Oj, då har snart ett år gått igen!


I går var det ju -18 på morgonen. I dag var det rena våren, -17,6. O nu -9, det kallar vi sommar! Har precis varit inne o tittat på SMHI:s prognoser o radarbild. Det är en klass 1 varning när det gäller snö o snöbyar. Dom har precis kommit in över upplandskusten. Hur långt snön sprider sig västerut går naturligtvis inte att pricka in men t.ex.  Askersund o östra sidan av Vättern ligger precis på gränsen enl. SMHI. Hur som hellst lär det bli molnigt vilket dämpar? kylan en aning
                   Rundan gick jag som ni förstår i förmiddags då ovanstående foto togs. På det syns ju bl.a. en pimplare. Jag undrar om det inte är mest abborre dom får?! Ja, nu går det att gå på isen. Det kommer att bli härlig motion mellan holmarna!

Jaa, gott folk. Jag sitter här o funderar på hur år 2009 har varit. Jag är helt nöjd med året. Jag har fått ett åttonde barn-barn, varit på ett barn-barns komfirmation, träffat alla anhöriga o kompisar. Gläder mig åt mitt sociala nätverk. Naturligtvis är ödmjukt glad över min fina hälsa som jag "vårdar" o "kröker rygg" ( kämpar) för att få behålla! Jag gläder mig åt att ha över 100 poäng som bostadssökande i Örebro men förstår att jag behöver fler för att få en lägenhet. Får jag en innan jag blir 75 är jag nöjd för jag sitter inte "i sjön" som det heter!
                  Jag har ju alldrig "manus" när jag skriver så jag skulle säkert kunna komma på mer o skriva ner men det blir spontant här. Jag försöker mer konstatera än att gnälla över saker o ting. 2 saker som jag "unnar" mig att gnälla på är islamistiska funamentaliststater och av dom understödda terrororganisationer. Gnällandet nr 2 är på ett stort missnöjesparti som använder sig av dåliga tider för att ta populistiska poäng! Det är skönt att veta var man står när det gäller politik.
                   O när det gäller det här med att gnälla om allt möjligt o inte vara nöjd med något det undrar jag mycket över. Tänk t.ex. så många katastrofartiklar o prat o påståenden om svininfluensan. O gnällande över vaccinationsköer o förseningar av vaccin. 25 svenskar har hittils dött av svininfluensan. En del av dessa har varit i riskzonen p.g.a. bräcklig hälsa innan!
                  Då skall jag ge lite siffror o fakta till "domedagsprofeterna" På 1300-talet dog 200 000 svenskar av pesten. På den tiden var vi 500 000 svenskar. Mellan år 1916 o 1917( tror jag det var) dog 35 000 svenskar av Spanska sjukan. Hur många som dog i Asiaten eller Hongkonginfluensan vet jag inte.
                  Nu under en världskris i ekonomin gnäller folk om allt möjligt o tycker det var "bättre förr i tiden". Det tycker inte jag! 
                 O det här med att vara nöjd. Det behöver inte vara en himmelsrik lycka för att man skall vara nöjd. För mig är räcker det t.ex. att ha ett hem att trivas i, en egen bostad vare sig man äger den eller inte.
                 En egen bostad ! Det är inte alla som kan "uttala" dom orden. Det kommer alltid att finnas en viss % människor som har det "bedrövligt" i ett samhälle! Det tror jag inget parti kan ändra på. Men när man läser tidningar o lyssnar på agitatorer så skulle man kunna tro att missnöje är mer värt än att vara nöjd, politiskt sett.
                Jag tror faktiskt att folk som har det sämre än vi svenskar  inte gnäller så mycket p.g.a. att de vet vad det verkligen är att ha o haft det dåligt. 
               Jag hoppas att vi 2010 får läsa mer om människor som är nöjda med tillvaron o inte bara "skräckskildringar" om folk som har det dåligt av olika anledningar. Det hoppas jag som är tacksam över att fira nyår i mitt EGNA hem!
                                   GOTT NYTT ÅR!                 

Oj,oj,oj säger jag bara!


Idag har jag mys -och pysseldag. Vad jag har gjort hittils vet jag knappt. Joo, jag har dammsugit!
                     Men i går kväll såg jag på ishockey till kl 3 i natt. I morse vakna jag till vid 8-tiden o gick o titta på termometern. Det var -18 grader ute! Sen gick jag o lade mig igen o vakna vid 10-tiden. Då tog jag detta kort. När jag tittar på bilden så vill jag nästan ta en tröja på mig. Bilden liksom sprider kyla. Men det är alldeles vindstilla ute o tempraturen är just nu(15:40) bara -12. O när jag ser detta så undrar jag, hur kallt kommer det att bli i natt? Kyla ja! Blåser det inte så är ju detta toppenväder!! O så vackert det är med den vita snön i solen!
                            Ja, nu skall jag gå och lämna in en dubbel till kvällens v64 på Solvalla. Sen skall jag äta ärtsoppa o läsa ut? tio små negerpojkar och se på travet kl 19 i tv. Efter det så blir det Morden i Midsummer på tv 1! Apropå deckare!

I dag blev jag dubbad!


Ja, till greven Adolf von Halkenfrei! OBS, Adolf efter farfar och ingen annan! Så här såg det ut på rundan i dag, snöpulsning med dubbar. Då var det ingen användning för dom naturligtvis. I går var det ju plusgrader ute men idag disigt o - 6,7 grader när jag gick ut. Och snö är det lika mycket trots detta. Jag roade mig med att titta efter på min datadagbok vad den lägsta tempraturen varit sen jag kom hit till Askersund. Antagligen - 16 och året 2006 i januari. Det kan slås de närmaste dagarna har jag förstått! Obs, det är fråga om morgontempraturer!
                   Den lägsta temperaturen jag varit med om är nog på 50-talet i Luleå. Jag kommer  ihåg att jag cykla till skolan utan mössa, solen lyste ute o det såg så skönt ut. O inte var det mycket snö. När jag cykla hem från skolan tyckte jag att jag frös om öronen. När jag kom hem påpekade min mor att det var -25 grader ute. Den kylan som var i Norrland märktes inte på samma sätt som söderut och när då solen var framme stod människor och sola vid nån husvägg. Och blåsten var minimal vid dessa låga temperaturer!

 Men jag har ju gått på gator och längs strandpromenaden ochså och då var det alldeles nödvändigt att ha dubbar om man skulle ha nått utbyte av motionen. Och mina dubbar är bra, mycket bra. Jag tror jag skall ta ett foto av dom nu. Ja, prickarna ute på den snöbelagda isen är pilkare o det brukar det vara gått om när det är sånt här väder. Om det kalla vädret står i sig så brukar kommunen ploga upp vägstråk för både promenerare o skridskoåkare. Ibland ända till andra sidan bortåt. O mellan holmarna.

Så enkla är dom mina dubbar! Plastknapparna har har små runda metall, ja kulor nästan! O fjädrar gör de här dobbarna. Väldigt effektiva o enkla, rekommenderas! Jag inhandlade dom i början av 2006!
                    Vad jag bland annat tänker på och skriver om är situationen i Persien(Iran) . Vad jag tycker om det landets makthavare har jag skrivit många gånger om på min Expressen-blogg. Och jag frågar mig bl.a. var dom politiker som "sprang" o viftade  bland flaggviftande människor som sympatiserade med rörelser som dessa ondskans politiker stöder nu finns?
                     All right, jag står för vad jag tycker! I morgon skall jag ha mys o pysseldag. O det är alla tiders, för i kväll kommer jag inte o lägga mig förrän vid 2-tiden. Det är nämligen så att i junior-vm i ishockey i Canada kommer de svenska killarna att möta Rysslands! Toppmatch! Och jag kan ju gå upp när jag vill i morgon. Men känner jag mig rätt så i entusiasmens tecken satt jag uppe o såg en del sena grejer även när jag skulle gå upp kl 6 på morgonen o gå på jobbet. 0 skönt är det att vara pensionär!

Nu blir det nog dubbar på!


Ja, det skulle jag tro! Efter + 2,4 grader när jag gick ut  vid 9-tiden så var det 1,4 + när jag kom hem och nu är det 0,8 +! Den tillfälliga varmluften kom väl upp hit till gränsen mellan Götaland o Svealand. Fotot är taget igår ! Idag hade inte snön på marken i skogen påverkats nämnvärt men skillnaden syntes på träden där snön trillat av i tövädret. Däremot var det slaskigt o glatt på gator o trottoarer o dåligt sandat. Utanför villor uselt! Nu skall det bli betydligt kallare igen, knappt under - 10 på dagarna och kallare på nätterna!
                          Pang sa det bara så var julen väck. Jag unnade mig verkligen god mat o pepparkakor o nötter o fikon o gottis mm. Det blev nästan för bra. Den här veckan gick jag upp mellen 1,5 0-2 kg. Alla vet ju? att det är lättare att gå upp än ner i vikt . Men för en annan som kör sitt race med mycket motion så fixar jag min matchvikt igen.
         Jag fick mycket samtal särkillt på julafton. Det här med att fira julen i hemmet själv har jag inga problem med. Problem hade det nog varit om man hade varit ensam som människa, inga anhöriga, inga kompisar! Det kan säkerligen vara jobbigt! Fortfarande har jag inte sett min nya granne. Men några av de övriga grannarna i trappen har sett henne o pratat med henne! 
              Nu är det fresten nere på 0 grader. Det är bra tycker jag, friskare o roligare o gå ut, men nu när det slår om så blir nog vägarna hala. Hoppas folk kör försiktigt.
                 Jag fick mycket trisslotter i julklapp! Nu skall jag gå för 3 gången o hämta ut nya. Men än så länge har det bara blivit småvinster( max 50kr). Men man skall aldrig säga alldrig!
                 I kväll skall jag se på Frölunda mot Färjestad i tv 4!  Ishockeymatchen skall gå på tillfällig uterink( Ullevi) och lär komma att ses av över 31 000 åskådare. Och tur med vädret lär dom få eftersom det skall bli kallare. Jag skulle tro att det inte är så många timmar sen som det regna i Göteborg om man får tro på sista dygnsrapporten för västkusten!
                      Och mystiken tätnar i " tio små negerpojkar", Agata Christies deckare. 3 st har blivit mördade av de 10 isolerade människorna på ön. Nu börjar de 7 förstå att det är någon av dom själva som är mördaren. Jag kommer inte att avslöja vem som är mördaren. Jag läste boken för 40 år sen ungefär och jag har totalt glömt vem som begick morden. Spännande är det, en fiffig historia!
                 Ja, just det, minnet vakna till, alla dog! Förklara det den som kan!?

Jaa, jag måste ju visa kung "Salomo"! Ett av mina barn-barn, Tåtte snart 7 år, skickade bl.a. denna kungakrona till mig. Det tar jag som en komplimang! Kung Salomo var(är) ju vis och var son till kung David. Och jag tycker ju om dom trakterna som de levde i!

Nu blir det uppehåll...


Ja, från motionerandet. Nu kommer sista rycket innan helgen. Handla det sista o sätta in "dunder75:an" i kväll. Har inget med sprit o göra, det är V75:an som går i kväll och som kan ge en enda vinnare 90 milj. Sen skall jag handla det sista i matväg. I morgon blir det pyssel o görandet av julmackor med skinka, sill, ägg, köttbullar mm innan Kalle Anka o skrapande av lotter som jag fått(tradition) av mina barn-barn o systrar. Ja, och så har jag gett mig själv ett lottpaket som jag beställt från Svenska Spel. Så det blir mycket skrapande, Och sen är det ju det här med alla tv-program som går nu i helgdagarna, deckare, Kalle Ankas jul o andra intressanta tv-program. Otroligt utbud. Sen tänker jag börja läsa på  Agathas Christies deckare "10 små negerpojkar". Det är säkert 40 år sen jag läste denna deckare. Det är inte mycket jag kommer ihåg från den o mördaren har försvunnit i "dimman".
          Jaa, just det! Jag har fått paket från ett av mina barn-barn, Tåtte! Oj, så spännande Tåtte! Vad kan det vara?
                                   Ja, vi "hörs" i mellandagarna! Till dess en GOD JUL!!!
                      PS. Det är klart att jag skall äta risgrynsgröt! Trodde ni nått annat?! D.s.

Oförtrutet vandrar guben vidare mot det nya året!


Ja, så är det ju bara! Det finns inga genvägar i att hålla sig fräsch vare sig man är gammal eller ung. Det gäller att"kröka rygg i alla väder" även om man drabbas av motgångar eller allt inte är som förr?! Ibland upplever jag att det gnälls över allting, ja, det här med stekta sparvar och skylla på alla andra utom sig själv särskillt i otider!?
                   O alla som gnäller över pensionerna. För dom som har "kass" pension så finns  bostadsbidrag och särskillt bostagsbidrag vilket gör att blir det 200 kr mer eller mindre p.g.a. skattehöjning eller skattesänkning så "reglerar" bostadsbidraget detta. Bidraget sjunker eller ökar efter pensionens storlek. Det där låssas politikerna inte om! Inte heller de gnällande pensionärsförbunden! Skall man t.ex. flytta o söker en dyrare lägenhet så  är det bra att veta det där med att man kan få bostadsbidrag. Jag tror gränsen går vid 5.400 i månaden. Över den hyran ges inget MER bidrag. Fotot är från hembyggdsgården!

Vid strandpromenaden har ju isen lagt sig, så där fanns inte en enda and! Alla kvarstannande änder med de 4 ankorna hade flyttat ner till hamnen  Det var en stor flock där det fortfarande var isfritt. Och så fort jag(och andra) dök upp så kom dom flygande till kajkanten. Mat i sikte? Nä, inte idag, tyvärr!

Jag gick en långrunda i dag. O den brukar ju gå förbi Kvarnbacken. Lite nedanför på hemvägen går denna lilla bäck. Riktigt vinterlikt o härligt var det idag o en vit jul får vi. Det har jag önskat mig. Det skall väl inte regna o vara plusgrader när det är vinter!! Ja, när "domedagsnissarna" ser den här bilden så är väl inte det bra heller!? Men det är ju faktiskt så att alla naturexperter inte tror att "jordens undergång är nära"
                         Nu skall jag gå och julhandla, idag på Netto och i morgon på Ica. Jag har tänkt mig att ha en fin och fröjdefull jul i mitt eget hem och riktigt smaska "godsaker" o göra det skönt för mig! Ut o reser o cyklar långt gör jag när det blir sommar, då är det roligare o träffa släkt o vänner! Det blir mer "spelrum" liksom!
                        Nått annat jag bl.a. ser fram emot till helgen är Juniorvm i ishockey i Kanada under helgdagarna. Sveriges matcher går i SVT 24 o kl 20. Bra tid!
                        

Måtte det hålla i sig!


Det verkar som jag får som jag önskade det för några veckor sen, en vit jul! Vem f-n tänker på miljöförstörelse när man ser på en sån här bild!? Jag håller emot så mycket jag kan! Jag vägrar följa med i pessimismens o negativismens vindar. Ibland skulle man kunna tro att "folket i vårt land" är i behov av självplågeri för att få "ro i själen". Överdrivet kanske, men??? Idag skall jag försöka räkna positiva inslag i tidningarna på nätet. Jag garanterar att det inte är nån övervikt av dom men brukar det vara det?
                       När jag gick ut idag på min runda så var det -9,7 grader. När jag kom hem var det 10,3! Om det är obehagligt kallt att gå ut? Nä, inte om man har underställ på sig. O i Askersund verkar det inte blåsa så mycket utom nån gång nere vid strandpromenaden. Men som sagt det är blåsten som tar. Om det är så här kallt som idag så är det mycket värre att gå ut i blåst o regn o nån eller några plusgrader, tycker jag!

Som synes har isen lagt sig nu med lite snö på. Jag hoppas ju att vi som sagt får en snörik vinter. För bilismens skull hoppas jag att vi slipper pendlande mellan plus o minus. Då är det bättre med vinterväglag o minus.
                                  Helgen har varit bra med utegång o sport på TV. Anna Haag är fenomenalt bra i skidor och klarar klassiskt bättre än Charlotte Kalla. Bra för Kalla att hon slipper få allt tryck på sig. Barcelona har nu sex titlar på ett år! Blev nu ochså bäst klubblag i världen. Det kan nog alldrig något lag upprepa. Makalöst!
                                 Inte ett system av 1.800 miljoner(eller var det 2,3?) fick in 7 rätt på V75. Det blev alltså jackpot. På "uppesittar" V75:an på onsdag(extra omgång) kan en enda vinnare ta hem 90 miljoner! Det är klart att jag slänger in ett system där ochså. Och man har ju lärt sig att det ju inte finns några"omöjliga" hästar längre. Men hur hittar man dom? Folk är ju med på jättestora system(andelar) på 10.000 rader t.ex. Inte ens något sånt gick in i helgen!
                       Nä, imorgon får jag handla lite nötter o fikon o sådant. Det är ju snart julafton. Jag fattar inte att tiden går så väldigt fort? Men hade den inte gjort det så hade man nog haft ett taskigt liv?! O då får väl livet gå fort då! Det är bara att acceptera!

Goddag, hur står det till?


Joo, det känns jättebra! Det är inte så ofta nuförtiden som man kan stå så här stadigt o få behålla figuren för ett tag. Jag får hoppas att jag får möta dig, käre vandrare, ett bra tag ännu!

Jag tycker dom här bilderna är så härliga där man kan se solen börja gå ner. Har visat många på bloggen men idag är det en annan dag. Det här fotot är taget öster ut från min första skogsrunda, den som börjar vid idrottsplatsen

Lite längre fram såg det ut så här. Inget snöfall längre och 9- i luften, knarr under kängorna. Hörde fresten på radion att dom hade det besvärligt på Österlen i Skåne. Där bor min klan o där har jag bott tills för 4 år sen. Och jag som även bott i Norrland kan prata om att de "värsta" snöstormarna jag råkat utför är just på Österlen när det blåser, ost nordost!

Jaa, jag ger mig inte! Här har vi en solbild från strandpromenaden i Askersund(om det är nån nykommen läsare). Isen börjar nu lägga sig och jag tror det blir upp till 15 - i natt. Just nu vid 15:30 är det över 10-. 
                   Idag fick jag de första julkorten, 2 st. Ett från Hjo o ett från Skövde! Nu blir det att titta på morgondagens V75! Det är ju dubbel jackpot . Tävlingarna går på Åby som har dubbelt open stretch( 2 extraspår 200 m innan mål så där)Det komplicerar till tippandet då fler hästar kan rusa mot mållinjen. Kul är det att tippa o spännande att se loppen. Sen i helgen blir det ochså mycket skidor, ishockey och fotboll! Uj,uj,uj, vad jag skall njuta. Sen får jag tänka över vad jag skall köpa för gott till jul! Ha en bra helg!
 

Hä va friskt, hä!


Uj,uj, uj säger jag bara! 9,5 minus o blåst. Och Askersund är ett gränsfall för kraftiga snöbyar i em. Rundan härlig i det decimeterhöga snötäcket. Mobilen närmast kroppen o kameran näst intill o kängorna på! så det gick ingen "nöd" på mig! O fortsatt mindre känningar av vänstra höften trots tyngre skodon.
            Som ni ser så spolade kommunen bandybanan när jag gick förbi. O det var för första gången i år!
        Som vanligt "brainstorma" jag en del. Bl.a. tänkte jag på Sverige, landet lagom. Jag undra bl.a. över hur länge det nu dröjer innan folk börjar klaga på detta vädret! Det vädret som var innan har det ju klagats mycket över. Men det är väl helt enkelt så att skall allt i livet vara lagom så blir det ju en hel del o klaga på för vad är lagom och betyder lagom lika dant för alla? Ordet lagom o dess "betydelse" finns ju inte i några andra språk. Är det så att det svenska folket är några slags "trygghetsnarkomaner" där bl.a. ordet lagom inger trygghet!? Ja, svenska folkets "trygghetsnarkomani" har ju skrivits om o diskuterats om i en del år nu!
                    I em skall jag gå till mina vänner Vivi-Ann o Torsten som flyttat till stan. Jag skall ha goda kakor med mig, kanske till och med tårtbitar. Det är dom värda! Bra kompisar!

Nu kan vi prata om snö!


Nu är klockan 12 ungefär och jag väntar på att gå på månadsmöte med SPF- kompisar och försenat luciatåg i e.m.
Som synes har det nu kommit snö som är nått att tala om, kom mer i natt! Det här gillar jag och i morgon blir det motionsrunda igen. Nu skall det bli riktigt kallt och Vättern kommer att frysa till relativt snabbt. Det är inte så djupt i vattnet nere vid strandpromenaden. Ja, just det! Jag får inte glömma att lägga på julkorten när jag går ner i stan. Cykeln har förpassats ner i källaren efter att jag fått klippa av extralåset som gick mellan framhjulet och cykelstället. Nyckeln gick av i förrgår när jag skulle låsa upp det!

jaa, sen begav jag mig iväg till SPF:S månadsmöte. Lucia hade inte "avgått" ännu utan hon uppträdde ochså för oss. Det här var 1-klassare som sjöng för oss o dom var duktiga. Till höger om dom satt deras lärare o ledde dom o spela piano. Vad jag fäste mig vid var lucian själv som var en riktig fena på att sjunga o nån rampfeber verkade inte finnas där inte! Efter detta skådespel drack vi kaffe. O sen skulle det bli ett uppträde till!

 Och det blev av dessa äldre tomtegubbar. En av dom spela fagott och träflöjt på tvären, de andra träflöjter o blockflöjt, tror jag. Ibland spela en av "gubbarna" piano som synes. Julsånger blev det ju och ibland sjöng ochså vi till musiken. För det mesta "flöjtades " det. Sen blev det lottdragning o sen gick vi hem vid, ja nån gång vid 16-tiden. O väl hemma såg jag att det var -5,5 grader ute. Det kändes när jag gick hem för det blåste nu från nordost.

Jo,jo, Hjo var ordet!


Idag var det Hjobesök. För dom oinvigda så bor mina båda systrar där varav en alldeles i närheten av Vätterns strand 4 km norr Hjo. Hur tar man emot sådana rediga systrar med män och hund. Enkelt, med värme och glädje så klart. Det är 8 mil mellan Hjo och Askersund så 16 mil fram o åter har dom. Snöar gör det idag på båda ställena men resan hit gick bra. Och sen gjorde vi det lätt för oss. Beställde pizza(undertecknad) och kebabtallrikar och sen pratades det på! Och bra har vi det o friska är vi! Bara en sån sak! Jag kan nämna att mina systrar är 4 respektive 5 år yngre än mig! Inget som man tänkter på nu för tiden men när vi var små märktes ju åldersskillnaden. Tiden går fort o vid 15-tiden körde dom hem. Flytten upp till Askersund gör att jag träffar dom mer än förr i tiden vilket naturligtvis är bra!

Så här såg det ut när sällskapet körde hem. Snöa fortfarande litet men ingen blåst! Hoppas resan gick bra! På programmet har jag nu månadsmöte SPF i morgon och besök hos mina vänner Vivi-Ann och Torsten på torsdag och som vanligt rundor på förmidagarna. Sen är det ju helg igen! Hoppas vädret står sig.

Som ett dammkorn i alltet!


I går kväll såg jag på ett program om Hubble-teleskopet som går i en omloppsbana 600 km ovan jorden. Det här teleskopet har ju varit uppe sen 1994, tror jag det var, och har haft stor betydelse för vetenskapen. Svarta hål, galaxer, svart materia som lär vara 2/3 av rymden. Jag tänker ibland på "den svenska ankdammen" o jordens lilla? betydelse för alltet. Jag får ju ett annat perspektiv på saker o ting och jag är till 100% förvissad om att vi är inte de enda varelserna i alltet. O grubbla på det här är inte lönt. Det är många som blivit tokiga för mindre! Spännande är det iallafall!

Lite is har börjat på o lägga sig t.ex. vid bron till Borgmästarholmen. O kallare skall det bli! Hoppas min förhoppning om en vit jul slår in!

Dom här bekantingarna följde mig en bit längs strandpromenaden. Ibland brukar den vita ankan leda flocken. men som synes till höger på bilden var det idag en andhane. Dom snackar så med en, eller skall vi snarare säga tjattrar! Rundan gick bra. Den här veckan är det även annat än rundor, sport, data och vetenskap. I em skall jag på styrelsemöte SPF, imorgon kommer systrar med svågrar o hund. på onsdag blir det månadsmöte SPF o på torsdag skall jag besöka Vivi-Anne o Torsten som flyttat till stan! Och så rundor på fm utom i morgon! Sen är det ju fredag igen. Jaa, du milde inte har man långtråkigt precis! Varje dag är intressant. Sen tänker jag en del på vad jag skall ha för gott till julafton som firas i Askersund!
                                 Helgen ja! På V75 fick Erland in 305 kr( 7 rätt) så det blev en frirunda till. Jag fick 25 kr på en dubbel men inget på V75. Dubbel jackpot är det till lördag då V75 går på Åby. Ikväll skall jag se på"vem tror du att du är" på Tv 1. Jag tror det är Ulf Adielsson som söker sina rötter den här gången!

Min allra första kamerabild från Askersund.


Jag köpte ju en kamera på hösten 2006 och den här bilden är den första i denna bloggs bildarkiv. Togs av "Data-Stefan". Idag blev det ju en runda med efterföljande yoga. Vädret i Askersund präglas av "råhet" så det gällde att snabbt bli varm i kläderna. Som vanligt studerade jag fågellivet vid strandpromenaden. Kråkerna är roliga att studera beroende på att dom för det mesta bara är 2 st tillsammans. Kajorna är så många så att det är svårare att koncentrera sig på dom. Idag "fick" jag gå ganska nära kråkorna, ca 5 meter ifrån. O det är inte ofta. Men skall man ta upp kameran då sticker dom. Vet ni fresten att det finns svarta kråkor. Dom kan väl dyka upp i södra Sverige men är vanliga i stora delar i Europa o Asien! Svartkråka o gråkråka. Jag försöker härma kråkorna, det är inte så svårt. Svarar gör dom men närmare kommer dom inte.
                         Ja, minsann, då var det helg igen. Det är attan vad tiden går fort. Det är en spännigsökning när det blir helg! V75-tipset som jag skall titta ordentligt på, tv i morgon. Skidor blir det och fotboll. Jaa, ochså "På Spåret" ikväll. De nya programledarna fick på "huden" i nån tidning o insändare. Förvåna mig inte! I det här landet går det inte att ändra på nått. För mig är det lärorika fina konceptet det viktiga!

Vilken sikt ut över sjön!


Det blev ju en runda idag ochså. Då var jag inte medveten att det var Lars på spelhålan på torget som vunnit en miljon. Det såg jag i tidningen när jag kom hem som framgår av förra inlägget!
                  Det blev en långrunda i dag på 1 timme o 45 min ca. Kunde jag öka takten o gå fortare, ja! Kändes det härligt, ja! Var huvudet fyllt av positiva tankar, ja! Såg jag rådjur för första gången på länge, ja! Känns det spännande inför helgen, ja! Får jag besök nästa vecka, ja! Är jag en nejsägare, ja, nä jag menar NEJ!
                      Bilderna talar för sig själv heter det ju, jaa. Man kan ju se Stjärnsunds Slott spegla sig i vattnet på andra sida.

Ja, det är inte mycket mer att tillägga. Nu kommer det att bli kallare har jag förstått. Kan vi hoppas på en vit jul, möjligtvis? När det är vinter så "vimlar" det av rådjur i statsparken med omgivningar där jag går mina rundor innan strandpromenaden. Kanske det var ett gott tecken att de visade sig idag?
               Nu blir det till att titta lite på V75 innan helgen! Som sagt inget är omöjligt här i livet. Pengar är inte allt men grejor som man inte har råd med kan man ju unna sig och inte bara fantisera om! Till exempel köpa sig en fin lägenhet i Örebros innerstad!!! Tänk på Lars på spelhålan!!!

Ingenting är omöjligt!


Nä verkligen inte! Är vi bara på rätt plats o får en ide så där "huxflux" så. Mannen på bilden heter Lars och gjorde världens klipp i måndags. Dessutom jobbar han som synes på denna spelhåla vid torget i Askersund. Jag har pratat med honom många gånger i samband med tipsinlämning och lottköp. Lars kommer fresten från Luleå och jag har ju bott där på 50-talet så lite anknytning har vi ju på så sätt så att säga. Han hade tänkt sig att spela resultaten i 3 ishockeymatcher på bomben. P.g.a. mycket folk i butiken tryckte han in en huxflux i stället som visade sig ge 1 MILJON KRONOR ! Att vinsten blev 1 miljon berodde på att Lars var ensam om att få in de rätta resultaten!!
                         Jag var inne i går på spelhålan. Skylt fanns om vinsten o Lars jobba men höll masken. Men idag så förstod jag ju vad som hänt. Grattis Lars o ni ser att de mest omöjliga saker kan inträffa! Varen optimistiska om det mesta!!    Källa Nerikes Allehanda, Björn Palmqvist, foto Björn Palmqvist.

Mys o pyssel var orden sa Bill....

Ja, der var det sa Bull! Den här ramsan"det var ordet sa Bill, ja det var det sa Bull", hörde jag min käre far upprepa med ett leende när jag var liten, många, många gånger. Vem kommer inte ihåg Pelle Svanslös böckerna som växte upp på 40-talet.
                    Appropå mys så hade jag det mysigt när jag drog mig undan på mitt rum på Sturegatan i Örebro o läste om Pelle Svanslös, Biggles, indianer o buspojken Bill m.fl. Det tyckte nog ochså min kära mor! För ibland när hon öppna badrumsdörren så kunde ett flertal grodor hoppa ut över tröskeln. Det var nog mindre mysigt! För henne! Jag tror det går skrönor än idag i Örebro om dom här grodorna. Jag hade ochså vita möss. På somrarna i Björkenäs utanför Hjo, vår sommarstuga, tog jag in vårtbitare,större gräshoppor, på verandan som jag "klätt" med gröna växter. Spindlar samla jag i ett zinkkar o myror var jag tyvärr elak mot. Det var ju min ärade mor som fick stå ut med det mesta för min far jobbade och på sommaren hade han bara 2 veckors semester, åtminstone de första åren.
               Min far kom de första åren med "tuff-tuff" tåg från Stenstorp till Hjo när han skulle ha semester! När sommarlovet börja så åkte min mor, mina systrar o jag med Bennies Taxi Mosås från Örebro till Hjo. Det var ett riktigt äventyr på grusvägarna! Bennie hade en sån där stor Volvo, sugga kallades den väl förr?! Den rymde hur mycket som hellst.
                Idag skulle jag faktiskt önska att dagens barn o ungdom skulle få vara med mig under den här tiden på 40-talet. Det är inget fel med idyller och den här tiden var trots matkuponger o fördragna gardiner en mycket lycklig tid för undertecknad och andra. O sånt "sprider sig" till ens senare liv. Vilken grund att stå på!
                 Idag har jag ju "pyst" ochså. Jag pös ner till stan! Gick på biblioteket, lämna Marko Polo, låna "10 små negerpojkar" av Agata Christie som jag läst för en herrans massa år sen. Glömt vem som var mördaren. Intrigen är fantastisk, så mycket kommer jag ihåg! Sen klippte jag mig, gick på spelhålan på torget o lämna mitt 10-veckors lotto o bad en bön om att den här gången skulle det vara jag som tog hem 150 miljoner, redan gärna på lördag! Sen handla jag bla granatäpplen på närliggande Ica och avsluta med att köpa en ny vaxduk till köksbordet för att även glädja mina systrar som kommer på besök nästa vecka med män!
                            Och ikväll blir det Zlatan i Moskva o i morgon blir det långrunda!

Ordet var trivsel men........?


Jaa, trivsel hade jag på min runda med yoga vid hemkomsten. Det här med yoga har blivit en "höjdare" för fysiken, det är ju kroppsyoga. Mediterar gör jag på rundorna. O brainstormar! Och ser mig om. Öster om norra kyrkogården o väster om riksväg 50 ligger nedanför slänten ett koloniområde tillhörande Askersunds kommun. Där går jag ibland igenom på en stig och förvånar mig. Plakatet här lever liksom inte upp till "förutsättningarna" om man säger så!

 Här hade ju kunnat vara trivsamt om kommunen hade brytt sig! O naturligtvis de som haft o har? kolonier på området! Här har undertecknad gått en hel del under 4 års tid, och det har sett lika förfallet ut hela tiden! Först för några veckor sen börja kommunen röja upp på slänten. Jag som inte är Askersundare behöver ju inte ta åt mig detta men det verkar som varken kommunen eller andra har brytt sig o låtit området förfalla. En enda man har jag sett här i sommar med en liten odling och han var av utländsk härkomst!
                              Jaa, vad kommer kommunen att göra med området? Bygga bostäder eller börja om från början med kolonilotter. Prata om "miljövård"! Det här var inget bra exempel! Fy skäms Askersunds kommun och andra "kolonisatörer".
                          

Det var ju det här med den soliga sidan....


Ja, verkligen! Det här är min symbol och naturligtvis många andras. Jag själv vet inte hur många år jag ritat en sol på brev o vykort. Ingen tillfällighet. Solen finns ju bakom molnen, det vet vi ju!
                              När vi tittar i tidningarna på nätet t.ex så förvånas jag ju över hur negativt allt är o hur negativa slutsatser det dras innan det finns kött på benen. Det är precis som det säljer mest ju mera negativta "sensationer" tidningarna har med. Och vi skall inte prata om "buffelhjordarna" som lobbyisterna o journalisterna, vårt lands nya? "makthavare" styr med beräknande hand. Och "bufflarna" i hjordarna har ofta ingen insikt eller kunskap om vad det egentligen handlar om! Bara man kan hänga med i gnället så räcker det. Jag kallar det hela för den svenska ankdammen. Skicka dom här "gnällarna" o deras förebilder till Nordkorea eller Cuba eller Iran, jaa även till någon av de baltiska staterna som har det värre en oss i denna "dipp" i världsekonomin. Då hade dessa "gnällspikar" gnällt ihjäl sig. Men solen kommer symboliskt  även att visa sig för världsekonomin, det vet vi ju. Men då gnäller de "inprogrammerade" spikarna väl om nått annat!?
                         Helgens begivenheter var trav, skidor, fotboll o mitt favoritprogram Visasat History Där såg jag om 2 världskrigets inverkan på Nordeuropa. Det som slog mig var hur lindrigt vårt land kom undan om man jämför med Findland, Norge o Danmark. 100 000 människor gick åt i dessa krig i våra grannländer i Norden! Men Sverige var väldigt " duktiga" på att släppa igenom Tyska trupper till Nordnorge o exportera järnmalm till Tyskland bl.a. Gnällandet som jag berört beror inte det på att vi är j-ligt "bortskämda" i det hät landet, med allt möjligt!? Kommer det då en "dipp" i t.ex världsekonomin så hittar vi bl.a. syndabockar på hemmaplan och sämre rustade är vi antagligen mentalt om man jämför med länder som verkligen fått lida i krig mm.
                             Rundan idag gick bra och var lång i regnet. Allt gick som det brukar d.v.s. bra. Fick ett uppslag till morgondagens inlägg på bloggen. Och så "brainstorma" jag om allt möjligt, det är lika bra för hjärnan som att "kröka rygg" för kroppen!
                             Travtipset ja. fick in en dubbel som gav 90 kr, satsat 30. V75 inget men Erland fick in några hundra på vårt tips där vi är 5 st.

Är det inte nått som saknas?!


Absolut, 1 meter snö! Jag skall då alltid dra till. Men tänk er snö här runt julgranen. Så mycket mysigare det blir! Jag håller tummarna o mormors radband för en vit jul! Fotot är taget på Hembyggdsgården.
                   Rundan exellent, inga biverkningar av "grissprutan". Varit o handlat. Skall se på V75-tipset. Gläder mig åt att "På Spåret" börjar i kväll och med nya programledare. Det kommer dom att klara bra så trevliga som dom ochså är! Innan dess hinner jag se 1 period av ishockeymatchen Mora - Mif.
                       I går var det väldigt intressanta program på Viasat History. Ett av programmen handla om en ny människoras, kallad "Hobbit", upptäckts på ön Flores mellan Australien o Indonesien. Rasen sägs påminna om Tolkiens "hobbitar". Tydligen är bevisen för denna nya ras mycket starka. Detta ställer till problem för teorierna om människorasens evolution. Experterna är villrådiga. Googla så får ni veta mer!

Denna lilla människa, 1 m lång tror jag det var tros ha sett ut på det här viset och levat för en 10-15 000 år sen tror jag det var. Enligt programmet kunde det mycket väl dyka upp fler arter av människa vilket "ställer till det" för forskarna, så vi saknar kanske fler "släktingar"! Bild svt.se

Intramuskelärt var ordet!


Intramuskelärt o subkutant var ordet. Och vad i all sin dar är det för snack. Jo, igår cykla jag upp till Solberga idrottsplats för att se om vaccineringen mot "grisinfluensan" kommit igång i omklädningsrummen. O det hade den o lång tid tog det inte innan det blev min tur. Och injektionen gavs intramuskelärt, d.v.s. in i muskeln i överarmen nån dm från axeln. O injektionen gjorde inte det minsta ont. Däremot blev jag öm i muskeln, men det är borta idag! Subkutant då. Jo, injektionen läggs i underhudsfettet, alla insulininj. t.ex. All right, det här skall ju en SSK veta även om han varit pensionär i 6 år!
                      Idag tog jag det ganska lugnt på rundan. Jo, dels för att det var -5 grader när jag gick ut och då fick ta på mig vinterkängorna för första gången för säsongen. Dom är ju tyngre än walkmanskorna. Och dels för att jag tog sprutan i går. Kängorna, fresten, fick jag av mina söner när jag blev 60 år, så dom är liksom innehavaren "still going strong"

Nere vid Vättern var det lite isbeläggning vid stranden. Tyvärr verkar det här lite mer vinteraktiga vädret försvinna. Redan på lördag skulle det bli regn i södra Sverige igen. Dit räknas ju faktiskt Askersund, endast några mil från Östgöta-och Västgöta gränsen. Sen fick jag gå upp till Apoteket och hämta ut min kolestorolmedicin som varit nån dag försenad. Apotek ja! Enl. uppgift skall apoteket gå över i privat regi, men bara ha en enda ägare efter vad jag förstod. Ingen kedja alltså ! Sen gick jag o beställde tid hos min assyriska frisörska. Till hennes o innan systerns salong har jag gått sen jag kom till Askersund. Googla om ni inte vet vad assyrier är. Skall ej blandas ihop med syrier även om en del av folkgruppen kommer därifrån! Jag tycker det är intressant med folkgrupper, i det här fallet i mellanöstern. Alla grupper har egentligen sitt ursprung från Semiterna, sägs det! Ja, sen hämta jag V75-program på spelhålan vid torget! Thats all! Tills nu!

Mys o pysseldag var det!


Jaha? Och vad gör man på en sån dag då. På nått vis allt o ingenting. Vad som är viktigt för mig kanske inte är viktigt för nån annan. I går skrev jag ju att jag tänkte göra det o det men idag, tja säg det?! Iallafall har jag varit "ute" på facebook o "antecknat". Där har jag musik o flyguppvisningar via youtube. Och ibland några foton. Idag "bjöd" jag på ett av min kära mamma i 20-års åldern. Det är ett mycket fint kort av en vacker kvinna som jag är stolt över.
Mina hibiskusar är jag ju ochså stolt över. Nu har jag klippt ner dom 2 största. Sen har jag en från fjolåret i mindre kruka som jag ej behövt klippa. Den ene var nästan en meter hög när jag klippte ner den! När jag klippte dom hade dom blommat från maj till oktober!

Har har vi ett foto från ett exemplar!

O här från ett annat. Blommorna står sig ju inte mer än ca 2 dar men det blir många i veckan på en säsong. Förr har jag klippt dom på våren men det går lika bra på hösten har jag läst. Och sen var dom så stora så dom tog mycket av ljuset nu när det är mörkt. Jag har lite svårt att veta hur mycket gödning jag skall ge dom nu när dom är nyklippta, men det skall jag googla om!
Idag är det strålande sol och -5 grader! Idag skall jag ut en runda på stan o bl.a. handla en massa frimärken mm. Kanske går jag upp till mina vänner Torsten o Vivi-Ann som har flyttat in till Askersund från Hammar. Solvalladubbeln skall jag ochså tippa! Ev.vinstpengar användes till den årliga Stockholmsresan i slutet av maj! I år blir det 14 eller 15 året i sträck som resan företas. Tradition med en kompis.
Ja, som sagt idag är en ny dag. Lugnt tar jag det iallafall vad jag än gör!

Vem tror du att du är?


Med den intressanta rubriken går ju ett program på Tv1 på måndag kvällar. Det handlar om ens rötter o ganska långt tillbaks i tiden. Liknande program finns t.ex. på Viasat History där jag bl.a. minns det gripande programmet med David Suchets("Hercule Poirot") sökande efter sina rötter!
                   Tyvärr har jag missat ett program på Tv1 men förra måndan såg jag på Claes Malmbergs sökande efter sina rötter. I går kväll var det skådespelerskan, den mysiga Pia Johansson som sökte sina rötter. Hon var mycket övertygad utan att ha bevis för( tittat på släktfotografier) att hon hade sameblod i ådrorna. Efter diverse besök hos "sakkunniga" for Pia till Åsele för att träffa släkt och släktforskare. Dom gick tillbaks till 15-1600-talet Och hennes känslor för sitt ursprung var helt riktigt. Pia hade sameblod i sig både från pappas o mammas sida. Och Pia tyckte på nått vis att cikeln var sluten och hade mycket olika känslor inom sig, positiva. Det var likadant med David Suchet när han "rett ut" sin mors rötter. Han tyckte att cirkeln var sluten och sökandet gett honom frid i saken!
                        Jaa, man ser vad en inre känsla o övertygelse kan stämma med verkligheten. Inget som man skall nonchalera, bagatellisera, tycker jag!
                                 På fotot ser ni ju att det var fint väder idag när jag gick min runda nere vid Vättern i snabb takt. Det är inte svårt o njuta på dom här rundorna o känna livsglädje. Dukat bord!
                            I morgon har jag "pysseldag". Läsa vidare om Marco Polos resor, skriva fler julkort, städa lite. Trodde jag skulle kunna gå o vaccinera mig på eftermiddan. Men vaccinet finns inte i veckan så det blir att försöka nästa onsdag.  Ja nånting, som jag ochså tänkt göra är att se på Okänd Soldat som jag har på video. En krigsfilm om finska vinterkriget som börja för 60 år sen. Jaa, i det kriget deltog ju relativt många svenska frivilliga. Ja, det var ett hemskt krig( som alla andra) i 2 delar och fördes ju mot Sovjetunionen. Alla som är intresserade kan ju läsa om det via google. Jag tänker alltid på att Sverige kom lindrigt undan i andra världskriget. Vad jag tänker om det behåller jag för mig själv. Om vi hade tänkt lite "vidare" vi svenskar så hade vi kanske inte gnällt så mycket så fort nånting går oss emot eller det blir sämre tider!?

RSS 2.0