Nytt säkerhetspaket stoppar nya "rymmningar?


 Ja, den här killen(inte riktigt säkert, kan vara en hona) med bur är nu placerad i köket där jag egentligen befinner mig mest på dan och nån burdörr får inte ens stå på glänt. Jag kallar den här parakiten för Kalle och upprepar det ofta. Inga hastiga rörelser så här i början och avstånd hålles utom när jag måste byta vatten. Kalle är mycket intresserad av att titta på när jag äter o donar med saker o ting. Det som är bra efter endast 3 dar är att han redan ätit, druckit o putsat sig. Min dröm är ju att få honom riktigt tam som den första jag hade. Det var en hona. Den andra Örnie(Houdini som vi kalla honom efter den förbluffande flykten). var svår att få tam och ganska vresig. All right, Örnie var ett bra sällskap. Vad jag syftar till med Kalle är att få honom trygg i köket där han ser mig mycket, tillitsfull så att jag kan få honom  med buren(hjul) in i  tv-rummet på kvällarna. kanske han blir så tam att han flyger emellan. Tålamod behövs! För min del behöver jag nog läsa det på datan eller på  en stor lapp i köket varje dag. Att ha tålamod är inte min största styrka.
                                 Fåglar har jag haft i många år och då undulater, några har kunnat prata. När jag växte upp i Örebro hade vi undulater,  min farbror Leif hade en jättestor bur med många undulater i när han levde. Föräldrarna hade undulater så länge dom levde i princip och som sagt jag själv i många år tills jag börja med parakiter. Känner mig dock "skamsen" över att förlorat de 2 första. Men nu har jag strukturerat upp saker o ting, det är jag egentligen bra på. Trygghet i köket är ledord nummer ett!

Vad skönt det var!


Nu blev det rundan igen efter en del dars uppehåll med god mat och några öl o annat. Dock får jag säga att det inte varit något drickande av starka drycker än några öl hemma o på krogen. Däremot mycket kaffe o kakor. Det är ju så att ibland får man unna sig nått särskilt ihop med vänner o anhöriga! Nu är det som vanligt igen, nästan, och rundan är en pärla o gå. Jag har lätt för att gå upp i vikt när jag inte tränar så 85 kg vägde jag idag. Brukar väga runt 83,5 ganska exakt.
                                   Ankorna är nu fullvuxna och jag räknade dom till 15 med föräldrar. Jag såg ochså att lingon kan det bli en del(en del är halvröda) om det blir regn. Hoppas jag kan få ihop lite. Såg i tidningen att på lördag är det Gamla grejornas dag i Askersund nere i hamnen. Några mer grejor skall jag inte ha men titta på dom kan man ju o äta en glass där nere.

Värmeböljan har kulminerat...

Ja, så står det  på SMHIs väderseit. Jag tycker det är synd men en del människor tycker nog det har varit för varmt. Jag tycker ju inte värmen höll i sig så där hemskt länge. Blev det en vecka? Om nån tror att klimatförändringar leder till värmerekord så tror dom fel. I Örebro t.ex som hade 32 grader i förrgår så var det 33,2 grader juli 1994 och värmerekordet är 36, o grader o är från 1975!. Och Lund som hade 32,8 hade  t.ex hade 34,0 grader i juli 1811 o 33,9 grader 1947. Vi människor är ju sådana att regnar det i ett antal dagar så är ju inte det bra o lyser solen några dar o det blir riktigt varmt så är det inte bra.. Det kan väl föras över på samhället. Det är alldrig riktigt bra hur det än är. Ja, vi säger som jag brukar, allt är den borgerliga regeringens fel!

Grumpy old men...


Dom här 2 figurerna delade ju lägenhet nån gång i början på 90-talet  eller så. Därför får dom gå under kategorin socialt. Deras namn var Max Goldman och John Gustavsson mera kända som Walter Matthau och Jack Lemon. Filmen det gällde var griniga gamla gubbar eller Grumpy old men. Dom delade alltså lägenhet och blev dessutom kära i samma kvinna, Ann-Magret, som flyttat in i samma trapp. Jag har sett filmen en gång för länge sen och tyckte den var rolig o lite tragikomisk. Den handlade ju om 2 åldrande män som blev som unga pojkar i sin förälskelse. Vem av dom som var ordentlig o pedantisk o allvarlig  kan man ju räkna ut på namnet på deras rollfigur. Dom gjorde en efterföljare på filmen ochså 1995, Båda 2 var skådespelare i världsklass tycker jag och dog omkring år 2000. Så dom blev ganska gamla.
 foto från tonycurtisandy.homestead.com 

Åter till vardagen....


Efter 2 veckor o lite till är jag  åter i vardagen igen. Perioden inleddes med 70-års kalaset o avslutades med kompisen Lars besök. Dessemellan travet i Axevalla o en dag med kompisarna från Örebro.
                  Lars anlände den 26. Om jag inte missminner så gick vi o bada på Borgmästarholmen på e.m. Fika där och sen på kvällen gick vi och åt pizzor på en av resturangerna i hamnen, gick hem ganska tidigt o satt o prata på balkongen tills det blev rätt sent Sen pumpa Lars upp sin sängliknande stora madrass i vardagsrummet o Örnie, parakiten, fick sällskapp på natten. Sen la jag filtarna över Örnies bur där han satt(luckan nästan stängd, ett par grenar sticker ut  nån decimeter). Balkongdörren lämnades lite på glänt. Och så har jag gjort alltid när folk varit på besök. Örnie brukar inte höras av förrän filtarna dras av på morgonen. Men den här natten hände något tråkigt. För andra gången försvann en parakit för mig. Första gången var det ett förbiseende av mig( den parakiten satt mycket ofta på axeln), ja, balkongdörren öppnades av undertecknad...... Som sagt, filtar åkte av och inne i buren låg inte ens en fjäder! Fågeln var försvunnen! Efter ett letande över allt i lägenheten insåg vi att här fanns ingen fågel. Den har alltså tagit säg ut "genom" filtarna, genom utgången, hoppat ner? på golvet(stor bur!) knallat? förbi den stora sängen gått ut genom den något öppna balkongdörren o flygit ut i friheten? När vi åkte o badade sen på dan så satte vi ut buren på balkongen. den fick stå där över natten och nästa dag med o natt! Vi letade nedanför huset o i parken, jag visslade o kallade på honom men Örnie blev och är försvunnen. På måndag skulle vi in i Örebro o uträtta lite ärenden o där köpte jag en ny parakit! Till den återkommer jag.
                 

Här har vi badet på Borgmästarholmen o här var vi o bada ett par gånger. Ja, en 22-23 grader i vattnet, ca 28 i skuggan. barnvänligt ställe med grunt vatten en 10-15 meter ut. Längre ut på behörigt avstånd från de badande kommer en strid ström av båtar in och ut från hamnen. det är en riktig båtstad Askersund. och så har vi ju den fenomenala skärgården. Jag har inte badat o simmat så här mycket på många år, det hade inte Lars heller. Sen drack vi kaffe o åt goa kakor på serveringen på ön innan vi gick hem via bron o strandpromenaden.

En dag var vi och bada i en av Tivedensjöarna. Badplatsen heter Vita Sand och börjar bli välkänt inte bara av svenskar,utan ochså av utlänningar. Det här var ett höjdarbad tycker jag. Visserligen långgrunt o lite "svampigt" på botten. Det var många bord o bänkar uppsatta, toaletter naturligtvis. Mycket barnvänligt det här ochså. Jag kommer att rekommendera att vi åker hit, familjemedlemmar o kompisar m.fl. om de kommer hit till Askersund på sommaren! Det finns ju många småsjöar förutom Vättern i omgivningarna där man kan bada men Vita Sand var bra!
               


På måndagen var vi även i min hemstad Örebro. Där är ju så fint kring slottet. Vi drack kaffe på den resurangen, trevlig personal, trevlig uteservering. Örebro är ju min favoritstad. Färgad av barndomen är jag ju här och det är jag glad för! Jag har alltid pratat om Örebro sen jag lämnade staden vid 11-12 års-åldern. Jag tror att jag på nått vis alltid längtat till Örebro, mer än vad jag själv förstått. Nåväl, nu bor jag bara 4 mil från Gällersta o 5 från Örebro. Det går bra.
           I stan skulle Lars se på tillbehör. en dvd-spelare och jag köpa en ny parakit, inget att vänta på även om det sved i plånboken. Affärerna låg precis nästan intill varann Inga tillbehör till Lars men en gul parakit till mig. Ha är döpt till Kalle(om det är en hona får det bli Karolina eller nått liknande). Fågeln var ung så det är svårt o se ännu, men troligtvis är det en hane. Att ha en Parakit  är väldigt tålamodsprövande i ett par väckor. Man får inte vara hastig i rörelsen, man får inte gå för nära o in i riviret och så behöver den väldigt mycket sällskap o ännu mera den första tiden, på avstånd. Med Kalle har det gått bra hittills, han har ätit o druckit, putsat sig och tofsen börjar räta upp sig ibland. Händerna får man vara långsam med och att byta vatten o mat är inte lätt den första tiden. Ja, det blir särskild rapport o foto på Kalle så småningom
                                  Sen hoppas jag Örnie kan klara sig i sommarvädret och att någon hittar honom. Tyvärr kunde jag inte få honom särskilt tam som mina andra fåglar. Naturligtvis är fåglar ochså olika individer 


Så avslutar vi med att visa Lars verkligt fina Mercedescabriolet. Bara att se  taket "knycklas" ihop  efter en knapptryckning o fara in i bagageutrymmet var en upplevelse. Likaså att åka med så klart! Tjusigt! Kul att du kom Lars och roligt att du vill besöka mig! P.S  Det envisa paret heter Max Goldman(Walter Matthau) och John Gustavsson( Jack Lemmon) och spelar det i filmen Grumpy old men (Envisa gamla gubbar) Jan- Walter. D:S

Oj,oj,oj, vilket väder!


I förmiddags var jag och fikade på serveringen på ön. Tänk vilket väder det har blivit, alla tiders. I vattnet var det 22,5 grader. Det kommer jag att meddela kompisen Lars som kommer upp från Skåne. Nu kommer han att uppleva Askersund som den sommarstad det är här vid Vätterns enda skärgård. Det är båtar som kommer i ett från alla håll som Hans G Lindskog säger när han refererar trav och upploppet närmar sig. Pratade med ett par danskar på serveringen. Dom tyckte här var underbart. Som sagt det förstår jag.. Ja, o sitta här o njuta på holmen o dricka en kopp kaffe o se på alla båtarna på väg in o på väg ut det är dejligt!

Grattis Peter!


Jaa, idag gratulerar vi mannen i mitten(undertecknad till vänster, yngste sonen till höger)  min älste son Peter som fyller år!  Om födelsedagen blir lika rolig som den vi hade när bilden togs det kan man aldrig veta.

Utlovade bilden!


Ja, här syns ju att bävrarna har fällt träd på naturreservatet i ån från sjön som heter... jo Kyrksjön. Här satt vi länge o prata om allt möjligt. Förargligt att "mitt" favoritställe var avstängt. Men nya tag. Rolf ville åka till hembyggdsparken o se hembyggdsgården som är en fin pärla i Askersund. Väl ditkomna gick vi till Klockargården o fika. Där var ochså härligt. Lite folk satt det vid uteserveringen, mest i skuggan. Ja, det gick bara på för sen parkera vi bilen vid början av strandpromenaden och gick ner till den pitoreska hamnen o åt glass. O inte nog med det. När glassen var uppäten for vi hem till mig förbi stans mest , som jag tycker förnämsta villa, byggd bland block o berghällar, högt belägen. Trädgården var ju då ochså speciell. Hemma i visade jag kompisarna hur man för över kort på datan o mina album som jag hade i olika mappar. Sen lyssna vi på min favoritmusik o hur jag tog ner den från youtub o gjorde olika mappar av den på favoritcenter. O när klockan blev bortåt 19 åkte Ann-Marie o Rolf hem mot Örebro efter en som jag tycker alla tiders dag.  Nämnas kan att jag och Rolf träffades för första gången i början av 40-talet(42-43, har jag räknat ut) o nu träffas vi igen på lite äldre dar efter min flytt upp till en del av rötterna i Närke! Detta gäller även den andre "lekkamraten" Sven-Arne eller Fen-Arne som jag kalla honom! O det hela började hos min farmor i Björneborg i Attersta som låg i Gällersta i mil syd Örebro. Det tycker jag ochså är alla tiders. Och sen har dom ju skaffat sig kvinnor ochså men det sa dom inget om på den tiden. Vi diskuterade nog inte kvinnor då. Det var nog mera Pelle Svanslös, Per Stigman, Svartlugg o Linlugg o jag tror vi lyssna på Barnens Brevlåda ochså! Jaa, det härligt med nostalgi, det tillhör ju nuet har jag förstått!

Vilken dag!


Vid 10-tiden i morse kom mina Örebrokompisar Ann-marie o Rolf och hämtade mig i bil för färd mot Fagertärn i Tiveden, berömd för dom röda näckrosorna, ca 1,5 mil från Askersund. Vi åkte en bit på vägen mot Laxå och svängde av sydöst mot Tived. Efter ett tag kom en skylt där det stod Fagertärn 6 km. På vägen dit passerade vi bl.a. såna här klippformationer som nästan blänkte i det varma o soliga vädret. Tiveden är ju en upplevelse med sitt vilda landskap.

Sen kom vi fram till Fagertärn. Vi vandrade från parkeringen mot platsen för de röda näckrosorna längre bort till vänster på bilden. Dom fanns i sjöns början kan man nog säga.Trots att jag zoomade in allt som jag kunde, kunde  jag tyvärr   inte få en bra bild på dom. Rolf fick en bra bild på dom tack vare bättre inzoomnings egenskaper på sin kamera. Det som inte är så roligt är att de röda näckrosorna har minskat mycket till antalet de sista åren. Men vi fick syn på en 10-15 st kanske. När jag var här för en 30-40 år sen var det många fler. Att dom minskar har ochså stått i tidningen. Dom är ju fridlysta o sällsynta, det är väl ingen som norpar dom på nätterna hoppas jag? Sen gick vi runt sjön i den något kuperade terrängen, kom tillbaks till parkeringen och gick och satte oss vid ett bord med bänkar o åt vår medhavda matsäck. Gott i gott gott. var det.

Sen bestämde vi oss för att åka ner till Aspa Bruk o ta väg 49 till väg 50 mot Askersund. Därifrån åkte vi Tjälvesta naturresarvat via Vretstorpsvägen. Jag ville ju visa mina kamrater min favoritstubbe på reservatet men den som jag tycker finaste delen(där min favoritstubbe finns) av reservatet var avspärrat, antagligen p.g.a. att kor betade av området. Vi gick då en bit på den motsatta sidan av sjön som låg där vi fick stanna upp. Där satte vi oss på en bro o fotograferade nedåt ån som gick där. Där låg träd fällda av bävrar som höll till där. Ah, nu glömde jag att ladda upp det kortet, ett ögonblick!

Vad är FRA-lagen mot detta!


PRATA OM ÖVERVAKNING!

Vad blev av denna dagen!?

Vad har jag gjort förutom att uttrycka min beundran för Lotta Gröning. Jaa. jag börja ju dan med en liten runda där jag tog denna bild mot  ett litet bostadsområde som inte fanns för ca. 1 år sen. Tiden går ju så fort o det byggs så fort att jag kanske minns fel, men hur som hellst så går jag förbi det och viker av till höger o kommer på skogsrundan. Efter rundan åt jag frukost, städade, fick skäll av Örnie(parakiten), duschade, gick o handla o betalade insatsen till lördagens v-75 på spelhålan nord,solade lite på balkongen....ja just det. jag köpte nya walkmanskor i sportaffären på torget på hemväg från rundan. Sen tänkte jag på att imorgon kommer Ann-Marie o Rolf förbi. Vi skall åka och titta på de röda näckrosorna i Fagertärn nån mil från Askersund. Det är många år sen jag var där sist. Sen kommer kompisen Lars på lördag, kul grejer på gång!

Jag har ochså läst en insändare i Nerikes Allehanda med rubriken-"VALFRI VÅRDCENTRAL" ÄR BARA TOMMA ORD-
"Skattebetalande pensionär", sommarboende i Askersund, har blivit nekad vård på närmaste vårdcentral. Tyvärr är  han inte ensam om det. Många får beskedet: "Vänd dig till din egen vårdcentral."  Ett exempel från verkligheten häromdagen: en akut sjuk person med svullet ben och hög feber orkar inte ta sig till sin ordinarie läkare utan söker hjälp på närmaste vårdcentral. Efter att ha fått en grov utskällning för att hon sökt fel vårdcentral(det var inte Askersund i detta fall) får hon hjälp på nåder och remiss till sjukhusets akut. Så här skall det inte vara.
                       Citat ur landstingskatalogen: "Du som bor i Örebro län har rätt att fritt välja vårdgivare i Örebro län och i hela landet. En förutsättning är att vårdgivaren har möjlighet att ta emot dig"
                       Detta har politiken bestämt, men så fungerar det uppenbarligen inte. Den planekonomiska organisationen gör att en vårdcentral inte har intresse att ta emot andra än listade personer. Det handlar om ekonomi och revir, inte om patienten?
                        För övrigt borde primärvården i sommarstaden Askersund få förstärkning med fler läkare än vanligt under turistsäsongen , då befolkningsunderlaget starkt ökar.
                             Lolo Lindström o Sonja Cederlöv , ledamoter av landstingsfullmäktige. M
 K
ommentar: Sånt här är fär jäkligt vilken regim som än har makten i Örebro läns landsting och i alla andra landsting med för den delen. Det här med vårdcentralerna i länet är ju överhuvudtaget ett sorgligt kapitel. Jag har varit inne på det innan i bloggen. Här i länet är det socialdemokraterna och Centerpartiet som har makten i länets landsting sen många år men om dom alltid samarbetat vet jag ej. Socialdemokraterna skyller som vanligt på en massa annat i skydd av ideologin till fromma för kommande val. Det går jag inte på o skulle andra partier i den svenska ankdammen göra likaledes så går jag inte på det heller,. Men som sagt nu gäller det Örebro läns landsting.

Lotta Gröning, du är en pärla!


Lotta Gröning skriver så många bra saker o ibland dom är det en del som jag själv tänker på o blir engagerad av. Vi står väl inte på samma "sida" Lotta o jag men den svenska ankdammen tycker vi nog ibland samma om.
På Aftonbladets debattsida har Lotta följande rubrik- FRAMTIDEN FÅR VI FIXA SJÄLVA-
Utdrag ur artikeln: Jag tycker det är jobbigt med politiken just nu. Det är nästan som vi bifinner oss i en ankdam!. Blocken slåss och anklagar varandra i hårda ordalag men när det kommer till de politiska besluten är skillnaderna  OERHÖRT SMÅ.
       Det är inte så konstigt att det är så här. EU-medlemskapet ger oss vissa grundplåtar inte minst för den ekonomiska politiken. Oavsett politisk färg är dessa spelregler bara att följa. Den nyliberala era som världsekonomin nu befinner sig i verkar inget parti ha lust att bryta. Möjligtvis vänstern som slåss för stora kollektiva lösningar och höga skatter.
       
Kommentar: Att vi är med i EU kan inte S o M t.ex bråka om, det ville de båda! O stora kollektiva lösningar  o skattehöjningar, nää, de skulle störta landet i ekonomiskt kaos tror jag!
 Ja, sen skriver Lotta efter en del tankar o rader att egentligen fungerar ekonomin i den nyliberala andan inte så värst bra, vare sig med jobben, tillväxten, inflationen eller konkurrensen. Människorna har bara reducerats till en utgiftspost i budgeten.
        Sen avslutar Lotta med det här som jag verkligen gillar!  Men vem bryr sig? I stället har politikerna fullt sjå att hålla sina riksdagsgrupper i styr och se till att de prioriterar att snacka skit om motståndaren.. Gott folk, framtiden får vi fixa själva. Det är nog inte så dumt!
              Kommentar: Ja jag har sagt politiska floskler, halvsanningar, tolkningar av statistik genom att trolla med siffror m.m. imponerar inte på mig. Det lurar mig inte. Det som retar mig mest är att det största partiet gömmer sig bakom en ideologi som inte på nått sätt visar att deras politik  är så mycket annorlunda o bättre än andras!  Bild: tankarnastradgard.se

Hurra för EU..

Lite från Nerikes Allehanda: Allt fler läkare från EU vill jobba i Örebro. Det var bra läsning för läkarbristens Sverige behöver allt tillskott som landet kan få. Men vi har ju mest läkare per capita i Europa tyckte jag jag läste för ett tag sen. nått system-organisationsfel måste det vara här i landet i den s.k. offentliga sektorn
                                        Sen gäller det debatten i Askersund ang.  privatpraktiken i staden där doktorn går i pension och ej får sälja den till den eller de som vill överta den enl fjantregler med ideologiska förtecken. Idag skriver det moderata kommunalrådet Calill Olsson på NA:s debattsida en artikel med följande rubrik: Socialistisk ideologi hinder mot privat praktik.  Upplysas kan att det råder stor läkarbrist på vårdcentralen i Askersund och att den privatpraktiserande doktorn har haft många patienter och därvid avlastat den dåligt fungerande vårdcentralen till fromma för patienterna i Askersund! Själv skickade jag ett e-mail för flera månader sen till den socialdemokrat på landstinget, Mårten Blomkvist tror jag han hette, som har hand om sjukvårdsfrågorna i länet. Skrev ungefär nånting om att det var väl patienternas väl som gick före ideologin. Fick inget svar antingen av nonchalans eller feghet! För en månad sen hörde jag en debatt på SR i Örebro om detta. Kontentan av detta var bl.a. att den nuvarande alliansregeringen bar skulden för det. Ja, den socialdemokratiska s.k. valstrategin följs till punkt o pricka. Allt som har skett under de sista hundra åren är den nuvarande regeringens fel. Calill Olssons artikel var bra! Nämnas kan ochså att det kommunstyrelsens ordförande Bo Trygg S är bekymmrad över situationen och kanske inte helt går i takt med sina partikamrater i  landstinget
                               Sen stod det ochså i NA att de flesta lägenheterna i Oslo är bostadsrätter eller ägande lägenheter. Få hyresrätter finns. Jag undrar vad vårt största parti tycker om det ideologiskt?
                              När jag plocka blåbär idag hörde jag på Lena Sundström, journalist på Aftonbladet o författare, på P4 extra. Det var intressant o höra på henne. Tydligen är det en kvinna som ibland inte vill hålla med majoriteten som "välter" fram i  det som lätt blir ett oförsonligt  drev . Hon kallade det för buffelhjorden, bra uttryck. Det som jag(undertecknad) tycker är värst är att den här buffelhjorden inte tar någon som hellst notis om de mera sansade och "oliktänkande"

Två som jag beundrar...


Jaa, verkligen! Den Heliga Birgitta var författare, teolog, klostergrundare, helgon och är skyddspatron för Europa Hon dog idag 23/7 1373 70 år gammal. 70 år var ju en aktningsvärd ålder på medeltiden. Hon tillhörde ju naturligtvis Katolska kyrkan. Hon fick 8 barn. Denna kvinna hörde ochså tillsammans med sin make Ulf de ledande politiska kretsarna i det medeltida. Sverige.Bild ur.se                                       Jag beundrar denna ochså utomlands respekterade kvinna för att hon verkar haft en väldig kraft och tillit till sig själv Hon for på många pilgrrimsfäder. Till att börja med tillsammans med sin make Ulf o efter hans död själv med sällskap bl.a. till det Heliga Landet vid 68 års ålder. Då var hon bosatt i Rom sen länge. Den Heliga Birgitta är ju ochså mycket berömd för sina uppenbarelser. Den orden som Birgitta grundade finns ännu idag och kallas i dagligt tal för Birgittinorden Ja det finns så mycket berättat om denna kvinna. Vill man veta mycket mer så kan man gå in på Wikipedia och bl.a.ochså på saintbirgitta.com/swedish, officiell sida för uppenbarelserna.

 Denna man, Christian Olsson, känner jag ochså stor sympati för. Christian Olsson är en av de bästa trestegshoppare världen skådat. Kunde sannolikt även blivit det i höjdhopp. I går kände jag stor mänsklig värme för honom när han för "femtioelfte" gången drabbats av skada, den här gången i en comeback på DN-galan.  Christian hoppade 17.00 meter i sitt andra hopp men i tredje hoppet gick lårmuskeln sönder och han fick tacka nej till start i OS. Frågan är om han orkar komma tillbaks en gång till men han är ju bara 28. Hur som hellst så hoppas jag denne sympatiske kille får ett bra liv vilket som.  Bild jarnling.se

Det blev två...


Först blev det en motionsrunda, den långe. Nere vid strandpromenaden låg många änder o sola på bryggorna, totalt avslappade. På en brygga låg det säkert 10-15 st. Dom här änderna låg liksom vid en liten buske som rotat? sig på bryggan Vädret har ju nu övergått till högsommar och den skall vara en hel vecka säger AB. För mig gör det inget om den varar till oktober!

Så småningom kom jag över Vretstorpsvägen o gick förbi Askersunds största backe. Tyvärr, sa en man som jag pratade med, att om det nån gång kom snö nuförtiden så töade den lätt bort p.g.a. sydläget. Härifrån är det väl en 15 min tills jag kommer hem, o det gjorde jag idag ochså!

Sen åt jag sen frukost som jag brukar, tog långa byxor på mig o for ut i skogen i närheten av hembyggdsparken o plocka blåbär o lyssna på Tengby i p4 extra. Här upp till höger plocka jag dom mesta. Går säkert att plocka fler dar för idag var det ingen minskning. Har nu ett frysfack fullt men har ett till som går att fylla. Det kunde jag förra året men det går nog inte i år. Det verkar komma en del lingon, det är nog inte heller o förakta!

Norge börjar tröttna på lata svenskar!?

Så lyder en rubrik i Nerikes Allehanda idag!  Vidare står det: Ny generation bortskämda ungdomar börjar ge svenskar ett dåligt rykte som arbetskraft hos norska arbetsgivare
Vidare stod det nått om att polacker ansågs som duktigare o mer plikttrogna än svenskarna som ofta var sjukskrivna, kom sent och ofta ville hem tidigare på fredagar. Allt enligt en norsk arbetsgivare eller arbetsförmedlare, kommer inte riktigt ihåg
                              Ja, det där låter ju inte bra. Låt oss inte hoppas att det är så illa att en genaeration svenskar blivit "bortklemade" av både föräldrar o skola och tror att man kan klara ett jobb o både ha kakan o äta den. Ja det går inte o tro att man kan "åka" överallt på en s.k. räkmacka. Här gäller det att ta i o kämpa annars kommer vårt land snabbt på efterkälken tror jag!


Fattades en del, även en anka är förgänglig


Rundan gick bra idag. Inget fel på fysiken eller viljan. var inte trött efter gårdagens cykelfärd. I fredags var jag förresten på  på vårdcentralen för årskoll på blodtrycket. Det var 115/65 o pulsen under 60. Vilka värden o distriktssköterskan som kolla såg förtjust ut!  Det är inte konstigt att man känner sig pigg. Det bevisar ochså att  även en man i min ålder kan öva upp sig. Men ödmjuhet råder!!
 Som jag fattade det så har ägarna eller andra smörjt kråset och ja, så går det ju till i ankdammen.  Jag fortsatte sen ner mot strandpromenaden där en andmamma simmade omkring vid stranden med 2 små ungar, en andra kull? Nåra andra änder syntes inte till, däremot den vita ankan med sina 3 ankhonor. När jag kom ner till hamnen simmade ett doppingpar omkring där med sina 3 ganska stora ungar. Allting var sig likt på rundan med nyanser. Den här rundan är guld värd o nu skall det ju bli bra väder hela veckan iallafall. Alla tiders!  O i e.m. blir det blåbärsplockning. O i kväll är det DN-galan på t.v.

Regnigt på Axevalla, men regnkläder på


Nu är det ju 2 dgr sen Stochampionatet gick på Axevalla. Det var ju många fina lopp men hästen på bilden Lie Detector, som van Stochampionatet var en riktig kanon. Stefan Hultman har ju ett knippe hästar nu som är utöver det vanliga. Det är roligt för honom att han har fått igång stallet igen. När det gällde spelandet för min del så var det som annat jag spelar just nu på, inget vidare. Men det här med att ha varit här med svågern för 11 gången det är mer värt än dom småsummor man förlorar! Ja, apropå regnet då. Vi hade både regnkläder o paraply så det gick alldelaes utmärkt o sitta ute!

Den här mannen, svågern Erland, han vann på allt han spela i år. Det brukar skifta emellan oss. Så Erland gick på plus. Bl.a. satsa han 50 kr vp på en 14 oddsare. Alla tiders!

Efter en lyckad lördag- söndag åkte vi igår med cykel o undertecknad o systrar o svågrar bil till Karlsborg där vi drack kaffe på ett fik nära Vätterns strand. Sen sela vi loss cykeln o , tog farväl av varann och jag cyklade iväg mot Askersund(5 mil ca).  Cyklade nån mil innan jag vek av från 49:an rätt in i Tiveden. Stanna inne i storskogen, tog fram min matsäck o njöt av tystnaden o den vilda naturen där det inte var svårt att föreställa sig fredlösa, stråtrövare o riddare med följe dyka upp. men jag klara mig o fotsatte tills jag kom på en mindre asfalrväg som i sin tur ledde ut på Laxå-Askersunds vägen. Om en timme såg jag Askersund skymta( båda kyrkorna syntes) o det var alldeles svart bortom staden. Åska på gång tänkte jag men det blev ingen. En mycket lyckad cykelfärd o det var fint att komma hem ochså efter 1 veckas begivenheter.

I morgon blir det kring Hjo igen.


I morgon hämtar min svåger Erland mig för att åka tillbaks till platsen där min födelsedag firades. Den här gången är det stochampionatet på Axevalla som gäller. Det går på söndag. Vi har varit där många gånger tillsammans jag och min svåger. Hoppas vädret blir bra och tävlingarna ochså. Sen på måndag blir det hemfärd. Och då kan man säga att vardagen börjar igen. O det är inte dumt det heller!

Integritet, ett ord i ropet!


Tänk vad FRA-lagen gör detta ord till ett slagträ mot lagen. Jag tror alldrig jag har sett ordet integitret ha blivit så populärt som nu i våra dagar. Själv tillhör jag den gruppen på 35% som enligt olika undersökningar inte har något emot lagen. Vi räknas väl som idioter av "noblessen" och av "de som vet bäst" För vågar vi "otrogna" säga detta , prata om integitretskränkande! Vad har jag att frukta av lagen. Jag har ingen anledning att frukta den när jag t.ex. skickar mina  mail till min faster i Grönköping eller min syster i Hjo. Jag bedriver ingen brottslighet, jag är en laglydig medborgare som gärna ser t.ex. många kameror i samhället som SKYDDAR min integritet. Det är ju inte frågan om att bugga mitt hem eller ha kameror i sovrummet
                                      Man kan ju fråga sig vad är integritet utanför nätet? Är det när man lämnar sitt personnummer, går o tar ut pengar på bankomaten där sen resten på kontot försvinner p.g.a. brottslig verksamhet. Ett brev kan ju öppnas av någon okänd i värsta fall. Läkarjournaler? Vi betalar med kontokort hit o dit. Datorsurfandet är väl inte privat heller. Och skall vi ochså ta mail med så kan ju dom ju förmedlas på olika vägar genom t.ex. servrar.
                                      För mig är integritet att kunna säga att jag som människa tycker det är bra att ha en lag som är till för att skydda människor o land från brott o terrorism m.m. o dessutom finns det namn på den. I vårt moderna samhälle tror jag det finns saker o ting som verkligen hotar ens integritet som det inte finns namn på. O det räcker med ett enda offer för att lagen skall kännas motiverad. Kan lagen förhindra detta så är den verkligen en garant för min o mitt lands integritet! Sen får lobbisterna, journalisterna o populisterna m.fl. säga vad dom vill!
                                   

På besök i Askersund


Igår kom min kusin Gunnar o hans fru Birgit till Askersund. De låg över på hotell i stan för att idag fira Birgits 75-års dag. Det visste jag för de ringde o gratulera mig i måndags. Jag bestämde träff med dom i hamnen i förmiddags o sen gick vi o drack kaffe på Tutingen o prata om allt möjligt o hade verkligen trevligt. Sen skiljdes vi åt och jag hoppas Gunnar o Birgit hade en forsatt trevlig dag! Grattis än en gång Birgit!

Än finns det blåbär!


I morse var det svinkallt när jag cykla ut till hembyggdsparken med omgivningar för att se om det fortfarande fanns blåbär. Det var inte mycket mer än 10 grader. Det finns mera blåbär o plocka nu och jag skulle tippa att det går o göra ett tag till. Och lingonen börjar rodna. Så då kan man slå 2 flugor på smällen kanske! Damerna( mest såna brukar gå förbi o stanna till) ställde samma fråga, är det några i år och för femtielfte gången får jag svara, ja det är det men inte som förra året. Till några har jag sagt, man får titta under bladen där sitter dom!. Ja, nu börjar ett av frysfacken fyllas. Nyttigt, nyttigt. Om lingon är lika nyttiga vet jag ej men troligtvis.

När jag gick o plocka en liten bit in i skogen kom det plötsligt en kattt o satte sig o titta på mig, o det var inte bara nån sekund. Sen blev jag tydligen accepterad för han gick o la sig o vila vid cykeln. I samma veva kom det en dam springandes. hon stanna till o fråga mig, är det din katt? Nä, den bara stanna till sa jag. Ja, så nu för utom de motionerande kvinnorna så har även en katt tagit kontakt med mig. jag undrar vad det blir nästa gång. Nån orm har jag inte sett till trots alla stenar o fina ormställen. Antagligen blir det en huggorm i så fall för snokarna håller till nere vid vattnet. En dam som inte motionerade prata om det för mig. O det stämmer ju för det finns ju snokar vid strandpromenaden. Katten reste sig så småningom o gick uppför grusvägen. Själv gick jag hem nån timme senare vid 15-tiden, belåten med dagens skörd!

Vilken fest, sicken jäkla smäll!


Ja, det låter värre än vad det var. Den "gamle", undertecknad, och hans stora "klan" hade så roligt i måndags. Först när jag kom till syrrans hus var det enda jag märkte deras dvärgschnauser som gick omkring o nosa på gräsmattan, inte en kotte syntes, det var alldeles dödstyst. Jag knalla in i stora rummet o där stod alla o hurra för mig, hela bunken. Jag krama om dom en efter en o sen krama jag om barnen en gång till, alltså småbarnen! Ja, det var så man blev alldeles rörd! Vi har alldrig varit samlade så många förr från min fars gren så att säga . Jag tror vi räkna till 27-28 st. Som sagt kul hade vi, mat blev det som mina söner gjorde i ordning, tårta till efterätt som systrarna ordnat, vin o lite starksprit som jag stod för. Det räckte gått. Sen hade vi Summer in the City dans i köket i en lång rad, sicket håll i gång, gammal som ung. Ja sen blev ju klockan lite mer o mer vin blev det ochså för "patriarken" Sen blev det läggdags. ett av mina barn-barn, Emil, och jag låg i samma rum, jag i en säng och Emil på golvet. Men sen kommer jag nog inte ihåg riktigt allt för jag trilla av sängen med en jäkla smäll o missade som väl att var att ramla rätt över Emil. Men det var ju inte nog med det för senare på natten hade jag försökt o krypa in i en garderob. Vi låg på ovanvåningen så jag trodde väl att jag skulle gå ner för trappan genom dörren. Sen påstod min kära lillasyster att hon mötte mig spritt språngande naken, antingen i trappen eller på nedanvåningen, ja, det var väl blåsan som kallade. Hur som hellst hade jag inte ont dagen efter nånstans, inte i huvet ens. Jag kunde inte låta bli o härma Dynamit Harrys ord -Sicken jäkla smäll- till allas? munterhet.

O idag kom jag hem på förmiddan igen med ett leende på läpparna. Allting var så lyckat och det var så mycket skratt .  O på lördag skall jag åka till Hjo igen för min svåger Erland o jag skall gå på trav på Axevalla på söndan. Tradition sen många år. Dom enda smällarna man får där det är väl när man får riva spelbongarna!
                                                

Nu far jag snart mot Hjo!


Nu kör jag snart mot firandet. O där kommer hela närmaste släkten ca 25 att fira mig. Så nu blir det kul för "patriarken"
Tur med vädret har han ochså. Firandet sker på ett ställe  som ägdes av mina föräldrar o där dom bosatte sig när min far gick i pension.  Där tillbringade jag o mina systrar  somrarna på 40-50 talet . Min ena syster bor nu där med sin man o hund o katt sen många år. O jag själv då! Jo jag fyller 70 idag. Kul att vi alla kan samlas!


Prata om hagel!


Igår var ju vädret skapligt i Askersund. Sol emmelanåt o inte nåra mörka moln. Visserligen såg jag på datan att det åska  uppe vid Karlstad, som vanligt höll jag på att säga lite överdrivet. Jag såg ochså på datan att det åskade i nv. Skåne o  i Småland. Men sen till sena e.m. såg jag mörka svarta moln söderut över Vättern så jag tänkte här åker sladdarna till datasystemet ut. O mycket riktig, det kom ett riktigt slagregn o jag såg det blxtra lite överallt runnt Askersund men det kom aldrig riktigt över stan. men grejerna kan ju gå än då så man skall dra ut sladdarna. O naturligtvis till tv:n med boxar o dvdspelare m.m. Jag har åtminstone inte råd att skaffa nya grejor igen. o ersättningen på försäkringen täcker ju inte upp alls även ifall gerjorna är som mina 1-2 år gamla!
                                      I går blev enligt Aftonbladets nättidning årets värsta åskdag i Sverige med tusentals blxtnedslag lite här o var. I Småland hade ett gäng ungdomar tatt skydd under en pressening o där slog blixten ner. Som väl var omkom ingen men några, alla?, fick brännskado o fick föras till lasarettet chockade. Hus träffades, Eons elnät kring Örebro slogs ut. Uppstod det inte nån skogsbrand ochså? Fotot från AB är taget efter en hagelstorm utanför  Edsbyn! Många fönster slogs sönder. Säkert skador på annat ochså!
                                      Nä, åska o blixtar kan vi vara utan, Själv tacklar jag fenomenet bättre nu för tiden tack vare att jag lärt mig mycket om åska o blixtar genom datan, väderseiter, radarbilder m.m. Men inte är det något som jag "älskar" precis. Det är jag stark nog att erkänna!  Och imorgon åker jag till Hjo. Då åker alla sladdar o kablar til all apparatur ut. Det gör jag alltid när jag åker bort! Nä, vänta nu telefonen klarar sig. Dels på grund av displayen(om nån sökt mig) o dels för att den är så gammal. Det är bara modemet till bredbandet som åker ut där!                                     
                                     

Kvacka, så kom dom


När jag kom till hembygdsgården så hälsa jag på i ankdammen. Inte en anka syntes, antagligen var dom inne i ankhuset. men jag kvacka o vilka kom där, jo hela flocken! Alla såg friska o krya ut o några kavcka tillbaks! Ner mot strandpromenaden. Där satt 3 strandskator bland änderna men lite för långt bort för att göra sig på bild. Idag var det väldigt lite folk ute i hamnen men jag var ute vid 9-tiden så det var väl mycket därför. Det här med höften när man har artros går ju upp o ner har jag läst. Nu har jag inte kännt mycket under flera veckor men idag gjorde jag. All right, det bara o gå på! Martin hade ringt såg jag på displayen. jag vet varför. Dom hade glömt skålarna till hunden men det har jag sett så dom tar jag med till Hjo morgon.

Tre på rundan..


Ja, det blev det idag. Undertecknad, Martin o Audi. Martin ville gärna gå med på min runda. Han förstod varför jag är så förtjust i den. Audi är både tuff o lydig. Fin typ, kan faktiskt redan gå utan koppel när det går! Lyder kommandoord. Badade även i Vättern, gick ut efter pinnar.  Sen åt vi frukost allihop och nu för 15 min sen åkte dom mot Hjo dit undertecknad anländer på måndag e.m. för att firas.  Vi blir 26 st. Så många är vi på min fars gren så att säga! ja, nu blir det spelhålan för 2 st 50 kr Harry Boy. Det är ju jackpot omgång på Årjäng idag

I väntan på Godot eller Martin rättare sagt..


Ja det är inte lätt att köra långt en fredag e.m. köer o stopp p.g.a. trafikolyckor m.m. Jag cykla ner till hamnen, satte mig på en av uteserveringarna o drack ett glas vin. Ja, vad gör man inte när man väntar på Godot, jag  menar Martin o co. Sen dök dom upp vid 20-tiden med sin nya hund, Audi, dvärgschnauser nästan 4 månader gammal. Väldigt käck hund Det var så roligt o träffa dom! O ju längre ifrån desto roligare. Alla var vi utsvultna så vi gick och åt mat på Italienska pizzerian på torget, stamstället. 

Långrunda, men inte med bil


För min del blev det långrunda till fots. Här står jag på en gång och cykelbro som går över riksväg 50 och tittar söderut mot Askersund. Man kan se Landskyrkan skymta till vänster. Tittade till ankorna i hembyggdsparken där jag var för cirka en halvtimme sen. Dom är nu så gott som lika stora som fru Anka själv. Nere vid hamnen var det en parad av gamla bilar som skulle åka till Tiveden o ha sitt första stopp som jag fattade det. Träffade även en till Askersund inflyttad skåning som sett sig om i Sverige. Han o frun hade ochså kommit underfund med att Askersund var en fin plats och bo på med sin skärgård o fina omgivningar och hade ingen lust att flytta tillbaks till Skåne igen.

Nu har jag vänt mig om på bron o tittar norrut. O då ser man även landsvägen till Vretstorp som går till vänster upp mot och förbi skogspartiet. Jag fortsätter att gå över bron åt vänster tills jag kommer till vänstra sidan av 50-vägen. Där går jag tills jag kommer ut på Vretstorpsvägen, går på den till skogspartiet, viker av till höger o går längs skogspartiet till en ny bro o sen har jag inte långt hem. Ja bara ifall ni skulle vilja följa med nån gång!
                            Rundan idag gick som vanligt bra. Ibland får jag lite känning i höften. Då sätter jag mig på en bänk o gör övningar med höften. Bl.a drar jag upp det "onda" benet o lägger det tvärs över låret på det andra benet o drar o bänder i det. Utmärkt övning!
                                      I e.m kommer yngste sonen Martin o hans fru Sara o deras tvillingar, Moa o Viktor o hälsar på. Det är faktiskt mycket roligare o träffa Simrishamnarna nu när man inte ser dom så ofta! För alla barn o barn-barn bor ju där!

Hur kommer det att gå i Vm-kvalet i fotboll?

Från AB-sporten, Robert Laul: Lars Lagerbäck skriver idag till spelarna från EM-truppen att trots en mindre rolig avslutning mot Ryssland  Anser vi(Lars Lagerbäck, Roland Andersson och Lars Richt) att det här var den bästa slutspelssamlingen, logistiskt sett, av de fem slutspel vi varit med om. Självklart finns säkert detaljer som behövs förbättras, men det återkommer vi till inför VM 2010.
-Sportsligt två mycket bra matcher och sedan en mindre bra som avslutning. mot ett lag som gick till semifinal. Dessutom blev Spanien europamästare....
Ja, ochså de här med att vara på topp o.s.v. o.s.v.
Sen skriver Laul bl.a. ochså att när han läst brevet som helhet :  Rysslandsmatchen nämndes knappt alls, inte heller den statistik som framkom efter EM som visade att Sverige sprang  mindre än andra lag, hade minst antal avslut, lägst bollinnehav och minst antal försök till anfall!
Om allting var så bra i truppen kan man ju undra då man läser detta i en annan artikel av Laul om löpmeter: Zlatan sågad- sprang minst.  Bland spelarna var just löpmetrarna ett irritationsmoment, i alla fall bland de som satt på bänken under den sista och avgörande matchen mot Ryssland. Där var missnöjet stort med i första hand Zlatan Ibrahimovic, men ochså att inte förbundskapten Lars Lagerbäck inte agerade på något sätt  Siffrorna visar att Zlatan sprang minst av alla 90-minutersspelare. förutom Andreas Isaksson.
Ja, vad säger man. Jag tycker bara Sverige hade bra spel o det var i 20 min mot Spanien i första halvlek. Att vinna mot grekerna var väl ingenting att yvas över. Dom var ju det enda laget i Em som inte tog någon poäng i gruppspelet!. Sen vet jag inte, men skall Zlatan göras till nån slags syndabock för vad jag tycker ett dåligt lags spel. Och varför böts spelare ut så j-la sent! Jag minns jag satt o hoppa av ilska i EMstolen!
  Sen slår Lagerbäck fast att han vill satsa på samma stomme även under VM 2010. Då är ju Henke Larsson nästan 40 år! O dom andre blir ju inte yngre precis!


Favorit vid strandpromenaden


Bänken här, uthuggen från nån trädstam, ekstock?, sitter jag ofta på när det är fint väder o filosoferar. Idag då, jo jag satt o tänkte på att ibland gör folk sånt som dom egentligen inte känner för. Egentligen borde man  säga hur det är i stället för att man håller den s.k. masken. Ja, helt enkelt, ingen skall känna sig tvingad tiil nått. Det är bättre att göra som man känner.
                  i dag har det kommit en ny väderrubrik i AB: HÅLL UT-SNART KOMMER SOLEN. Idag har det varit sol hela dan i Askersund så jag hoppas det fortsätter! Appropå AB så skriver Lotta  Gröning i dag på debattsidan Hon undrar vad Thomas Bodström egentligen tycker om Mona Sahlins uppgörelse med Miljöpartiet om FRA-lagen Sedan skriver Lotta G. längre ner:: Så sent som den 3 juli chattade han med Expressens läsare och försvarade FRA-lagen. På frågan om varför Socialdemokraterna inte vill lägga ner FRA svarade han: "Därför att vi även i framtiden kommer för vår säkerhet behöver behöva ha möjlighet att skydda vårt land" Jag måste erkänna att jag är lite nyfiken. Thomas Bodström är en debattglad politiker, han syns gärna överallt alltid. Men nu tycks han vara överkörd, manglad av ångvältarna Sahlin o Wetterstrand. Kommer han att hämra sig efter chocken? Eller intar han Lars Ohlys surstil som hävdar att överenskommelsen är en bluff och lagen ändå kommer att verkställas.
                          Thomas Bodström vad säger du? Jag bara undrar!   slutar Lotta G:sartikel
Ja, jag(undertecknad) har skrivit innan om att Socialdemokraterna redan 2005 hade förslag på  en FRA-lag. Man behöver inte kommentera Lotta Grönings artikel mer. Prata om dubbla stolar eller nåt liknande!

Så här såg det ut när jag tittade ut över Vättern eller Alsen som denna den nordligaste delen ochså kallas. Och när jag tittar ut mot Vättern så känner jag mig tillfreds med att bo här även ifall Örebro var syftet från början eftersom jag växte upp där på 40-talet..

Tränar dom för hårt?


 Jag tänker på dom svenska friidrottarna. Alla är ju mer eller mindre skadade, och av eventuella medaljhopp så är det ju nästan bara damen på bilden, Carolina Klyft som är skadefri. Stefan Holm tävlar  trots en skada, Thörnblad kommer  precis tillbaks efter en skada, Kallur är skadad, Christian Olsson har varit skadad länge, spjukastarn har en skada i foten, Wissman blev skadad igår, hinderlöparen har varit skadad eller är. Jag tror att så många medaljer som i Aten blir det nog inte men det kanske kommer några i andra grenar!  Tävlingarna är ju så omfattande på OS att man får väl se på sammandragen. Har inte tänkt på tidsskillnaden heller.Ja, vi får se, det är ju en månad kvar!  Bild  svd.se

I blåbärsskogen är det gott att vara..


Idag kan man säga att det blev en runda i blåbärsskogen. Ut vid 9-tiden på cykeln o upp till mina "inmutade" ställen. Jag förstod nämligen att nu skulle det finnas ännu mer bär där efter regnandet. Åkte ochså till dom ställena där solen stod på  först. Det stannade rätt många människor som var ute o motionera som bl.a. sa, Jasså det finns blåbär i år ändå 
 Ja,jag fick ihop en 3-4 liter förra veckan o idag verkar det vara fler mogna efter regnet igår. O sen får man ge sig tid o titta under bladen sa jag ochså o visa spannen med fina blåbär. Sen åkte jag hem och åt sen frukost.

 Sen kom jag tillbaks till samma ställe igen vid 13-tiden Att ha en bänk i närheten av blåbärsstället är inte dumt! Där kan man sätta sig o vila o dricka vatten, filosofera o njuta. Jag hörde ochså  på min lilla radio. Där pratade Erik Blix från Almedalen, bl.a. om försvaret.  I försvarsutskottet är alla partier eniga om neddragningarna. Det är väl bra att dom kan samarbeta om nått! O sen kan ju inte den nuvarande regeringen få skäll för det iallafall
                  Ja, hur som hellst så for jag hem vid 15:30-tiden. Hade då fått ihop en 3 liter blåbär, fått frisk luft, sol från en nästan molnfri himmel o lite ont i ryggen men det gick snabbt över. Detta var en rapport från Jan-Putte i Blånärsskogen i Askersund!

FRA-såpan

2005:          Socialdemokraterna skrev det första förslaget till lagen!
2008           En omarbetad lag går igenom i riksdagen!
2008  7/7   Håkan Junholt (S)  vill förhandla med regeringen om lagen!
2008  8/7   Sten Tolgfors(M) vill inte förhandla med socialdemokraterna om lagen!
2008  8/7   Mona Sahlin (S) och Maria Wetterstrand(MP) river upp den nuvarande  lagen om de får makten 2010 men tycker att den bör finnas i ett annat skick
2008  8/7   Lars Ohly är kritisk till uppgörelsen, fick inte vara med, och vill inte ha en FRA lag över huvudtaget.
                      Rubriker från nyhetskanalen.se, Svt-text

 Lite kommentarer: Det blir intressant 2010, Mona Sahlin är inte precis i en lätt sits. Alla hennes väljare är inte så förtjusta i miljöpartiet, en del föredrar vänsterpartiet. O vänsterpartiet vill som sagt inte ha en FRA lag överhuvudtaget. Det är inte så svårt o förstå varför Junholt släppte en trevare igår om förhandling med regeringen! Sen förstår jag nog ochså varför socialdemokraterna inte vågade lägga fram sitt förslag 2005 som enligt Lars Ohly var ännu "sämre" än det som gått igenom. Som sagt det är lätt i nuvarande stund för Mona Sahlin o Maria Wetterstrand att rida på populismens vågor men det verkar som en hel del svenskar stöder den nya lagen men dom får inte komma till tals. Och sen undrar jag vad skall underrättelsetjänsten ha en lag till om den inte är "hemlig" så att säga för att tjäna sitt syfte!
                                  Och en en gång för kors i... . Det är inte meil eller annan trafik mellan folk i Sverige som FRA skall utforska. Det är inga från FRA som skall titta i meil eller lyssna på mobilsamtal till t.ex nån av mina systrar i Hjo. Det är misstänkt traffik utomlands! Ah, jag tror som sagt att vi är mycket mer påpassade i datan av andra krafter än FRA. Hur känner dom sig t.ex som blivit av med kontokortsnummer o pengar m.m. integitretskränkande grejor. Dom kanske hade varit glada om FRA hade haft en liten spaning i deras data. Överdrivet men man kan ju vända på sker o ting för o få lite balans i ankdammen så att säga!

Varför är det så?

Jag  är mycket intresserad av varför ett parti kan vara så mycket större än andra partier just i Sverige som det Socialdemokratiska. Socialdemokraterna har gjort mycket gott för Sverige och behövdes i den perioden då många människor var fattiga i landet. Nu är det ju en betydligt större grupp som tillhör medelklassen och många av den s.k. arbetarklassen har  både  villa o bil m.m. Vad som förvånar mig som numera inte har så stort förtroende för socialdemokraterna längre är att samma gamla slagord mot politiska motståndare går hem i dagens samhälle som för 50 år sen(minst). Ta t.ex ordet orättvisor som sociald. både här o där använder i debatterna. Som jag ser det så borde ju dom använda det mot sig själva för det är ju dom som har haft makten till 9/10 under de sista 50 åren.
                                        Om man ser till hur det är ute i Europa så borde socialdemokraterna vara lite betänksamma. Samarbete över blockgränserna blir vanligare, socialdemokraterna går tillbaks i en del länder( exempel England, Tyskland, Österrike, kanske ochså fler)

                                 Kommentar av SVT:s  Bo Inge Andersson på text.tv i dag: Uttdrag ur artikeln som handlar om (S)-KRIS I WIEN- och i Berlin: Regerigskrisen i Österrike har med svaga socialdemokrater att göra. De sitter ien s.k. "stor" koalition med kristdemokraterna. Så är läget även Tyskland där socialdemokraterna(spd) regerar med kristdemokraterna. Och sanningen att säga finns det det stora likheter mellan länderna. Nämligen att i båda länderna befinner sig  socialdemokraterna i en djup kris med svaga ledare och UTAN EN POLITIK SOM GÅR HEM.  Det är för tidigt att säga "Tyskland" nästa men Österrike visar på socialdemokraternas problem på kontinenten.
                   
Jag(undertecknad) vill ochså påpeka att socialdemokraterna gått katastrofalt tillbaks i de Tyska delstatsvalen!
Bo Inge A. skriver vidare: Det är som sagt lätt att dra paralleler  mellan Österrike o Tyskland där den svaga SPD(sociald.) ordföranden vid en mätning lyckats dra ner partiet till 20 procentenheter. I båda fallen samarbetar två partigrupperingar som är ganska lika i sin politik. Och i båda fallen är det socialdemokraterna som drar det kortaste strået!
                   
Ja, vad skall man tro. I Norge t.ex där socialdemokratin varit lika stark som i Sverige är den inte det längre. I  Finland, har jag för mig, är inte socialdemokraterna ens med i en koalitionsregering, i Island är socialdemokraterna i koalition med ett mindre parti, i Danmark är det en icke-socialistisk regering sen en del år. Då kan man fråga sig, har danskarna det sämre än I Sverige, nä, tvärsom. Norrmännen har det ju ochså  bättre än vi svenskar men dom har problem där, socialdemokraterna.
                         Nä, jag tror att bryts inte trenden i Europa så kommer socialdemokratin att få problem även i Sverige. Valet 2006 var  en tankeställare Nu är Mona Sahlin partiledare. Göran Perssons "maktfullkomlighet" tröttna en del S-väljare på men jag undrar om Mona Sahlin är den rätta personen. Få se nu om socialdemokraterna tänker om i en del frågor som hon har sagt. Jag tror att många socialdemokrater kommer att längta efter Göran Persson. Kanske kommer han att få ta tjänstledigt från siit uppdrag på Sveaskog bl.a. Jag saknar honom i politiken, man visste åtminstone var man hade honom. Han kanske går över till ett annat parti nu när han har Maud Olofsson som chef! För de visste ni väl?!  
                      Ja, varför har socialdemokraterna sån makt i Sverige, eller rättare sagt hur kan partiet vara så stort, unikt i världen nästan. Är det trygghetssyndromet hos oss svenskar som gör att  inget annat godkänns, ska det vara som det alltid har vart. Har socialdemokraterna med stor skicklighet byggt upp en apparat som gjort dom närmast "ofelbara" i folks ögon. Eller är det så enkelt att det enklast att rösta på dom för att det har alltid far gjort, eller grannarna eller så skall det vara för annars är man en "svikare" Men tro mig, inga träd växer tiil himlen,. det kan vända snabbt, vi svenskar lever inte på en ö för oss själva. Och en sak till. Nu skall Slovakien införa euron o gå med i valutaunionen i EU. När skall vi svenskar börja förstå, prata om en öde ö snart. där kan vi sitta o skramla med våra kronor. Antagligen tror vi väl i vår lilla ankedamm att alla länder skall skaffa sig den Svenska kronan istället. Då får vi nog vänta länge!       

Vann i går, alla tiders!


Ja, Ösk hade en tuff uppgift borta mot Ljungskile. Efter vad jag kommer ihåg så har både Ifk Göteborg o Elfsborg förlorat där i våras. Ja, kul med 3 poäng mot en bottenkonkurent. För övrigt så ser jag på åskseiten att det åskar utanför västkusten just nu. Det verkar vara ett väldigt labilt väder. Här är det inte mer än 10 grader så det är väl varmt o kallt som slåss mot varann. Själv har jag suttit o hört på musik i datan hela e.m.  Har både musik inlagd på mina dokument o på favoriter. idag har jag lyssnat på Ivan Rebroff o turkiska sångerskor, som är duktiga!. Har mappar med olika musik. Turkiska sångerskor som sagt, grekiska musiker, folkmusik o klezmer musik. Det är j-ligt bra för trycker jag t.ex på turkiska sångerskor så kommer alla namnen fram och så är det bara o trycka på ett namn så kommer videofilmer fram med dom o.s.v.  Jag hämtar musiken från Youtub. Jag har bra ljud i mina högtalare tycker jag.
                                           Jag har tittat lite på SVT-text. Där står det att efter tillägen till FRA-lagen så är fortfarande 14 myndigheter o instanser negativa men det står ochså att 42 myndigheter o instanser  INTE har något att invända. Detta tas inte upp av några lobbyister för det är väl så att kappan vänds efter vinden i ankdammen! Det förra "hatobjektet" innan detta var ju Kina. Jag undrar vad nästa blir? Sen undrar jag om vi inte är övervakade mycket mer av personer o seiter o spionprogram som vi inte har någon aning om när vi är i datan?! Appropå lobbyister tror jag dom i vissa fall är lika "farliga som FRA-lagen! Dom här lobbyisterna kan förvrida huvet på många, särskilt dom som är anställda av en del politiska partier där 1+1 blir 3! 
I DN står det att Överbefälhavaren tycker att det är olyckligt att det  blivit en form av målkonflikt mellan försvarsunderrättelser o personlig integritet. Sen redogör han bl.a. om hur han som befälhavare och då försvaret har behov av att få uppgifter. Han tycker det är en viktig del som kommit bort i debatten. Dett är inget inspel i debatten säger han. Jag vill inte bli en bricka i den!
                             I DN står det vidare att hundra krögare i S-holm ska betala 150 milj. i extra  skatter o avgifter Bra för staten o inte synd om  dom tycker jag! Ja, nu har jag som vanligt sagt vad jag tycker. O vad alla kappevändare, lobbyister o populister tycker det skiter jag i ! Bild. osk.nu
                                 Nä, nu skall jag snart se Ifk Göteborg mot Hälsingborg på tv. Undrar hur planen kommer att vara?

Egentligen "hatar" jag den här.....


...Men vad gör en van motionär när regnet öser ner. Jo, han sätter på världsmusik i datan, har en plan liksom Sickan, bestiger detta tortyrredskap(planen, cykla 1,5 tim) tänker på Gina Lollobrigida då  håller jag ett behagligt tempo. Tänker jag på t.ex Mona Sahlin ökar tempot automatiskt till en högre nivå! Den biten sköter sig självt så att säga! Sen tänker jag positiva tankar igen om vad som händer om en vecka när Kronprinsessan Viktoria fyller år. Då blir tempot behagligt igen. På nått viss eldar jag upp mig med livsglädje o adrenalin som jag nog lätt får fram eftersom jag motionerar mycket. Ja, sen tänkte jag ochså på att nu får det sluta regna så att jag kan ut o plocka blåbär igen i morgon e.m. Mera jag tänkte på. Jo, om jag skulle skriva om Jas Gripen o skicka in till riff.se nu när vädret är så dåligt. Ochså bad jag till Gud om han inte kunde fixa fint väder åtminstone från fredag o en  bit in på nästa vecka, ja för hela sommaren som tidningarna skrivit i en månads tid att det skall bli!

Ja, man kan göra mycket av lite. Vända  en obehaglig känsla till nått positivt o ta tjuren, ah träningscykeln, vid hornen o fullfölja Sickans plan.  O sen känns det jätteskönt!  Min vilopuls är på 50 men efter ett jäkla krigande fick jag upp den till 100. Inte ska en klaga inte. O det här skriver jag bara några minuter efter att jag steg av muskedundret!

Jag är totalt matt!


Jag vet inte om jag har sett en bättre tennismatch än den i dag mellan Roger Federer och Raphael Nadal i Wimbledonfinalen. Kanske nån av Björn Borgs, nä jag tror inte det. Dessa världens bästa tennisspelare varav Federer kanske är den bäste genom tiderna och Nadal blir kanske så småningom om knäna håller. Han är dock bara 22 år.. Federer är 27-28 tippar jag och har varit skadad i år och inte gjort sig själv riktig rättvisa. Jag tycker om båda spelarna för att dom verkar så trevliga. Oj, sicken holmgång dom gick! Jag är totalt slut. Jag trodde faktiskt Federer skulle ta femte set men Nadal gav sig inte trots 2 missade matchbollar i andra set, eller var det tredje. Nä vet ni vad, detta var sport på högsta nivå. jag är glad att jag fick se en sån här match och jag hyllar spelarna. I sista set var jag så fashinerad att jag inte höll på nån av spelarna. Nä, det här glömmer jag aldrig!  Bild: itsalreadysigned4u.com

Idag var det 10 grader neråt.


I dag handlar det bara om ankor. Det var inte många fler tvåbenta varelser ute i förmiddags. Måhända temperatursänkningen och det gråmulna vädret chockade Askersund med omnejd.  På hembyggdsgården var det fullt ös i ankdammen. Morsan är näst längst upp på fotot och en del närmar sig henne snabbt i storlek. Det är ju 2 kullar det här som den ena morsan har hand om men de svarta växer snabbast , dom var ju minst innan.

Så kom jag då ner till strandpromenaden o vem kom inte knallande där, jo den vita ankan med sina 3 brudar, alla ankor. Jag har inte frågat honom ännu om det är hans systrar, fruar eller älskarinnor. Kanske en av dom är hans mor rent ut av? Ja, en vet inte hur det går till i ankvärlden. Det skiljer sig kanske inte så mycket åt i fablernas värld mot för i människornas?
Hur som hellst så var det skönt att gå i dag igen  efter allt cyklande!

Commander Crewe, vilken häst!


Det är väl det minsta man kan säga. Dessutom hjäpte han mig att få 300 kr på en andel i dagens V-75!  Dessutom var det väl 22 segern i sträck. Dessutom kan han gå hur långt som hellst! På Halmstads travbana var det dessutom nytt publikrekord i det fina vädret, 13.000 o lite mer. Jag undrar om en av mina kompisar Björn var o såg tävlingarna. Han bor i Båstad på somrarna och vi har varit på Sprintermästaren, som går på torsdan innan, ganska många gånger. 
 Foto inlinetthumb37.webshots
                            Såg andra halvlek på matchen Kalmar - Halmstad. Där hade Kalmar tur fick 1-1 på ett regelvidrigt mål, skulle blivit avblåst för hands!
                          Läst SVT-text Första rubriken: 70-TALISTER NOLLTAXERAR.  Drygt 46.000  70-talister nolltaxerar trots att de är ekonomiskt aktiva, d.v.s. har bil, bolag eller har köpt bostadsrätt. Det framgår av en sammanställning från Skatteverket som Dagens Nyheter har tagit del av. Motsvarande siffra för 60-talisterna var 28.500 och för 40-talisterna endast 5.500..
- Det kan handla om att 70-talisterna är en generation där skattemoralen inte är lika hög som tidigare, säger Eva Bergholm Guhnby vid Skatteverket, som lett granskningen. 
Oj, hur kan hon tro det!?
                           Andra rubriken: MISSTÄNKT SKÅNEPYROMAN HÄKTAD:  En 44-årig man som är misstänkt för att  ha anlagt 4 bränder i SIMRISHAMN i onsdags häktades i dag av tingsrätten i Ystad. Han är skäligen misstänkt för mordbrand. Åklagarens starkaste kort är ett föremål som ska genomgå DNA-test  Mannen har tidigare stått inför rätta för mordbränder i Skåne, utan att ha dömts för något. Däremot har han nyligen avtjänat ett treårigt fängelsestraff för 2 mordbränder i  Dalarna.
                       Det där läste jag för flera år sen om att han blev frikänd för brotten i Skåne. Om jag inte minns helt  fel så blev han friad från ett av brotten trots att man funnit märken efter hans sko i Trefaldighetskyrkan i Kristianstad där han försökt  sätta fyr.
Jag tror han blev friad för att ingen kunde bevisa att det var han som haft sina skor på sig o inte nån annan eftersom ingen sett honom. Jag tror faktiskt det var så! Ja, vad säger man, hoppas han blir fälld!
                                   På debattsidan i NA läser jag rubriken: ÄLDRE SKALL INTE BEHÖVA STÅ TILLBAKA PÅ NÅGOT OMRÅDE.  Ja, så skall nu även Sverige efter flera års utredande, förverkliga EU-direktivet som kräver att medlemsländerna inför förbud mot  ÅLDERSDISKRIMINERING.. Det räcker emmelertid inte att bara täcka arbetslivet i lagstiftningen. Vi anser att  det är otillräckligt. Lagen måste även omfatta varor o tjänster. Det finns alldeles för många exempel på åldersdiskriminering. Äldre kan få vänta längre på operation bara därför att de "har tid" att vänta. Nya behandlingsmetoder prövas bara på medelålders män. Sen kommer fler uppräkningar av artikelförfattarna om diskriminering. Dom skriver ochså:
 Om vi ser oss om i EU så finner vi att t.ex. Irland o Belgien har vidgat sin lagstiftning så att lagen  mot åldersdiskriminering även omfattar varor o tjänster! De har goda erfarenheter av den lagstiftningen och där kan man se att den är effektiv. Den utredning som föregick det svenska lag förslaget resonerade om att det  skulle vara svårt att gå längre än till arbetslivet. Man
klarar det  i Belgien och Irland. Vi borde klara det i Sverige!
  Från Gunnar Pehrsson o Kjell Lindholm , Folkpartiet Örebro, gunnarpehrson.web.surftown.se
 Ja, vi behandlas som ena riktiga skitpåsar tycker jag och jounalisten på Expressen, ah vad heter han, jo Nilsson i efternamn. Respekten för äldre t.ex. som finns i många andra länder den existerar inte bland många av dagens ungdomar o någon generation äldre. Det har säkert inte med rädsla o göra utan oförmåga o förstå att dom som är äldre har en livserfarenhet som är betydelsefull och viktig. Nä, artigheten o respekten är lika med noll på många plan!

Garpa gruva, en framtida klenod?


Igår den 4/7 besökte jag Västerbo o Garpa gruvor. Man kan säga att Torsten Nilshamre o Axel Hildor har gjort en strålande insats för att göra dessa gruvor mer kända för allmänheten och att rusta upp o fräscha upp kring gruvorna. Skyltat har det blivit med historia o andra fakta kring dessa gruvor nån mil från Zinkgruvan i sydöstra Närke. Västerbo gruva är bl.a. känd för den hemska gruvolyckan 1768. Området har ochså frächats upp vad som gäller väg, mötesplatser o parkeringar  Huvudintresset i dagens"återinvigning" tilldrog sig vid Garpa gruva. Där hade  förutom undertecknad samlats Askersunds lokaljournalist,  representant från Askersunds kommun, 2 från Länsmuseet i Örebro, en från Sveaskog o en från skogsvårdsstyrelsen. Och så då huvudpersonerna Torsten och Axel!  Mannen med ansiktet mot kameran är Torsten. Jag själv cyklade hit o hem, cirka 4 mil tur o retur.

De viktigaste gruvorna i området var : Västerby, Garpa, Åmme o Nyhytte Jag kommer att skriva lite om Garpa gruva
                                Garpa gruva bröts liksom Västerby gruva redan på medeltiden. Namnet tyder på att Tyskar(Garpar) har varit med från början.. Bergsmännen i Hammar hade på 1600-talet tvister med brukspatron Anton von Boij om gruvrättigheterna i Garpa.
                                 Den omgivande leptiten var rik på zinkblände o blyglans. I en skräpning uppgavs ZN-halten vara 9% o blyhalten vara 6%. Med dagens metallpriser skulle den kunna vara brytvärd. Någon brytning av annat än järnmalm har ej förekommit i Garpa gruva
                                 Brytningen har skett i gruvan i olika omgångar under århundraderna, för att upphöra 1877. Gruvan levererade malm till Masungnarna i Dalby, Forsa, Rönne, Dammen (mariedam), Släte o Västra Å. Dagöppningen ligger på 30 m djup. Ett sänke(schakt)  går ner till ytterligare 24 m djup. Man kan komma 20 m innanför i dagöppningen på bilden.

Här är då en del av den stora området runnt Garpa gruva. Det är en fantastisk plats att vara på och skulle säkerligen lämpa sig för både teater o musik och meditation. De omgivande bergen är 20-30 meter höga. I förgrunden mannen som satte igång den viktiga forskningen runnt detta i Närke sydliga gruvområde, Axel Hildor från Åmmeberg.
                                          Man började med enkel gruvdrift och järnframställning i trakten av Åmmelången i södra Närke för mer än 1000 år sen. kanske redan för 2000 år sen. På 11-1200 talet började man bryta malm ur fast berg.
                                         Jag tycker det är alldeles fantastiskt det som herrarna Torsten o Axel gjort för att göra även malm o gruvhanteringen i södra Närke mera känd. Deras hängivna arbete för bygden o hela Närkes gruvhistoria är beundransvärt, för detta område har ju alltid kommit i skymundan för området i Bergslagen Att sen kommunen i Askersund så småningom insåg betydelsen av detta, ja vad säger man, bättre sent än alldrig. Att Länsmuseet i Örebro  är inblandat är ochså bra. Vi får hoppas att turister söker sig till detta  område i södra Närke. Området kring Garpa gruva är ju ochså som klippt o skuret för teater o musik o andra aktiviteter tycker jag och andra som var på denna "återinvigning". Nu beror det mycket på Askersunds kommun hur dom vill ta hand om detta område o sätta igång med att  marknadsföra det i full skala. Så mycket idiellt arbete som är nedlagt på projektet, ja kommunen borde skämmas om dom inte gör det!

Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn-330 år.


Igår åkte vi SPFare  till Medevi Brunn för att dricka kaffe o höra på brunnsorkestern. Jag bestämde mig efter att ha pratat med Torsten att cykla till Hammar och därifrån åka med honom o fru Vivi-Ann till Medevi med bil. Cykla ner mot Åmmeberg( där jag stannade och tog fotot  över sjön Åmmelången). Vidare mot vägen till Zinkgruvan o efter en bit på den vägen svängde jag av på en grusväg mot Hammar. Cyklade en bit längs en vik av Vättern. Färden är ca  på 1,7 mil. O efter nån timme anlände jag vid 11:40-tiden till parets villa.. Först drack vi kaffe.

Tyvärr var Vivi-Ann förkyld så att hon kunde inte följa med på dagens begivenhet. Nä, det är ju inte roligt o sitta bland folk o va förkyld o hosta. Efter kaffet gick jag o duscha o bytte om och efter ett tag bjöds jag på matjessill o färskpotatis, hårt tunnbröd. Till efterätt blev det jordgubbar. Jag säger bara, alla tiders!

ja, sen körde vi iväg vid 13-tiden till Medevi som endast låg 2 mil ca från Hammar o mycket nära Närkesgränsen. Medevi ligger ju i Östergötland ca 1,5 mil från Motala. Så det är väg 50 som gäller från Hammar o Askersund. Fotot är från en del av Brunnen. Efter att Torsten visat mig runt på området gick vi in i bland grönskan i parken.

När vi kom in i parken låg det några byggnadet ganska nära varann, Scweizeriet o musikpaviljongen. Ett Schweizeri var alltså 1800-talets cafe  där även alkohol serverades. Jag kunde framför mig se alla vackra damer i stora hattar o plymer sitta med sina punchdrickande män eller lite mer diskret älskare kanske?! Ja, man är väl romantiker!. Jag kan ochså säga att det här med att dricka brunn var mycket vanligt i Tyska staterna på 1700-talet p.g.a. många platsers järnrika vatten.

Den här byggnaden kallas för Högbrunnen och det var den viktigaste byggnaden för här finns den järnrika källan o dess brunn. Som synes på bilden nedan så kunde man få sig en mugg vatten här inne. Naturligtvis serverades vattnet förr ochså på schweizeriet o på lasarettet t.ex. Enl damen som servera muggen så verkade inte källan sina. I  huset fanns ochså en teaterscen där bl.a. stycken av Holberg säkert spelats.
                                            Lite historik om Medevi Brunn
Brunnen grundades1678 och är som sagt Nordens äldsta hälsobrunna. Men redan under stenåldern fanns här en offerkälla, berömd för sitt mirakulösa vatten. Under medeltiden  lydde Medevi källa under Vadstena kloster. Reformationen  på 1500-talet innebar att de gamla hälsobrunnarna stensattes o gömdes. Medevi Källa återupptäcktes så småningom av ägaren till medevi Säteri, Gustav Soop. Den 25 juli 1678 analyserades vattnet för första gången  av Urban Hjärne. Under 17-och 1800-talen fick Medevi Brunn sitt nuvarande utseende. Många dignitärer skaffade sig sommarhus här och många för riket viktiga angelägenheter avhandlades på Medevi Brunn.. 1982 stängdes brunnslasarettet och badhuset. Sedan dess är Medevi Brunn i första hand en turist -och konferensanläggning.

Urban Hjärne tog nog liksom undertecknad en del järn, betydligt mer! För den unge Stockholmsläkaren var den som analyserade vattnet och fann att det var mycket järnrikt. Han flyttade ner till Medevi Brunn och blev dess förste brunnsläkare. Urban Hjärne var en man med många strängar på sin lyra.: han var kenmist, läkare, konstnär o författare. Han blev livläkare till bl.a. Karl X1 och fick 23 barn med 3 hustrur, vattnet? Badvetenskapen och då badandet blev en viktig del i brunnsverksamheten tillsammans med den medicinska behandlingen, vattendrickandet och den andliga vården. Lasaretten var inte bara för de rika o besuttna.  Redan 1679 lades grunden av Gustaf Soop till det första brunnslasarettet för "uslingarna" som de kallades, d.v.s. de som var i störst behov av hjälp. Dock rådde det strikt  åtskillnad mellan de 2 sammhällsklasserna. Det fans en "fattig" sida o en "rik" sida och mittemellan de båda sidorna löpte landsvägen Apoteket som är väl bevarat och har en oerhört vacker inredning från 1700-talet är värt ett besök.  På brunnsteatern spelas det fortfarande några veckor varje sommar stycken av bl.a. Ludvig Holberg.Medevi Brunn kan stoltsera med Sveriges enda fasta brunnsorkester. Ett tjugotal av vårt lands främsta mässingsmusiker återkommer sommar efter sommar för att sprida glans över Brunnen. Den dan vi var här spelade dom kl 15:00. Grötlunken på Medevi Brunn är vida känd och har anor sen  1870-talet. Med brunnsorkestern i täten tågar brunnsgästerna arm i arm, på slaget 21, runt brunnsområdet. Promenaden tar 10-12 min o avslutas med en ceremoni. Hur traditionen uppkom? Jo, det var en brunnsläkare som på 1870-talet ansåg det var nyttigt med en promenad efter kvällsgröten! En del var före sin tid!

Naturligtvis så uppsökte vi våra SPFkompisar. De skulle precis gå o beställa kaffe på Schwezeriet när vi kom. O de gjorde vi alla. Vi hade vädigt trevligt o glatt tycker jag.

Och en 20-30 meter ifrån satte brunnsorkestern igång att spela prick 15:00. Naturligtvis spela dom bra, proffs som dom var. Nånstans när jag fantisera satte jag in ett kompani blåklädda soldater som kom marcherandes. men orkestern spelade ochså ett knippe Edvard Persson melodier o på onsdagarna spelar dom musik av bl.a. Glenn Miller. I timme spela dom. Sen gick en del ner o drack brunn, Torsten o jag följde  ochså med, men vi hade ju druckit av vattnet så vi titta på. Sen skildes vi åt o Torsten o jag for mot Hammar, Och jag cyklade hem såsmåningom.

O då cyklade jag väg 50 hem mot Askersund  över Stora Hammars bron. Kunde inte låta bli o fota fast jag gjort det flera gånger innan. Det är ju en fantastisk skärgård här ochså. Jag har tagit fotot under bron som synes. O vid 18-tiden var jag hemma efter mycket cykling, god mat, gott kaffe o bra gemenskap.
Jag vet att jag varit på Medevi förr i tiden. Men med vilka o i vilket sammanhang, det har jag glömt! Men jag skulle gärna druckit brunn o bott där(dock hellst ej som sjuk, ) på, jaa hellst på1800-talet eller??? Ja, jag får fortsätta o fantisera!
Fakta:Skrift Motala Turistbyrå

Friskare kan det inte bli!


Idag har jag varit på besök på Medevi Brunn. Mera om detta kommer!. Apropå sevärdheter! In med Ola Toivonen i A-landslaget! Nu måste förändringens tid komma. I allsvenska har jag 3 favoritlag, jaa faktiskt! Aik, Örebro och Malmö FF. Men Örebro? Det är inte bra det här! Jag vill Aik skall vinna allsvenskan, Malmö komma högt upp, men jag vill absolut inte att ÖSK skall åka ut!

Det är bra med en bänk...


Ja, det blev 2 rundor idag ochså. Så blir det i blåbärstider. Motionsrundan bjöd på fint o varmt väder o lite prat med människor jag mötte. Det gick undan. Änderna o ankorna vid strandpromenaden låg och åt av gräset. Det ser coolt ut!. Några snokar såg jag inte i dag heller. När jag kom ut från toaletten i hamnen, vem tror ni stod där jo damen med taxarna. Vi skrattade hjärtligt båda två! Vi pratade om SPFutflykten till Medevi Brunn imorgon. Själv skall jag cykla till Torsten o Vivi-Ann i Hammar. Därifrån skall vi bila till Medevi. Sen kom jag hem, åt frukost o gav mig ut iskogen

Blåbär idag ochså. Dom i solen börjar skrumpna, men i skuggan är inte svårt att hitta fina bär. Det gäller o ta god tid på sig Själv lyssnar jag på radio o plockandet går liksom av sig självt. Inte en kotte mer än jag plocka blåbär men det kom motionärer men dom ville inte riktigt tro att det fanns men jag hade ju bevis! Det jobbigt o plocka för ryggen men jag får inte ont.

Men ibland är det skönta att vila sig. Här lite längre bort fanns det bra med bär. En stor sån där hästbroms förföljde mig men det var en liten som stack mig. Det svider till bra. Men det svullnar inte upp så som med myggstick, dom har jag besvär med!. Ja, sen for jag hemmåt , duscha o for o handla. Åt några mackor o nu sitter jag här Och om några minuter går jag o slår på tv:n. Omstart i allsvenskan i fotboll. Skall se på Djurgården- Elfsborg. Håller på Djurgården. Hoppas dom har fått tillbaks alla sina skadade spelare!

Fotbolls VM 1958, slutspelet


                                                    KVARTSFINALEN SVERIGE-SOVJET
Matchen gick på Råsunda den 19 juni inför 31.900 åskådare. Innan matchen kom ett häftigt regnväder som antagligen reducerade publiksiffran. Sverige var lite betänksamma innan matchen ty målskillnaden för de 2 sista matcherna mot Sovjet var 0-13! Dock hade Sovjet spelat en omspelsmatch mot England om kvartsfinalplatsen så sovjeterna borde vara lite sega i benen. Sverige gjorde en alldeles utmärkt match, en av de bästa på lång tid. Efter en mållös första halvlek spelade de svenske med Simonsson, Gren och Hamrin en bländande fotboll i andra halvlek o gav inte sovjeterna en chans. Blixtrande kombinationer avlöste varann. Världsmålvakten Lev Yashin släppte in 2 mål gjorda av Simonsson o Hamrin på nära håll i  49 0 88 minuten.
 
                                             SEMIFINAL SVERIGE-VÄSTTYSKLAND
Matchen gick på Ullev, Göteborg 24/6. Det rådde fotbollsfeber i Sverige och biljetterna till Ullevi var dyrgripar. Det kom hela 51.500 åskådare till matchen. Västtyskland var regerandevärldsmästare och ett fruktat lag, inte minst för sin fysiska spelstil. Dom hade haft en besvärlig väg till kvartsfinalen men där besegrade dom Jugoslavien enkelt och formen  var i stigande. Västtyskland fick ochså en perfekt start och tog ledningen med 1-0 efter att väntat ut Sveriges anstormning den första kvarten. De gjorde mål på sin första kontring genom Hans Schäfer på ett fint inägg av  Uwe Seeler, senare en av de stora i tysk fotboll efter vad undertecknad komme ihåg!  Men de svenske lät sig ej avskräckas utan anföll friskt. Nacka snappade upp en chansartad passning från Liedholm och sköt imål invid vänstara stolpen. Matchavgörande blev sen utvisningen av den tyske backen Juskowiak i  62 minuten. Tyskland forsatte att skapa hyperfarliga chanser trots 10 man men när Walter efter några minuter tvingades linka av planen så fick Sverige både grepp om bollen o matchen o efter passning av Hamrin dunkade Gren upp bollen i tyskarnas vänstra kryss, ett så kallat kanonskott. Bollen tog i innerstaget o studsade ut med sån kraft att de flesta åskådarna inte uppfattade att bollen  var inne! Det återstod då bara 10 min av matchen. Sen avgjorde Kurre Hamrin matchen med att göra sin berömda dribblingsraid från halva planen o lirka bollen i mål. Säkerligen det mest omtalade målet som gjorts i svensk landslagsfotboll! Sverige var i final mot Brasilien som slagit Frankrike med 5-2!
                                     
                                                       FINALEN SVERIGE-BRASILIEN
Matchen gick den 29 juni på Råsunda inför 49.737 åskådare. Det hade regnat dagen innan så en del experter trodde att det skulle gynna Sverige att spela på en tung plan mer än Brasilien och fick man bara ett ledningsmål så....
Och visst, bara efter 3 min tog Sverige ledningen genom Nisse Liedholm som gjorde sig fri från Zito, drog höger o sköt ett flackt skott mot bortre burgaveln som Gylmar inte kunde ta. 1-0 till Sverige. O en entusiastisk publik vädrade guld!
Men ack vad man bedrog sig. Brasilien lät sig inte nedslås o Garrincha på högeryttern beredde Sven Axbom mycket stora bekymmer. 5 min efter Sveriges mål gjorde Vava mål efter inlägg från Garrincha. Därefter var det Brasiliens match o innan 1 halvlek var slut gjorde Brasilien en kopia på första målet.  I Andra halvlek var det ren uppvisning från Brasilien o Sveriges tämligen ålderstigna lag tröttnade,(Gren var 38 o Liedhom 36 bla.) Brasilien spelade ut Sverige fullständigt o vann med 5-2 efter 2 mål av underbarnet Pele 17 år. Pele kom ju att bli en av världens 2-3 förnämsta fotbollsspelare genom tiderna och tog publiken med storm med sitt spel o fantastika 2 mål!

                                        Firandet blev minnesvärt, Brasilien applåderades av publik o motståndare. Kung Gustav  V1 Adolf  kom ner på planen o delade under stort jubel ut  pokalen till segerrusiga brassar som sprang ärevarv med  en stor svensk flagga.
Även Sverige hade en del att fira. VM-silvret var den största framgången någonsin och turneringen hade varit en organisatorisk o ekonomisk succe! Att Brasilien tog guldet var synnerligen rättvist och att de gjorde det på ett publikfriande och sportsligt sätt gjorde att  Sveriges finalförlust var lätt att bära både för landslag o publik!
                                           Jag såg matchen i repris på tv häromdan med Chris Härenstam och Glen Strömberg som fiktiva reportrar. Faschinerande o höra deras kommentarer till 50-åriga bilder.Under den första halvlek var jag imponerad av Sverige faktiskt. Gunnar Gren, Nisse Liedholm,Agne Simonsson( ung o briljant) Nacka Skoglund o Kurt Hamrin var ju fina tekniker. Kalle Svenson var bra i mål, Parling o Börjesson grovjobbare. I mittförsvaret brast det ju en del ändå och Axbom var ju chanslös mot  Garrincha, Bergmark bra som vanligt. Julle Gustavsson, fick ingen uppfattning riktigt, Brasilien hade för bra anfall! 
                             Sverige hade samma uppställning i alla matcher förutom i matchen mot Wales.: Målvakt Kalle Svensson, backar Orvar Bergmark o Sven Axbom. Centerhalv Julle Gustavsson, ytterhalvor Reino Börjesson o Sigge Parling, innrar Niels Liedholm o Gunnar Gren, center Agne Simonsson, Yttrar Kurt Hamrin o Nacka Skoglund. Så var dåtidens uppställningar!
                             Brasilien  hade denna uppställning. Målvakt Gylmar, Djalma dos Santos, Milton dos Santos, Zito, Bellini, Orlando, Garrincha, Didi, Vava, Pele, Mario Zagallo Mest imponerad var jag av Pele, Didi, Vava och Garrincha. Ja, man la ju mest märke till dom eftersom Brasiliens anfall var så bra men det var ochså försvaret  så klart!
                                              Fakta
              Deltagande nationer
Kval                                 52
Huvudturnering             16
Datum                             8-29 juni 1958
Spelplatser                    Borås, Eskilstuna, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Sandviken, Solna, Uddevalla, Västerås, Örebro.
              Placeringar
Guld                               Brasilien
Silver                             Sverige
Brons                            Frankrike
Matcher                        35
Mål                                126
Målsnitt                        3,60/match
Publik                           868.000
Publiksnitt                   24.800/match
Flest mål                     Just Fontaine  Fra   13 mål
                 Relaterade länkar Wikipedia o  svenskfotboll.se Bilder(ingen särskild ordning!) anderslif.se, aftonbladet.se , Aik.se       


Grattis Danmark!


Den här rosen heter Dronningen av Danmark. Den får symbolisera att Danmark är det lyckligaste landet  av de 20 lyckligaste länderna. Enl. University of Michigan(TT)
                            Näst lyckligaste land Puerto Rico och trea kom Columbia. Island kom 4, Sverige  14, Norge 19. Finland fanns inte med bland de 20 lyckligaste efter vad jag kan se. Tydligen har inte klimat o pengar med saken att göra för det Isländska vädret, nja....o Columbia o  Puerto Rico är väl inte världens rikaste länder precis! Ja, låt oss uppmuntras
 över att Sverige är bland de 20 lyckligaste. Från SVT-text, Foto deromeperenner.se
                           Allt fler hatbrott anmäls: Antalet anmälda hatbrott ökade under 2007 med 8 %, jämfört med 2006. Det konstaterar Brottsförebyggande rådet i sin årliga statistik av hatbrott.. De flesta brotten sker i eller i närheten av hemmet, i skolan och på arbetsplatsen. Det är de främlingsfientliga och homofobiska brotten som ökat. Detta är en trend som pågått de senaste 10 åren, skriver Brå.. Ett brott räknas som ett hatbrott om det har islamofobiska, antisemeitiska eller homofobiska motiv. Totalt anmäldes 3.500 hatbrott förra året.  SVT-text
                           "Småhatat" har man väl gjort nån gång o slängt ut sig nått när man sett något eller läst något men o ständigt hata någon eller något. Därför tror jag det är bra att uttrycka vad man ogillar eller retar sig på! Detta gör att man inte samlar på sig något som man inte får ut o som senare leder till vad då, jo till oresonligt hat!

Boule i härligt väder...


Idag cykla jag ner i stan, närmare bestämt till boulebanan där jag satte mig o sola på en bänk i väntan på de andra. Tittade ochså efter snokar som håller till nere vid bryggorna o stenarna. Såg inga. Bilden har jag tagit nån månad innan men det är samma folk som idag plus några till. Som  vanligt hade vi roligt o "mitt" lag hade roligast för vi vann. Vid 12-tiden var boulandet slut och vi skildes åt. Jag cykla direkt hem, åt, och så ut igen. Ut i blåbärsriket. Fick mera idag för flera var mogna o det går undan i det varmare vädret.  Blev stucken av en broms men några mygg såg jag inte till. Dom får jag stora utslag av men jag har köpt allergimedicin för att lindra sticken! Jan i blåbärsskogen

RSS 2.0