om det stämmer!


                Joo, om det är som den gamla bondepraktikan säger att det blir en vit vinter om det är fullt med rönnbär på träden eller att det blir en dålig vinter om motsatsen inträffar, dåligt med rönnbär. Förra året var det mycket rönnbär o då blev det en snörik vinter. I år har det knappt varit några rönnbär i Örebro län enligt Länsposten. 
            Men idag var det några cm snö när jag vaknade i morse ! O fruset var det på marken, så där knastrikt. Det blev "pågarnas kängor"(fått av mina söner) på utan prut. En får kanske vänja sig. Nu kan jag ju inte tro att detta håller i sig förståss. Förra vintern kom ju inte förrän vid jultiden om jag inte missminner mig.
            Ja, nu var det fredag igen. Oj, vad fort tiden går ! Och tisdagar kommer jag att göra motionsfria! Kör nog hårt ändå. O då blir det bl.a. till att ta tag i läsandet av "Tusen strålande solar" Och inget bloggande den dan liksom på lördagar om inte nått "angeläget" inträffar !

Abbe var namnet o solen lyste !


                      Abbe vände ju "ryggen till" på bilden av barn-barnen i förra inlägget. Så här ser han ut o i augusti blev han ett år. Jag såg Abbe för första gången i juni och vi fick ögonkontakt med en gång. Han titta så trosvisst på mig och det gjorde han ofta!! Det finns ochså tvillingar med på gårdagens bild. Och 2 bröder och en fin tjej som heter Melissa ! Nu är dom inräknade !

                   I dag lyste solen som sagt o nån snö blev det inte här i natt. Men halt har det varit i morse bl.a. i Skövde området där det ochså kom en snöby berätta min yngsta syster som ringde i fm. - 4,6 var det i morse. och min motionsrunda var av det långa slaget och utgick vid 13-tiden. Och fotot är taget i solskenet när jag skall vika av till höger mot strandpromenaden som skymtar under solstrålarnas glittrande. Dass var alles für heute, meine freunde !

Klart jag är stolt !


Idag har det varit SPF(pensionärsföreningen) för hela slanten. Eftersom jag är en stolt farfar som sagt så har vi det senaste kortet på alla mina barn-barn här. Tyvärr har "redeye" inte gjort nån nytta men alla har bruna ögon i olika "nyanser" ! Skillnaden är 22 år ca mellan den äldste till vänster och den minste i knät på sin syster. Den lille som är i knät är bror då  till han som sitter längst till vänster och han längst upp till höger är bror till han som sitter i knät!!! Det här blev kul men för att göra det enkelt så är alla kusiner med varann...
Mer blir det inte idag , nu känner jag mig förvirrad!!!

Barn-barn var det ja!


Den här bilden av mitt näst yngsta barn-barn Tåtte, 7 år, kan ju vara bra att visa på tal om Cypern där min syster o svåger som sagt flög i går! Det här fotot är naturligtvis taget i somras och då på stranden på Österlen där Tåtte bor i Simrishamn. Han var fresten o hälsa på mig i somras här i Askersund och han bada en gång efter vad jag kommer ihåg. O det var inte särskilt varmt i vattnet den dan. Ingen annan bada just då!
Nu lyser faktiskt solen ute men det gjorde den inte i förmiddags när jag gick min runda i snabb takt. Det var till att ha regnkläder på sig! Ikväll kommer programmet " vem tror du att du är? " på tv. Mycket intressant för en som har vädigt olika rötter vilket många i Sverige har p.g.a. av bl.a. invandrarland sen långa tider, jaa urminnes!!! Och så har vi ju Champions Leage i fotboll ! Nu skall jag betala räkningar på datan. Datan har förenklat ens liv på många vis !!

Mot Cypern var det !


Inte för min del men för min äldsta systers o hennes man. Dom gjorde ett nedslag hos mig i sin färd från Hjo till Örebro flygplats. Ja, tittar man ut nu o ser vädret med regnet och endast 5 grader i luften så är dom ju rätt på det! Men trevligt hade vi det under den timmen o lite till dom var här. Och för mig känns det bra o deras vägar liksom för min andra syster o svåger. Vi kör alla vårt race. I mitt race hade det blivit Israel, som jag beskrivit som tänkbart mål och det är ju ingen omöjlighet om Gud och postkodlotteriet vill t.ex. Allt verkade bra med dom iallafall och till flygplatsen är det ungefär en halvtimmes väg härifrån Askersund.
Sjäv hann jag med en motionsrunda på fm och då regna det inte. Grannfrun till höger om mig hann jag ochså växla några ord med. Nu skall jag se vad det är på tv ikväll!

Det här med musik ja ! 2

Så här tycker jag det är ! Moll klarar sig inte utan dur, o dur klarar sig inte utan moll . Världsmusik ! Det är väl det som gäller nu och en del år bakåt i tiden. Folkmusik från Ryssland, Grekland ja även Macedonien, östeuropa, jaa, Kazakstan, Armenien ja där runt i kring, Arabländerna, Persien(annat folkslag) o jiddish o klezmer tillsammans, mm, mm. Det är nästan så det går "varmgång" i huvudet av toner. En del musik nynnar jag till med kraft  liksom t.ex. "Volga boatmen". Det går bra med "oj,oj,oj, oj o oj,oj,oj, oj  o.s.v. Ja, även jam,jam jam jam. O Kalinka,kalinka, kalinka moya  o.s.v. Nu har jag ringat in området. Annars blir det för bra! O Youtube har varit till en fantastisk hjälp för mig. Och jag har gjort en "bomärkelista på sidofältet. Fresten en del turkiska sångerskor är skickliga !! När jag går o sjunger med några SPF-kompisar brukar jag varje gång nynna på en melodi från min lista!
Här kommer en rad artister o band som jag tycker om ! Bara att skriva deras namn på youtube så får ni ju upp melodierna!  Pernilla Andersson, Dilba , Lahle, Amanda Jensen, Bo Kaspers orkester. Ivan Rebroff, Shakira, Shania Twain, Haris Alexiou, Budapest klezmer band, Bioritam band, Russian Red Army Choir, Donkosackerna, Kate Busch. Ofra Haza, Asil Ajem,Sibel Alas, Candan Ercetin, Alison Balsom, Tine Thing Helseth m.fl. m.fl.
Jaa, allt ifrån tung grekisk Bysantinsk musik med Haris Alexiou till Tine Thing Helseths tolkning av Haydens trumpetconsert. Från Donkosackernas "Ich bete an der macht der liebe" till Budapest klezmer band med " Yidl mit´n fidl". Ibland har jag "Ivan Rebroff eftermiddag". Då jag lyssnar på många av hans inspelningar av rysk folkmusik vilka tillhör mina favoriter. Violinkoncerter, klarinettconserter.
Och nu om dagarna tittar jag som sagt ochså  på texten o sjunger till videon med Maxwell Street Klezmer band och deras version av "Tum-bala,tum-bala balalaika" på jiddish som har lite tyskliknande ord av hävd!
Jaa, särskilt sen jag börja bo själv så har jag lyssnat på väldigt mycket musik särskillt sen jag fick data. Den som jag köpte i Askersund är väldigt bra högtalare till vilket jag ville ha!
Nån gång lägger jag ut musik på Facebook men som sagt musiken är som baken... Varför jag tycker så mycket om t.ex. rysk folkmusik o klezmer musik ? Ja, den går hem till 100 % hos mig. Nått med själen ? O när det gäller rytm o takt så går det hem ! T.ex. vals gör mig "stel som en pinne", lite överdrivet sagt kanske ?

Prata om ståtligt !


Jaa, ibland går jag in i mitt bildarkiv och tittar. Det här kortet har inte jag tagit utan hämtat ner från nätet för några år sen. O då skrev jag varifrån jag tog det på nätet! Det får räcka! Under vintern i år så sköts det väl nått lodjur i trakten här under mars har jag för mig. Jag är lite osäker på när jakttiden är i Närke och är det inte i mars i hela landet? Jag är nästan säker på att jag sett spår av djuret i skogsområden i Askersund för det finns mycket rådjur på vintern där jag går min runda. Blodspår har jag ochså sett i snön!
Lodjur har jag efter vad jag vet bara sett på Skansen men när jag tänker efter så har jag sett en glimt av ett på andra sidan av en liten sjö ! Varg finns ju inte så långt ifrån för vi har ju Hasselforsreviret som väl går in i Tiveden, där borde ju finnas. Jag har för mig att jag pratat med en man som sett en varg inte så långt här ifrån. Ovan för Olshammar var det upp i skogen har jag för mig ?

Och nu när vi pratar om Närke så är detta lilla söta djur landskapsdjuret. Ja visst är det en hasselmus passar ju bra till Hasselfors reviret. Bild från Wikipedia.
I dag blev det ju en runda med styrketräning efter. Märkte inget ovanligt efter det men jag håller uppsikt på mitt vänsteröga i vanlig ordning, eftersom jag haft problem med det och fått det opererat för ja, vad kan det vara, 15 år sen ! Prata om det med min kompis Rolf i Örebro, vi får hålla koll på glaskroppen nu när vi blivit äldre !
Jaa, i morgon så är det lördag igen!  Då tar jag "ledigt" från motionen i vanlig ordning och ser på lördagsmorgon på fyran, lämnar V-75 tips o se på loppen i TV, fotboll o deckare. Spännande!


Fighting spirit man och populär "matmamma" !


Inge snack det är jag. Som sagt blev det en lång motionsrunda i det ganska blåsiga men vackra vädret. O gruvarbetarna fick komma upp vare sig de var otrogna eller inte. Ingen ville väl ändå att han skulle straffas genom att få va kvar?!  På nått vis blir det här med otrogen o "cirkusen" omkring det lite ovidkommande tycker jag. Man lever ju bara en gång. Sen är ju journalister som dom är nu för tiden, dom höll ju på att "trampa ner" de anhöriga för att få intervjuer med gruvarbetarna.

Sen kom jag ju ner på strandpromenaden där andflocken o ankorna håller till. Dom har det bra fåglarna o alldeles tama är dom och trevliga o mysiga, jaa, faktiskt! Ganska ofta träffar man någon o "slänga käft med" på rundan men det är inte många som motionerar egentligen, samma ena varenda gång. En man pratar jag ganska ofta med i min ålder som energiskt kommer gåend! Vi har samma åsikter om det mesta o skrattar åt mycket "genomskådbart" som vi kommer på, erfarna som vi är av ålder!!
I kväll blir det Mitt i naturen(ormar) och kommisarie Lynley på tv. Alla tiders! O nu blir det mat. Och jag är nöjd !

Det här med musik ja !

Smaken är som baken delad, säger ju de "lärde" ?! O det är ju tur. Klassisk musik lyssnar jag på stundtals. Satt ibland vid unga år tillsammans med min far och lyssnade på sådan. Även nån gång i unga år då tillsammans med en av mina farbröder. Han spelade varje gång Peter Tjajkovskis Nötknäpparsviten för mig och jag tror att jag ochså ville höra den varje gång. Det passade mig att lyssna på den på nått vis och det luktade jul om den.
Sen i skolåldern vid 15-års så "diggade" jag bl.a. Kingston trio. Den sommaren var jag ochså i Köln och fick gå med värdfolket på en operaföreställning, Faust av tonsättaren Gounod, om jag inte missminner mig. I femton-års åldern lärde jag mig spela klarinett. Tyvärr, trots lärande av noter, räckte inte tålamodet mer än till några års lektioner. Så är det. Men Mozarts klarinettkoncert rekommenderas. O min klarinett är sen många år på reparation hos "nån" !
20-årsåldern, jaa då blev det väl, försöker tänka efer, Rock around rhe klock musik? 25-45 ? Mycket svensk musik främst då Sven-ingvars, Sten o Stanley mm, mm men även rock och så småningom musik alla Kate Busch, Mike Oldfield, Ivan Rebroff,Viktor Klimenko sydamerikansk folkmusik allá los Incas o allt vad de hette. ja naturligtvis The Beatles men inte så mycket Presley Ja, även band som Deep Pearple, Black Sabbath, Pink Floyd m.fl. Sen började då  intresset för s.k. världsmusik att ständigt växa. Återkommer i ämnet, försöker verkligen nysta i frågan !
Nu skall jag gå en eftermiddagsrunda o spåna o spana!

Det glömmer vi fort ! ?

Jaa, det här med förlusten mot Holland i em-kvalet med 1-4 . För en annan sportälskare så blir det lite abstinens (inte av alkohol OBS ! ) dagen efter. Men det tar tid för ett ungt lag att närma sig toppen!

Hej A-K ! kul att du tycker om mina foton o assosierar till dom. Alla tiders ! Det här fotot är taget vid strandpromenaden. Jag tycker om att fotografera sådana här vyer. För mig ger det nån slags hoppfullhet över moder jord på nått vis. Har som person svårt att hänga med på "domedagspredikningar" o "svartmålning" O ibland assosierar jag till andra länder och deras natur. Optimala länder för mig att besöka är Israel, har varit i, Macedonien, Slovenien o Nepal. Har liksom ringat in det o man vet aldrig. Har naturligtvis tittat på vyer från länderna. Israel har jag många foton ifrån !

Nu skall jag vara "bror duktig, (förlåt Jante) ett tag! Men för en annan som går inför att "köra sitt eget race när det gäller motion, musik o "livsåskådning mm" så håller jag fullständigt med naturligtvis. Jag har ju en tes som låter lite "övermaga" men genom att överdriva så kan man ju förklara vad man tänker o tycker. Jag säger ibland så här "det hjälper ju inte o ligga i soffan o äta chips o dricka öl o gnälla om allt". Nu tog "Jante" mig i örat!! Ibland har jag tänkt på hur olika människor tacklar saker o ting, även dom som har ont o är sjuka. Några "håller igång till det sista" andra ger upp. Naturligtvis har det inte med människovärde o göra men visst är det så. Jag tycker det efter erfarenhet av jobb och liv!
Jag  kommer att ha ett inlägg om mitt musikintresse och hur det utvecklats under åren, både "utifrån o innifrån" under livets gång tänkte jag nån dag. För närvarande sjunger jag till en video med text på jiddish, sången Tum-bala, tum-bala, tum- balalaika. Melodin är inte så svår men jiddish förstår jag naturligtvis inte men vissa likt tyska ord förstår jag. För det finns i Jiddish !


Det är klart man tänker på detta ibland !


Idag när det är EM-kval mot Holland borta. Bilden är tagen från VM i Tyskland 2006 då jag och min gode vän Björn vistades 5 dar i Berlin. Mannen i mitten är min tyske kompis Cai:s svärson Eberhart. Tyvärr fick vi inte tag i biljetter via nätet utan vi såg på storbildskärmar tillsammans med många andra. Och inte var det dumt ! Naturligtvis kommer jag ochså ihåg Cai:s dotters Ankes suveräna guidning en hel söndag i områdena kring Bradenburger Tor dit vi hade ungefär en halvtimme att gå!

Ja, det här är då Anke och Eberhart som gifte sig 2008. Båda 2 är läkare och de fick för ca 1-2 år sen en son som heter Maximilian. Detta är mycket trevliga människor så dom är värda att var med på bild !
För övrigt idag gläder jag mig över att polisen i Örebro har gripit en man på sannolika skäl för flera våldtåkter. Däremot undrar jag över hur människor på nätet kan hetsa en deprimerad o självmordsbenägen man till att begå självmord !
Idag blev det boule i det mycket vackra vädret men bra med kläder fick man ha på sig ! Nu laddar jag upp för em-kval. Kommer nog att se Finland -Ungern som börjar först. Dom är ju i samma grupp !Första frostnatten i höst!


Jaa minsann, åtminstone i Askersund. I dag blev det en eftermiddags runda i det strålande vädret. Kall natt borjar ju för solig dag. I dag tog jag tiden på långrundan som gick i ömsom halvfart o helfart med lite snack emellan. Den tog ca 1 timme o 45 minuter, alla tiders ! Fotot är taget mot östra badet med en holme i bakgrunden. 50 meter på andra hållet börjar jag strandpromenaden mot hamnen efter att kommit ner från hembyggdsgårdens höjder!

Det här är ett motiv som jag tycker om att fotografera som sagt ! Solen som speglar sig i Vätterns vatten! Men det kan den göra i Hjälmaren o Svartån ochså, eller hur Örebroare ?!
Apropå Örebro så härjas staden och dess befolkning av en eller flera våldtäcktsmän. Det har nu kommit ut i riksnyheterna men problemet har funnits länge och överfallen är väl uppe i en 12-15 st. Lite av "Hagamans" syndromet men i Örebro pratas det om minst 2 gärningsmän ! Usch, hoppas det löser sig snabbt!!
För övrigt i helgen så har det varit bra. utegång i går. På V-75 blev det inget på men det kom ett e-mail från Postkodlotteriet att jag vunnit 150 kr. Kanske en början på nått stort ? I kväll skall jag se om U-21 landslaget kan slå Schweiz i fotboll på Malmö stadion i kanal 10 var det väl. Chanserna är minimala att dom går vidare till slutspel då Sverige förlora matchen i Schweiz med 1-4 ! Hugaligen så dåliga dom var då !

Närmare o närmare...


När man ser det här stora klippblocket så förstår man ju att istiden har haft, med dess framfart o tillbakagång, haft stor betydelse för Askersunds "underlag".
Den sista istiden började för 110 000 år sen och slutade ungefär för 10 000 år sen. Spår från de första människorna säges finnas i Skåne för 13 000-10 000 år sen. Källa Wikipedia. Hade jag haft Maria Wetterstrand med mig här på min runda så hade jag frågat henne om hennes tankar kring jordens begynnelse för miljarder år sen och dess kraft att läka sina sår, apropå dagens "domedagspredikningar" !

Hade hon följt med mig vidare så hade Maria fått se följande 2 vyer med utsikt mot Vättern. Det här fotot har jag tagit från hembyggdsparken höjder och man kan se Vättern i bakgrunden !

Sen har jag tagit mig ytterligare söder ut och närmat mig första delen av strandpromenaden och Vättern ytterligare. Avstånd, tjaa, 200 m. Idag blev det som sagt kortrunda( ca 50 min ) med styrketräning vid hemkomsten. Och inga större krämper nånstans i kroppen. Det är märkvärdigt vad den tål även när man är äldre men fightas får man!
Nu är det ju helg igen och det borgar för V-75 tips o tävlingar i morgon. Nån fotboll är det ju inte p.g.a. em-kval i Europa. Sverige spelar ju på tisdag mot Holland borta. I går blev jag väldigt besviken på U-21:s landslagets uppträdande borta mot Schweitz, stryk med 4-1 mot ett flyfotat Schweitsiskt lag. Att jämföra detta laget med fjolårets, nä så bra var inte dessa spelare! Men jag har Morse att titta på ikväll och Frost i morgon. Avsnitten går i repris men alla kommer jag inte ihåg men det här är fantastiskt bra serier så jag ser gärna om dom. Och så blir det "gottebord" imorgon under V-75 ( vinst mottages gärna). Uj, uj uj säger jag bara!

Idag blev det en justering..


Ja, det blev det. Långmotionen förlades till eftermiddagen p.g.a. hällande regn på förmiddan. Så en gedigen frukost vid 8-tiden och utgång vid 13-tiden. Det kändes väldigt bra det ochså och kanske helt enkelt långrundan skulle förläggas just till em. Kanske just p.g.a.det ökande  energiebehovet bl.a. Jag har ju ett annorlunda koncept vid kortmotionen. Då dricker jag en kopp kaffe och äter en bit banan innan jag går ut och äter frukost när jag kommer hem. Jaa, jag donar o finslipar allt för välmåendets bästa.
Askersund skogsområden inne i staden består ju av skog av olika trädslag o stenblock, klippor o nivåskillnader. Naturligtvis bra för motionen. På bilden syns den lövbeklädda smala vägen som jag går på med då ett klippblock i närheten. Där brukar det finnas mycket blåbär runt i kring
I kväll såg jag att Sveriges herrar spelar U-21 kval borta mot Schweiz i fotboll. Börja kl 20 på kanal 10. På samma gång spelas ishockeymatchen Leksand- Mif på Visasat hockey. Lite zappning blir det nog. Och Örebro hockey förlora första matchen i samma serie efter 6 vunna hemma mot Västerås Ik. Dass war alles für heute!

Tusen strålande solar...

Den titeln har en bok skriven av Khaled Hosseini. Denne författare har tidigare skrivit succéromanen Flyga drake. Boken har jag inte läst men filmen såg jag ! För mig som stor "försvarare" av landet Afganistan från några av mina värsta fiender,  Talibanerna, så gav den filmen många olika känslor. Jag har ochså satt mig in i talibanernas grymma tolkningar av Sharialagarna med kvinnoförtryck och fruktansvärda straff som följd sen många år. Denna fanatiska  Sunnimuslimska rörelsen vill jag inte ha tillbaks som härskare i landet. Det var dom ju för 12-15 år sen med de följder det fick. 
Tusen stålande solar har jag lånat av mina kompisar Rolf o Ann-Marie för 2 månader sen ungefär. Har inte börjat  läst i boken ännu! Skamligt ! Nu skall jag börja göra det, högst en timme om dan !

Jaa, så här såg det ut idag vid strandpromenaden. Det blåser sydvindar o då ligger promenaden blåsigt till. Inget som tar imot. Men promenaden gick bra. Längre bort spela vi boule igår. Holmen ute är Borgmästarholmen med broförbindelse med fortfarande en del båtar förlagda.

Det här är Sveriges fulaste koloniområde eller rättare sagt början av det. Det verkar faktiskt som en del aktiviteter inletts av kommunen, äntligen. Bakom mig har jag norra kyrkogården. Utsikten kunde ju med förlov sagt vara bättre. Det är ännu värre till höger. Det har jag visat foton på innan.

Vem tror du att du är?

Så lyder ju ett program som jag följer med stort intresse. Jag har alltid tjatat om mina rötter för jag tror och vet och känner att min person och personlighet o livsvilja har med detta att göra. Det har fler kommit underfund med kändisar som andra människor. Ofta blir det bekräftat att generna "går igen" när det gäller mycket ! Vad har man fått det intresset ifrån, varför brinner man för det, varför känner man något som "tillhör en" o varför längtar man efter att få veta. Mitt val av musik, min känsla för olika kulturer och val av olika känsla för olika länder och inte minst att förstå mig själv och min personlighet. Detta bekräftar ofta programmen och deras huvudpersoner när de lär känna sitt förflutna. Då får dom svar på ganska mycket. Och det räcker nog inte bara att tänka på sina föräldrar. Dom är för "nära inpå en ännu".
Jag känner väldigt starkt mina rötter från speciellt  min mors mor och hennes mor Helena Scmidt gift Geuken. Och jag försöker få reda på vad som hände innan i hennes släkts liv. Innan hon föddes 1861 i Halle an der Saale i Ostpreussen
Idag gick jag in på Schmidt/Halle här i datan och upp kommer bl.a. en meiladress på Tatjana Schmidt Halle an der Saale ! Jag har meilat dit.  Vi får se om jag får svar. Tänk om man fick åka omkring och söka dessa rötter som t.ex. kändisarna på TV! Dom kommer ju ofta tillbaks ända till 1600-talet ibland. Mina rötter på min farmors, farfars o morfars sida har vi kommit långt tillbaks på men inte min mormors. På mormors fars sida Geukens vet jag att hans föräldrar kom från Amsterdam till Preussen troligtvis i början eller mot mitten av 1800-talet. Men var kom ursprungligen Schmidts ifrån och hur länge hade dom bott i Preussen. Det vill jag ha svar på innan jag ochså blir en "rot" och jag kommer att "söka dom" ständigt. Entusiasm o känsla är kanske tjatigt för en del men jag känner starkt det hela. Och det bästa av allt är att jag verkligen lever i nuet tack vare dessa känslor för det förflutna. Och blandar man sen en soppa av det hela med barn o barnbarn bl.a. Uj,uj,uj säger jag bara!!!

Oj,oj, vad tiden går fort !


Ja verkligen, på många sätt !  Veckorna bara flyger förbi, det gäller att hålla i kepsen ! Den här vyn över hembyggdsgården fotograferade jag för första gången 2006 då kameran var nyinköpt! Över tusen mil med råge har jag nog gått och cyklat sen hösten 2005 !  O mycket sjuk har jag inte varit ! Några gallstensanfall de första åren och sängläge några dar en enda gång i någon slags influensa. Ryggskott en gång och besvär med båda hälsenorna vid vars ett tillfälle.
Idag blev det en lång runda efter gårdagens korta med styrketräning vid hemkomsten. Jag tror att jag kommer att gå långrundor måndagar o torsdagar och ha "fridagar" tisdagar o lördagar. Resten, 3 dar, kortrundor med styrketräning ! En justering bara !

Det här, så kallade koloniområdet nedanför norra kyrkogården borde Askersunds kommuns makthavare börja på att ta tag i för miljöns och trevnadens skull ! Har haft bilder från området innan. Numera styr ju socialdemokraterna tillsammans med miljöpartiet o vänsterpartiet kommunen. Särskilt miljöpartiets taleskvinnor borde ju i miljöns anda ta tag i saken ! Det här är en skam för stan och dess innevånare, tycker undertecknad!!!

Långa bollar på....


Nää, jag menar fina dagar med Bengt. Bengt är mellansonen och han har varit på besök i Askersund.  Och inte fick han mycket ro. För i onsdags körde vi till Hjo och hälsade på mina systrar o respektive. Där har ju Bengt varit förr många gånger. Men vi låg över i lillasysterns stuga och nästa dag blev det Örebro direkt efter frukost. Vi satte kurs mot Wadköping där vi besökte bl.a. Kajsa Varg, Kronblom(som låg o snarka) och Hjalmar Bergman. Sen gick vi mot Hjälmaren och Naturens Hus där vi åt middag. En promenad som tog 40 min. Gick sedan tillbaks till Wadköping där bilen stod. Därefter kurs mot norra Bro o mina kompisar, Ann-Marie o Rolf, där vi drack kaffe. Ann-Marie skulle bort men Rolf följde med och vi styrde kosan till Margareta o Sven-Arne inte långt borta. Sven-Arne var inte hemma men vi skulle återkomma senare. Sen körde vi till Gällersta kyrkogård där bl.a. min farmor o farfar är begravna och farmors far Anders Karlsson från Herminge. Även min kusin Gunnar är begraven i närheten av Anders. Bengt som inte varit i trakterna sen slutet av 60-talet som liten grabb, fotograferade en del av vikt. Sedan äkte vi till Attersta där min farmors hus låg och där jag lekt som barn o då bl.a. med Rolf och Sven-Arne som bodde stenkast därifrån! Tänka sig att vi "leker " igen! På Björneborg som gården kallas bor kusin Gunnars fru Birgit kvar. Henne hälsade vi på och hon förklarade en del för Bengt som fick bilder o nån bok som visade och tillhörde hans namne Bengt, en av min fars bröder ! Sen styrde vi kosan mot Sven-Arnes igen och nu var han hemma. Han visade oss sina gamla bilar (som han körde med till olika möten för veteranbilar) och sen drack vi kaffe där ochså och hade det trevligt som innan. Jaa, sen körde vi Rolf hem och körde via Attersta och Klinggården där ochså en släkting på min farmors sida bor till Herminge och jag visade Bengt huset där min farmor föddes en gång i tiden! Sen blev det raka vägen till Arskersund förbi Mosås och Mariebergs köpcentrum.
För mig var det ju väldigt viktigt att visa någon av mina söner trakterna och staden där jag växte upp. Och inte minst att han fick träffa mina gamla lekkamrater sen 40-talet och deras fruar m.fl.
Innan Bengt åkte hem idag så besökte vi Stjernsunds slott( i närheten av Askersund) och Garpa Gruva som ligger mellan Åmmeberg o Zinkgruvan. En gruva med anor sen Gustav Vasas tid(nedlagd på 1800-talet) som blivit ett turistmål i S:a. Närke. Gogla på platserna så får ni mer information. Sen avsluta vi med dagens på Hotel Norra Vättern!
Det här var några fina dagar! Hoppas Bengt tyckte detsamma och nu fick han lite hum om fars hemtrakter kring Örebro o hans kompisar!!

RSS 2.0