Det är klart man önskar Gott Nytt År !

 Jaa, Gott nytt år , Happy New Year, Glückliches Neues Jahr, Bonne Année, Gelukklig Nieuwjaar, Shanah Tovah , jaa till alla önskar Jan och hans papagaj ! Och detta par :) önskar att de får ett lika bra år som 2014 ! 
         Jaa, jag vill ochså påminna om vädret i övriga Europa !  Skadar inte ! I morse så hade bl.a. Istanbul + 2 C, Rom -2, Toulouse -3 , Budapest -11 och Bukarest -17 C ! Man kan ju säga att man får vatten på sin kvarn när man utpekar placeringen av bl.a högtryck kontra låg tryck o dess vandringar som det som mest styr planetens klimat ! Och har till dels gjort !
          Jaha , gubben ger sig inte ! Han kommer aldrig att ta ut elände i förskott ! Bl.a. beroende på att han inte ens vet hur morgondagen blir ! Och detta kommer forsatt att bli min fasta grund ! Från rötter till barnbarn, med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen vare sig det bos i Korpilombolo eller Katmando ! 
          Och är tacksam över att ha det sociala nätverk jag har från rötter till barnbarn ! Det är upp till var och en att skaffa sig sin livsfilosofi !  Och  ser ochså med " äventyrlig spänning " fram mot nästa år !
 

Fick svaret !

Av norsk vädertjänst ! Att vi får varmare ! Högtryck över England o Frankrike ligger still ! Detta leder till lågtycksaktivitet mellan Island o Barentshav medförande mild o fuktig luft mot Norges kust !  
              Och detta leder t.ex till få minusgrader i norra Norrland ! Och då även i fjällen !

Det programmet måste jag hylla !

Historieätarna ! Har nu sett sista avsnittet på play ! En av dom bästa serier jag sett ! Pratar ju ofta om att rötterna har man med sig ! O försöker tänka mig in i hur mina gener o rötter hade det under sina tidsperioder  ! Det har väl inte med nuet o göra ! Så resonerar inte jag ! Och dessutom kommer man ju symboliskt närmare o närmare dom !
               Ja nu har man ännu mer lärt sig hur man levde  förr i tiden , och man kommer ju ihåg nu vad man åt o hur man klädde sig på  1960 o -80 talet ! Det var många igenkännande där ! 
              Jag fantiserar , tänker mig in i hur mina rötter levde bakåt i tiden ! Ett scenario är detta ! Min mormors farmors föräldrar i Köln ! Dom måste levt nått årtionde eller så under Napoleon ! Och hur levde sjöfararna från morfars släkt i Tölö / Kungsbacka när ostindiska kompaniet bl.a fanns ! Min farmors far o förfäder var ju t.ex jordbrukare i Närke !  
           I farfars Värmlandsrötter kan jag hitta en indelt soldat som hette Ek. Senare las  blom till ! 
        Empati kan man även ha för sina gener o rötter bakåt i tiden ! Oj, vad dom fick kämpa för sin överlevnad ! 
               Ah, det har väl inte med mig o göra ! Inte det ? För min del tror jag att jag har tur som lever i denna tidsålder ! Om man jämför med hur folk hade det på medeltiden t.ex. !
             För min del är jag nog mest intresserad av medeltiden , rännesansperioden ! Där hade jag t.ex. gärna velat titta in ! Och kramat om mina förfäder ! Som överlevde för minns skull bl.a. !

Jag sa ju att det skulle bli motion !

 Jaa, inget dumt foto ! Och nu har man ju bevis på att det kom en vinterknäpp innan nyår ! Men nu kommer det som sagt enl. uppgift en töknäpp ! Inget ovanligt det heller ! Det vet jag av egen erfarenhet ! 
     Det här med kallområden ! Det finns ju olika i Världen ! Och vi i Europa kan ju även drabbas av dom ! Tittade idag på vädret ovan New York ! Mot Kanadagränsen ! Och där kan ochså bli väldigt kallat o snöigt ibland  ! Det är ju en månad ungefär som bl.a norra Usa fick känna på ett riktigt kalluftsutbrott ! Med snökoas o annat ! Och kylan verkar återkomma ! 
         Och i östra Ryssland, Sibirien ,t.ex. där har vi ju alltid ett kalluftsområde på vintern ! Med minusgrader övervägande under året ! Jaa, vad för områden tillhör Arktis ? Ibland är det bra att vara inläst på saker o ting när " domedagspredikningarna " ang. " extremvärmen " ständigt återkommer !
   Jaa, just nu lyssnar jag på Ivan Rebroff ! Men  kommer snart att se historieätarnas sammandrag på play !
 

Vilken spännande match !

 
 
Och sängläge intogs vid halv 2-tiden . Denna nattine var verkligen värd sitt pris ! Och de bruna såg dagens ljus ca 08;45 ! Så nån större trötthet känns ej ! Och naturligtvis pratar jag om matchen mellan Sverige- Ryssland i junior-vm i Kanada ! Som var ooootroligt spännande ! Och Sverige vann med 3-2 ! Efter vinnarmål i slutperioden ! Jaa, för mig är som sagt bl.a. Världsmusik o sport 2 kryddor i livet !
                Att ochså sätta sig in i vädrets natur i nuet o fordom är ochså något man har nytta av ! Både via minnen o statistik ! Jaa, framtiden  ! Dom får gärna hålla på med sina matematiska teoretiska datoriserade mallar ! Som ibland ändrar sig  i t.ex. utlovade 10-dygnsprognoser ! Ligger det ett mäktigt högtryck över vårt land så är det ju inte så svårt o göra prognos, t.ex. Idag har dom ändrats ! Den milda perioden med regn o tö har förlängts i mitt område ! Såg t.ex. att nån  av kommande dar var det utlovat  +6 C, i mitt område ! Goodbuy snötäcke ?
           Jaa, hela tiden predikas det över att istäcket i Arktis o Antarktis smälter ! Men tittar man på facit för i år så är det tvärsom ! Och de senaste 8 åren har isbjörnstammen inte minskats ! Har man nu kategoriskt bestämt sig för att " döma ut Jorden inom 50-100 år " så är det väl inget o skriva om !? Liksom om det här med ozonlagret på väg att reparareras ! Och skulle denna vinter bli mild så är det inte första gången i "Sveriges historia " ! Tittar man på vintrarna de sista 10 åren så har det funnits flera stränga i mitt område t.ex. 
             
 Det här året 2010 hade vi t.ex till delar. en sträng vinter i mitt område ! Och kanske då i slutet av 2009 ochså !
         Joo, då ! Bra med mappar i datan från år till år ! Så åg det ut i mitt område 22 december 2009 ! Jaa, folk glömmer så lätt när det predikas om " extremvärme " Antagligen är det väl nått destruktivt  hos folk att fästa sig över sånt i vädret som inte finns facit om ! Jag har mina minnen o foton o statistik ! Det räcker ! Och nån statistik över vädret i framtiden har ingen !!! Och vad räknas till en lång tidsperiod i klimathistorien ! I en Värld som är över 4 miljarder år gammal ! 
          Joo, då visst blir det motion idag ochså ! Och det är fortfarande de påtagna dobbarna på kängorna som gäller ! Och mat behöver handlas ! 

I kväll blir det ju nattine igen !

 Matchen, sändningen, mellan Sverige o Ryssland i junior-vm  i ishockey börjar kl 22:45 ! En annan skall ju inte upp o jobba ! Sover lite längre i morgon bara ! Det funka sist ! Och den för mig viktiga motionen kommer inte i kläm ! Om jag får bestämma ! Spännande blir det ! Och 18:30 kan man se på matchen mellan Tjeckien o Danmark !  Världssport o Världsmusik ! Två av kryddorna i min tillvaro ! 
   Och Schweiz vill jag varna för ! Dom slog igår Tjeckien ! O Finland åkte på stryk mot Slovakien , i den andra gruppen ! Har bara 1 poäng hittills ! 
           Jaa, det tycker jag om att en läsare från Guangzhou har varit inne på bloggen här ! Denna stad ligger i södra Kina ! Jag kallar mig ju för Världsmedborgare ! O det står jag för ! Den svenska ankdammen kan man fundera på ! Men  har inget emot att bo här ! Men ... det är inte säkert att man varit olyckligare i ett land som haft det t.ex. ekonomiskt sämre än vårt land ! Nej, är inte olycklig här heller ! Men i bland undrar man över om man inte som person klarta sig bra i en del andra länder ochså ! Jaa, och nu spelar jag musik av Despina Vandi ! Var tror ni hon kommer ifrån ?

Upp o ner ! Mildvädret slår till ?

Jaa, från nyårsdagen o några dar framåt skall enl. prognoser gumman tö visa sig igen ! Kan t.o.m. bli regn nån dag ? I Europa är det ochså kallare nu  ! Om central, mellaneuropa ochså drabbas av mildvädret ?
     München har t.ex. - 11 C , Prag  - 5, Budapest- 4 , Milano - 3 och Sofia - 1 C ! Jaa, München t.ex. skall både få snö o regn den här veckan enl. en prognos !
       Vad jag tänker på är naturligtvisTour de skie som inleds på lördag i tyska Oberstdorf ! Som det ser ut nu så går det att genomföra ! Men tävlingen avslutas ju i Val di fieme i Italien ! Där skall bli soligt på dan de närmaste dagarna o frysa på nätterna ! Vi får hålla tummarna ! Jaa, tävlingarna har ju fått grönt ljus ! Det var ju lite vitsigt ! Grönt är ju inte det man vill se ! Inte där spåren går i allafall !
      Kalla platser ! Dom där det blir kallare o dom som blir varmare ! Vi börjar med dom i Arktis ! Närmare oss ! Prudhoe bay har -10 C, Grise Fiord - 31 , Thule -24 och Verkhoyansk - 44 C ! Antarktis ! Vostok högt placerat -33 C. Vostok cabo - 3 C, Mc murdo stn. -5 C ! Brukar ju ochså ha med Punta arenas som ligger i södra Chile,+ 8 C ! På dessa platser stiger ju temperaturerna ! Men det högt belägna Vostok lär nog fortsätta med en hel del minus !
           Här i Askersund var det -11 C när man vakna ! Så det blir en kraftig omsvängning i vädret som sagt ! ?Snötäcket som bl.a gladde skolbarnen lär väl försvinna då ?
               Men ifag skall det fortsatt njutas av fint väder ! Och motion via stan ! Vanlig runda på ca 1,5 timmar eller något mer !
      

Jaa, väldigt kallt !

- 17 C här i Askersund ! Motion ? Behöver köra mitt race ! Efter julgodiset är det ju särskillt värdefullt ! Om det blåser mycket ? Nää, då blir det spinning inomhus ! Och en liten runda till affär ! Kommer som sagt att fortsätta köra mitt race efter nuvarande omständigheter ! För livets skull !
 När det gäller vädret så har man sina önskemål ang. vädrets uppträdande vintertid ! Likväl som sommarvädret t.ex. ! Och en kall vinter behöver ju inte betyda en kall sommar ! Men motionens genomförande står över mina önskemål ! 
   Dom här långtidsprognoserna är kul att titta på ! Dom skiljer sig ! Om dom hade visat samma väder framåt, jaa, då hade det väl inte varit särskillt luckrativt för dom ! Men dom flesta verkar vara eniga om mildväder några dagar framåt från nyår ! T.o.m. regn pratas det om , i mitt område ! Sen skulle det kunna bli snö några dar efter !
 
 Sverige vann igår igen i Juniorhockey-vm i Kanada ! Mot Danmark ! Som ju har ett bra lag och spela jämnt mer Ryssarna ! Det blev ju seger mot danskarna med 5-2 ! Men försvaret kan inte spela som dom gör mot lag som är bättre än Danmark ! Tappade puckar o slarviga passningar !
 
 V-75 går idag i på Örebro-travet ! Kanske blir det nån liten Harry boy ! Kylan jaa ! Hur blir det med banförhållandena ? Skor på för alla ! ? Blir nog bra utdelning med skrällar ?
 
      Inrikespolitiken i Sverige ! Handslag igår , anklagelser idag ! Och vilka förlorar på detta spektakel ? Regeringen, Alliansen , enskilda partier  ? Och fortfarande är nog agendan ang. splittra Alliansen en av huvudfrågorna i S-tankesmeja ! ? Och att fortsatt lägga skulden på denna fyrklöver ! ?
 
       Min egen tillvaro ändrar sig inte ekonomiskt beroende på vilken sida som har makten ! Men några socialister kommer det aldrig att röstas på ! Ej heller Sverigedemokrater ! Och hur kommer det nu att bli med den rödgröna röran ! Och deras löften som inte gått  igenom ! Och oenigheten mellan Mp o S ! Som visat sig !
              Och om nån timme kommer det att bli mycket kläder på ! Lager på lager ! 
            

Visst lever han ! Kung Bore !

 Jaa, i morse  när jag slog upp mina bruna ! O när det tittades ut genom balkongfönstret såg man detta soliga vackra scenario ! Tittade efter på radarbild, gick bakåt i tiden, och såg att detta centmetertäcke blivit till i  natt ! Jaa, då en annan såg juniorhockey-landslaget spela mot Tjeckien ! Som dom vann med 5-2 ! Och  vet att jag lade mig vid 1.30-tiden ! Men då tittade jag inte ut genom nått av fönstren !  Jaa, och  säger så här ! Så ser det ut just nu ! Men gumman tö har alltid visat sig , mer eller mindre ! Hon ochså ! 
 Dom här fotona sparas nu i datans album ! Det är bra med bevismatereal ! Några viltspår sågs !  Av en räv ! Men inget av något rådjur ! 
  Det här fotot är taget från hembygdsgården ! Mot Vättern ! O sen begavs det sig mot strandpromenaden !
 Och isarna hade lagt sig vid strandpromenaden ! O dom var snötäckta ! Har ju varit minusgrader några dar nu ! Utan att nån snö fallit ! O glada människor mötte man på promenaden ! Bl.a. barn med tefat !
           Om det nu blir tö igen då ? Livet går vidare o med dom motionerandet bl.a ! :)

Valet som inte blev av !

Jaa, du milde ! Och tydligen verkar det som om S-ledaren utlyste valet mot Alliansens vilja !? Det är lite Grönköping över allt när det gäller den politiska ankdammen i Sverige ! Och rubrik för inte så länge sen ! Alliansen går till val  på sin politik ! Läste man ! Men egentligen ville man tydligen inte det ! Det lättaste hade  ju varit att förbjuda partier i stället ! Så att folk röstar som jag vill !
      Om man nu har ett valsystem i Sverige så är det väl inte till för att rösta fram en minoritet som via förordningar skall styra landet !? Kallas det för demokrati ?
            Jaa, röstar inte på SD men 600 000-800 000 har väl gjort det ungefär ! Är dom alla rasister eller facister ? 
 Vilka har nu sålt sin själ av parterna ! Intessant fortsättning följer ! Och övriga partiledare ! Garantera att det inte finns rasister i era partier , i minoritet !
                    Det verkar vara väldigt veligt o förvirrat i den svenska politiska ankdammen ! Frågan är om man skall bilda ett parti för partilösa ! O lämna blanka röster !?
               Det skall bli intressant att se om SD vinner eller förlorar på detta ! Syftet är naturligtvis att minska dess makt o inflytande ! Till pris av sin egen politik ?

Jaa, då hade man förmånen att få slå upp ögonen idag ochså !

Och det här med att allt är självklart här i livet ....? För min del är detta något jag som jag blir nöjd av ! Och resan längs min väg Från rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden , har hittills gått min väg ! Oavsett jag bor i Korpilombolo eller Katmando ! Att  ha fått uppnå 76 år ! Det får man väl räkna som en slags bonus !
        Känns som lördag idag ! V-75 -finalerna går på Solvalla ! O dom spelas på ! Även svågertipset ! Som syster Elisabet står för nu ! Hon håller Harry Boy i handen !
          Och dessa finaler visas ju i e.m. Och nu sätter junior-vm i ishockey i gång ! Sverige möter Tjeckien ! O ser man på det så blir det nattine ! Arsenal spelar ochså mot Queens Park Rangers i Kväll i Engelska ligan ! 
      O på spåret skall inte missas ! Där skall Gudrun Schyman vara med tillsammans med förre ärkebiskopen K.G.Hammar ! Detta retar en del upp sig på ! Det här är en väldigt uppskattad tävling ! Blanda inte in politik i det ! Ibland kan man förundra sig ! Över den svenska ankdammen !
            Vädret jaa, klart o kallt ! Men fortsatt famlande bland 10-dygnsprognoserna !  Och för dom som vill vända på myntet när det gäller klimatfrågan så rekommenderas fortsatt www.klimatupplysningen. se !
              Nu skall man sätta sig o sätta ihop de egna raderna på V-75 tipset ! Jag säger som Uno Hedin , lycka till ! Uno Hedin ? Vad är det för nån ? Joo, dec 2012 var sista gången han redovisa sitt populära V-75 tips i SR ! Och han var även bortennisexpert ! Sportjournalist ! Och är född 1932 !

Det var en härlig motionsrunda !

 Det var det ! Kallt, soligt o lugnt ! O med god fart o möten med andra vandrare som ochså njöt ! Och på hemvägen hämtade jag V-75 program inför morgondagens månadsfinaler på Solvalla. Som vi spelar på denna veckan !  Joodå det gör jag visst det när detta skrives ! Lyssnar på vacker musik av Orlando di Lasso !
       O här är man på en bit på väg ! Båda skogsrundorna togs idag !
  Och här har det kommits till slutet av den andra skogsrundan o denna berghäll ! ! I närheten av hembygdsgården ! Och visst, det är Vätter som skymtar i bakgrunden !
 
 Och sen gicks det denna väg hem mot norr ! Och en bit  upp viker jag av till vänster mot hemmet ! Över Bergslagsvägen och en bit söder ut ! Förbi några livsmedelsaffärer bl.a. !
            Det blir ju lite fotobloggande ibland ! Några motiv återkommer säkert ! Men dom här fotona är ju från i dag !
           Vädret jaa ! Nu har sajterna svängt igen, ganska överens  ! Ingen snö sägs det bli ! Och kylan skall upphöra efter nyårsafton , här i Askersund t.ex. ! Vi får se om dom ändrar sig igen ?
           Och om jag inte skriver ett inlägg till så kan det meddelas att man bl.a skall titta på filmen Chocolat i kväll ! På åttan ! En fim som jag gillar skarpt !
 
 
 

Jaa, det gjorde jag ! I går kväll !

Kl 20 gick jag över från ettan till tvåan. Såg på musik från Frankrike där den svenska sopranen, för mig okänd,Ida Falk Winland medverkade som solist ! Det här med okända stjärnor ! Ida fick stora applåder ! Och hon sjöng med den franska radiokören och Ochestre National de France under ledning av dirigenten Sofi Jeannin ! Jaa, det här var väldigt givande att titta på ! Sverige har ju stor tradition när det gäller att  få fram duktiga klassiska sångare o sångerskor ! Nämner inte dem alla !
          En del i telefonerna pratades det ochså ! Och nötter och gottis knäcktes ! :) Och sen blev det till att titta på Midnattsmässan från Rom ! Som hölls av Påven Franciskus ! Brukar titta på detta numera ! Och tackar mormor Maria som på nått vis är min mentor när det gäller detta arv ! De gäller att dra nytta av sina gener o rötter även i nuet ! Jaa, en mäktig upplevelse var det som vanligt att se detta. 
         Medeltida musik kommer man ju då in på, som sagt ! Och jag kommer nu under dessa dagar att lyssna på musik av dessa kompositörer ! Av vilka jag stött på en del ! Men koncentrerar mig på dessa 3 ! Palestrina, Orlando di Lsso och Alessandro Striggio ! Från 1500-talet ! 
         Sen har vi ju musiken med de äldsta rötterna, den Grekisk ortodoxa ! Från tidiga medletiden ! Dom som bröt sig ur ! En annan kristen kyrka, grundades väl i Konstantinopel, bröt sig ur !! Denna gren finns ju på Balkan o i Ryssland t.ex. ! Mycket vacker musik det ochså ! Som då bl.a. sjungs av av Divna Ljubojevic ! Kompositörer, har ingen aning ! Får försöka ta reda på mer om denna  musik med rötter som sagt från den Bysantinska tiden ! Men lyssnar på den gör jag ju emellanåt !
           Vädret ! Ordentligt kallt med vit rimfrost ! Något mer vinterlikt ! Joo, då det blir motion ! Det är ju även viktigt under mellandagarna ! Efter glufsandet ! :)

Jaa, tycker om att lyssna på musik från medeltiderna !

  Jaa, kylan har ju dragit ner , även över södra Svealand ! O gröna jular här är som sagt inte alls ovanligt !
Foto taget från balkongen ! Vi får se när den första snön kommer !
 Titta vad jag bl.a annat fick i julklapp av systrarna ! Jaa, bara en sån här sak stöder en i sin uppfattning om att livet är härligt ! Och är nått att vara tacksam över ! Och på en av deras lotter fick jag 60 kr !  Och av dom man fick av sina ungar som dom kallar sig :) vann jag 150 kr ! Och själv gick jag en hundring i vinst på dom jag gett till mig själv ! Dom som jag skrapat från dag 1 till dag 24 ! Kalendrar !
        Joo då just nu spelar jag sån musik som jag tycker om ! Medeltida musik från tidig o sen tid ! Grekisk ortodox o från Italiens 1500-tal ,rännesansen ! Palestrina är ju en känd kompositör från den tiden ! T.ex.!
         Ortodox grekisk kyrkomusik ! Tidig medeltid ! Medeltiden räknas från 500-talet till och med 1500-talet ! Och man kan då titta på den Bysantinska tiden ! Som ligger till grund för mycket av musiken , även idag !
             Jaa, den Serbiska sångerskan Divna Ljubojevic`har jag lyssnat mycket på ! O ochså nämnt det här på bloggen ! Oj, vad hon sjunger denna Ortodoxa grekiska kyrkomusik vackert !
                     Och jag trivs ochså med att  lyssna på denna kyrkomusik ! Tycker den hör hemma idag o andra dagar hos mig ! Går in utan o göra mig tungsint ! Har ju fötterna på Jorden o armarna mot Himlen !
              Och tar varje dag som en gåva !
           Kalle Ankas jul ! Den kan man ju nästan utantill ! Men , den hör till på nått vis ! Med barnen o barnbarnen i sinnet ! Det är väl just det ! Utan snyft ! Men jag har lite tid på mig att göra iordning , nötter, gottis o mackor ! 
              Hoppas ni förhoppningsvis får en fortsatt bra dag !

Jaa, då fick man uppleva en julafton till !

 Fotot togs för ungefär ett år sen ! Men det kunde lika gärna tagits idag ! Det är en skjorta på i stället !
          Jaa, just det här med att man får vakna till en julafton ytterligare i sitt liv tar jag som en bonus ! Är det så självklart !? Tacksamhet är vad jag känner längs min livslinje Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen oavsett om jag bor i Korpilombolo eller Katmando ! Och vad väljer man här i livet ! Joo, jag väljer tacksamhet och positivitet ! I en Värld som prioriterar som mest lägga märke till det negativa ! O sälja mest på det !!!
    Det här är det enda sociala mediet jag är på i helgerna ! Förutom att ha telefonerna i beredskap liksom meijlen ! Och titta på väderprognoser av skiftande art ! 
               Och med detta önskar man som den Världsmedborgare man är !  God Jul, Merry Christmas, Fröhliche Weihnacht , Joyeux Noel ! Och i sinnet önskar jag FOLKEN i alla länder detta !
          Som sagt ! Den här bloggen håller jag öppen ! Av de sociala medierna ! Så det blir nog mer idag ! :)
        

I väntan på Ingvar ! Bl.a. !

  Jaa, snön lyser med sin frånvaro ! När man ser bilder från Sälen med anhöriga som är där för tillfället så blir man ju lite avundsjuk ! Men...det här fotot har jag inte heller nått emot !
         När det gäller vädret så tror jag att vintern, snön är försenad ! Det är ju nu kallt inte så långt ifrån där man bor ! Mora har t.ex. -12 o Karlstad -4 ! Vi har inte kommit in i Januari ännu ! Och idag gick jag in o titta på den utländska vädersajtens prognos för Askersund ! Och dom spår en hel del snö, några dar in i januari ! O senare ! Om det är dom som spått den värsta vintern på 33 år i Europa ? Det är nog några andra datoriserade matematiska mallar ? Joodå titta efter ! Den 19 november varnades via denna rubrik på kvällstidning , Expressen ! METEOROLOGER VARNAR FÖR REKORDKYLA I VINTER ! Bl.a. skulle norra Italien få det besvärligt !
         Javisst väntar jag på Ingvar o hans uppesittar kväll ! Har som sagt en dubbellott ! Här gäller det att förse sig ! Inför kommande släktforskning bl.a. ! :)  Men det är kul o tänka på sånt som inger en viss spänning , vad det vara må ! Det friskar upp min tillvaro ! 

Det här med Kalle Ankas jul !

Såg ju programmet på tv i går med amerikanerna som fira jul tillsammans med rötter/släktingar i Sverige ! Och då togs ju det där upp med Kalle Ankas jul som en stor betydelse för svenska folket , mig inbegripet ! Nä, inte missa Kalle Anka ! Det går inte ! Som det kan bli ! Det här med julklappar, julmat o Kalle Anka !
                     Jaa, vad firar vi egentligen jul för ? Och man anses nästan för suspekt om man firar jul själv ! Men det går alldeles utmärkt, tro mig ! Att man firar jul med sig själv betyder ju inte att man saknar socialt nätverk ! Och tänker på många som man firat jul med under årens lopp utan o snyfta o känna sig övergiven ! 
         Jul-och midsommar firandet är har väl gamla anor från Asatiden ! Och hur många julkrubbor ställs fram och hur mycket tänker man på Jesusbarnet nu för tiden ?
          Amerikanarna blev ju väldigt tagna av att få möta släktingar som har en del av samma gener ! Verkade väldigt viktigt för dom även om generna inte var så många av, efter utspädning av andra gener !  I Amerika !
             Jag har ju som jag gaggar om 25 % utländska gener via min mormor ! Och jag tror att mitt intresse att forska i dom o hitta gemensamma gener/ släkt i dom länderna som mormors förfäder kom ifrån inte skall ses som konstigt eller oviktigt ! Det har t.ex. ochså tv-programmet Vem tror du att du är visat ! Och att hitta från personer på 1700-talet o tidigare ! Det hade jag velat !
      Den här uppräkningen finns ju papper på ! Jan född 1938, hans mor 1915, hennes mor 1893 , mormors far 1858 och hans far 1818 ! Sen är det stopp ! Och när det gäller min mormors mor är det stopp bakåt 1861! När hon  föddes !
         Och ofta får ju dom som släktforskar via TV-hjälp t.ex.uppgifter på platser o namn ang.rötterna från 1600-talet ! O andra uppgifter om denna person !
       Städer som är förknippade längst bort i tiden ang. mormors släkt är ju Halle an der Saale, Magdeburg, Köln, o Amsterdam ! Men hur dom rört sig innan dess, vet ej ! Släktnamnen är ju Geuken, Schmidt o Boenner ! O Geuken o Boenner är inga stora släkter i Tyskland precis ! Och Geuken i Nederländerna, inte heller stor tror jag !
              Jaa, undrar hur mycket det kostar o anlita någon som kunde forska i denna fråga ?
  Som sagt ibland behöver jag skriva av mig angående detta ! Tänk att fått fira jul med några med gemensamma rötter på plats ! I dessa länder ! O då även då Schweiz där en av mormors syster gifte sig med en man vars släkt bodde i Luzern !
        Jaa, visst blir det uppesittarkväll med Ingvar ! Kanske det kan bli en storvinst där ?

Det är bra med att ha foton i mappen , årsvis !

 Så här såg det ut den 23/12 2012 i Askersund med omnejd ! Och innan dess några vita jular ! 
 Men det här fotot är taget 23/12 2013 !  Då var det grönt , som synes ! Och idag när det ljusnat så kommer jag ta ett  foto från balkongen !  Med vintern kan ju börja till nyår eller ännu senare ! Har man ochså varit med om !
          Men jag erinrar mig att något år när jag vaknade på julaftons morgon så lyste det vitt ute ! Och återigen gröna jular överväger enl. statistiken när det gäller södra Sverige ! Och Askersund räknas till södra Sverige ! Det är ca 110 mil upp till Sveriges nordligaste punkt !
 Men ! Den 27/12 2013 så såg det ut så här utanför ! Och som sagt allt kan ändra sig fort ! Och prognoserna kan slå fel ! Så här är det här i livet ! Och dom har vacklat fram och tillbaks nu ! Verkar som om dom med kunskap har dåligt koll på utvecklingen trots alla hjälpmedel dom har när de sitter framför datorerna o siar om framtiden !
 
 
              Joo ! I kväll blir det uppesittarkväll med Oldsberg ! Ser jag framemot ! Har t.o.m. köpt en dubbellott ! Och  behöver gå ner i stan nu på förmiddan ! Och motionerar som vanligt ! Kanske en snabbare o kortare tur !
               
 

Vilket härligt väder !

 O när solen lyser är det väl vackert väder ! Vare sig strandpromenaden lyser grönt eller vitt  ! Vare sig det är sommar eller vinter ! Finns det nått ord som heter nöjd i det svenska språket ? Ibland undrar man ?
           Solen är ju så orättvis så att även om den  är ovan molnen så lyser ju den på både onda o goda i Världen ! Jaa, hur skall vi skilja agnarna från vetet så vi blir av med alla de som inte är så goda som efter de omständigheter vi har ! Och är det inte  just bl.a.omständigheter som gör vilket som plockas fram, det goda eller onda. Vi släcker solen så blir det fullständigt rättvist ! O då försvinner ju de onda ! 
        Det här med att sätta sig på en pidestal o dra alla över en kam ! Utan att känna dom alla eller ens känna grannen ! Det är människor bra på ! Det råkar väl bl.a. ryska folket ut för ! Av dom som inte ens känner dom eller Putin personligen ! Stormaktsspelet är lätt att genomskåda ! Och som vanligt gör en del sig till goda o andra till onda ! Och sen kan man ju fundera på det där på att skjuta fram gränser ! O om motparten är så rumsren som sägs !
    Hörde nånting om att valet skulle skjutas upp ! Och att det förhandlades ! Nu får vi se på vilka som tjänar mest på att ge eller ta ? ! Vad skall vi ha val till egentligen ? Är det nån mening ?
           För en gångs skull skall det bli inressant att i så fall se kommande opinionssiffror ! Är det några som får sälja sin själ ? Dom som hela tiden anklagas för allt ! Och jag pratar då inte om SD ! Dom är ett av dom partier jag inte röstar på ! Och skulle nu SD försvinna från arenan ! Då kan vi ju bara ha ett stort parti som styr o ställer ! Emigration nästa !? :)
                
              
  

Det verkar bli en grön jul ! I Askersund !

O det är ju inte första gången man är med om det ! Men dom här stränga vintrarna som var i rad för några år sen ! Dom har man inte förträngt ! Vi som bor i de södra delarna av landet , särskilt ner i Skåne har ju i de västra delarna i 5-till 10 ggr så många gröna jular som vita ! Och i de östra är det kanske lite mindre ? 
          I slutet på 70-talet var det + 13, 7 C i Simrishamn på julafton! Svårslaget rekord ?  Och midsommarafton som följde nästa år var kallare ! Det där var jag med om ! Även snöstorm en påsk har man varit med om i Simrishamn ! + de värsta snöstormarna jag upplevt !
          Och obs ! Januari och februari räknas ju som de värsta vintermånaderna ! O mars kan  ibland heller inte vara nått att leka med !
           Prognoserna som jag följer dagligen har väldigt svårt att sätta ner foten ! Ändrar sig varenda dag i princip ! Varmluften o kallluftens fästen ! Lågtreycks vandring !   Prognoserna vinglar hit o dit ! ! Kanske det blir en sån vinter som är varm i nord o central Europa o södra delarna av Sverige ! Södra delarna ja ! Dom består inte bara av Skåne ! Om man räknar med landets längd !
             Tittar ochså på en prognos som är internationell ! Amerikansk ?  Enl. den skall det snöa i Askersund på torsdag och längre fram i tiden! Och de andra som jag ser på pekar på kallare väder !?  Jaa, det här med datoriserade matematiska mallar via hjälp av sateliter o annat ! Ang. vädret i morgon eller om hundra år ? Det kan man fundera på !
                    Då har vi kommit till de kalla platserna i Världen ! Både nära syd-o nordpolen ! Punta Arenas har + 7 C, Vostok C -3 , Vostok - 30 och Mc murdo stn -10 C och Prudhoe bay har  -29 C. Grisefiord , - 32, Thule -28 och Verkhoyansk - 46 C ! 
          Jaa, man har sina intressen och konstaterar hur det är i nuet o har varit ! Framtidens väder får falangerna ta poäng på ! Alla s.k. experter är inte överens med fingrarna på sina datoriserade matematiska mallar som spår framtiden !
           Om det blir motion ! Jaa ! Och den kommer inte att upphör kommande helger o mellandagar o gottätande  ! Om jag får bestämma ! Efter eget huvud !

Det tar sig ! O vad månde bliva !

  Tänker på är Stina Nilsson ! Som ju inte är okänd sen förra året ! Endast 21 år ! Och duktig i skidsprint ! Idag slog hon Marit Björgen i en semifinal i Davos och i finalen blev hon 2 ! Vad jag har tänkt på är ochså att det ser ut att vara mycket bättre vallat nu under svenskarnas skidor ! Dom som är intresserade kan ju se alla resultat  på nätet !
         Förutom de svenske, när det gäller vintersport så håller jag även mycket på länderna Slovenien o Schweiz ! Jaa ,tyskarna med ! Och Slovenien, det lilla landet har ju duktiga backhoppare ochså ! Och Schweiz har ju en av Världens bästa backhoppare genom tiderna ! Simon Amann ! Som idag var bättre än på länge ! O blev 2 i en backtävling i just Schweiz ! O backhoppningen visades i repris i kväll ! På en Europeisk sportkanal. ! 
      Sverige förlora mot Finland i ishockeyn ! Och blev trea i turneringen i Ryssland ! O ryssarna blev etta !
          Och Arsenal o Liverpool spela oavgjort 2-2 på Anfield ! Liverpool kvittera på övertid !
      Vintersport är ju  alla tiders o titta på ! Jaa, skidskytte ! Fredrik Lindström blev fyra ! Och Halvarsson blev som vanligt fyra nu i herrarnas sprintfinal ! 
                 Nää, inte kommer man o vara sysslolös i julhelgen o vidare in i januari, o februari ! Det blir motion utomhus och i soffan bl.a. Tour de ski börjar , junior-Vm i ishockey börjar, Premier League  kör på för fullt i helgerna mm, mm ! Det behöver jag väl inte påminna om ? Vadå ? Att den 18/2 börjar skid-vm i Falun ! Det är redan sålda över 100 000 biljetter såg jag nånstans !
                 Jaa, dass war alles für heute ! Auf wiederhören !
 

Då ser vi ?, jag, fram emot en dag igen med fin sport !

Soffan intages 9:15 ! Tycker det är kul o ta upp olika saker ! Avstånd t.ex. ! Har ju själv bott i olika delar av Sverige ! I olika många år ! Olika tid ! Platser , Stockholm, Örebro, Luleå, Hjo somrarna och Simrishamn . Kort gästspel Kristianstad o födelsestaden Stockholm ! Tycker faktiskt att det ger en lite perspektiv på tillvaron !
 Sverige är ju 160 mil långt ungefär, fågelvägen ! Lägg detta avstånd från sydligaste Sverige och söderut får ni se var ni hamnar ! Och det pratas om södra , mellersta o norra Sverige ! Utan o tänka på vad det egentligen innebär !
        Mittpunkten i Sverige är ju kring Östersund ungefär ! Från Östersund är det alltså lika långt till nordligaste Sverige som sydligaste ! Alltså är mellersta Sverige avståndsmässigt ca 26 mil mil söder och 26 mil norr om Östersund ! Ungefär ! Var och en kan ju se var man hamnar då ! Om ni har lust ! 
        Och Askersund ligger ju i södra Sverige ! Även Stockholm o Örebro ! O Hjo ! O luleå i det verkliga norra Sverige ! O geografiskt har jag då bott i södra Sverige i ca 70 år o i norra  6 år !
              Idag är det återigen lite zappande på tv:n ! Turneringen i ishockey avslutas, längdåkningsprint avslutar Davoshelgen, utförsåkning o match mellan Liverpool o Arsenal är det ochså !
         Det här med intresse för allt möjligt , konstateranden o tankar, spänning o enusiasm kan nog ge mig ett par år x-tra här i livet , oavsett om det bos i " Korpilombolo eller Katmando " ! :)
    

Det är bara den här bloggen jag intresserar mig för på helgerna !

 
 
Jaa, o e-mejlen o väder tittar jag på ochså ! Hade för några år sen 50 läsare cirka på denna blogg ! Nu går det uppåt igen ! I går hade jag 35 st o 40 sidvändningar ! Det är man nöjd med som icke kändis ! 
          Jaa , längdskidåkningen börjar inte förrän 10:30, går i Davos ! Damerna kör då. Fristil ! Blir det en norsk defilering ? Herrarna kör 12:45 ! 
       Så det är gott om tid att lämna in V-75 tipset ! Det skrevs i går kväll ! Snabbt ! Få se om det blir succe ! 
Det är ju den här turneringen i Ishockey ochså ! Idag möter Tre kronor Ryssland ! Nu på förmiddan tror jag att jag såg !
       Dessa fakta nu kommer från TT ! Kommunalskatten är alltså den högsta någonsin !  Och ytterligare höjningar är att vänta ! Och i snitt enligt TT.s beräkningar kommer varje svensk 2018 att betala 4.460 kr om året mer i skatt! Sen har vi ju Landstingsskatten ochså ! O den statliga ! Och Kommuner och Lansting står ju själva för sina höjningar !  I Askersund höjs ochså kommunalskatten ! Och i Örebro län höjs väl Landstingsskatten ! ? Joo, med 50 öre per hundring !
         Trots de förskräckliga jobbsakatteavdragen så låg Sverige på 5 plats 2013 när det gällde skatteuttag bland oecd-länderna, 35 st ! Och våra marginalskatter är ochså höga internationellt ! 
         Skattehöjningar eller skattesänkningar ? I Frankrike t.ex som ju har en socialistisk president o regering har skattehöjningar inte varit en framgång för landet ! Tvärs  om ! Landet har dålig ekonomi , problem ! Och den socialistiska regeringen är inte särskillt  populär ! Och Sverige strävar väl stolt efter att bli nr 1 i Världen igen när det gäller att ta ut skatter ?!  
     Jag är bl.a. intresserad av landet Schweiz ! Av olika orsaker ! Deras sjävständiga kantoner o fyrspråkighet !  O där betalar man väldigt lite i skatt 26,1 % . I Sverige 42,8 ! Och efter vad man förstår har inte folket där det sämre än oss  ! Man är ju så inrotad i Sverige med regeringar o land som mycket styrts socialistiskt ! Bland dom länder jag längtar efter att ochså bo i är Schweiz ! O då hade man på plats kunnat se detta lands fördelar gentemot Sveriges !
       Schweiz är ju totalt olikt Sverige ! Federalrepublik där de 26 kantonerna har stor makt ! Och regeringsbeslut ofta tagna av ett slags samlingsregering kan via folkomröstningar rivas upp ! Och det är tydlingen inga starka regeringar som styr landet !
                  Tyska är ju ett av språken i Schweits ! Och har fått reda på att mina gemensama gener i landet bor ,bodde i Luzern ! Dass war alles für heute ! Vielleicht !
     Foto från Luzern ! Visst blir man sugen ! Av olika skäl !
 

O solen den kom fram !

  Vi kan ju börja med vädret ! Det icke oväsentliga , det i nuet ! Jaa, solen kom fram och kommer vädret att vara relativt molnfritt så blir det väl minusgrader i natt ! Det gör väl inget om solen lyser även i morgon ! Och fotot är taget på hembygdsgården ! Ner mot Vättern !
        Motionen gick bra som vanligt, nu en längre tid ! Inga smärtor ! Det är bara det här med att ta på vänsterstrumpan som ger lite besvär just då , konstateras !
       Sport, sport, sport ! Kommer en härlig sporthelg i Tv, själv sportar jag ju på vardagarna så det räcker ! :) V-75, längdskidor, utförsåkning, ishockey, handboll o fotboll ! Det är nog skidskytte ochså ! Men det blir fråga om prioriteringar, med zappande !  
      Jaa, SD är ju bra att ha när  man kan använda partiet som slagpåse ! Eller hur statsministern ! Ynkligt ! Det är inte fråga att stoppa några flyktingar vid gränsen eller skicka tillbaks några av majoriteten som inte har ont uppsåt ! Politikerna är korkade,  ju mer dom håller på så här desto mer röster får SD !
             Och vi lever fortfarande oavsett i en demokrati ! Vill man kalla 800 000 mäniskor för rasister o dra dom alla över en kam ! Då är man ju själv nån slags omvänd rasist !
 Jaa, den här löpsedeln fick jag syn på idag ! Vad skall svenska folket oroa sig för i morgon ! Vilket farligt land vi bor i ! Sälja till varje pris ! Det finns ju varningar för halka t.ex. på vädersajter ! Allting går o sälja med mördande reklam, kom o köp , kom o köp konserverad gröt !

Det här var kul att få !

 Mina kära ungar ja ! Men dom tycks ständigt glömma att dom snart är lika gamla som jag är ! Ho,ho, ho, oj, oj,oj ! :) Det är rätt kul liv man har ! Det är mycket roligheter som passerar hjärnkontoret ! O det använder jag mig av bl.a. när det träffas folk , okända som kända på t.ex. mina motionsrundor !
    Vädret jaa, följer olika 10 dygnsprognoser ! O dom ändrar sig var eviga dag ! Var och en på sitt sätt ! Nu var det lika mycket blått som rött under 10 dar ! D.v.s. de sista 5 dagarna på 10-dygns prognosen blev kalla ! Men variation finns ! Snö då ? En Amerikansk visar att vi i Askersund kan få snö med början den 26, annandagen ! Vi får se om dom siar rätt ! Men hur vädret blir om 100 år det vet alla , tror dom !
  Sverige tar emot mest flyktingar i Europa ! Naturligtvis påverkar det integrationen och mottagandet ! Även för flyktingarnas skull ! Och hur integrationen fungerar har ju diskuterats innan 2006 ! Och vill man diskutera integrationen o mottagandets brister då kan man bli kallad för invandrarhatare ! Men det är ju för invandrarnas skull en del av oss , även politiker vill diskutera integrationen och dess påfrestningar, både för invandrarnas o landets skull ! Ser man sig om i t.ex. Örebro så har en del misslyckande kunnat skönjas i integrationen ! En del bråk i kvarteren ! O skadegörelse ! Nu lämnar vi SD därhän men politiker från Alliansen t.ex. som vill diskutera saker o ting kring den i jämförelse stora flyktingmottagningen i Sverige mot för i andra länder ! Dom är väl inte flyktingmotståndare för dom vill göra det !!! 
            Det här med humanism kan man ochså diskutera ! Är det bra för flyktingarna o landet om man tar i mer än man klarar av !
   

På banan igen, som förutsatt o med facit !

 En lång runda som avslutades med handling nära hemmet ! Det här med regelbunden motion efter förmåga är inte bara bra för fysiken utan gör ens sinnelag ännu bättre ! Tankar o konstaterande väller upp och man får kraft att vara den man är ! Och ständigt vända på myntet !
         Jaa, tänkte  t.ex. vad döljer sig bakom nästa hörna ! Skall jag måla fan på väggen o ta ut elände i förskott ! Nää,  skulle aldrig förgifta mitt sinne genom att ta ut domedagspredikningar i förskott, utan facit ! Däremot tycker jag om optimistiska predikningar i förskott , utan facit ! Men tror ni dom säljer lika bra hos till delar ett destruktivt tänkande folk o hos massmedia ! Jag har ju bra hjälp med att vända på myntet av klimatupplysningen.se ! Tänk att det finns parti som tar röster genom att skrämma upp folk ang. framtidens klimat ! Tror ni det partiet nämner nått om att t.ex. ozonhålet är på väg att repareras t.ex.! Vilket dessutom spar människoliv ! 
  Jaa, jag hoppas att mina läsare på sociala media har begripit att jag inte är rasist eller flyktimgmotståndare ! Håller verkligen inte med SD:s politiska ledare o deras ideologi ! Men jag drar inte alla deras väljare över en kam ! Många av dom röstar på SD p.g.a. rädsla o okunskap ! O är det så konstigt ! Nya kulturer, nya människor, nya språk ! Ni som sätter er på er egna pidestal o dömer ut människor utan o känna deras känslor o ångest ! Ni är ochså en slags rasister ! 
           Och 1922 bildade politiker, bl.a ochså socialdemokrater sådana, Institutet för rasbiologi i Sverige ! Undersökningar o mätning av Judars , Romers/ resandefolkets, Samers , Valloners m.fl.s skallar ingick i denna förnedring av etniska minoriteter ! Tvångssteriliseringar av mindre bemedlade o ovärdiga infördes ochså ! 
       Rasbiologiska institutet las inte ner för än i början på  1950-talet ! Och tvångssteriliseringarna upphörde inte för än då ! Efter vad jag tror ! Nu vet ni vad vi har i våra gener !
       Jaa, jag har etniska minoriteter som en käpphäst ! Känner starkt för dom ! Sen skalll man komma ihåg att det är lätt att dra alla muslimer över en kam när massmedia koncentrerar sig t.ex. på Isis framfart !  Isis, Hamas, Boko harem, Al Quidaceller, Talibaner , Hizpollah m.fl. fundamentalistiska islamistiska rörelser ! Hela deras ideologi går ut på att bl.a. utrota judar o Israel ! Om jag är Israelvänlig ? JA , JA ! O vad kan bl.a. det bero på ?
                 Jaa, jag har läst om rasbiologiska institutet för många år sen ! Och vill man läsa om det så går det på Wikipedia o samer.se. bl.a. ! Och det var nog samer.se. som gav mig en del av informationen om det ! Efter vad jag kommer ihåg ! Och jag avslutar med detta foto ! Ochså från Wikipedia !
 Tänk noga efter när ni sitter på er egna humanistiska ? pidestal ! Vad ni än röstar på ! Dold rasism existerar ! Även på annat håll , i andra partier ! Vem skulle vilja erkänna det för grannen idag ! ?
          

Det tänker jag göra ! Gå ut o motionera !

Min blogg har ju kategorin Allt möjligt ! Och taggarna delar ju ut ämnena ! Vad jag skriver om !
       Motionen ja ! Den har ju av olika skäl inte företagits på 4 dar ! Jaa, jag har ju min motionscykel ! Men det är inte lika roligt o givande ! Så snart kommer det att gås ut ! Och handla det sista inför helgen ! För då har jag härlig motion i soffan ! Med entusiasm o  spänning ! Prcis som när man fångade grodor i Farmors damm på 40-talet !
      Vädret ! Det är  Världens mest diskuterade ämne ! Det är inte konstigt ! En del längtar till Thailand andra efter snölanskap, vackra vidder o hälsosam luft o sol ! Nu är det ju så att våra förfäder till del tog oss hit upp i Norrra  Europa o inte stannade i Thailand eller Italien t.ex. ! Om man skall uttrycka sig filosofiskt ! 
         Men jag har mina förväntningar ! Sen hur det blir är en annan sak ! Jag har ju tillgång till mitt liv , oavsett ! De här prognoserna ändrar sig ständigt ! Skall vi få vinterlandskap eller skall denna vädertyp fortsätta ! Det låsta läget som är på min " breddgrad " i mellan - södra Sverige ! I Norrland brukar det ju vara vinter , värd namnet !
     Söder över mot Europa, där finns ju bergmassiven med snö o pister ! O även med längdskidåkning !
          Fortsättning följer ! Vem skall få företräde ! Gumman Tö eller kung Bore !

Jaa, vem tycker inte om att få besök från Hjo !

 Och när det är ens systrar o svågrar så är det ju inte dåligt ! Och av tradition så åt vi hämtade pizzor från närliggande spelhåla ! Med då severing av pizzor o annan mat ! Som ägs av bröder med rötter från Libanon ! Och dom smaka bra som synes ! Syster Elisabets hundar var ochså med men parakiten Kalla satt på sin bur i köket o studerade dom och övriga sällskap ! Utan o flaxa runt av rädsla !
  Och trevligt hade vi med god stämning ! Jaa, man har ju som sagt inte bott så nära dom med få undantag sen min skolgång och flytt hemifrån avslutades  ! Hjo betyder ju mycket för oss ! Vi tillbringade ju våran barndoms somrar där ! Och min syster Elisabet bor sen min mors död i början på 90-talet i den uppfräschade sommarstugan ! 
              Jaa, det var den rapporten från ett välkommet besök ! Vädret !? Detta intressanta vetenskapliga ämne blir ju som det blir ! Men prognoserna ändras ganska ofta ! Dom för nån vecka framåt ,t.ex. ! I morse när jag titta så var snöfallet som sagts bli på julafton på den svenske ändrats till juldagen !
 En amerikansk spår kallare väder med början efter jul ! Dett gäller alltså Askersund !
           När vi var och hämta pizzorna jag och min svåger Erland så var det glatt ute ! Ganska lömskt det där ! Omkring noll ! Och nu 16:45 är det 2 - C ute ! Och fortfarande väntar jag på den möjliga vintern i Europa som spåtts bli den värsta på 33 år ! Vi får väl se om de matematiska datoriserade mallarna får rätt !?
           Det var allt för idag ! Och i morgon blir det motion i natur efter 4 dars uppehåll ! Att cykla på motionscykeln i sängkammaren är inte lika givande ! 

I väntan på....

...systrarna med män ! O dom väntar man ju gärna på  ! Dom ingår ju ochså i min livslinje ! Dom bor ju närmare mig nu än efter det jag flytta hemifrån med några få undantag ! 
                    Detta är väl dagens höjdpunkt antar jag ! Men ...dan är inte slut ännu ! Har inte nått facit på den ! Men skall göra så gott jag kan ! Med dammvippan i högsta hugg ! Ifalll .. OJ,OJ,OJ ! :)
               

Det har varit full fart på " guben " !

Och boulen är nu avslutad för året ! Jag blev bäst när vi räknade ihop samtliga resultat från matcherna ! Inomhus ! Och fick chocklad som pris ! Man skall ju inte förhäva sig i det här landet ! Men detta klarar väl Jante av !
            Och sen blev det handlande ! Men ingen julmat ! Det är ju 8 dar kvar till julafton ! O har ju inte så mycket att inhandla ! Har ju enmans hushåll !
          I morgon kommer ju systrar o svågrar från Hjo ! Om vädret håller ! Och jag har meddelat dom i södern på facebook att jag svabbat golven efter bästa förmåga ! Hoppas min städning godkännes !  :) En gör så gott man kan sa igelkotten när han hoppa av skurborsten !
          Vädret ja ! Verkar som läget är svårbemästrat för dom som vet hur det blir om hundra år  ! Prognoserna ändrar sig ofta ! O plötsligt var det ostvindar ute såg jag när jag cykla hem !
          För mig är det fullständigt klart varför man skuldbelägger Alliansen för allt möjligt ! Från regeringen o massmedia ! Skall till varje pris splittras ! Skulle Alliansen sagt till Sd att dom skulle rösta på den rödgröna rörans förslag istället ! Och hade dom gjort det hur hade det hörts då i media ! Även ifall jag inte röstar på Sverigedemokraterna så är dom ju lagligt demokratiskt inröstade i riksdagen ! Och ju mer det älts över dom desto mer röster verkar dom få, tyvärr !
            Idag läste jag om Talibaners hemska dåd i Pakistan ! På en, mot en skola ! Känner för etniska minoriteter  i världen ! Har aldrig gjort nån hemlighet av detta ! Går igen i min musiksmak bl.a. Men de minoriteter av fanatiska fundamentalistiska  islamister som Isis , Boko harem, Hamas,Talibaner, Al Quida celler mm hemska sammanslutningar ! Usch ! Dom drar skam över övriga muslimer i världen ! Även över majoriteten av flyktingar i Sverige !
      
           

Så får det bli !

Framtidstro ! Det kan man ju ha för varje dag ! Med förnöjsamhet i huvet ! I vetskapen om att med 7 miljarder människor på jorden är den både på gott och ont ! Inga är stöpta i samma form , utom enäggstvillingar ! 
    Vad jag ser fram emot idag är boule om en timme, handlande ,läsa Nerikes Allehanda svabbande av golv, ta hand om tvätt ! Lyssna på favoritmusik ! O sånt jag inte har i tankarna ! När det gäller skrivandet i sociala medier, t.ex. !
             Så ligger det till ! Och har ju läst om talibaners framfart i dag ! Det är inte bara Isis som visar sitt fula tryne ! Kan knappt räkna upp alla av dessa fanatiska Islamistiska fundamentalister ! Men dom skall inte förstöra min framtidstro ! Tyvärr drar dom skam över merparten av de övriga muslimerna !

Man glömmer fort när det gäller vädret ! Nu och då !

 Detta fotot är taget 22/12 2012 ! Inte tycker jag att det är så förskräckligt länge sen när det enda man läser om i dessa dagar är extremvärme o värmeökning ! Människor verkar ha glömt de stränga vintrar som var för några år sen ! Eller hur det var förra året ! Därför är det bra med bildbevis o bra minne ! Men alla verkar veta hur vädret skall bli om 100 år ! Och hur många kommer o få reda på hur det blev av oss som lever nu ? Jaa, det här att oroa sig i onödan när det finns fakta för varmare o kallare perioder bl.a då det varken fanns bilar eller människor på jorden ! Och tidigare ! 7 miljarder människor i dagens läge på jorden ! Konstigt att vi inte har sommar året om ! När vi 7 miljarder andas ut varm luft ? Typ ! :)

Det gäller att ha alternativ !

Har det ju så bra ordnat att man har motionscykeln inomhus som jag kan spinna på när det blåser o regnar kraftigt eller åskar ! O spinner görs det till favoritmusik ! Gör inte saken sämre !
         Vilken härlig helg man hade i bl.a.vinterstudions sällskap ! Och dessutom vann ju Arsenal mot Newcastle i lördags i Premier League ! Vilket sågs på ! Och själv kommer jag med dessa tankar o recensioner ! Utan tidningshjälp !
          Vi börjar med det roligaste ! Och det är Sveriges bredd i den alpina disciplinen ! 2 pallplatser i Åre av damerna men bra bredd bland både herrar o damer , främst bland damerna som och så är rätt så bra i de andra grenarna förutom slalom ! 
         Men sen har vi ju längdskidåkningen ! Normännens, Norskornas överlägsenhet är närmast pinsam ! Och vilken bredd dom har ! Vi kan ju alltid skylla på att det är deras nationalsport , längdskidåkning ! I alpint har Sverige bättre bredd !
     Och när det gäller skidskytte är dom ju mycket bättre än vi svenskar numera ! Men inte om man tänker på alla nationer som deltar där ! Men överlägsenheten i längdskidåkning ? Har aldrig varit med om nått liknande ! 
     Spänning tycker jag om i livsviljans tecken ! Men fick inte in några vinster vare sig på, lotto, V-75 eller bingolotto ! Men jag försökte åtminstone o kör vidare med mitt koncept , även där !
       Och sen skall vi inte glömma em i damhandboll ! Där våra damer är väldigt framgångsrika ! Verkar gå vidare mot semifinal ! ? Tyvärr har jag inte sett någon av matcherna ! P.g.a. kollisioner med annat tidsmässigt !
 

Det är måndag morgon...

...o mitt huvud känns inte alls tungt  ! Och måndag innebär konstaterande av vädret i nuet och det som finns facit på ! Via minne och skrift ! Även 10 dar framåt ! Men inte längre ! Och ibland stämmer inte ens dom prognoserna !
         Har mina intressen ! Av ochså bl.a. vädret i vår Värld på andra ställen ! Och vad som styr det ! Högtryck, lågtryck, vindar ! Årstider ! Månen, solen ! Och 50-100 år framåti i tiden ! Det finns inte heller nått facit på ! 
       Enstämmiga prognoser  10 dar framåt ! Väst, syd, sydvästvindar ! Plussgrader för det mesta ! Fastlåst läge ! Ingen snö till jul i mitt område eller söderut , iallafall ! Men från Askersund till sydligaste Sverige är väl ungefär 55-60 mil , till nordligaste 110 mil !
            Men jag har varit med om gröna vintrar o jular , inte så få ! Det har gått upp och ner ! Skall återkomma till det här med gröna o vita jular med facit ! Inget siande utan fakta framåt utan facit ! Det har ju inte ens meterologer/ vetenskapsmän ! Och ibland tar t.ex. lågtrycken en bana som är oförutsedd ! Ändrar riktning !
           följande temperaturer har vi I Sverige o på platser i Europa ! Askersund +3 C Kiruna -12 Östersund + 2, Malmö + 4, Reykjavik - 7, Berlin + 1, Paris + 1 , Riga 0 , Köln+ 1 ,Budapest + 2 C  t.ex. Men över Skandinavien har vi molnigast !
                 Nu börjar jag med dom kalla platserna ! Där det går upp  o där det går ner ! Punta arenas + 7 C , Vostok cabo 0 , Mc Murdo stn. -4 , Vostok -35 ! Och där det är kallt och  blir ännu kallare  Prudhoe bay -30 C, Grise fiord - 30, Thule - 23 och Verkhoyansk -46 C !
             Och det borde väl vara bekant för alla att temperaturen nu stiger i Australien ! Som har sommar när vi har vinter ! Har räknat ut att det kan skilja på mer än på 80 C mellan platser i Australien och i Sibirien t.ex. ! 
                Det är väl inte så konstigt att oväder och annat uppstår på Jorden vare sig det blir värmeökning på några grader i medelvärde eller ej !
 

Så ligger det till !

 Kommer aldrig att rösta på Sd ! Även ifall dom är demokratiskt invalda ! Men det finns nog väljare hos dom som inte står för följande uttalande enl. Dn:s chefredaktör ! Detta uttalande av talesperson gör mig ännu säkrare på  att inte göra det !  "Judar ,kurder, Samer är inte svenskar ! Vill betala invandrare  för att lämna vårt land ! " Då ingår väl ochså Valloner,   i det resonemanget ! Man mätte ju även skallar på Valloner !
          Det här med att mäta skallar har jag varit inne på förr ! Rasbioliogiska institutet som höll på med sånt , las inte ner förrän på slutet av 1950-talet ! Sida att rekommendera www.samer.se.
       Och ett tunnt snötäcke hade vi i går ! Men på Tv är ju helgerna fulla med vintersport, och även Engelsk fotboll t.ex. Nått som mer kommer som tradition numera under julhelgen mot nyår är ju junior-vm  i ishockey o sen Tour de ski bl.a. Mumma för en sportentusist, sen barnsben  ! Musik o sport bl.a. , kryddor i min tillvaro ! Och tänk att få sitta framför tv-n o se allt detta !
        O detta gör att helgerna nästan är datafria ! Utom att öppna mejl-boxen, titta på väderprognos o skriva nått inslag här ! ! O sen har vi ju numera kryddan bingolotto i dag ! På söndagkvällar ! Dass war alles für heute !

Äras den som äras bör !

    Idag gratulerar jag mitt yngsta barnbarn Franke som fyller 1 år  ! Tog detta foto när han besöktes i juli ! Då var Franke 7 månader ju !  Och vi hade inte träffats innan ! Men som vanligt, tyst Jante, bra kontakt med barnbarnen även vid unga år ! Och att kunna få krama om dom ! Det ena efter det andra !! Vare sig man bor i " Korpilombolo eller Katmando " ! Ja , en av mina teser , en symbolik ! Värdig en Världsmedborgare  ! :)
          Det här med vem man är lik ! Jaa, det är ju delade uppfattningar om ! Det första intrycket blir ju spontant och kan ju leda till olika uppfattningar, så klart ! Egentligen skulle man haft samma motiv och ålder på alla barnbarn ! Och från andra gener bakåt !
   Och det här fotot är ju inte dumt ! Verkar vara en ögonblicksbild ! O roligt synes farfar o Franke ha ! Vad vi tittar på, fått syn på har naturligtvis glömts ! Och nu skrivs inte om nått mer  på detta inlägg ! För idag är Franke huvudpersonen !

Ibland kan man ju ställa en enkel fråga

Jaa, både M och Sd har ju öka enl. senaste opinionsundersökning ! Till 26 respektive 14 % ! Fråga till politikerna ! Var kommer dom väljarna ifrån ? Och då kan man ju inte heller påstå att M förlorat väljare till SD !

Det har jag förstått länge !

  Jaa, nu är det i princip bara golven kvar att torka i lägenheten ! Tycker själv att man har lagt ner ett bra arbete när det gäller att få särskilt  fint till Jul ! Det är säkert dom som hittar fel på nått, men så är det ju här i livet ! Huvudsaken att jag själv är nöjd ! Jaa, Kalla ser ochså nöjd ut men inte inte har hon hjälpt till inte ! Men har varit väldigt intresserad av mina göromål i köket !
        Efter regn kommer solsken tänker jag på när detta skrives ! Och nu är det ju bara 13 dar till julafton !
Och sen får vi se vilka epitet massmedia använder sig av med stora rubriker på löpsedlarna ! Monsterkyla eller extremvärme ! Tur att man ändå har minnen från både gröna o vita jular och övervägande det ena eller andra när det gäller övriga vintern ! Och vintrar jag varit med om har kunnat börja innan jul efter jul till nyår eller efter nyår ! O varat olika lång tid !
         Jaa, jag tycker Sverige har varit väldigt humant när det gäller att ta emot flyktingar ! Men viss kritik går att rikta mot den och den går över partigränserna, tro mig ! När det gäller väljarna ! Det gäller både integrationen , och det här med att mottagandet är så olika när  det gäller antalet som tas emot ! I Norden t.ex. ! Och poilitiker verkar vara dåligt pålästa om t.ex. det här med fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer !
             Man vågar inte säga flykting ens för folk skall tro att man är rasist eller invandrarfientlig ! Och tro mig ! det finns väljare i andra partier som tycker som jag gör ! Alltså många fler än som sympatiserar med SD ! Och jag tror inte alla är främlingsfientliga eller rasister där heller !

Och apparaturen, datan fortsätter att funka !

Och min bredbandsleverantör var igår utsatt för en cyberattack, läste jag idag ! Har ju även några sportkanaler på Tv via bredbandet !
Bokmärke idag, Inre tjänst ! Avslutande av julstädning med annat pyssel och läggande av brev på lådan ! Ett utomlands o ett inomlands ! That´s all for now , folks !

Nu vet jag var det var !

För fel med datan ! Felet låg hos mitt telebolag vars server var överbelastad ! Beroende på attack mot spelbolag ! Då slumpa det sig väl att allt kom igång när jag ladda ner Windovs essentiels ! Läste det på tidning när nätet kom igång !

Sicket helsicke jag haft ! Med dataskrället !

Har ju inte haft krångel med den innan ! Så skrälle är ju till att ta i ! Plötsligt funka varken Chrome eller e-mailen ! O då är man ju ställd ! Och när jag titta efter så var felet enl. undersökning att Dsn -server svarar inte ! Och gick upp i åtgärdscenter o startade om den så att säga från tidigare tillfälle ! Då det funkat ! För nån dag sen !
            Men ingenting hjälpte ! Men en längre tid har det kommit meddelande om , flera ggr om dan , uppmaning att jag skall ta in Windows essentiels ! Och jag tryckte på denna uppmaning ! Och det hela installerades O allting kom i gång ! Men har kollat efter allt ännu ! Så man vet ju inte om felet kommer igen ! Och om det beror på Chrome eller nån server !
                    Jaa, hoppas jag gjorde rätt sak ! Utan o begripa varför !
 

Sitter o väntar på att det iskalla regnet skall upphöra !

Jaa, som sagt konstaterar att man hellre skulle vilja ha sol o kallt ! Snö vågar man väl knappt nämna ! Tänker som sagt gå och handla ! Men frågan är om det klarnar upp som lovats ?
 Hitta det här fotot ! Och suddigt är det ! Men det är taget ungefär 1925 från ett hotell, antar jag, i Schweiz ! Och visar min kära mormor ! Som ju då hade en syster som gift sig med en schweizare ! Man kan se en bergstopp i bakgrunden ! Med moln runt i kring !
 Jaa,kära mormor ja ! Tycker jag ibland känner hennes armar runt mig ! Dom som höll om mig när jag döptes i Katolska kyrkan ! Denna känsla verkar inte vara till nackdel för mig på min vandring från Rötter till barnbarn !
 Och barnbarn , vem tänker inte på dom o andra levande i klanen ! Det gör ju inte vandringen på livslinjen från Rötter till Barnbarn sämre ! Denna huvudbonad har ett av mina kära barnbarn Tåtte tillverkat till mig för några år sen ! Idag har jag haft den på mig under städandet ! Och tv-rummet är färdigstädat i 2-rummaren ! Nu är det bara köket kvar innan inspektionen nästa vecka ! :)
            Det känns så bra att ha sådana här känslor inombords ! I det kära nuet !

Det blåser ganska mycket, kuling väl !

Jaa, det är bara att konstaera att några grader över 0 fortsätter I I mitt område ! Och detta väder har ju satt stort avtryck på sistone ! Låst Vederläge ! I sammanhanget kan ochså nämnas att nu i morse hade Umeå + 2 C. , Köpenhamn, + 3, Warszava -3 och Milano -1 C ! T.ex om man ser till delar av Europa ! Men när det klarnar upp på kvällen t.ex. så sjunker ju temperaturen ! 
    Och nu tittar en kvälltidning 4 veckor framåt och siar t.ex. om hur vädret blir där du bor ! Och om det bl.a. blir en grön eller vit jul, där du bor !  Kan själv prata om att jag upplevt både gröna o vita jular i det avlånga Sverige ! Och som sagt , man lever ju ännu som man lär ! Och tittar på facit ang. detta ! Sen får tidningarna komma med sina braskande säljande rubriker bäst dom vill ! Utan facit !
               En väldigt god julmacka severades vi igår på lokal i stan ! Vi som tillhör Askersundscenterrns krets ! Och jag hann hem att se ett av de mäktigaste målen jag nånsin sett ! Det som Aaron Ramsey gjorde för sitt Arsenal i mot Galatasaray i Champ. League ! Om det blir som jag tänkt så kommer dan att avslutas med matchen Barcelona- Paris st.Germain ! Och i em. skall det handlas bl.a. trisslotter o frimärken ! Och innan dess är det tv-rummet som skall städas ! 
                   En dag som jag tänker genomföra i vanlig optimistisk anda !
          

Och 3 vackra ? foton innan fortsatt julstädning !

 Det är bara bra med mig ! Om nu inte nån trodde det ! Ibland är det svårt att framhålla det positiva i detta samhälle , både ang. sig själv o annat ! För det finns ! Men längtar efter Alliansens återkomst gör undertecknad ! Sämre regering än den nuvarande har man inte upplevt i sitt vuxna liv ! Men innan valet vet jag precis vilken pajkastning som kommer att komma från vänstersidan ! Dessa " jordens självutnämnda humanister " !
       Och detta foto taget utanför lokalen där vi spelar boule borde ju glädja en del oavsett politisk åsikt ! Och själv vill jag prata med alla partier utan fördomar men med egna åsikter ! 
          Nu blir det fotsatt julstädning ! Sen skall jag äta kvällsmacka på lokal med andra centerpartister ! Men Annie Lööf kommer inte :) Men hennes kram glömmer jag inte !
          Oj, oj, ! Att vara nöjd är ochså en sorts glädje , tycker jag ! Och min  kompis Benny ! Har honom anträffbar på Cd-skivor o youtube ! Det var nog allt på denna blogg för idag !
 

Svårare behöver det inte vara !

Vi börjar med boule på förmiddagen ! Sedan handling . Sedan brunch, sedan städning och sedan möte på kvällen !
     Sig inte annat än att man är en handlingens man ! 
          Såg jag nu att det är Champion Leauge matcher i kväll ! Men varken Arsenal eller Malmö verkar spela !
   Vädret är fullständigt ointressant ! 2- 3 plussgrader på dan och nån minusgrad nån gång på morgonen ! Försåtligt för bilisterna ! 
         Jag brukar ju inte räkna upp temperaturer utom på måndagar ! Men Stockholm har+2 C , London + 2. , Berlin 0, Warschawa -2, Budapest + 3, Bukarest + 2, Rom + 3, Moskva - 2 C.!
    Väderläget är låst o verkar så förbli ? Men det hindrar ju en inte för att utföra olika handlingar konstateras utan gnällandet på vädret ! En får vara nöjd med vad man kan åstadkomma !

En utfärd där det mörkna fort 1

 Det mörkna väldigt fort när min kompis Torsten kom och hämta mig vid 14:30 tiden för färd mot gruvorna en bit öster om Åmmeberg på vägen mot Zinkgruvan ! Här är ett kort från Västerby gruva ! Där vi varit många ggr ! Under mina år i Askersund ! Det här fotot togs med mobilen ! Men sen blev det för mörkt för att fota ! Och här i gruvan inträffade 1768 en av de mest tragiska gruvolyckorna i Sverige ! 12 dödades och varav 10 blev instängda ! Min kompis , Torsten då, har skrivit en bok om detta med titeln Västerby och Garpa gruvor från forntid till nutid !
 Det här fotot är taget med blixt ! Med min vanliga kamera ! Nu är vi på väg nån kilometer för att besöka Garpa gruva ! Har ju visat foton från den gruvan ochså förr !
       Jaa, det här är ett foto från Garpa gruva ! Kan inte säga vilket år ! Här var vi alltså inne idag och inspektera ! 
Och här har vi en vinterbild med samma motiv från gruvan ! Som är för några år sen ochså ! Jaa, Garpa gruva ! Garp betyder tysk ! Och det fanns ju många tyskar inblandade i den gamla gruvnäringen fordom !
  O det här fotot som är taget utan blixt är samma som det ovan ! Och det var så här det såg ut snarare när skymmningen föll ! Man kan ju nästan säga att det blev dubbel motion idag ! Städning på fm o vandring mellan gruvorna på em ! O nu blir det till att se den Engelska antikrundan på play !

Det blev en omstrukturering !

Jaa, Torsten ringde ! Utfärd till gruvorna ! I det uppklarnande vädret, kl 14:30 ! Så nu har man städat  sängkammaren ! Alla tiders ! Motion det ochså och i e.m. kommer vi att gå några kilometer efter parkering vid den första gruvan ! Det gäller att vara flexibel i sitt planerande !
        Nä det tycker jag inte om ! Att Arsenal förlora mot Stoke i lördags ! Och jag tycker Norges skidlandslag är alldeles för överlägset för närvarande, vilken bredd ! Kalla o Hjalmarsson stack väl upp lite från de andra nationerna ! Jaa, Norge har sån bredd så dom behöver inte vara oroliga för Vm i Falun ! Om inte vallateamet misslyckas som dom gjorde nån av dagarna i OS ! Hoppas det är rejäl vinter i Sverige när tävlingarna går i februari !
             Nä , har inte tittat på några visdomsord i populismens o lobbyismens släptåg i massmedia idag ang. politiken ! Tur att man vet vad man står ! O står för det ! Är ingen som röstar på SD men tänker inte anklaga 13 % av valmanskåren för att vara nyfaszister ! 
       

Då var det ny vecka !

En vecka där städning inför jul ingår i motionerandet ! 1 rum en dag ! Börjar med sängkammaren i e.m. Motion som vanligt f.m. ! Boule i morgon med partimöte på kvällen ! Det skall man nog få att gå ihop ! Carpe et Crea Diem ! Ser fram även mot denna vecka ! Struktur med spänning !
   I dag i Askersund är det + 1 C, Malmö har + 4, Östersund - 4 och Kiruna -9 ! Det är låst läge ! Får vi nån snö till jul i södra halvan av landet ?
       På vår vandring vid polerna så börjar vi vid med den södra ! Där det blir varmare ! Och därför medtages Punta arenas( södra Chile) + 5 C och Canberra + 27,5 ! Visste ni att Australien o Antarktis suttit ihop för otroligt länge sen ! ?
           Men nu kommer de kalla platserna i Antarktis ! Här stiger ochså temp.! Mc murdo stn har -4 C, Vostok -  33 C ( ligger på 2000 m höjd ca ), Vostok cabo  -3 C ! När vi hade sommar då hade t.ex. Mc murdo stn- 30 C o även ännu lite kallare ! Sen kommer vi till våran pol , Arktis ! Prudhoe bay -25 C (Alaska) , Grise fiord ( Norra Canada) -28 , Thule ( Grönland ) och Verkhoyansk ( Sibirien) -39 C .
          Jaa, väderläget verkar låst ! Fortfarande stort högtryck över Ryssland o östra Europa ! Och detta och lågtryckens vandring genererar syd o sydväst vindar ! Och södra delarna av Sverige skiljer sig inte så mycket från övriga Europas( utom det sydligaste) exempel Warszava + 1 C , München + 3. London + 5 o.s.v. !
      Tittar man på en långtidsprognos för Askersund för den närmaste månaden på en amerikansk vädersajt så ser det inte ut som den värsta vintern på 33 år skulle komma innan dess ! ?  Siande är siande oavsett för 7 dagar framåt eller 50-100 år ! Jaa, jag kallar vädret för låst läge just nu ! Får hoppas att det håller sig  under minus i den norra delen av Sverige från Östersund och uppåt ! Och under 0 även på skidorter på höjd i övriga Europa ! För vintersportens skull ! Då naturligtvis dom som är beroende av snö !

Innan minitouren i Lillehammer avslutas !

Jaa, som alliansare tycker jag  att det är klandervärt när en statsminister o hans finansminister kallar 13 % av valmanskåren för nyfascister ! Inte svårt att räkna ut hur valrörelsen kommer att se ut och beskrivas i massmedia ! Men vi får hoppas att folk inte rättar sig efter den 3 statsmakten och dess agenda o tänker på att man om man t.ex. tycker integrationen till en del misslyckats inte anklagas för att vara invandrarfientlig, rasist eller fascist !
         Jaa, V-75 ! Fick 2 femmor a 42 kr ! Altid något sa han som....! I kväll har jag ju chans att vinna nått på bingolotto: :) 
      Skidor ja ! Lite pinsamt med den norska överlägsenheten i längdskidåkning ! Men den framgången behöver dom kanske nu när oljepriset sjunker ! Kalla o Hjalmarsson är väl dom enda som är nära norrmännen , norskorna i form ! Jaa, de norska åkarna verkar " inte fixera sig på Vm " i Februari utan vill ochså vara bäst i nuet !
          Jaa, vädret ! Än så länge i Sverige verkar vi vara fjärran ifrån spådomen ang. värsta vintern på 33 år !
           Och nu är mina 37 julkort skrivna ! Och försöker alltid kolla upp så att  inte nått av barnbarnen eller de andra barnen därtill blir glömda ! Och dessutom har jag deras födelsedagar att komma ihåg ! Men med struktur och och bra minne funkar det !  Förlåt Jante !

Inte blir livsglädjen sämre av det ! Eller entusiasmen !

Av att ha gett järnet på motionsrundan ! I den isiga vinden konstateras ! Mera livshöjare ! Bl.a att titta på sport o annat ju som jag räknat upp ! O att tänka på Simrishamn, Hjo , Örebro o Stockholm är ochså glädjespridare i mitt liv ! Man blir nöjd av positiva tankar ! Jaa, glömde mitt hem ! Som jag ochså trivs med !
          I dag fundera man på norrmännens , norskornas överlägsenhet i skidspåren när jag såg inledningen på Lillehammers minitour, sprinten ! Och hur är svenska truppens form ! Alla underpresterade nästan ! Tröttnade markant o var chanslösa !  Även Kalla ! Förklaringar ? Skidorna, annat upplägg inför Vm i Falun i februari ? Nu blir det ju längre  distanser på lördag o söndag ! Men dom tappade ju sekunder när det gäller jaktstarten !
 Idag har det fotograferats med den vanliga kameran ! Som jag köpte 2006 , var det väl ! En kamera som är mindre än mobilen ! Inga dåliga bilder tar den här heller ! Bra alternativ !  Rundan togs medsols idag ! Här ligger idrottsplatsen i närheten ! Och här är jag en kvart hemmifrån nått ! Och går nu mot söder ! Och sedan väster ut när strandpromenaden nås efter genomgång av stadsparken ! Jaa, en del motiv återkommer ! Men detta är ju dagens !
 
           Jaa, här har man nått stadsparken ! Och den ligger högt ! Mycket upp o ner i staden Askersund ! Även  i centrum, inne i staden, bland bebyggelsen ! Omkring torget ! Går nerför söderut mot strandpromenaden och uppåt norrut mot stadskyrkan ! Och gamla skolan o gamla vattentornet ! O sen sluttar det ner mot där jag bor ! I Förbi Norra Bergens äldreboende ! Namnet säger ju allt !
 Sen kom jag ju ner till strandpromenaden ! Som brukligt ! Oavsett omrundan gås motsols eller medsols !
  Norra bergen var det ja. ! Och här är bland e högsta ställena i Askersund ! ? Men sen sluttar det som sagt nerför ! Här är det väldigt fint uppe ! Höger ut ligger en hel del sommarboenden och året runnt boenden !
       Jaa, en rapport från en runda som vanligt är ! Tycker det är roligt att fota o visa mina spår jag sätter ! Avtryck i ett liv som man är nöjd med ! 

Jaa, det är jag bl.a. tacksam över !

Förmånen att bl.a. utnyttja min musikalitet i att insupa musik från bl.a de Grekiska sångerskorna Glykeria, Despina Vandi och Haris Alexiou m.fl. ! Ofta sånger med " glidningar mellan dur o moll " o Bysantinsk touché som jag satt mig in i o pratar om ! Detta är ett bidrag till min livsglädje ! Denna livsglädje som man väl " knappt får prata om i Sverige längre " där man hela " tiden försöker dra alla över en kam " ! Att " förhäva sig " ! Det kan man även i Jantelagens Sverige om man visar vem man är o lever som man lär o känner ! 
                  Det är ganska sorgligt att en man  som är närmare 80 än 70 skall vara företrädare för denna livslust som inte kostar pengar ! Och som inte går ut över hans granne vare sig han,hon har det bättre eller sämre än honom ! Tack för ordet !

Det är roligare o ha det som intresse än gnällobjekt !

Jaadå ! Står för varmt o skönt på sommaren o vitt o grannt på vintern ! Men " dör inte " om jag inte får som jag vill ! Den för mig viktiga motionen utförs ju ändå och mina många andra intressen rubbas inte ! Och som sagt det ligger inte i mitt intresse att fördjupa mig i domedagsprofetsior för 50-100 år framåt ! Om man ser till vad som HAR HÄNT med klimatet utan bilar o människor så får di hålla  på med sina datoriserade matematiska mallar bäst dom vill ! Vad man ochså kan lägga märke till är  att positiva signaler ang. klimatet inte nämns ! Jag räknar inte upp dom i dag igen ! Ingen lägger märke till dom ! Alla verkar ha fösts in i domedagsfållan utan facit !
            Titta på vädret i Europa idag ! Det här låsta läget ang. vädret gör att det i delar av Europa är ungefär samma temperaturer som i Askersund t.ex. ! Jaa, både i München o Berlin t.ex. Wien eller Bukarest t.ex. !
            Har tittat på en utländsk, Amerikansk tror jag 1-månads prognos för Askersund ! O detta vädret som är nu verkar fortsätta , enl. den med någon , några dar med regn ,snö, eller blask ! 
             Så tycker att det skall bli väldigt roligt att se om det blir den värsta vinter på 33 år i Europa som siats om ! Naturligtvis kan denna vinter komma i januari, februari o mars !
              Satsar lite mer nu på " spel o dobbel " till jul ! Det är en julklapp som ges till mig själv ! Spännande ! Men tro inte att det betyder överdrifter ! Det här med att rätta massäcken efter mun !
                 I dag börjar vid 13-tiden minitouren på längdskidor i Lillehammer med sprinten ! Lite tidigare motionsrunda blir det ! O sen längre lopp i helgen ! Spännande ! O så har vi ju V-75 i morgon ! Carpe o Crea Diem  utan  ångest för morgondagen  !
            Och hade det varit spännande om man haft livet fullständigt utstakat ? :)

Nu avslutar vi Örebrofärden ! Med foton i nuet !

 Det här är min lekkamrat Rolf ! Och fotot blev väldigt bra ! Togs hos Birgit på Björneborg !
 Innan Björneborg var vi ju här några minuter o prata med min släkting Bernt ! Jaa, här har man ochså varit på besök en del när man var pojk ! Klinggården ! 
 Jaa, sen var vi ju o hälsa på Sven-Arne i inte så långt från Björneborg ! Och här är båda  mina lekkamrater ! Dom jag lekte mest med hos Farmor ! Dom bodde i närheten av henne ! Några stenkast åt olika håll ! 
 Och den här utsikten har vi från där Sven-Arne o Margareta bor ! Det är deras damm ! Dammen hos farmor ! Den tänker vi på när vi ser denna ! Sven- Arne skoja nån gång o sa att det var  nog därför att han skapa sin !
 Och här är vi på väg för att äta pizza ! Lite suddigt blev fotot !
  Och på väg mot busshållplatsen med Rolf o Ann-Marie togs detta foto ! Fantastiska juldekorationer ! 
                  Det är inte sista gången jag åker in till Örebro om jag får som jag vill ! Bra att ha Rolf o Sven-Arne i närheten ! Liksom att inte ha systrarna heller så långt bort ! Men ..glöm inte att jag bodde 45 år på samma plats ! Mycket viktiga år av mitt liv ! Men..det är en realitet ! Den andra är att man är uppväxt på helt andra ställen ! Ochså betydelsefulla för ens liv !

Det är klart jag tänker på min farmor o farfar när jag besöker Björneborg !

 Ett ungdomskort ! Förlovningskort ? Av Farfar Adolf o farmor Elin ! Tyvärr så fick jag aldrig träffa min farfar ! Född iKarlstad ! Han dog några månader innan man föddes 1938 ! Av sina 14 barnbarn fick han inte se 5 ! Bl.a varken mig o mina systrar då ! Men jag har hört mig berättats mycket ! Allt tar jag inte här ! Han var den yngste utexaninerade läkaren nånsin från universitetet ! Och han var god vän med Anders Zorn bl.a. ! 
           Farmor ja ! Hon var ju barnfödd i Gällersta socken ! Och Björneborg som dom byggde upp på 20-talet låg inte långt i från platsen där farmor var född ! Och den vita villan ritades efter Italienskt snitt ! Björneborg jaa, betydande plats för mig och mitt sinnelag !
 Farmor o farfar på gamla dar ! 5 söner fick dom, ingen flicka !
 
Det här fotot fotogarferade jag av igår på Björneborg ! Med mobilen ! Visar min far o hans bröder ! Min pappa är den minste av dom ! Från vänster har vi sen Tore , Leif, Carl-Gustav o Bengt ! Tyvärr dog i Bengt i unga år så Carl-gustav fick överta fädernegården i Herminge där Farmor var född ! Där har jag ochså varit på jular bl.a. !
 Björneborg jaa ! I Vinter skrud ! Det här fotot fotograferades ochså av igår ! Det är nog en hel del år gammalt ! Men det är inte så mycket som har ändrat sig ! Kan ni förstå vilket eldorado jag hade här med mina kompisr Rolf o Sven-Arne o andra ! Rolf är ett år äldre än mig Sven-Arne 2 år yngre !  Vistades väldigt mycket här ! Inte  beroende på att jag vantrivdes i Örebro ! Men  hade det så spännande här ! Och min påtalade livlighet fick utlopp här ! Och här firades ofta julafton med delar av släkten då ! 
 Jaa , det här är min farbror Leif i 25-års åldern ! Ochså läkare ! Han och frun Britte bosatte sig på Björneborg när han gick i pension ! Hade sin verksamhet som provinsialläkare i Öjebyn i Norbbotten Snygg kille ! Jaa, min far var ochså en stilig man och den ende av bröderna som blev svarthårig efter farmor !
 Det här är min kusin Gunnar ! Foto taget för många år sen ! Tyvärr så är han död sen flera år ! Men hann träffa honom en del ggr innan ! Sen det flyttades upp ! Och Gunnar flyttade till Björneborg med sin fru Birgit när hans far Leif dog ! Cirkeln slöts !  Örebro kommun har ochså vissa planer ang. att utvidga kommunen, pågår ! Så vad blir det av Björneborg o dess vita byggnad ?
  Eftersom jag skrytit med att min far var en stilig man ! Så visar jag ett kort taget av honom ! Hur gammal ? Svårt att säga ! Mellan 20 o 30 ?
                      Jaa, jag är mycket väl medveten om att jag har haft ett bra liv till stora delar ! Med boende på olika platser under uppväxten ! Men tiden i Örebro är ju viktig ! Var mellan 3 och 12 år då ! O med Farmor där i närheten ! Och kära Tant Greta som var familjens guldklimp ! Farmor var mycket sjuk så hon betydde väldigt mycket för mig ! O Andra ! Som stöttning ! Hon anställdes hos farmor o farfar när min far föddes 1904. har jag hört ! ! Var kanske med om hans födsel ! Nu blev jag lite tårögd faktiskt ! Det skäms jag inte för ! Vänta själva skall ni se när ni kommer i min ålder ! Nån saknad känner jag ! Men att få vara med om denna tid på 4o-talet ! En av höjdarna i mitt liv ! Men tiden nu är det inget fel på ! Viktigt det ochså !
                   
            

Det var en härlig dag ! I Örebro !

Beskrivning ! Tog bussen från Askersund kl kl 8:30 ! Vid södra stationen gick jag av och där möttes jag av kompisen o barndomskamraten Rolf ! Vi knallade ner till närheten av Behns arena där Rolfs fru Ann-Marie väntade med kaffe och kakor. Vid besök skrapas som tradition vars en lott , inga vinster ! 
          Sen brukar Rolf och jag åka ut med bil till platsen där vi lekte som barn där min Farmor o Rolfs föräldrar bodde ! Björneborg, Attersta , Gällersta socken ! På vägen dit pratade vi med Bernt en släkting till mig, på farmors sida, över 80 som är uppfödd och och bor på Klinggården , jordbruk som han skött som gått i arv ! Därefter körde vi den korta biten till Björneborg , där farmor då bodde , och hälsade på Birgit som nu bott där sen många år ! Gift med min tyvärr bortgångne kusin Gunnar ! Där bjöds vi på kakor o cider, var det väl ! Och där fotograferade jag av en del kort och fotograferade Rolf bl.a. Mycket avhandlades om dagligt liv och minnen !
     Sedan åkte vi till södra Bro och såg om den 3 lekkamraten i detta gäng Sven-Arne var hemma , Och det var han ! Bjöds på kaffe av frun Margateta ! Och foton togs ochså här ! Jaa, tänk så mycket vi lekte tillsammans på 40-talet, vilka minnen ! Och vilken källa vi har att ösa ur från dom åren ! Vår egen !
    Sedan åkte vi hem till Ann-Marie ! Vi hade bestämt att vi skulle ut o äta på stan och sedan skulle dom följa mig till bussen som gick från Södra stationen mot Askersund ! Och på vägen stannade vi som sagt till vid en pizzeria som rekommenderades av mina kompisar ! Hade gott om tid på oss ! Och pizzorna var fina ! Sa till ägaren att hit kommer jag säkert att gå coch äta nån mer gång !
             Sen tog vi då farväl av varndra vid platsen där jag skulle gå på bussen om 10 minuter ! Resan hem gick ochså bra ! Jaa, tänk att bl.a. ha sina gamla lekkamrater inom räckhåll numera ! En av många höjdare i mitt liv !
                 Ytterligare en fin dag i Jahans liv ! Och foton kommer på rad ! Tagna vid besöket !
   Jaa, min mor föddes den 3/12 1915 ! Skrev fel innan , gubbstrutten :) .

Äras den som äras bör ! Bland många !

 
 Jaa, då ! Ärar mina rötter o barnbarn bl.a. Hela klanen i princip ! I går  var jag i Örebro om nån nu inte räknat ut det ? Därför min kära mor kommer födelsedagshälsningen en dag för sent !
           Mamma föddes 3/12 1915 ! Alltså ett år efter första världskrigets utbrott ! Tål att tänka på ! Och kring dom åren dog många av spanska sjukan, även i Sverige ! Tål ochså att tänka på !
          En mor är en mor ! Och detta foto är för några veckor sen avfotograferat med mobilen ! Blev inte så dumt ! Min mor var en varmhjärtatad kvinna som sagt ! Och en mycket vacker sådan med gener av utländskt snitt ! Som finns i hennes mors, min mormors, kvinnliga gener ! Det har jag förstått !
             Ålder här ? Kring tjugo ! Birgit var namnet men hade bl.a. namnet Eugenia ochså som ingående ! Jag behöver bara nämna S.ta Eugenia Katolska församling i S-holm. Så förstår man var det namnet kommer ifrån !
                Jaa, det är mycket härligheter man har i sinne och hjärta längs livslinjen från Rötter till Barnbarn ! Med fötterna på Jorden o armarna mot himlen !! Vare sig man bor i " Korpilombolo eller Katmando " :)

Regeringskris !

Jaa, Sd röstade nej till regeringens budget ! Var väl inte oväntat ! Vi lever i en demokrati ! Då är det väl tillåtet att rösta som man vill ! Sen kan man ju ta det här med rasism ! Jag såg att någon skrev att Sverige var på väg o bli rasistiskt nu ! Bara för att SD rösta som dom ville ! Det var en budget man rösta om, inte migrationen !
                Det är ju väldigt lätt o ta politiska poäng på att kalla folk för rasister ! O sen bara förknippa ett parti med detta ! Det finns många fler väljare i landet än dom som röstar med SD ! Och det finns dold rasism där ochså ! Vem skulle bland andra partier säga dom var rasister ? O sen är inte vi som tycker att man skall tänka på resurserna att ta emot många fler flyktingar rasister ! Det kan man ju även tänka på för flyktingarnas skull ! Kvantitet kontra kvalitet ! Och jag röstar som sagt inte på SD ! Men tycker att nuvarande regering  är svag o bara skyller på andra , före o efter valet ! Saknar den gamla regeringen ! Då var det inte så här rörigt !

Gröna gräsmattor var det !

               Det här är ett foto från 29/11 2011 ! Kunde vara gröna gräsmattor då ochså vid den här tiden ! Och har andra bildbevis längre bak i tiden ! Det här gäller alltså Askersund ! O här i Askersund gick det inte att spela bandy på 50-talet vid vissa tider de åren ! Vid vissa tillfällen på vintern ! Har mig berättats !
 Och detta foto har tagits idag ! Det är bra med bildbevis angående det mesta !  
            Vi har just nu ett låst väderläge i bl.a Sverige ! Beroende på ett mäktigt kallt högtryck över Ryssland o östra Europa ! Detta högtryck styr lågtrycken på en nordlig bana upp över Skandinavien ! Jaa, som sagt Högtrycks o lågtrycks lägen o rörelser styr mycket av vädret ! Och hade då t.ex. lågtrycken styrts söder om oss österut t.ex då hade det kommit kallluft över oss via nordostvindar t.ex.. 
        Det här med värsta vintern på 33 år i Europa som siats om ! Vi får väl se hur det blir med det ! 
         I morgon beger man sig ut på drift för en dag ! Via buss ! Rapport kommer när tid kommer !

Jaa, visst blir det det !

Både inomhusboule ! O det är ju en sorts handling ! O sen blir det handlande ! Och varje morgon skrapas  lotter från 1 till 24 ! Och svaret om man vann nått får man kanske inte föränn dag 24 ! Kul att göra detta varje morgon ! 
        Och vissa saker i mitt liv gör jag utan att någon politiker har med det att göra ! Men jag har sen länge satt ner foten ! Och värre handlande, röra än med denna regering som vi har nu, har man aldrig varit med om ! Inte bra för Sverige !

Omval eller inte !

Hot om att avgå o hot om omval ! O allt ansvar verkar läggas på Alliansen ! Från denna minoritetsregering och dess statsminister ! Nu är det ju inte bara migrationen det röstas om i riksdagen  ! Och har ochså för mig att när den förra budgeten av nuvarande opposition las fram så röstade SD tillsammans med S t.ex. emot nånting i den !
           Största felet med nuvarande regering är ju att de 2 partierna ju inte är överens i vissa frågar ! Så det blir ett spel för galleriet o ansvaret läggs på andra o Sd amvänds ochså som slagpåse emellan   partierna !
               Eftersom vi lever i en demokrati så har ju inte Sd " kuppat " sig in i riksdagen ! Det är faktiskt 12-13 % av svenska folket som röstat på dom ! Är dom rasister o nazister allihopa ? En del tycker kanske att integrationen varit misslyckad ? Det här med rasism ! Att man ogillar ISIS, Hamaso Boko Haram m.fl. liknande organisationer betyder ju inte att man skall dra alla Muslimer över en kam ! Tro mig som pratar med Syrier o Irakier ibland på strandpromenaden ! Isis ger sig ju ochså på muslimer som inte passar in i deras grymma ideologi ! T.ex.
          Men när det gäller flyktingfrågan ! Har vi resurser som litet land ta emot en ökande flyktingström ? Detta kommer ju även att gå ut över de invandrande ! Om resurserna brister ! Och vissa element kommer ju tydligen in i landet o utgör ett hot ! Och andra i minoritet åker utomlands o slåss för t.ex. Isis !
                  Kvantitet kontra kvalitet ! Det borde plitikerna tänka på !
             

Kommer att ge järnet så länge jag kan !

.. med mitt motionerande ! Varför ändra på ett koncept som fungerar så bra ! Jaa, oavsett vad vetenskapen säger den ena veckan eller den andra ! Så är det bra för både sinnet o fysiken ! O vacker  natur o djur o nya o kända människor pratar man ständigt med ! Längs vägen, livets stig !
         Garanterat ! Inget skryt ! Just nu går jag lika obehindrat som för 9 år sen o innan dess ! Höften är bättre än på länge , knäna klarar ansträngningen o benen är nog minst lika starka som när man var yngre ! Sen kan man ju som alla andra ha nån dag då det funkar sämre ! Största besväret jag har här i livet är när jag skall ta på vänsterstrumpan ! Eller klippa naglarna på vänsterfoten !  Och tror ni mig inte utan anfalles av jantelagen så är ni välkomna hem nån vecka o följa med mig på mitt livs stig !
   Bildbevis är bra att ha ! Från sina rundor och dom som varit ! När jag såg den här julgranen på hamnplan så tänkte jag ! Det fattas nått ! Jaa, man vågar väl inte prata om vad ? Men påminner bara om att vi bor i norra Europa !
 Den här panoramat har det fotats många ggr ! Men vadå då , en ögonblicksbild i Jahans liv !
  Och detta motiv är inte taget alltför ofta ! Men det är inte alldeles sällsynt att det gås på denna cykelväg norrut ! Särskillt vintertid ! Joo, visst skrivs det nästan om för nästan dagligdags med ord o foton om mitt  liv ! Men det är ju det man känner till bäst ! Sig själv o sitt eget liv !  Och jag är inte rädd att skriva om vad man tycker o tänker o visa vem man är ! Och facit visar att det har klarats bra hittils ! Att leva som man lär ! Med eller utan Jante på axeln !

Två program som jag bl.a. tycker om !

Om en och en halvtimme ca kommer Engelska antikrundan ! En förlaga och idégivare till våran svenska ! Tycker den engelska är bättre ! Senare i kväll kommer ju Historieätarna inte bara intressant ang. vilken mat man åt utan p.g.a. att man ochså får reda på hur folk levde förr i tiden i !  Är glad att jag har haft förmånen o leva efter det andra Världskrigets slut om det jämförs med tiderna innan ! Ett århundrande som jag bl.a inte skulle vilja levt påunder är 1300-talet t.ex. Då digerdöden härjade och  bl.a. i Europa tog livet av 1/3 del av befolkningen ! Och vad hade man för medel att stoppa denna hemska pandemi ? Jaa, men det var ju då det säger många ! Men var det inte människor av kött och blod som levde då ochså o led fruktansvärda kval, våra rötter o gener !

Tiden går fort !

1 december ! Jag fortsätter att trivas i mitt hem ! Kanske därför tiden går fort ! Och alltid något spännande i huvet ! På tidslinjen Från rötter till barnbarn med Fötterna på Jorden o Armarna mot himlen ! Vare sig man bor i Korpilombolo eller Katmando ! Hoppas jag kan fortsätta " gagga" om detta när jag så småningom ? får gå med rullator, sitta i rullstol eller vistas på hemmet ? Ingen skall anklaga mig för att inte både vara realistisk men med en optimistisk syn på mitt egna liv ! Med eget ansvar ! Sen vad andra hittar på eller råkar utför kan jag inte ta ansvar för ! 
     All right nu börjar vi med ett av mina många intressen, vädret o klimatet ! Jaa, kalla platser ! Intressant, och dessa uppräkningar är inte oväsentliga för oss i nordeuropa !
      I Askersund har vi idag -1 C, Kiruna - 6, Östersund -3 och Malmö + 1 C !  Och i Prudhoe bay -24 C, Grise fiord -28, Thule -24 och Verkhoyansk - 30 C......Vostok -37 C, Vostok cabo -6, Mc murdo stn - 7 C ...Punta arenas + 7 C och Canberra + 28 C ! 
            Kommentar ! Temperaturen i Arktis sjunker naturligtvis ! Exempel t.ex. på Grönland ! Och kalluften över norra Canada ! Utbrottet därifrån fick ju t.ex. nordöstra Usa känna på för nån, några veckor sen !
       New York som då drabbades av detta snöoväder har idag + 11 C men inte långt därifrån i sydligaste Canada har Greater sud dury, - 8 C ! Längre upp Calgary - 18 C. !
                  Det är upp till var och en att leta upp dom här orterna ! Och kanske för stå mer vad sådana här temperaturskillnader inbär för jordens klimat ! Och alltid gjort det i mänsklighetens historia ! Det är Jorden, månen och solen som bl.a bestämmer vårt klimat i fortsättningen ! Inga vetenskapsmän med datoriserade matematiska mallar ! Fråga ? Hur mycket hade dessa mallar förtsett att platser i Nordamerika fått mer snö på 3 dagar än ett år för några veckor sen ! Och  ser med spänning fram emot om Europa skall få den värsta vintern på 33 år som utlovats ? Via matematiska datoriserade mallar ?
            Visst om nån timme blir det motion ! Och sen ser jag med spänning fram mot denna vecka ! Utan att låta några domedags profetsior " tränga ner mig i nån håla " ! O " förlama " mitt liv ! 

RSS 2.0