Nu är det vår! Inge snack!


ja, nu är det vår och det är bara så. 4 grader var det när jag gick ut vid 9-tiden o nu är det 8. Isen ligger dock ännu nere vid strandpromenaden och lite moddig snö är det kvar på nån sträcka på rundan i skogen. Jaa, idag var det en härlig vårrunda för första gången i år!

En härlig vårrunda trots en plaskig strandpromenad. En spaningspatrull från änderna i hamnen var ute för att kolla läget. Så fort isen går upp så kommer här att var många änder och de fyra ankorna, som bidar sin tid i hamnen

 Jag har pratat om min kamera som tar mycket bra bilder men zoomar in för dåligt.  Här står jag på 6 meters avstånd från trädet o har zoomat in vad som går. Ni ser väl kråkan. Som pensionär får jag göra som när jag var grabb, spara ihop till nått. O det gör jag. Jag sparar alltså ihop till en kamera med stor inzoomningskapacitet som jag kan komplettera med den andra! Jag har ingenting på avbetalning o tänker inte ta något på avbetalning! Ni ser väl fresten kråkan i trädet. Bättre blir det inte!
                            Sen kom jag hem efter den snabbaste rundan på länge p.g.a. väglaget. O i köket satt Kalla på det uppfällda burgallret o vänta. O jag behövde inte gå mer än i kylskåpet förrän hon förstod vad det var frågan om. Ost var det. Kom inte o säg att vardagen är tråkig, För det mesta har den sin tjusning, tycker jag!

No walk-man-shoes!


Nä, det verkar bli en utopi att jag skall få dom på mig! Idag var det fruset på skogsvägarna igen. varit minus i natt! All right mina kängor är jättebra att gå i med det väglaget som är och har vart. O det är inte bara det här med snö o is som är problemet för på strandpromenaden är det lerigt, vattnigt och sörjigt. Nu har jag alltså haft kängorna på mig sen november månad.
                         I skogarna i Askersund ser man ofta uppsatta fågelholkar, säskilt då i naturreservatet hembyggdsparken!

Sen närmade jag mig hembyggdsgården. Tog av till vänster sen var jag strax där. När det gäller djurlivet så var det inget särskilt med det i skogarna. Men jag är säkert iaktagen mer än vad jag tror o ser. Det gör det spännande!
                                     Men när jag sen kom ner till villorna nedanför parken så trummade en hackspett i ett träd så det hördes vida omkring. Jag fick inte syn på den men jag tror att det var en spillkråka. Nere vid strandpromenaden hade gravänderna utökats med några stycken nya. Doppingarna var forfarande 2. Så nära som idag har jag alldrig kommit gravänder. Ville inte ta upp kameran för att störa dom. det är ena stor j-lar, större än änder, tycker jag. Lätta o känna igen är dom ochså med sin svart-vita fjäderdräkt. Sen kom jag hem idag ochså o styrketränade i rena glädjen av att "bara" fått 600 kr i restskatt, betydligt mindre än förra året. Det gäller att kunna glädja sig åt det "lilla" ochså!

Från dis till sol!


Då var det premiär för söndagsrundan igen. När jag gick ut kände jag mig trött för en gångs skull. Kanske var det så att den timmen man förlora i natt hjälpte till? Det var väl ca 2 + när jag gick ut o nu har solen tittat fram o det kommer väl att ta på snötäcket för som synes är det gått om snö inne i skogarna i Askersund. Idag hörde jag en spillkråkas läten i hembyggdsparken. Faktum är att hackspettarna är stann -och strykfåglar som det heter, så dom övervintrar i Sverige. Några andra djur såg jag inte till förutom ett par kajor o småfåglar.

Nere vid strandpromenaden såg jag gravanden o de 2 doppingarna igen. Den här gången var dom inte så rädda. Doppingarna är nog skäggdoppingar och dom har inte fått sin färgprakt o tofsar ännu. Här har dom tydligen gått om fisk vid strandkanten. Vättern är fortfarande isbelagd till 90 % ungefär här i Askersund. Hur långt ut vet jag ej!

Inte så långt från gravanden o hans kompisar går en å ut! Där är det isfritt o hit har en mindre flock änder tagit sig. Idag var det moddigt o gå skogsrundorna o här nere vid strandpromenaden slaskigt, plaskigt o skitigt. Jag längtar ju efter att få ta de betydligt lättare walkmanskorna på mig men det lär dröja ett tag ännu. Rundan gick utmärkt med tanke på vänsterhöften, det var länge sen jag hade så lite känning av den!
                                              Jag tycker till om fotbollen igår, alltså VM-kvalet i Portugal. Visst det är bra att spela oavgjort men det är bara ett lag som direktkvalificerar sig! Jag trodde nu att jag skulle få se lite offensivare fotboll när yngre spelare fick chansen. I helsicke heller! Dom spelades in i det defensiva tänkandet!  Danmark vann här nere med 3-2 i höstas. Det är ett mycket mindre land än Sverige så det pratet vill jag inte höra talas om. Nä, jag " missar" gärna ett slutspel  för att få en annan inriktning än det fega försvarstänkandet som Lagerbäck står för! In med en ny förbundskapten som vågar tänka mer offensivt som Danmarks gör. O stå o slå bollen över kortlinjen hela tiden, nä fy attan för sån fotboll!

Kalla har blivit ostoman!


Jag har haft tålamod med min parakit Kalla. Jag är väl ibland en sån person som tror att allt ska gå på"en sekund" i entusiasmens tecken. O det har ju säkert sina för-och nackdelar som allt annat! När Kalla kom till mig fick jag vid ett par tillfällen jaga ifatt henne för att få in henne i buren som hon flygit ur p.g.a. blivit skrämd av nya ljud. Då var hon inte utanför buren som nu. Hon tyckte naturligtvis inte om när jag fick ta henne med mina handskförsedda nävar. Men tiden går och nu 8 månader senare, ungefär, äter hon mat från min hand. Börja göra detta igår! Ost gick hem med en gång!. Papegojor är ju egentligen allätare så jag skall pröva med annat.Paprika går ochså bra, kom jag ochså o tänka på. Men det har jag alltid fastsatt på en gren till henne! En absolut framgång är detta! Det är lustigt, fåglar kan faktiskt bli "förlägna". När jag pratar med henne, försöker lära henne att säga"pappas pippi" som jag tycker låter"fågelbra" så att säga, så börjar hon att putsa sig för fulla muggar o se ointreserad ut. Det kul med djur, även ute!

Med all den snö som kom igår i Närke o på andra ställen så kan jag säga att mer snö än nu har vi inte haft den här vintersäsongen som har varit ganska lång. Man kan nästan säga att det var snöstorm igår. Problem på vägarna runt Askersund t.ex.. Vad det här sista knäppen nu då. Nu kom solen fram o då kommer mycket att smälta bort idag, för det är + 4 ute!
                          Vilken sportdag det kommer idag! Hästar, skidskytte, slutspelet i ishockey och framförallt VM-kvalmatchen mot Portugal i Portugal. Går  på kanal 6 såg jag o sändningen börjar 21! Vad jag inte tycker om är att enl. tidningen Lagerbäck börjar med Anders Svensson som varit skadad länge. Källström skall väl börja på bänken som vanligt. Om han nu inte vill ha med honom så kan han ju ta nån av bröderna Elm åtminstone. Måtte dom här 2 tråkmånsarna till förbundskaptener  försvinna snart!

Idag hyllar vi Martin!


Min yngste son Martin fyller idag 40 år. Grattis igen Martin! 40 år är ju inget o inte 70 heller, det kan jag snacka om för dig!  Jag är stolt över mina söner, det är bra pojkar. Peter är äldst, 46. Sen kommer Bengt som är 43 o så "lille" Martin! Nått firande blir det inte, det  tar vi i sommar som sagt!  Vad jag önskar Martin? Jaa, att han blir bra i ryggen, att det går bra för fotbollslaget han tränar och att det går fortsatt bra för hela familjen med nytillskott och allt.


Idag är det snöstorm i Askersund. När jag gick ut på min runda var det omkring noll o lite snö i luften men snöfallet ökade o när jag kom hem så snöa det för fullt! Jag har hört att dom varnat i radio Örebro för lastbilar som fastnat i backar o.s.v. Rundan gick bra men när jag strök mig över hakan märkte jag att jag hade istappar i skägget! När jag tittar ut genom fönstret ser jag att det fortfarande snöar ymnigt!  Stora blöta snöflingor seglar ner. Men tempraturen har inte stigit mer! Men enl. SMHI:s hemsida så skall det bli vår om några dar med kanske upp mot 10 plusgrader!
                  När jag kom fram till villorna nedanför hembyggdsgården så hade en liten flock änder slagit sig ner på en av tomterna och gick och beta av det gula gräset som kommit fram på några ställen där solen stått på. Och faktum är att förra året såg jag ochså några som gick här vid denna tiden. Ja, änderna har sina vanor dom ochså!
                                    Jag tänkte gå o handla på Netto o lämna mitt lilla v-75 tips på spelhålan. Det är visserligen inte långt dit men det snöar fortfarande mycket.. En får ta bra på sig. Sen i kväll tänker jag bl.a. se på Rögle- Södertälje på tv 4 sport. Rögle vann ju i Södertälje så nu vänder kvalserien. Jag hoppas på Södertälje för jag är MIF:are. Troligtvis så tar väl både Rögle o Södertälje sig tillbaka till elitserien!

En man o hans pippi!Idag är jag glad för att jag kan visa Melissa hur farfar Jan o hans pippi som heter Kalla ser ut här på bloggen. Ja, jag är ju farfar till många o det är jag stolt över. Och så är jag glad för Melissas skull! En kram till Melissa, Moa, Viktor, Sara o Martin

Idag har jag övergått till "sommartid". För min del innebär det att jag ej motionerar på torsdagar för då har jag städ o pysseldag. Utan nu motionerar jag på söndan istället för nu visas ju nästan inga skidtävlingar denna dag på tv, säsongen är ju slut. Men antalet dagar jag går ut är ju det samma. I dag har jag storstädat i köket, åtminstone som jag ser det! O det är ju huvudsaken. Pippin Kalla är kräsen i maten. I parakitfodret passar nästan bara småfröerna( typ undulatfrö). Resten sprätter hon omkring sig eller lämnar kvar i tråget. Tänkte att nu skall jag inte fylla på. Hon for som en "skållad" råtta  på buren o glodde på tråget, men nej, hon åt inte av de större fröerna. Så det blir o köpa undulatfrö i fortsättningen. Bortskämd fågel? Antagligen har Kalla bara matats med undulatfrö i fågelaffären!?
                                I morgon får vi ytterliggare en i klanen som blir 40 år! Vad är det nu jag brukar säga till sönerna, jo nu är ni ju snart lika "gamla" som jag!

Lugna gatan i hembyggdsparken o dess omgivningar.


I går kan man ju inte säga att det var lugnt när jag gick min runda, inte bland rådjuren iallafall! Idag var det som man hade vänt en hand.  Inte ett rådjur syntes till, varken i hembyggdsparken eller skogsområdet innan. Inga stressade rådjur Inga nya spår heller utom harspår. Var har rådjuren blivit av. All right, att dom var skrämda av något är ju helt klart. kanske då av något rovdjur.
                            Idag var det -8,6 grader när jag steg upp vid 8-tiden. Samma strålande väder som igår. Solen värmer o tar, det känner jag i ansiktet!  Det är som jag påpekat innan. I området kring hembyggdsparken, som ligger högt; har det varit snö i lite mer än 2 månader, mer eller mindre snötäcke.  Jag vet ochså att högsta tempen har varit 4 + under perioden. Isen på Vättern tror jag har legat ännu längre!

Jag trodde faktiskt inte ändå att jag skulle kunna visa upp dom här "vårbilderna" idag. Förra veckan var det ju bara ett tunnt snötäcke. Det går ju o se om ni tittar på kategorin "vårbilder". O klaga på vädret skulle inte falla mig in! Carpe deum!
Våren kommer!  Walkmanskorna väntar på att komma till användning o det får dom nog göra ett tag till. Jag har en period nu som har varit bra ang. vänsterhöften. I somras hade jag mycket mer känning av den, trots walkmanskor och bättre underlag att gå på! Det kan ochså vara det att jag lärt mig vilka övningar som hjälper mig mot artrosen!
                                      Så de inge o klage på, bara så ni vet! Jag konstaterar hellre o tycker! Hä får man int ont i maven av!
              Jag kör ju både med Internet Explorer o Mozilla Firefox nu. Dom kompleterar varann bra tycker jag men det sistnämnda är faktiskt snabbare och där kan jag ju ochså se på videos från youtube! Men det är kul o ha 2 program tycker jag som sagt!

Otroligt vackert o flödande sol!


När jag vakna i morse trodde jag inte mina ögon! En dm nysnö, märktes särskilt i skogen. o -4,8 grader! Bara tacka o ta emot faktiskt!. Att se solen flöda, vinter som sommar är ju en fröjd! Våren kommer o sommaren kommer men carpe deum! Det var lätt snö o pulsa i och jag var ensam på banan. Ingen annan hade gått innan mig på första skogsrundan!

Det här är ochså från första skogsrundan. Många spår av djur syntes, dock inte av hundar. Inga människor hade ju gått innan mig. Spår av hare sågs bl.a. och massor av rådjur, ovanligt många. Inte sett så många i vinter. Och jag såg en 5-6 rådjur men inte i flock utan en o en eller två o två. Dom stod inte stilla en stund som dom brukar göra när dom får syn på en utan dom sprang o sprang fort! Jag såg spår som jag som amatör inte kunde tyda. Hare är inte svårt, katt är inte svårt, älg, dovdjur o rådjur är inte heller svårt att känna igen!

Men uppe på toppen av första skogsrundan fick jag syn på detta avtryck. Spåret var en decimeter långt, minst o cirka, ja ni ser bredden, 5-6 cm minst. Jag har ju läst om lodjurens närvaro kring o i? Askersund. Jag kan ochså säga det att ett kattspår är inte fjärde eller tredjedelen så stort som det här färska spåret! Det kan ju förklara rådjurens "stirrighet"! Sen var det ett spår med rätt stora avtryck där så att säga bakbenen satts ner i samma spår som frambenens. Så brukar man ju kunna skilja vargens från hundens t.ex. Vargen brukar gå rakt fram hunden tar ut fler svängar. Tänk o haft nån viltvårdsexpert med sig, eller jägare!. Det har ju varit snö i skogen här hela vintern men så mycket spår har jag inte sett någon dag som idag!

I hembyggdsparken var det ju lika mycket snö. Växla några ord med han som har hand om det på hembyggdsgården innan jag begav mig mot strandpromenaden. Jaa, här ser ni ut över Vättern. Såg en man som var ute å åkte skidor på den snötäckta sjön. Nån gick. ochså på isen.
                               Sen kom jag så småningom hem efter  en åter intressant runda med alla spår hit o dit! Spännande!

Fick ändra om!


Jaa, för att kunna få igång att se videos från Youtube igen fick jag komplettera med programmet Firefox som tog emot Adobe flasch 10. Så nu har jag både Internet explorer o Firefox. Och nu kan jag se på vädret igen för där behövdes ochså Adobe flasch. Pojkarna nere hos Datastefan hade fullt schå innan dom fick rätt med det. Det känns bra att kunna lyssna på min favoritmusik igen o se på flyguppvisningar bl.a. Jag gick ner på stan med datan på pakethållaren, förankrad med rem. Var livrädd att jag skulle tappa den. Jag har ju ingen laptop så det är ingen lätt sak!
                        Igår kväll kom det snö igen som synes och när jag gick upp i morse så var det minus 1 grad. Det glömde jag o säga fresten. Jag var i stan hela eftermiddagen o vänta på datan. Nån timme tillbringa jag på cafe Tutingen o satt o drack kaffe(så klart)  o läste tidning. All Right, rundan ja. Den gick bra som vanligt o det var inte glatt i "spåret" utan det var behagligt mjukt att gå. Såg rådjur i dag ochså!
                             När det gäller hockeyn så blev jag imponerad av Frölundas sista period mot HV i Jönköping. Dom körde slut på HV:s backar o gick från 0-1 till 3-1. I den andra semifinalen så leker ju Färjestad med Skellefteå!

De gott med frukost!


Det tycker vi alla inte minst Kalla! Hon sitter gärna o äter frukost när jag gör det! Undet tiden sitter jag  ochså och läser Nerikes llehanda. Det har hon inget emot! Kalla blir ochså långsamt tamare o tamare. Hennes namne Charlotte kör idag säsongens sista? skidlopp. Det har gått upp o ner för Carlotte, Jag tror hon har fått för mycket press på sig!
                I e.m. skall jag ochså försöka hålla ögonen på kvalet till elitserien i hockey. Aik möter nämligen Rögle borta i en nyclkel match!    Som det ser ut nu så går både  o Södertälje o Rögle o  tillbaks till Elitserien! Men jag håller på Aik!
                               I morgon åker datan ner till Dataaffären. Kan fortfarande inte få in det programmet som gör att jag kan spela upp videos från Youtube! Adobe Flasch nånting!

I dag är jag irriterad!


Ja, det är jag! I går kunde jag plötsligt inte höra på min musik via yuotube. I stället stod det att jag skulle installera Adobe flasch nr 10, nånting sånt. O detta går inte! Nått program saknas väl på Windovs för att det skall gå. Det är precis som man tappat glassen i sanden eller gottispåsen! Datorn vill helt enkelt inte ta emot det!
                       Rundan gick bra idag men det är fortfarande kallt på nätterna så "promenadstråken" är fortfarande isbelagda. Här runt i kring brukar rådjuren stå ibland o titta, alldeles stilla. Jag hoppas ochså jag kan komma nära dom som  damen jag mötte  häromdan!
                     I e.m har jag varit o handlat o lämnat in mitt lilla v-75 system. Kalla, parakiten börjar bli riktigt sällskaplig och jag kan t.ex. sticka fram en bit äpple till henne som hon kan "nafsa" lite på. På min lilla nyaste hibiskus är det nu knoppar och dom omplanterade växer som attan! Har 3 st! Jaa, dass var alles!

När man talar om "trollen"...


Jaa, detta är ju inte klokt!  Fick ochså kort i datan av Moa idag till råga på allt. O vad glad jag blev. Jag fick fler kort av Moa o ett på Viktor, tvillingbrorsan ochså! Det får vi ochså visa. Hej VIktor!
                           Från och med nu så "sparar" jag alla barn-barns bilder på kategorin Barn-Barn igen! Ordning o reda, va, Moa o Viktor!

Klart det blev en runda som vanligt!


Det var ingen vårvind ute idag precis, men soligt. Jag träffade en av damerna som går på rundan och hon berätta att jägare varit ute o letat efter ett skadeskjutet djur p.g.a. blodspåren för en vecka sen men tydligen inte hittat något. Deras teori var att det var en lösspringande hund som blivit skadad?! Tjaa, jag tyckte inte det var några spår av nån hund!  Damen prata ochså om att precis innan vi träffades hade hon träffat på 6 rådjur som stod o titta på henne på mycket nära håll. Hon hade sagt till dom, ni kan ju inte stå så, ni måste ju vara lite rädda!  Tydligen lyssnade dom på henne för när jag gick förbi stället så såg jag inte ett rådjur. Jag hade kameran i högsta hugg, synd! Apropå djur så finns det lodjur i Askersunds omgivningar. I Nerikes Allehanda stod det i dag, med bild, att det hittats ett rådjurskid med huvudet avbitet. o kroppen var fortfarande varm. Huvet var alltså försvunnet. Enl uppgift så gömmer lodjuren delar av villebrådet, bl.a. i träd! Lodjuren har ju stora tassar. Jag tror jag har sett stora kattliknande spår i snön när jag gått på första rundan innan hembygdsparken. Ah, det var kanske från en snöleopard! Som synes förstärker dom stranden vid promenaden!

Det är minus på nätterna. Nu har solen på dagarna smält snön på isen, som "förstärkts", så den bär fortfarande. Jag såg en pimplare som satt rätt långt ut. Igår promenera folk ochså på isen, som sagt.
                                   Rundan gick bra. Idag har dom lagt in bredbandsanslutning i lägenheten på uppdrag av Telia o Askersundsbostäder. Jag har ju bredbandsmodem från Telia så att jag kommer nog att höra av dom. Det är många lägenheter för dom att lägga in i men mannarna gjorde det jäligt smidigt. Uttaget sitter i hallen bara 2 meter från datan som jag har i sovrummet!

Vilken spelman!


Det var ju SPF-månadsmöte igår. Vi hyr NTO-lokalen så ingen tror att alla SPF:are är helnykterister! För det är väl dom, dom som är med i Iogt-Nto alltså!
Hur som hellst så uppträdde denne man, som heter Kurt Spjuth, och pratade, spelade o sjöng. O proffsig var han till tusen! Jag har precis varit inne på Google o där står det mycket om honom. En riktig kändis verkar han vara, åtminstone i Finspång! Han sjöng både egna visor, av Dan Andersson, tonsatta av bla. Gunde Johansson mm, mm. Jo jag kommer ihåg att han sjöng La Paloma med accompagnemang av ett band som han hade på sin stora "bandspelare". Jag vet inte vad det heter riktigt.! Lp-skivor  o band o cd-skivor har han gjort under årens lopp!

     Kurt kom och satte sig  vid samma bord som jag o Torsten o några fler satt o drack kaffe vid. Kurt är alltså född -37, det trodde jag inte när jag såg honom i aktion!  Han har varit intresserad av musik ända sen han var liten men han är ochså mellanstadielärare. O va lärare sluta han med på 80-talet då han tydligen, som han sa, såg varåt det barkade med den svenska skolan. Sen har han livnärt sig på sin musik. Men nu förtiden är efterfrågan från Landsting o kommuner inte så stor som förr p.g.a. sämre tider. Orkester har han nog ochså haft, efter vad jag förstår. Och gitarr o dragspel behärska han suveränt. Han gjorde stor succe hos"församlingen" denne trevlige man! Och ja, faktiskt! En del spelemän o vissångare har ju lärarbakgrund som Gunde Johansson t.ex.

Tur att jag titta!


Farfar är nog snurrig i huvet goa Moa. O hur skall jag bli när det blir fler barn-barn! Nu är du ochså med på Barn-Barn. O vilket bra kort! Kram från din, ja varför inte, goa Farfar!

1 vecka går fort!


Ja, idag var det nya vårbilder. Och visst har det ändrat sig på hembyggdsgården, mindre snö o mera vatten. Nu har det varit - i natt så all snö gick inte bort som jag trodde. På promenadstråket genom skogarna var det om möjligt glattare än någonsin o det hade gått att åka skridskor på vissa ställen. Så jag fick hålla tungan rätt i mun. Ibland kunde jag gå vid sidan om där det var grönt!
                      Nere vid strandpromenaden hade pölarna frusit till is. När jag tittade ut mot stranden simmade en gravand o en dopping tillsammans i en öppning i isen helt nära land. De dök antagligen efter fisk. O jag fick ju syn på årets första dopping! Man kunde verkligen kalla "paret" för omaka, ingen som helst likhet i färger och doppingen var mera smäcker!

              Så kom jag hem o tog foto från balkongen. Här syntes verkligen att snön försvunnit mycket i veckan!
                             Rundan gick bra o snart skall jag gå på SPF:s(pensionärsföreningens) månadsmöte  där en trubadur från Östergötland skall underhålla. O sen skall jag gå och handla nytt virusskydd, samma som jag haft i 3 år. Hittils i år har det enl. statististik tagit bort 30 virus på ett år + annat skit! Funkat mycket bra! Har inte haft nåra problem med datan sen jag köpte den. varken i driften eller ang. virus!

Jan o hans skugga.


Plus 3 idag, vår i luften. O ännu mer nu på e.m. när jag skriver detta. I radion sa dom att det var 7 grader i Örebro. Säkert samma här i Askersund.. Den här bäcken har isen försvunnit ifrån. Det är väl ingen porlande men iallafall.

Ja, sen kom jag upp i Hembyggdsparken med omgivningar. Där var det glatt i "spåren". O töandet gjorde det ännu glattare. Är jag är en skugga av mitt forna jag, det tycker jag inte, men jag får dras med den som fotona visar. I Hembyggdsparken blev jag altererad, inte av nån skön kvinna, utan av en hackspetts hackande på en torr trädstam. Ja, inte nog med det jag kunde stå o se på när den gjorde det. O det var den lilla arten av hackspettar. Det var första gången i år som jag hörde detta välkända ljud uppe i Hembyggdsparken. Det är ju en sorts varningsljud o signalerande på samma gång, antar jag. Nu kommer dessa ljud att höras ett tag när jag går mina rundor!  Vårtecken kan man verkligen kalla detta! Jag tittade precis i fågelboken. Jag vet att jag har sett spillkråka o gröngöling o liten hackspett. Troligtvis har jag ochså sett större hackspett. Tyvärr zoomar inte kameran in tillräckligt för att ta bilder på djur o fåglar. Även djurens skygghet bidrar ju!

Här har skuggan "övertagit" mitt arbete o fotograferar. Massor med vatten är det emellanåt på strandpromenaden o surt vid sidan om, så några walkmanskor är inte aktuellt ännu. Tänk vilken "lättnad" det skall bli att få dom på sig igen!
Nere vid hamnen kom ett till vårtecken! Det var gravänder som landat där på sin väg nånstans för dom blir alldrig stationära här i Askersund. Nu väntar jag på doppingarna. Dessa vackra fåglar är verkligen stationära, bygger bo i vassen intill strandpromenaden. O sen är dom här ända till senhösten! O dom är inte svåra o fotografera på nära håll när de ligger på ägg! Jag trodde inte mina ögon första gången!
                                   Rundan gick alldeles utmärkt och det var lite "mjukare" o gå!

Vår o vår?


Idag skulle bli 7 + enligt SMHI i Askersund. Innan jag gick ut titta jag på termometern, det var 1,8 grader. I det här skogspartiet går jag ju första slingan o där var det banne mig mer vinter än vår! Det här fotot är taget i närheten av Hembyggdsparken, österut.

Sen gick jag då in i hembyggdsparken o här var inte så mycket snö men där jag gick var det rätt isigt o snöigt. Så där hade gått att åka skidor t.o.m. Inga fåglar hördes idag överhuvudtaget, inte ens en kråka eller skata! Jag mötte inte en enda människa heller förutom mannen som brukar "sköta" om hembyggdsgården! Inga av dom andra "mannarna" syntes till!

Sen gick jag ner mot strandpromenaden. Där var det rätt iigt emellanåt. På sjön låg den snötäckta isen ännu o folk var faktiskt ute o promenera på isen! Det här fotot är taget från bron till Borgmästarholmen mot öster. Där nån stans ligger det berömda Edöområdet som kommunen i Askersund har stora förhoppningar på men projektet står o stampar kan man säga!
                                                              Sport i hemmet.
Ja, det är ju så mycket sport på helgerna nu ett tag så  jag har sportat i länsstolen lördag o söndag. Uppnår jag några bra resultat då? Absolut! Liverpool slog divorna i Man United med 4-1. Jag blev så entusiastisk över detta att jag ringde upp Liverpools "största" fan, min yngsta son Martin o "gratulera" Ja, Barcelona vann. Inter vann, Zlatan gjorde 2 mål av vilket det ena var en kanon från 32 meter utan dess like! Arsenal vann med 4-0 o nyförvärvet Arsjavin gjorde 2 mål!
                              När det gäller sm-slutspelet i ishockey så blev det 2 avgörande matcher idag i kvartsfinalspelet, HV-Timrå o Linköping-Skellefteå. Allt annat än segrar för hemmalagen är ganska stor sensation.
                            Kvalspelet till Elitserien är ochså intressant.  Där leder efter 2 matcher  Södertälje och som vanligt har Leksand börjat dåligt o har inte en enda poäng!
                                 Här är så mycket sport nu på TV så jag koncentrerar mig på fotboll o ishockey. Ja, den 28 spelar Sverige vm -kval mot Portugal! O sen börjar väl snart allsvenskan i denna sport! Heja Örebro, heja AIK!
                             För övrigt har Harry fått sparken på v-75! Min svåger tippar nu vårat system igen och fick in 290 kr, så det blev en frirunda för oss som är med i släkten(5 st)
  Jag känner mig lite trött nu faktisk! Så blir det när man sportar i länsstolen i 2 dar o sen chockar kroppen med att komma ut i friska luften o motionera. Måndagar är alltid lite sega. Men rundan gick u.a.

Vad var det för sort?


Detta är ett talande motiv över den unika naturen i STADEN Askersund, Här har jag inte gått långt på min första runda, den som börjar vid idrottsplatsen. I går kväll kom det några cm snö igen och det har varit minus i natt. Enligt SMHI så skall det ju bli mycket + senare i helgen, så att då lär det bli slabbigt över allt. Men visst ser jag fram mot våren.!

 Här håller en del av änderna o de 4 ankorna i hamnen till när det är isfritt.. Det här är vid strandpromenaden alltså. Den här anden var rätt skygg och hade en vit fläck på bröstet o var enfärgad. Ingen annan fågel fanns i närheten. Jag titta precis i fågelboken. Nån andfågel med det utseendet hitta jag inte. Kan vara nån blandn. av anka o and kanske?
                             Vad tänkte jag på idag på min runda då? Joo, att jag skall gå och handla idag, lämna in v-75 tipset. Titta på antikrundan här på nätet på SVT-play. Ja o ikväll kör ju kvalserien i hockey i gång. TV4 sport skall visa Leksand- Södertälje. Jag tror Södertälje vinner men det är ju en serie med dubbelmöten och med följande lag tror jag, Leksand, Södertälje, Rögle, AIK(som jag håller på), Västerås o Växjö...och, jag har nog glömt nått?. Sen blir det en massa sport i helgen på TV. För min egen del har det gått väldigt bra med sportandet i veckan!

I helgen kommer våren!?


Skulle bli en 6-7 grader i helgen i Askersund till helgen enl. SMHI:s dataprognos. Men i kväll skulle det bli snö o -1 sa dom. Jaa, nu får det gärna bli vår för vintern har inte varit så dum här i Askersund. I Hembyggdsparken har det nog varit snö i 2 månader, ligger ju rätt högt. Men innan dess var det några småperoider både i november o december. Den näst bästa vintern sen jag flytta hit. För ingen förknippar väl vintern med regn o blåst o plusgrader. Det här huset är nog sommarbostad, tror jag. Har inte sett nått folk där på länge. Några 100 meter härifrån sluttar det rätt brant ner mot Vättern och där ligger ochså några mindre sommarstugor

Efter en bra tur i Hembyggdsparken genade jag över en bergshäll ner mot östligaste delen av strandpromenaden.

O längst ut på promenaden ligger det här kommunala badet.  Till den lilla ön i bakgrunden kan man gå ut på en liten bro. O på ön är fint kan ni tro när det grönskar. Jag har själv inte badat här. Föredrar kommunens bad på Borgmästarholmen.

Sen vände jag på klacken o gick väster ut på strandpromenaden och nådde så småningom hamnen. Där fick de många änderna mat. Ja, dom har det bra här nere tills en del av dom uppsöker sitt "sommarställe" vid strandpromenaden en bit öster bron till Borgmästarholmen. O dit brukar de 4 ankorna ochså följa med.
                       Full fart idag igen på rundan. I hembyggdsparken så jag 2 rådjur som stannade o titta på mig på 100 m avstånd. O då retar jag upp mig på att jag inte har en kamera som zoomar in bättre! All right, Det går snabbt över. På min blogg i Expressen brukar jag nån gång säga" jag retar inte upp mig, jag konstaterar" Retar man upp sig för mycket kan man få ont i magen.
                             I kväll skall jag se om Timrå går vidare till semi i ishockeyslutspelet. Dom vann ju över HV igår och leder med 3-1 i matcher i bäst av sju. Färjestad gick ju vidare i går och Frölunda kan, om dom vinner mot Luleå idag, ochså gå vidare. O Zlatans Inter åkte ut ur Champions Leuge i går. Och i vilket land spelas den bästa fotbollen. Ja, i England! 4 lag gick ju vidare. Jag anser att det största hotet mot dessa 4 lag är Barcelona och Bayern Mynchen med Porto som en liten outsider!

I går kväll slog rånare till i Askersund!


Inte nog med att jag såg blodspår i snön för nån dag sen för igår kväll rånades Ica-jouren, 150 m ifrån där jag bor, för andra gången på 2 år!  Jag tittade ut genom sovrumsfönstret vid 23-tiden o då såg jag en väldig massa bilar,därav polisbilar, utanför Ica-jouren. Jaha, tänkte jag nu har affären blivit rånad igen. O det stämde, för i dagens Nerikes Allehanda fick jag det bekräftat.. Det här med rån ja! I Örebro har det varit många rån i år, flera i månaden. Jag bara undra när dom skall ge sig på Sweedbank i Askersund. Den banken blir ju rånad i småstäder då och då! Det är ju inte länge sen(nått halvår sen kanske) som den banken blev rånad i Hjo som inte ligger mer än 8 mil härifrån!
                               Ja, nu kommer jag med mina onsdagsbilder igen. O det var inte mycket ändring i naturen. Snarare var det lite mer snö än förra onsdan. Kom lite igår kväll som spädde på snötåcket!! Ni kan ju själva jämföra bilderna från förra onsdan med dagens!


Sen kom jag hem och fotografera samma motiv från balkongen. Ja, mer snö än förra onsdan. Kung Bore ger sig inte! Men jag tror inte att det är nån snö kvar nästa onsdag. En fågel i Hembyggdsparken viska det i mitt öra!
                             Rundan gick bra och höften kände jag inte av så mycket. Jag kan säg att i somras hade jag mycket mer ont eller var det i våras? Jag kommer inte riktigt ihåg.
                                        I kväll håller jag tummarna för Inter mot Man. United i Champ.Lieuge. I går fick Real Madrid sig en riktig omgång av Liverpool. Liverpool körde över R.M. fullständigt med eller utan feldomslut. O Färjestad lär väl bli första lag att ta sig till semifinal i Ishockeyns SM-slutspel. Brynäs godbye!
                               P.S. Tryck på "Vårbilder" så får ni lättare att jämföra bilderna! D.S.

Gumman Tö har lite problem!


Som ni ser så vill inte vintern lämna oss här i Askersund trots flera plusgrader på dan. För i natt var det minus igen. O i helgen kom det en 7-8 cm nysnö nån kväll eller natt!' Det här är min "mördar"backe o den ligger på rundan innan den i hembygdsparken. Backen är nog 200 m och ganska brant. O den gör "gott". Så länge jag inte blir andfådd (vad heter det, andfådd eller anfådd?)så vet jag att konditionen är på topp.  O det har den varit länge
                  Sen mötte jag en av "mina" damer längre bort på rundan. Hon hade ochså sett de myckna blodspåren i går som var borttöade. Det var + på eftermiddagen. Hon hade ochså sett en stor blodfläck som om djuret hade legat där. Sen mötte jag en grupp motionerande damer som sade att det fanns lodjur i området! Det enda jag är säker på är att djuret inte var något klövdjur som hjort eller rådjur.


 Det ligger fortfarande snötäckt is på Vättern. Nu vågar ju jag inte ge mig ut längre och några pimplare ser jag inte till längre. I bra fart fortsatte jag mot hamnen och sedan hem. I hamnen var det isfritt o änderna väntar på att gräset skall komma fram för det äter dom ju av både vid kyrkan o vid strandpromenaden där dom vistas 3/4 av året, en del av dom! Häromdan tänkte jag på hur gammal en and eller anka kan bli. Det är ju 3 året i sträck som jag ser den vita ankan bland sina kusiner änderna. Gick in o titta på Google. Där stod att den högsta åldern på en and var en som blivit 29 år! Men det stod ingenstans hur gamla de flesta blir. Dom blir äldre än vad jag trodde iallafall! För nog blir dom mer än 5-6 år som jag trodde
                                                           I kväll hoppas jag att Liverpool tvålar till Real Madrid i Champions Leuge, eller hur Viktor o Martin!

Ja, nu kör vi på som vanligt!

En del var lite ändrat på bloggen som förvirrade den glade pensionären. Så nu kör jag på igen med en åsnas envishet?!  Idag var jag ute som vanligt efter helgens "sportande". Kameran hade jag glömt o ta med mig. Nått som berörde mig illa uppe i hembyggdsparken var en massa blodspår efter ett djur. Inte efter tassarna, det såg jag. Försökte följa efter i snön men till slut gav jag upp. Det är ju mars nu så att det kanske var katter som slagits. Spåren efter tassarna var inte särskillt stora men.. Det kändes  iallafall inte särskilt behagligt o se så mycket blodfläckar. Djuret måste lidit!
                          I helgen vann ju Barcelona igen och Real Madrid fick " bara" oavgjort mot Atletico Madrid som borde vunnit. Dom brände 3-4 stora chanser. Spanska ligan är det fråga om. I slutspelet i ishockey fick Timrå stryk av HV 71 med 7-0! O på v-75 blev det som vanligt inget. Själv har jag det bra i vardagens föträfflighet men jag blir ilsken när man blandar ihop politik med idrott. Men den argumentationen har jag inte med här. Den finns på Expressenbloggen!
                      Ja, det glömde jag ju! I kväll kommer jag att se Skellefteå- Linköping på Canal+.
       Ja, mina hibiskusar börjar ta sig efter omplanteringen! Dom sloka bra till att börja med. Jag hoppas dom kommer att se ut så här om nån eller ett par månader!

Ej nöjd med bloggen!

Ja, bloggen har ändrat sig här där jag skriver inläggen. Bl.a har kommentarerna försvunnit som jag haft, bl.a både från US o Australien o anhöriga. Skall ta kontakt med "döm söm har han om ett" i morgon!

Vilket hålligång!


I eftermiddags skulle jag på ett framskjutet  styrelsemöte i SPF. Vad gör jag nu när jag väntar på det. Egentligen skulle jag gått ut en lång runda o ha styrketräning efter det. men det tar rätt så lång tid så.. Jo, jag kom på det! Jag snabbinkallade en av mina favoriter, det Macedoniska folkmusikbandet Bioritam så dom fick spela för mig när jag cyklade på träningscykeln. Så blev det inte så tråkigt!

Det här är nått som jag tar till i största nödfall annars. Hade jag inte lyssnat på musik så hade jag inte stått ut!

O emellanåt så gick jag av "tortyrredskapet" o dansade till musiken. Videon med Bioritam visar ju ochså folk som dansar o dom stegen försöker jag ta efter o lära mig. Det är som grekisk folkdans. En sugande takt på nått vis. Härlig musik! Jag höll på rätt länge med cyklandet o dansen. Sen fick jag spela grekisk musik ochså för Bioritams video håller bara på 8-9 minuter.

Jag sen blev jag ju riktigt uppvärmd så det var bara att sätta igång med styrketräningen. Det här är ett av momenten. Jag sitter egentligen på en stol när jag gör övningen!.
                             Jag var inte klar förrän vid 1/2 tolv-tiden. Sen var det bara att hoppa i badkaret(skönt) äta frukost! klä på sig o cykla iväg. O efter mötet gick jag på spelhålan o lämna in mitt lilla v-75 system, handlade och vid 17-tiden var jag hemma o sen åt  jag kvällsmat!  Fotograf Kalla!

Hur är det idag borgmästarn?


Jag tänkte hälsa på borgmästarn idag och fick ta bron ut till holmen. Det går nog inte o lita på isen längre. Vädret var disigt idag o råkallt så jag hoppades att borgmästarn var påpälsad. Om han var nykter är en annan fråga!

Satt han på verandan månne. Jag målade upp en bild att borgmästarn satt där nånstans i en tjock päls med sina vänner o drack punsch o rökte cigarr. Ja, ärtsoppa åt dom naturligtvis, det är ju torsdag idag. Med förväntansfulla steg gick jag vidare mot serveringen. men ingen sång, inga skratt, inga fniss från glatt kvinnligt sällskap eller glada tillrop! Men visst kändes det trivsamt att tänka på hur livet kunde vara på 1800-talet. Jag hade gärna varit med i sällskapet! Vila i frid, borgmästarn!

Med borgmästarns ande vilande över mig fortsatte jag promenaden på ön. Ingen fågelsång ännu, inget djur eller människa i sikte. Som synes fortfarande lite snö o isarna låg som sagt runt ön. På nån kilometers avstånd västerut kunde jag höra o se lastbilarna på riksväg 50. När vitsipporna blommar för fullt här på ön o fåglarna sjunger då går jag hit varje vecka!
                           Annars gick rundan bra i plasket o halt var det på vissa ställen. Vad rörde sig i huvudet, inte mycket! Jo, jag tänkte på att ikväll börjar ju kvartsfinalerna i hockeyns elitserie. Jag skall se på Timrå-HV71 på canal +. På kanal 9 skall Brynäs-Färjestad gå. kanal 9 ja, vem äger den. Tv 4 sport har jag på mitt Viasat-paket men där ingår inte kanal 9. Jag trodde inte jag hade tv 4 sport heller på  Viasat men för ett halvår sen nånting så fanns kanalen plötsligt där. Får in o kolla igenom Viasat igen. Ja dass var alles, aufwiedersehen!

Jag får ju mina i ideer!


Det rör sig ju alltid i hjärnkontoret på nåt vis. Och spännvidden är stor från dagens ide via sport till politik o från flyg till värdsmusik mm. All right! Dagens ide går ut på att jag varje onsdag tar  bilder från samma ställe i syfte att visa vårens framfart o då naturens skiftningar. Det är lite spännande tycker jag o inget komplicerat. Den första bilden lommer från Hembyggdsgården o är tagen mot ankdammen och hönshuset som ligger bakom! Det är ju kul att börja med en bild som visar att snön fortfarande ligger trots flera plusgrader.

Sen kom jag hem o kom på att jag tar ett foto från balkongen ochså eftersom här blir väldigt grönt o fint när det våras! 
                           Rundan idag gick i bra fart och inte mycket ont i höften. Ja, det är länge sen jag gick så fort nog beroende på bättre väglag. Mina walkmanskor går inte att gå i än, det är alldeles för mycket snö i Hembyggdsparken o på strandpromenaden är det alldeles för mycket smältvatten. Att man kan styrketräna i min ålder är inga problem och nu gör jag det regelbundet 3 dar i veckan, måndag , onsdag o fredag. Förutom att jag värmer upp genom rundan så inleder jag med att värma upp med "armhävningar" mot en dörr. Sen gör jag en övning med hantlar, 3 st. med nån minuts mellanrum,13 ggr/omgång. sen gör jag 3 övningar med stålfjädrar. Sen gör jag några sittupps och övningar för ryggen. Sen gör jag en omgång armhävningar. Sen avslutar jag med en annan övning med hantlarna. Allt ökas på månad efter månad. Just nu är jag t.ex uppe i 13 armhävningar. Nästa månad blir det 14. Så jag tar det så lugnt!  Vikten på varje hantel är nu 5 kg, som mest kan dom väga 7,5 kg
                                   Och kom ihåg, jag gör inte detta för att bli yngre utan jag gör det för att bli äldre. O det har väl inte bara jag nytta av!?

Vitt o grått!


Ja, o lite grönt ochså. Jag går ju delvis genom granskog. Trots att gumman Tö visar sig så är det vintrigt i Askersund som synes. Det kom nämligen 5 cm snö i går kväll. Fotot är taget mot norr och lite längre fram viker jag av mot idrottsplatsen o senare bandybanan. Idag hörde jag knappt några småfåglar som igår i hembyggdsparken.

Det här fotot är taget till vänster om Klockargården från Hembyggdsgården mot Vättern. Stor höjdskillnad är det som synes. Det stämmer att Klockargården öppnar 1 april! Fråga några av gubbarna på gården. Ja, Klockargården rekommenderas, dom har så god mat! O som det ligger sen!

Sen kom jag ju ner till stranden. Att isen bär under snötäcket syns ju. Den ensamme pilkaren bär fog för påståendet. Isen är ju naturligtvis fortfarande tjock under det isolerande snötäcket. För övrigt gick rundan bra i dag. Och bra är det ochså med mig. O fattas bara när man är frisk o stark o har hälsan. Som alla andra ser jag ju fram mot våren. Då händer det ju så mycket i naturen.

Vintern ger sig inte!


När jag skriver detta så snöar det här i Askersund. Idag blev det en härlig runda efter en helgs sportande i fåtöljen! Det blev väl inte riktigt som jag trodde. Längdskidorna gav ingen mer medalj o utförsåkningen handlade väl mest om Anjas knä och de övrigas misslyckanden! 3 medaljer på skidvm är väl godkänt men varför blir det alltid sjukdomar så fort  VM o OS går! O det är ju mest i modern tid!  Barcelona förlorade med 3-4 mot Atletico Madrid och Real Madrid är nu endast 4 poäng före Barcelona. O på v-75 blev det ingenting!
                                          MEN I SOMMAR SKALL JAG BLI FARFAR FÖR ÅTTONDE  GÅNGEN!  Ja, generna sprider sig. Så stolt är jag o hoppas att allt kommer gå bra i sommar! Jaa, mitt äldsta barn-barn blir 21 år i maj!
                     

 Som synes har vi fortfarande vinter i Askersund! Det här fotot visar klockargården på hembyggdsgården. i april öppnas det här om jag inte minns fel. O då kan man äta dagens rätt, mycket god husmanskost, och dricka kaffe mm. Ni kan tro att här är fint på våren o sommaren ochså! Populärt ställe! O här går jag förbi nästan varje dag!


 Längs strandpromenaden var det som vanligt! Isarna låg med snö på och kommunens förstärkning längs stranden fortsätter med stora stenar. Så småningom kom jag ner till hamnen där isarna öpnnat upp sig o änderna hade mer vatten att vistas i ! Snart så kommer gravänder o rastar här o det dröjer nog inte så länge tills doppingarna dyker upp. Gässen ochså. Ja, o andra fåglar på väg norrut. Doppingarna stannar!
Här är från strandpromenaden. "Tryckte" bort det foto som skulle komma innan hamnen. Man kan ju se att det fortfarande är snö på isen. Nån decimeter ungefär. Jag undrar när jag kommer att kunna sätta på mig mina walkmanskor igen, har haft kängorna på sen i november. När bytet kommer då är det vår, det kan jag garantera, för det får inte vara det minsta glatt eller blaskigt när Walkman åker på! Vi har en härlig tid framför oss!

RSS 2.0