Jaa, det här med att vara envis....

 
Jag kan väl önska trevlig helg en gång till ! Det här med att man lever som man lär när det gäller t.ex. motionen som  doktorer berömt mig för ! Och med förvåning sett på syreupptagningsförmågan !
      Envis gubbe ! Är väldigt bra att vara en envis gubbe o det tänker jag fortsätta att vara ! Och man blir aldrig för gammal o lära sig saker o ting om det ena o det andra. Och erfarenheten är ochså stor att samtala, ha samtalat med brunögda, blåögda o kanske även nån gång med grönögda o de som har melerade ögon !
         Idag var vädret skapligt o solen lyste en del o värmde upp även skuggan ! Och cykling företogs o blev tid även för pulsning i sand längs innanhavets kust !
              Och innan detta har duktige gubben dammsugit i lägenheten ! Inte det här med att bara
 
 
vara envis har ochså en vilja av stål ! 
 
                               Ett foto från 2007 ! Men fighterandan är den samma ! Och jag tar inte emot förolämpningar från varken brunögda eller blåögda ! Nu pratar jag inte om släkten ! Så det inte blir några missförstånd !
 
 
         Och är glad över att ha besökt stället där jag växte upp i Örebro/Gällersta ! O bott nära i 11 år ! Gentlemännen på bilden år lekkamraten Rolf, kusinen Gunnar o undertecknad ! Jaa, tyvärr är inte den andre lekkamraten från Björneborg Sven-Arne med här men jag kan se honom framför mig som pojke och i nuvarande författning ! 
 
Trivs bra här i min mysiga lägenhet ! Men mitt kära Björneborg med omnejd kommer alltid ochså att finnas i mitt sinne ! Jag kan se pojken Jan springa omkring här med stor entusiasm ! Det tillhör min livslinje och denna vetskap ger mig ochså en bra plattform o stå på vare sig man bor " i Korpilombolo eller Katmando " 
          Alla har vi ju våra smultronställen här i livet som då  mest hänvisas till uppväxten i kanske den viktigaste åldern som danat en !
           Jaha som det kan bli ! Från början var det inte meningen med att skriva om Björneborg ! Men vadå då
 
 
! Jaa, men här har vi ju mina gamla lekkamrater ! Sven-Arne o Rolf ! Bara en sån sak ! Trevlig helg på er pojkar ! :)

Jaa, det här med foton av olika slag !

 
Tiden går fort och jag med den ! Men idag blir det cykling igen ! Jaa, flitiga Lisa har flitige Jan tagit foto på för idag ett år sen ! I den förra lägenheten i Närke ! Oavsett var man bor så är tacksamhet över ens liv stort ! Och min symbol är ju Solen. O så länge man kan se den o veta att den även lyser ovan molnen ! Och då lyser ju den ochså symboliskt över alla på min livslinje ! Jaa, flitiga Lisa ! Hade kanske varit nått för köksfönstret ! Men tänker sköta mina poslinsblommor efter bästa förmåga ! 
          Att även kunna ha trevligt med sig själv ! Det är ingen dålig känsla ! O har inte ett dugg med egoism o göra. O ett bra socialt nätverk utan att tänka på måsten !
 
 
Jaa, det här med att följa o ha följare ! Gör att jag kan retweeta Vackra bilder från olika länder ! Det här fotot kommer från Foto Factory/ Jaroslav Gorovsky o visar  plats på Irland ! Croagh Patrick`¨ by står det !
 
 
 
 Jaa, det här fotot är från Skottland ! Retweetat från jf martin . Texten lyder Friday sun rising between Corodale and Hecla ! Jaa, Hecla finns tydligen något som heter i Skottland ochså ! Om man tänker på Island !
 
     Jaa, då ! Är nöjd med att jag klarar mig själv o sköter mig efter samma koncept som innan.o avsett hur ofta man träffar folk ! Träffar folk varenda dag kända som okända ! Är bra med olika intressen o att motionera ! Efter dom omständigheter som orkas ! Och doktor har sagt att jag skall fortsätta med min motion utan att oroa mig ! 
           Jaa, helgen blir spännande som vanligt att se fram emot ! Olympiatravet går på Åby missas ej på Tv ! Och en match på söndagen som ses fram emot är Manchester United mot Leicester City. ! Vinner Leicester så har väl dom tatt ligan ! Och Ösk ligger 2 i allsvenskan o Malmö FF har väl börjat på att repa sig !
 Har  många personer o tänka på och det är ju bra ! Och den här bloggen är ochså fortsatt bra att skriva ! När man har så många omkring sig o i " fjärran " ! Nää, nått demonsrationståg kommer icke att gås med i ! O det är jag väl inte ensam om i Världen ! Trevlig helg !
 
 
 

Jaa, skam den som ger sig !

 
Idag  cyklade jag åter norrut ! I ömsom sol o moln o nån regnskur ! Och i morse läste jag nått om snöfall i västra Svealand ! En annan har ju varit med förr och sett blöta snöflingor i Simrishamn Valborgsmässoafton mer än en gång,nån gång med barnen ! Bra med minne ! Jaa, cyklande företogs till inte så långt från Baskemölla ! Det räcker med det i det ganska kyliga vädret mellan solglimtarna !
 
Detta foto togs på återvägen mot staden ! Och det ganska mörka molnet syns ju i bakgrunden.. Men kom bara några regndroppar ! Gick mest förbi ! Jaa, trots kyligt väder det mesta av månaden så har det ändå slagit ut en del , som synes ! Jaa, det görs nu när detta skrives ! Lyssnas på den grekiska sångerskan Kelly Koleidou ! Och på en social sajt följer en av dessa många bra sångerskor Despina Vandi mig !
 
Och så småningom kom jag till denna del av Tommarpsån ! Fotot togs från en liten bro som man gått o cyklat över ett otal ggr i sitt liv ! Vek av till höger och sedan kom jag till...
 
Förbi denna centralt liggande kyrkogård ! Där en kompis ligger begravd som jag umgicks mycket med när det begav sig ! Bla. var vi i Wien o på Rhodos på semester för många år sen ! Frid vare med dig gamle kompis !
        Joodå det har man ochså gjort ! Hämtat V-75 program till lördagens V-75 som går på Åby ! Med ett storlopp !  Olympiatravet !
 
Jaa, har ju en del olika mappar med foton här i datan ! Och det här fotot är taget från ett som heter blommor o växter ! Passar väl bra om man ser till vad man ser fram emot ! Rododendron var ordet. 
          Och i kväll skall bl.a ses på matchen i Europa legaue mellan Villareal o Liverpool !
     Jaa  Och föregående inlägg med foton från Irland o Slovenien har jag fått 2 kommentarer på i dag ! Bl.a. från en person som heter Ewelina ! Och dom tyckte det var fina bilder ! Ewelina , jaa, det hette  ju läkaren som jag besökte häromdagen ! Som jag hade en bra dialog med ! 
 
 

Jaa, det här med foton från olika länder !

 
Jaa, det här fotot fick jag syn på i går kväll ! Och det är retweetat från Picture Ireland/ Marie Douglas med namnet sunset .
     Jaa, det här med att vara intresserade av andra länder även om man besökt eller inte besökt dom ! Jaa, ett även det ett bra sätt att hålla sinnet fräscht ! 
         En är som en ä och jag vet vilka fler länder jag ochså trivts med o bo i ! Och svaren på dom frågorna är inte särskilt komplicerade !
 
Och vad dök inte upp för en stund sen på i media från följer,  Discover Slovenia ! Med meddelandet om att i natt har det fallit 15 cm snö i Lake Blend ! Så är det här i Världen ! Med klimatet ! Upp o ner !
     Om nu inte nån visste det så kan jag upplysa om att Slovenien bara har ca 2 miljoner innevånare och gränsar till Italien ,Österrike, Ungern o Kroatien ! Och själv har man pratat med journalist som besökt Slovenien och tyckte att där  bl.a var mycket vackert ! Trevligt land ! Och Italien, Kroatien o Österike är ju Katolska ! Och det är Slovenien ochså !
       Jaa, Karpaterna lär vara en förlängning av Alperna ! Och i Slovenien kallas bergskedjan för Alperna ! Och Slovenien är trots sin litenhet ganska framstående i både vintersporter o sommaridrotter ! Alpint, längdskidåkning, backhoppning, fotboll, handboll t.ex. 
             Jaa, motion jaa, men solen  lyser med sin frånvaro vilket gör att varma kläder påtagas ! Som sagt det är ju utlovat tvåsiffrig temperatur efter 1 maj. Får vi bara sol några dar så lär det bli tvåsiffrig temperatur ! Det begripet till och med en annan ! 
 

Varför inte 2 olika havsbilder !

 
Satte cykeln här och gick vidare en bit norrut ! Och detta vatten som syns kallas  ju för Innanhav trots benämningen Östersjön eller Batic see ! Och när jag kom ner till parkeringen längre bort kom man i slang med 2 tyska män med fiskeutrustning som inte var särskilt glada över blåsandet ! Men som vanligt uppskattades min tyska och dom tyckte det var kul när jag räknade upp en del städer som en del av mina gener beträtt eller beträder ! Nån hade anknytning till Köln men hade aldrig hört talas om namnet Bönner ! Jaa, finns inte så många som heter Geuken heller i Tyskland, som sagt ! Men däremot en massa som heter Scmidt ! 
        Har skrivit om detta innan. Men har ju läsare bl.a. från Tyskland ! Vet  !
 Jaa, var kan det här fotot vara ifrån då ? Med ett annat hav ! Joo, fotot är retweetat från Picture Ireland/ Stefhani Horgan och fotot handlar om Cobh, hamnstad på Cork !
             
                  Jaa, det här med att hitta foton från annat håll ! Världen är stor o består av många mest mänskliga varelser ! Även om vi inte skall underskatta fanatiker o extremister o deras uppfinnings- rikedom för att nå sina syften !
       Joodå nu tänker jag på matchen i kväll mellan Atletico Madrid o Bayern München ! Ingen lätt nöt att knäcka för Bayern. Men kanske dom har förmåga som inte så många andra har att dyrka upp Atleticos försvar ?

Jaa, det blir det ! Motion idag ochså !

 
Varför ändra på ett vinnande koncept ! O förbli den man är oavsett omgivning ! När det gäller att ochså vara påläst o ha många intressen ! Och innan motionen som sagt var ! Oavsett regnplagg eller inte vantar o luva på i som vanligt en del blåst !
                   Det är bara o köra på och att även se fördelarna av att vara som man är ! O inte trycka ner sig själv ! Och äventyrslusten kan man ha både när det gäller smått o stort ! Och vem hade inte velat cyklat eller gått här ! Fotot är retweetat från Discover Slovenia/ Logan Valley 
       Sverige är bra att bo i men om det är Världens bästa land o bo i ? Jag ser ochså till Världen i övrigt ! O dess toppar o dalar ! Jaa, det här med självbilden ! Och det här med Atlantissyndromet ! ?
          Jaa, nu åker dojorna på o parakiten Totte blir iritterad när man lämnar honom trots fritt spel i tv-rummet ! Med stängda dörrar o handukar över dator o tv ! Det här med att bita i allt möjligt !

Jaa, det här med motionens betydelse !

 
Joodå ! Har ju inte tagit mer än nån  kortrunda de senaste dagarna inbegripet den " lediga " lördagen ! Men idag trotsade jag den byiga sydostliga vinden o cyklade i väg till Vårhallarna ! Och tog en kortare promenad längs innanhavet ! Konstaerar liksom folk man mötte att några vårkänslor fanns inte i luften ! Måtte det inte bli en så kylig vår o sommar som förra året då det sades att det var länge sen denna kylighet kunde påtalas ! Jaa, I Askersund i våras 2015 fick bl.a boulegänget uppleva detta ! 
            Jaadå o igår bekanta jag mig med vårdcentralen i Simrishamn för den skall jag använda mig av i fortsättningen ! För om någon några månader behövs medicierna skrivas nya recept på ! Men har känt mig lite yr de senaste dagarna ! Så det togs en del prover redan och bl.a.hade jag en syreupptagnings-förmåga på 99 % o de andra var ok ! Men fler skall tagas ! Och vilken trevlig At-läkare som tog hand om mig , Evelina var namnet !Och hon hade en doktor som mentor ! O hon skall ringa om tid till nästa blodprovstagning ! Jaa, ha ju väldigt låg puls det sågs när blodtryck  togs ! Men som sagt , inga förändringar på blodtrycket sen det mättes i Askersund för snart ett år sen.! Jaa, det här med den låga pulsen kan vara en naturlig del av mitt status ! Men det var ju första gången dom tog den i Simrishamn sen jag fllytta där ifrån ! Jaa, men bra att dom är noga och jag skulle fortsätta o motionera utan att oroa mig !
           
 
  Intresserar mig mest för svanparet i hamnen ! Ingen låg i redet av dom som har rede vid ån ! Det man funderar på här är om det är för kyligt för att äggen så småningom skall kläckas ! Och när paret fick vårkänslor var det varmare än nu på sista tiden ! Och ett foto i veckan utlovas som sagt av svanparet ! O på väg mot hamnkiosken blev man utskälld av en gås ! Det är länge sen man blev ! :) 
 
Jaa, det här  fotot har man visat innan Retweetat från Marie Nassar tycker jag o säkert andra mycket om ! Det här fotot kan man ju bli berörd av på olika sätt ! Men jag har ju framtidstro så jag ser barnbarnet Rut framför mig !
                      Jaa, bemötandet på vårdcentralen i Simrishamn är jag nöjd med ! Och för mig har det ingen betydelse om dess tillhörighet ! Och det är lika dant med äldreboenden  ! Har träffat på både kommunala o privata som funkat bra ! Och hoppas att man har nått o säga till om själv om och när  man hamnar på ett sådant ! Som sagt det gäller att ha fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! Symbolik som man kan ha så länge hjärnan o sinnet funkar !
        Jaa, det kommer jag att göra som sagt ! Att hålla på Manchester City i kväll när dom spelar hemma mot Real Madrid ! Spännande ! Men troligtvis är väl Real Madrid favoriter men allt kan hända som det heter !
      

Det gäller o komma ut innan regnet kommer ! I blåsten !

 
 Men jag inleder med detta foto retweetat från Der Brettemacher med texten Guten morgen ! Die kleiner Dinge sind manchmal  so groos ! Oder The little things are sometimes so great !
           Jaa,idag tänks på Tjernobyl o olyckan där för 30 år sen ! En fruktansvärd olycka i ett tydligen underklassigt kärnkraftverk ! Men tiden går och läker en del sår ! För några år sen sågs på tv-program att tydligen djur och växtliv bättrade sig igen ! Även nämdes nått om nya arter.: Och här skall påpekas att i Världen försöker man ochså förbättra energislagen kolkraft och kärnkraft ! 
         Som sagt det här med ochså naturkatastrofer som drabbar ungefär samma områden på Jorden då och då ! Sen 2011 då jordbävningen med påföljande tsunami drabbade Japan har landet och andra ställen i Världen drabbats av nya jordbävningar ! Och jordbävningar har ju inte med nån växthuseffekt o göra om man ser även till det förflutna . 20.000 människor omkom i Japan 2011 ! Men i en del rapporter stod det mer om kärnkraft dagen efter än om de som omkom av en naturkatastrof !
       Jaa, vad läste man på nätet nyss ! Enligt uppgift från Irak kan IS-attack drabba Stockholm ! Jaa, det är verkligen inte sånt man vill läsa om men genast tänker man ju på t.ex.Mellersta Östern o Belgien o Frankrike ! Det här med tidningsankor ! Nää då Säpo är medvetet om detta , naturligtvis ! Och sådana här skändligheter är ingen innevånare hjälpt av i Sverige ! Oavsett ankomst !
            Vädret ja ! Har läst om trafiksvårigheter i Norrland igår och även om snö i Götaland ! I går var det väl !
Och idag läste jag följande på Dmi ! Kold bygeluft over Danmark ! 
             Och redan nu kan konstateras att nått värmerekord från 27 april 1993 i Götaland på 29,0 C kommer inte att slås ! Inte från Svealand eller Norrland heller ! 
            Jaa, igår spelade  Tottenham o West bromwich oavgjort i Engelska ligan ! Så Leicester leder forfarande med 5 poäng ! Slår dom Machester united på söndag så blir dom mästare ! Hoppas nu när Arsenal inte kan !
           Ikväll kommer jag att hålla på Manchester city när dom spelar semifinal i Champ.League mot Real Madrid ! Och inför semifinalerna nu så håller jag som sagt på Bayern München ! Hoppas dom tar hem titeln !
         

Kold bygeluft over Danmark !

 
Det här är ett foto från i fredags ! Från en relativt kort cykelfärd där man satte sig på en parkering o sola lite grand ! Vädret återkommer jag till med konstaterandet o kunskapen över ! Och min deklaration har nu med hjälp via sms vidarebefodrats till skatteverket ! Gjordes vid återfärd till hemmet !
 
Jaa, sen på kvällen blev det besök på Simrishamns idrottsplats där Ifk Simrishamn med barnbarn i laget mötte Hammenhög . Förlora tyvärr matchen efter ledning med 1-0 i halvtid ! Att urskilja vem som är Viktor här ? Kanske vid högra stolpen eller längst till höger ? Och 3 kompisar kom ochså o titta så bra sällskap hade man.! Och nu har jag pratat med barndomvännen o kompisen Rolf i Örebro som ringde upp ! Och vi var båda nöjda över bl.a  annat Örebros vinst över Ifk Göteborg ! Som han såg på plats ! O vem tar hem allsvenskan i år ?
 
Jaa, sen tar vi veckans fågel från Fågeldagboken, som synes talgoxen, Frigilla coelebs Och vill man veta mer om den, upp till var och en !
 Vädret jaa, Här var det + 1 C i morse. ! Och Dmi har som rubrik i dag ! Kold bygeluft over Danmark ! Och blir det en cykeltur idag så blir det varmt på !
           Jaa, tittade lite på en väderkarta ! Ost om oss i södra Sverige  finns ett högtryck ! Nordväst om oss 2 lågtryck o nordost om oss ett lågtryck !
       Jaa, nu är det temperaturen på Antarktis som intresserar mig mest ! Och idag hade markstationen där Mc Murdo stn. - 23 C ! Ytterligheterna Rejkjavik nära Grönland o Punta Arenas närmaste stad mot Antarktis hade ungefär liknande temperaturer Rejkjavik + 7 C o Punta Arenas + 5 C !
             Och så påminns om den högsta apriltemperaturen nånsin, jaa, sen mätningarna började som det heter. ! Den 27/4 1993 hade i Götaland Genevad + 29,0 C .Och hela landet verkade haft en mycket varm dag då ! Och solen måste ju ha värmt upp väldeliga då o varm luft måste ju ochså strömmat in söderifrån !
        Och vem hade inte velat ha så varmt som dom hade då !
    
 

Jaa, vilken härlig känsla inombords !

 
Oj, vad jag njutit o njuter av. Har tagit ett skönt fotbad o behandlat fötterna efter bästa förmåga ! Och nu lyssnas på den Sebiska sångerskan Divna Ljubojevic och hennes fantastiska röst i sjungandet av musik med Grekisk-Ortodox touche ! Innan dess under fotbadet lyssnades på medeltida musik från Italien via musik av Allesandro Striggio ! Jaa, har ju innan redogjort för min sköna känsla inombords när det lyssnas på musik med gamla anor från Mellersta östern till Balkan o Ryssland t.ex.Jaa, den Bysantinsk/ Grekisk-Ortodoxa eran. Skall vi nämna nån mer från den medeltida tiden i Europa , Orlanda Di Lasso t.ex. !
         Jo då, lyssnar mycket ochså på dagens musik ! Den från t.ex. Grekland o Divna Ljubojevic, man får ju inte avslöja en dams ålder men en hon är inte mer än 46 år gammal ! Jaadå, vem hade inte viljat lyssna på Divnas sköna sång på plats !
                Och att kunna t.ex. njuta av sådan här musik från Persien till Grekland t.ex. Betyder mycket för mig ! Och skulle t.ex. datorn gå sönder så skulle det vara musiken via mina fina högtalare som saknats mest. 
        Jaa, grubblar inte ! Hade ju inte levt utan mina rötter ! ! Nää, det här är ett livselexir för mig ! Och vem vet vad man har i sina rötter ! Som kanske ploppar fram sen urminnes tider !?     Jaa, denna musik är för mig så njutbar så man fylls av glädje o trygghet o sen kan jag själv sjunga/ gnola med  med utan att det skär sig !
'         Det här med att vara tacksam ! Är ochså tacksam över den här gåvan att få in dessa toner i sinnet o hjärtat ! Och jag kan även lyssna på t.ex. Abba, Dire straights o Bo Kaspers orkester ! Inte så mycket men det gör väl inte saken sämre !!  Och vem har inte själv sjungit in på film via kameran Tumbalalalajka eller Hava Nagila !
                    Jaa, denna huvudbonad är gjord av ett av mina barnbarn Totte, som sagt  så nån slags symbolik blir det ochså ! 
         Joodå är en livsnjutare ! I EM kommer matchen mellan Skellefteå o Frölunda att tittas på när det gäller finalspelet i SHL/ elitserien ! Och det zappas nog ochså när det gäller Arsenals match mot Sunderland borta !
            Är inte rädd att prata om vad jag känner o tycker o angående en bra förmåga man begåvats med !
     Och Jante o elakheter skiter jag fullständigt i ! Och oavsett vad som händer imorgon har man en bra plattform att stå på !
                  

Jaa, det har det ju blivit på jorden ! Över 7 miljarder människor !

 
 Jaa, och utan denna planet/stjärna som jag har tagit otaliga foton av och ritat på kuvert bl.a. hade ingen varelse levt ! Oavsett när Jorden kom till p.g.a.! Och solen har ju fortsatt att lysa oavsett alla katastrofer o temperaturskillnader som t.ex. drabbat jorden oavsett. Och dessutom har våra förfäder upplevt det samma som vi i våra dagar under minst lika mycket förändringar som kommit o gått !  Under betydligt längre tid tillbaks  en ett sekel ! Jaa hur hade våra förfäder det som vandrade upp mot södra skandinavien när isarna lättade ! Dom satt nog inte i en skön fåtölj o myste i vädret ! Eller på en solig altan !
   
 
           Jaa, här har vi dagens foto ! Taget från Dublin ! Av Reuben Fields/ Picture Ireland . Jaa, Och den mänskliga naturen och då människan på gott och ont !  Oavsett vilka man skyller på ! Utan solen hade den inte klarat sig ! Och den lyser ju oavsett utan att ta parti för någon !! Och jag själv strävar efter att göra det bästa möjliga av mitt liv o vara så god efter min förmåga som möjligt ! Utan att tro att man kan tillfredställa alla !
        Och så länge jag lever oavsett "ställning" så tänker jag " vandra" längs livslinjen Från rötter till barnbarn med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! I den ålder jag befinner mig i är det en trygg målsättning ! Oavsett " Läge o ställning " !
          Och solen lyser just nu från klarblå himmel med några molntussar ! Och verkar inte vara lika blåsigt som igår ! Så här skall kämpas  på cykeln idag ochså ! Och det här med över 7 miljarder människor på olika ställen o i olika länder med olika kultur o levnadsstadard ! Hur skall vi få in dom i samm goda fålla som vi tycker att vi själva befinner oss i !?
             Jaa, vet att alla inte kommer att ha en sån trevlig helg som jag troligtvis kommer att få ! Men jag sänder ändå en hälsning till VÄRLDENS befolkning ! Som jag  är släkt med ! Sen t.ex.den nuvarande pusselbiten människan började föröka sig !
 

Jaha det här med medvind o motvind !

 
Jaa, det  här med att njuta i mevind o kämpa i motvind  oavsett " hur mycket man än är ute o cyklar " 
         Det här med blåsigt alla årstider ! Oavsett,vindarna kommer från  norr, öster, väster eller söder ! Har man ju erfarenhet av ! Jodå, dom på västkusten har väl lika blåsigt ! Jaa, inte slapp man nått blåsande idag heller ! Och nordvästlig vind ! Jaa, det här med högtrycks o lågtrycks placering o riktningar !
      Pulsa en del i sanden ! Kändes bra ! Nått man ochså kan göra emellanåt när vindarna tar i för mycket o stoppar längre färder !
 
 
Jaa, innanhavet Östersjön eller Batic sea. som det ochså kallas för ! Ingen skärgård  men ändå vackert att titta ut över ! Men i Blekinge skärgård har jag varit med på segeltur en gång för många år sen ! Kring 1980 ! Och Karlskrona har man varit i på senare år ! Och Bornhom kan vi ju se från Simrishamn ! Även sjöar kan ju begåvas med skärgård ! Vi har ju norra Vätterns t.ex.Unik !
 
 Jaa, finns ju unika växter även i sanden. Har ingen aning om vad det här är ! Men såg andra små växter med blommor eller knoppar ! Och vet att det på olika sandstränder med olika geologisk beskaffenhet finns unika fridlysta växter ! I Världen ! Jaa, har läst det vid tillfälle !
 
 
Jaa, torsdagar kan jag visa foton från svanparets vid hamnens öden o  äventyr. ! Antar svanen som visar huvudet är hanen ! Jaa, han såg på nått vis bekymrad ut när han tittade på honan ! Men våga ju inte gå för nära ! Och koncentrerar mig på detta par. Det andra vid ån ! Där låg ingen på redet o en av dom var på väg mot åns mynning !
 
Och sedan sen jag handlat i stan fick man leda cykeln hem i den byiga motvinden  o uppför går det ju  ! Men inte långt från cykelstället utanför  huset o ingången där jag bor togs detta foto i en av rabbaterna med buskar.           Jaa, det är väldigt fint utanför huset där man går in ! Jaa,  det skall bli intressant att se när allt slagit ut i blom ! Har ju bott här sen halva september, nått !
 
              Igår sågs när Barcelona slog fyran i serien Deportivo La Coruna me 8-0 ! Vilken comeback efter en tung period ! Och när Liverpol slog Everton med 4-1 sågs det ochså på ! O ikväll skall Arsenal försöka hålla sin 4 plats i ligan ! Skall spela mot West Bromwich ! Jaa, dass war alles für heute ! 
 
 
 

Det är bra med ett fotoalbum i datan från 2006 !

 
           Det här fotot är taget omkring 2007 ! Efter ändrande i datorn har det riktiga årtalet försvunnit ! Men var är fotot taget ? Joo, i Motormuseet i Motala  ! Och utflykten företogs med kompisar i SPF i Askersund ! 
       
    Om jag inte missminner mig så är det här en bil som tillhörde Gustav V !? Användes bl.a vid färder till där jakt förekom ?
 
Jaa, det här fotot ! För mig född 1938 och med en far som var född 1904 samma år som mannen på bilden med sin Rolls Royce är det inte svårt att komma ihåg att detta foto togs vid besöket ! Och mannen på bilden är revyförfattaren o kåsören Kar de Mumma , Erik Zetterström ! Och detta var en mycket uppskattad och välkänd person på sin tid !
                Med detta avslutar jag dagens tripp i mina fotoalbum antingen då med rubriker o årtal eller bara årtal och nu fick man en vägledare som angav årtalet 2008 !
 
                      Joo, då blir motion idag men inte till motormuseeum i närheten !
 

Jaha, god förmiddag ! Idag lyser solen o barometern har stigit något !

   
  Vackra bilder ! Kan man både ha både för ögonen o inom sig ! Både när det gäller nuet eller det som varit. O fantisera om det förgångna, hur anhöriga, gener, hade det och i nuet t.ex. om det här skulle jag ochså vilja göra ! Folk får tycka vad dom vill om en men det här med livslust o håll igång av kropp o sinne ! Joodå,Jantelagen finns i detta land men den har jag kastat av axlarna för länge sen 
            Det här fotot tycker jag bl.a mycket om ! Visat innan och det har att göra med min mormor som då hade en syster som gifte sig med en Schweizare ! Och har gamla svartvita avfotograferade kort från mormors besök i Schweiz o då en utflykt till området Grindelwald ! 
 
Exat när denna resa till Schweiz som mormor gjorde och om min mor var med här vet ej ! Men på 20-talet har det varit ! Och här är det första av dom som visar Grindelwald ! Se likheten med ovanstående foto !
 
 
Och det här fotot är taget via ett fönster på plats av mormor då eller någon av hennes sällskap ! Jaa, det här med att ha bildbevis gör inte saken sämre ! Vare sig dom tas i nuet eller dået ! Och som sagt dalar o alper !
 
Jaa. och här har vi sällskapet på utflykt i det vackra området ! Och hur lång väg från Luzern där jag tror mormors syster Elisabet bodde med familj vet ej. Jaa, Elisabet, Bettan Brunner vem av damerna ? 2 o välja på Mormor står längst fram. 
          Jaa, jag har skrivit om Schweiz innan o anknytningen till landet av dessa 25 % gener från mormor. Nu är ju Brunner ett vanligt namn i Schweiz men någon, några har sidvänt/ läst den här bloggen vid tillfälle !  Har man sett då när det hades statistik från länder, städer innan. Kanske någon hör av sig via meddelande som en Geuken gjorde för ett tag sen ! Joo, inte första gången det hände ! Jaa, min mammas kusin hette Frans . Hade kontakt med varann ända tills min mor dog har jag för mig ! Och vad kalls kusiners barn för ! Tremmänningar bl.a.väl ! Ganska nära släktskap som utnyttjats dåligt av mig , bl.a. !
           O nuet ja ! För mig tillhör även i nuet att skriva om sånt här som jag tycker är intressant Vad sen andra tycker ? ! Och så är det upp till var och en att beträda livets väg, livslinjen efter egen person o eget huvud ! Och jag har ju en  del minnen av personer man skriver om. Är ju född 1938 ! Och har bl.a. ochså träffat mammas moster Bettan ! 
        Som sagt innan det 4-språkiga Schweiz ett land som numera ochså kommer med på listan, där kunde jag bott ! Ett konstaerande via bl.a gener o personlighet ! So ist es ! O tänk på Roger Federer o så många språk han behärskar ! Lärt sig under uppväxten givetvis !
             Och i eftermiddag skall kören öva o det är på svenska !
     Och ej att förglömma ! Har många fler foton från min farmors omgivningar Gällersta/ Örebro ! Och har  även proband till hjälp när det gäller min släkt bakåt i tiden !
 
        

Så säger Dansken !

 
Jaa, du milde tid vilket blåsande idag när man gick till stan ! Och när man gick hem med kassar i näven stod man nästan still ! Det var så man gungade till ! Jaa efter hemkomsten så kom det en kraftig regnskur ! Och en temperatursänkning anades då.! Men nu kl 16 lyser solen o det verkar bli mindre moln vid horizonten !
           Tittade på DMI:s vädersajt en av rubrikerna  Kold skulder forårsvärmen for vinterlige byger.
                         Jo tittar ju mig omkring i Världen även musikaliskt ! Staden Punta arenas i södra Chile som är närmast Antarktis har idag + 5 C ! Och denna stad brukar jämföras med ! Reykjavik i närheten av Arktis/grönland ! Staden hade i morse +1 C och lätt snöfall !  Och vädret i Världen styrs av bl.a. lågtrycks o högtrycks lägen o vandringar och naturligtvis har polerna betydelse !
      Och det här med oförutsedda eller välkända katastrofer som vulkanutbrott o jordbävningar och jordskorpans betydelse för var dessa  katastrofer mest drabbar ! Kontinentalplattot tektoniska . Inget nytt ! Japan jaa. Detta land drabbades 2012 av 30.000 jordbävningar ! Tycker det är viktigt att veta hur andra länder har det, när det gäller det ena o andra ! Visst det finns ju mycket mer människor på jorden nu i våra dar ! Men man kan  tänka på vad vulkanutbrottet på Island 1783 ställde till med o t.ex. Vesuvius utbrott 79 e kr.för Pompeji ! Det levde mänskliga varelser då ochså och trots mindre antal led dom säkert minst lika mycket ! Hade mindre hjälpmedel att röra sig med.
               Förtröttas ej. För mig är Världen och mänskligheten nånting som finns i generna ! Utan  dessa människor hade jag inte funnits till !
                   Och idag lyssnar jag på vacker medeltida musik av Mikael Prettorius ! Och vem har inte sjungit melodin  Dona nobis pacem med kören i Askersund ! Det är en gammal Katolsk hymn ! På latin då !
 
         
Och detta är som sagt en interiör från den Katolska Eugeniakyrkan i Stockholm ! Där man en gång döptes 1938 ! Och det ser jag med välbehag på ! Utan några som hellst grublerier ! Men kyrkan är som sagt riven och St Eugenia Katolska församling finns på Kungsträdgårdsgatan !
           

Att fundera o tänka har man rätt att göra i en demokrati !

 
O konstatera efter facit utan grubbel ! För befolkningars i länders skull ! När det gäller död, skador o flykt !Jaa, det här med som hände efter Libyens befrielse 2011 o utropande av Arabisk vår ! Det har vi facit på till i dag !
           Jaa, det här med att stödja o inte stödja ! Vilka stöder revolutionärerna i t.ex. Syrien ? Och var står dom politiskt o religiöst ? Och det här med 100 olika grupperingar som nämnts ! När det gäller revolutionärerna ! Och det här med den psykologiska krigföringen ! Där sidorna anklagar varann för att bryta eldupphör ! Jaa, med den röran som är i Syrien från ISIS till regeringstrupper ! Och vilka stod bakom gasattackerna ? Går det att utreda med allt från isis till regeringstrupper ! Men en del sägs vara förstört enl. inblandade utifrån ! Utan att ha trupper där !
              Man kan ochså titta på hur fortsatt det ser ut i Libyen, Syrien då, på gränsen mellan Syrien o Turkiet, i Jemen, Irak, Afghanistan , Nigeria o t.ex. i Sinai i Egypten ! För närvarande ! Och att tro att bara ISIS är aktör av extremister ! Då kan man ju t.ex ta fram Talibaner, Al Quida o Boko Haram ! Al Quida ? Jaa, dom sägs ha visat sitt fula tryne i Jemen ! Fn:s säkerhetsråd ! Dom lär antagligen inte heller ha stött nån revolution i t.ex. Syrien ? Nu får vi se om Sverige blir invalt o rättar till allting ! ?
                     Jaa, idag har vi följande väder i Simrishamn ! + 6 C , kuling från väst, växlande molnighet stundtals sol, några regndroppar på fönstret o  barometern står ungefär  på 1020 i lufttryck !
               Och nån cyckling blir det inte idag ! Blåser för mycket ! Så hä får bli apostlahästarna ! 
             
    

Det blev ju en cykeltur norröver !

 
Uppåt vårhallarna och där togs följande bild ! Och marken var vit på flera ställen ! Nådde som sagt inte ända fram till Vårhallarna !
 
 
Och går man längs innanhavet härifrån o norrut ingen lång sträcka till Vårhallarna ! 
 
 
Och det här fotot är taget mot staden ! Jaa, det blev tur o retur med bra fart på cykeln i vindbyarna ! Och när jag lämnade hamnen på återvägen fick cykeln ledas mot hemmet i bl.a uppförsbacke ! Så blåste det !
                Och idag fick jag i postlådan aprils nummer från Grönköpings Veckoblad ! Vilken höjdare ! Och i tidningen har hr f.f.Hildor Peterzohn uttalat sig om ökade polisresurser och påpekar att han i många år förespråkat mer pengar till polisen För icke initierade påminnes om at f.f betyder förre förädaren ! Sen meddelas bl.a. ochså att Grönköpings sparbanks ordförande , hr maktspelare Justus Brylèn beslutat att sparka sig själv.! Och anses som ett etiskt föredömme ! Står under fotot av honom ! 
 
 Joo här är reklam på bloggen och det beror på att jag inte betalar för avancerad statistik ! Men vet ju att det är människor från många olika länder som läser / sidvänder på bloggen ! Men får nu inte reda på deras land o städer bl.a annat ! Inte heller ang. Sverige får jag reda på stad o från vilket län t.ex. Men antalet läsare / sidvändare är ungefär det samma som innan !

Rapport om de häckande svanparen med foton kommer nu varje måndag.

 
Jaa, i redet vid ån stod svanen upp och inget ägg syntes ! O maken , makan syntes inte heller till ! Här var ju 2 ägg synliga i fredags ! Jaa, det här  med det kyliga vädret som blev sen parningen !? Jaa, o när man cyklade längs ån så gnolades på  Volga boatmen ! Har ochså den melodin i huvet !
 
Jaa vid , på redet i hamnen var sig allt likt ! Honan fortfarande på äggen. Hanen var på vift ! Jaa, vem vet, han är ju dansk sa  sakkunnig ! Många ägg här, 7 har  jag nog nämt ! Nästa rapport som sagt om en vecka !

Jaa, det här med sång o musik !

O det här med olika intressen gör ju att dagen är en intressant iaktagelse att göra redan när man stiger upp ! Kan ju själv sjunga skapligt o i liten kör ! Men har spelat in filmer med ljud från min lilla kamera som finns bl.a.bland bilder/filmer ! Och där sjunger jag till bakgrund på datan bl.a Hava nagilah o Tumbalalika ! På orginalspråk men har även den svenska texten att titta på ! Dessutom har man gnolat till Pråmdragarnas sång med understöd av Ivan Rebroff/Hans Rolf Rippert !
               Kan ju vara bra att  veta för människor som bor abroad ! Tyvärr så går det inte att få ut dessa filmer här på bloggen ! Har fått ut dom bl.a på Facebook, men.. Det här med musik från Balkan ochså och den tidiga/ bysantinska o medeltida musiken med bl.a texter på latin o klassisk musik ! Om man skulle kunna bo utomlands ? ! O varför man är intresserad av denna musik sedan många år ? En av mina temperaturhöjare i det dagliga livet !
                 O det här med olika intressen o ständigt läsa på  för att komma ihåg ! O motionera ! Är bl.a till stor nytta för att genomföra det egna konceptet till förmån för kropp och sinne ! 
            Joodå det här med Jantelagen i bl.a. Sverige ! Den kan alla råka ut för ! Du skall inte tro att du är nått !

Vi börjar väl med veckans fågel !

 
Jaa, detta är en smådopping ! Tachybactus ruftocollis . Minsta doppingen i Europa !Förekomst I Sverige ,  Götaland o östra Svealand i sötvattensjöar, dammar o diken ! Har kanske sett nån i mitt liv men o komma ihåg o veta ! Som sagt vill man ha reda på mer om denna fågel så finns nätet !
 
Helgen jaa, sjungit i kyrkan i går, vandrat hem ! Och då fotografera man av detta ! O prata som vanligt med folk längs vägen ! Och i lördags besöktes stånd på Suckarnas gång, Ifk Simrishamns , där Sara o Emil stod o sålde bl.a varm korv ! Som jag imundigade mig.  Att skriva om vilka man träffar o pratar med är ju intressantast o  vad man gör ! Naturligtvis är telefonen ochså bra att ha !
 
 Jaa, nää inget på V-75 förutom nåna kronor på ett med del av tiondel ! Fotboll ! Håller ju på några lag från olika länder ! För 2 av dom Barcelona o Arsenal går det inte så bra som jag skulle vilja ! Och när det gäller Champions League så är bara Bayern München kvar av dom jag håller på ! Men Manchester City får gärna slå ut det lag dom möter i semifinalen ! Allsvenskan jaa, Malmö ? Örebro startat över förväntning o Norrköping visar bra form ! Serien har ju bara börjat !
       Idag då ? Varje dag är spännade att se fram emot sen man haft förmånen att även vakna idag ! O se att det är väder ute ! Jaa, det här med att vara nöjd o inte bry sig om elakhet o inte rå för över hur Koranen tolkas olika . Och ibland ha empati för vargar o Ryssar ! Ingen av  dessa har gjort mig nått ont ! Sen är det det här med det förgångna ! Då är det väl inga länder som kan slå sig för bröstet ! Men eländigheterna som sker i nuet hänger jag mig mest upp på ! Sen får folk kalla mig vad dom vill !
   Idag har jag ett stort problem att lösa ! Sadelskyddet har gått sönder ! Simon besöks ! 
          Jaa, vilka som läser min lilla blogg ! Är ju ingen kändis ! Men vet ju ochså att människor från andra länder tittar in på min blogg ! Det är mycket värt ! Och därför försöker jag skriva om ochså omvärlden ! Och vara påläst även i nuet om den !

Oavsett önskat trevlig helg !

Cyklande till Baskemölla ! På hemvägen besök hos kompis som satt o drack kaffe med 2 andra kändisar ! Nu blev vi 4 ! Och att prata med folk som är i min ålder o lite yngre ganska nödvändigt ibland för balansens skull

Det här med Liverpool !

O upphämtningen i gårdagens match mot Dortmund !

Joodå det skulle man visst kunnat gjort !

 
Tycker det är roligt och spännande att fundera över saker ! Hur många av mina rötter o gener som kom hit när inlandsisen drog sig tillbaka ! Säg det ? Hur många av mina gener o rötter som kommit hit efter det ? Känner bara till  årtal för dom som kom hit från Preussen ca 1885 nått ! Finns ju papper om när Svenskt medborgarskap utfärdades ! Sen har jag ju proband på även farmors, farfars o morfars rötter bort till slutet av 1600-talet t.ex. På mormors data efter hennes farfars födelsedatum i Amsterdam i början på 1800-talet . Och då några år efter på mormors farmor född i Köln !
                    Joo, det finns länder som jag även skull vilja bo i oavsett ! Slovenien , gränsar bl.a. till Italien, Italien , Israel , Tyskland....sen kommer Schweiz ochså. Jaa, det här med ländesrs religion , kultur och så vidare ! Musiken jaa, bl.a. den från Balkan !
                Ovanstående foto är retweetat från Discover Slovenia/ Piotr Skrypiec ! Texten löd. Jeruzalem- the aria is famous for its  high quality vines vith a long tradition .
 
Jaa, det här fotot är visat många ggr under årens lopp ! Är ochså från en del av Slovenien. I Slovenien finns det kristna/ katoliker ! Skiljer sig där med från övriga nationer i det forna Jugoslavien utom Kroatien !
       Joodå ! Det här med att vara intresserad av olika länder , främst dom som man kan känna en viss samhörighet med ! Oavsett språk och sådant ! Så det tros att man  levt lika mycket i nuet där eller motionerat efter eget koncept ! Jaa, det här med olika länder läsa in sig på deras historia o kultur. Liksom det här med klimatet bakåt i tiden  t.ex. Man kan ju ha tankar i nuet om intressanta saker bakåt i tiden !. Men nu lever jag i Sverige och dom som inte tycker jag lever i nuet inbjudes att tillbringa någon, några veckor på en soffa eller luftmadrass i min lilla , fina lägenhet ! O då skall ni få röra på er skall ni tro o få lyssna på många olika sorts musik ! O det här med olika intressen ! Bl.a. ! Trevlig helg !
 

Ytterligare ett svanpar uppenbarade sig på motionsrundan !

 
         Som väl var tog man både dubbla tröjor, vantar o mössa på sig idag i Man lär så länge man lever ! Ja 5 grader plus o blåst kan upplevas mycket kyligare än sol o lugnt o 5 minus ! Nu får vi hoppas på sol o lugnt i morgon , då går det ju att utropa vår igen ! Joo cyklade idag fram o åter till vårhallarna ! I mycket god fart ,speciellt hem !
          Jaa, beundrar denna svan som står ut i vädret som varit upp o ner sen bobyggandets slut ! Och hanen syntes inte till nån stans i dag ! Och hur mycket rör hon på sig under ett dygn ! O var får hon mat ifrån ? Kommer hanen med nått i näbben emellanåt ?
 
 
Och vid ån upptäcktes detta nya par ! Kan inte  ha varit här mer än en eller några dar ! Och detta svanpar torde ha mycket mer lä här vid ån ! Och sen har jag även sett par av gäss i dessa omgivningar men inga bon,reden !
 
Som sagt cykelfär idag ! Och ibland tar man cykelvägen längs Kristianstadvägen när man motionerar o då cyklar man till slut , går över denna bro som måste ha hög ålder Och som sagt cyklingen idag gick via hamnen och mot vårhallarna !
 
Jaa, foto mot havet taget inte långt från campingen ! Och som sagt var i morgon hoppas man på sol o lugnt ! Då konmmer det att cyklas längre  ! Jaa, höjdare det här att cykla med god fart , en av många i mitt liv ! Och kallar mig fri och oberoende o utnyttjar min styrka , både den fysiska o psykiska ! Vilket gör att man har ett bra liv, oavsett ! Är nu snart 78 år ! O då vet man vad man snackar om som egen person oberoende av det ena eller andra ! Och ett omväxlande liv ! Från Stockholm via en massa till dagens Simrishamn !
 
 
  Jaa, nu har man tagit reda på vad " storklas" heter porslinsblomman den större ! Namnet är Hoya Australius !
            Vad man ser fram emot i kväll ! bl.a. Antique road tripp, Vem vet mest o matchen i Europa ligue mellan Liverpool o Dortmund ! Det här att man kan reda sig själv var man än bor är ingen dålig egenskap, oavsett ! Och om man hamnar på hemmet t,ex så blir man ju omskött av andra ! Men att kunna sköta om sig själv är inget som är till nån nackdel andra har bl.a. otur o fått sluta sitt liv innan den åldern jag mig befinner i ! Det är nog bara inte en annan som är tacksam över det ! Och nån självklarhet är det ju inte även om andra ochså har nytta av det !

Det här med vyer o fortfarande känna igen dom !

 
Jaa, det här fotot är taget 2007 i slutet av mars ! Tog 2 foton av denna lilla sjö norr Askersund ! Varav ett, det andra används som skärmbild på datan ! Foton är ju ochså en spegling av ens liv oavsett om man fotograferat av gamla svartvita med sin kamera eller andra från i mitt fall där det finns bildbevis för bl.a. ihärdigt motionerande från 2006 ! Ja, och nu läggs ju upp fotoalbum för nuet d.v.s år 2016 ! Jaa, faktum är att fotot påminner mig om vandringen den dan ! Minnet är det sannerligen inte nått fel på !
 
 
       Och detta foto är från 2006 ! Taget på våren nån gång troligtvis ! ? Datum är bortraderat p.g.a. omläggning av systemet ! Men vet att det är taget år 2006 beroende på nedanstående foto !  Och kompisen Torsten har tagit detta foto ! Under en vandring i Tiveden !
 
 
Från juni 2006 i östra Berlin under fotbolls-vm i Tyskland ! Tillbringade en vecka i Berlin då ! Fråga nedanstående dam om ni inte tror mig ! 
   
 
                            Vem kommer inte fortfarande ihåg det här med VM, Anke ! Det gör säkert du ochså !
 Jaa, Berlin jaa ! O det här med städer man skull vilja bo i utan att se ner på nuvarande liv ! Jaa, visst Berlin och tyska språket som behärskas bra. Men Rom , Jerusalem o en del andra städer ! Kul att fantisera om för en som kallar sig Världsmedborgare ! Och det här med om att man lever i nuet ! Idag får det ses om det blir motion med ochså cykel eller inte !
          Joo då har mycket roligheter i huvet oavsett vad folk tycker om en och som individ med själständigt konstaterande o tänkande ! I sikte för en optimist hägrar en resa till Bornholm o en till Stockholm ! Men i nuet gäller bl.a  motion ! För att vara på allerten oavsett det ena eller andra ! Under vandringen på livslinjen med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Och nu hägrar dagens motion som sagt ! Med inlämning av lottorader !
  

Jaa, det här med vårens utropande utan facit !

 
Jaa, när jag började fotogarera av svanparet efter deras parning ! Var ju vädret varmt o skönt o sen har det varit lite si o så ! Bla. när nv o no-vindar uppenbarat sig ,även väst ! Jaa idag ångrade jag mig att det inte togs en tröja till på mig. Och nån cykelfärd blev det inget tal om i den kalla nordost- vinden o det  kalla regnet med stora droppar ! Men gick ut än då ! Och detta foto togs ! Hanen syntes ej till ! Men när jag ser detta foto så kommer tanken, blev euforin för stor och parning togs till verket i det då mycket varmare vädret för några veckor sen  !
          Jaa, det här med förra årets vår o sommar ! O som sagt utropande om vårens o sommarens inrusande ! O sen rubrik om t.ex. kallare vår än på ett tag ! Att det kommer ett kallt regn syns inte på fotot ! Mina vantar blev genomblöta innan det koms hem efter bla. handlande !
         När det gäller handlande har jag jämfört priser efter då mitt koncept när det gäller att äta mat ! Föda . Och  har nu kommit underfund med var man skall lägga tyngden på handlandet !
              Och idag han man hem i tid för att tillreda föda o se på Seinfeldt på Tv. Den serien är en av mina favoriter . O blev det när den började ! Detta är alltså gamla inspelningar som går i repris !
 
Vår budgeten jaa, Svt.s Knutsons kommentar är Finns orosmoln på en ljus himmel ! Jaa, det här med löften ang t.ex.lägst.arbetslöshet  i Eu ! Upp mot 2020 ! Lägsta arbetslösheten har Tyskland i EU 4,3 % Sverige har 7,8 läste jag på Ekonominytt ! Vi får ju se 2018 ! Kan ochså påminna om S valsiffror 1994 på 45 % ! Och nuvarande enligt väljarundersökning ca 25 % ! Tittade ochså på M:s siffror då o nu ! Är bara 3 % högre nu ! Och då kom jag som fri tänkare tänka på vilka som fått SD:s röser tills nu o tjafset därom ! Själv känner jag till att det bl.a är en del invandrare o lo-folk som röstar på SD ! Och det här är säkert svårt att göra en undesökning över partigränserna på ! Jag röstar ju inte på SD men vem skulle våga erkänna att dom gjorde det i dagens läge ! Jaa, man pratar ju om dold rasism ! Och oberoende av det det  här med dolt röstande på SD !
          Som sagt ! Från 45  till 25 var det.! Och för många år sen läste jag nånstans att S siffror skulle sjunka ! Det gick inte o leva på gamla tider när allt gick upp i Europa efter kriget ! Och då mest i Sverige som slapp vara med om det !

Det här med att tycka om vackra bilder o vacker musik efter sin smak !

 Jaa, i det här landet har vi ju en demokrati ! I Tyskland är ju Nazism förbjudet t.ex. För min del skulle det aldrig röstas på partier som är längst till Vänster eller Höger ! Och att man inte tycker om nuvarande regering är ochså en demokratisk rättighet !
         Det här med bevingade ord o meningar som kan uttalas i intervju med utländsk media ! Har ju läst ordet surrealistisk och följande mening...Sverige har icke ett enda samhällsproblem.! Kan man  hitta nått land där det aldrig eller i dessa tider funnits nått samhällproblem ?
 
                Har ju ett digert arkiv med foton ! Detta foto från 2006 har nog visats innan ! Det togs av mig under en fotvandring i Tiveden med kompisen Torsten ! Mitt inne i djupatse storskogen fick vi plötslig syn på dessa får ! Vi som tittade efter andra spår av djur och hoppades kanske få sen en skymt av ett rovdjur eller annat djur som man väntat sig att få se !  Jaa, lodjur  t.ex. Eller möjligtvis varg ! Vilka bytesdjur för dom !  Och nån fårfarm kunde vi inte se när vi fortsatte vandringen mot t.ex. öppnare område !
 
 
Jaa, det här med  nuet ! Detta foto är retweetat från Royal Colours med texten A field of flowers in Japan that looks like an endless ocean !
 
Jaa, tråkigt ! Psg med Zlatan förlorade kvartsfinalen mot Manchester C . Jaa, Zlatan inte mycket positivt ang. heller hans insats ! Och tyvärr förlorade Wolfsburg mot Real Madrid ! Ledde ju med 2-0 sen sin hemmamatch ! Och ikväll får vi se hur det går för Barcelona o Bayern München ! Dom har inga lätta matcher precis !
         Vädret ? Här i Simrishamn var det så kallt igår, trots en del sol, i den nordostliga vinden ! Och i denna stund regnar det på terrassen bl.a. Så nån cykeltur blir det inte idag ! Men en motionsrunda förbi svanparet och handlande bl.a. Och i Sverige har man rätt att uttala sig om det inte sker i rasistiska ordalag och våld har man inte rätt att ta till som medborgare t.ex. Och det gäller alla som vistas här,  naturligtvis !
 
För några år sen hade jag flera hibiskusar , av olika färger ! Och lyckades väldigt bra med dom ! Dom har ochså fotats av ! Men sen hades det några andra sorter i stället ! Och numera har jag 2 porslinsblommor i köket ! Få se hur jag lyckas med dom ! Har hotat dom med " sköter ni er inte så blir ni utbytta mot hibiskus " 
           Har ett bar liv o en bra plattform där många intressen ingår ! Sen vad folk tycker om en ! Det är en helt annan sak ! Jag fortsätter att köra mitt koncept oavsett !

Jaa, det här med olika intressen ! Oavsett vad som konstateras för tillfället !

 
Jaa, fotografering ! Ett av många olika intressen på livslijen ! Man kan säga att 2006 tog fotograferandet riktig fart ! Övriga foton som är med på bloggen är avfotografering av gamla foton via min utmärkta lilla kamera ! Inköpt 2006. Det här med musik o musikhistoria från den gamla medeltiden på Alexander den Stores tid , t.ex.Jaa, det här med morionen o möten med kända o okända, från hemmet och åter ! Det här med Jerusalems/ Mellersta österns historia t.ex. ! Mm.mm. ! Jaa, sport  bl.a. !
 
Detta foto är från gårdagens motionsrunda via cykel och sen gående i Vårhallarna  ! Och åter till hemmet via Simrislund ! Detta foto ja ! Hur många ggr. har man inte stått här o tittat mot havet ! Och några ggr. promennerat ner till syföreningshuset ! Där spill o dans ute och inne förekommit !
 
Jaa, det är bra med ett digert fotoalbum från gamla tider o nuet ! Och ha bevis på vad man gjorde och då att man inte tar i för mycket ang. att man lever som man lär ! Som väl är är skrivandet om förskräckligheter i stor minoritet ! Ja att ångra saker som inträffat i ens egna liv ! Är väl inte nån större mening med om man har ett optimistiskt sinnelag ! Och medfödd entusiasm ! Nää, ångrar inte t.ex. tiden i Närke som pensionär ! Med bl.a farmor o Örebro på näthinnan ! Det här med att vara uppväxt på olika ställen ! Är  även det en del positivt med !
 Jaa, och i eftermiddag blir det månadsmöte med pensionärsföreningen ! Samma förening som i Askersund ! Bara en sån sak ! Och det här med att man nu kan förena cykling och gående när det gäller motionen ! Bara dett nått positivt att tänka på ! Oavsett hur många anhöriga man har !

Blev en visit hos paret idag igen ! I sol men isande nordostvind !

 
Hur mycket det blåste här kommer jag inte ihåg men allt såg ut som vanligt o  hon, som jag antar, gav mig en förströdd blick ! Vana vid åskådare !? 
 
Hanen då ? som var i närheten  vadar ut igen i vattnet efter ganska noga ha studerat mig !
 
 
Sedan cyklades det iväg till detta väkända ställe i närheten av Vårhallarna, där en promenad togs  ! Och innan man kom hit så träffade jag vid stranden i närheten av badhytterna på svärdotter Anna med Rut o Franke !
 
Jaa, och från Vårhallarna cyklades till detta välkända hus ! Där jag pratade med ägarna och fick tillåtelse att fotografera det !
 
Sedan gicks det på detta hållet ! Och detta motiv fotograferades ! Därefter cyklades det till min kompis sen 60-talet Rolf som stämts träff med ! Och satt o solade i hans trädgård innan han kom hem Och sedan hemåt närmare 18-tiden ! 
          Åter en givande dag i Jahans liv. Joo, det här med Jan , Jahan o Johannes !

Det gäller att veta var man står ! O symboliska foton !

Kommer att visa 2 foton av mig själv ! Så egotrippad är man ! Men det gäller ochså att kunna stå  för  vad man tycker o känner ! Men har man förmåga o ge en kram o ta en o veta att man inte vill nån enstaka människa nått ont så är det en bra gåva att ha !
 
Jaja ! Är för ett mångkulturellt samhälle och har pratat med människor från olika länder både i lokal o enskilt ! Allt från Uzbechistan till Kina,besökare eller som flyktingar ! Mannen från Uzbechistan var flykting, mötte på gatan, männen från Kina, var på vandrarhem och sysslade med uppsättande av konstverk till Open Art i Örebro ! Jaa, det här med Engelska har ochså via detta språk då, även då som ochså turist pratat  med människor från Iran, Irak, Syrien, Somalia, Israel. , Spanien, Grekland, England, Irland,, Uzbeckistan, Macedonien,Estland, Nederländerna, Och då Tyska med.folk från Schweiz, Tyskland o Österrike ! 
        O det här med bra minne när det gäller även korta samtal ! Med 2 män från Macedonien på besök i stad pratades bl.a. med om deras musikband Bioritam som jag upptäckt på nätet ! Det här med musiksmak då bl.a. från Balkan ! Jaa, visst Islänningar, norrmän, danskar o finnar har man ju pratat med ! Mest då med norrmän då det praktiserats i Oslo !
 
 
 Som omtalats innan så besökte underteckand för ca 18 år sen Turkiet ! Bodde i stad vid medelhavet, turistort  Har glömt namnet men vistades med anhöriga på hotell ägt av Kurder ! Tänka sig ! Och den här huvudbonaden hade man på sig ibland och det hade ingen nått emot !
           Och jag är för ett mångkulturellt samhälle ! Även om man har sina favoritländer och är emot RASISM mot minoriteter , här o där ! Och givetvis politisk och religiös EXTREMISM ! Jaa, accepterar inte religiös o politisk EXTREMISM från förr heller men intresserar mig mest för den som visat sig de t.ex. senaste 5 åren då saker o ting trappats upp ! Och sen hoppas jag att t.ex. Ryssland,, USA/Nato kan komma överens och att den genomskådbara psykologiska krigföringen o gränsframflyttningen avslutas o att landet Ukraina befrias från detta och blir t.ex. vän med Ryssland eller tvärs om som  jag pratade  med om med människor från Ukraina på vandrarhem i Örebro ! Har även läst för några dar sen att Nato o Ryssland skulle träffas 
                Dass war alles für diese stunde ! Nu blir det snart motion där unterwegs bl.a. ett svanpar besöks i väder med sol och blå himmel men nordostlig vind ! Jaa, det här med vantar på ! Kan ju ha dom i fickan ! :)
       På det övre fotot har mössa tillverkats av barnbarnet Totte ! Och då tänkte jag omedelbart på kung Salomo när jag fick den ! :)
 

Jaha, godmorgon ! Hoppas ni ochså haft en bra helg !

 
En annan är ju som en är ! Önskar alla medborgare  från USA till Ryssland fortsatt välkomna till denna blogg hos en som inte " är nån Världskändis " ! Men lika mycket värld som människa för det !
          Ovanstående foto är hämtat från Mamö Arena där även handboll kan spelas ! Och var nånstans var inte grandpa Jan och hans son Peter o barnbarnet Pelle igår ? Jo på plats o såg matchen mellan Sverige o Spanien i  handboll för herrar gällande Os-kvalet till Brasilien !  Och här står lagen uppradade innan Nationalsångerna !
 
Jaa, denna spännande match ! Många torde ha bitit på naglarna både framför tv:n o  i Malmö Arena ! Får titta på mina ! Någon i alla fall ! Det är nämligen så eller var att Sverige hade råd att förlora med 2 mål för att gå vidare till Os i stället för motståndarna Spanien ! Slovenien var redan klart ! Slovenien är ett av flera länder i Världen som jag känner för och ochså velat besöka o bott i av vissa skäl ! Men gratulerar dom oavsett ! Det gör säkert Tina Maze ochså ! :)
                  Jaa, kan ni tänka er ! 5 sek före slutet slog Ekberg in en straff som gjorde att Sverige gick vidare till OS ! Och har man empati så kan man ju känna det för Spanien som det tog 5 sek  för att inse att nu är det kört ! Och detta foto visar när de Svenska spelarna avtackar publiken !
               Och det här med att åka med de nya Pågatågen och titta på det nybyggda i Malmö när det gäller t.ex. järnvägsnätet ! 
           Och nu skall vi först skicka ut det här över världen ! Har ingen stor läsekrets ! Som t.ex. kändisar har från den ena sysselllsättningen till den andra ! Men att människor från övriga Världen kan titta på denna blog vet jag. Har haft bl.a från Kina ...till Sverige ! Skämt osido, många länder !

Nää, det kan inte jag rå för !

Nää, att Världen ser ut som den gör o har gjort ! Alltså Carpe et Crea Diem så gott man kan ! Dag för dag ! Och det här med att gräva ner sig ! Skulle det inträffa så är det ju andra som får hjälpa till med det !
Måste ha framtidstro mitt i allt eländeslobbande o säljande braskande rubriker ! Och sopande sådant under mattan som misshagar den s.k. kultureliten tänker inte jag göra !

Jaha då var det fredag igen !

 
Jaa, det här med roliga serier ! Jaa, Benny Hill tycker jag mycket om ! Han går nog inte hem hos dom fanatiska feministerna men so what ! 
       Jaa, kul var ordet ! Och numera kan man se denna goa gubbe på youtube. ! Och jag tror Benny håller med mig om följande trots att han emellanåt hade lite oordning i ledet ! 
         Jaa, tankesmedjan var det ! Det här med ordning o reda i ledet skadar väl ingen oavsett vad man har för för- eller efternamn !
         En annan serie som jag gillar är Seinfeldt ! O den går varje vardag på kanal 6 ! O den brukar man kunna se  efter motionen !
 
Joodå hon var där svanen ! Antar att det är hon som ligger där ! i dag var hanen på vift igen ! Som synes har dom tillgång till fin sandstrand med då havet nedanför !
 
 
Och här foto taget närmare inpå från samma perspektiv ! Jaa, nu kommer ju helgen o då blir det inga rundor i hamnen. Dom begynner nästa vecka !
              Och nu ser man bl.a fram i helgen emot handboll , V-75 o besök av syster o svåger ! Som bor ca 50 mil härifrån uppåt landet vid Vätterns sköna strand nära sig ! O nu titta lilla solen fram igen ! Och pennan får nog vila tills måndag ! Have a nice weekend !

Jaa, trivs med mig själv o mitt liv .

 
Jaa, i blåst o med vantar på togs det åter en motionsrunda idag ! Och sången gick bra igår ! Och fint samtal med Nadja under kaffestunden innan hemgången ! Och trots blåsten såg " mitt" svanpar ut att ha det bra i dag ! Om nu blåsten varit ostlig ! Skyddet i denna del av hamnen tillräckligt ?
     Trivas med sig själv o sin tillvaro ! Har nog hjälp av t.ex. både rötter o barnbarn o göra det ! Och en livslust med kunskap som hjälp från eget liv och  pålästhet med tankar o konstaterande utan att se ner på mig själv !
             Sen valet 2014 har det blivit en märklig debatt i Sverige ! Jaa, t.ex. om undertecknad begått brott o ställt till bråk mot oliktänkande där jag bor oavsett bostadsområde eller asylboende där dödligt våld inträffat hade det då sopats under mattan p.g.a. MIN  tillhörighet ! Eller min tillhörighet ej omtalats ! Hur ofta nämns Sunni-eller Shiamuslim i Sverige eller Kristna syrianer ? Och från en sida är det ju kotym att ständigt utpeka Västmakter, Israel o annat som syndabockar. ! Och för barnens skull som bl.a. sprängdes  i luften i lekpark i stad i Pakistan där Kristna jagades men sprängningen ochså gick ut över barn av den egna religionen !
      Skulle nått sånt hända i Sverige ! Otänkbart ? Det är inte så länge sen det  nån med ett självmordsbälte gick omkring  i Stockholm ! Och i nutid vad har hänt i bl.a Paris o Bryssel ?
            Det är bara att konstatera att de här avskyvärda händelserna både utförts av Isis o Talibaner ! O det får inte sopas under mattan ! Jag tror inte flertalet av flyktingarna som inte brukar våld eller sympatiserar med EXTREMISM vill att sådant här sopas under mattan.!
 
 
Jaa, leve växthuseffekten/ växtkraften ! Det tyckte dom nog som kom till södra Sverige när inlandsisen drog sig tillbaks ! Och mänskligheten har säkert emellanåt längtat efter kyligare väder under bl.a under deras levnads period ! Och det här med att det när min äldste son föddes var nästan bara hälften så många på jorden ! Och när det fanns ännu mindre folk på jorden var det bara 0,3 C kallare i medeltemperatur åren1933 0 1938  än idag i Sverige ! Och en del varma somrar man upplevde i t.ex i Hjo på 1940 o 1950-talen !
           Jaa, det här med att veta att det även detta år varit kallt i Arktis o Sibirien ! Och nu har bl.a markstationen Mc Murdo stn. på ANTARKTIS över - 30 C ! Det skall vi vara glada över för det här med medeltemperaturen !
           Jaa, Champions League igår ! Till min stora glädje slog Wolfsburg  Real Madrid med 2-0. Tyvärr så spelade Paris Saint Germain o Manchester C  2-2 den matchen borde Parislaget vunnit ! O Zlatan missa en del ! Jaa, dass var alles für heute ! Glaube ich ! Meine freunden von Deutschland, Österreich und Schwitzerland ! Och jag hoppas ochså på nån läsare även från Nederländerna bl.a.
 
 För dom som glömt hur man ser ut ! Ganska nytaget ! Jaa, inget dåligt liv man för ! Vi håller modet uppe ! :)
         

Det här med att kunna bli dubbelt mobbad o få hat mot sig !

 
          Det här är ett foto av undertecknad taget för några år sen Och det här med utseende o tillhörighet ! Det finns ju fördomar mot ! Att jag vårdar mina Kristna rötter, döpt i Katolska kyrkan i S-holm med Mormor som gudmor och är Israelvän ! Har aldrig förnekats Jaa, det här med dubbel mobbning kan man även tänka på ! Och hur bl.a Kristna, Judar o staten Israel blir utsatta/utsätts för hat och självmordsbomber o bombbälten ! Och det här med att bara fixera sig vid det fruktansvärda IS är ingen lösning på den inbördes kampen bland muslimer/ muslimska ledare typ mullor o shejker ! Och den kan väl knappast skyllas på Israel eller västvärlden eller växthuseffekten ! 
          Har pratat om bl.a annat detta ! Talibangruppen som i Pakistan var ute efter Kristna och vid självmordsbombning tog livet av både Kristna o Muslimska barn bl.a.! Att då komma till rätta med det fruktansvärda IS och då även upptäcka att fotfarande andra EXTREMISTISKA föreningar o grupper inom Islam kvarstår ! Och fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer och vilka som får lida för det !
                I en integration borde förutom att lära sig ett språk, få ett arbete o bostad ingå samtal om de egna problemen inom Islam ! 600 år gamla sådana ! Nu har jag själv hjälpt till att lära flyktingar svenska bl.a ! Men vi hade ganska frispråkiga samtal !Och pratade om min tillhörighet !
          Det här med Saudiarabien o Iran ! Och hur det t.ex. går till i Jemen o Libyen ! O i Turkiet o Kurdistan ! O  gått till i t.ex.Belgien o Frankrike o hur även Judar blivit utsatta för Extremister där ! Och det här med  Köln glömdes ju fort ! Och det här med politiker som tar upp Brevik som jämförelse ! Den ena extremismen väcker kanske den andra extremismen till liv o tvärs om ! O kommunisternas illgärningar pratas inte om i samma utsträckning ! Inte så länge sen vi hade ett parti där kommunism ingick i namnet och vilka stöttade dom ? Och deras idoler  var  en gång i tiden Sovjetunionen o senare även Östtyskland Och när det gäller vårt egna land det här med växande antisemitism i Malmö t.ex. Sen är det bara att studera kartan i Mellanöstern för o se vilken religion  som har majoritet i tankesättet o agendan när det gäller hatet mot Judar o Israel ! I bland bl.a  det ständigt återkommande vi skall utrota Judar o Israel o behandla dom värre än grisar ! Hur många har läst den agendan ?
      Har även pratat om Hamas och hur dom tog över makten i Gaza i en inbördes uppgörelse med dom som nu regerar på Västbanken ! O införde sharialagar i Gaza ! Började bygga underjordiska gångar o stuntals skickade raketer mot del av Israel ! Hade nått annat land godkänt det ? Jaa, det här med att skicka raketer från bostadsområden o från institutioner o sjukhus !
                   Det här med att prata i klattext utan att diskriminera nån enskild på gatan eller vid bordet som icke gjort en något ont ! Och det här med att sopa saker o ting under mattan för att skydda en majoritet i t.ex. bostadsområde eller asylboennde där en del element inte uppför sig väl tjänar ingen på !
     Och då avslutar vi med när den hyllade revolutionen i Syrien sattes igång ! Och när resultatet nu kan ses ! Mer döda, mer skadade o fler som fått fly ! Det här med  utnämnandet av Assad som den ende boven ! Och det här med vilka ännu fler bovar som dök upp. ! I organisationen IS t.ex. Hade man inte hört talas om innan !
Och i sammanhanget kan man ochså nämna det här med paraplyorganisationer ! Och vilka som jublar när IS begår sina fruktansvärda brott ! O springer o visar sina flaggor !
 
 Jaa, men nu blir det inre tjänst, byte av sängkläder mm. Och sen i eftermiddag öva bland annat att sjunga psalmer i en Kristen kör ! Och hoppas att man inte blir utsatt för det ena eller andra o får det ena eller andra epitet ! Jaa, även att kunna se nackdelar med saker o ting utan att vilja nån enskild nått ont ! För mig gäller det hela företeelser när det gäller både politisk o religiös EXTREMISM ! Och faktum kvarstår ! Det går inte att komma ifrån vilka som i nuvarande läge i Världen sitter i bombbilar o går med bombbälten ! Vilket är till förfång för länder o deras befolkningar i Afrika, Mellanöstern o Europa bl.a. ! Och vilka understödjer ekonomiskt och vilka får betala priset ?

Ny rapport ang. svanarna !

 
Visst är jag nöjd med det här  fotot från idag ! Svanen ligger tryggt kvar i redet och ser ut att må bra.! Och än så länge vekar den fått vara ifred ! Går ju mycket människor förbi ! Ochså med hundar.. Vi får hoppas att inga rötägg stör den ! Men både hanen o honan  turas ju om att vara i redet när eller om äggen är lagda !
 
 Och till min glädje visade sig patnern idag igen ! En bit bort ! Så kanske det är så då att dom avlöser varann i bland o äter upp sig med vad dom hittar i vattnet ! Kanske alger sjögräs eller smådjur t.ex.
Jaa, i morgon blir ingen runda bl.a till dom ! För då skall det gå o sjungas på eftermiddagen o has inre tjänst på förmiddan !
 
 Idag träffade man en av sönerna som hastigast i stan ! Och i det fina vädret pratade man med kända o okända , både ståendes o sittande i solen . Och många man pratar med är bekymrade över vad som händer o hur det skall gå i Sverige ! Jaa, det med åsiktsförmeling o nyhetsförmedling o sopande av saker o ting under mattan.! Tror inte det är till hjälp heller för flyktingars integration o hålla på så !
      Jaa, och nu blir det snart till att titta på Champions League ! O följa matchen mellan Barcelona o Atlehtico Madrid i första hand ! Den andra matchen är Bayern München o Benfica !
          Jaa, dass var alles für heute !

Hyser inte agg till nån enskild människa !

Men det här med vad som är Comme il Faut i ett land ! Och kalla människor för det ena o andra när dom anser att det här föredrar jag ! Och de senaste 5 åren verkar terrorism, bombilar o självmordsbombare mm. ha accelererat i Världen ! Då hittas syndabockar som Israel, Västvärlden o klimathotet ! Joo klimathotet ! Läste för en tid sen om en kvinna i USA som tyckte att det här med klimathotet var en av anledningarna till terrorism !
        Joo, det är förskräckligt med människor som måste fly från ett land ! Har själv samtalat med flyktingar ! Men att förtiga att människor fortfarande är oense inom samma religion även i Sverige o att detta bla. kan visa sig på asylboende/ flyktningboenden  ! Och att då t.ex. minoriteten Kristna som flytt kan få lida för detta som Assyrier/ Syrianer från Syrien t.x.! Och även det här med stadsdelar och bråk kan man tänka på ! Och det här med t.ex rasismen i Malmö ? Vilka riktar den sig emot ! Minoriteter !
 
 
Jaa, det här med att säga vad man föredrar o sen bli kallad för allt möjligt ! Och inte ha förstående för det moderna samhället ! När jag växte upp så var ens far en man o ens mor en kvinna ! Och man lärde sig även då hur ett barn kom till och vad som fodrades för detta ! Och att avskaffa det numera hatade könet mannen hade nog ingen tjänat på ! Jaa, det här med att ha symboler som solen o Gina Lollobrigida !
            Hade vi inte haft nån sol så hade jag inte kunnat skriva detta ! Hade vi inte haft Gina Lollobrigida skönhet o fysiska skiljaktligheter mot för män så hade jag inte blivit född ! Och jag kan ge män en kram men i mitt inre o via känsla föredrar jag att älska med en kvinna ! Med rätt sak på rätt plats ! För att få mina barn t.ex. ! O det har ju funkat bra ! Som sagt var det här med FÖREDRAR via inre känsla ! Det här med romantik ! Till detta behövs en kvinna för min del !
 
 
Och en del som föddes via känsla o trygghet ! Det var när jag såg mina föräldrar nakna och när dom ibland kunde ge varann en kram ! Så min mor är ochså symbol för det vad jag FÖREDRAR som mest ! Att förälska mig i och bli kär i en kvinna !
           Och nu blir det snart motion ! Och då blir det ofta SAMTAL  med  kvinnor o män !
 
 

Det här med svanen som jag går förbi varje dag !

 
Denna vackra svan har nu efter parningen som jag såg legat här en hel vecka nästan ! Men partnern har inte setts på flera dagar ! Kommer att fortsätta att gå här varje dag o kolla upp. Jaa, många andra går ochså förbi o nån fotar som en annan.! Blir inte riktigt klok på detta ! För vädret idag var ganska kyligt i den ostliga vinden ! Och har läst på nätet att knölsvanen inte lägger ägg förrän i maj, juni !
 
Jaa, en Honda Gold Wing ! Ochså en vacker syn på sitt sätt . Men jag tyckte mycket om min Yamaha Wirago som man hade en gång i tiden ! Och den hade jag  i flera år bl.a. Efter att ha skaffat den ett par år över 50 !
 
Jaa, det här är inte heller nått dumt foto ! Våren nalkas och hoppas på varmare ! Har varit vantar på nästan varje dag hittils även efter snön som låg i 2 omgångar i mitten av januari o senare ! 
 
 
Och utan för min portingång har trädgårdsarbete varit i gång även där det inte syns har buskar klippts o så vidare ! Och utanför min terass på  baksidan börjar gräset  att bli grönare o buskar o träd knoppas så smått ! Och kikare tas emellanåt fram för att titta på fågel, fåglar !
 
            Jaa, o ibland tänker jag på detta när tillkortakommanden kommer fram ! Det är  lätt att sätta sig på en piedestal när man inte är i andras situation när t.ex. mammon lockar !
  
Och detta vänder jag mig bestämt emot ! Idag har Fn:s kvinnogrupp läxat upp Israel för sin behandling av kvinnor utan att nämna Saudiarabien, Syrien, iran eller Jemen m.fl. länder ! Vad jag undrar är hur många i kvinnogruppen som tillhör en Arabstat ! Och hur många fler arabstater finns inte i Fn än Israel ! 

Joo, så här innan utegången !

Jaa, nu blir det motion även nån några timmar på söndagar beroende på att skidåkandet i tv har upphört för säsongen ! Engelsk fotboll kan bl.a ses på söndagar men många matcher börjar ju kl.16 ! Nån kan börja nån några timmar tidigare ! O vilka höjdare i år , Em i fotboll och olympiaden i Rio ! Jaa, man får väl ägna sig åt bl.a sådana här glädjeämnen utan att kallas för allt möjligt !
 
                 Det här med lika goda kålsupare ! Pratar då om EXTREMISM i nuet och tidigare. Jaa, det här med vänster-o högerEXTREMISM är inget försvar att dra upp när det gäller dagens religiösa EXTREMISM som visar sig i olika skepnader i Världens näst största religion. Känner ju till det här med bråk på flyktingboenden ! O varför ! Vi kan bland annat tänka på agg mot andra religioner och inbördes agg inom samma religion i våra dagar ! Vad hände sen den Arabiska våren utropades sen kriget i Libyen tog slut ! Detta krig tog ju slut för ca 5 år sen ! Vad har accelererat sen dess ? Joo, flyktingströmmar, dödande o skadnde ! Vad det så vi ville ha det ?
      Jag vill inte dra alla över en kam men följande skall tänkas på ! I Sverige har som sagt flyktingströmmen från Syrien ökat ! Och vi har i Sverige flyktingar även från t.ex. Somalia, Afghanistan o Irak ! Och det här med integrationen ! Vi skall alltså bl.a. handha flyktingar med Sunnimuslimsk, Shiamuslimsk o Kristen syn ! En och annan Alawit kanske ochså finns och människor som egentligen är varken eller !? 
            Och när dessa människor skall samsas på ett flyktingboende eller i stadsdel !? Med olika syn på saker o ting ! De flesta kommer väl sams men en minoritet inte. Kriminalitet o oenighet går då ut över de som inte vill annat än att sköta sig !? Jaa, och när människor som inbördes har olika syn o även en annan kultur kommer till ett land ! Visst medför det problem ! Kvinnosynen t.ex. !
         Jaa, det här med att vara ett duktigt, humant o empatiskt land ! Jaa, Sverige har som sagt tagit emot mest flyktingar per capita i hela EU ! 
                  Jaa, att vara påläst om allt möjligt har man bl.a nytta av när man pratat med flyktingar regelbundet några månader våren 2015 ! 
        Och som sagt ! Jaa, visst kan man vara vän av Israel för det utan att vara ovän med folket i Gaza t.ex. ! För jag vet vilka lagar och vilken regim dom lever under ! Det är väl därför barn från tv i området kan sitta o prata om under ledning av programledare hur dom skall behandla Judar o Israel , värre än grisar t.ex. Har ochså via inslag sett barn i Gaza leka leken att döda Judar med knivar ! Och agendan från dom som styr i Gaza o tog över där efter ett blodigt inbördeskrig där av Muslimsk  karaktär, deras agenda mot judar o Israel har lästs ! 
             Och följande extrema rörelser önskar jag " dit pepparn växer " Talibaner, Al Quida , Al Shabab , Boko Haram, Muslimska brödraskapet/ Hamas m.fl. sen har vi ochså alla klaner av olika slag !
                 Är glad för varje dag som går utan att en massa raketer skickas mot Israel, eller självmordsbombare visar sig där ochså eller underjordiska gångar grävs ! Och hoppas att knivskärningar bl.a. upphör !
                  När man skriver sånt här kan man i Sverige t.ex. bli kallad för allt möjligt ! Kom hem till mig skall vi resornera om saken ! Och har du pratat med flyktingar nån gång ?
     Detta blev ett spontant inlägg ! Nu blir det snart motion !
            
 
          Som sagt var ! Tack för ordet !

Jaa, måste ju visa dessa foton !

 
Motionsrunda efter skrivandet i förmiddags blev det ! Och då i hamnen ochså ! Visade härom dan foto på svanpar som jag fograferat efter att jag sett dom para sig ! Och nu har dom slagit bo här nära stranden här i hamnen ! Och dom rörde inte en min när man stod några meter ifrån o fota ! Om dom bara har hittat en platsför äggläggning ? Läste att ägg läggs i maj ,juni ! Men svanen till vänster låg alldeles still o den andra  plockade bland gräset ! Och ruvningen lär dom omväxla med ! Kanske det är så att det dröjer en månad innan ägg läggs !? 
Jaa, men kommer o ta en runda här varje dag som jag rör på mig ! O lägga märke till vad som försigår ! Intressant !
 
 
Jaa, tänkte man i går en porslinsblomma till i köket hade gjort sig ! Jaa, lär ju finnas blommor med olika färger på dessa blommor ! Får kalla dom för Storklas o Lillklas ! Den lilla av dom är ju ett skott från blomma med anor sen 60-talet ! Som jag väl kommer ihåg på Fyns väg ! När barnen var små ! Funderar på om den även fanns på Backgatan innan vi flytta till huset i Simrislund ! Och det här frågan om Simrishamn i Skåne, Scania i södra Sverige ! 
          Jaa, och nu blir det bl.a till att titta på mitt tips till morgondagens V-75 på Solvalla ! Travträvlingar !
         
 

1 april o en massa roligheter o lurande !

När det gäller det här med 1 april så glömmer jag aldrig aprilskämtet med Kjell Stensson ! När färg-tv var på tapeten ! Men själv var jag en av de första som köpte en färg-tv i Simrishamn ! Och när vi och svärföräldrarna tittade på ett vulkanutbrott t.ex. glömmer man inte ! Och ishockey-vm såg tillsammans med en del kompisar/ arbetskamrater ! Som sagt det här med bra minne !
 
  Som sagt det var ju frågan om djur o fåglar ! Och nu kommer detta foto från Fågeldagboken ! O bofinken Knut har ni väl hört talas om !? Och texten till . Hanen syns o hörs o honan bygger ! Latiskt namn Fringilla coelebs !
 
Jaa, det finns ochså illustrationer emellanåt i Fågeldagboken när man bläddrar framåt dag för dag o månad för månad ! O det här fotot visar gravänder ! Och dessa fåglar har studerats bl.a från strandpromenaden i Askersund ! Latinskt namn Tadorna tadorna . Borde se sådana i Simrishamn ochså o i Tommarps ån ?
 
 
Jaa, ännu en illustration från Fågeldagboken ! Det här med råkor o kajor ! När man t.ex tittar ut genom fönstret över gräsmattan försöker jag skilja på dom ! Men råka är en fågel som mest finns i sydsverige ch räknas som en delikatess i Skåne ! Hammenhögs gästis har ni väl hört talas om t.ex.
           Har en mycket bra kikare som ärvts efter min far ! Den kommer att användas nu när det våras när jag bl.a tittar ut över gräsmattan o närliggande träd o buskar !
 
 
Joodå ! Stöder ju Nordens Ark och har införskaffat deras almanacka ! Och det här fotot från den visar en Pallaskatt ! En art som tydligen behöver bevaras ! Liksom snöleoparden t.ex. 
              Jaa, det här med att få ärva vissa egenskaper sen barnsben som nyfikenhet, spänning o entusiasm .Det är något som jag är tacksam över att få ha gjort ! O det här med gener o rötter o arv från vem vilka ? 
           Det här med att få vakna på morgonen i min ålder ! Och när hjärnan sätter igång med att med spänning o entusiasm se framåt o Carpe o Crea Diem med hjälp av nuet o rötter ! Jaa, Från Rötter till Barnbarn med fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ... Ja, ja, visst är det en förmån att ha det mesta i behåll här i livet !
             
              Trevlig helg önskas ! Kan dock inte garantera att spontant skrivande angående något kan skrivas i helgen om andan faller på ! Nu idag ? Har ju ärvt skott av en porslinsblomma som setts på 1960-talet o senare ! Den verkar trivas bra i köksfönstret ! O där är bra plats ! Så idag kommer en att inhandlas ochså ! Så nu blir det ett par ! Och dom kommer att stå på vänster -o högersidan av fönstret ! Få se när dom börjar blomma ! Och Kenne i stan har ochså pratat om hur de skall skötas !

RSS 2.0