Jaa, vindstilla var det !

 
Det var det på motionsrundan idag ! Längs bl.a Vätterns vatten ! O då tänkte jag på det här med olika energislag o lobbyismen runt dom ! Och dagens debatt om klimatet har både politiska  o  ekonomiska förtecken ! Där det snackas o lobbas för varan ! Miljarder står på spel ! Tänk att få fylla hela Kina med vindkraft o solceller ! Om nån tror det går !?
       Jaa, som sagt vad hade Världen varit utan ångkraftens, kolkraftens o kärnkraftens hjälp ! Och hur gick det för vindmöllorna förr då det var vindstilla eller stormade ? 
             Det här med att inte prata om egna nackdelar kan man tänka på !
 
                 Det här med på gott o ont ! O värme o kyla ! Brukar ju storma blixtra o knalla ! När de mötas ! Det onda o goda o värme o kyla !
             
 
Jaa, det är ju inte svårt o få Vackra bilder här i Askersund ! Det är det inte heller längs stränderna på Österlen eller i Bäckhalladalen t.ex. På gångavstånd från Simrishamn ! Fråga mig ! 
 
 
Jaa, ni har väl hört talas om tocken i hönsgården ! Han vakar ständigt över sitt harem o telningar ! O stolt är han ! ! Och nu i september brukar väl djuren på hembygdsgården flytta hem ! Är leasade ! Jaa, en del flyttar i september ! Verkar det som !
 
 
     Jaa, backe upp o ner  ! Har många att ge järnet för ! Det ger mig en väldig livslust o fighteranda !
          Motionen idag gick i snabb takt med intervaller ! Som kroppen o sinnet mådde ! Och det har väl inte undgått nån att se oförstå att man lever som man lär ! Eget beröm luktar illa !? Jaa, elaka människor finns ju, oavsett ! I jantelagens Sverige !
 
Mer på tapeten ! Jaa, i kväll kommer det utmärkta tv-programmet, Vem tror du att du är ? Jaa, tänk om jag hade fått reda  på mer om min mors kvinnliga släkt ! Vad har dom i sina gener ? Från fordom !
         O nu blir det syssel o pyssel inför det som komma skall ! O 2 bananlådor fixa man idag ! 
    

Jaa, måndag igen !

Det här med att få vara nöjd ! Det finns många som är nöjda med sina liv i Världen ! Oavsett ! Och det behöver inte bara vara dom med stor förmögenhet eller rikedom ! Jaa, politikers ständiga utropande av rättvisa ! Det kan man fundera på ! Har ännu inte hittat nått land där detta finns ! Vad beror det på tror ni ! I en Värld på över 7 miljarder människor ! Där olika länder har kommit olika långt när det gäller välfärden ! Ja, ja, det är bara o ta bort kolkraften o kärnkraften så får alla länder det lika bra ? Trams !
 
                  Frågar återigen ! Hur hade välfärden sett ut i Världen om träkol, ångkraft, kolkraft o kärnkraft inte kommit i dager ? I en ständigt växande befolkning ! Titta gärna efter hur mycket människor det fanns på jorden i början på 1800-talet eller början av 1900-talet !
 
Jaa, V-75 ! Fick in lite stålar på ett system gjort för 10 ! Och mina favoritlag , bäst o säga herrlag, gick det bra för ! Örebro Sk vann över Häcken, Malmö FF över Helsingborg o Arsenal över Newcastle ! Liverpool förlora tyvärr mot West ham ! Bayern München är ochså ett favoritlag , liksom Barcelona ! Fanatisk o bara ha ett lag som jag tycker om , aldrig !
        Nämnas kan ochså att Chelsea o Manchester United förlora sina matcher !
 
Vädret ja ! Ser ut att bli bra idag ! Men nån boule lär det inte bli imorgon !? Därom verkar vädersajterna eniga om ! O forfarande verkar inte en vädersajt begripa att även Antarktis hör till Jorden ! När man utropar kallast i Världen ! Konstateras ! Och nu kommer dock det bli kallare och kallare i Arktis ! På Grönland sägs Summit ha kallast i Världen ! -11,5 C ! Det stämmer inte ! Mc Murdo stn på Antarktis t.ex har -20 C ! Men på Antarktis kommer temperaturen att stiga nu ! Men Vostok på ca 1000 m. höjd kommer alltid att ha många minusgrader !
 
             jaa, det här med okunskap kan ställa till många problem i lobbyismens, populismen o negativismens tidevarv ! Har ni tänkt på hur Mänskligheten hade det förr i Världen ! Från begynnelsen o till våra dagar ! Oavsett antal !
 
      Nått som jag reagerar mot ! Fråga ! Vilka utropade Den Arabiska våren ! Kanske en del journalister kan svara på detta ! Jaa, hur insatt är man i problematiken i t.ex. Mellanöstern ! Kan man fråga sig ! När man utropar den Arabiska våren ! Där t.ex. halva Syriens befolkning är på flykt ! Och hundratusentals människor dödats ! Läste jag ! Det här med revolutioner för folkets skull kan man tänka på !
 

Då var det fredag igen !

Jaa, vad en vecka går fort ! Fina besök har jag ju haft , av kompisar o systrar !
 
            Jaa, det skall bli skapligt väder i helgen, säger dom ! Dom som bl.a räknar ut åskrisk i % ! Och här där jag bor blev det ingen såg jag på radarbild i nuet o i efterhand ! Men igår vilka skyfall ett slag ! På eftermiddagen , mellan 13 o 14 ! Men ingen åska i molnen !
 
          Jaa, det här med t.ex. de otaliga vädersajterna o väljarundersökningarna som florerar i dagens massmediala värld ! Det här med värre än någonsin ! Kan man fundera på ! Massmedia tycker jag är värre än någonsin ! Och hur mycket har dom del i att få det till det här med värre än någonsin ! Som sagt var att vara påläst om Världen förr i tiden skadar inte !
 
        Jaa, massmedia ja ! På löpsedeln idag stod nått om visst kaffes farlighet , hade något med kolestorolet o göra. ! På den andre var det nått om knep som fanns mot öronsus ! Jaa, är det inte det ena som är farligt så är det det andra ! Konstigt att medelåldern stiger ! I bl.a. Sverige ! Sälja, sälja, på svarta rubriker som motsäger varann i olika undersökningar !
 
 
V-75 går i morgon på Bergsåker i Sundsvall ! Vi får väl se på tipset ! Jaa, några vinster har det inte blivit i vår precis ! Men spännande är det att titta på tävlingarna som nu startar senare på eftermiddagen ! Vet inte vad denna nyordning beror på ! Sändningarna börjar 14:30 men V-75 startar inte föränn 16:20 .
                 Jaa, såg ochså att Arsenal möter Newcastle borta i morgon ! Blir ingen lätt match för Arsenal !
 
         
 
 
 

Fint besök från Hjo !

Jajamänsan ! Som hjälpt mig syssla o pyssla i lägenheten ! Oj vilken bra hjälp ! Och sedan så var vi och åt dagens rätt nere vid hamnen ! Och därifrån åkte vi till sopstationen o slängde en del som ej var nödvändigt att ta med vid flytten ! Väldigt fint bemötande fick vi där ! Väldigt smidigt gick det ! Och när systrarna precis hade åkt öppnade sig himlens portar ! Inväntade mindre regn o la viktigt kuvert på brevlådan !
 
             Hade ju utropats åska över Askersund kl 14  ! Blev inte något av med den ! O nu ljusnar det ute !
 
    Man har det bra här i livet när det gäller anhöriga o kompisar ! Alla tiders ! Förgyller tillvaron !
 
          
             

Fint besök idag !

 
Jaa, besök av barndomsvännen Rolf med fru Ann-Marie ! Rolf växte upp ett stenkast från Farmor i Gällersta ! Och Gällersta och Farmors Björneborg betydde ju mycket för mig när jag växte upp i Örebro ! På 40-talet ! Jaa, mitt smultronställe som barn , inget snack ! Och under dom 10 åren man bott här i Askersund så har jag träffat Rolf mer än jag gjort sen 1950 ! Då flytt till Luleå skedde ! Och att få prata om t.ex. minnen med någon som  kände en under ens barndom ! Har varit väldigt givande ! Och Askersundsvistelsen har förgyllts av att få umgås med Rolf o Ann-Marie ! När besök i Örebro gjorts ! Och tillsammans har vi varje år tittat till Örebro o Gällersta i nuet ! Jaa, allting förändras och det gör vi med ! Men en del är sig likt både i Örebro o Gällersta !
           Jaa, så här ligger det till ! Gällersta socken ingick i Sköllersta härad o är sen 1971 en del av Örebro kommun ! Och Farmor o Rolf t.ex. bodde i Attersta by , som det heter/ hette !
 
                Mer behövs inte att rapportera om idag ! Men Mamö FF:s seger över Celtic ! Skall ej förglömmas ! Det upplevde min son Martin o barnbarnet Viktor igår på plats ! Liksom om jag fattat rätt barnbarnet Pelle som bor i Malmö ! O inte i Simrishamn numera , för tillfället ! ?

Äras den som äras bör !

 
Joo, då idag fyller barnbarnet 8 av 10 Abbe 6 år ! Och numera är han skolgosse ! Det här är ett foto från 2011 ! 
 
 
Och det här fotot på Abbe är inte länge sen det visades ! Grattis o kram på födelsedagen Abbe ! Vi ses snart om allt går som beräknats ! O det gör det ju !

Sannolikheten blev 0 !

Jaa, godmorgon ! Jaa, det här med sannolikhetskalkyler ! Av vädersajter t.ex. ! I går var ju i förväg en sannolikhet utropad på 75 %  att det skulle bli åska i mitt område ! Det blev ingen ! Jaa, sannolikheten var utropad för Askersund ! Nu är det utropat en sannolikhet för 55 % på torsdag ! 0 idag och i morgon ! Jaa, det här med datoriserade matematiska mallar som räknar ut vår framtid ! Kan man fundera över !
 
 Enligt radarbild som ses i nuet närmar sig regn Sverige ! Ett område tangerar nu Götalandskusten ! På väg mot nordost .  Men till mitt område kommer det nog inte in i fm ! Så boule blir det ! 
 
Jaa, vilken match ! Den mellan Arsenal o  Liverpool igår ! 0-0. Vars en halvlek med fantastiska målvaktsräddningar ! Tyvärr saknades de ordinarie mittbackarna i Arsenal ! Vilket stundtals spred en stor osäkerhet  i Arsenals försvarsspel . Men matchen var mycket underhållande ! Tyckte även experterna med Bojan Djordjic o Bosse Petersson i spetsen ! Jaa, Bosse Petersson är en av mina favoriter bland experterna !
 
       Jaa, och nu får vi se vad denna dag har i sitt sköte ! Med eller utan uträknande av sannolikskalkyler ! Och dom här uträkningarna om vad som kommer att ske inom hundra år ! O sannolikheten för det ? Domedags profterna genom tiderna har ju inte fått rätt ang. jordens undergång ! Trots att den råkat utför stora vulkanutbrott jordbävningar o stora temperaturskillnader ! Det här med dinosaurernas o mammutarnas farväl kan man fundera på ! O Austaraliens frigörande från Antarktis t.ex. mm,mm  ! 
 
Jaa över 7 miljarder människor o så pass bra klimat om man ser till jordens klimathistoria !  Med eller utan människor !
 
           
 
 
 
 
 

My daily life !

 Jaa, inte oviktigt i ens liv ! Men utan framtidtro hade det väl varit tråkigt ! Även i min ålder ! Så det är sällan man för en tråkig tillvaro ! Spännings moment finnes o nu ingår i detta syssel o pyssel ! Har ju pratat om operation återkomst ! Detta ord gällde även för 10 år sen ! Och är tacksam över de 10 åren i Askersund ! Och återseendet av Örebro ! Med bevarade minnen från uppväxten på 1940-talet ! O fått prata om dom med gamla lekkamrater , från tiden i  i Gällersta t.ex.! Där vistandet emellanåt hos farmor o tant Greta t.ex. betytt väldigt mycket för ens person ! 
          Jaa, idag blir det en tur på stan ! Och sedan pyssel o syssel ! Vm i friidrott ? Än så länge håller sig åskan över östra Danmark men en vädersajt spår åska i Em i mitt område med 75 % risk ! Jaa, dom här riskbedömningarna kan man fundera över ! Det är lite olika på olika vädersajter !
 
Jaa, sport ja ! Är imponerad av Manchester C ! Spelar väldigt bra fotboll just nu ! Och i kväll  spelas matchen mellan Arsenal o Liverpool ! Som jag kan se på TV ! Om inte Tor fördärvar det hela ! O Malmö FF förlora mot Häcken o Örebro sk fick oavgjort mot Halmstad !  ! Jaa,de viktigaste friidrottssändningarna börjar ju vid 12- snåret ! Men sammandrag brukar ju ochså visas vid 18-tiden !
 
                      Och frågan är om jag inte har varit med om så mycket " skvalp i den svenska ankdammen " som det senaste året ! Sälja , sälja sälja, elände, elände, elände ! Jaa, det här med flyktingströmmen är ju väldigt bekymmersamt ! O utropandet i massmedia av den Arabiska våren efter kriget i Lybien ! Har folket i t.ex. Syrien nånsin haft det så förskräckligt som nu ! Med Isis, regeringstrupper o revolutionärer stridande mot varann ! Huller om buller ! Och vad har revolutionärerna för religiös o politisk åsikt ? Och mitt i allt finns ett av mina favoritländer, Israel ! Som jag ochså besökt ! 14 dagar ! På den tiden då inga diplomatiska förbindelser inte heller fanns med Jordanien o Egypten ! Det här med att vara påläst om t.ex. Mellersta östern. Och året då Plo bildades  ! Sen kom även Hamas in i bilden ! Ett utskott från Muslimska Brödraskapet ! Vars makt i Egypten är reducerad ! Som vi vet !

Vilket väder ! Var det lagom ?

 
 
Jaa, det här med att tycka något är lagom ! Det finns väl egna uppfattningar ang. detta ord ! Efter sin egen upplevelse , var man än bor i Världen ! Och hur van man är med att tvingas stå ut i värme eller kyla ! Och under vilka omständigheter man bor o har det fysiskt !
 
 
Jaa, visst blev det en härlig runda idag i skönt väder , som jag tyckte ! Om det sen t.ex. är 25 eller 30 grader i skuggan , bekommer mig inte ! Och vem tycker om att åka vattenskidor vintertid ! Då vill jag ha kallt ,snöigt o även då Vackra bilder !
 
Det positiva förträngs ju ofta i dagens lobbyistiska samhälle ! Men jag har skrivit innan om att ozonlagret, enligt Wmo och Unep,  är på väg att återställas till samma nivå som för 30 år sen ! Uppgiften fanns för ca 1 år ! Alltså med facit ! Dessutom läste jag nån stanns för ett tag sen att koldioxid-utsläppen planat ut !
 
           Dom siffrorna har ju åkt upp o ner ! Ang, temperaturhöjningen på Jorden om 50- 100 år ! Sen vill jag påminna återigen att 1933 var det i Sverige lika varmt som 2014 med 0,2 grader när ! 
 
                       Och för dom som kan tänka sig att titta på olika åsikter ifrågan rekommenderas  www.klimatupplysningen .se .
 
               Jaa, det här med lobbyism o populism är ju ofta kopplat till pengar ! Vindkraft slåss mot andra energislag ! O pratar inte om sina egna nackdelar ! Utan bara om andras nackdelar ! Genomskådbart !
 
                  Jaa, nu kommer ju en helg igen ! Jaa, bara att få uppleva det igen är värt mer än pengar ! Och om det går efter beräkningarna ! Så dyker jag upp på en annan plats i Sverige, om en månad ca !  
         Jaa, det är klart ! En vinst på mogondagens v-75 på Gävle hade inte gjort saken sämre ! Och få se om det blir mer skrivet i helgen ! Annars hörs vi  på måndag ! Trevlig helg önskar Jan ,Jahan, Johannes ! 
            

Har väntat på det !

Läste att raketer avskjutits mot Israel från Syrien ! Med den omgivningen Israel har så var det inte oväntat ! Och vilka har gjort det ? I den soppan som finns i Israels närhet ! Med det stöd som finns hos olika grupperingar i Syrien t.ex.

Det var bara o tacka o ta emot !

 
Den här Vackra bilden säger väl det mesta ! Oavsett brasknde löpsedel om varning för värme av myndighet på löpsedel ! Jaa, det är ju lika bra o åka på solsemester utomlands så vi slipper värmen !
      Skall vi ta lite temperaturrekord ! Ja ! Det är väl bäst tillägga, sen mätningarna började ! Vi kan ju ta det här från Norrland i augusti ! 34,6 C i Fränsta-Emnäs den 16/8 1947 ! Vaa, hur kunde det vara så varmt då ? 
      September närmar sig ju ! Högsta temperatur i Norrland hade Hede den 3 september 1958 med 28,0 C ! Hur kunde det vara så varmt då ! Jaa, har fått mig berättat att på 50-talet i t.ex Askersund fick bandymatcher inställas pg.a. av blidväder !
 
 
Jaa, har ju påtalat hur tyst det varit i skogrna i vår o sommar ! Och idag hördes bara, som tros ett par skogsduvor som kalla på varann ! Och nere på strandpromenaden har det varit väldigt lite änder ! Efter de kalla vintrarna som inte var mer än för ett par år sen var det mycket mera änder på strandpromenaden och fågelsång i skogarna ! När t.ex. våren kom ! Joo, har läst om att det är den kyliga  perioden som har varit efter den milda vintern som ställt till det ! Vi hade dock snö en några veckor period i vintras ochså ! Kom lagom till sm på skidor i Örebro !
               Jaa, Backe upp o backe ner ! Båda skogspartierna avverkades innan Hembygdsgården o sen strandpromenaden ! 
 
 
 Och myskankungarna i ankdammen på Hembygdsgården  är snart lika stora som föräldrarna ! Föddes, kläcktes för lite mer än för en månad sen ! O då var dom små dunbollar ! Fråga mig !
 
 
Jaa, här är jag på väg , har inte så långt till Norra Kyrkogården ! O den här skylten har man haft roligt åt i många år  ! Laxsjöslingan står det ju på den mindre översta skylten ! Det blir nog o bära cykeln genom snåren !  Jaa, laxsjöarna ligger i Laxå kommun i Tiveden, har jag för mig ! Så man får väl ta sig till slingan på annat sätt !
        Jaa, tiden går fort o jag med den ! Nu blir det till att se nått på tv-play ! Sen blir det Tv med Totte ! :) 

Ett foto från gårdagen !

Jaa, detta foto togs igår från hembygdsgården Askersund ! Mot Vättern ! Nivåskillnaderna i Askersunds stad kan man tänka på ! O istidens härjningar om är intresserad av klimatet , med facit i hand !

Det här med förmånen att få vara nöjd o tillfreds !

Jaa, o tänka i stort o smått ! Det är ju inte så svårt med dom rötter o gener jag har ! Och med dom anhöriga o kompisar man har i nuet ! Man längtar ju efter den förra regeringen men oavsett så tycker jag gnällandet i ett land som har det så bra som Sverige ....kan det vara så att ju bättre ett land har det o.s.v. ? Och faktum är att medelklassen numera är störst i Sverige ! Försök hitta ett fullständigt rättvist land i Världen där inga mänskliga o omänskliga tillkortakommanden uppträder !!! Och det är ju tur att de rika betalar mycket i skatt, dessutom är den progressiv ! 
 
Denna sol på bilden tycker jag om ! Det här med livsnjuta ! Kan  göras i stort o smått oavsett grannen har det bättre eller sämre än jag har ! O då tänks inte bara på pengar !
       Det här med att vara nöjd ! Det är ju inte svårt i min ålder ! Bara det att jag hade förmånen att slå upp ögonen även idag o kunna ut o motionera , efter vinnande koncept sen minst 12 år tillbaks ! Sen pensionen med andra ord ! Vid 65 års ålder ! För dom som ...är 77 år nu !
               Joo, ju mer man har lärt känna sig själv så vet jag vilka andra länder jag ochså hade trivts i !
    T.ex.bl.a. länderna Slovenien, Israel, Tyskland, Italien ! Jaa, t.ex. ! Joo, Schweiz ochså ! Ett land med 4 språk o gener via min mormors syster ! Brunner var namnet i det fallet ! Efter giftermålet !
             Det  här med nöjd ! Är nöjd när jag känner samhörighet med den övriga Världen ! Som ochså är på gott och ont, sen urminnes tider ! O alla länder " har sina lik i garderoben " Sverige inte undantaget ! 
          Och även en annan kan råka ut för Jante/ avund ! Men det har jag skakat av mig för länge sen ! :)
Jaa, och efter som det leves o lärs efter mina omständigheter så blir det nu motion i STRÅLANDE väder ! Med bl.a annat inhandlande av fågelfrön på hemvägen !
               

Joo då här plockas o donas !

 
Här har vi ett foto från gårdagens härliga motionsrunda ! Som sagt , det är bra att plocka o dona o ha gott om tid till det ! Vad är viktigt o vad är oviktigt ? Vad man kan samla på sig på 10 år ! Som är glömt ! Och man ingen nytta har av !
 Totte parakit sitter ofta på min axel eller bröst o njuter av tillvaron ! O får lära sig att sitta i buren lite mer ! Och när han vill ha uppmärksamhet så kommer ramsan Totte duktig med en vissling efteråt ! :) Det skall ni ha klart för er ! Att även fåglar/djur har känslor !
 
 Jaa, idag skall man på månadsmöte med pensionärsföreningen ! I  den vackra hembygdsgården ! Få se  hur många som kommer ! 
 
           Jaa, ibland kan det visa sig att det inte skrivs på bloggen, dagligen ! Och skriver jag inget så prioriterar man annat ! Utan att det behövt hända något att oroa sig för ! Det gäller även andra sociala medier ! Men ett skriver jag mycket på ! O där behövs inga långa meningar ! Och där luftas många av mina tankar o åsikter ! Utan att vara beroende av att " sticka fingret i luften " ! O göra sig populär !
 
 
Det är bra att ha en bur att sitta i ! Men det är härligt att bl.a. annat sitta på axeln hos den jag tyr mig hos, numera !
 

Äras den som äras bör !

 
          Ja idag ärar farfar barnbarn nr 8 i raden ! Abbe ! På väg till skolan för första gången ! Och jag själv var nog 8 när man börja skolan ! Och tänk att gå till skolan för första gången ! Vad rör sig då i t.ex. Abbes huvud ! Men alla är barn i början !:) 
 
Jaa, här har vi Abbes farfar ! Och jag har för mig att detta fotografi är taget innan man gick till skolan ! Var nog äldre än Abbe !  O var det för första gången ? Jaa,  i så fall, som sagt, när jag fyllt 8, 14 juli år 1946 !
 
         Jaa, allt väcker minnen här i livet ! För det mesta positiva ! Och idag är det nuet i Abbes liv o mitt liv som gäller ! Kram från farfar till Abbe ! På första skoldan ! :) 
 
 

God morning my friends !

 
Jaa på det förra inlägget blev det ju 2 lika dana foton ! Här är det 3 taget från samma plats ! Och detta foto är enligt min mening så bra att det skall icke förglömmas !
 
Vädret fortsätter att vara behagligt och inte beklagligt ! Men att klaga i det svenska samhäller verkar vara mer comme il faut än att skriva om nått behagligt ! Vi som är pålästa vet mycket väl att gårdagens samhälle, klimat och Värld inte var bättre än dagens oavsett vad det gäller ! Det är bl.a Massmedia som är av en annan dignitet nu för tiden ! Och vad säljer bäst. det positiva eller negativa ! Jag vet ! Det räcker med att man går igenom massmediautbudet !
         Sport ! Jaa, som sagt även sport, vacke musik o vackra bilder  är för mig bl.a aptitretare ! O inte blir livet sämre av att jag tänker på anhöriga o kompisar ! Varav en del kommer att omkramas nere i södern ! Ja , t.ex. att få mera krama om de minsta barnbarnen som inte fanns när jag flytta upp mot en del av mina rötters hemvisst ! 
 Sport ja ! I Engelska P. League vann både Arsenal o Manchester City, jaa, Man C slog Chelsea med 3-0 hemma ! ! Men Örebro sk går kräftgång i allsvenskan !
              Så här kommer många av  mina dagar att se ut ! Nån månad framåt ! Motion på förmiddagar ,   "plocke pinn " på eftermiddan !  Prata om att hålla igång ! Bra för sinne o fysik !
               Att rent känslomässigt veta att man nu inrättar livet nere hos NÄRA O KÄRA på sin ålders höst ! Känns väldigt bra ! Men har trivts väldigt bra i Närke o Örebro län de här 10 åren ! Längtan hit har nu ochså fått sitt utlopp ! 

Vackra bilder var det ja !

 
Jaa, tagna på cykelrunda ! Bl.a  längs Vättern i Askersund ! Bra fart på cyklandetoch stannat upp på strandpromenaden o pratat med min vän fysikern, som satt med  sin hund där han brukar ! ! Så stanna jag upp vid stranden ! På en hög plats där bord med bänk fanns ! Och tog 3 foton !
 
 
Här har vi nästa foto ! Och solen lyste idag från klarblå himmel ! Och värmen var inget o klaga på, inte från min sida iallafall ! Barometern har sjunkit lite idag ! Hoppas det inte är ett dåligt omen !
 
 
Och här har vi det 3 fotot från denna fantastiska utsikt ! Och Askersunds bebyggelse ligger bakom grönskan ! Inte så hemskt långt till t.ex. stadsparken ! 
 
 
 Jaa, och här satt jag på en bänk på kyrkogården, i närheten av hemmet, som man ofta går igenom Idag hade jag ju cykeln med mig ,som sagt ! Och tittar man från grusgången rätt framåt så ligger där en vacker asklund !
          Jaa, har aldrig mått dåligt av att besöka kyrkogårdar ! Dom tillhör ju ochså ens livslinje , på olika sätt !
 
 
Jaa, rakt framför här ligger asklunden! Bakom den stora  trädstammen kan man säga !  Klockstapel synes !
 
       Idag är det ju fredag ! Då håller jag ju helg från " datoriet " ! Men tittar på , väder , hästtips o nyheter o e-majl !  Trevlig helg önskas ! V-75 går på Åby ! En tipsvinst hade ju  passat  bra . Men sen har vi fotboll på Tv ! O om inte så länge börjar VM i friidrott !

Det har ändrat sig på 10 år !

          Detta foto taget igår ! Och i dag var det + 7 C i morse i Askersund ! Beroende på klart väder i natt ! Inte ett moln på himlen idag ! 
    Jaa på dagens vädersida i min tidning står det bl.a. att kallast i Världen i går hade Summit på Grönland i Arktis med -18 C ! Det där håller jag inte med om ! Även Antarktis tillhör Världen, Jorden ! På Antarktis har idag det högt belägna Vostok - 70 C, belägna på marken har Mcmurdo stn -31 C och Vostok Cabo -22 C ! 
               Vostok har mycket minus året om ! Men när vinter råder hos oss o i Arktis då stiger temperaturen på marknivån främst i Antarktis och då går temperaturen upp särskilt då t.ex i Vostok Cabo o i Mcmurdo stn, Nämnas kan ochså att den gör det i staden Punta Arenas i södra Chile , den stad som ligger närmast Antarktis i Världen ! Men där råder fortfarande några minusgrader o snöfall ! Och såg på datan häromdagen när man åkte skidor på Nya Zeeland ! 
                Och att var påläst skadar inte med det massmediatryck som finns i Världen idag ! Med dess lobbyism o populism ! Och det där med att utmåla elände utan att se i backspegeln är massmedia bra på ! Sälja,sälja ,sälja !
              Det här med flytt ! När jag flytta hit för snart 10 år sen var inte datasamhället lika mycket datoriserat som nu ! E-legitimation fanns t.ex. inte, mm ! Och förr i tiden räckte det ju med telefonsamtal eller brev när man flytta ! Jag kommer att behöva hjälp även med att behålla min struktur i datan när förändring av olika slag inträffar !
      Men  går en spännande framtid till mötes ! Där stora delar av min stora "klan" bor ! Detta ger mig en övervägande positiv känsla ! Som jag berikar min entusiasm o mitt sinne med !

Det här med att njuta !

Jaa, det här med att njuta ! Just nu njuter jag av att höra på musik med Bysantinsk touche ! Framförd av den grekiska sångaren George Dalaras ! Vackert, vackert ,vackert ! Och om den går i moll ? Vadå då ? Vackert är vackert ! O i bakgrunden hörs Totte parakit säga , Totte duktig, Totte duktig ! Med stor frenesi ! Och emellanåt kommer nån vissling !

Det här med datoriserade matematiska mallar !

Tycker det är väldigt intressant att vara påläst om vädret i nuet o som har varit ! Och dagens alla hjälpmedel som vädersajter av väldigt många slag har, bl.a.  sådana med en massa reklam på , som det vimlar av är  ju inte heller samstämmiga ! Hur skulle det se ut ! Då hade det väl inte varit plats för alla !?
 
 Nu pratar jag om dom som finns i Sverige, av olika de slag o en Dansk o en Norsk !  Och Dagens vädersajter har radarbilder, satellitbilder , kartor, rapportstationer, datorriserade matematiska mallar mm till sin hjälp t ! Och vad man då kan fråga sig är vad är det som gör att dom som skiljer sig åt och att dom ibland inte ens får rätt för morgondagen ! Joo, Jordens egna krafter i samarbete med sol o måne t.ex.  bär sig inte åt som dom räknar  ut ! O vare sig metereologer eller Vetenskapsmän eller domedagsprofeter har kunnat gjort det !
              Hur mycket koll hade metereologerna t.ex. i förväg på vinterns kalluftsutbrott i östra Usa t.ex.  ända ner emot Jacksonville t.ex. ! Eller på att isarna i Arktis tagit sig med 43 % sen 2010 ? Detta kalluftsutbrott beskrevs som rekordkyla i östra USA den 9/1 2015 i DN.se ! Och den vintern kostade  USA många miljarder ! Skolor var stängda emellanåt , stora problem med flyg,vägar o järnvägsnät, spårvagnar o då stora snömassor ! 
           Det här med siande i förväg ! Förra hösten gjordes stora rubriker över att Europa kunde drabbas av den värsta vintern på 33 år var det väl ! Och var det här med ozonlagret på väg att repareras uträknat i förväg ! Eller att isarna i juni 2014 i Antarktis var mer utbredda än på mycket  länge ! Och som sagt jag läser ständigt för tillfället om låg uv-strålning ! Står även på den Danska vädersajten !
                    Var det uträknat i förväg att Vikangatiden skulle vara varmare i Sverige än nu ? Jaa, det här med snön i vår i fjällen ? 300 % mer än " vanligt " eller " sedan någonsin "  ! Jaa, någonsin ! Jaa, människan är många tusentals år gammal enl.  beräkning ! Från 0 till 7 miljarder ! Och människan torde under dessa år råkat ut för klimatförändringa som verkligen är värda namnet !
 
            Ställer ochså denna fråga ? Hade mänskligheten haft det bättre om träkål, ångkraft, kolkraft, olja , kärnkraft inte kunnat unyttjas, fått igång Mänskligheten förr i tiden ! Skapat arbete o ökat välstånd ! Som vi har nytta av i våra dagar ! Hur skulle annars 7 miljarder kunna finnas på jorden ! 
            Ja, enligt uppgift så blev det strax efter 1800 1 miljard människor ! 1900 var det 1,3 miljarder ! Nu är det över 7 miljarder ! Det är fakta som talar för sig själv ! Och så vitt jag vet så har ochså människans medelålder ökat mer och mer , på Jorden !
      Och nu är de 2 vädersajter jag följer eniga om en ritad sol på lördag, söndag o måndag ! Hoppas dom får rätt ! 
 
  Den här fantastiska planeten bidrar bl.a till värme ! Vare sig vi vill eller inte ! O hade den inte fumnnits så hade det väl inte existerat nån människa eller Jord !?

Och så kom det ännu en dag !

Boule jaa ! Kul utan regn ! Regn kom i natt och åskvädret över sydligaste Sverige dog ut , så småningom ! 11 augusti ! Och nån direkt sommarvärme är det väl inte ! Tycker kanske en del  är skönt !
 
Ja,enligt Smhi skall det bli en hel del med regn lördag o söndag ! Enligt Norska Yr.no både lördag, söndag o måndag ! Och ostvindar utlovades bl.a. Vi får väl se hur det blir med det ! Hoppas dom har fel ! 
        September närmar sig ju ! Och i Arktis kommer temperaturen att börja sjunka ! När jag studerar prognoser därifrån från några ställen bl.a. så generer nordost vindar nollgradigt väder ! Sydväst mildare väder som i Sverige ungefär om några månader ! Gäller Alaska, Kanada,norra Grönland ! Verkhoyansk i Sibirien har det varmare , ca 13-15 C !
 
        Jag kommer att börja på att följa den här utvecklingen i Arktis igen ! Har ju mina hållpunkter ! Och som sagt var sen 2010 har isarna där ökat med 43 % ! 
    När det gäller Antarktis så är det fortsatt kallt på Mcmurdo stn mellan - 30-36 C kommande 3 dar ! Och Vostok Cabo kommer att ha mellan - 15-20 C ! Och Punta Arenas i södra Chile , staden som ligger närmast Antarktis i Världen har fortsatt några minusgrader ! 
                 Det pratas så mycket om värme o värmeökning ! Som den motvals kärring man är tycker jag det är väldigt intressant o följa kylan , särskillt då i Arktis ! Och glöm inte att svenska fjällen hade 300 % mer snö än normalt , i år ! 
             Jaa, ikväll kommer jag att följa matchen mellan Barcelona o Sevilla ! Gäller Uefa supercup !

Det lovade jag ju ! Vackra bilder från gårdagens cykelfärd !

 
 
 På väg söder ut var jag ! På grusvägen till Stjärnsunds slott ! Men cykla inte ända fram ! 
 
 
Det här är taget från campingen ! Där även samtal utspelade sig med en del av camparna ! Bl.a. ang vädret förr och nu ! Det är kul att prata med äldre som också har minnen ang. vädret förr i tiden !
 
 
  Och här kunde jag inte låta bli o stanna o titta på den fina utsikten över Vättern !
 
 
 
Jaa, det här med inlandsisens härjningar o vädret som då mänskligheten fick tampas med ! Då klimatet verkligen gick upp o ner ! Foto taget på hemvägen !
 
 
 
Jaa, det här motivet fastna man för ! Inte så långt från återkomsten till Askersunds stad !
 
           Jaa, det här med brasklappar ! I går såg jag följande mening ! Varmare någonsin i modern tid ! När det gällde värmen i Spanien, rekordhett ! Läste även att statistiken i Spanien bara  sträcker sig tillbaka till 1981 ! Jaa, hur länge har mänskligheten existerat ! Vare sig den funnits i hundratal, tusentals år ?  Joo 125 000 tusen år enl. gängse uppgifter ! Med perioder av varmare o kallare väder ! Jaa, det här med modern tid och när mätningarna började ? Men med dagens resuser så kan man påvisa förändringar i klimatet oavsett ! Jaa, o för 3000 år sen var isarna försvunna från södra Sverige ! Och under vilken period försvann mammutarna ? Under vilken tidpunkt försvann dinosaurerna ? Kan det vara så att vi t.ex. går en ny istid till mötes ! En del tror detta !
           Som sagt var ! Vad är 1000 år i klimathistorien ! Av människans 125.000 år ! Och här håller man på o älter om 2-4 C varmare ! Men som sagt FN:s klimatpanel kan inte förklara utplaningen av värmen de sista 15 åren !  Och uv-strålningen är fotsatt låg rapporterar väder-sajt ! Vad kan det bero på ? Vad tror ni ?
    
 

Jaa, han förberedes ochså för flyttning !

 
Absolut ! Och nån flygtur i flyttbilen , när så är dags blir inget av ! :) Och man fäster sig vid djur ! Vare sig det är papegojer, hundar , katter, kaniner ,eller hamstrar t.ex. !
 
            Har ju lärt Totte att säga TOTTE DUKTIG med en vissling bakefter ! Nu upprepar jag ständigt GODDAG,GODDAG , TOTTE DUKTIG med visslingen bakefter ! Få se hur det går ?
 
             Jaa, igår var jag ute på en härlig cykelrunda söder Askersund ! Jaa på grusvägen mot Stjärnsunds slott ! Men ända dit var inte med i beräkningen ! Vackra bilder från den cykelturen redovisas efter dagens motionsrunda !

Jaa, nu blir det snart motion !

Jaa, det är ju ingen nyhet att det motioneras ganska regelbundet ! Även för livslusten tror jag motion i vacker natur är bra ! Inte bara ang. det fysiska !
 
     Tiden går ju väldigt fort ! Det är bara att hänga med efter egna omständigheter ! O försöka ta vara på nuet o ha positiva tankar om framtiden ! Och några extrema religiösa o politiska rörelser , som man naturligtvis ogillar till fullo , skall inte lägga sordin på min tillvaro ! Då har dom vunnit  "ytterligare terräng " ! Och jag värnar fortfarande om Israel o de människor som BL:A: fördrivs av Isis ! Finns många andra fundmistiska extrema rörelser att räkna upp ! O var får de här grymma extremisterna vapen o pengar ifrån ? Mänsklighetens historia har vi ju facit , bl.a annat när det gäller hur destruktiv Mänskligheten har varit även förr ! Kommer några Stater undan detta ? Och nått som förvånar mig är hur vi slukar i oss våld o elände i filmer bl.a på TV.t.ex. Krig, mord o naturkatastrofer o annat elände ! Som ingen vill ha ?
I helgen börjar Premier League igen ! Ser jag fram emot ! Och veckans v-75 går på Dannero, utanför Kramfors ! Jaa, Kramfors har jag varit i ! Har ju praktiserat på fiskodlingsanstalt utanför Sollefteå i 2 omgångar på slutet 1950-talet ! Men några starka minnen har man inte därifrån ! Det är inte så dumt att se sig om  "här i världen" ! 
     Ser som vanligt fram emot en spännande helg ! Och hoppas på fortsatt skapligt väder utan inblandning av Tor ! Oavsett om det t.ex. är 1 eller 53 % sannolikhet ! Jaa, du milde ! På tisdag är det 16 % sannolikhet ! Nej, inte hämtat från Grönköpings Veckoblad ! :)
 
                           

Ytterligare en bra motionsrunda ! Som är bra för sinnet o fysiken !

 
När jag gick ut vid 10-tiden möttes man av lite regn o rätt kylig vind  ! Och som synes var det rätt mörka moln öster om Vättern ! I morse så jag på min utmärkta " blixt o dundersajt " att det kommit några blixtar sydost om Vättern ! Kanske det här  var resterna ? Några knallar blev det iallafall inte !
 Idag gick motionerandet i bra fart ! Utan o överdriva o med ännu fräschare fötter ! Och som ofta kom jag i slang med Tyskar på strandpromenaden ! Från Hannover ! Och dom trivdes bra med att besöka Sverige ! Men hade bara 2 dagar till på sin urlaub ! Visst skulle jag lätt kunnat bo i Tyskland t.ex. , men jag är nöjd med som jag har det ! 
 
            Tjaa, snart börjar VM-simningarna ! Och det är som sagt fina tävlingar att titta på ! Och vet inte hur det gick för Sarah i förmiddags ! Om hon gick till semi på 100 m, fritt var det väl ? Eller om Coleman gjorde det ! Glömt förnamnet ! 
 
 Har mer o glädja mig åt Malmö FF gick vidare i kvalet till Champ. League ! Däremot undrar jag mycket över Örebro Sk som jag ochså håller på sen barnsben ! 6-0 i baken mot Ifk Göteborg ! Mina andra favoritlag Barcelona o Arsenal  verkar väl rustade inför seriernas begynnelse ! Jaa, Bayern München håller jag ochså på ! Men hur är formen där ?
 
                       Jaa, das war alles für heute ! Meine Freunden über die Welt !

Bra födelsedagspresent !

Idag skall jag på fotvård för första gången i mitt liv ! Fick det som sagt i födelsedagspresent ! Av nära o kära ! Skadar säkert inte när man motionerar så mycket som en annan gör ! Jaa, fötterna skall tvättas innan , oroa er inte ! ;)
 
Denna man fysiker , med Skotska rötter och som arbetat bland annat i USA ! Träffar jag på denna plats ganska ofta under motionsrundorna ! Jaa, och att höra honom berätta om klimat o annat som har med vår jord att göra är berikande ! Bland annat har han pratat om koldioxids bundenhet till krita ! Om jordens vobblande o beroende av högtyryck, lågtryck, golfström o solfläckar som ger variationer i klimatet ! Och mycket annat intressant kan man få höra ! Av nån som verkligen är kunnig ! Och han tycker ochså att han har utbyte av att få lyssna på vad jag har att säga ! Som sagt att vända på myntet gör det ju inte svårare om man är påläst om nuet o dået ! Om morgondagen vet ingen något bestämt ! 
 
Ja, fortfarande har jag entusiasm o livsgnista ! Och klarar  mig bra på det, oavsett vad som händer i morgon ! Och med ett småleende tittar man ofta ner i den svenska ankdammen ! Där elände o negativism säljer mest ! O  ältandet av visst parti , som jag inte röstar på, ger dom fler o fler röster ! Och i sammanhanget tänker jag på tappet av röster på 14 % sen 1994 i partiet S ! 
 
           Och baraometern sjönk inte mycket när fronten kom in över oss i natt ! Det borgar för bra o soligt väder i södra Sverige ! ? Och Askersund ligger bara några mil från Götaland !
 
        Och i em blir det  till att titta på Vm i simning kl 16 ! Och tävlingarna i Kazan ! Vilka fina sändningar o vilken entusiastisk publik ! Nää, jag lider varken av varg-eller Rysshat ! Blanda inte in politiska åsikter när det gäller sport, musik eller Vackra bilder ! Vare sig politiken är vänster-eller högervriden !

Jaa, saknar honom som regeringschef !

  
 
Jaa, det gör jag verkligen ! Tyckte samhället inte var så komplicerat som det blivit sen senaste val ! Jaa, nu är ju Annie Lööf ledig  i höst p.g.a. att barn väntas och Moderaterna o KD har bytt partiledare ! Och DÖ-överenkommelsen gör väl att det inte kan bli ev. byte av regim innan 2018 ! Foto Christine Persson/TT .
               Och jag önskar Fredrik allt gott på 50-årsdagen !
 
 Det blir ju inga foton från bl.a. boulespelet idag ! 1-1 mellan lagen ! Var tvungen o ladda upp mobilen när jag gick ut ! Men ingen hade ringt när man kom hem ! 
 
      Vädret ! I morse siade vädersajterna om regn i morgon bitti med inslag av åska enl. någon av sajterna ! Radarbilder i morgon visar hur det blev med prognoserna !
 
Parakiten Totte ja ! Har ju berättat att han visslar som jag lärt honom ! Och tydligt säger Totte duktig ! Djur/ fåglar har känslor !? Totte har nu ochså börjat att sitta hos mig mer o mer ! O när han sitter på bröstet på mig sticker han huvudet under hakan på mig ! O sitter alldeles stilla , nån minut ! Tyvärr har jag svårt att fota det !
 
 Läste idag att Judisk extremistledare gripits i Israel ! Bra ! Men jag undrar varför inte de extremistledare nära Israels gränser grips som lovar död o pina åt Judar o Israel !?
 
 
Bjuder på detta foto  ! Taget för några dar sen ! Tycker om att sitta här o filosofera ! Och inte ens i Sverige har vi något garantibevis för när Vägs Ände nås ! Ju bättre man har det i ett land desto mer fruktar man döden ? 
    Jaa, att ha fötterna på Jorden o händerna mot Himlen ! Kanske sparar en del ångest o gör framtiden lättare ! Både i nuet o för morgondagen !?

Vilken helg ! O vilket besök !

 
Det är bra att ha bra kompisar, lite här o där ! När  jag kom hem från Medvibesöket avlöstes detta av ett besök från söderns nejder ! Av kompisen Lars med husbil och en leonberger som medpassagerare ! Joo, då har träffat Lea innan i Simrishamn ! O Lars har man träffat sen 1992 , mer eller mindre ! 
 
 
 Jaa, en rullande sommarstuga ! Och att detta sätt att färdas o stanna till fördrar jag framför husvagn ! Och det är för min del första gången som man bekantar sig med en husbil , även på insidan ! Mycket imponerande ! Och Lars styrde på söndagen norrut ! Och jag rekommenderade bl.a. ett besök i Nora ! Och Nora tillhör landskapet Västmanland men Örebro län !
 
 
Och äras den som äras bör ! Den 1 augusti 1905 föddes min käre far ! Och fina minnen har jag även när det gäller honom ! Och han föddes i Fellingsbro i Västmanland ! Men tillbringade sedan en del år i Nås i Dalarna !
 
 
Jaa, det här fotot tycker jag om ! Måste vara taget när vi bodde i Långängen , Stocksund i början på 1940-talet ! Men 100 säker är man inte ! Bromma flygplats ! Kanske vi tittar på ett flygplan som skall landa där eller lyft från denna flygplats ?
 
                Jaa, då för mig är det helt naturligt att förena nuet med dået ! Båda delarna är kopplade till varann ! På livets räls ! Vad hade jag varit utan mina föräldrar , förenade eller med andra partners ! O deras gener har förts vidare ! Känns bra att veta !

RSS 2.0