Så ligger det till !

  Oavsett hur Världen ser ut så äras den den som födde mig ! Och det skall ingen ta ifrån mig !
       Och undrar  ochså om jag inte blev född under rätt peroiod på Jorden ! Om jag tittar bakåt från 1945 !

Då var det slut med boulespelet , inomhus !

 Och i detta hus, gamla varmbadhuset , har vi spelat ! I ett rum som varit så stort så det rymt 2 banor ! Obs igen ! Mjuka klot ! Avslutat inomhus ! Och nu kommer spelet utomhus återupptagas om några veckor  ! Om vädret vill !
   O när jag kom hem, för några timmar sen ! Visade sig den blåa himmel ! Med sol i närheten ! Oavsett siande med braskande rubriker , för t.ex 5 dar sen ! Ang. " sommar eller vinter " ! :) Men solen, när den visar sig   genererar ju fint väder , vare sig det är vita vidder eller gröna gräsmattor !
          Men  har bestämt att det är vår ! Baskern är på utom när det motioneras ! Och , förlåt Jante ! Men komplimangerna är många när jag ses med denna basker ! Som man fick av en kompis , frid vare med hans minne , när  det gicks i pension , 2003 , 65 år gammal !
 
      Jaa, blir varm i hjärtat bl.a när dessa Vackra bilder visar sig ! Och tänker ofta på hur man varit som människa när man blivit född o vuxit upp i ett annat land med annan kultur ! Om mina förfäder stannat upp i Italien eller Rumänien t.ex. Så om du, vi ständigt gnäller om vädret här uppe i högan nord så skyll på dina, våra förfäder ! Som inte stannade upp ! Jaa, men har stort ubyte när jag pratar med olika länders människor ! Nää, kan inte bara fixera mig på Sverige o de svenska ! Kan synas i musiksmaken som går direkt in i hjärtat !
 Jaa, en Vacker bild till från Carpahtian Garden , Romania bjuder jag gärna på ! Och anledningen att det bjuds på så många från just Romania beror på att jag väldigt lätt " kommer över dom " !
        Och somebody from Romania have looked on my blogg ! Greetings ! :) From Jan !
   I feel like a part of the World ! I can  "talk" with everybody,in many ways  ! I like that ! 
 
  Vet inte om jag skrivit det ? Tror inte det ! Malmö Redhawks slog ju Leksand igår med 6-3 ! Och på torsdag spelas den avgörande matchen i Leksand ! Vad spännande ! 
       Det här med sport o musik ! Det finns ju misshagliga länder ! Men hjälper det att bua ut dom mänskliga varelser som spelar fotboll t.ex. ! Och som då kan träffa människor från andra nationer ! 
             Jag säger som  brukas ! Blanda inte ihop politik med sport o politik ! För en del människor i i de misshagliga länderna kanske sport o musik är ett " andningshål " !
       

En snabbis !

Nu blir det snart till att gå ner i stan o spela boule ! Vi spelar inomhus med mjuka klot ! + 2 C i Askersund ! Tänker inte på nån växthuseffekt ! Mera på att koldioxidutsläppen ej ökar längre ! Enligt meddelande ! Av IEA ! En sån nyhet ! Jaa, hur mycket utrymme har den fått ?

Nää, har inget behov av skriva här !

För att göra mig till kändis eller viktigpetter ! ! Vill göra det utifrån min devis Fötterna på jorden o armarna mot Himlen ! Men tycker det är kul att människa, människor från,  som nu i veckan som gick, från Australien o Rumänien hittat bloggen ! O andra länder !
   På ett annat mediafönster fick man häromdan Japp ! från Babben Larsson när jag skrivit om braskande säljande rubriker från massmedia ! Och på Twitter då har man väldig nytta av kunskap om det mesta ! O där har jag 63 som läser vad man skriver ! Av en " salig " blandning " !
 
Jaa, och religiösa eller politiska extremister tycker jag är avskyvärda  ! Men även muslimska folken får lida av dessa förskräckliga sammanslutningar ! Även Israel som är omgiven av dom ! Läste om hur många raketer Hamas avfyrat mot Israel 2001 o till dags dato  ! O en del utan förvarning ! För detta har Hamas fått mycket kritik av Amnesty, t.ex. !
 
Om man tänker efter så har ju bl.a. Väst gött en del  hårdföra stater med massor av oljepengar ! Som dom bl.annat köpt vapen i för ! Eller hur Utrikesministern ! Och avtal mellan Sverige o Saudiarabien slöts 2005 ! 
 
    Men som sagt var, flyktingar, Muslimer som bl.a drivits ur sitt land av andra Muslimer ! Skall hjälpas ! Men integrationen skall funka för alla parter ! Och ibland verkar det som vissa politiker i Sverige " skall rädda Världen " ! Och tar i för mycket o båda parter får lida för det ! Och olika sorts rasism ökar ! Beroende på dålig integration bl.a. 
 
Inget på V-75 som den här gången gav bra utdelning på 7 , 6 o 5 rätt ! Men vad hjälpte det !
 
O Sverige vann över Moldavien ! O Rögle gick till SHL ! O i kväll spelas match mellan Malmö Redhawks o Leksand ! Vinner Leksand så är dom ochså klara ! Väl ?
  Jaa, idag var det inte läge att ta en vacker bild i Askersund på en kall, småregnig runda ! Men vi har ju alltid Vackra bilder från Carpahtian Garden, Romania att ta till !
 Kallar mig för världsmedborgare ! Och hade inte haft svårt att umgås med folk i Slovenien , Rumänien, Israel , Tyskland , Grekland, Schweiz mm ! Språken ? Det finns mer o prata med oavsett Engelska ! Människa mot människa ! Tro mig ! Hade gått utmärkt att fotvandra tillsammans ! Om man hade känt för varann !
            Och oroa sig för morgondagen ! Utan facit ! Inget för mig !
 
 

Jaha, då närmar sig helgen !

          Konstaerar ! Att det var tur att jag tog så mycket varma kläder på mig i dag ochså ! Undra r om det förr i tiden ständigt fanns braskande rubriker allà ,Om 14 dar kommer våren ! I nästa vecka kommer vintern !  Om 100 år blir klimatet uselt ! Typ !
 
I kväll blir det spännande ! Skall Sverige slå Moldavien borta i Em-kvalet i fotboll ! Eller skall Malmö Redhawks slå Leksand borta ! 
 
Och imorgon har vi V-75 finaler på Solvalla ! Blir det ånyo jackpot ! Så att man inte får nått på femmorna t.ex. Men vem ger upp ! Att spela inom sina ekonomiska gränser ger ingen ångest ! Bara spänning !
 
Jaa, nu är ju vinteridrotten slut ! O sändningarna på tv, då ! Det ger utrymme till att även företa motionsrunda på söndagar ! Bra för fysiken ! Det är klart känner man sig vältränad så är det även bra för sinnet !
 
Det gick bra med sången ! Och även andra sjöng än vår kör ! Trevligt ! Ordnat i Askersunds församlings regi !
 
Själv är man ju döpt Katolik, betalar skatt till Katolska kyrkan  ! Och ärar sin Mormor ! Liksom alla andra rötter !
        Och jag säger så här ! Alla religiösa är inte fanatiker ! Att sen det finns extremism i minoritet är en sak !
 
          Usch jaa ! Att skära halsen av folk är vederstyggligt ! finns inget försvar för ! Men fortfarande i Världen hängs folk ! Och i Usa skall man i en delstat börja arkebusera folk, efter en plågsam avrättning, med gift var det väl ! Vi har ju tortyr ochså , av alla de slag har visat sig ! Och det här med att slå sig för bröstet ! Hur har vi själva burit oss åt under stormaktstiden ! Folk led ju minst lika mycket då ! Om man barar viftar bort det , går inte hem hos mig ! Och Vikingarna som for i Österled ! Prata om bl.a. grymma individer !
 O varför inte ha en Vacker Bild från Moldavien idag ! Detta lilla fattiga land ! Med dess 3,5 miljoner innevånare !
 
 Och så tar vi dagens Vackra bild från Carpahtian Garden , Romania ! Och tänker på att majoriteten av människor i Världen vill ha fred ! Trodde ni nått annat ? Mitt i allt får man dock ochså vara en Realistisk Humanist !
           Trevlig helg !
 
 

Fick avbryta motionerandet på strandpromenaden !

Jaa ! Konstaterar att iskall vind från ost mötte mig ! Liksom ett iskallt regn ! Temp + 2 C ! Frös trots att jag tagit mycket varma kläder på mig ! Gick upp genom stan och gick upp o handlade i affär norr om bostaden !
          Konstaterar att jag inte precis tänkte på nån växthuseffekt idag ! Och utropar heller ingen om 50 eller 100 år ! Tänker inte ta billiga politiska o journalistiska poäng på det ! Med braskande rubriker ! Hellre tänker jag på dom som inte kommer till tals som har en annan åsikt ! Positiva tankar var det ! 
 
 Frös om de vantbeklädda fingrarna ! Så jag kunde inte fota ! Men det gör man ju inte i regn ! Ändå !
 
  Jaa, visst komer våren ! Gör den inte det ...hur kommer debatten om klimatet att se ut då ?
 Jaa, med dessa Vackra Bilder på näthinnan, i nuet så tänker jag varken på värme eller kyla ! Och vill folk oroa sig för domedagspredikningar utan facit så är det upp till dom ! Jag roar mig hellre med positiva tankar om vädret för framtiden , även om inte en annan heller har facit på det ! Men förundra er inte om det skulle bli kallare i stället ! Om hundra år ! O då behöver ju inte domedagspredikarna stå till svars !
 
              Jaa, nu skall det uppträdas i kväll med sång ! Med vår ganska lilla kör ! Är på hugget o lever på ett bra gehör o att på lyssna ! Så man kommer rätt !
 Jaadå de Vackra Bilderna är från Carpahtian Garden, Romania ! Det här verkar vara ett kloster på ovanstående bild ! Meditera där ett par veckor o utbyta tankar om att ha lyckan av att leva ! Inte helt fel !

Nu har jag sett det ! Del 2 !

Av vadå ? Bysans: Tre städers historia ! Som handlar om Konstantinopels/ Istanbuls historia ! Där både öst o väst varit inblande ! O haft makten ! Det är svårt o redogöra för det ! Man måste själv vara intresserad !
         Jerusalems historia är ju enligt författaren och historikern Simon Sebag-Montefiore en spegling av Världens historia ! Jaa Konstantinopels/ Istanbuls väl ochså !? Bra ciceron Sebag- Montefiero ! Och hans bok om Jerusalem har jag fått av mina söner för några år sen, som sagt !
 
          Jaa, då har man även fått en inblick i Istansbuls historia ! Som inleddes med Konstatinopels !  Och då på samma gång i mänsklighetens o omänsklighetens historia ! Politik o religion ! Men hur hade världen sett ut  utan dessa åskådningar ! Får väl aldrig nån veta ! Ännu mer koas hade nog rått ?!
           Mänskligheten jaa ! Vi har ju hört uttalande om medeltida styre ! Men vad kallar man hängning då, t.ex.Och hur länge fick människor prova på giljotinen ? Och läste för nån dag sen att delstat i Usa hade infört arkubisering ! 
                Det gäller att vara påläst , även som politiker ! Och det finns ju även medeltid som betecknades som den tidiga ! Vet alla när den infann sig ?
 
 

Det gick bra , tycker jag ! Men inte helt lätt !

 
 Ibland kommer den lille gamle kameran till heders ! Foto taget från hemgången från sångövningarna ! Och i morgon kväll skall vi sjunga inför publik ! I en sång som vi sjöng  började texten så här - O, .....vad  värl  -  den   nu.....är  skön, klädd    i    som  -   mar -  dräk   -ten ! Komma skall !
       Vi har väl framtidstro  men  i dag är det verkligen råkallt o bistert ute ! Kalluften som lurar  blir man inte av med så  lätt så här års , oavsett glädjeutrop med  braskande rubriker ! Och nu när jag tittat på en 10-dygns prognos så inses det att det inte är lönt att titta på dom ! Ändrar sig i ett ! Temperaturer är roligare o titta på  för dagen ! Stockholm har + 2 C, Köpenhamn 7 , Berlin 16 , Köln 6 , Paris 10 o London 11 ! T .ex.
 
          Jaa, då Malmö Redhawks slog Leksand med 3-1 i bästa av 7 mot Shl  ! 2-2 i matcher ! Fredag nästa ! I leksand ! Jaa, Örebro hockey förlora ju mot Växjö i går ! Och Växjö går vidare mot semifinal ! I kampen om mästartiteln ! Men Örebro gjorde det bra i år ! Och avtackades av publiken .
 
       Nu har man ju lite abstinens efter vintersportens avslut , på skidor ! Men nu kan man se fram emot bl.a. friidrott och att allsvenskan i fotboll börjar t.ex. ! När ishockeyslutspelet pågår ! Men så är det ju nu för tiden ! Och ishockey-vm kommer väl inte förrän i maj ! Och snart kommer en annan att även kunna motionera på söndagar ! Kroppen måste hållas igång ! Märkte jag efter 3 dagar med mest aktivitet i soffan ! Oavsett vilken ålder man är i !
 
 Jaa, då Vackra Bilder från bl.a Carphatian Garden , Romania kommer jag ständigt att pumpa in på den här bloggen ! Så länge fingrarna kan röra sig o sinnet vara öppet !
         O ikväll är det ingen sport som man kan titta på ! Inte på de kanaler som jag har ! Vadå då , finns annat att titta på eller se på play ! Bla. annat den fantastiska serien i 3 avsnitt ! Bysans : Tre städers historia ! Med författaren till bl.a boken JERUSALEM biografin som ciceron, Simon Sebag Montefiore ! Den boken har jag ! Som ett uppslagsverk av " all Världens historia " ! Eller som texten på baksidan lyder , Historien o Jerusalem är historien om Världen !
  

Det är härligt att känna sig välkommen av människor !

            Jaa, först var jag ju ner till stan o bekantade mig med folk från andra länder ! Och den fina kontakten fortsatte med dom som var i lokalen , oavsett vilket land ifrån !
 
           Sen hem , bytte om och motionsrunda , på eftermiddagen då ! Det går lika bra ! Och vilket väder idag ! Konstateras trots kyligare dagar spådda av 10-dygns-prognos ! Carpe et Crea diem,var det !
         Och det blev solande och pratande med olika människor ! Och när jag hade kommit förbi hamnen på vägen hem så pratades med en man från ett land i Asien ! Ganska nära Europa ! Som pratade knagglig engelska ! Först trodde han inte att jag kom från Sverige , tittade misstänksamt på mig ! Men när jag sa att jag var därifrån och visade Röda Kors-märket , så tinade han upp ! Och har ingen anledninga att avslöja människors hemländer ! Det här är mänskliga möten !
             Jaha ! Dagens Vackra bild från Carpahtian Garden , Romania ! Håll till godo ! Nu blir det kvällsmat och sedan matchen mellan Malmö Redhawks och Leksand på tv ! Hoppas Malmö vinner ! Denna match ! Och detta slutspel ! Mot SHL ! Behövs där p.g.a. sin fina arena ! Bl.a. !

Så är det, allt går igen !

 
              Jaa, vet om det ! Inte länge sen jag hade det här fotot med ! Men idag används  det till en slags symbolik som jag tycker om ! Allt går igen eller fortsätter med samma kille som då ! Killen som föddes på Franska Nationaldagen ! Det här fotot är ju från början av 1940-talet ! Tydligen tyckte mina föräldrar att denna kille passa i basker ! 
  Och denna basker fick man av en kompis  när jag gick i pension !  2003 ! Frid vare med hans minne.  Men fotot är taget mycket senare  ! Jaa, och har hört att jag passar i den ! Även när det viftas med en fransk flagga !!  Jaa, jag är tacksam över att denne kille har fått fotsätta att leva så många år efter det han fick sin första basker ! Det finns mycket som gör att man är nöjd med sitt liv och det här med att ha barnet i sig ! Har jag inte det minsta emot ! Så nu kommer jag att använda min basker mera ! O tänka på det här Från rötter till barnbarn , på min livslinje !

Dagens bild från Carpatherna !

                                  Och va ser jag inte på fotot ! En uthuggen stengubbe ! 
                  Det här fick jag ochså ta med ! Från Bran Castle -Brasov County - Romania ! Foto Andrei Daescu .

Det blir nog inre tjänst idag !

 Jaa, det blåser mycket ute ! Och regnar från och till här i Askersund Och temperaturen är inte mer än 2 plus ! Och det är blåfärgat till stor del på Sverige kartan,  i går och i förrgår ! ! Efter rödfärgat innan av månaden ! Ja tittar jag på temperaturer åt nordväst och nordost om landet så har dom sänkts ! 
             Skall man tro en Norsk vädersajt just nu så kommer följande 10 dagar att inte bli som dom som vi upplevde innan denna helg med höga röda siffror på dan , beroende på solskenet ! Och minus på nätterna 7 grader i streck ! Sen kan ju var och en räkna ut att det blir varmare på dan , i solljuset ! Jaa enligt denna 10-dygns prognos , kan det bli nån kall natt nu ochså ! Och snö kring 1 april ! Vilket aprilskämt ! :) Pratar nu om mitt område !
                  Jaa, det här med lågtryck o högtryck , och dess vandringar ! Så här års kan högtryck o minus, kallt på nätterna , generera finare o varmar väder på dan ! Har jag förstått !  Brytningstid , nått !
           Men i maj har jag ochså varit med om nån frostnatt ! Till förfång för blåbärsriset t.ex. !
              Och för dom som vill ha värme i sommar , liksom en annan , så får vi hoppas på ostvindar eller sydvindar eller t.o.m. nordost ! Men en massa  åska ! Nej tack ! Vilket håll än vindar kommer ifrån ! Det här med kall-och varmfronters möte , eller värme åskväder ! Förra året börja åskan rätt tidigt i Tyskland t.ex. ! Men i Askersund kom det knappt nått rejält åskväder !
                Jaa, för en annan som är intresserad av vädret som vetenskap , lågtrycks o högtrycks förhållande o gång bl.a. så skall det bli intressant  o se hur vädret blir i vår och sommar ! O studera massmedias ofta överdrivna rubriker ! Fråga ! Skall svenska folket åka till varmare länder om vi får kyligt i sommar eller kommer det  ochså att gnällas över vädret om det blir för varmt i landet ?
                
 

Det har man varit med om förr !

Den 21/3 2015 tog jag detta foto ! Bra att ha som bildbevis ! Det här med vårens o sommarens utropande har man ju varit med om förr ! Och även bakslag där kung Bore pratar om att han finns ! Idag konstaerar jag att det är ett av de sämsta vädren att motionera i ! Blåst, regn o nån plusgrad ! Snön är borta men...! Ja, ja, har man varit med om snöstorm på Österlen under påsktid o regn i Luleå juletid ! Så blir man inte förvånad över nånting , oavsett växthuseffekt är utropad eller ej ! I bland verkar man luta sig mot den , oavsett om vädret går upp o ner !
        Vilken sporthelg det varit ! Och vi, jag gratulerar alla som blev Worldcup-vinnare i skidgrenarna ! Utför o på längden o i luften ! Och därmed stänger vi denna fina underhållning ! Som återkommer mot slutet av året igen !
       Jaa och vilken underhållning det var att titta på dessa fobollsmatcher ochså ! I går ! Först såg jag på Tv Örebro sk slå Elfsborg med 2-0 i en av cup-semifinalerna och går till final mot Ifk Göteborg !
 
 Och ett av mina favoritlag Barcelona slog Real Madrid med 2-1 ! Såg jag ochså på tv ! Vilken kedja dom har Barcelona ! En pånyttfödd Messi och Najmar o Suarez ! Hade Najmar satt sina chanser i andra halvlek så kunde Barcelona vunnit med ännu mer ! Real Madrid tappade spelet i andra halvlek !
 
 Och Arsenal behåller 3-platsen i Premier League ! Slog Newcastle me 2-1, borta !
 
 V-75 på Momarken ! Inget ! Jackpot på femmorna ! Potten går till Solvalla på lördag !
 
             Och skall bli intressant att se vad regeringen hittar på ! Rena underhållningen för Grönköpings veckoblad ! En regering som slår och smeker på samma gång ! Denna regering är väldigt duktig på att mästra andra ! Såvitt jag vet så hyllar inga extremister som Isis o Boko Haram t.ex. Utom andra extremister ! ? O knappt det ! Dödstraff ! Jaa, förekommer fortsatt i Världen ! Att ta livet av människor via hängning är väl inte särskilt humant ! Eller med giftsprutor , eller elchocker, eller tortyr ! Vad säger utrikesministern om det ?
        Obs.! Försvarar inte halshuggning !
                      Få se om det blir motion i detta väder ! En snabbis kanske ! Eller ridande på motioncykel , spinnande till musik !
 
                 Jaa, motion ! O låg puls ! Har ju själv låg puls ! Under 50 på  mornarna ! Och den går inte ens upp till 100 vid kratig motion !  Varför jag skryter om det ! Joo läste i Nerikes Allehanda igår en artikel om detta ! Där docenten och medicine doktorn i Stockholm Örjan Ekblom påtalat vikten med motion o låg puls Och puls skall tas med lång-och pekfinger ! På bl.a. hals där ytliga kärl finnes eller tinningen, eller knävecket t.ex. !
 
 Har ringt till min kusins Hans-olofs fru Ulla o kollat om Örjan är nån släkt till oss ! Nej. Nej, och det visste jag att det finns fler släkter i Sverige med detta namn ! Antal människor med namnet ca 1.400 ! För dom som är intresserade kan ochså nämnas att min farfars farfar la till blom till namnet, soldatnamnet Ek i mitten av 1800-talet har förståtts ! 
         Och kusin Hans Olof, som en storebror för mig under min uppväxt i Örebro, när vi ganska ofta träffades hos farmor, ligger nu på sjukhem, äldre boende i Stockholm ! Och frun Ulla har ochså flyttat till Stockholm ! Hur gammal Hans-olof är ! 86, ungefär ! Ulla några år yngre ! Och jag skickade en kram till Hans-olof ! Via Ulla !

Jaaa, nu har jag sett det ! Defenetivt så !

Yippie ! Kan se både matchen Örebro o Elfsborg o den mellan Barcelona o Real Madrid, på Söndag !
                 Basker även på den tiden ! Barnasinnet får man aldrig tappa ! :)

Jaa, det måste jag skriva om !

Jaa, idag ser  jag att någon person från Schweiz varit inne o titta på denna blogg ! Även andra från andra länder ! 10 % av mina , ganska få läsare ! Om man ser till kändisbloggar ! Men vad då då !
   Min Mormors syster Elisabet född Geuken , gifte sig med en man Brunner på tidigt 1900-tal ! Kanske omkring 1920 ! Och dom bodde i Luzern ! Och min mors kusin Franz Brunner har jag träffat och naturligtvis min mors moster Elisabet , då ! Och min mamma och Franz hade mycket kontakt brevledes ! 
  Och det här fotot är taget 1925 när bl.a familjen Brunner , med mormor längst fram på kortet , är i alperna nån stans ! Har glömt namnet på platsen ! 
  Och detta är min  kära mor  till vänster o Franz till höger då ! Och kan ni tänka er ! Fotot är taget 1925 ! Då min mor var 10 år gammal ! Och antagligen då är fotot taget i Luzern ! ?

Jaa, nöjd är jag ! Efter mina omständigheter !

 Det är en slags lycka att få vara nöjd över min situation o i min ålder ! Har inte råd med bil , t.ex. ! Går runt med ekonomin, inklusive småresor inomlands och någon kortis utomlands ! På 2-3 dar ! Men att njuta vardag som helg ! Med Fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! En av mina styrkor !
 
 Vädret ja ! Oavsett utropande av växthuseffekt eller ej så har det alltid gått upp o ner ! Exempel östra USA, i år ! O Europa i år ! Nu är det så att utsläppen av koldioxid har stannat av ! Och ozonlagret är på väg att repareras ! Isarna i Antarktis var mer utbredda än på länge juni 2014 ! Värmeökningen som det skräms med har stannat upp de sista 15 åren ! Något som FN.s klimatpanel inte kunnat förklara ! 
    Idag är vädret rått o kyligt hos mig ! Trots 4 plussgrader o frostfritt på morgonen ! Nu " träts de lärde o massmedia " om om det skall bli snö eller regn idag eller till helgen ! Kan det inte vara så att regn kommer först ett slag och snö ett tag , eller tvärsom ? Du milde ! 
 
        Jag är i god form ! Både fysiskt och till sinnet ! Och därför orkas det debatteras på Twitter t.ex. Och sitta i soffan o sporta i helgen ! Har har köpt glass till helgen ! O kommer att med god chocklad o dagobertsmörgåsar , smacka, framför TV:N ! Och min ena syster o hennes man har det bra på Cypern. O kommer snart hem till Hjo igen !
 
 Sport o musik t.ex. Aptithöjare för min del ! I helgen vet jag att man kan se V-75 från Norge ! Tips inlämnas i morgon ! Jag vet ochså att matchen , semifinalen mellan Örebro sk o Elfsborg kan ses på Svt, tv eller Play ! Jag vet ochså att tv 12 skall visa El clasico i vår ! Kanske till helgen då ? För Barcelona o Real Madrid skall spela till helgen ! Det vet jag !
             Nu stängs butiken för helgen ! Mejl o telefon gäller ! Skulle aldrig falla mig in att " bli slav under sociala media " som det kallas ! Kan roa mig själv ochså !
 Jaa, vackra ställen finns det ju över allt i Världen ! Oavsett " ondska eller godhet " eller vilket land man fötts eller vuxit upp i ! Har ju via gillat Carpahtian Garden , Romania sidan fått tillgång till vackra bilder från denna bergskedja som är en förlängning av Alperna ! Så därför är Charparhian Garden ett riktmärke för mig när det gäller vackra bilder ! Oavsett jag ochså visar egna eller andras ! Andras inte helt lätt ! Måste ha tillstånd eller får inte visas ! Kan få böta ? Om visas ?
              Och då önskar jag dom som vill det, en trevlig helg ! Ni andra får fortsätta o reta upp er ! Det bjuder jag på ! :)
 

En strålande runda idag ochså !

 Dessa änder är ju stannfåglar ! Annars hade dom ju stuckit i väg, när det komms i närheten av dom ! ! Många änder övervintrar i Askersund ! Och på strandpromenaden, som här, flockas dom mer o mer ! Och omhuldas av befolkningen !
        I dag blev det en spankulerande motionsrunda ! Ej att sammanblanda med spekulerande ! Konstaterar hellre efter livserfarenhet o pålästhet ! Mycket kan bli helt snett när okunnigheten brister ! O hatet briserar ! O rasismen kan även drabba en majoritet ! Alla dras över en kam !
       
 Inte så långt härifrån finns min favoritbänk på strandpromenaden ! En mycket gammal bänk ! Tillverkad av en ekstock, antagligen ! Och tittar ni noga kan ni se Stjärnsunds slott ovanför solstrimman  ! I vänsterkanten !
 Och till vänster om slottet o sundet utanför ligger Edö ! Där bland annat Heliga Birgitta vistades, nån gång ? Tillhörde hennes svärfar o man ! Har jag för mig !
 Vädret ja ! Det måste vara svårbedömt ! När man ser hur prognoserna ändrar sig ! Än regn, än snö ! Så här uttryckte sig Caroline Dieker i Na , idag bl.a. " Blir glad av, när den första snön kommer och den sista försvinner " Jaa, vem tycker inte om en rejäl vinter o en härlig vår o sommar ! Men vädret kommer det ju alltid att gnällas om , även värme ! På sommaren ! När jag har tyckt det varit skönt har ofta hörts , det är alldeles för varmt idag !
          9, 5 miljoner innevånare är vi i vårt land ! Men ibland är vi bra på att mästra andra , som nuvarande regering t.ex. gör ! Folket i ett land ! Som är födda o uppvuxna i ett land som är helt olikt vårt eget ! Får dom det bättre av detta mästrande ? Och hur befriar man dom från regimen ! I en ickedemokrati ! Jaa, undrar om folket i Syrien har det bättre sen revolutionen inleddes o när Isis då dök upp  på banan ! Och för nått halvår sen var väl president Obama på statsbegravning i Saudiarabien ! Jaa, så ligger det till ! Och avtalet med Saudiarabien skrevs 2005 ! Vilka hade makten då i Sverige !
         Vem tycker om den grymma tolkningen av Koranen ! Som blir grymma Sharialagar ! Som används i syfte om att behandla andra bestialiskt ! Som Isis som ochså ger sig på andra Muslimer ! Gaza ja ! Vilka tog livet av anhängare till Plo t.ex när dom tog makten där , för en del år sen ! Det vet jag ! Vet utrikesministern det ? Att det var Hamas och dess anhängare !
       Sport ja ! Messi är i storform ! I Barcelona ! O dom leder ligan ! Och han gör ju massor med mål där ! Nu är han Världens bäste fotbollspelare igen ! Såg jag igår mot Manchester City ! Och en kompis till mig skall åka o se El Clasico ! Mötet mellan Barcelona o Rela Madrid i ligan ! Och tycker mig ha sett att detta möte skall visas på tv 12 ! Där V-75 går bl.a. ! O på söndag skall mötet mellan Örebro o Elfsborg visas på play eller tv ! Svt ! Cupsemifinal ! Jaa, imorgon är det ju fredag igen ! Tiden bara rusar iväg !
        O imorgon är det fredag igen !
  Höll man ju på att glömma ! Dagens vackra bild från Carpahtian Garden , Romania !

Den här vackra bilden vill jag inte förvägra någon !

 Har ju förmånen att kunna ladda ner vackra bilder av olika slag ! Från Carpahtian Garden, Romania !
          Och nu blir det snart motion ! O ett snäpp intag av d-vitamin på bänk ! På strandpromenaden eller på hembygdsgården ! Och konstaterar samma scenario idag som i flera dar innan ! Klart på natten, minus på morgonen, solen skiner, vindstilla ! Vindkraften står still !
      Elpriset sägs ju ha sjunkit ! Bla. beroende på mindre stopp i kärnkraftverken o fulla magasin , vattenkraften ! Lobbyism är genomskådbar ! Man behöver vända på myntet även när det gäller vindkraften o solcellerna !
   Och påläst behöver man vara ! O titta på olika länders tacklingar när det gäller el-energin ! O inte stirra sig blind på ett 9,5 miljoners land ! Gaggande över andra länder ! 
 
 

Vilken utsikt ! När rast togs längs strandpromenaden !

 
  Och när jag satt här ! Så smålogs det bl.a. åt löpsedel som setts innan i affären ! Och då  erinrade jag mig ett " samtal " via inlägg med metereolog för något år sen  ! Han var mycket irriterad över journalister som ofta ringde o ville ha uppgifter om kommande väder ! Flera dagar framåt, kortare o längre tid ,t.ex. nästa månads o sommarens väder ! Han svarade att jag vet inte ens med säkerhet hur vädret blir om en vecka ! Men det där har jag kunnat räkna ut sen innan ! Om braskande säljande rubriker ! Därför ställdes frågan till honom ! Till den som har större kunskaper än sensationssökande journalister !
 
Jaa, ikväll skall det ses 2 spännande ? matcher på tv ! Först på Malmö Redhawks match mot Leksand i kvalet till SHL ! Sen på matchen mellan Barcelona o Manchester City ! Där det avgörs vem som går vidare i Champions League ! Kul !
      Jaa, kolkraft ! O dess betydelse , hur man än vrider o vänder på det ! Det är inte så hemskt länge sen, 2 år nånting, jag läste i Epoch Times  Sverige att nära 1 200 nya kolkraftverk planeras över hela Världen enligt rapport ! Jaa, även nya kärnkraftverk ! Det är ochså ett tag sen jag läste om nått tillstånd som getts i USA om 2 nya ! 
          Och idag kan jag garantera att vindmöllorna i mitt närområde stod still ! Om dom nu inte kopplades till elintag med el från kolkraftverk :) Det är nämligen så att land inte så långt ifrån oss får importera kolkraftsel från annat land i närheten , när elen sinar !
         Sen kan man ju tänka på Kina som måste förse 1,3 miljarder människor med el ! Tror ni dom kan vara utan kolkraft eller kärnkraft ? Det är lätt för ett 9,5 miljonersland o peka finger mot andra ! Inte bara Kina ! Gå in o ta reda på vilket energisslag som mest användes i många andra länder ! Och det finns nått som heter omställningar o välfärd ! Som bl.a kolkraften varit med att bygga upp !

Samma som de senaste sex dagarna !

Minus på morgonen ! Och sol som stiger o lyser ! 10-dygnsprognoser ! En rolig underhållning ! Ändrar sig stup i kvarten ! Nu skall det bli regn på fredag istället för snö ! I mitt område ! Och inte så mycket minus som utlovats ! I går kväll ! O vindriktningarna omformas ständigt !
       Möte ja ! I går var jag och några från C-kretsen i Askersunds kommun o lyssnade på skolchefen i Askersunds kommun ! Kunnig man och med bra planer ! Men inte har han någon lätt uppgift ! O det gäller nog skolcheferna i många kommuner ! Läste fresten i Na-tidningen att allt fler är intresserade av Örebros friskolor ! 
         Visst, motion inleds snart ! Hoppas ochså kunna sitta på en bänk med ryggen mot en vägg o sola en stund ! Vet bra platser för detta !
 
Jaa, hann se Arsenals match i går mot Monaca borta ! Inte långt ifrån att dom gick vidare trots 1-3 i baken hemma ! Vann med 2-0 !
 
 
Kolkraft ! Jaa ! Tänker på hur mänskligheten haft det om inte den o ångkraften funnits ! Som genererade fabriker o arbete ! Från mitten av 1800-talet ! Och råder bl.a människor i Sverige att gå igenom länders i närheten o andras elenergibehov för att kunna bibehålla välfärden ! Om nån tror att nedläggning av kärnkraft är nån lyckad lösning så får dom tro det ! Och titta gärna på vilkjet energislag som t.ex. genererar 65 % av elbehovet i Frankrike ! 
 

Man har rätt att drömma sig bort, o fantisera om resa , oavsett !

   Vem skulle inte velat bott här på ett pansionat eller hyrt rum för nån månad ! T.ex. Jaa, som sagt drömma går ju o resa i fantasin kan man ! I Världen finns det väldigt många vackra platser , förutom i Sverige och Carpathian i Romania !
  
               O just nu lyssnas det på den grekiska sångerskan Roula  Staurou ! På datan ! Balkanhalvön var det ! 

Jaa, boule blev det ! Som sagt !

 Och det är ju ett strålande väder, även i dag ! Minus i natt men givetvis värmer solen den här årstiden ! Om det är lugnt o inga moln i vägen ! För gnällandets skull får vi väl hoppas att dagens 10-dygns-prognoser är ute o reser ! :)
          Jaa, detta foto togs av hamnen på vägen till " boulehuset " ! Och som vanligt var det roligt att träffa kompisarna o delas upp i lag ! O dricka  kaffe emellan spelen ! Som det är nu så skall skall jag dela gracerna mellan olika människor , varannan tisdag !
 Och när boulespelet var avslutat togs följande foto innan det gick upps till stan ! O när jag kom dit så klippte jag mig hos min gode vän och frisör ! Mannen från Libanon som är gift med en kvinna från Moldavien som jag dock aldrig träffat ! Och inne i frisersalongen pratades det mycket på Arabiska ! Bl.a. flykting där som inte kunde svenska ! Men en annan kunde ! Liksom frisören som pratar perfekt svenska ! Vi umgås inte privat men har haft stort utbyte av varann när jag har klippt mig i 4 år , hos honom ! Liksom det hades av de Syrianska systrarna som turades om att ha salongen innan ! Vad är nu skillnad på en Syrian/ Assyrier o en Syrier ! Har ni lärt er det ?
 Sån är jag ! Går ofta förbi här o ber en bön för t.ex. anhöriga o kompisar ! Även foto från en Asklund kan vara vackert ! Och ingen kan gardera sig eller skaffa försäkring mot vad som döljer sig bak kröken ! På sin livslinje ! Vare sig det blir en fridsam eller våldsam död ! Carpe o Crea Diem med vackra tankar ! Att sen det negativa verkar säljer mest i dagens samhälle trots våra förfäders ofta grymma tillvaro ! Tänker inte påverka mig ! Kör mitt race så länge det förmås o has den förmånen !
         Och ikväll blir det besök på Rådhuset ! 

Jaa, nu blir det snart boule !

Jaa, nu blir det snart till att knalla ner till stan, strandpromenaden, o spela boule ! Inomhus med mjuka klot !
      Och för 5 dan i streck nattfrost ! Den här gången någon minusgrad ! 
   Och snöflinga är ritad nån dag på dagens 10-dygns prognos från grannland ! Där vindriktningar o rött eller blått ändrar sig dag från till dag ! Idag överväger nästan blått för de 10 dagrana ! Och givetvis är det rött när sol är ritad  dagtid ! Ang. dygnet !
                 Jaa, och undertecknad försöker leva enl. framgångsrikt koncept ! Och inställning ! För livets skull ! Tänker inte gräva ner mig i negativismens djupa håla ! Fötterna på Jorden o armarna mot Himlen ! Oavsett vad som händer i morgon ! Men har målsättningen , ett år i taget  med Carpe o Crea Diem !
          Och så har man tänkt handla på hemvägen från Boule ! Och gå på möte ikväll ..? Få se !
 

Torsten o Jan på utflykt ! Till gammalt medeltida gruvområde !

 Dessa gamla gruvor från medeltiden, las ner i mitten på 1800-talet, ligger i Askersunds kommun ! Längs vägen från Åmmeberg till Zinkgruvan ! Och här har undertecknad o en av de stora eldsjälarna för gruvornas bevarande och försöka göra dom till en turistattraktion , kompisen Torsten, varit många ggr.!
         Här är vi inne i Västerby gruva ! Denna gruva är bl.a omskriven beroende på en av Sveriges största gruvolyckor som inträffade 1768 ! Jaa, en del unga o gamla blev instängda i gruvan o led helvetets kval ! 
  Och en bit bort från parkeringen o Västerby gruva ligger Garpa gruva ! Där en scen finns uppe till vänster ! Och där brukar det varje sommar vara uppträde av musiker ! Med en hel del åskådare ! Och gruvan är liksom Västerby välskött ! Och förhoppningen är ju att dessa  gamla gruvor skall bli en turistattraktion  i Askersunds kommun ! Garp ja ! På medeltidssvenska betyder det Tysk ! Tyskarna hade mycket med dessa gamla gruvorna att göra på medeltiden ! 
 
 Och denne min kompis Torsten är en av de stora eldsjälarna för bevarandet av o skrivandet om dessa gamla anrika gruvor ! Och i bakgrunden syns ingången till den handikapp -anpassade gruvan ! Som ochså då invigdes av landshövdingen för några år sen ! 
          Och vill man se fler foton o läsa mer om dessa gruvor så är det bara att gå in på nätet som det heter !
 Jaa, vackra bilder ja ! Det blir jag varje dag försedd av Carpahtian Garden from Romania med ! Det  är bara att njuta o ta in det vackra som finns i Världen ! Det tänker jag fortsätta att göra ! Även när det gäller att få vackra bilder av musik ! O göra många resor även om dom blir i fantasin !

Nää, inget måste !

Det räcker som sagt med telefon o mejl på helgerna ! Jag är social nog på vardagarna !
 
      Vilken spothelg igen ! Tittat på surfplattan när jag såg på V-75 på tv ! Och såg att Örebro sk slog ut Malmö ff ur Svenska cupen ! Ösk möter nu Elfsborg i semi ! Dessutom mellan V-75 loppen såg man Arsenal slå West Ham med 3-1 i ligan efter lysande anfallspel ! O det såg min son Peter o hans kompis Jonas på plats i London !
      Det börjar ju på att gå mot slutet av skidsäsongen ! Är bara värlldscup avslutningar kvar i alpint, längskidåkning, skidskytte ! Jaa, även i backhoppning som följs ibland ! Ishockeyn kommer hålla på ett tag till och serierna i fotboll inleds ju ibörjan av April ! Och friidrotten visar sig mer o mer ! Jaa då ,sport är en av mina aptithöjare här i livet !
           Joodå fick själv in 23 kronor på en 6 på V-75 o 130 ca på ett system för 10 pers ! Som gav 7 rätt !
       Vädret jaa, minus på nätterna o soligt på dagarna ! 10-dygns-prognoserna går inte ens att lita på ! Enl.en Norsk kan det bli snö nästa helg ! Men om ett par timmar ändrar den sig kanske ! 
  På agendan idag ! Motion naturligtvis , för hälsans skull ! Sedan utflykt i em. till gamla anrika Garpa gruva , turistmål bl.a.! Garp betydde  Tysk på medeltidssvenska ! Geuken , min mormors flicknamn ! Ursprungligen Nederländskt ! Har för mig att jag hört eller läst om att Geuk betydde Tysk på Nederländska ! 
             Jaa, så avslutar jag med den här vackra bilden ! Frå Carpahtian Garden , Romania ! Och efter utflykten i em blir det foton från mitt närområde ! Inte dumt det heller !
 

Ser fram emot en intressant helg !

 Visst blev det motion idag ochså ! Och "guben" är full med fortsatt levnadslust ! Detta foto är taget från en bänk på hembygdsgården där jag satt o sola ett tag ! Och hade ett trevligt prat med medmänniska ! Ofta has detta oberoende från vilket land ! Annat land ! Naturligtvis mer sällan !
 
Vädret ja ! Minus 5 C i morse ! Kallt i skuggan i isande vind från nord ! Men vem går hela tiden i skuggan !
 
Jaa, V-75 i Eskilstuna i morgon ! Titta vidare på tipset ! Fotboll ! Malmö möter Örebro i Svenska cupen o Arsenal möter West Ham i Premier League ! Surfplatta o zappning får jag nytta av ! O en av mina söner, Peter kommer att se matchen mellan Arsenal o West Ham på plats på Emirates Stadium ! Ha det så trevligt Peter ! O Jonas !
 
Och i det här trädet hackade en hackspett ! Fick syn på den ! Och vet var den sitter ! En liten hackspett är det ! Svår att se ! Men titta noga på grenen under den tjocka , nån cm snett upp från lampan , vid grenen  som går lodrätt ner förbi lampan ! Väldigt svårt ! Men man kan se det vita på bröstet o en liten vit fläck på ryggen under huvudet !
 
  Jaa, Carpatherna ! Ännu ett foto från Carpahtian Garden , Romania ! Och tänker att fortsätta att visa vackra bilder här på bloggen , av olika slag ! 
 
                      Trevlig helg !

Så är det , även så här års !

 Solen den ritar jag på brev o kort ! Till mina barnbarn bl.a. Jaa, den lyser faktiskt över vän som fiende ! Och det hjälper ju inte att ta bort den ! För då kommer ju ingen att kunna leva ! Inte ens dom som sitter på sin piedestal !
 Vilken härlig dag ! Och så här års generer ju högtryck som ger minus nattetid fint väder på dan ! Som synes ! 
 
   Motionen blev enligt det långa konceptet ! Nån snödriva fanns uppe vid bandybanan ! Och som vanigt träffade man trevliga människor längs vägs ände ! Pratar med alla som jag känner vill det ! Jaa, pratar med alla på gott o ont ! Skrev ju min far om mig i en av sina dagböcker från 1940-talet ! Tjaa, hellre det än inte alls ! :)
 
 Är väldigt intresserad av andra länder ! Även på Balkan ! O deras musik ! Och detta är en vacker bild från Bukarest ! Från Carpathian Garden , var det väl ! Det finns ju många fördomar mot olika länder ! Mitt intresse ligger i att möta människorna i det dagliga livet ! Få kontakt ömsesidigt ! Klarar jag bra även med engelska eller kroppsspråk ! Det har förståtts ! Under årens lopp ,särskillt på senare år !
 
 Varför det tas in mycket musik härifrån i hjärta,själ o sinne, från Balkan bl.a ? Kan inte svara på det !
 

Dagarna bara svischar förbi !

O det beror väl på att man trivs med livet o har många intressen ! Om ingen har begripit hur många givande intressen man har på livslinjen från Rötter till Barnbarn så , nån uppräkning , nej ! Med fötterna på Jorden o armarna mot himlen, vare sig jag bor i Korpilombolo eller Katmando ! Jaa, en jordnära devis ! Som Världsmedborgare !
 
Att sätta sig in i hur vädret är just nu o varför o varför det varit som det var ingår ochså bland mina intressen ! Konstaterar i nuet att det varit klart i natt, vilket genererat minus 4 C i morse ! Och att solen lyser nu och månen skinit i natt ! Så klart ! :)
 
 
Jaa, Chelsea utslaget ur Champions League ! Av ett PSG som fick Zlatan felaktigt utvisad ! Och vilken rysare matchen blev ! PSG vidare ! Jaa, det har inte någon Arsenal eller Liverpool-fan nått emot ! Och på lördag skall Malmö och Örebro mötas i Svenska cupen ! Vilka jag håller ! För en som såg Ösk på eyravallen som barn på 40-talet är det givet !
 
Jaa, då motion om nån timme ! Motsols via hamnen , strandpromenaden o skogsområdena ! Med handling nära hemmet !
    Jaa, nytta har jag ochså av de fina fotona via Carpahtian Garden, Romania ! Jaa, dom här hundarna ! Utmärkta väktare o vaktare ! Mot sin anfader ! Den hatade vargen ! Jaa, det här med varg-och Rysskräck ! Inget nytt under solen !
 
 

Gick bra att sjunga !

Jaa, vi sjöng bl.a en visa som hette Vänta inte med att sjunga , Maj på Malö , vacker sommarpsalm vars början var ..O var världen nu är skön, klädd i sommardräkten, Känn i skog, på äng..på sjön milda friska fläkten ..o.s.v. o.s.v. ! Olika känslor framkallade denna ljuva sång ! Och har bra hjälp av mitt gehör, lyssnandet när jag sjunger !
  Sen när jag gick in till stan via bron , hamnen så togs detta foto ! Framkallar ochså vissa vibbar ! Även fast än jag inte äger nån av båtarna ! Det gör  närliggande hotell ! Har jag för mig ! Kylig vind men varmt i solen ! Och minusgrader kommer nog att uppträda i natt ! Och i det sammanhanget kan man undra om varma vintrar är bra för Nordens växtlighet ? Efter vintern 2009-2010 blev det väldigt grönt o frodigt kommer jag ihåg !
        O när jag städa idag ! Så fotograferades ovanstående foto som hänger på väggen av, i sängkammaren !
       Gener o rötter ja ! Denna man dog 16 år innan undertecknad föddes ! Han blev 94 år ! 1922 alltså ! Och det är min fars morfar ! Få fotot är han nog omkring 90 ! Som ägde Herminge gård i Gällersta socken ! Och som barn var jag där, ibland ! Beroende på att en av min fars bröder övertagit gården !
           Om denna man, Anders Karlsson  har svärsonen, min farfar skrivit bl.a. ! Han tycks ha varit den personifierade hederligheten ! Han var allmänt respekterad i högsta grad för sin rättrådighet och klokhet ! Man litade fullständigt på honom ! Jaa, sen blev han mot slutet av sitt liv nästan döv o darrade svårt !
            Men 94 år ändå !  Och hans fru var Anna Stina var 15  år yngre o livlig med temperament o tilldragande ! Dog dock redan 1905 ! Men min farfar skrev att hon var idealet som svärmor och en säkerligen nyttig mor som satte fart i enda barnet, min farmor då ! Jaa, det finns mer att läsa om en del av mina rötter i proband ! Jag är iallafall tillfreds med vad mina rötter gett mig ! Och som sagt  klarar sig en stam, blad o grenar utan sina rötter ! O generna  har man ju nytta av  i nuet !
            I Kina har dom ett ordspråk som lyder att man går baklänges mot framtiden ! Jaa, vikten av rötter !

Jaha då blir det sång o musik i eftermiddag !

  Vacker bild ! För mig åtminstone ! En bra början fick man på sitt liv ! Kan vara någon av mina systrar ? Men en annan har ju ochså varit hållen på detta viset ! Med denna varma blick från mamma !
 Jaa, vackra bilder ! Som positivt går in i sinnet ! Har ju förmånen att kunna hämta ner foton från Carpahtian Garden, Romania ! Och har inga svårigheter med att se mig själv fotvandra där ! Även i fantasin !
       
 Har ju både telefonsvarare o nummerpresententatör ! Vilket gör att inga försäljare göre sig besvär ! Eller sådana som skall lura äldre människor ! Även info 10 kan läsas på displayen ! Kommer ju ochsåpå nummerpresentatören ! Idag har någon försökt nå mig från Turkiet ! Men ingen av dessa främmande personer, vare sig försäljare eller andra vågar, vill spela in nått på telefonsvararen !
        När jag tittar på fakta på denna blog ang varifrån läsarna kommer så är det  människor som tittar på den från andra länder ochså ! Idag, igår såg jag Belgien , Nederländerna, Turkiet, Usa , Thailand o Finland ! Och har även sett att andra länder förekommit tidigare !
        Städer i Sverige ! Flest från Västerås ! Sen från olika orter ! Malmö, Örebro Stocholm mest förkommande ! Ibland Redmond ochså !
      Jaa, vädret ja ! Intressant ur vetenskaplig synvinkel bl.a. I samverkan mellan måne, sol  ,högtryck, lågtryck,bl.a. polarjetströmmar, golfström , undervattensströmmar o annat !
   Jaa, det blir snart en härlig promenad fram och åter till lokalen där vi sjunger ! Klockarbacken, Som ligger vid Landskyrkan ! I Askersund då !
                    

Det är bara att gratulera Karlskrona hockey !

Som idag blev klara för SHl ! Genom att slå Västerås med 2-1 och 3-1 i bästa av fem ! Karskrona som alla experter trodde skulle klara sig kvar , med nöd och näppe i allsvenskan ! Experter ja ! Dom hade ju Örebro hockey på nedflyttningsplats när SHL började ! Nu är dom i kvartsfinal mot Växjö !

Elaka tungor !

Skulle jag förakta flyktingar för jag varit i Israel ! Eller skulle jag förakta Israel för jag pratar med flyktingar !

Nää, det blev ingen boule idag !

 Varannan vecka kommer jag att syssla med nått annat  ! Lika behjärtansvärt ! O prata med flyktingar , även etniska minoriteter brukar ju göras på strandpromenaden t.ex. ! I dag i lokal möta flyktingar , sitta vid ett bord o  o skriva meningar på svenska , o prata svenska ! Naturligtvis blev det några ord engelska i förklaringarna över meningar o ord på svenska ! Idag hjälpte jag en man från Syrien, Damaskus ! Och en tjej från Eritrea ! Om jag fick bra kontakt !! Jaa ! Det är bara o va sig själv o ej beröra religion eller politik ! Och skratt blev det , o leenden ! Och sen innan kaffet kom det en kvinna till från Eritrea o satte sig vid bordet ! 
              Men det är ju bara att konstaera att i en del länder i Afrika o Mellanöstern är det synd om MÄNNISKORNA ! Och fördrivna av extremister blir dom ju, med olika namnbeteckningar ! Som sagt varannan vecka boule, varannan flyktingar på tisdagar ! 
 Och den här vägen beträddes efter mötet med flyktingarna o andra ! Och gicks hem med glädje i hjärtat ! Joo, att jag kunnde prata om mina barnbarn t.ex., tycktes om ! 
 Och här har vi dagens fotot från Carpahtian Garden Romania !
        Och i kväll kommer jag att se Karlskrona mot Västerås i kvalificeringen till elitserien, Shl på tv ! Vinner Karlskrona så går dom upp ! Spännande ! 

Vilket härligt väder ! Solen flödade ! I dag !

  Jaadå motionsrundan gick väldigt bra i solskenet ! Solens sken värmde ! Om inte solen funnits så hade nog inte detta skrivits ! Jaa, det här fotot finns facit på ! Men ibland verkar det som om t.ex. en del journallister vet mer om vädret som komma skall än det som varit ! Inte svårt att genomskåda , varför !
Jaa, o den här vackra bilden från Carpahtian Garden gör mig både glad i sinnet o hjärtat ! 
        Jaa just det här med Passion för livet ! Finns tydligen kurser om ! Då spar man dom pengarna !
        Jaa, jag vet att det alltid finns och har funnits mycket ondska o kyla i Världen ! Men säkert minst lika mycket godhet o värme ! Jag skall bli 77 snart ! Franska Nationaldagen ! Kommer inte ta ut elände i förskott eller bara " förgylla " tillvaron med ondska ! Bl.a. inte i ang.våra dagar ! Det har jag förstått sen jag såg filmen om första Världskriget ! Oerhört gripande ! Stackars människor som upplevde det ! Berättad av dagböcker ! Människors egna ord ! Säger bara en sak ! Ingen ondska  skall ta bort det goda, överskugga det goda  ! Som inte skrivs så mycket om !
         Vi kan ta ett helt folk ! Har du pratat med alla dom ? När du pekfingrar ?  Och det finns folk i Syrien o Irak som drivits bort o dödats av en minoritet extremister ! Extremism är avskyvärd vare sig den kommer från höger eller vänster eller är religiös ! Men dra inte alla folk över en kam ! Du känner dem inte alla ! Fortsätt o sitta på din pidestal ! Hur hade du varit som människa om du hade hamnat i den situationen eller bott i det landet ! 
       Tyvärr finns det i Sverige ochså en slags dold smygande rasism ! En del partier gör ju sken av att den inte finns hos dom ! Har du frågat alla ! Och tror du dom hade erkänt det ?
           O det här med rasbiologiska institutet ! O hjältekonungar o hornförsedda vikingahjälmar ! O man säljer ju mycket på krig ! På film o Tv t.ex. ! Dessutom sågs  i dag att kvällstidnings löpsedel gjorde reklam för extra upplaga ang. Hitler o andra Världskriget ! Och ibland har jag settt braskande rubriker med texten - så här skulle Hitler ha intagit Sverige- ! Folk vill inte ha krig ! Men dom är väldigt intresserade av dom !
           
         
 

Då var det måndag morgon !

Men nån måndagssjuka har jag inte ! Kommer ni ihåg förr i tiden då det förkom måndagssjuka p.g.a. generösa regler ! Festat i helgen t.ex. betalt av sjukkassan på måndag ! Utnyttjade man inte detta så lade man märke till ett visst ofta förekommamnde mönster hos en del ! Och dom som ringde in vikarier märkte det ochså ! 
 
     Vi går ju mot ljusare o varmare tider ! Vår o sommar närmar sig ! Vare sig i Carpatherna, Romania eller Sverige ! Jag är väl enfaldig som inte vill ha sommar året runt ! Men kan ni tänka er gnällandet efter ett tag, om så vore ! Usch när skall den här värmen sluta, typ ! Och  tycker om t.ex. vita vintrar o varma sommrar ! Och denna vinter verkar Amerikanerna i i t.ex Nordamerika haft mest besök av kung Bore ! P.g.a. lågtrycks o högtrycks placering, bl.a. ! Men tittas det på foton från Askersund så hade vi ca. 3 veckor med mer eller mindre snötäcke ! Minnet är kort ! Mest snö har det varit under och efter Sm-veckan i skidor i Örebro ! 
          Sport ja ! Liksom t.ex. vackra bilder, motion , musik aptitretare i mitt liv !
 Örebro Sk kunde man se på play igår, på surfplattan ! ! Gjorde en utmärkt bra match mot Gävle i svenska cupen i fotboll !  Vann matchen med 2-1 o gick till kvartsfinal ! Kommer o ringa till dig Rolf i Örebro i om detta idag, bl.a. !
  Vasaloppet ! Mycket prat om värmen ! Men det brydde sig inte 8 norrmän av 10 om som kom först i mål ! Varav en vann o en blev tvåa ! O en tjeck blev trea ! 
     Och Jystina Kowalczyk vann damernas tävling ! Och stakade med frennesi hem loppet med stor överlägsenhet ! Första gången hon åkte loppet ! Håller på Jystina o Chalotte K. Dom enda som de senaste åren gett de otaliga norskorna med Björgen i spetsen en match, i det hela !
        1938 t.ex.hade dom varmt under Vasaloppet ! + 8 c enligt Smhi ! Hur kunde dom genomföra det loppet med dåtidens resurser ! Utan hjälp av vallateamen t.ex. !
        Jaa, intressant vecka kommer för min del ! Där jag fortsätter bl.a. motionera för livet ! Känner mig i fortsatt bra form efter avläggandet av drobbar ! Ser fram mot årstiden våren så klart !. Trots att Kung Bore kanske visar att han fortfarande finns ! Inte bara nordväst eller nordöst ut ! Från Skandinavien ! 
           Jaa då,foto från Carpahtian Garden, Romania ! :)
      Jaa, det glömde jag ju ! Den ochså travintresserade svågern tippa hem 9 gratisrundor till oss andra fyra som är med i hans V-75 tips ! A 50 kr veckan ! 

Jaa, vilken motionsrunda !

O det är ju inte första gången man utropar det ! Och ibland undrar jag över vem som skall tackas för det goda livet man har ! Generna eller inställningen ! Antagligen båda med många anhöriga att tänka på ! ! O bra fart utan smärta i höften kunde hållas idag ! Och när man kom hem och läste tidningen ! Fick jag syn på detta !
               Jaa, vad säger man ! Och nu kommer v-75 tipset för morgondagen att genomgås !  Tävlingarna går i Sundsvall,  på Bergsåker ! Jackpot igen ingår ! Israel, Grekland, Rumänien , Tyskland , Schweiz , Nederländerna ! Nu är gubben på gång ! Jaa, visst ja Slovenien ingår ochså ! O Grekisk musik lyssnas det på just nu ! Denna vackra musik med sin Bysantinska touche ! 
          Jaha , nää, har fortfarande fötterna på Jorden o armarna mot himlen, solen ! Och föredrar att känna den här livsviljan ! Gjordes även i t.ex. Farmors damm på 1940-talet ! 
               Sport , förutom trav ! Kl 16 börjar kvällsändningarna från inuomhus-em i friidrott i Prag ! Sen har vi ju helgen med gottis o dagobertsmörgåsar ! Jaa, ingen vet vad som händer i morgon ! Men inte är det väl nått fel att känna sig så här när man gör det , övervägande ! Och ibland lurar väl Jante lite runt hörnan ?
             Jaa, skulle önska att andra ochså skulle känna sig så här ! Det ger en fighteranda ! Men...skall jag få dåligt samvete för man känner så här ?

Gamla foton ! Fina minnen ! Förgyller även dom !

 Jaa, foto från 1988 ! Taget av en av mina kompisar , Bengt !  En av dom bästa semestrar jag haft ! Det mångkulturella i Israel tänker jag på ännu idag ! Och besöken i bl.a moskeer, kyrkor, bl.a Koptiska, o rester  världens kanske äldsta synagoga , benägen på Masadaklippan ! 
           Skulle kunna semestra mycket längre i Israel ! Än vad jag gjorde ! Men man har rätt att leka med sina tankar , med ett leende ! Men som sagt realitet ! Kassan behövs utökas ! :)
      Och här har vi fotografen ! Av fotot på undertecknad  ! Bengt ! Och vi vet var vi har varann , även i idag !
 
  Jaa, i morgon går ju V-75 på Bergsåker ! Är  ingen storspelare precis ! Men....är alldeles för entusiastisk för att räkna bort nånting ! Spänningsmoment ! Ochså bra för undertecknad ! I det ingår ochså resor i Sverige ! Till Örebro t.ex. O omkramandet av bl.a. barnbarn ! I södern ! :)
                Man behöver inte göra det svårare för sig än vad man behöver ! Fötterna på jorden o armarna mot himlen !
            O helgerna är ganska datafria. Finns telefoner ! O nu blir det snart motion för att orka med helgens begivenheter, i fåtöljen ! :)

Idag bekräftade två mänskliga varelser varann !

Har ju som person lätt att ta kontakt med okända ! Och då även mänskliga varelser från andra länder !
         Och med ett leende, nyfikenhet o kroppsspråk kommer man långt ! Även kunskap om t.ex. andra länder o etniska minoriteter ! Tex i området Mellanöstern !
          O det blir ofta spontant ! Idag pratade jag med en man som gav ett leende tillbaks o stannade upp ! Engelska behövdes ej, svenska gick bra ! Han berättade att han ursprungligen kom från norra Irak ! O var Kurd ! Oj, så mycket vi hade o prata om ! Och han gav mig så mycket beröm över min kunskap o mänskliga värme ! Och  pratade ochså om att när jag med delar av min familj semestrade i Turkiet så bodde vi på ett hotell som ägdes av Kurder ! Det hade jag inte glömt ! En kvart pratade vi nog !
 
           Jaa, Kurder är muslimer till stor del ! Men dom har förföljts från alla möjlliga håll ! O kommit i kläm mellan de olika fraktionerna när det gäller religiös extremism ! Som judarna t.ex.  
 
 Sånt här väder belönades man med idag ! På motionsrundan ! Och ansatserna till förkylning försvann ! Hoppas det blir klart o kallt i natt ochså ! :) Foto taget från hamnen !
     För min del så är det så enkelt att man tar det som en bonus om solen lyser o värmer med sina strålar.  Oavsett vilken årstid det är ! Oavsett om det bos i " Sverige eller Thailand, Korpilombolo eller Katmando " !
 Dagens foto från Karpahtian Garden, Romania ! Vilken aptitretare ! Även om man inte kan fotvandra där nu ! Kanske kassan kan få en oväntad förstärkning ?
 
    Och det här är ett foto från Super Helthy Kids ! Tyckte jag att ochså var kul att ha med här !      
            Från det ena till det andra ! I eftermiddag börjar inomhus-em i friidrott sändas vid 16-tiden ! Om man skall se på det ? Vad tror ni ! :)

Innan motionen !

Brukar uttrycka mig så här ! Det är en förmån att få vakna o titta ut o se att det är väder ! I min ålder t.ex. ! Sen om det regnar, snöar, utropas vår eller kommer kalla nordostvindar ! Vad kan man göra åt det ? 
      Dom här 10-dygnsprognoserna ändrar sig varenda dag ! Dom lyser i röda siffror, mellan 12- 18 t.ex. men tittar man efter på hela dygnet så är inte det hela sanningen ! 
         I morse var det - 5 C i Askersund ! Beroende på månljust o klart i natt ! Så idag ser det ut att bli soligt väder ! Och naturligtvis värmer solen upp ! När den står som högst ! O det är lugnt ute ! När dagarna blir längre o längre !
        Tar det nog lugnt på motionsrundan ! Känner en aning av förkylning ! Men det brukar inte bli mera ! Har inte haft feber på åratal ! Bara lös mage en gång ! Smittad i Örebro ! Och för flera år sen , några gallstens anfall ! Så tur har man haft med hälsan ! Kanske motionen ger en bra motståndskraft ?
      Joodå,  är visst ödmjuk ! Men jag kan väl ochså få prata om att man har klarat sig bra hittills ! Carpe o crea diem med positiva tankar i bagaget !
        O Arsenal är fortfarande på 3 plats i Premier Leauge ! Vann igår över Queens Park !
 Karlskrona förlora dock mot Västerås ! I finalen i hockeyallsvenskan ! Men är det inte bäst i 5 matcher ?
          Och i kväll blir det X-tra bingoloto ! Har köpt lott !
               

Vem säger nej till det !

  Jaa, det finns vackra bilder från hela Världen ! Men jag väljer dom jag kommer lättast åt, förutom mina egna ! Och ni vet väl att Carpatehrna är en förlängning av Alperna !?
           Har ju favoritmusik ! O nu favoritbilder ! Och Grekland t.ex. o Rumänien ligger ju inte så långt ifrån varandra !
  kan nog inte tänka mig nån vackrare bild nu när våren närmar sig ! I Europa ! Vädret ja ! Intressant att se att Miami har + 25 C o Chicago -11 C i dag ! Amerika är stort ! O långt, o brett !
       Och ovanstående foton är från Carpahtian Garden , Romania ! Så klart !

Jaa, de här braskande rubrikerna på löpsedlar , t.ex. !

 När det gäller vädret ! Idag läste jag på en löpsedel o framsida på tidning i affären när jag hämtade V-75 program följande ! Värmebölja i helgen och chockvärme i 14 dagar ! Ni förstår väl vilka 2 tidningar det gäller !? Och dom vill ju hela tiden, indirekt göra gällande växthuseffektens lov ! Som vi inte har facit på !Men nu när jag var inne o titta i tidningarna på nätet kunde man bara hitta Vårvärme till helgen ! 
  Har ju berättat om metereologen jag haft kontakt med på nätet ! Han som var så trött på journalisternas ivinnerliga ringande om vädret framåt i tiden för att få korn till de braskande rubrikerna ! Sälja, sälja, sälja ! 
        Nu har jag titta på en 10-dygns prognos ! Det är ju klart att blir det sol o vindstilla några dar så blir det ju stigande värme ! Och sitter man då med ryggen mot en vägg i gassandet så förnimmer man ju värmens styrka ! Titta på en 10-dygns prognos ! Men enligt den var det snöflinga om 5-6 dar , här där det bos ! Dessutom  under perioden en del dagar med minus på nätterna ! Påminner ochså om Orskarshamns + 22,2 C 30 mars 1968 !
         För min del får det gärna bli värme  till helgen så att skogsvägarna blir snö-och isfria ! Den ena slingan som börjar längre fram hade man inte velat gå utan broddar i dag ! Så det gjorde jag inte !
       Nu går motionen nästan smärfritt ! Alla tiders ! 
 Det här fotot togs nere i hamnen ! På inledningen av motionsrundan ! Som idag gick motsols ! Fortfarande kan stundtals is skönjas ! Ochså längs strandpromenaden !

I bland kan man hitta foton som värmer hjärtat !

         För en som är uppväxt på 40-talet o hade en farmor som bodde på landet så väcker ett sånt här foto vackra minnen ! Det här fotot är så mysigt så det vill jag inte att någon skall missa !
       På nått vis skulle jag vilja att mina barnbarn t.ex. skulle få ha upplevt sådant här , ochså !
 Även ifall det inte såg lika dant ut runt ikring farmor så är andemeningen densamma ! Det rogivande man får inom sig av minnena längs livslinjen ! När man sprang o lekte med kompisarna o besökte en del av de gamle ! Och fick saft o kakor ! Mariekex t.ex. !
           Och så tänker jag på hönsen  i närheten av farmors hus ! O tant Greta t.ex. !
Nostalgi ! Jaa, men utan vemod ! Tacksamhet att få varit med om detta  ! O ha det inom sig !
         Foto Christian Adventure 

Det är väl kul så länge man kan säga att man trivs o har det bra !

Jaa, det är väl lika mycket värt att säga som om det vore tvärsom ! I all ödmjukhet över ens enda ? liv !
  Det här fotot togs efter boulespelet ! Byggnaden vi spela i ligger alldeles till vänster ! Och fotot är taget nära strandpromenaden i Askersund ! Söderut över Vättern/ Alsen ! Nattens snöfall håller på att töa bort ! Men nån nattfrost hoppas jag inte på ! I morgon vill man inte behöva använda broddar ! Sliter på v.höften !
        Jaa, det här med vädret/ klimatet ! Det är ju faktiskt så att alla vetenskapsmän inte är ense om kommande elände ! Men den negativa sidan har företräde ! Hitta en intressant blog på nätet i dag som var en föregångare till dagens www.klimatupplysningen.se ! Moderna Myter blog.moderna-myter.se !
 
 Bl.a skriver bloggens skapare Per Welander där att på vikingatiden var det varmare än idag ! Och under de senaste 4000 har medeltemperaturen succesivt sjunkit på norra halvklotet . 
Och att klimatet alltid förändrats ! Det har alltid  varit såväl mycket kallare som betydligt varmare än nu ! Och så vidare ! Det är upp till var och att vända på myntet o läsa även vad den andra sidan säger o kommit fram till ! Och fram tills nu har  kunskapen om den medeltida  värmeperioden varit  bristfällig eftersom den mestadels har byggt på källor av "anekdotisk" karaktär ..
           Jaa ! Lite uppgifter ! Som jag själv tagit reda på ! 2007 var september kallast hittils detta sekel ! Och 1933  var det bara 0,3 C kallare än 2014 , i Sverige ! 
           Och det sägs ochså att dagens temperaturökning 0,7  grader/100  år ligger inom de naturliga variationerna ! Och flera forskare varnar ochså för att solaktiviteten kommer att minska de närmaste 15-20 åren ! Det skrivs ju inte heller om att värmeökningen planat ut de sista 16 åren ! Som jag läst om !
       Om jag får välja att luta mig mot några experter är det dom som inte målar ..hm, hm  på väggen !
        Jaa, det här med värre än någonsin ! En metereolog prata om för mig på nätet att fakta, grader, ang. temperaturer räknas från slutet av 1800-talet !
       Då skall vi ta temperaturer , de högsta uppmätta för Mars ! I Sverige ! Oskarshamn 30 mars 1968 22,2 C . Säffle 27 mars 2012 21,3 C och Gävle 27 Mars 2007  18,3 C ! Fakta Smhi !
     Människan har ju levt i åtskilliga miljoner år ! Och har nog varit med om betydligt värre klimat än nu ! Både när det gäller stundtals kyla o värme !
          Visste ni fresten att för 8000 år sen har det kommit fram att det växte ädellövskog i dalgångarna i södra delen av den skandinaviska fjällkedjan ! 
          Och har för mig att jag läst om att det vuxit palmer i Skåne , kanske då ? Nu pratar jag inte om dom som sätts ut i kruka ! När det våras ! :)
            
    

Var inte med i beräkningen !

         Jaa, då har man bildbevis på hur det såg ut när man titta ut genom fönstret morgonen 3/3 1915 ! Jag som trodde jag lagt vinterkängorna på hyllan ! Det blir bara o ta på dom o knalla ner till strandpromenaden, gå in i lokalen där vi spelar o byta skor  !
        Troligtvis så töar det här bort, fort ! Men det har snackats så mycket om vår o värme så man har nästan blivit " hjärntvättad " ! O i söndags kom det ju lite snö ! Men det försvann fort ! Men detta är ju betydligt mer !
            Det är kanske sånt här som kallas för aprilväder ?  Det här med prognoserna ? Får väl gå över till bondepraktikan ! :)

Kör på ! Inget o förlora !

 I går såg det ut så här hos mig ! I går ! Ett litet snötäcke uppenbarade sig ! Men vi vet vad vi går emot !
       O idag ser det ut som här ! Men en o annan snöfläck kan man se ! Där driva funnits !
  Motionen gick bra idag ! Höften verkade gilla väglaget !  Och det här fotot är taget , på väg mot strandpromenaden ! Och is finns det fortfarande kvar längs den ! Om det inte blir minus nattetid så lär den försvinna helt snart ! Men när det tittas på bildbevisen så har det varit is in i aprill , vid tillfälle ! O nu pratar jag om bara för några år sen !
        Och när man gick igenom ett av skogsområdena, stadsparken så hörde jag en spillkråka ropa ! Och såg ochså några gäss komma flygande ! För att titta på isläget ? Och stannänderna befinner sig i hamnen ännu !
          Jaa, som sagt våren närmar sig ! Oavsett bakslag eller ej ! Har varit med förr ! När kung Bore visat att han finns ! Innan han inväntar nästa vinter ! På norra halvklotet ! Nu börjar han snart börja gotta sig i Antarktis, sydpolen ! O temperaturen kommer om några månader att sjunka i Punta Arenas i södra Chile , t.ex. !
             Och som sagt ! När jag varit i Stockholm i slutet av maj, tjugo år i streck så var de varmaste tillfällena med nästan sommarväder ! De första åren kring 1994 ! 

Vackra bilder var det !

 Jaa, det vet vi ju ! Att det finns vackra bilder att hämta från hela Världen ! Och den här bilden har jag som skärmbild på datan ! Och den är tagen för en del år sen från Katolska kyrkogården i Åmmeberg ! Och sjön som synes är Åmmelången ! 
 Jaa, har ju förmånen att kunna hämta ner fotot från Carpahtian Gareden , Romania ! O det kommer jag att fortsätta att göra ! Och  att även leta efter andra o och visa sådana som man själv taget !
 Jaa, vad säger ni ? Fantastiskt foto via Carpahtian Garden Romania ! Det är bara o tacka o ta emot ! O vara tacksam över varje dag som går ! O få förgylla tillvaron med sådana här Vackra bilder !

Har varit en bra helg ! Som brukligt !

Och att man inte är på nätet o " härjar " på helgerna innebär inte att man har problem ! Jag kommer aldrig att bli slav  under " nått måste " för att " visa  mig.." ! Finns mail , telefon o sms ! Om det är något viktigt !
           Motionen ? Är något nödvändigt för mig ! Och den gör bl.a. att kroppen och sinnet trivs !
 Skid-vm ja ! 9 medaljer ! 1 varje dag, succe ! Och Norge så överlägset som troddes ? Inte riktigt ! Men på längdskidor är det inget snack ! Men som väl var ingår även backhoppning o nordisk kombination i skid-vm ! Där var det ochså andra länder som lade sig i, och slogs om guld !  Och Sveriges dilemma är ju ochså svagheten i dessa grenar numera ! O herrarnas återväxt i längdskidor ! 
 Jaa, tro inte vintersporten är slut ! Vm i skidskytte i Finland börjar i veckan. Och Vasaloppet går på söndag ! O inomhus-em i friidrott i veckan ! Från Prag tror jag det var ! O alpina världscupen o längdskidåkningens fortsätter ! Segrare skall hittas ! Även om det mesta är avgjort ? O damerna skall spela ishockey-vm i Malmö, var det väl ! O Örebro hockey går som tåget i Shl. Slog serieledarna Skellefteå och är i slutspel !
 Som sagt ! Det är många länder jag skulle kunna besöka o bo i ! Mer än en vecka ! Men får inte fatt i så många härliga bilder som från Carpathian Garden, Romania ! Vårbild !
       I Rumänien börjar våren enligt statistiken den 1 mars ! I Sverige 15 mars ! Ja, årstider ! Har jag inget emot ! Tänk om vi bara haft en årstid ! Uj,uj, uj, ! Vilket gnällande ! Det finns platser på jorden där folk får stå ut med kyligt i 9-10 månader o sommar i 2-3 ! Island ? Vädermässigt skulle jag nog inte vilja bo där ! Med alla lågtrycksvandringar i närheten o fuktigt väder !
     Jaa, lågtryckena ! Vädret denna vinter i Sverige har ju styrts mest av lågtrycken bl.a. runt Island som vandrat österut via norsaka havet och mot norra ishavet !
        Nu får vi se hur det blir med lågtrycken när våren o sommaren närmar sig ! Och vad genererar bäst väder på sommaren om vi skall få en varm sådan ! Ostvindar ! Inte bl.a. ständig lågtrycksvandring från England eller Island t.ex. ! Mot Sverige !
     
 
            
     
 

RSS 2.0