Ja, då var man hemma igen!


Nu när jag kom hem så var det 29,7 grader i skuggan. All tiders! Börja först med att lämna dubbeln på spelhåla nord. sen ner på stan o köpte ett pannband på sportaffären "allt i allo". Sen ner till hamnen o köpte den omtalade glassen. Smaskade den i mig o fortsatte mot via strandpromenade till min favoritbänk. Lite därifrån stod mannen på fotot o provade utrustningen inför SM i antingen nationellt eller internationellt mete i Linköping. Vi pratade emellan han mätte, stegade o kastade. Sen for jag upp mot hemmet o satte mig på en bänk i parken framför huset o pratade med en äldre dam. Sen gick jag upp till mig. Rundan tog faktiskt 2 timmar. Nu sitter jag och väntar på att min svåger skall ringa in sitt v-75 tips. Det var det hele, nu stänger jag apparaten!

Nä nu skall jag ut o få mig en strut!


ja, så får det bli. Lämna dagens dubbel skall jag ochså göra. Så här ser det ut idag när jag tittar ut från balkongen i Askersund. Kommentarer överflödiga. Artikeln till riff.se om Elitloppet är klar. hoppas Redaktören godkänner den!
Ja, jag skall ner o köpa ett nytt svettband till huvudet. det gamla har blivit 1m långt. Annars är det huvudet som krympt!?
                              Ja eftersom jag är i 70-års åldern så intresserar jag mig givetvis för rapporten ang äldrevården i Sverige. Liksom psykvården här i landet får äldrevården hård kritik. Men givetvis förstår väl hela svenska folket vems fel det är. Den nya regeringens så klart. Jag menar har man haft makten i 2 hela år så! Nån annans fel kan det ju naturligtvis inte vara! Jaa, vi glömmer rätt fort i det här landet o kappan vrids efter vinden. Men jag står för vad jag tycker, det är huvudsaken för mig. Apropå äldrevården, läs gärna vad Lotta Gröning skrivit i frågan i Aftonbladet idag. Själv har jag läst det på nätet för en liten stund sen. Nä nu får jag infria rubrikens löfte. Håll tummarna för nån vinst idag!

Nu är jag förbaskad!


Jag har sakt det förut, jag tycker Socialdemokraterna o LO  under årens lopp blivit den nya adeln i Sverige.
Det går ju ovanligt bra för Sverige. Sjuktalen har gått ner, arbetslösheten sjunker o de flesta har fått något mer i börsen. Det verkar inte gå nån nöd på folk mer än vanligt trots att adeln inte regerar. Vi pensionärer har ju inte fått det bättre mer än uppräkningen som gav mig 150 kr i månaden men så var det ju även på adelns tid!
                                  I frustrationens tecken har nu Lo kommit på en strålande ide. Istället för att debattera med t.ex då Johan Persson i Örebro, folkpartistisk riksdagsledamot, om en ny sjukförsäkringslag som bl.a. Anna Hedborg (s) varit med o utforma, skickar man ut brev till Johan Perssons GRANNAR med ordalydelsen" Din granne tänker försämra din sjukförsäkring"  och "skrämmer" folk med att 10 000 mer kommer att  uppbära socialbidrag! Vem i h-vete garanterar att LO:s uträkning är rätt! Att ta poäng på det här viset genom att skrämma folk innan man vet hur det går, det gör mig så jäkla arg, simpelt o maktfullkomligt!
                               Jag hörde Johan Persson, som är en uppskattad person i alla läger, i Radio Örebro idag. Jag har aldrig hört honom så upprörd. Kom o diskutera med mig istället för att skicka detta brev till mina grannar. Grannarna var inte heller särskilt förtjusta över brevet. Radion intervjua ett par som kände sig kränkta över brevet
                   Ja, en taktik som Socialdemokraterna kör med är ju att allt elände i Sverige uppstått dom här 2 åren som Alliansen haft makten. Att ta ansvar för felaktigheter som inträffade de 15-17 åren som dom hade makten det ingår inte i deras värd. Sånt står adeln över. När jag ser sånt här så förstår jag hur förutseende jag var när jag vände adeln ryggen!
PS. Är det nån som tror att klyftan mellan fattiga o rika minskade när sossarna hade makten i femton år, nä den ökade!DS

Jag säger oj, oj oj, vilket väder!


Rundan gick bra idag i det 25 gradiga soliga vädret. Full fart o knappt ont i höften!. Jag går med mina äldre träningsskor som är mer svikt i än dom nyare men slitnare, dock inte sulan. Ja, kanske har det med svikten o göra att smärtan reduceras?  Ja, jag behöver inte säga så mycket mer, det räcker att titta på fotot som är taget i hamnen i Askersund.

Vad säger man. Inget salt i såren, men....

I varje tidning står det om  sjuksköterskornas besvikelse över avtalet,  t.ex på Expressens 12:e sida"De sumpade vår chans" . Men vad hade sjuksköterskorna egentligen väntat sig. Dubbelt så stora löneförhöjningar som alla andra som sisten ut? Det antagna budet blev +0,5 % mer än förra budet. En lägsta lön på 21 100 för den som varit anställd minst ett år gäller  fr. 1 mars 2009! Vad skall man säga, mycket väsen för ingenting+ att patienter fick sitta emellan!
                   I Na och Expressen är det följande rubriker: Arbogamordet drar ut på tiden.Ja, det kan man verkligen säga, jag tror den tragiska händelsen ägde rum i april redan. Knivrån på väster i Örebro. Ja, troligtvis är det åttondeklassare som gjort det. 3 cyklar hittats slängda varav 1 var barncykel. Enligt vittnen lär som sagt åldern inte varit hög på dom som begått brottet. En kniv hade ochså hållits mot halsen på den rånade! Försvunna Toini, 68, hittad efter 2 dygn. Morsan var så glad att det var helt enormt säger sonen! Det var ju för väl att dom hittade henne! Björn sedd i Gottebol i Karlskogatrakten av kvinna.Ung hane som troligtvis lockats av lukten från kadaverkött från Konvex anläggning i närheten. Oj,oj,oj, björnen trodde nog han kommit till rena gottebordet!  Oljechock, protester i allt flera länder mot bränslepriserna. För allt i världen satsa på el o biogas. Etanol kommer att gå i oljans "spår" om några år tro mig. Den är ju inte heller särskilt miljövänlig!
2020 kommer Sverige o ha 10 miljoner innevånare. Men det är ju inte särskilt mycket för ett land med så stor yta som vårt land har. Jag sitter här o funderar på om det är nån för eller nackdel o ha så lite människor i ett så stort land.
Lite siffror
Sverige       yta 449 964 kv.km          Befolkning 9 milj
Nederl.                41 526                                         16
Israel                   20 770                                            7

Ja, vad tycker ni själva. Siffrorna "skrämmer" mig lite för vi vet ju att världens befolkning växer lavinartat! Det är intressant o fundera över men så länge lever inte jag så det är inget som jag kommer att få reda på. Frågan är blir det erövring eller invandring eller nått mitt i mellan?
                               Idag gick jag en runda med min SPF kompis Bibbi. Antalet fotgängare i gruppen växte alltså med dubbelt så mycket! No komments!
P.s Nu är det bara drygt 1 vecka till Em i fotboll börjar! Uj,uj,uj så uschligt roligt! D.s.


Vann rätt låt eller varför vann inte Sveriges?

Jag tittade i gårdagens AB(hann inte igår)och läste bl.a. vad Lotta Gröning skrev om Eurovisionsschlagerfestivalen.  Lotta har klart för sig!  Jag kunde inte  uttryckt det bättre själv! 
                               Till att börja med skriver Lotta bl.a efter att ha skrivit om topplistor, vilka enorma chanser det synes vi har m.m.:"Så kommer då den stora stunden då tävlingsbidraget framförs. Sverige håller andan Någon muttrar att Östeuropa bara röstar på varandra. Alltså precis som vi i Västeuropa o Norden gjort i alla år. Sedan inser vi i omröstningen att det inte går särskillt bra för Sverige. Jumboplatser och kval börjar bli vår hemmaplan.
                              Schlagerfestivalen har förändrats men vi låtsas inte om det. Nya kulturer har kommit in , det har blivit mera show och flera "udda" låtar. Men vi  skakar bara på huvudet  o undrar vad det är för tokstollar i de andra länderna. så väljer vi en ny typisk "svensk låt" som inte har en chans! I år vann Ryssland, det var utan tvekan rätt låt som vann!
                                   Min egen kommentar lyder: Jag trodde kanske att Perelli skulle komma bland de fem bästa. Jag hade dock hellre sett att BVO deltagit. Men dom blev väl trea i den svenska uttagningen om jag inte minns rätt! Annars går man ju på lobbyisternas o tidningarnas upphausningar som vanligt. Men jag har alltid tyckt om öststaternas bidrag då jag är intresserad av deras folkmusik som deras låtar har drag av! Även Grekernas bidrag av samma orsak!. I övrigt håller jag som sagt med Lotta
Sen kan man ju räkna så här. Ryssland 150 milj. innevånare, Polen 60, Ukraina 25, Grekland 15, Frankrike 60 osv. Sen Island 500.000, Danmark 5 milj, Norge 4,5, Finland 4,0, Sverige 9,0.  Jag har tagit siffrorna ur huvudet men jag tror de år ganska rätt. Ah, låt oss komma upp ur vår ankdam, varken Sverige, Simrishamn, Askersund eller Korpilombolo är jordens medelpunkt. Inte ens den egotrippade Jan i Askersund tar ankdammen på allvar. Det är väl därför jag "vågar" släppa loss på min blogg emellanåt!

Den egotrippade!?


ja, egentligen är det för j-ligt att ovanstående egoist har mage att prata om: hur bra han trivs i Askersund, hur stark han känner sig, hur livet leker, hur han börjar dagen med att fiosofera hur anhöriga, kompisar o andra har det, att skriva om vad han gör varje dag, vad han tycker om saker o ting, att han inte alltid håller med majoriteten, att han tycker rötter är viktiga, hur vackert det är i Närke, hur han gläds åt att fotbollsem börjar, hur han gläds att träffa anhöriga vid ett visst tillfälle, hur skönt det känns att ha flyttat upp till en del av sina rötter igen. Nä usch vilken egoist, borde han inte offra sig för alla andra och trycka ner sin förbenade entusiasm!
                                        Nä men vänta Jan! Vad skall man då kalla dom som INTE gör det här o pratar om hur dom har det, om dom trivs, om dom vann nånting på sina lotter m.m.
                                      Vet du vad Jan, jag tycker du kan gå ganska rakryggad o känna dig stolt o köra ditt race som du säger!

Stockholm, Solvalla


Vår vistelse på söder i S-holm var givande som vanligt. För min del var det fjortonde gången i sträck som jag var här vid samma tid. för Lars elfte.På samma hotell har vi bott sex år i sträck, o personalen blir verkligen glada när vi dyker upp. Efter vårt "årsmöte" så blev det samma koncept som vanligt med mindre justeringar. Innan vi for så beställde vi till nästa år som vanligt.. Ja, vi har sagt det att inte iträdandet i en  rullstol skall ens hindra oss från detta. Det är viktigt med kompis(kompisar) . Att bara ha anhöriga o "tjafsa" med hade gjort ens liv torftigare tycker jag! 
                               På dagarna åt vi god frukost, spankulerade, satt på bänkar o filosoferade o njöt. På kvällarna satt vi på Medborgarplatsen, drack öl, rökte,prata med folk, titta på folk o njöt över huvud taget! På söndan blev det ju Elitloppet så då blev det till att gå upp tidigt. Elitloppet är ju en krydda i tillvaron men dom andra 3 dagarna är fina dom ochså!
                               Spelar för mycket gör vi inte på Solvalla o vi får tillbaks en del så det är inget bekymmer, Margareta Vinbergh! Om man tror att man skall vinna mycket då kan man ju lägga en 1000lapp på en platshäst som ger 2,0 i odds t.ex. men vem har råd till det, inte jag iallafall!  Ang. Solvalla o elitloppet kommer jag att skriva om detta i riff.se så småningom. Ja förresten, nu röker jag inte längre, det blev 5 dgr. Ja, snacka om att kunna manipulera sig efter omständigheterna. Det är till att ha självkännedom. Ja, o några öl har jag inte i kylskåpet!

Inte bara hästar...


Rundan idag gick alla tiders o vädret var väl som i halva Sverige, minst, superbt! Gick o tänkte på helgens sköna vistelse i S-holm. På Solvalla under elitloppet titta man ju inte bara på 4-benta ston o fotograferade utan även dennna "barbröstade" nunna slank med i arkivet! Man fick titta flera gånger när man såg nunnan på avstånd innan man förstod att det var behag på behag så att säga. Vi pratade inte så mycket men jag tror att det var en möhippa. Ett slag hade vi en teori om att det var en man som klätt ut sig, men så var det ju inte!
                                                I morgon blir det en lugnare runda. Skall på torsdagarna i fortsättningen i egenskap av "friskvårdskonsulent" anföra mina SPFkolleger från hamnen längs stranpromenaden mot sevärdheter, bekanta o obekanta. Jag kommer att ha fågelboken med mig. Nä, nu är det tid att gå ut på balkongen o sola! Får se om det blir mer i bloggen!

Tre små gummor.....


Jag tar det här innan Stockholmsbesöket jag tänkte skriva om! I dag var vi SPFare från Askersund på dagsutflyckt till Nora, en stad I Bergslagen och berömd för visan och deckarförfattaren Maria Lang bl.a. En annan sak som Nora är berömt för är Nora Järnvägsmuseeum- Nora station. Nora Bergslags Veteran-jernväg,bildades 1978. Hela området+ Noras stadskärna är kulturminnesmärkt och har erhållit Europa Nostraprisets medalj. Vi rastade i staden och drack kaffe. Innan vi skulle åka vidare med bussen satte vi oss och vilade mitt i stan. Då ringde min mobil. Om personen som ringde var irriterad över budskapet han skulle lämna  eller nått annat vet jag ej. Vad jag förklarade ang. att jag hörde dåligt p.g.a. traffik o annat hjälpte ej. Om jag lämnar förklaringen att jag är dement så passar det kanske bättre! Jag avsäger mig såna samtal i fortsättningen!

Efter järnvägsbesöket åkte vi till Åkerby Herrgårdsområde och åt på en resaurant i närheten. Efter maten gick vi förbi Herrgården- hotellet. det såg inte dumt ut och i närheten fanns den kända Åkerby Skulpturpark av en del kallad för konstnärernas park. I parken gick vi en runda och tittade på de mer eller mindre fashinerande konstverken Utsikten var formidabel över Fåsjön som synes. Ja sen for vi mätta o glada via liten väg genom det vackra Bergslagen till r.v.50 mot Askersund.Det blev fel ordning på korten. Men all right! Vi hade guide från Länsmuseet och han berättade att den första smalspåriga järnvägen i Sverige byggdes mellan Nora och Ervalla och invigdes 1856. Dess syfte var att föra järnmalm till hyttorna i Bergslagen. Föreningen med de mycket aktiva järnvägsentusiasterna bildades som sagt 1978 och räddade banan i elfte timmen. Nu traffikeras banan under sommarmånaderna med rälsbussar från 50-talet, mer än 100-åriga lok och personvagnar m.m. I år har Sveriges längsta sträcka för veteranjärnvägar invigts. Den går mellan Nora- Karlskoga- Degerfors. Järnvägsmuseet visar upp en komplett järnvägsmiljö med stationshus, godsmagasin, lokstallar, verkstäder, vändskivor och vattenhäst. Där finns 12 ånglok, ett antal diesellok,, lokomotorer och rälsbussar, samt arbetsfordon och och en mängd vagnar. Visningen tog en timme o den var mycket intressant.. Själv har jag åkt med tåg draget av ånglok genom Tyskland på 50-talet!

Ny djurart i Askersund!


 Rundan idag gick bra, hårt tempo med lite smärta men de bara o gå på som vanligt har jag hört! Men nere vid strandpromenaden blev det ett abrupt slut. Jag bara stod o gapa, en ny djurart hade dykt upp i Askersund. Det får jag ta in i tidningen. Ev. läsare kan gärna meddela mig om dom vet nånting om denna djurart innan jag kontaktar Grönköpings Veckoblad. Nått som ytterligare förvånar mig är olikheten mellan djuren! Mycket förundrad gick jag mot bron till Borgmästarholmen

På Borgmästarholmen är det grönt o fint. Några djur syntes inte till, varken två eller fyrbenta. Kafeet är än så länge bara öppet på lördagar o söndagar, synd det hade smakat bra med en kopp kaffe efter min sensationella upptäckt. Sen blev det hemmet via hamnen o kyrkogården.
              Till helgen blir det Stockholm. Där kommer jag att beskåda  bl.a. ston av andra djurarter, både två ock fyrbenta! Bloggen får vila upp sig så länge efter alla sensationer!

Lena Mellin höll med mig..

I går skrev Lena Mellin i AB: SYRRORNAS TAKTIK- ett misslyckande Lena tycker att p.g.a. förhandlingarna inte tagit fart efter en månads strejk måste Vårdförbundets taktik betraktas som ett misslyckande Hon menar ochså att Vårdförbundets ledning är skadeskjuten. Den sa ju ja till det senaste medlarbudet men medlemmarna gjorde tummen ner! Jag(Undertecknad) tycker inte att det här med nu eller alldrig  håller, inte när man är sist ut att förhandla om lönerna när andra förbund fått så där 4% tror jag att det är, och efter åravis av förhandlingar innan! O är inte lärare o andra yrken som har med människor att göra lika viktiga som sjusköterskornas. Det verkar vara nått desperat över det hela!
                                      Ja, det är skönt att inte gå med strömmen alltid, det är lätt att dras med i lobbyist o mediadrevet. Har sett anonyma insändare där skrivarna är kritiska till sjuksköterskornas agerande!
                                       Vad har vi mer idag då? Skall läsa tidningar på nätet. Jaha då var det gjort!
                              I AB(i alla andra tidningar ochså) står det att 2 är anhållna för sabotage förberedelser. Svetsare fastnade med sprängämnen på kärnkraftverk. Huga!  Området avspärrat. Det farliga sprängämnet Tapt har hittats på påse. Tapt  har använts av terrorister tidigare!
                             Alla partier lockar med mer tid för barnen skriver Lena Mellin. Undertecknad undrar om överbudspolitiken börjat, det är ju bara lite mer än 2 år till nästa val
                             Politikerna uppmanar oss att åka tåg o buss men flyger själva. 2 st intervjuade men namnen har ingen betydelse för mig. Ja, när det kommer till kritan så står man sig själv närmast!
                                    Enl. DN så ökar stödet för EU, främst de unga väljarna är positiva. Gläder mig!
          I expr. har Ulf Nilsson som rubrik för en artikel: Avund o avundsjuka gör dig  varken rik eller glad. Det räcker för mig att läsa. Behöver inte läsa mer! Hoppas att han skriver om Jantelagen nån gång, det finns ju berörningspunkter!
                               Ja, sen skall jag göra reportage för riff.se om Elitloppet på Solvalla. Kommer ju att vara på plats. Nu skall jag lyssna på Ivan Rebroff. Har laddat ner hans sida på youtube bland favoriter. Kul att ha återfunnit honom!
P.s. Jag läste ochså i nån av tidningarna att Miljöpartiet förhandlar med alliansen om vallagarna som partierna tycker behövs moderniseras D.s.

Alla tiders sa Bill, ja de e de sa Bull...


Så blev det ju rundan efter morgonskrivandet. Solen lyste som man kan se när jag in på skogsrundan. Längre upp där vid översta vägen plockade jag både blåbär o lingon förra året. Jag har kvar i frysen ännu som jag tar av till gröten. På rundan träffade jag olika människor som jag pratade med. Bl.a. en Stockholmare som bott i Onslunda några år och nu flyttat till Askersund. Han sa det att han visste knappt var Askersund låg innan han fick korn på det. Vi kom överens om att  Askersund  är för lite känt o att stan verkligen är en pärla!. En annan man stod o fotografera Stjärnsunds slott med teleobjektiv. Det blev säkert bra för sjön var kav lugn o sikten var bra. En dam fick jag upplysa om att den vita anden är en anka. Ja hon tyckte innan hon fick reda på det att näbben ochså var lite olik, så nu föll poletten ner. I hamnen höll precis en av glasskioskerna på att öppna.


Sen fortsatte jag hemmåt. Tog som vanligt vägen över kyrkogården. Den ligger i närheten av där jag bor. Minneslunden står jag ofta o betraktar, den är så fin! Rogivande. Ja, det gäller o vara överens med det mesta här i livet Det är lik som ingen ide o oroa sig!
                                            Höften har  "hållit" bra den här vecka. Gått i snabb takt, Ja vad säger jag, alla tiders så klart!

Idag var jag uppe ovanligt tidigt..

Redan halv sju minsann. Lagt mig tidigare , nä. Går alldrig i säng före 24. Resfeber nä, även fastän det drar ihop sig. Entusiasm ja, för allt möjligt. Rundan idag, ja, resan, ja. Vad tänker ja mer på när jag är entusiastisk. Jaa, jag tänker på alla från barn-barnen till min mormor, o där emellan är ett väldigt spektra. Mår jag bra för övrigt idag ochså, ja det gör jag o. Jag är frisk, jag är stark, jag är lycklig. O efter som jag känner mig så så hoppas jag att om det är nån som inte mår bra så är det väl ingen som har nån fördel av att jag ochså skulle må dåligt, eller?  Alltså det är väl så här tycker jag att man har väl lika stor rätt att ptata om att man mår bra som att prata om att man mår dåligt. Men den här jantelagen den kommer in lite varstans. Är jag nöjd med mitt liv hittils? Absolut! Jag har t.ex. sett alla mina barn-barn växa upp o passat dom när dom varit små. Jag har varit stolt över mina söner, o känt stor lycka när jag höll dom som nyfödda och med samma stickade tröja dessutom, symbolik!  Stor glädje har jag känt över allt möjligt och jag har aldrig haft dåligt ölsinne .Jag har alltid alltid känt glädje över att träffa mina kompisar. Jag har varit förälskad i Gina Lollobrigida många gånger, livsgnista.. Nått som jag ångrar lite. Ja det gör man väl. Men o andra sidan kunde man kanske gjort på ett annat sätt, men man gjorde nått iallafall! Vad jag skulle gjort i nuet, var kanske att jag skulle flyttat upp till hembygden tidigare men jag gjorde det!  Om jag har några fel, tja, jag kan tjata när jag blir entusiastisk, jag pratar för högt i telefonen, ibland avbryter jag folk för mycket(entusiasmen) jag är envis, men har rätt så klart för mig faktiskt!
                  Jag kör mitt eget race(som jag uttrycker det), jag är stolt över mig själv! Det har jag väl rätt till när jag i år blir 70. Men glöm inte, jag är ödmjuk för jag haft ett så bra liv hittils! Puss o kram på er!

Ordningen återställd?


Polisen har fått en monsterbil. Bäva alla i Hell Engels, bankrånare, kvinnomisshandlare  m.fl. Äntligen har polisen intiativet!  Enligt uppgift kan även Polis P. Bergström i Grönköping få hjälp av polisen om förre förrädaren Hildor Peterzohn skulle få ett återfall o tänka på statskupp!
       Foto: Tobias Lundgren / scanpix

Allt händer i Grönköping....


Javisst gör det det! Att Grönköping har Gladan som stadsfågel är kanske inte så konstigt men att den sätter sig på ett av de få vapen som försvarar staden är mer ovanligt. Tänk om den trycker av!
                                               I stadens, och en av Sveriges mest inflytelserika tidningar kan vi läsa följande
              Spelbolag satsar å försämringar! De är så att Grönköpings spel äntligen blivit sämre, varigenom alla som till äventyrs känna sig manade att pröva lyckan hos fru Fortuna istället skall förmås att lägga sina pengar å något mer sedligt och uppbyggligt, t.ex. spelbolag från helt andra delar av världen!
                                                Ja 1 maj var nykter för de flesta trots att spritdrycker ännu så sent som dagen innan tycks ha åtnjutit en betydande popularitet hos såväl hög som låg.
                    Efterlängtad militär framgång för Grönköping: NY STOR VAPENAFFÄR MED SKÖVDE! Än biter det Grönköpingska stålet!
                                              FARTKAMERA GAV INGA SNABBA VINSTER. Försöket att medelst hastighetskamera öka stadens inkomster och därmed möjliggöra förnyade satsningar å vård, skola, m.fl. omsorger har dessvärre inte burit den frukt som många räknat med. Asocialt beteende bland stadens fortkörare antas allmänt vara orsaken till den uteblivna framgången
                                           ETANOLMISSBRUKARE I FARTEN! Bensinterapi insättes.   Äntligen, säger Grönköpings ledande etanolbonde riksdagsmannen Jonas Kröken i kröken(c) kan mina magra jordar börja avkasta ordentligt. Grödorna är alltför värdefulla för att folk skall  sitta o glufsa i sig dem, bättre är att de kommer till högteknologisk användning i en farmtidsbransch som bilsmen säger han bl.a.
                                           Tydliga besked i årets förstamajtal: ALLT DÅLIGT SKALL BLI BRA! Allting dåligt skall bli bra- och i vissa fall t.o.m. bättre!. Se där ett framtidsinriktat löfte som härv. kommunledning(S) hälsade årets upplaga av arbetets dag med att ställa i utsikt åt väljarna efter nästkommande val, blott de välja rätt vid detsamma!
                                         Ja, säger Askersundarn, det är som vanligt, ränderna går alldrig ur!
Källa: Grönköpings Veckoblad  Bild: birdphoto.se

Sitter o väntar

Väntar på att gå på styrelsemöte med SPF i e.m. Har blivit mycket skrivande i bloggen. Det beror nog på att sporten vilar, det är nästa så man har abstinens. Ishockey vm är slut o allsvenskan vilar p.g.a. fotbolls em. Men den 10/6 spelar Sverige sin första match i fotbolls em men  innan dess Stockholm i 4 dgr o dan efter den resan till Nora 1 dag med SPF.
                                              Jag sitter o tittar i NA och ser att Ösk tvingas sälja en av sina bästa spelare, Patrik Haginge. Just nu tränar en bulgarisk u21-landslagsman med ÖSK. Kan bli lösningen på klubbens anfallsproblem! Hur är det med ekonomin i ÖSK. Jag blir inte klok på deras värvningar. Kihlberg t.ex är ju säkert en bra spelare men han är ju 34 år. O dom bästa spelarna sen i höstas försvann! Hoppas dom klarar sig kvar!
                                               Mera i NA. -En kvinna chockades efter att ha kört in i mitträcket på riksväg 50. Enl  kvinnan har några personer kastat föremål  mot bilen varpå hon tappade kontrollen över bilen. I bilen satt ochså hennes 3 månader gamla bebis! Kvinna chockades men varken hon eller barnet skadades fysiskt-.. Inget förvånar mig numera.
                                              Reportage om en snabbfotad 68-årig bollkalle på Skyllbergsvallen. Hans- Göran Karlsson heter han, men det visste jag inte. Men däremot har jag pratat en del med honom, bl.a. när jag ätit dagens på Klockargården i Hembyggdsparken. Speciell man och pratsam. Repotaget heter "Hjältarna på Skyllbergsvallen" och beskriver en småklubbs svårigheter i dagens läge
                                              Om Askersund står det inte mycket. Det enda är om att  Miljödomstolen avslår överklagande om bryggor på Kärra. Sjöbodarna är tydligen byggda på strandskyddad mark. Jag är inte insatt i målet men har det chansats med bygget?
                                             Ja, sen står det om sköterskestrejken som utvidgas idag. Hur har vårdförbundet det med sin strejkkassa undrar jag. I övrigt står det om våld, rån, klusterbomber, hedersmord. mord. jordbävningsoffren i Kina, cyklonoffren i Burma. Ungefär som vanligt.  OS, Tibet o bojkotter är som bårtblåst!
                                           Nu har jag varit o tittat  Ystads Allehandas nätupplaga, Simrishamnssidan.
Det står att Brösarps backar har Skånes bästa rastplats
                                        Ett par har velat döpa sonen till Pripps! Fått avslag på detta!
                                      Kvinna våltagen i staden.
                                 Österlenbor är fetast o röker mer än skåningar i allmänhet.
Jag kommenterar inget av det här, särskillt inte det sista. Kan vara känsligt då jag bott i staden många år. Jag vill dock säga att det sistnämnda tog jag tag i när jag bodde där och jag fullfölde det när jag flytta till Askersund! Så de så!

Skulle kanske polisen behöva?


                              Läst lite i Exp. nättidning
Den här Spitfiren är den enda som flyger i Sverige  och är i fullständikt orginalskick med målning o allt. Mannen som äger planet heter Bertil Gerhert o han säger att planet är mycket kraftfullt o roligt att flyga. Det förstår jag , vilken lyckost. Bertil åker runt på olika flyguppvisningar o visar upp planet. Sist jag såg en Spitfire var när Sturup firade 10 eller 20 års jubileum o det exemplaret var från England tror jag.
                              Idag har det begåtts väpnat rån i Charlottenberg mot både Nordea o Sveedbank nära norska gränsen. Det bara o rationalisera Är man ändå där så. Polisen titta på. Rånarna var för tungt beväpnade. Mitt råd är att dom skaffar sig en Spitfire med beväpning. Jag vet inte vad jag skall säga ibland men ponera att rånarna av nån anledning börjat skjuta på folk. Skulle polisen fortsatt o titta på?
                              Apropå försvar så säger experter nu att den kränkande ubåten i Hårsfjärden 1982 kunde varit en taxibåt! Jag skulle nog använt kategorin ankdammen på det här
                              Zlatan hyllas överallt idag, det är han värd. I nån tidning står det att Ryssland är så dåligt att vi slår dom i e.m. Yppie, då behöver vi bara spela oavgjort mot Spanien o Grekland eller hellst slå något av de 2 lagen. Med Guds o Zlatans hjälp så?

Vilken röst, vilken utstrålning!

       
Sen jag började gå in på youtube börjar jag komma på en del av de artister o vilken musik jag lyssnat på under mitt liv.
                                                      På 70-80  lyssnade jag mycket på Donkosackerna, Viktor Klimenko o mannen på bilderna, den fantastiske Ivan Rebroff!  Hade även någon eller några  lp skivor
                                             Ivan Rebroff var faktisk tysk o född den 31 juli 1931 i Berlin-Spandau. Han hette egentligen Hans-Rolf Rippert. Ivan Rebroff studerade i Hamburg och vann en sångartävling 1958. Han hade ett röstomfång på fyra och en halv oktav! Rebroff blev därefter solist i Donkosackerna under Sergej Jaroff. Han spände över ett brett reigister inom musiken, allt från opera till folkmusik. Men han slog igenom som Tevje i "spelman på taket".  Musikalen spelade han  oavbrutet i 2 år och fick därefter en  internationell karriär med konserter, operaföreställningar, filmer o skivinspelningar. Totalt genomförde han 6 000 konserter. Jag har ochså för mig att han sålde 58 guldskivor. Han blev världsberömd för sina ryska folkvisor. Rebroff sjöng för det mesta på ryska när det gällde folksångerna men nån gång även på tyska.
                                                             I går e.m och idag har jag lyssnat på denne man när han främst sjunger  ryska folksånger. O jag ryser i bara kroppen när jag hör denne fantastiske sångare pendla mellan oktaverna. Otroligt vacker musik o tempramentsfull. Hela mitt inre blir som en ocean med stora vågor när jag lyssnar.
                                         I mars i år dog Ivan Rebroff  76 år gammal. Hans minne kommer att vara för evigt med en sån gudabenådad röst.
  Sånger som jag speciellt tycker om:  Cossack Patrol, The Nightingale, The legend of the 12 thives, Kalinka, My yiddishe Mama, men egentligen är det svårt o välja. O naturligtvis sjunger Rebroff  nästan alla på ryska.
  Källor Svd o Wikipedia Foton, blogg,essede.org  och AP 2007. Sångerna på youtube.com. Cd bör ju finnas.
www.youtube.com/results?search_query=ivan+rebroff&search_type=

Olika rundor....


Rundan idag skedde solsken men ganska kallt. Här uppe till höger går jag upp mot motionsspåret. Man kan säga att bilden visar en del av norra Askersund. Naturen i stan, alla tiders! Jag gick rätt snabbt idag o tittade till de 2 doppingparen på andra sidan hamnen nedanför kyrkan, det såg bra ut. Dom är faktiskt stora, det ser man när dom kommit upp ur vattnet, tittar i fågelboken,  55 cm som längst o över 1 kilo. Som en gräsand faktiskt, fast smäckrare! Idag blev det ingen styrketräning,(kör den varannan dag) utan det blev duschning o frukost direkt!

Sen tog jag en snabbrunda ner till Wiarp utanför Simrishamn där min yngste son Martin o hans familj bor. Dom har fått tillökning och jag mitt 8 barn-barn, dvärgsnauschern Audi, hans far heter Ferrari så det är rätt fyndigt namn tycker jag. I den övriga släkten finns det redan 2 dvärgsnauschers så det blir rena klubben! Jag hoppas dom får det bra med sitt nytillskott. Det är en trevlig ras, liten till växten men stor i beteendet, tuff!


När jag ändå var i Simrishamn styrde jag kosan mot södra Tyskland, närmare bestämmt till Frankenthal där mina vänner Cai och Ingrid berikats med barn-barn. Detta är en av döttrarna med sonen Theodor. Dom har begåvats med ett till tack vare sin son o hans fru. Det är ju en fantastisk bild det här, det är väl verkligen livet. Grattis Cai o ingrid
                                Apropå  barn-barn så har mina goda vänner Björn o Barbro utanför Ängelholm begåvats med 3 barn-barn nästan inom ett år av sina 3 barn! Men än ligger dom i lä, jag har ju 7 nej  8 menar jag med Audi

Dagens hjältar!

                                    
Dagens hjältar inom sportens värld är de här 2 spelarna, Zlatan Ibrahimoviz o cch Ilja Kovalchuk. Jag är totalt slut efter deras prestationer. Zlatan kom in i andra halvlek efter 2 månaders bortovaro p.g.a. skada o gjorde båda målen mot Parma som definitivt säkrade Inters ligatitel. Nu skall det bli kul med EM om han får vara frisk.
                                        Ilja, utskälld stjärna i NHL gjorde 4-4 mot Kanada i vmfinalen i ishockey i 3 perioden och i sudden gjorde han mål och Rryssarna vann VM för första gången på 15 år tror jag det var. Ilja var som sagt urusel i dom andra matcherna men nu slog han till när det bäst behövdes. Och tränaren Bykov har trott på honom hela tiden. Sånt kallas för fingertoppskänsla. Jaa, det är härligt med sport
    Foto   spin.se och nhl.com

Maia Hirasawa, bäst på svensktoppen!


Ja, det återkommer jag till. När jag gick upp i morse o titta på termometern, blev jag lite förvånad. Den visade på +2,6 grader! Så det var bara o ta bra med kläder på sig, både keps o vantar o underställ. Gamla gubar "måste" vara rädda om sig, den här guben åtminstone till 14/7 då han skall vara i toppform. Innan dess kommer dock några toppar, Stockholmsresan o e.m i fotboll. Sicket härligt liv o "zigenaren" får numera vara alldeles sig själv, blodet svallar! Efter att ha bytt regnrock, knalla jag iväg på min runda. Ja, det var verkligen ingen värme, full fräs. Det här med höften det blir inte värre iallafall o det är viktigt. Ja höll på o säga Kalle Anka, ja menar den vita ankan o hans kompisar gick på gräset nere vid strandpromenaden o nöp mask liksom många andra fåglar. Masken kryper ju upp när det regnar så fåglarna har ett eldorado! Förresten i hembyggdsparken fick jag syn på en gröngöling som satt långt nere på en trädstam. Ställde mig blixt stilla o iaktog den. Dom är rätt stora, men inte så stora som spillkråkan. Nere vid hamnen var det knappt en människa. Tänkte på doppingarna längre bort. Hur går det med ruvningen i detta kalla väder? Begav mig av mot hemmet.  Foto dn.se


O hemma(hej fresten. tyckte Maia Hirasawa skulle ha nått snyggt o titta på) gick jag o "väckte"  Örnie o gav honom morgonäpplebiten, han stod o vänta som vanligt! Sen gick jag o körde i gång träningen för höft, armar o mage. Min vikt är på 83,2 så jag håller den bra, är nöjd. Sen blev det frukost( äter ett ägg o dricker en kopp kaffe innan jag går ut) havregröt o te o macka med dansk leverpastej från Netto, mmmm. O så lyssna jag på svensktoppen o överlägset bäst var damen ovanpå, Maia Hirasawa med sin låt, släng dig i väggen Charlotte Perelli! Hörde ochså att Christer Sjögren hängde på gärsgården, det var på tiden tycker undertecknad. Tyckaren tänker nu gå o se på Parma-Inter, avgörande för italienska ligatiteln o senare kanada- Ryssland i vmfinalen i ishockey. Oj vad jag håller på Ryssland!
Foto  Maia, nää undertecknad.

Västmanland, Berslagen och Mälardalen

    
                                                          Historia
Landskapet var under medeltiden ett av Sveriges viktigaste. Från Gustav Vasas tid till 1719  var det delat i Västmanland o Strömsholms län. Det som gjort Västmanland till en så viktig region under Sveriges historia är gruvnäringen. Den är starkt förbunden med Dalarnas. Ochså Mälardalen har haft stor betydelse för Västmanland.. I Dalarna var det ju mycket uppror o o det sista var 1743. Men sen har historien varit fredlig i området. Bergsbruket  fortsatte att blomstra och under 1700-talet kom hälften av världens järnmalm från Bergslagen. Under 1900-talet försämrades dock villkoren för Bergslagen och regionen drabbades på 1970-talet av en svår kris som har lett till att gruvbrytningen avvecklats och att stålindustrin tvingats till omfattand rationaliseringar av sin verksamhet för att göra den mer lönsam.
                                                       Natur och geografi
Västmanland är ett landskap i Svealand. Landskapet gränsar söder till södermanland o Närke, i väster till Värmland, inorr till Dalarna och Gästrikland samt i Öster till Uppland.
Norrlandsnaturen i Bergslagen domineras av barrskogar. näst björk är nordlig gråal det viktigaste lövträdet. Bland andra nordliga element kan nämnas fjällummel som i Västmanland har sin sydligaste svenska förekomst. Ek förekommer mera allmänt i sydöst. Mistel förekommer i lundar o parker i Mälaren.
I landskapet  är Järpen ganska ganska vanlig och dalripan kan förekomma.Rådjuret är vanligt. sparv o pärluggla förekommer liksom smålom o knipa. I mälartrakten lever mera sydliga arter som rördrom och skäggdopping bl.a.
Berggrunden i Västmanland består av urberg. Terrängen höjer sig från Mälaren som i  i sydöst har låg, sönderskuren kust, där ett bördigt slättland breder ut sig. Från norr till söder löper rullstensåsar . Mot nordväst höjer sig landet sakta, och samtidigt avtar jordbruksbyggden som här delas upp avskogshöjder och sjöar i mer isolerade områden. Nordvästra Västmanland tillhör norrlandsterrängens storkuperade, skogsrika moränlandskap, där dock slättlandet gör djupa inbrytningar längs de större vattendragen. Området är mycket sjörikt.
Yta                                        8 363 km2
Folkmängd                         260 781
Högsta punkt                     Fjällberget   466 möh
Största sjö                         Mälaren
Landskapsblomma        Mistel
Landskapsdjur                Rådjur
Åar                                      Svartån, Arbogaån, Sagån m.fl.
Städer                                Västerås, Arboga, Köping, Lindesberg, Nora, Sala, Fagersta
Kändisar                           Thore Skogman, Engelbrekt Engelbrektsson,Dagmar Lange, Tommy Salo, Niklas Lidström, Bo Setterlind m.fl
Källor Wikipedia, Tacitus.nu  Bilder  koping.se , stugknuten.com

Vad säger man......


Ja, jag är lite konfunderad över Vårdförbundet och dess medlemmar. Hur gammalt Vårdförbundet är det vet jag inte riktigt.  Men jag är förvånad över att dels har man väl haft åtskilliga år på sig att försöka få upp de usla lönerna o "tuffa" upp sig. Usla löner o usla löner, lärarna har väl inte så mycket mer!?
                          Nu plötsligt som sista förbund begär man mycket mer än vad de andra förbunden som har förhandlat färdigt har fått. Damen på bilden symboliserar väl på ett sätt varför det gått som det gått? Kallet framför allt?
Bild passagen. se

Det gick inte!


Nä det gjorde det inte! Tre Kronor förlora mot Kanada i ishockeyvm med 4-5. Ser man till hela matchen så var reultatet  rättvist, tycker jag. Henke var sig inte riktigt lik i målet, släppte in 2 skitmål! Men Kanada har ett anfall som är svårstoppat, sickna bjässar. Det var bara 3 som kunde sätta emot där , tyckte jag, Frögren, Wallin o Murray. All  right, ikväll blir det bronsmatch mor finnarna, det blir nog rätt avslaget, men vi får inte glömma att Sverige inte var  tippat att gå till semifinal.
                            Tittar lite i AB. Där står det att polisen tror ATT BONDE RÅNATS O LÄMNATS ATT SVÄLTA IHJÄL. Bonden var tydligen fastbunden. F-n vad upprörd jag blir o det är jag ju inte ensam om. En del människor är onda o kommer nog alltid att så förbli! Det skylls ju på att folk knarkar o är påverkade när brotten begås. men har man inte något som hellst ansvar i det här samhället för vad man gör. Det skylls på allt möjligt!
                           Idag firar Norge 17 maj. Norrmännen firar ju på ett helt annat sätt än vi gör, mer glädje, pompa o ståt. Fortfarande glädje över krigsslutet. Men det är dyrt i Norge. Redan för 15 år sen när jag och 2 av mina kompisar var i Oslo kostade en kopp kaffe o kladdkaka(tror jag der var) i Wiegelandsparken, 60 kr!  
                          Sen står det i tidningen att barn behöver omväxling, det behöver vuxna ochså vare sig man har barn eller inte. Ett liv där man inte kan hitta på nya saker är ett torftigt liv tycker jag, det behöver inte vara att resa till månen, det kan gälla vardagen.
                          Lotta Gröning skriver bl.a. -S-AKADEMIKER STÄMPLAS SOM KLASSFÖRÄDARE., det finns fortfarande d ett bildningsförrakt.  Sen avslutar Lotta hela artikeln med att allt ska va som förr. Ja det är som jag skrev igår ang. Mona Sahlin, det är inte 1950 nu. Många arbetare är numera välbetalda t.ex metallarbetare. Om dom röstar borgeligt, är dom ochså klassförädare.Jag, själv som är pensionär, kommer fr.o. m. i juni att ha den minsta inkomsten någonsin men jag röstar inte på vänstern för det. För mig är det andra saker än inkomst o socialgrupp som betyder något. Trygghetssyndromet att rösta på ett visst parti bara för det är störst, vackrast o bäst o för jag alltid har gjort det t.ex, o för att det "ska va så" ligger inte för mig!
                           Jaa, vad hittar vi mer, Ja Charlotte Perelli ska tejpa sina tuttar, bysten var nära o hoppa ut. Men tänk om dom gör det, då vinner hon säkert . Sen känner hon sig pressad, är det av korsetten o tejpen tro?
                           Det står ochså att Kd-ledaren ville klippa bort skämt om bögar i programmet  "extra extra". Vill han klippa bort skämt om heterosexuella ochså?
                           Sen i NA:s Latte står det nått om svenskarnas trygghetssyndrom, trygghetsnarkonamernas land. Det återkommer jag till för det har jag skrivit om som hastigast nån gång innan.
                               Nu blir det snart v-75, fotboll o hockey men det är en stund kvar, få se om jag "hittar" på nått mer!

Fotot taget innan Askersund på vägen från Åmmeberg.
                          

                          

Hav tröst Mona....


Jag är ju så glad för mina hibiskusar, 3 st. till antalet. Varför jag just  tycker så mycket om denna växt det kan jag kanske  förklara som varför jag tycker om klezmermusik. Ja, jag tror en titt på blomman är förklaringen. Ser den inte levnadsglad ut?  Jag vill gärna ge Mona Sahlin en blomma från min hibiskus, det behöver hon och dessutom är den ju ljusröd. O skall Mona vinna valet 2010 får hon nog bli lite ljusare röd, det är 2008 nu Mona inte 1950! Varför hon behöver en blomma. Jo, läste precis att Sifo gjort en undersökning vem som är "bäst" just nu av Fredrik eller Mona!  Mona fick 33% av svenska folket o Fredrik 49%. En anledningen tror jag faktiskt är att svenska folket börjar tröttna på gnällandet o svartmålningen av allt den nuvarande regeringen gör. Dom börjar tröttna på den oförsonliga förloraranda som Socialdemokraterna visar. Är det så mycket annorlunda i Sverige, har vi ett sånt  h-vete som målas upp för att "storebror" inte har makten för en gångs skull. Och folk har väldigt lätt för att glömma, levde vi i Edens lustgård innan 2006?
                         Nä nu får det vara så för idag. Orättvisa bedömningar tycker jag inte om. Jag går inte på allt, försöker själv bilda mig en uppfattning! Nu blir det hockey för hela slanten, jag säger bara oj,oj,oj, vad spännande!

Klezmermusik


Klezmer är ursprungligen en musikgenre från Östeuropa. Det är i grunden Judisk musik med festliga associationer som genom interaktion låtit sig influeras av folkmusik från bl.a. Rumänien, Bulgarien, Grekland, Ungern, Polen , Ryssland och Ukraina. Alltihop genomsyrat av en icke oansenlig dos romsk(Zigensk) musik Musikaliskt bygger klezmer på uttrycksfull och rikt  ornameterad metodik, skiftande harmonik med tvära kast mellan olika modus samt stadig rytmik. Reultatet blir en härlig blandning av glädje o melankoli. Klezmer är ändamålsenlig till sin karaktär och inte sällan kopplad till dans. Musikanterna, som oftast var judiska, samarbetade gärna med andra, t.ex. romer(Zigenare).

Under perioden ca 1880-1924 förändrades samhället övergripande genom urbanisering, mordanisering och migration (både inom Europa o USA) Detta påverkade sjävklart även klezmer och många musiker sökte lyckan västerut. I USA  kom klezmermusikerna snabbt i kontakt med nya stilar och genrer som t.ex. ragtime o jazz. Det skapades en spännande blandning (interferens) och klezmer bidrog till jazzens utveckling. Samtidigt  ökade den nya populärmusiken  möjligheterna till klezmer att förnya sig o göra inträde i den moderna eran.
                                 I samband med andra världskriget hamnade emmelrtid klezmermusiken i träda p.g.a utarmningen av den judiska befolkningen i Europa. Den kunde dock leva kvar i mindre omfattning på andra sidan Atlanten. På 1970-talet  uppväcktes intresset för klezmermusiken som snabbt spreds till en bredare, icke-judisk allmänhet. En ny generation lät sig inspireras av de gamla inspelningarna.
kletzmer.nu   Rek. www.denflygandebokrullen.nu Bilder forward.com, imnialu.net
Ja, minsann, jag tycker det är  fascinerande med klezmermusik o den blandningen av östeuropeisk grekisk, rysk, judisk o zigenarmusik som finns i den. Varför jag själv i många år tyckt om den här slags musiken beror på att den tar fatt i mig på ett fantastiskt sätt! Allt möjligt far genom huvudet o inombords. Jag känner mig som en kalv på grönbete när jag hör musiken o hör hemma i dess värld på nått vis. Rötter, gener, personlighet kanske, kvittar vilket, den passar mig som handsken i en ask!

Vad har hänt?

Jag läser nu lite i tidningarna på nätet. Att följa med o se o veta o lära sig om vad som händer i världen för att komma ifrån "ankdammssyndromet"(hemmablindheten) tycker jag är viktigt, för mig åtminstone!
I Nerikes Allehanda står det om KLETZMERMUSIKEN. Det är en kvintett som skall spela sådan musik  på konserthuset i Örebro. Det är bl.a. sådan världsmusik som jag är intresserad av. Har några skivor med Klezmermusik hemma men när jag kommer till S-holm nästa helg skall jag köpa nån mer skiva på världsmusikaffären Multi Kulti på söder. Återkommer med att skriva om Kletzmermusiken!. I tidningen står det ochså om att den DEN TYSKA TILLVÄXTEN ÄR DEN HÖGSTA SEDAN -96. Det är glädjande tycker jag, dels för Sveriges export och dels för att det visar att 2 motpoler(Högern-vänstern) kan regera tillsammans med gott resultat! Nått för Sahlin- Reinfeldt, nä, det är väl lika orealistiskt som att tro att man kan flyga till månen av egen kraft! O vem skall dom skylla på när dom regerar ihop? Sen är det ett citat i tidningen från Borås Tidning M där det står. "DET ÄR DAGS FÖR VÄNSTERN OCH SOCIALDEMOKRATERNA  ATT RENSA VÄNSTERUT OCH LÄRA SIG SKILJA PÅ ISRAELS POLITIK OCH STATEN ISRAELS RÄTT ATT EXISTERA" Ja, det skriver jag verkligen under på! Frågan är nu om jag skall läsa nån mer tidning eller  skriva om Kletzmermusik. Jag tror jag gör det sistnämnda!

Från Wettervik till doppinglek


Ja, rundan gick bra idag, rätt snabb gång. Det halvregna men i det relativt kyliga vädret hade jag tagit  på mig ordentligt. Blåbären är långt komna med nästan kart, så regnet var väl välbehövligt. Förra året plocka jag en massa så frysen blev full och nån svamp fick jag inte plats med, men blåbär är ju nyttigare. Har kvar ännu av dom! Den enda kändisen jag träffade på vägen mot hamnen var den vita ankan o hans fjälla. Nu för tiden ligger dom mest o sover. Kanske dom har ett livligt sexliv? När jag  kom ner till början av hamnkajen gick jag o fota den här båten Wettervik. Den går på våren o sommaren många turer i Askersunds vackra skärgård o ibland stannar den vid Stjärnsunda slott o släpper av  folk o hämtar dom på hemvägen. Jag har åkt med den ett par gånger bl.a. med 2 av mina barn.barn. En dam såg när jag foade båten o vi pratade lite om den.Sen gick jag över på andra sidan av hamnen o titta på doppingarnas häckningsställe. Nu var det 2 par som häcka i vassen + paret som skymtar på bilden. Dom hade en sirlig dans för sig. Nått slags förspel, så det blir kanske ett bo till!
Dom är ju så vackra med sin fjäderdräkt o tofsar. Ungarna är som små alldeles svartvit strimmiga o dom är så snabba i vattnet!


På återvägen hem fota jag dom här 2 jakterna som tillhör Hotell Norra Vättern inte långt från hamnen. Jag vet inte men antagligen så hyr väl hotellet ut båtarna eller har utfärder med dom. Jag tror dom tillhör hotellet även i år men jag är inte säker. Sen gick det hemmåt via kyrkogården med den vackra minneslunden. Sen lite styrketräning med lätta vikter, sittups. Sen duschning, frukost o efter det färd till spelhålan Nord där jag hämtade ut min andel på v-75 systemet. O nu sitter jag här vid datan. O ikväll 2 semifinaler i ishockey vm. Jag bara ryser, uj,uj,uj,.

Var det nått särskillt med november o december?

Ja, det kan man ju fråga sig, det skall nämligen bli babyboom i sommar! Det var väl ovanligt varmt i höstas men det går väl inte o skylla på Per Holmgren på SMHI.
Skolverket komme med ett eget förslag  när det gäller betygsskalor o Jan Björklund håller med om att förslaget är bra trots att hans eget kasseras av just skolverket! Heder åt en lyhörd politiker tycker jag!
Ishockeyn var ju spännande när Sverige vann mor Tjeckien igår o gick till semi mot Kanada. Nu verkar det  som Kenny Jönsson inte kan spela. Synd. Fastän jag är optimist så tror jag rent förnuftsmässigt att Sverige inte slår Kanada men hur som hellst så har Sverige nog gjort det bättre än jag trodde.
Polisen hotades med vapen under rånarjakt, gav upp jakten!  No komments
Min favorit Kim Källström trivs i Lyon.  Har inte bara fotboll i huvet! Fattas bara! Kim har ochså pluggat franska i 2 år ungefär. Underlättar naturligtvis!
                           Ja nu har jag varit inne o kikat lite på Svenska Dagbladet här på nätet som omväxling till AB. Kanske det blir Expressen imorgon eller Ystads Allehanda
Ah jag glömde en sak. Det stod att vissa ställen kan få 1 dm snö. Antagligen är det väl uppe i norra Dalarna o längre upp snön kommer! Ja kors!

Kungligt sällskap


Brukar ta en bild ungefär från det här stället i hembyggdsparken varje månad p.g.a. vädret o grönskan. Grönare har det blivit sen förra gången o livligare. O ännu livligare kommer det o bli den 15 juni då Tradjazzfestivalen flyttar upp hit. Då är det orkestrar på båda scenerna här uppe. Festivalen håller på den13,14 o 15 i Askersund o en j-la massa folk brukar det vara. Läste i tidningen att de inte har rum o logi nog till alla som skall kommer!


Ja minsann! På hembygdsparkens toalett  kan man sitta o njuta, åtminstone av  kunglig glans. Tavlorna på väggen påminner mig om utedasset hos min farmor i Gällersta på -40 talet dit jag och min kompis Sven-Arne gick hellre än på toaletten inomhus för jag tror vi hade en sån ochså men är inte riktigt säker Bilderna här föreställer Oskar den 2 o hans gemål. Apropå Sven-Arne hade han(o har) så roligt åt mitt uttryck bumpa när jag skulle lägga en korv. Uttrycket kommer kanske från tyskan  eftersom min mormor pratade flytande tyska.Föräldrarna hennes kom från Preussen. När vi barn inte skulle "förstå" nåt pratade Mamma o Mormor tyska. Det är mycket roligt man kommer o tänka på vid åsynen av kungliga!
                                     Efter toalettbesöket fortsatte jag rundan ner mot sjön. Inget särskillt  idag men Stjärnsunds slott syntes väldigt tydligt på andra sidan mittimot. 5 min efter fotandet började det störtregna så jag fick vika av upp mot hemmet tidigare än jag tänkt. Idag kunde jag gå snabbare än på länge men körde programmet för höftartros när jag kom hem. det tar bra och nu har jag nästan ondare än när jag går, så det tar; men jag tycker att smärtan går över fortare så programmet är bra! Ja, o framförallt ska man röra på sig!

Israel idag

Israel är det enda land i regionen där medborgarna fritt kan välja vilka som ska styra deras land. Enda land i regionen där bl.a. fri press kan verka,  Är ochså det enda land i regionen där kvinnor får verka fullt ut och bl.a. gör värnplikt. Israel har respekt  för minoriteter i sitt land. En femtedel av landets befolkning är Israeliska araber med fulla o lika medborgerliga rättigheter!
Israel har ochså trots sin, politiska, historiska, geografiska utsatthet blivit en framgångssaga. I Sverige får vi alldrig läsa om att Israel har:
Världens största konc. av Highteck indusrtri
Flest museum i världen per capita
Största andelen Ingenjörer/forskare i världen
Högsta andelen patent i något land i världen
Högsta tillväxten i väst efter Irland
Största bokproduktionen i världen per Capita
  Från AB, artikeln i debatt, "grattis på 60-årsdagen Israel
 Det är ju så här för att förstå något innan man "hatar" något är nog inte så dumt. Till hjälp kan man ha bl. landets historia i nutid o dåtid. Men det är ju så att de största "hatarna" vet i allmänhet minst om det de hatar!

 Nästa gång ämnar jag skriva om Israels geografi o natur!

Nytt svenskt rekord men...

Ja, det är ju inte nått rekord av det roligare slaget. En 22-åring körde hem en kompis från en fest o blev tagen i en kontroll med 3,36 promille i kroppen! Sug på den! Enl. expert på alkoholförgiftning är det troligtvis nytt svenskt rekord. Jag undrar om kompisen kom långt efter?
Mer o mer hjälp kommer nu till de drabbade områdena i Kina o Burma.
Regeringen vill göra a-kassan obligatorisk! Dåligt förslag tycker jag! Man skulle kunna tro att det är en omvänd rokad på nått vis. Socialdemokraterna håller med mig!
Tyvärr verkar min favorit Hillary Clinton inte bli president. John Edvards, mäktig demokrat, har ställt sig på Obahamas sida. Nu tror jag republikanen Mc  Cain i lugn o ro kan invänta presidentvalet o vinna det!
Ja, sen kommer det som jag trodde skulle komma. Loorföranden Vanja Lundby- Wedin tar sköterskorna i"örat" och säger " man kan inte komma sist in i avtalsförhandlingarna o  kräva mer än andra! Jaa, jag anade det som sagt!
              Från Aftonbladet med egna kommentarer!
Vädret ser inte ut att bli nån höjdare i Askersund med omnejd, kallt o regn i några dar. Bara det är bra till nästa helg för då är jag i S-holm
 Idag har det varit lite kaos på bloggen. Blogg. se har tydligen omplacerat den efter nyordningen, därav kaoset. Nu funkar det. 
 När det gäller min färd genom Sveriges landskap så åker jag bara genom ett i veckan, fick håll, har ända "besökt" hälften av dom. Nästa blir Västmanland.
Israel är en ny kategori på min blogg. Kommer att skriva om Israels historia i dåtid o nutid! 

Judehatets svarta bok

Ja,  så heter en bok Trond Berg Eriksen, Håkon Harket och Einhart Lorenz(red) som kommer ut idag  som handlar om judehatets långa historia enl Per Ahlanders artikel på NA:s  kultursida. Ahlander skriver: Antisemitiska strömningar har förekommit i de flesta länder och under alla tider. I "judehatets svarta bok- Antisemitismens historia från antiken till i dag" får läsaren en bred och översiktlig skildring av judehatets historia
                     Undertecknad har alltid själv vurmat för landet  Israel  o dess innevånare.  Ja, varför? Jag kan inte förklara  men har alltid gjort så sen ungdomen. Det har inte med judarnas religion o göra men kanske egen religiositet . Kan det vara nån liten gen från min Mormor?. Judarnas historia o det nya Israels 60-åriga  intresserar mig. Det har inte med att jag känner nån gråtmild sympati över det fruktansvärda som hände under andra världskriget. Nä, det ligger djupare. All right jag har det inom mig det räcker! Men det är inget som jag grubblar på,  Jag har tagit för mig en självklar  ställning för kamp mor judehat o för Israels överlevnad!
                                           Den här bilden av en jude med en kroknäsa o svart otäck blick har ju funnits, ja om inte i årtusenden så i många århundraden, hemsk bild o förtryckande. Judar kan ju ochså vara ljusa nuförtiden t.ex I Israel finns ju ryska judar, judar från arabländer, judar från Amerika m.m. länder. Så ser det ju ut i våra dagar!. Judar finns ju i alla länder.
                                         Författarna skriver i sin bok enl. Ahlander att det finns fyra grundformer av illvilja mot judar: "För det första den religiöst motiverade antijudismen, som vi möter under antiken och medeltiden. För det andra den "moderna" antisemitismen som utvecklats under slutet av 1800-talet. För det tredje "sekundärantisemitismen" efter förintelsen. Och för det fjärde antisionismen"
                                         Ja, jag vet att i Israel finns ochså religiösa fanatiker, bl.a. de korkskruvslockade hattbärarna men dom har jag ingen sympati för!
                                       Men Judehatet har alltid funnits och bevekelsegrunden är alltid densamma, att på alla tänkbara sätt framställa judarna som ett avvikande, illasinnande och makthungrigt folkslag skriver Ahlander till sist. Jaa,judendomen är ju en religion så judar kan ju ha olika bakgrund. Allt är så komplicerat bl.a. är Palestina o Judeen, ja, samma land egentligen!   Varför är Judar så hatade?  Återkommer med bitar ur Israels historia.
P:S Mannen till vänster på bilden får representera nidbilden av Juden runt 1900-taet  D.s    Bild från www.sub.su.se

Tittat på svt-text

När det gäller sportens värld så såg jag att Henke tackat ja till E:M. Alldeles utmärkt, så bra som han varit i vår o under cupspelet. Ja, han är ett fenomen! Annika Sörenstam som ochså är ett fenomen lägger av nästa år. Hon har ju gjort en fin come-back i år så det är nog förståndigt, jag menar att sluta när hon är bra. Det blir ett fint  eftermäle(heter det så?) I morgon kl 19:00 spelar Sverige kvartsfinal mot Tjeckien. Har dom inte lite övertag sen segern igår o sen får dom antagligen med Kenny Jönsson o Douglas Murray! Ja, där blir man gjuten framför tv:n.
Världen är ju som den är! 60 döda i bombdåd i Jaipur i Indien. Många, många döda i jordvävningen i Kina som dock fick igång räddningsarbetet fort men regn försvårar! Militärjuntan i Burma fortsätter uppröra världen med sin cynism o människoförakt. "Sorterar" forfarande bland hjälparbetare o hjälpsändningar! Sen nått för alla Kinahatare. Dalai Lama har berömt Kina för landets snabba ingripande efter jordbävningen. Tid för populisterna o vindflöjlarna att ändra riktning igen!
                     Lite inrikes. Nytt varsel i vårdkonflikten. Frågan är om det håller, folkopinionen vänder kanske snart. O varför har dom inte varit lika tuffa för flera år sen. Jag har mina teorier men om jag säger nått så räknas jag väl som antifeminist o vem vågar vara det i det här fallet. Jag förstår inte riktigt ändå. Jag hade mer betalt för 5 år sen än vad en del sjuksköterskor uppger vad dom har idag i tidningen, o det utan ob! Svenska elpriser är högre än i Norge trots att vi tillhör samma elbörs! Jag vet inte hur vi håller på i det här landet ibland, det där med ankdam stämmer nog till en del! I Skåne  öppnas Sveriges första nakenhotell i närheten av Skurup. Ska man bo på det hotellet behöver man inte ha mycket bagage med sig! Nä, imorgon skall jag cykla till Tjälvesta naturreservat o filosofera på "min" favoritstubbe med en kaffekopp i ena handen o en hackspett i den andra. Vi skall prata om den svenska ankdammen som vi trots allt gör med en glimt i ögat o en mask i näbben!  I dag blev det boule istället o på stället!

Dalarna , fantastiskt vackert!


                                                    Historia
Det äldsta omnämnandet av Dalarna är från Sverresagan i vilken landskapet kallades Järnbäraland och beskrev som ett  hedniskt land som lydde under sveakungen år 1177. Landskapet kom tidigt att bli industrialiserat i södern och organiserades i ett Bergslagen. Landskapet förblev i övrigt ett nybyggarområde, särskillt i områdena utanför Siljan och Dalälven. Finnmarken förblev ett nybyggarområde in på 1800-talet
                                                 På 15-talet flydde Gustav Vasa till Dalarna undan Christian 2. år 1521 stod slaget Vid Brunnbäcks färja mellan Christian 2:s styrkor och Gustav Vasas trupper. De svenska styrkorna vann och danskarna jagades ur landskapet. Särna o Idre tillhörde ursprungligen Norge men erövrades 1645 o blev en del av Sverige.
Dalafolkets betydelse för landet Sverige kan ej underskattas liksom Bergslagens!
                                                    Natur o geografi
Dalarna är ett landskap i  nordvästra Svealand i mellansverige. Det gränsar till Värmland o Norge oi väster, till Västmanland i öster, till Jämtland i norr och Gästrikland i öster.
                                                     Dalarna är Svealands största landskap och har fått sitt namn av dalar där österdalälven och Västerdalälven rinner fram. I Dalarna finns en storslagen natur, allt från djupa dalar, höga fjäll stora , sjöar o älvar.I norra Dalarna är det fjälllandskap. Fjällen består till stor del av morän. 7 % av Dalarnas yta består av odlad jord, vägar o bebyggelse. Resten är berg , myr o skog. Skogen är Dalarnas viktigaste naturtillgång. Huvuddelen av skogen i Dalarna är barrskog.. Endast i södra delen av landskapet finns lövskog i betydlig mängd. Längst i söder ligger de stora fabrikerna  Bergsbruket  inleddes om kring år 1000 med att man började bryta kopparmalm i Falun. På 1200-talet hade gruvan blivit störst arbetsplats i Sverige.. Under 1700-talet började man anlägga järnbruk i Bergslagen. Järnet fick allt större betydelse för Sveriges export. Nu började Sverige bli ett industriland. Falu gruva misste betydelse. Bl.a. tillverkas dock den berömda Falu rödfärg fortfarande.
Yta                                              29 086 km2
Folkmängd                               275 823
Högsta punkt                           Storvätteshågna 1204 möh
Älvar                                           Dalälven m.fl.
Sjöar                                          Siljan m.fl.
Lanskapsblomma                  Blåklocka
Landskapsdjur                        Beruv
Städer                                        Falun,  Mora, Borlänge, Hedemora m.fl,
Kändisar                                   Anders Zorn, Carl Larsson, Erik Axel Karlfeldt, Charlie Norman, Björn Skifs, Putte Wickman, Mora-Nisse, Sixten Jernberg, Gunde Svan, Susanna o Jenny Kallur m.fl.


                                                                  I Dalarna har jag varit mycket det sista året. Dessutom har min far växt upp i Nås. Den första färden till Dalarna gjorde jag på 50-talet med familjen just till Nås. Vi var nog bara där någon dag. Dock var jag där tillsammans med min gode vän Torsten i höstas o gick halva vasaloppsspåret söder ut. En spännande och intressant fotvandring där vi låg över i enkla stugor under vägen. Naturen var storslagen, Oj,oj,oj. Vi åkte ochså runt Siljan och förutom i Mora så var vi på korta besök i Leksand o Rättvik. I slutet av mars var jag och min kompis Torbjörn på resa i Bergslagen och gjorde bl.a. reportage om Bergslagen, vilket kan ses på www.riff.se Vi låg över i Falun och åkte ochså upp till Siljan.

                                                    Jag undrar om inte Dalarna är Sveriges mest kända landskap p.g.a. midsommarfirandet o konstnärer som Anders Zorn(som min farfar kände) och Carl Larsson. Jag har fått för mig att Dalarna har natur som liknar en del av Kanadas!  Ja, hur som hellst är jag tacksam över att jag fick se så mycket av Dalarna i höstas o nu i våras.      Fakta Wikipedia o www.skolarbete.nu   Foton tagna av Jan Ekblom. Naturfotot är taget från Hökberget mot Orsasjön.

I Örebro stadspark är det fint!


Örebro statspark har till och med fått förstapris för förnämsta, vackraste statspark i Sverige, 2 gånger till och med. Örebro SK lär väl inte få nått förstapris. Tyvärr så har det gått grus i maskineriet och man kan väl säga att dom är indragna i bottenstriden. 4 mål på 10 matcher, det håller inte. Laget som avslutade allsvenskan förra året anser jag vara starkare än årets upplaga. Publiksiffrorna är ju bra men truppen är för dålig o knappt några alternativ finns. Nu får väl tränaren skit(tur att det är uppehåll) men det är ju inte hans fel. Det finns ju fler lag i mindre orter och som har mindre publik än Ösk som klarar sig minst lika bra som ÖSK. Det klart resurserna är väl inte så bra men dom blir väl inte bättre av att dom åker ner i superettan. I år är det inte bara ett lag som åker ur allsvenskan. Jag brukar vara positiv men det här ser inte bra ut! Nä, det här håller inte, jag håller tummanrna för att dom inte åker ut och att de kan få hit nån som Barsom som kan få fart på dom. Jag vill ha ett allsvenskt lag i Örebro för lång tid framåt, men ledningen? Vi får hoppas på ett under efter E.M, men som sagt det ser inte bra ut!

Snabbläsning...

Jag han bara skumma lite i tidningar! Glömde bort att det snart är fotboll på Canal +. O sen är det ishockey. Läste lite i AB.   Har ju varit jordbävning i Kina. Det visste jag men inte att den var så omfattande. Ja, vi bor i en lugn del av världen vi i nordeuropa. Det kan man konstatera.
 Apropå sport så var det en jättefin match inatt av Tre Kronor mot Tjeckien o den mot Ryssland var ännu bättre häromdan. Min favoritsport är ju fotboll men det har varit många 0-0 matcher i allsvenskan så ishockey kan ibland vara mer underhållande. O så är ju ishockeyn som gjord för tv! 
 Till min förtjusning så är Angela Merkel rankad som en av de mest inflytelserika kvinnorna i världen enl. undersökning.
O nått som gläder mig är att Thomas Bodström o Beatrice Ask och även Polisförbundet håller med varann om att rättsväsendet behöver organiseras om till en del, Yppie! Men detta läste jag igår förståss. Ja, vi håller oss på alerten, det är bra för en äldre gentlemans hjärna! Det inte bara fråga om fysiken.

Nu har getterna kommit!


Nu är nog alla de leasde djuren komna till Hembyggdsparken. Så nu har vi kaniner, ankor o getter kommit till barnens fromma. Ja, även för oss vuxna är det ju roligt, nu är våren o sommaren här! Jag kommer ihåg från första våren i Askersund att det var en flock smågetter som fick springa fritt i parken.  Vilken balans dom hade, dom kunde hoppa upp på stora block o stenar. Väldigt fascinerande var det. Tyvärr gick det inte o ha dom springandes fritt, jag tror att dom hade svårt o få in dom.
                           Rundan idag. Hade en viss smärta i höften men det gick. Var alldeles smärtfri den första delen. Vädret alla tiders trots 10 graders tempratursänkning. Sol, sol. Apropå sol Jag har ju många som jag tänker på med ljus i sinnet, anhöriga o kompisar m.fl. Jag hoppas ni har det bra, det har jag! Nä nu skall jag läsa i nättidningarna om jag kan hitta nått som är värt o fundera på o kommentera. Att reta upp sig på nått är inte lönt , då får vi bara ont i magen men för mig är det viktigt att säga vad jag tycker o stå emot lobbyisterna från alla håll. Ibland verkar det vara dom o journalisterna o "fundamentalisterna" av alla slag som styr debatten o har tagit "makten" Skulle man säga nått som inte dom gillar så är man inte "salongsfäig" verkar det som, tycker jag!

Gotland, raukarnas ö                                               Historia
Gotland var tidigt ett handelscentrum, tidvis ochså  en högborg för sjörövare. Många tyska köpmän etablerade sig i Visby och rivalitet uppstod mellan dom och de inhemska handelsbönderna. vilket ledde till ett inbördeskrig som bilades av Magnus Ladulås 1288. År 1361 intogs ön av den danske kungen Valdemar Atterdag, och först 1645, vid freden i Brömsebro blev Gotland svenskt. År 1676 invaderade danska styrkor ön igen och de höll ön till  1679 då de slutligen lämnade ön  och sedan dess har ön varit svensk. I samband med att danskarna lämnade  ön sprängde de Visborgs slott.
                                            Natur o geografi
Gotland ligger i Östersjön, cirka 90 km från det svenska fastlandet. Landskapet utgörs ochså av Fårö,Karlsöarna,Gotska Sandön,Östergarnsholm samt mindre öar. Landskapet är även ett eget län, egen kommun och eget stift.
                                          Gotland består till största delen av kalksten och märgelsten. Berggrunden bildades av i en revmiljö och Gotland är därför mycket rik på fossil. Naturen på Gotland är starkt påverkad av den underliggande berggrunden med omväxlande slätter,skog, lövängar och myrar. Vid stränderna åtrfinns klapperstensfält, strandvallar och raukar. Klimatet är milt och växtligheten artrik med bl.a. finner man Östersjöns enda fågelberg på 2 öar utanför Gotlands västkust- Lilla Karlsö och stora Karlsö.
                                           Gotland är en stark jordbruksbygd och har en stark turism. Vete och sockerbetor odlas mest. Lång tradition av fåravel o boskapsskötsel finnes. Näringslivet har dominerats/ domineras av sten-, cement-, livsmedels-och elektronisk industri. Försvarsmakten var tidigare den största arbetsgivaren på ön. De vitmålade kyrkorna måste nämnas, finns  närapå 100 st!
Yta                                     3 140 km2
Folkmängd                      57 317
Högsta punkt                  Lojsta bed  82 möh
Största sjö                      Bäste träsk
Nationalpark                  Gotska Sandön
Storre orter                     Visby, Roma , Slite,  Klintehamn, Fårösund, Klintehamn.
Kändisar                        Christoffer Pohlhem, Pigge Wermelin, lars Gullin, Babben Larsson, Alf Martin, Josefin Nilsson, Hjöris Pettersson, Sonja Åkesson m.fl.

                                     Gotland besökte jag och 2 av mina barn-barn Viktor o Moa, augusti -05 då de precis blivit 7 år. Vi åkte på en bussresa och bodde i Visby 3 dgr. Vi gjorde utflykter varje dag och såg Gotland från Fårö i norr till raukarna i söder. Dessutom var det medeltidsvecka på ön med tornerspel bl.a. i Visby.
                                     Gotland är en pärla i Östersjön. Visby är otroligt faschinerande med sin gamla ringmur o rosor o medeltida prägel innanför murarna. Och vilken speciell natur med raukarna t.ex
                                     Jag kommer alldrig att glömma känslan av medeltid som jag fick i Visby. Halva Visbys befolkning(minst) var uppklädda i medeltida dräkter vilket förstärkte känslan vid besöket. Visby och Gotland är absolut helt unikt i landet Sverige, ja mer än så!
Fakta Wikipedia, bilder  www.eurotourism.com och www.smh.au

Ska bli kallare men....

Jag har ju "semester" året om som jag brukar uttrycka det. Jag är ju inte beroende av att gå o vänta på att t.ex just i juli måste det bli fint väder för då har jag semester. Det är alltid fint väder nån gång under året.
                                          Alltså igår såg jag Tre Kronor göra världens match mot Ryssarna. När det var 5! sekunder kvar av matchen slog ryssarna in 3-2. Sverige borde haft minst oavgjort  tycket jag. Douglas Murray( det kraftfulla nytillskottet) o Anton Stråhlman fick matchstraff tidigt i matchen. Murray tacklade den ryske kaptenen inte helt rumsrent o slagsmålet som uppstod deltog Stråhlman bl.a. i Jag tycker ju jag har sett värre tacklingar under årens lopp som bara gett 2 eller 5 min. Hade det varit en kanadensare så tror jag alldrig han fått matchstraff.
                                        Vill vi  tjäna 107.000 kr  genom att inte göra nått o bara ligga i sängen i 3 månader  ska vi bara ansöka ansöka tiil Nasa om att få bli testperson. Ta chansen, ungdomar!  Källa D.N tror jag. Har glömt.
                                       En del får chansen att bättra sig. Den chansen verkar inte tippelmördaren Juha Valjakkala ta. efter att ha, för vilken gång i ordningen vet jag inte, så har han nu försvunnit från sin lägenhet efter att vara frigiven på prov. Han är nu efterlyst. Numera heter han förresten Nikita Fouganthine. Måtte nu inte nått hända oskyldiga människor! Ja, vad är det man säger, ränderna går aldrig ur!
                                      Appropå brott så tycker svärmorsdrömmen, advokaten o förre justitieminister Thomas Bodström att det behövs en effektivisering inom rättsväsendet. Om han nu tycker det varför gjorde han inte det när han själv var justitieminister? En förklaring är att han inte fått igenom eventuella förslag p.g.a.  motstånd av dåvarande  sammarbetspartnerna Vänsterpartiet o Miljöpartiet. Men då kunde han ju fått igenom förslagen med hjälp av den dåvarande oppositionen. Men partipolitik är viktigare än människors säkerhet i rättsstaten. 
                           För 3-4 år sen skrev jag till poppulisten Bodström att jag tycker att i dagens samhälle är det mer synd om dom som begår brott än dom som blir utsatta för dom. Som medborgare begärde jag att få ett svar eller ett resonemang om frågan. Fick jag alldrig!  Hoppas Beatrice Ask kan ta tag i saken o göra det som Bodsröm alldrig gjorde!
                  

Idag blev det en promenad.


Blev lite fel ordning på korten, men all right, det här är min f.d. Virago splitter ny när jag hämta ut den i Olofström, jag tror-94.

Efter att ha gått genom Hembyggdsparken går jag ju alltid ner mot strandpromenaden och går på den väster ut. I stan befinner jag mig hela tiden. Häromdagen hörde jag i radio en dam prata om Askersund som en lite okänd pårla. Håller fullständigt med!  Denna storslagna natur som finns i stan o dess omgivningar är ju unik. Ta bara skärgården t.ex. Alldeles inpå en.  Ja, jag försöker dra mitt strå till stacken genom att visa foton från denna vackra bygd! Det här är inte den enda byggd jag sett i mitt liv ,så jag vet vad jag pratar om! Bortanför vassen som syns brukar den vita ankan o hans kompisar hålla hus. Den skadade gåsen höll till där i vintras och har varit där i vår ochså. Åt vänster om fotot har jag min favoritbänk där jag sitter o tittar ut över vattnet o solar! Jag säger bara uj,uj,uj,!


Sen fortsatte jag längs strandpromenaden o gick ut på Borgmästarholmen. Tog då det här fotot mot strandpromenaden. Båtarna börjar komma  o lägga till vid bron efter "vintervilan" Ni kan tro det är fint på Borgmästarholmen nu, med all grönska. Nu har dom öppnat serveringen ochså, bara på lördag o söndag än så länge. Brukar gå dit under sommaren så där en gång i veckan o dricka kaffe o prata med damen som serverar. Jag har glömt om hon äger(arrenderar) stället. Sen gick jag tillbaks över bron o fortsatte mot hamnen. Där blir mer o mer folk på helgerna o en del kommer på motorcyklar. Ja, lite sugen blir jag som hade en Yamaha Virago 1100 kubikare för en del år sen på nittiotalet. Det var en glidare. En vacker mc o härlig att köra! Ja, en vinst på mitt 10 veckors lotto så... Jag är vital nog att köra ännu. Ränderna går inte ut som sagt! All right, apostlahästarna är ochså brar att ha så från hamnen fortsatte jag förbi sjöbodarna på andra sidan bron o så gick  jag via den vackra kyrkogården hem till lägenheten, gjorde några övningar, åt o duschade.
I mogon har jag tänkt mig en cykelfärd till ett av mina paradis, Tjälvesta naturreservat. Skall ni följa med?

Chimpanser smartare än oss!

Dom har överlägset närminne , det har japanska forskare kommit fram till i en jämförelse mellan  japanska studenter o lika många apor. Testet ifrågasätter hela den mänskliga utvecklingen. Källa Expressen
                             Ja, om människorna skulle vara så smarta som dom tror så hade väl inte världen sett ut som den gör! Dom som simmar omkring i den svenska ankdammen är inte heller så smarta tycker jag. Antagligen har dom väl förstått att dom inte har mer kapacitet än att plaska omkring i den o putsa fjäderskruden, det s.k. etablissemanget!
 
                              Världen fördömmer nu Hizbollahs kupp i Libanon. Ja, det skall den göra. Dessa islamistfundamentalister som tillsammans med Al Quida, Talibanerna, Hamas o andra militanta grupper vill påtvinga  oss en värld av förtryck o kvinnoförakt , offentlig stenkastning, offentliga hängningar m.m. under förevändning av SIN tolkning av Koranen.
                               Ja så tar vi lite spel o sport. På v-75 fick vi en frirunda tack vare min svågers eminenta tips. Själv fick jag nästan igen insatsen på mitt eget tips. Har ju en 12-del på ett stort system men det var min lilla dubbel som fixa +-0.
                              Djurgården har kommit i en ordentlig svacka. Förlora nu 3 matchen i sträck tror jag. Fick stryk av Kalmar med 5-1!  Har ovanligt många skador Nä,nu blir det ishockey hela kvällen. Sverige möter Ryssland 22:00. Är nån match innan dess!
                             


Krig o begravningar

Ja, det gäller o uppskatta varje dag som man har ett bra liv. En del människor har en förmåga o hänga upp sig på småsaker o sånt som varit o det i negativa tongångar. Det finns dom som har det väldigt svårt just nu! Jag tänker på innevånarna i Beirut där strider råder, jag vet inte för vilken gång i ordningen. Den här gången har Hizbollah erövrat halva Beirut, den västra delen. Även människorna i diktaturen Burma som förvägras hjälp utifrån av sina svin till ledare, lider stor nöd  2 begravningar har varit, en för Engla och en för barnen i Arboga. För en gångs skull är de anhöriga o sörjande i fokus, inte brottslingarna o spekulationerna. Jaa, och vi får nog vara beredda på att den svenska sörgårdsidyllen och naiviteten kommer att naggas mer o mer i kanten. Vad man kan göra är att åtminstone försöka ha  sörgårdsidyllen inom sig, för sin egens skull o andras!

Nån stanns i vassen.....


Här ligger en dopping o ruvar. Om det är en hona eller hane vet jag ej men dom lär ha samma fjäderdräkt och lär hjälpas åt med ruvningen. I år blev det ju bara ett bo istället för sju p.g.a  kommunens grävskopa bland vassen för ca 11/2 månad sen. Ja en del människor bryr sig väl inte men det här är faktiskt ganska unikt med närheten!

Öland, berömt för alvaret


Öland har jag bara varit några timmar på i samband med bilresa dit på den då nybyggda Ölandsbron. Syftet var att åka på den då mycket omskrivna bron, så mycket kommer jag ihåg!  Vi var o körde lite på ön o såg en massa turister o campare. Vi måste ochså ha stannat nån stans för jag känner igen naturen på bilden, men.....
 Foto Anna- Lena Anderberg     www.linnaeus.nrm.se

Öland, det soligaste? o minsta landskapet


                                                        Historia
Från 1569 till 1804 var hela Öland inrättat som så kallad djurgårdsinrättning, det vill säga en kunglig jaktpark Det byggdes t.o.m. en mur tvärs över ön några km norr om Ölands södra udde, så att villebrådet inte skulle springa in på böndernas åkrar när de kungliga jakterna pågick. Ölänningarna fick på den tiden inte äga hundar, då de kunde störa kungens jakt. Ottenby kungsgård på öns södra udde är därmed det område som längst i världen oavbrutet fungerat som jaktområde för en regerande monark..
                                       Öland fick en järnväg  1906 och från 1910 kunde man åka med smalspårig järnväg från Ottenby i söder till Böda i norr, en sträcka på 151 km. Järnvägen lades ner 1961. Dett kungliga slottet Solliden är berömt men ej så gammalt. Ölandsbron som byggdes på 1970-talet kan kallas för modern historia. Ottenby fågelstation är världsberömd.
                                               Natur o geografi
Öland är geologiskt sett en mycket ung ö. Den består mest av kalksten. Ön är Sveriges minsta landskap o näst största ö. Öland är beläget i Östersjön öster om Småland från vilket det skiljs från Kalmarsund. Ön är som sagt förbunden med fastlandet genom Ölandsbron. Ön är känt för sina alvarmarker som ligger i huvudsak på öns södra halva. Södra delen av ön är under betäckningen Södra Ölands odlingslandskap av Unesco definierat som omistligt världsarv! Ett ovanligt inslag i det Öländska landskapet är de hundratals väderkvarnar av trä som fortfarande är bevarade. Öns natur o kulturmiljö har gett upphov till ett uppskattat tillhåll för konstnärer.
Yta                                     1.342 km2
Folkmängd                      24 628
Högsta punkt                  Rösslösa 58 möh
Största sjö                      Hornsjön
Landskapsblomma     Ölandssolvända
Landskapsdjur             Näktergal
Världsarv                       Södra Ölands odlingslandskap
Största Orter                 Borgholm,, Degerhamn, Färjestaden, Mörbylånga, m.fl.
Kändisar                       Lill Linfors, karin Fransson, Per Ekström, Erik Johan Stangnelius,, Eva Bexell, Lennart Sjögren m.fl
   Bild  www.ofhs.itkalmar.se

Inte så långt från Libanon....


Ja,  som granne till Libanon ligger ett land som jag gillar. Libanon har jag alldrig varit i så det vet jag inte om jag hade gillat. Landet som jag gillar o beundrar är Israel. Det har jag gjort sen jag var relativt ung! Tyvärr har jag bara varit där en gång. Jag och en av mina goda vänner Bengt var där med Eilat som bas 1988 i 14 dgr.. Men vi var ute på en bussresa i 3 dgr där vi såg o bada i Döda  havet, var på Mazzadaklippan, var i Jeriko, Betlehem o i Jerusalem(på bilden) bl.a.. Ja, det skall jag säga hade jag bott i ett annat land än Sverige så skulle det varit Israel! I Jerusalem är det en miljö som skulle passa mig. Religion, historia, olika kulturer, spänning. Israel är ett litet land så man kommer från a till ö på tja en 5-6 timmar! Eilat var en fin badort. När vi var där så var det  inga diplomatiska förbindelser med  Jordanien så det stod militärer på hotelltaken o spanade  ditåt över Röda havet. Röda havet ja, oj vilket klart vatten o där var alldrig under 23 grader i vattnet! Om det är något ställe som jag nån gång längtar till så är det Israel o det har nog med min personlighet o göra.
                                                     Så passar jag ochså på att gratulera staten ISRAEL till dess 60-års jubileum som stat. Jag hade trivts mycket bra i Israel det känner jag!  En del jude o Israelhatare önskar mig säkert dit pepparn växer men det skiter jag fullständigt i !!!    Foto www.biblewalks.com

Lite mer tidningsläsning!

Ja, vad står det nu i Expressen. Jo, det står en artikel om politiska extremister skriven av en Magnus Sandelin som författat boken EXTREMISTER. han skriver: Den millitanta vänsterns engagemang kan förefalla sympatiskt, men bakom finns ett inskränkt, etelistiskt tänkande där det EGNA våldet ses som rätt! Han skriver ochså:Förlorar vi rågången mot sådana grupperingar är vi illa ute! Ja, han har helt rätt tycker jag. Vänstergruppen AFA, Antifascistisk aktion, har jag  sett i aktion i tv o faktiskt i S-holm en gång. Dom är ofta klädda i svart o har maskerat sig och använder sig av våld som dom anser är rättmätigt. Konstigt nog använder dom sig av samma våld som faschisterna en gång börja använda! Det är väl med dom som med fotbollshuliganerna som under nån sorts täckmantel får anledning o ta till våld! Nä fy f-ken för såna extremister. Jag håller fullständigt med artikelförfattaren
                                                 Det står ochså om en knarkpåverkad som mejade ner far o son och dödade dom. Han vill nu slippa fängelse! Ja, nu kommer väl det mest o stå om honom, dom anhöriga glöms snabbt bort!
                                                 Ja, vad säger man om det här: Sverigedemokraterna större än KD enl. väljarbarometer! Jaa jag säger som jag gjort innan att det inte är bara missnöje med invandringen som gör att SD växer. Upplever människor att det inte är ordning när det gäller brottsbekämpning, skola o sjukvård m.m., ja, det är ochså nått ett missnöjesparti tar röster på!                               Om Engla står det ungefär detsamma som i AB.
Ja, sen har jag hört i radio att islamistfundamentalisterna Hizbollah visar sitt onda tryne i Libanon igen. Så uttryckte dom som läste nyheterna INTE sig. Men jag tycker så!

Lite tidningsläsning

Efter dagens lyckade besök på katolska kyrkogården i Åmmeberg blir det nu tidningsläsning i AB och Expressen.
 Vi börjar med  AB. Där står det om Englas begravning. Tydligen har det bildats 2 läger, ett som tycker det är rätt att SVT sänder begravningen och ett som tycker att det är fel.  Repotern Kadhammer påminner om att Fadimes död chockade hela Sverige- då tackade SVT nej. Sen går reportern in på andra hemskheter som hänt. Vad jag själv tycker! Om jag hade haft en dotter som råkat utför detta som Engla absolut inte nån tvsändning, ville haft begravningen enbart med inslag av anhöriga o släkt! O på nått vis, numera händer det stora o oförklarliga tragedier, skall vi tvsända alla dom ochså?!
                                              I Blekinge är hela Hanö till salu. Ön ägs av ca. 10 personer. 193 hektar, 6 km strand o en egen hjortstam. På ön finns ochså en restaurang, museeum och en affär. Ett 30-tal personer bor fast där, mycket sommargäster o vacker natur. fast båttraffik som tar 25 min. Vad det inte står i artikeln är vilket blåshål det är, men det vet jag!
                                            Nima Daryamadj skriver:- Amerikaner ser mig inte bara som en svartskalle. Sverige skulle bli världens bästa land om vi tog efter amerikaner i vårt sociala beteende-. Vad tycker jag. Jo med den erfarenheten som Amerika har av invandring så skulle jag tro att han tänker rätt. Men Amerika är ju ett hatobjekt för många nu för tiden så det går nog inte hem!    Ja nu skall jag gå o äta, tar Expressen i nästa inlägg!

Tillhör ochså livet!


 På mina cykelfärder har jag hittat en del ställen som intresserar  mig o ger mig utbyte. Ett av dessa ställen är Katolska kyrkogården i Åmmeberg vid sjön Åmmelången ca 8 km öster Askersund. Jag är ju via en del av mina rötter katolik. Det här är ett fint ställe för meditation o reflextion. En egen bön för anhöriga, levande som döda m.fl. blir det ochså.  Det som ochså gläder mig är att kyrkogården har blivit uppfräschad sen  jag var här sist.
                                                                              Historia
                    År 1857 påbörjade det Belgiska bolaget Vielle Montagne en, för denna tid, gigantisk industribyggnation i Åmmeberg o Zinkgruvan. Anledningen var att utvinna den stora malmfyndigheten av zink och bly i Zinkgruvan.
                    I mitten av 1860-talet, då järnvägen mellan Åmmeberg o Zinkgruvan stod klar, anlades även den katolska kyrkogården i anslutning till till järnvägen.
                   På den tiden var ett stort antal belgiska och tyska tjänstemän och arbetare anställda vid bolagets svenska avdelning. De var romersk-katolska trosbekännare och det är dessa och deras familjer som är begravda här på den katolska kyrkogården.
                     År 1937 utfördes en större omläggning av kyrkogården varvid alla äldre och förfallna gravar lades igen.
                     Kyrkogården underhålles av gruvbolaget Zinkgruvan Mining AB.
                                               ((f.d. bolaget Vielle Montagne)
Text  fr. anslag kyrkogården. Foto Jan Ekblom

Inte ett moln på himlen!

Jaa, vilket väder! Efter att ha småstädat och gjort mitt rätt tuffa program för att hålla höften något så när smidig tog jag cykeln o begav mig ner i stan. Först blev det en glass i hamnen, sen titta jag till doppingparet som såg ut att ha det bra. Sen cykla jag ner längs strandpromenaden o prata lite med den vita ankan som kom springande med fjällan hack i häl! Mitt i mot på gräset gick 2 strandpipare, tror jag dom heter, o picka mask o insekter, ganska ogenerat. Sen kom jag till min favoritbänk längre upp vid badet, satte mig o sola o titta på ett doppingpar en 30 meter ut. Dom gled bara långsamt på vattnet, sov nog, men jag vissla lite på dom o då såg jag deras praktfulla fjäderdräkt. Rädda blev dom inte. Sen cykla jag iväg o handla. o nu sitter jag o skriver!
                              Nu har jag ätit, gjort klart med landskapet Östergötland i resan genom svenska landskap. Nästa blir Öland o Gotland, det är nästan hälften. Sen blir det Dalarna o österut o sen norrut. Nä nu kallar Örnie(parakiten) på mig, ganska uppfodrande. Får in o se vad det är på tv, har ingen aning!

Östergötland med Vättern o Östersjön


En stor sjö i väster o östersjön i öster. Det är ju bra gränser o ha.. En del har jag sett i Östergötland  Mjölby har man ju sett pg.a. att det är(var?) en järnvägsknut. Om man åker bil nuförtiden så kommer man ju inte in i städerna men Norrköping har jag för mig att jag varit i några timmar  Däremot har jag varit flera gånger på Kolmårdens djurpark med barnen m.fl. (vem har inte det) och legat över där bl.a. Det område som jag känner till bäst är det som går längs Vättern. Vadstena har jag varit i flera gånger liksom Gränna, men inte legat över. Det området som jag känner till bäst är Omberg och då Hästholmen. Dit åkte vi barn o föräldrar ibland med ångfartyget Trafik som gick mellan Hjo och Hästholmen. Vi hade matsäck med oss o njöt över området o utsikten från Omberg. Detta var på -40, -50 o -60 talet. Mina egna barn var ochså med nån gång och då lite senare P.s Det är Omberg på bilden D.s

 Foto www.oninge.se

Östergötland, bördig slätt o fina vikar


                                           Historia
Östergötland var under medeltiden en av Sveriges 3 centralbyggder  och 2 kungaätter härstammade därifrån, den Sverkerska ätten och Folkungaätten. Under tiden grundlades de flesta av  Östergötlands nio kloster. Länge efter att Östergötland uppgått i Sveriges rike, fortlevde dess provinsiella självständighet med bl.a. egen lag.
Efter att Gustav Vasa tillträtt och genomfört reformationen, minskades kyrkans makt. Platser, som till exempel Vadstena minskade i betydelse och har alltsedan 1500-talet förblivit småstäder.
                            Norrköping kom under 1600-talet att bli ett av Sveriges ledande industriella centrum, med faktorierna som staden bas. En burgen borgarklass uppstod i staden mycket tidigt och staden kom snart att kunna räkna sig till en av de största städerna i Sverige, en position som man kom att behålla in till 1900-talet Linköping utvecklades betydligt långsammare under samma tid.
                            1800-talet ledde till undistrialismens genombrott, vilket hade föregåtts av byggandet av Göta kanal i början av seklet. Vid Motala byggdes en verkstad och kanalkontoret, staden kom att få en solfjäderformad stadsplan utlagd av Baltzar von Platen. Norrköping växte kraftigt, särskilt textilindustrin i stan. Östra stambanan som förbinder Östergötland med S-holm och Malmö invigdes 1874, och en järnvägsknutpunkt uppstod i Mjölby.
                       Under 1900-talet har frmför allt Linköping utmärkt sig för sin tillväxt och staden fick eget universitet på 1960-talet och i staden finns bl.a. försvarsindustri  i form av SAAB Aerospice.  Linköping är nu ungefär lika stort som Norrköping
                                            Geografi
Östergötland gränsar i söder till Småland, i väster till Västergötland genom Vättern, i norr till Närke och Södermanland och i öster till Östersjön. Östergötland brukar traditionellt delas upp i 3 naturgeografiska områden där det det centrala slättlandet omges skogsbygder i norr och söder
                                       Östgötaslättens kärnområde är det triangelformade området med hörn i Ödeshög, Motala och Linköping. Slätten fortsätter, om än inte lika utpräglad, österut söder om sjöarna Roxen o glan och avslutas av stora halvön Vikbolandet. Slätten är för övrigt ganska fattig på sjöar. Söder om slättbygden vidtar ett skogs- och bergsområde, som stiger åt syd med sydgående erosionsdalar o pltåliknande höjder. De södra skogsbyggderna är sjörika och här ligger bland annat stora sjöar.

Man kan ochså nämna Östgötaskärgården samt kusten mot Vättern med bl.a Ommeberg. Utanför Östergötlands östra kust ligger en omfattande skärgård Från kusten tränger flera djupa vikar in i landet.
Yta                                    9 979 km2
Folkmängd                     418 480
Högsta punkt                 Stenabohöjden 328 möh
Sjöar                                Vättern, Roxen m.fl
Åar                                   Svartån, Stångån m.fl
Landskapsblomma     Blåklint
Landskapsdjur             Knölsvan
Städer                            Linköping, Norrköping, Motala, Vadstena, Söderköping, Finspång m.fl
Kändisar                       OVe Kindvall, Pekka Langer, Tjadden Hellström, Pernilla wiberg, Ragnar Dahlberg, Louise Hoffsten, Tage Danielsson m.fl.                      Källa Wikipedia Bild svt.se

Åtalas för grov misshandel av baby

 En man i 30-årsåldern åtalades i dag vid Uddevalla tingsrätt  för grov misshandel av sitt 3 månader gamla spädbarn!
                    Barnet har bl.a. fått 14! revbensbrott och blödning! i hjärnan.
Enligt åtalet började mannen att misshandla barnet när det var mindre än en månad gammalt.
                   Åklagaren säger till TV4 Nyheterna att han kommer att yrka på fängelsestraff.
Från SVT text
Kommentar: Nä nu blir jag, ja jag blir så in i .... förbannad. Dels naturligtvis över själva händelsen, fruktansvärd. Men, för kors i all sin dar, vad skulle han inte ha annat än fängelsestraff, åklagaren, o det ska va mycket,mycket långt!
 

Utsikt från en brygga


Efter att kommit till Snavlunda äng(utforskade inte området) vände jag åter söderut. Det finns ochså småsjöar i naturreservatet. Åtminstone har jag räknat till 3 st. Här skulle man tro att ett fågelbo låg väl gömt eller att en snok dolde sig i skydd av vassen. Tittat efter ormar för det finns lite små stenrösen på ett par ställen. Ytterligare lite längre söderut på återvägen såg jag en stor hackspett i ett träd, tog försiktigt fram kameran o riktade den mot trädet på vinst o förlust men dom är ju så snabba o trycker sig ibland mot stammen så dom blir svåra o upptäcka. Enda sättet o få en egen bild på dom är nog att komma dit en morgon o ta plats nån stans o lita på slumpen o ta ett kort !  Så småningom kom jag till bilparkeringen där jag hade min cykel o cyklade belåten hem. Väl hemma körde jag igenom programmet för höften. Det verkar som det hjälpt med övningarna. Idag gick det bättre att gå. Jag skall göra övningarna varje dag enl. pappret!  Nä nu blir det middag. Ikväll har jag mycket sport att välja på i tv. Sveriges damer mot Italien i fotboll(går i Örebro), Djurgården- Hammarby i allsvenskan eller Tre Kronor mot Schweitz i ishockeyvm!

Utsikt från en stubbe


Mitt smultronställe finns utanför Örebro, min hemort är det vackra Askersund med skärgården o mitt paradis är Tjälvesta naturreservat. Att ha hittat detta paradis är som att få en dyrbar gåva. Cyklade dit idag(tänker göra det en gång i veckan om det går). Att cykla dit är ju perfekt, 6 km dit, fotvandring ca 5 km o 6 km hem.  Idag hade jag kaffe o mackor med mig o vatten förstås, vädret var super, ingen blåst. Gick långsamt norrut mot Snavlunda äng, På vägen dit hittade jag en stubbe, den är från och med idag min favoritstubbe. Tog fram min matsäck, satte mig o njöt , lyssnade på fåglar o andra ljud, hörde hackspettars "skrikande" o trummande. Lyssnade mycket lågt på klassisk musik på P 2, nästan pastoral! Frid har jag i mitt sinne i vanliga fall tycker jag men nu blev den inlindad i bomull o små vita skyar! Efter en halvtimme reste jag mig i gick vidare.

Grattis Pelle!


Idag fyller Pelle, mitt äldsta barn-barn 20 år. Hoppas vi kan "nolla" tillsammans i juli, Pelle!

Närkes natur, uj,uj,uj,


Det kan hända jag är part i målet men Närke är mitt favoritlandskap. Jag växte upp i Örebro på 40-talet, min farmor var från Herminge i Gällersta socken, och återkom till Björneborg, Gällersta sen min farfar gick i pension. Vi har spårat hennes släkt ända till 1600-talet. Den hör hemma i   trakterna. Jag var ofta ute hos min farmor under Örebrotiden. Det var och är mitt smultronställe
        All right, naturen i Närke är storslagen från skärgårn i Askersund(som jag själv bor i) via Tiveden till Kilsbergen. Laxåområdet har tätast med småsjöar i hela landet. Landskapet är litet vilket gör att man kan se mycket på en dag.
Sevärheterna i Närke är många. Exempel Tjälvesta- Snavlunda naturreservat,  ca 6 km norr Askersund, Kilsbergen med bl,a Garphyttan(nationalpark) o Ånnabodasjön, den vackra Bergslagsleden, skärgården vid Askersund, Tiveden(nationalpark) med  den för de röda näckrosorna berömda  sjön Fagertärn m.m.
                                    Örebro är ju berömt för sitt slott(där min far jobbade på 40-talet) stadsparken(som fått pris), den nya i gammal anda uppförda stadsdelen Wadköping, Naturens hus och i anslutning, fågelparadiset Oset vid Hjämaren, allt med gångavstånd från slottet. Svampen kan vi ochså nämna, det berömda vattentornet som uppfördes på 50-talet o är tjänst än idag.
                            Jag tycker Närke är lite bortglömt. Det ligger i skuggan av både Värmland o Dalarna
 Fotot föreställer Ånnabodasjön och är taget av Jan Ekblom

Närke, mitt favoritlandskap!


                                                     Historia
I mitten på 1200-talet grundades Örebro. Samtidigt uppfördes ett försvarstorn vid Svartån för att försvara  denna strategiska överfart, men även för att få in pengar till stadskassan  med hjälp av tullinkomsterna. Försvarstornet kom med tiden succesivt att förstoras för att idag vara ett pampigt slott mitt i staden. Engelbrekt intog slottet 1434.
                                               Från 1560 till 1621 ingick Närke tillsammans med Värmland och Södermanland i ett hertigdöme som tilldelades Gustav Vasas yngste son, Hertig Karl, sedemera Karl 1X. Regionen fick under denna tid ett uppsving. Under 1600-talets mitt försämrades dock läget i Örebro. Handeln led svårt av att nya städer i Bergslagen grundades. I söder var läget annorlunda och 1643 grundades landskapets andra stad, Askersund. 1700-talet utgjorde en tämligen stillsam period, näringslivet gick på i gamla spår , småindustrier kom o gick, men bergshanteringen dominerade alltjämt. Inte förrän  i mitten av 1800-talet hände det saker.
 Skofabriker uppstod uppstod lite varstanns och näringslivet blomstrade. Samtidigt kom järnvägen till Närke o Hallsberg blev en viktig knutpunkt. Den hårdnande konkurransen utifrån ledde till att det gick grus i skomaskineriet. Efter kriget försvann skofakrikerna, en efter en, och av det stolta skoimperiet finns idag bara spillror kvar. Mariekex försvann ochså från Örebro. Men i vår tids Närke finns många industrier av alla slag bl.a livsmedelsindustrier.
                                                   Geografi
Närke gränsar i sydväst till Västergötland, i nordväst till Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydöst till Östergötland.
De mellersta delarna av Närke upptas av Närkesslätten. I norr finns Käglans skogsplatå som i sin nordligaste del stupar brant ner mot Arbogaån. I västra delen av Närke finns en markerad bergskedja, Kilsbergen som ochså fortsätter in i Värmland o Västmanland. Söder om Kilsbergen vidtar skogen Tiveden, och där går gränsen mot Västergötland. I söder har Närke strandlinje mot Vättern. Här finns en mindre insjöskärgård. På gränsen  mellan Närke o Östergötland ligger den karga och ödsliga bergssträckningen Tylöskogen.
Yta                                    4 126 km2
Folkmängd                     188.563
Högsta punkt                 Kilsbergen 298 möh
Stora sjöar                     Vättern, Hjämaren, Sottern
Åar                                   Svartån, Letälven, Arbogaån
Nationalpark                  Tiveden, Garphyttan
Landskapsblomma     Gullviva
Landskapsdjur             Hasselmus
Större orter                     Örebro, Askersund, Kumla, Hallsberg, Laxå
Kändisar                         Hjalmar Bergman, Verner Von Heidenstam, Levi Rickson, Olaus Petri,, Erik Rosenberg, Torsten Ehrenmark, Johan Saxon- Lindström m.fl    Fakta Wikipedia, www.orebro.se  Bild  www.orebro.se                     
                   

Boule, nytt för mig


Ja minsann, efter att gått en liten senare runda, ont men överkomligt, gick jag till mina Spfkompisar som (7 st) spelade boule nere vid strandpromenaden, inte långt från hamnen. Kom lite sent men stod o titta på hur det gick till och hoppade in o spelade mot slutet o vann en omgång, fick applåder för detta! Ja, det var faktiskt riktigt kul och det blir mer boulespel nästa tisdag vid 11-tiden. Tydligen spelar vi varje tisdag under sommaren, de som kan!

Värmebölja i helgen!

Så står det i DN idag där det ochså står följande:  NYTT HUVUDAVTAL PÅ GÅNG: Arbetsmarknadens Parter skall förhandla om nya spelregler. Det är 70 år sen det klassiska Saltsöbadsavtalet skrevs under!
Kommentar: Skall bli intressant att så småningom få höra vad facken o arbetsgivarna kommer fram till. Kan det möjligen bli lite mer flexibilitet i en del frågor, det är skillnad på 1938 0 2008!
Antagligen tros 10 000 människor ha dödats i Burma av cyklonen, fruktansvärt!
Riccardo-åtalad dömd för annan misshandel, fick 80 tim samhällstjänst.Kommentar överflödig!
                            Ja, sen står det att nu är 7000 sjuksköterskor i strejk. Kommentar: Jag var inne o titta på löneststistik. Som jag kan se det så kommer fler grupper offentliganställda att begära omförhandling av sina löner om sjuksköterskorna får igenom sina krav på de ovanligt stora höjningarna räknade i %. Det är faktiskt så att andra grupper som gått på högskolan i flera år inte har mer betalt än sjuksköterskorna. O dom jobben är väl lika mycket värda?!
Det verkar va populärt o sätta eld på saker o ting i det här samhället! Läste precis att det varit 4 bränder i Lidköping i natt!
I AB står det bl.a. om en 4-årig flicka som gick o klappade en bäver o blev biten. Inslagets filmades av fadern o filmen  skickades till AB. Kommentar: Ja, vad säger man, bra med pengar fick väl pappan för filmen, lite mystiskt verkar det! Sen står det ochså i AB Vågen kan ljuga o visa mer i vikt. Kommentar: Grattis alla som har övervikt! I Expressen står det att en man kissade i bensintanken på en bil! Kommentar: Drivmedel som är  bra för miljön!?

Värmland, omväxlande natur


Min farfar kom från Karlskoga, så den anknytningen har jag till Värmland. Sen är ju Närke ganska mycket anknytet till Värmland. En del orter tillhör Örebro Län. Jag har ju varit  i Värmland en del. På -40 talet åkte familjen med Farmor i spetsen från Örebro o hälsa på Farfars bror Jonas som bodde kvar i Karlskoga. Sista gången jag var i Värmland var i augusti förra året då Spf hade en bussresa dit o vi såg mycket! Vi var Karlstad o hälsa på Tore Skogman, som dog några månader efter, Vi var i Sunne o åkte med ångbåten(glömt namnet) som blev upplockad efter 100 år från Frykens botten och återställdes, var på väveri, låg över på ett norskägt hotell vid en av de vackra sjöarna och framför allt fick vi se mycket av den storslagna naturen. Kort www.jarnling.se

Värmland, vargens landskap....

Historia
Värmland synes i början av historisk tid ha haft förbindelser med Norge, och dess befolkning tog ännu på 1200-talet del i de norska inbördesstriderna. I samband med Vänerlandskapens efter hand under medeltiden ökade förbindelser med Östsverige knöts Värmland fastare till det svenska riket.
                              Värmlands befolkning synes huvudsakligen  ha levat av boskapsskötsel, där smör och oxar spelat en viktig roll i dess skatt under medeltiden och 1500-talet. 1580 började den finska invandringen som befolkade en stor del av Värmlands ödebyggder. Vid denna tiden fick Värmlands järngruvor, som var kända från medeltiden, ett starkt uppsving och räknades redan på 1600-taletsom synnerligen värdefulla. Det värmländska bergsbruket kulminerade i betydelse mot slutet av 1700-talet. Skogsbruk, träförädling och pappersfabrikation fick under 1900-talet en altmer central roll i Värmländskt näringsliv. Även Alfred Nobel har betytt mycket för Värmland
                                                                             Geografi
Vårmland gränsar i söder till Västergötland och Dalsland,i väster till till Norge och i öster till Dalarna, Västmanland och Närke. Naturen är omväxlande med kusten längs Vänern, otaliga mindre o större fiskrika älvar o sjöar, stora skogar.  höga höjder, orörd natur med mycket älg, lodjur, rådjur o björnar o bäver bl.a.
Yta                                                    18200 km2
Folkmängd                                     313 000
Högsta punkt                                 Granberget 700 möh
Största sjö                                      Vänern
Älvar                                                 Klarälven m.fl
Landskapsblomma                     Skogstjärna
Landskapsdjur                             Varg
Större tätorter                                Karlstad, Karlskoga,Kristinehamn,Arvika,Skoghall,Säffle,Kil,degerfors, Sunne, Forshaga.
Kändisar                                        John Ericsson,, Lars Magnus Ericsson, Sven- Göran Eriksson, Christian Eriksson,Selma Lagerlöv, Alfred Nobel, Tage Erlander,Sten Bergman, Nils Ferlin, Bo Parnevik,, Kenny Bräck, Ralf Edström, Bengt-Åke Gustavsson m.fl.             Källa Wikipedia

Besök igen!


Ja, skulle ta min runda till fots idag, men det gick inte bra. Kände av min vänsterhöft som krånglade mer än den gjort nån gång. Så jag  cyklade upp till Tjälvesta reservatet igen och gick en liten runda efter förmåga. Ja, det var lika vackert idag och jag mötte några andra vandrare som var lika imponerade som jag.
                                      Hur som hellst så har jag nu tagit fram ett program för höftartros med övningar som jag skall göra varje dag innan jag motionerar. Har gjort det en gång nu i e.m. o det verkar vara bra! Cykla är inget problem och har man artros så skall man röra sig mycket, det är det som gäller.
                                    Som vanligt blev det inget på v-75 o det är ju inte så konstigt, en vinnare fick 19! miljoner!
                                   När det gäller det politiska tjafset så hånas motståndarna hit o dit o det är väl vanligt 1 maj. Bostadsministern hånas enl.AB av en kvinnlig partiledare på vänstersidan p.g.a bostadsbristen i många städer o orter.
Ministern replikerar dock-Förra regeringen lämnade ifrån sig en bostadskö på 200 000 personer. Att ställa det tillrätta låter sig inte göras i en handvändning. I Norge byggs 7 bostäder per 1000 innevånare varje år . I Finland likaså. Siffran för Sverige är sedan decennier mindre än 4-.
                                  Ja, att ta politiska poäng på elakheter är väl populärt i vissa kretsar men när den kvinnliga partildaren själv har suttit i en föregående regering som är skuld till bostadsbristen, då går det inte hem hos mig! Ja, folk går på allting, det verkar ibland som om folk glömt att den föregående regeringen hade makten i 15 år
                                   Aftonbladet har idag följande rubrik på sin första sida: KRIGET OM BRÖDET!
Det handlar om skenande matpriser och hungerkravaller, det nya hotet mot världsfreden! Jag tycker ju inte om för mycket panik eller domedagssnack men det här tycker jag är oroande! En av underrubrikerna är ochså, MAT BLIR BRÄNSLE!
                                  Ja, jag hoppas att etanolen bara blir en parantes i miljöns räddande och att biogas o el o diesel blir det som gäller! Nä, nu skall jag skriva om Värmland i min snabbvandring genom Sveriges landskap!

Dalsland, sjöar, skogar, ren luft


 Ja, den rubriken får jag ställa upp på så klart. Den enda "anknytningen till detta vackra landskap är en tågresa för en del år sen till Oslo och foton som en kompis visat som har sommarhus vid norska gränsen. Naturligtvis har jag ochså sett bilder av Dalsland i andra sammanhang.  Den här bilden påminner mig om något, kanske en glimt från tågresan. Det som slår mig är ochså att Dalsland bara har ca 50.000 innevånare. Jaa, jag blir verkligen nyfiken på Dalsland, ett litet bortglömt landskap.  Foto passagen.se

Dalsland, Sverige i miniatyr?


                                    Historia
Dalsland som egentligen hette Westgötadal, kallades fordom Markerna.  Dalsland var ganska befriat från krig o olyckor som drabbade de intilliggande landskapen. Kung Birgers bröder, Erik o Waldemar anlade i början 1300- talet  fästningen Dalaborg eller Dalahus vid Vänerns strand. Under Gustav 2 Adolfs danska krig blev även  Dalsland krigshärjat av Christian  IV  trupper. Vid fredsslutet i Brömsebro återlämnades Dalsland till Sverige tillsammans med många andra landskap! Då Norge intogs 1814, skedde anfallet så hastigt att  norrmännen inte heller den gången hann förflytta kriget inom Dalslands gränser. Många bruk o manufakturfabriker anlades i Dalsland. Avstånden var stora till stora städer o handelsvägar. Över Vänerns frusna vatten förde Dalslänningarna skogsprodukter som dom bytte mot t.ex säd. Dalsland präglades som sagt av utmärkta skogs och småbruk men även en bördig slätt.
                                        Geografi
Dalsland  gränsar till Vänern i väster, till Värmland i norr, i nordväst till Norge, i väster till Bohuslän och i söder till Västergötland. Landskapet kallas ofta för "ett Sverige i miniatyr", efter ett uttalande av Prins Eugen.. I Dalsland finns många sjöar, slätter och till och med ett "fjäll" ,Kroppefjäll, även om det inte är så högt. Vänern är ju viktig för turism o fiske, Dalsland kan man nästan kalla lite oupptäckt och har ett naturlanskap av sällan skådat slag säger folk. Djupa, gröna skogar, "höga" berg o djupa dalar! Ochså ett av Sveriges minsta landskap.
Yta                                   4 953 km2 
Folkmängd                     52.300 inv
Högsta punkt                 Baljåsen 302 möh
största sjö                      Vänern
Nationalpark                  Tresticklan
Landskapsbl.                Förgätmigej
landskapsdjur              Korp
Städer                            Åmål
Kändisar                       Anders Edstam, Hjalmar Lundbohm, Anders Fryxell, Anders Edelstam, Gunnel Eklund m.fl.
Källor www.camping.se    www kulturbilder.net    Wikipedia, bild  www.svt.se
                                     

Bohuslän, klippor, sol o fiskelägen


Bohuslän har jag varit väldigt lite i förutom då Göteborg. Har ochså legat där o bunkrat med fiskeriundersökningsfartyget Skagerrak på slutet av-50 talet. Har ochså för mig att jag varit  med min mormor i Stenungsund när jag var i 4-5 års åldern i början på -40 talet o badat några dar? Strömstad känner jag ju till bra genom polisserien som gick på -80 talet? med bl.a. Per Oscarsson o Stefan Ljungkvist. Foto www.ferienhaus,se

Bohuslän, fjordarnas landskap


                                        Historia
Efter Kalmar unionens upplösning ingick Bohuslän i kungariket Danmark-Norge. Vid freden i Roskilde 1658 avträddes hela provinsen till Sverige utom Ellingdalen. Under 1700-talets senare del upplevde landskapet en blomstringstid tack vare den stora sillperioden som varade mellan ca 1747-1808. Många små fiskelägen växte till sig. Samtidigt  förändrades naturen då en stor del av skogen höggs ner för att användas till bostäder, båtar och inom fiskeindustrin. Kvar blev kala klippor som gett lanskapet dess karaktär. Stora delar av skogen återplanterades i början av  1900-talet. Bohuslän är beskrivet redan i islänningsagorna tillsammans med Östfold under namnet Alvhemmen.
                                       Geografi
                                        Bohuslän är Sveriges västligaste landskap och beläget  vid Skagerrak med Uddevalla som största stad. Bohuslän gränsar i norr till Norge och i öster till Dalsland och Västergötland. I söder går gränsen till Västergötland tvärs över Hisingen i Göteborgs kommun. Bohuslän har 20.000 registrerade fornlämningar.
Yta                                  4.470 km 2
Folkmängd                    270 700
Högsta punkt               Björnerödspiggen 222 möh
Öar                                Klädesholmen, Koster, Smögen, Hisingen m.fl
Största sjö                   Bullaresjöarna
Nationalpark             
Landskapsblomma   Vildkaprifol
Lanskapsdjur             Knubbsäl
Större orter                   Göteborg(en del), Uddevalla, Strömstad, Lysekil, Ljungskile, Kungshamn, Skärhamn m.fl.
Kändisar                      Gustav B Thorden, Percy Barnevik, Emilie Flygare-Carlen, Camilla Läckberg, Marie Lindberg M. fl.
Källa Wikipedia bild   www.munkedal.se

Mera Tjälvesta


Ja, jag tog ju fler foton. Här är ett av dom. Som sagt, jag  kommer att besöka det här området fler gånger o då skall jag ha kaffe o mackor med mig o sitta o njuta. O många vandringar till kommer det att bli på reservatet

Tjälvesta naturvårdsreservat har få motsvarigheter!


Idag blev det en cykelfärd norrut på vägen mot Vretstorp. Utan mål. När jag kommit kanske 7 km såg jag en skylt  t.v. som det stod Tjälvesta o Snavlunda  naturvårdsreservat på. Svängde av till vänster och cyklade några hundra meter, så såg jag skylten och gick av cykeln och vandrade in i reservatet. Stort var det o vackert med mycket lövskog o lite granskog, vitsippor, backigt o med några sjöar. Hackspettar hördes hela tiden. Gick omkring i området 1 tim. ungefär, men där är mycket att hämta ännu. Cyklade belåten hem. Tänk vad man kan hitta utan mål! P.s. Har varit inne o läst om naturreservatet på webben. Det skall som sagt ha få motsvarigheter i hela Sverige! D.s

Intressanta debatter på svt 1

Den första handla om pensionärerna och deras pensioner som är en het potatis för de politiska partierna. Inte blev man mycket klokare efter det men det gick nog inte  att ta några politiska poänger för partierna, ty pensionerna har ökat dåligt under en lång tid av år. Den socialdemokratiske representanten avslöjade dock att om dom kom till makten skulle dom höja pensionerna med ungefär 163 kr i månaden vilket mest ledde till hånskratt bland en del debattörer. När det gällde fattigpensionärerna så fick dom ju bostadsbidrag m.m. så riktigt så illa blev det ju inte. Mycket handlade om att de skämdes över att ha så dålig pension.
                                Den andra debatten handla om invandringen. Det gällde vad en freelancejournalist  skrivit i DN om en viss mörkläggning bland tidningar o journalister ang. denna. Han blev mycket påhoppad för jag tror han trampade på många ömma fötter. Han menade bl.a. att journalister har en diskussion och mörklägger negativa saker medan det råder en annan runt köksbordet i invandrarfrågan. För det är ju nämligen så att  folk vågar inte uttala sig offentligt om frågan för då blir dom kallade rasister av det s.k. etablissemanget. Dom som "skrek" mest o var hånfulla mot journalisten var unga vänstersympatisörer!
                               Men visst har journalisten rätt, det diskuteras helt annorlunda runt köksbordet än det görs bland tidningar och politiker. Folk fick ochså skicka in mail under programmets gång och det visade sig att 91 % höll med den modige journalisten!

Överlöpare

-Vad menas med en politisk överlöpare?
- En person som överger vårt parti och går över till motståndaren.
- Men vad är då en som går över till vårt?
- Han är omvänd!

Hot och attentat mot Cuf-stämma

Inbrott , skadegörelse och falska löpsedlar med hot har drabbat center-ungdomens förbundsstämma i Jönköping.
                                         Polisen har ochså hindrat ett 20-tal svartklädda personer från att störa demonstrationståget idag. Insatsen gjordes i brottsförebyggande syfte men ingen blev frihetsberövad.
                                         I morse upptäcktes ochså att 3 bilar, som tydligt tillhör CUF blivit nersprejade. På dem hade ochså klistrats anarkistmärken. I lokalen där stämman hölls hade ochså illaluktande vätska slängts in.
Källa SVT-text

                                    Jaa, där ser man. Går man o demonstrerar o inte är sosse eller vänsterpartist då får man anarkister på sig.
                                   Vad är då en anarkist. Jo, anarkismen har ju många grenar men den anses vara en del av den frihetliga socialismen tilsammans med syndikalismen. Därmed är anarkismen en självskriven motståndare till den auktoritära kommunismen och till kapitalismen  Källa Wikipedia
                                  Kan det vara så bra för någon att sådana grupper ingriper i demonstrationer eller försöker styra dom?

Monopol på 1 maj?

Ja, jag undrar bara! Om man t.ex. är arbetare o inte röstar med socialdemokraterna eller Vänsterpartiet o vill bilda ett eget tåg o gå i demonstrationen är det tydligen inte  populärt hos dessa partier
                                    Ibland kan man ju undra om socialdemokrater o Vänsterpartiet har patent på ordet solidaritet.
Vad tillhör 1 maj, arbetaren eller socialdemokraterna o Vänsterpartiet?
                                   Idag hade ett litet tåg med Centerns Ungdomsförbund gått o demonstrerat. Dessa hade mötts av motdemonstranter fråm anarkister?!
                                  Det första 1 majdemonstrationen i Sverige hölls i Stockholm 1890 o handlade om 8 timmars arbetsdag. Det var mer än 100 år sen men tiderna har ju förändrats.
                                  Nä, ska man räknas som solidraisk, humanist o tänka på ett visst sätt skall man ha en liten socialdemokrat på axeln som styr o ställer eller? Och ibland undrar jag om man vågar skaka för mycket!

Västergötland, vy mot Vättern


Västergötland känner jag väl till o då särskilt trakten kring Hjo. Här har jag och mina systrar tillbringat varje sommar  eller en liten del av den från år-44 till dags datum kan man säga. I huset med flaggstången t.v. om skylten bodde vi och numera bor en av mina systrar där med sin man. Föräldrarna bodde där efter att min far pensionerades. Inne i Hjo bor min andra syster o hennes man. Skogar finns nära inpå o det är inte så långt  till Skövde eller Skara. På det hållet har jag varit mest bl.a. på Skara Sommarland o Axevallatravet. På Axevallatravet har jag och min ena svåger varit åtskilliga år i sträck på Stochampionatet i juli månad, en höjdare!
 Foto Jan Ekblom

Västergötland, rikt jordbruk o platåberg.


                                       Historia
Västergötland är en av Sveriges älsta kulturbyggder. Stendösar, gånggrifter och hällkistor vittnar om detta. Under medeltiden var Västergötland ofta skådeplats för inbördes strider. Sedan Kalmarunionen har Västergötland alltid varit en del av Sverige, undantagandes spridda krigstillfällen  1615-19. Som gränslandskap drabbades Västergötland ofta av krigets hemsökelser. Vid freden i Roskilde hamnade Bohus län och Halland mellan Västergötland o gränsen, och området blev mer förskonat. Först på 1800-talet vann bosättningarna i den norra skogsbyggden såpass stor utbredning,, att nya pastorat kunde bildas, men annars var byggden tidigt ungefär densamma som nu. Befolkningen i de till Småland gränsande delarna, där bok o ek trivdes, fann redan under medeltiden näring i tillverkning och försäljning av olika träsaker, upphovet till gårdfarihandeln.
                                     Geografi
Västergötland gränsar i sydväst till Halland, i väster till Kattegatt och Bohuslän, i norr till Dalsland, Vänerno Värmland, i öster till Närke o Vättern, samt i sydost till Småland. Inget litet landskap precis. Västergötland är mest kännt för den bördiga Västgötaslätten, som egentligen består av flera avskilda slättlandskap, såsom Skara- Varaslätten, Vadsboslätten, tTunhemsslätten och falan. Detta jordbrukslandskap utgör Västergötlands historiska centralbygd, men ligger något norr om dess geografiska mitt. Slätterna inramas karakteristiska platåberg såsom Kinnekulle, Billingen m. fl. Södra delen av landskapet består till stora delar av kuperad terräng med stora glesbefolkade områden. De flesta sjöarna finns i söder medans slättlandskapet i norr är  sjöfattigt men den berömda Hornborgarsjön ligger där.
Yta                                  16 680 km2
Folkmängd                   1 200 000
Högsta punkt                galtåsen 361,5 möh
Största sjö                    Vänern
Åar                                  Nossan, Lidan o Tidan
Landskapsblomma   Ljung
Landskapsdjur           Trana
Nationalpark               Djurö?
Städer                           Alingsås, Borås, Falköping, Göteborg, Hjo, Lidköping.Mariestad. Mölndal, Skara, Skövde, Tidaholm,Trollhättan,Ulricehamn, Vänersborg
Kändisar                      Magnus Ladulås, Birger Jarl, Bert Karlsson, Västgöta Bengtsson, Ove Gran, Lotta Brome, m.fl.
Källa Wikipedia bild www.sverigeguiden.com

Runda, det är ju 1 Maj!


Ja, det är ju inte nått tåg jag gått i precis. Härom återkommer jag. På min väg kom jag till hembyggdsparken där det var ett herrans liv i hönshuset!  De 2 tupparna där kom inte precis överens. Den ene jagade den andre som blev mer o mer moloken, Till slut ställde han sig mot staketet, totalt uppgiven med vingarna nästan  över huvudet av rädsla med den andre lutande sig över honom i triumf. Ja, vem som är bossen i det hönshuset det behöver man ju inte tvivla på! Hönorna verkade relativt ointresserade. Sen fortsatte jag rundan till strandpromenaden och längst ut vid den ligger detta bad med en liten ö som man kan gå ut på. O den var jag ute på. Sen fortsatte jag västerut på strandpromenaden och kom ut på Borgmästarholmen. Nere vid stranden bakom serveringen simmade ett skrakpar omkring. Jag såg ochså de första svalorna flyga över vattnet. På vägen hem träffade jag dansken som jag diskuterade doppingarna med härom dan. Han stod o gjorde rent bakom sin lilla stuga i båtföreningens område. Sen gick jag hemmåt.

RSS 2.0