Nää, jag lämnar den politiska ankdammen !

Jaa, med facit i hand så ser jag inför år 2014 att inför varje val kommer samma frågor fram i samma ideologiska skepnad sen " hundratals år " ! Ingenting är sämre än regeringen o ingenting är bättre än oppositionen ! Och utopiska löften avges ! Och jag är liberal och det står jag för ! Jag är trött på käbblet mellan de 2 största partierna som  mer och mer börjar likna och härma varandra ! Titta på deras vallöften bl.a. ang arbetslösheten !
                Det här kan anses tolkas som ett vallöfte, från mig !
       

Gott nytt år , naturligtvis !

Och att jag med tillförsikt, utan att ta ut elände i förskott, ser fram mot nästa år kan jag tacka bl.a.mig själv, mina anhöriga o rötter för ! 
              Man kan glädja sig åt saker o ting i stort o smått om man även intresserar sig för det positiva i Världen !
        Örebro Hockey tog sin första seger på länge i elitserien/ SHL mot Linköping borta efter en radda enpoängare !
 
  Och eftersom jag ochså ägnar mina tankar även åt sånt som är positivt i Världen och inte bara negtiviserar den så framför jag på årets sista dag detta !
 På de sista 20 åren har andelen människor i världen som lever i absolut fattigdom halverats ! Om vi räknar i absoluta tal betyder det att det är 700 miljoner människor färre som lever i absolut fattigdom ! Och numera går de flesta människor , även i fattiga länder, i skolan . Källa bl.a. FN-sida och ledare i Nerikes Allehanda !
                 Jag vet att det kommer ett MEN efter detta ! Men  "den svenska ankdammen har jag lämnat " ! Vi är 7 miljarder människor som lever på jorden, på gott och ont ! Och efter nedgångar i Världen har alltid kommit uppgångar !            Happy New Year !
 Spexa med sig själv kan man alltid göra ! Denna huvudbonad  "allà Salomo " har jag för några år sen fått av ett av mina 10 barnbarn Tåtte ! Att bl.a. ha 10 barnbarn kan ju inte ge en annat än positiva vibbar ! Inför år 2014 !

Vad vore livet utan sport o musik..

 
För en entusiast med livsglädje ! Och det ger ett spänningsmoment på köpet ! Jaa, musiken ochså, " forskar " lite i den medeltida musiken med Gregoriansk sång av religiös natur ! Och den har influenser från t.ex Orienten , Judendomen och Bysantinsaka riket ! Och den influensen och dess tonglidningar kan än idag igenkännas i musiken på Balkan t.ex eller Grekland och Turkiet m.fl länder. Jaa, jag tycker om den musiken mer och mer !
           Juniorhockeyn är ju rolig att se på. Den spelas ju i Malmö på 2 arenor ! Och sänds i tv av 2 bolag  ! 
               Sverige vann ju över Finland i sin grupp ! O idag slog Finland Ryssland som Sverige möter i morgon ! Sverige är obesegrat i sin grupp o USA i sin grupp ! Nu slog ju Kanada  Slovakien men inte utan besvär. O tjeckien som slog Kanada förlora mot Tyskland idag !
             Och imorgon spelar som sagt Sverige mot Ryssland och även Kanada mot USA ! Och i Tour de ski är det en sprinttävling i fristil igen ! En ändring i det ordinarie upplägget. Och så är det ju Nyårsafton men det ändrar inte mitt upplägg !
 Och ovanstående foto tog jag från strandpromenaden i Askersund i dag ! Och det finns även vintrar som kan vara gröna ! Men det var länge sen Vättern var isfri vid den här tiden ! För här är den rätt så grund !

Låst " vederlege " !

Jaa, " bockeringen " av kalluften fortsätter ! Och situationen är inte " den värsta någonsin " Enl. SMHI så får man gå tillbaks 50 år för att hitta temperaturer likn. dom på julafton i år,  +9 C, i t.ex Örebro o Gävle ! Kunde det vara så varmt då ? Man kan alltid vända på myntet för att " avdramatisera " !
    Jag själv bodde ju i Simrishamn 1977 då där var " varmast någonsin " 13,7 C? Varmare än i t.ex. Lund på julafton i år ! Dessutom var i Simrishamn t.ex., midsommarafton 1978 kallare än julafton 1977 !
 
          Och idag är det ju måndagsrapport från kylans värld ! Och här är dagens temperaturer ! I Arktis hade Grise Fiord i norra Kanada  - 32 C , Nuuk på sydvästra Grönland -8 C och Verkhoyansk i Sibirien -50 C. I På Antarktis där det nu är sommar så hade Mc Murdo Stn + 1 C ! I sammanhanget kan då nämnas att Sydney hade + 21 C o  ! Det är liksom skillnad på Nordpolen o Sydpolen, som bekant !? Och med sådana temperaturskillnader som är mellan Nord-och Sydpolen så  är det väl inte konstigt att vädret är som det är och har varit. Ang stormar t.ex. !
            Och fortsatt verkar det som att  "folk är kunnigare om hur vädret blir i framtiden än hur det har varit med facit på " !

Sport, sport, sport !

Det blir ju mycket sport på helgerna ! Vintersporter o fotboll ! Men nu gör väl fotbollen i England ett vinteruppehåll ? Jaa, i 10 dar  ! Efter nyår !
          Arsenal ja ! Mitt favoritlag i England är nu serieledare igen ! Efter att ha slagit Newcastle borta igår med 1-0 ! Utan skadade Ramsey o Özil ! Men med det spelprogrammet som Engelsk fotboll har så måste dom ju ha breda trupper !
      På skidfronten ! Glädjande att damerna i alpint fortsätter visa bra form ! Lindell-Vikarby leder storslalomcupen före Maria PH !
    I Tour de skie så vann Halvarsson fristilssprinten o Anna Eriksson damernas ! Björgen åkte dit , men hon tar väl hem hela touren tävlingen ?! Uppläggen mot OS verkar vara olika hos åkarna ! Det är lite ointressant i år med Tour de skie ! Inga av de bästa svenska åkarna totalt är med, varken Kalla eller Hellner t.ex. ! Och sen hoppa ju en av mina personliga favoriter Justyna Kowalczyk av ! Tjejen som för det mesta , nu ochså dessutom Kalla, får slåss mot en drös norskor !
  V-75 då ? Hade jag fått in en sjua så hade jag blivit miljonär ! Men jag fick inte ens in 5 rätt ! Nothing !
 
           Idag då ? Jaa, inga lopp i Tour De skie idag men en intressant match mellan Ryssland o Finland i juniorhockeyn ! Börjar 15.00 Och själv blir det motion i det gröna innan dess ! Det är viktigt efter " den i soffan " !

Dubbel jackpot !

Sitter här o tittar på programmet till morgondagens V-75 på Axevalla ! Och det är som sagt dubbel jackpot i morgon !  Banan som ligger nära Skara Sommarland har Sveriges längsta upplopp ! Och när Sto-championatet går där 3 söndan i Juli så brukar alltid jag och min Svåger Erland vara där ! Det har vi varit i många år ! Men imorgon blir inget besök ! Men tävlingarna går ju på tv som vanligt !              
              Prata om svår omgång, hitta bra favoriter verkar omöjligt ! Jaa, det är ungefär lika svårt som o hitta en nål i en höstack ! Jag funderar lite på det långa upploppet o tittar på hästar som har bra form på bakspåret !
              Och jag tyckte när jag tittade på Atg:s hemsida att jag såg att det var 85 miljoner kronor o dela ut !
                          Här gäller att spotta i nävarna ! Kom igen Jan !!!!
      Nu hattar jag inte längre ! Nu går jag tillbaks till den ursprungliga  grundkategorin Allt Möjligt ! Som jag hade från början ! Det står ju under Jan i Närke på bloggen !

Jaa, det här med att betrakta saker !

          Så här såg det ut i morse när jag steg upp ! Kortet taget vid 9-tiden ! Men kung Bore meddelade att det var ett tillfälligt gästspel men visade att han finns ! Och meddelade mig att i Grise Fiord i norra Kanada var det i förmiddags -32 C , I  Vekoyansk i Sibirien -50 C ! och i Nuuk på Grönland - 16 C ! Och han påpekar att får han  "inte komma i rättan tid så kan våren bli försenad " !?
                                           Frågan är vad änderna tycker om det ! För isarna vid strandpromenaden har inte lagt sig ännu ! Det är ganska ovanligt om man ser till de senaste  8 åren jag bott här i Askersund !

Så kan det ju vara !

Jag såg att Kinas tillväxt fortsatte ! Är det dom som kommer att vara " världens lok " ? 1, 3 miljarder människor bor det ju där ! Som ochså vill ha det ännu bättre ! Ibland undrar jag om folk är medvetna om att detta land har långt större betydelse för världen än t.ex Sverige ! Jag säger det igen ! Det går 1 svensk på ca 130 kineser ! Vad som händer i Kina påverkar oss svenskar ! Vad som händer i Sverige påverkar knappast Kina. Men att få exportera varor dit har stor betydelse för Sverige !
Men om man tänker på Sveriges storlek som land ! 1700 km långt ca ! Här skulle kunna rymmas många fler människor !

Betraktelser var det !

Betraktelser ! Ja inget dumt ord ! Eller rubrik ! Man betraktar ju världen via sin egna horisont ! Och det man varit med om ! Har facit på ! Vad som döljer sig bakom kröken eller horisonten, det vet inte någon ! Och jag väljer att betrakta den med tillförsikt och vara nöjd med få tänka på det jag varit med om ! 
             Idag har vi lite granna vitt på marken ! Kung Bore har väl bara visat att han finns till och temperaturen stiger ! Är 1 pluss !
         Det blev inget på gårdagens extra V-75 ! En 6 femmor , men vad hjälpte det !  Men i morgon på V-75 på Axevalla-travet då är det dubbel jackpot ! 
         Arsenal vann igår med 3-1 över West Ham borta ! Och leder nu ligan med 1 poäng ! Svår bortamatch på söndag mot Newcastle !
        
        Och juniorkronorna vann över Schweiz med 5-3 ! Och motion blir det idag ! Med bl.a. hämtning av V-75 program inför morgondagen !

Så har jag tänkt mig denna dag !

Har svårt att tycka att mitt eget liv är uslare än någonsin, vare sig jag bor " i Korpilombolo eller Baku " ! Och då har jag ochså svårt att tycka att världen är uslare än någonsin ! För det has det facit på att den inte är ! Framtiden tänks det positivt om ! Det väljer jag ! För den har jag inget facit på ! Inte ens media o vetenskapsmän !
I dag blir det motion utomhus om 2 timmar ca ! Igår blev det ju spinning på motionscykeln ! O det regnade bra ute såg jag !  Kunde inget göra åt det ! Det är bara att anpassa sig !
Och när man närmar mig hemmet, efter förhoppningsvis bra motionsrunda i dag blir det inlämning av tips till dagens x-tra V-75 på Solvalla och småhandlande ! Travloppen visas som vanligt i TV, kl 14 ! Och sen idag så börjar junior-vm i i ishockey som spelas i Malmö ! Börjar 18:30.  Det ni ! Jaa, just det ! Det är ju matcher i Premier League ochså.  Får zappa lite på Arsenals !
             Och något regn verkar det inte bli idag varken i Askersund eller på Solvalla ! Det gläder man sig åt ! 

Så är det ju !

" Gud nåde den som uttalar sig positivt t.ex. om framtidens klimat " Gäller även politiker ! " Elände utan facit " är inbokat utan hänsyn till bl.a solens inverkan mm !

Den verkliga situationen.

I många delar av världen går utvecklingen framåt. Fattigdomen minskar, fler människor har tillgång till vatten, vi lever längre och allt fler barn får chans att börja skolan.
Även om det finns mycket kvar att göra så går alltså utvecklingen åt rätt håll .
Fn-förbundet
Una Sweden

Förlåt men...

...Är man empatilös för att man har en realistisk syn på Världen och även ser dess fördelar " t.o.m. i Sverige " ?

Jaa, man får ju betrakta världen o Sverige !

Jag som har det så att det går runt i tillvaron är mycket väl medveten att det finns människor som har det sämre än jag har vare sig " dom är rika eller fattiga " ! Skall jag skämmas över detta faktum ? Eller skall dom som har det bättre än mig skämmas !
                  Politiker och andra som kallar sig humanister vare sig dom är åt vänster, i mitten eller åt höger har under århundraden förespeglat rättvisa o jämlikhet ! Och har i demokratier använt retorik o valpropaganda  för att folket skall ta makten o fixa detta ! Och blodiga revolutioner i folkets namn ! Fortfarande i världen så är det inte ett land  som uppnått detta enligt min mening. Dock är 7 människor i världen inte lika fattiga som förr i tiden om man ser till helheten . Människor lever i genomsnitt längre  och stora insatser mot olika dödliga sjukdomar har gjorts via vaccinering mm ! Men ingen stanns i världen går det att undvika att människor blir t.ex. sjuka eller arbetslösa ! Mer eller mindre ! Och vad innebär det att ha det lika bra o avskaffa orättvisor ?
                     Att sträva efter förbättringar är en sak men hur får man en värld som utlovas folk delvis i t.ex en orealistisk o populistisk valpropaganda ! I en värld som består av 200 stater o 7 miljarder människor som inte har kommit lika långt i utveckling ! Skall man ständigt ta politiska poäng på utopiska löften som går ut på att få in 7 miljarder människor i samma fålla !
           Att vara realistisk innebär inte att man är en negativ o inhuman människa !  

Jaa, världsmusik var det !

Jaa, lyssnar just nu på den Persiska sångerskan Homeyra som numera bor i Usa ! Kanske för att få utföra sin sång utan " restriktioner " ? Detta är speciell musik som går in i mitt hjärta o sinne utan att " jag går ner mig " ! Har man ett öppet sinnelag som tål både dur o moll så är det ingen risk !

God fortsättning på helgen !

Eftersom undertecknad varit med om övervägande gröna jular när jag bott de 45 åren i Skåne så är jag ju van vid detta. Och mina barn hade på 60-och 70- talet t.ex.  ju så roligt när det var snö nån gång ! Och själv är jag troligtvis uppväxt med vita jular, mer än troligtvis, bodde som sagt. i både Örebro o Luleå när jag växte upp, tills jag blev ungefär 16 ! Kommer så väl ihåg skridskorna jag fick för första gången på 40-talet ! Sådana som man trädde på pjäxorna och band fast med remmar ! 
          I Julafton förflöt med julmat o nötter o chocklad o samtal från nära o kära !  Samtal innehållande framtidstro ! Och jag gav som vanligt en ljus bild av mitt egna liv, fattas bara när man är 75 år o har optimism i huvet !  Och stödet jag har via anhöriga o andra hjälper till ! Och entusiasmen är som sagt fortfarande lik den jag kände när jag fångade grodor o ödlor i farmors ankdamm på 40-talet ! Fötterna på jorden o armarna mot himlen vare sig " det bos i Korpilombolo eller Baku " ! Och aftonen avslutades med att se på Midnattsmässan från Rom ! Jaa, Mormor, jag har nytta av både dina o Farmors rötter !
          Idag då ? Parakiten Kalla följer nu med mig överallt i lägenheten mestadels sittande på axeln. Hon får titta både på Tv o play ! Skulle hon sätta sig någon annan stans så läggs plast eller en tidning på golvet ! Svårare är det inte ! Och ibland går vi tillbaks till buren när jag pysslar i köket ! O då äter hon ! Vilken utveckling ! Kul !
          Och nu har jag bestämt att det blir spinning på motionscykeln till musik och i morgon motionsrunda med något inköp och inlämnande av ännu ett x-tra V-75 tips ! Kul ! Och i kväll tänker jag bl.a se Sällskapsresan 1 på tv !

Jaa, då var risgrynsgröten uppäten !

För nån timme sen ! Och jag kan väl säga att det är inre tjänst idag ! Och tv  kommer jag att använda mig av i denna sportfria dag. Och dagen kommer att avslutas med Midnattsmässan från Rom.  Men i morgon blir det motion ! Detta för mig hittills vinnande koncept görs ingen avkall på ! 
           Det här fotot från svampskogen i slutet av sommaren passar ju  bra att visa ! Det regnar ute nu och är +6 C i Askersund ! Nu  skall vi reda ut det här med gröna o vita jular !
         Chansen att få en vit jul i vårt avlånga land är störst i INRE delen av norra Norrland och de södra fjälltrakterna ! Praktiskt taget alltid snö ! I praktiskt taget hela Norrland, Dalarna o Norra Värmland är chansen är chansen för snö mer än 80 %, en av 5 jular är grön !
      Jaa, färre än varannan jul är vit i Götalands kusttrakter, Och det finns snö bara var femte till tionde jul  i sydvästra Skåne !!
           Och en mycket kall jul kan följas av en mycket mild sådan året därpå, eller omvänt ! Såväl milda som kalla jular kan uppträda i sviter om två, tre eller till och med fyra år i följd !
             Och en normalt tempererad jul kan ochså både vara snörik o snöfattig !
Det här har jag upplyst om innan ! 1977 var det i Simrishamn i Skåne på förmiddagen + 13, 7 C . Och jag vet då att efterföljande midsommarafton var kallare !.
             Och 2012 var det snörikaste  året på över hundra år i Härnösand ! Och i Stockholm var det mer snö än någon annan jul seda 1915 ! Källa SMHI !
 
             Och här i Askersund hade vi 3 vita jular innan den här gröna ! 
     Det här är bra att veta för dom som tror att " klimatet är värre än någonsin " !
 
            

Jaa, det går så bra så !

Jaa, så här ser det ut idag när man tittar ut från balkongfönstret ! Jaa, visst hade jag velat fått syn på ett vintrigt landskap ! Men frågan är när man bott i södra Sverige det mesta av livet om inte gröna jular övervägt ? Södra Sverige ja ? Sverige är ju 1700 km långt nånting så vad räknas egentligen till södra Sverige ! Om man delar upp landet i tredjedelar eller på mitten ?
         Om jag blir deppad av denna syn ? Nej ! Och jag är så pass vän med mig själv och har ingen ensamhetskänsla, många o tänka på o fina minnen, att jag de senaste åren inte gärna företar resor vintertid utan sparar på krutet till vår, sommar o höst !
  Jaa, idag skall jag ut o köpa det sista innan morgondagen bl.a. nötter o risgrynsgröt ! Och så går det ju ett x-tra v-75 idag o på annandagen var det väl ! Sen kommer ju Tour de Skie, junior-vm i hockey mm ! Och om en 6-7 veckor, så där, börjar ju vinter-Os i Sotji ! Mycket att se fram emot i närtid o lite längre fram !
            Och en God jul önskar detta " såta par " ! Men vi hör av oss snart igen ! Har inte "stängt butiken " för att det är jul ! O håller trycket uppe med fortsatt optimistisk prägel !

Jaa, sport är härligt att få uppleva ! I Tv t.ex.

Handboll är ju faktiskt en ganska stor sport världen över ! Och ochså en tv-mässig sådan ! Och domhandbollen är ju rolig att se dessutom numera ! Danmark o Norge har ju varit bäst i Norden ! Svenskorna har inte varit lika bra men har ochså gått framåt. Vm och Em brukar vara roligt att titta på t.ex.! Även när handbollen går i OS ! 
          Men numera är ju förutom Europeerna även bl.a. Sydkorea långt framme ! Men idag såg jag Brasiliens damer ta hem VM i Seribien efter att ha slagit hemmanationen ! I en fantastiskt bra match, fysisk o tempostark ! O Brasilien förlora inte en match i turneringen ! Ja  det  här är ju roligt när lag dyker upp ochså från Sydamerika i denna sport !
           Jag gratulerar Brasiliens damer till denna framgång !
     Sport var det ! Det blev ju inget på V-75 som gav 800000 för 7 rätt ! Men i morgon går det en X-tra omgång på Solvalla ! Spelar för en hundring 
   Skidsprinten i helgen ! Inga större framgångar för de Svenske ! Britta Norgren- Johansson blev dock 4 i finalen men Ida Ingmarsdotter o Emil Jönsson blev ryggskadade och kunde inte ställa upp i stafetterna  !
        Men jag är mycket imponerad över hur bra damerna blivit i de alpina grenarna ! Idag blev Maria Pietilä-Holmner 3 i damernas storslalom, o 2 till av damerna kom in bland de 10 bästa !  Och nu är dom inte bara bra i slalom som herrarna är !
       Fotboll ! I morgon kväll spelar Arsenal mor Chelsea i premier Leuage som är jämnare än på länge ! Och bäst form verkar Liverpool och Manchester City ha just nu ! Men Aguero är skadad i City ! Och Everton vann idag igen.! Vinner Arsenal  i morgon så tror jag dom går  upp i en knapp ledning i ligan ! O vilka godbitar som kommer i TV nu när det gäller vintersport !   O nu skall jag snart se på Zlatan !

Nu kommer en spännande helg igen...

O sen blir det ju ännu mer helger ! Hopp o förtröstan var det ! Och det känner jag i min färd genom livet ! Med fötterna på jorden o armarna mot himlen ! Och hade jag vantrivts med livet så hade jag stått för det ! 
           Och det är lika viktigt att framhålla dom som är nöjda som dom som inte är det ! För vi människor tacklar inte tillvaron på samma sätt, inte ens dom som har exakt samma tillvaro oavsett om dom är rika eller fattiga ! Eller sjuka eller friska !  
            Idag är det ju fredag ! Och att bara veta det är en bonus i den ålder jag befinner mig ! Nää, 75 är väl ingen ålder men ...jaa, tänk efter !
             Här konstateras o tycks ! Och gnälls inte efter mitt sätt och min situation ! Det är skillnad på att konstatera o tycka än att gnälla ! Gnäller man så blir energitappet o negativiteten betydligt större, det är min uppfattning !
              O här körs det med raka rör !
 
Jaa, nu har jag åter en spännande helg framför mig ! Det scenariot tror jag på ! V-75 kommer ju i morgon ! Hade ju framgång förra lördan med tipset ! Var fem som fick 1800 kr var ! Men jag tippar ju för mig själv ochså ! Men det finns annat som är spännande i tillvaron som inte har med pengar att göra , om man inte har förstora pretantioner !
               Och hade jag " skådespelat  " över min tillvaro så hade jag nog inte visat vem jag  är och stått upp för det i ord o bild t.ex. de senaste 8 åren !
            Köpet av julmat o skickandet av post är avklarat ! Nu skall det gås en motionrunda och inhandlas en trisslott som skrapas i morgon efter V-75 loppen på TV. Ny tradition ! Ja V-75 går ju på Bergsåker i morgon ! Det är en omgång som nog är mindre kvalite på !? För på måndag går det en X-tra V-75 på Solvalla , uppesittarkvällen !  Troligtvis inverkar det på morgondagens V-75 ! Ha en bra helg !
                      Det tycker säket mina kära systrar ochså  ! Att ni skall ha en bra helg ! Fotot taget 14 juli i år !

Jaa, nått positivt hitta jag !

Svt-text KI :Återhämtning i ekonomin på väg ! För Sverige ! Min ekonomi blir oförändrad vilka än som tar makten ! Men för första gången på 3 år så visar alla indikatorer, utom för detaljhandeln , en ökning !
          Men det kommer alltid ett men efteråt ! Svensk ekonomi hålls dock tillbaka av PROBLEMEN I OMVÄRLDEN, skriver KI. Och lågkonjunkturen fortsätter de närmaste åren MEN I EN MILDARE FORM än tidigare, är slutsatsen.
            Jaa, jag har ju förstått att problemen i omvärlden spelar stor roll för svensk ekonomi och arbetslösheten i landet ! Frågan är om oppositionen i Sverige förstått det ? Ibland skulle man på retoriken, innefattande sin egen duktighet,  kunna tro att det  är nuvarande regering i Sverige som är skuld till allt i världen ! 
     Arbetslösheten sjunker ju lite  i Sverige läste jag häromdagen ! Sjunker den lite mer så kommer den nog i nivå med den 2005 ! Ja, ja, ja jag vet det var mycket sämre tider då än nu !!! Förlåt, förlåt !!
 
 

Jaa, hela sidan av insändare !

I Nerikes Allehanda ! Var och en får väl skriva som dom vill om dom inte kränker nån ! Men man undrar ju lite ! 
Bråk som pågott i 3 år,  Grannarna är maktlösa- Julhandeln skapar ångest hos människor-  Se upp med ficktjuvar,En kvarglömd kasse försvann-Smör inget naturligt livsmedel- Räntesänkning borde slå igenom- Saknar bankomaten i Askersund- Poliser ska visa sig oftare på stan-  . Jaa, hur skall vi värja oss mot allt som är ..åt
  Om det stod något som var bra ? Nää !. Men kunde ju stått att den nya bankomaten på Icahallen är bra att ha. Det tycker jag ! Men det säljer väl inte ?!

Det går ju upp o ner med vädret o klimatet i nutid o fordom !

Det enda man inte kan säga med bestämdhet är hur det blir i framtiden ! "Snillen "spekulerar o tjänar pengar på att ta ut elände i förskott " !
 Så här såg det ut ungefär vid samma tid förra året ! Och 2 vintrar innan med olika snödjup !
           Men så här såg det ut idag när  jag gick igenom på samma ställe på Hembyggdsgården i Askersund ! Men det är inte ovanligt att det kan bli så här vissa jular säger SMHI ! Och för min del är jag nöjd med att jag kom ut i naturen o " såg att det var väder ute " !!! Jag önskar dock en vit jul för alla barns skull !   Men dom har kanske inte så roligt som mina barn eller jag själv hade ?? Annnat som drar kanske ?
 Apropå Hembyggdsgården ! Häromdagen tog jag detta foto på Lennart när han jobbade i smedjan ! Bra foto !

Och sen gick jag bort, efter några timmar ! I går .

   Gick bort ! Jag hoppas inte det " missuppfattades " Men då hade jag knappast skrivit det här ! Skämt åtsisdo.     Jag var nämligen inbjuden till mina kompisar Torsten o Vivi-Ann i Askersund ! Och en annan kompis, Inga-Lill var ochså inbjuden ! Så här såg det ut i deras vardagsrum där vi satt ! Men innan dess satt vi i köket o ott goda mackor, drack lite glögg nån öl eller ett glas vin ! Och sedan blev det ostbricka ! O allt var så gott ! Och jag hade köpt vars en trisslott men ingen vann nått !
  Och sen gick vi in i vardagsrummet o drack kaffe och åt goda kakor ! O där tog Torsten detta fota  ! 
      O Torsten skall naturligtvis ochså vara med på bild ! Så då tog jag detta foto så klart ! O vi hade så roligt o skrattade åt våra eskapader fordom i livet som vi berätta ! Jaa, skratten klingade så kaffekopparna darrade ! Vi representerar ju faktiskt tider från tjugo-ock trettotalet o framåt ! Det hade varit kul om några av dagens ungdom hade varit med ! Så annorlunda våra uppväxter har varit. Jag hade nog inte bytt bort min som tillbringades med helt andra förutsättningar o i andra miljöer utan  "trådlösa apparater o Tv " ! Detta innebär inte att jag även ser fördelar i dagens värld ! Och ungdomarna har ju inte kunnat med egna ögon se hur i hade det när vi växte upp !
              Och när dagens ungdomar blir i vår ålder ? Varken dom eller vi pensionärer har väl en aning om hur det kommer att va? Om ca 50-60 år t.ex. !
         
 Och sen knalla gästerna hem vid 22-tiden ! Jag följde gentlemannamässigt Inga -Lill till hennes bostad genom den mörka tysta avbefolkade staden ! Inte en människa syntes  ! Sen hämta jag cykeln, parkerad i centrum och cyklade hem efter ännu en mysig dag i JahANs liv !

Först fick jag besök ! Igår .

             Det har ju blivit en tradition ! Att mina systrar o  svågrar kommer på besök innan jul ! För de sista åren så har jag valt att fira jul i mitt hem ! I Askersund ! Jag uttrycker det så att har jag firat jul i 72 år med de allra närmaste  så är det väl inget konstigt att jag själv firar jul och föredrar att resa på våren o sommaren o hösten ! Och jag har väldigt många o tänka på med välbehag ! Så mig går det ingen nöd på som självständig människa med en bra social status !
            Vi hade så trevligt och åt pizzor vid middagstid ! O drack kaffe med Mariannes hembakade lussebullar. Och jag glömde i ivern och i diskussionens o konstaterandets värld att ta ett foto av sällskapet ! Det här fotot är från förra årets julbesök ! Och bilden av Hjo-borna skiljer sig inte !
                      Och sen blev det nästa evenemang !

Jaa, det blev en bra runda på 5 km !

 Och här har jag precis kommi upp till krönet på den s.k. mördarbacken i ett av skogsområdena i Askersunds stad ! Det är nog bara en tredjedel av backen som syns ! 
              Motionsrundorna nu går i väldigt bra fart ! Och jag kör en sträcka med korta snabba steg  o nästa sträcka i  långsammare fart o med längre steg ! O så kör jag jag ganska mycket på dom 5 km jag går ! Jag har ju väldigt låg vilopuls så hjärtat blir inte så ansträngt, inget flåsande o ingen trötthet när jag kommer hem ! Det går ännu bättre med motionen än på ett tag ! Jaa, jag går ut lika mycket som innan men för tillfället flyter det på ännu bättre ! Man blir kanske " en hundraåring som kliver ut genom fönstret, på hemmet " ! Har läst boken, en fantastisk berättelse som gjorts film på !
              Det här med att vara positiv ja ! Då skall man inte läsa i media eller lyssna ! Det är väl så att media har bestämt sig att det skall bli ny regering ! O då går det ju inte o skriva nått positivt om t.ex den merparten av äldreboenden som fungerar  !  Eller nått annat ! Fastän det som inte fungerar i Sverige är i minoritet om man ser till helheten ! 
                    Och nu får vi se hur det blir i Världen o Sverige, om ekonomin kommer in i en återhämtningsfas och  det går uppför o arbetslösheten sjunker o nya jobb skapas ! Det här går ju i faser ! Och har alltid gjort. Ekonomin har hämtat sig efter stora krig t.ex.! Ni såg väl Mänsklighetens historia på tv !?
           Nånting som jag rekommenderar är Vikingar en serie som går på tv ! Skadar inte att se den historriken i Norden ! Och Europa/världen har plågats av mycken grymhet under årtusenden ! Även av Sverige ! Ett människoliv var lika mycket värt på den tiden som nu !!!  Men grymheterna har förändrats, tagit annan skepnad med andra vapen !
            

Vem tycker inte om Uriah Heep !

Jaa, den ena dan kan jag lyssna på Ajda Pekkan, nästa på Brahms violinkoncert, nästa dag på Mike Oldfield..und so weiter ! Det här med att lyssna på musik,Världsmusik,j vilken välsignelse ! Och att njuta av den om den en än har Bysantinska inslag eller rockiga, vare sig tonerna är i moll eller dur ! 
                  Och om vi går en 30 -35 år ca tillbaks i tiden så lysnnade jag både på Uriah Heep o Ivan Rebroff, Kate Bush o Mike Oldfield m.fl. Den grekiska o turkiska musiken t.ex. har jag funnit på senare år ! O rytmerna i musiken går hem, betydligt mer än när det gäller gammeldansen ! I can`t help it !
              

Nää, det var inte mycket som var positivt !

I media ! På nätet !  Det enda var väl att SMHI konstaterade att det inte är ovanligt med en grön jul i delar av Sverige och inte började dra in växthuseffekten i sammanhanget !
           Negativism ja ! Om jag påstår att det positiva överväger i t.ex. Sverige om man konstaterar hur vi har det, så räknas man väl som en förrädare ! Men ibland kan man läsa insändare som ger positiv feeling ang. ett äldreboende eller en vårdavdelning ! Och jag vet att det mesta fungerar i Sverige ! Nu kallar jag mig ju för världsmedborgare och tar reda på hur man har det i olika länder ! O då blir jag förundrad över negativismen i Sverige !
             Nää, faktum är att om man skulle tycka nått är positivt i Sverige i nuvarande skede där världen kämpar mot en lågkonjunktur då slåss man mot väderkvarnar ! 
            Och media hjälper så gärna till att spä på " eländespredikningarna " ! Tror ni att det säljer om man skulle skriva om det som fungerar ? 
        Jaa, idag skall jag ut o motionera igen i hög fart ! Högre än på länge ! Om jag personligen har nått o klaga på ? Inte ett dugg ! Jag konstaterar att många , media o människor i Sverige , ständigt letar efter det som i minoritet  inte fungerar  i vårt land ! Och visa mig nått land där allt fungerar perfekt o inga misstag görs ! Oavsett regim !
                  Och dom som ger sig på en sanktionerad demonstration mot rasism, nynasisterna, lär knappast vara invandrare ! Och vänsterextremister har för några dar sen krossat fönster i hemmen hos chefer i Skåne som jobbar med integrationsfrågor, och slängt in flaskor med ammoniak i husen ! Och vem ogillar inte både vänster-och högerextremism i Sverige o världen ! Jaa, extremism över huvud taget består av minoriteter som fördärvar för majoriteter ! Även för den majoritet som är t.ex är religiösa oavsett religion !
                     Men låt oss få höra mer om dom som sköter sig i världen ! För dom är i majoritet ! Men  utopiska löften om att " mota in 7 miljarder människor o 200 stater i  i samma fålla " det är även i en värld som vår en omöjlig uppgift ! Det klarar varken regeringar eller oppositioner ! Och detta beror på att människor är en mänsklighet som består av människor som inte tänker i samma banor, just för att dom är människor ! O inte  "inprogrammerade robotor "

Jaa, så ser det ut !

          Jaa, det verkar som samtliga vädersajter, 5 st, som jag tittat på spår en grön jul, julafton ! Tråkigt o tråkigt ? Visst jag vill ha en vit jul men vad gör man ! Jaa,nu har jag tittat på mina foton från juletid från år 2009-2012 ! Och det har varit en vit jul i Askersund alla år ! Men börjar lågtrycken gå på en annan bana över sydsverige eller över Tyskland o då österut då slår det om !  Men  detta vädret har med lågtryck över Island och blockerande högtryck över Azorerna att göra har jag hört o läst ! Blir t av högtrycket svagare så ändrar sig mildvädret vi har till vinterväder ! Nått sånt var det !
            Är man påläst o har bildbevis så är det en fördel ! Konstaterar saker o ting med jämnmod och behöver inte spekulera så mycket ! 
                     O det är väl märkligt men genomskådbart " att så fort inte rätt parti har makten så är vårt fädernäsland uslare än nånsin " : 
            Tjja, dom här kurvorna kan väl leda till en viss eftertanke ! Om man tittar på årtalet 2002 !  Det är bra att vara påläst o ha bildbevis som sagt !
                       

Jaa, dom blev jag imponerade av !

 Jaa , Helgerna är ju fulla av härlig sport ! Först av herrarnas insats i slalom med en andra plats och 2 till bland de 10 ! Även damerna i det alpina gänget börjar o överraska ! Är inte bara bra i slalom längre utan även i storslalom o fartgrenarna ! Väldigt glädjande !
     Sen när det gällde sprinten i Davos så visade det sig att det finns unga löften på gång ! Men ingen pallplats den här gången ! Och tyvärr har Jystina Kowalszuk svårigheter med den fria stilen !
 
       Sen har vi ju matchen mellan Manchester City och Arsenal som slutade med 6-3 ! Tröttkört Arsenal ! Undrar om inte Machester City är ligans bästa lag just nu jämte Liverpool ? Men Arsenal leder forfarande ligan med 2 poäng ! 
         Och jag lyckades få in rätt rad på v-75 ! 1800 kr till mina systrar o svåger o Olle och mig själv ! Per man !

Det skulle aldrig falla mig in !

                                          Att inte ha framtidstro !
 Min framtid är ju räddad via mina gener bl.a.! Inte är jag typen av människa som tar ut elände i förskott bara för jag inte har koll på allt o inte vet vad som inträffar !!! 
            Jaa, här har vi mina 3 yngsta barnbarn av 10 ! Kalle , nyfödde Franke o Abbe ! Och dom vet att dom har en positiv farfar vare sig " han bor i Korpilombolo eller Baku " ! Och jag ritar alltid en sol på vykort eller brev jag skickar till dom ! Till andra ochså ! Den vill jag " plantera in i folks huvud " !! Leve livet ! Och är rikedom bara en fråga om pengar, " vare sig man är fattig eller rik " ?

Jaa, vi börjar väl med titten på vädret o kalla platser ! Måndag igen !

Här i södra Sverige, Askersund räknar jag dit, om man ser till vårt lands längd, 1700 km , ca ! Och här har vi milt, +7 C !  Nån vit jul är väl stora chanser att det inte blir ! Och det är inget ovanligt med gröna jular här i Götaland o södra Svealand Tittar man sig ut i världen, , förutom i Arktis o Sibirien t.ex så har Moskva -18 C, New York - 8 C , Madrid - 1 C, Mûnchen -1 C ,Jerusalem 4 C , t.ex. O alla platserna har nu på morgonen soligt väder !
          Jersusalem ja ! Staden  fick ju mycket snö härom dan, och enligt uppgift från dom själva så har det inte  varit så mycket snö sen 1870 !!!!! Så det var inte det värsta någonsin !!!! Och glöm inte att Jerusalem ligger 800 m över havet !
           Hela det här scenariot har ju med lågtryck , högtryck o vindar o göra ! O då kan det bli så här ! Sen är ju chanserna för vinter i Sverige, norra Europa, Cenrtraleuropa o Mongoliet, Tibet  mm platser större i månaderna Januari o februari ! 
      DÅ tar jag mina kalla platser, utvalda sådana ! Grise Fiord norra Kanada  -36 C, Nuuk södra Grönland - 8 C , Verkhoyansk Sibirien -32 C och Mc Murdo stn på Antarktis + 3 C. ! Men som sagt det finns platser på norra Grönland som har kallare och platser i Antarktis som forfarande har minusgrader !
                Och idag blir det dom vanliga träningsskorna  och kängorna med broddar, halkskydd, får vila. Om jag är sur för det ! Nää, jag vet att det här scenariot inte är " det värsta någonsin " ! Det är bara media som " alltid vinklar det  som det värsta någonsin " ,typ ! Ofta med okunskap med det som finns facit på !!!
          Och som det är delade meningar från de s.k. experterna hur det blir med värmeökningen i framtiden så kan man ju undra vilket som är värst för Jordens framtida klimat , temperaturhöjning på + 2grader eller temperatursänkning på -2 C ! Fundera på det " ni som har facit på det om 50 -100 år " !!!!
                 Motion ? Jaa då ! Trots blåst ! Vem säger nej till ett verkningsfullt koncept !!!

Det ser jag fram emot !

Helgen som kommer ! Då skall jag om Gud vill  Han har inte något emot det,, njuta av fin sport på tv, Dagobertssmörgåsar o min entusiasm ! Den som jag redan  "uppfann" i Farmors ankdam på 40-talet när jag med spänning fånga grodor o vattenödlor ! Fråga min Örebro/Attersta kompis Rolf så skall ni få höra .
          V-75 går ju på Åby i morgon då ! O det verkar vara svårlöst tipset ! Går knappt o hitta når stor favorit i loppen ! Inte ens Maharadja är det, tycker jag ! Jag får göra en riktig stolle, chanstips ! Ni vet det där med Sidenvägen ! Men spännande är det ! O längdskidåkning, alpint, match Manchester City mot Arsenal !
                               Oj,oj, oj, o nu lyssnar jag på en av mina stora favoriter, Haris Alexiou !  Trevlig helg !
 
                   Min kompis Rolf o undertecknad ! Taget för några år sen ! Men vi är oss lika ! Utom min haka !
 
 
 

Det är väl bättre att ha framtidstro...

..än att ta ut elände i förskott !?
    Jaa, jag för min del har framtidstro, en realistisk och en med knorr på !  
           Den första inehåller bl.a. resor till Stockhom, Simrishamn, Hjo och flera till Örebro ! Den andra är det lite " tusen och en natt över " ! Den kan bara genomföras om den matriella situationen ändras ! 
           Och i den ingår en färd på floden Volga, en färd längs Sidenvägen ! Ett boende utomlands med semester i Sverige ! Men jag är nöjd även med det realistiska drömmandet !
          Utomlands, har många länder att välja på o fantisera om ! Dom jag har varit i Israel o Tyskland, Grekland Turkiet, Spanien, England, förutom Danmark o Norge !. Dom jag inte har varit i ,Slovenien, Italien, Frankrike, Nederländerna t.ex. ! Om man är nöjd med sitt liv så orkar man kanske ha sina härliga drömmar !
               Ah, men du är ju 75 år karl ! Är  det lönt o hålla på med detta här drömmandet !? Du Jante ! Jag har läst om en svensk dam som flytta till Thailand när hon var över 90 ! Med fötterna på jorden !!

Det är bra att veta tycker jag !

Konstaterar att bl.a följande reformer genomfördes på 1990-talet gällande skolan ! Kommunaliseringen,friskolereformen, betygssystem mm !

Har du hört talas om det svenska mensamhället ?

Inte det ? Jo du förstår om jag t.ex.skulle nämna något som är positivt om klimatet, äldreboendet, sjukhuset, skolan o mig själv mm.så kommer det alltid ett men efteråt ! MEN jag tycker att det positiva överväger trots att vårt land är så uselt som det ständigt påpekas !

Jag tycker jag lever ett bra liv !

Jaa, o varför oroa sig om framtiden o ta bort känslan i nuet ? Kan någon garantera hur vädret blir om 50 år ? Nej, men man "säljer på det" ! Jag vet hur vädret varit där jag bott under mina år ! Och det har  "regnat förr i tiden o snöat i nutid " eller tvärsom ! Och i Askersund har det varit övervägande snö till jul de sista 6 åren !
 
               Jaa, det kommer att förhoppningsvis bli en helg igen, vare sig det snöar eller regnar ! Och några skidlopp utför eller på tvären har jag inte sett blivit inställda ännu utan något har blivit framflyttat p.g.a. - 43 C ! I Lake Louise , har jag för mig.
         Jaa, V-75 på Åby ! Den här omgången ser verkligt svår ut ! Och hitta 3 spikar ? O sen är det ju Open stretch på Åby ! Inte ens Maharadja är väl en säker spik ? Jaa, jag tycker det är kul att sätta ihop mina småsystem på 50 kr, några stycken, chanssystem ! Och det här med ettor eller nollor i raden går ju inte heller att lita på !
               Och i tisdags fick jag gå med kängor o o halkskydd på ! I -5 C ! I går i mina träningsskor i vattenpussar o + 6 C ! Vadådå ! Huvudsaken var att jag kunde gå ! Och motionera !
             Nää det här mediabruset där man hela tiden tar fram det negativa o vet mer om framtiden än det som varit är inte bra för ett redan oroat svenskt folk ! Carpe o crea deum ! Du vet inte ens hur det blir i morgon men programmera in lite positivitet i knoppen o hjärtat ! " Jag har det bra efter omständigheterna  o mitt hjätrta slår så fint !

Det är ytterst märkligt !

Folket i Sverige verkar veta mer om vädret i framtiden än om det som varit o finns facit på !

Det är ganska märkligt egentligen !

Att  "politikerna o  journalisterna " inte vet vilket det största problemet i en del muslimska länder är ! Och hur gick det med den Arabiska våren ?  Och i Syrien ställer USA in Syrienstöd i norra delen enl. Svt.text häromdan ! Beroende på att en rebellgrup Islamistiskafronten intagit en vapendepå som tillhör Högsta militärrådet, nära en gränsövergång !
                       Vilka förser man egentligen med vapen i Syrien för att stödja den så kallade  revolutionen ? Blundar man för att boven i Syrien inte enbart är El -Assad !
          I Sverige är det minoriteter av befolkningen som fördärvar för majoriteten ! Det är likadant i en del muslimska länder där islamistiska fanatiska grupper härjar ! Se bara hur det går till i Irak t.ex. ! Och det är likadant när det gäller religoner som sagt, en fanatisk minoritet fördärvar för majoriteten !
               Största problemet i den muslimska världen är fiendskapen mellan Sunni-och Shiamuslimer ! Och då mest fanatiska Sunnimuslimska ledare o grupper ! Ett problem som funnits i 600000 år ! Olika tolkningar av Koranen mer eller mindre stränga ! Det räcker ju med att jag nämner Talibaner eller Al Quida ! Finns fler grupper ! 
       Och en av dessa grupper/ sammanslutningar med rötter i Muslimska brödraskapet har i sin agenda ang, Israel att dom skall behandla judarna sämre än grisar om dom får tag idom !

Jaa, det här är ett vackert kort tycker jag !

        Och min son Peter o hans Anna sa att jag fick visa det ! Och denna nyfödda krabat skall heta Franke . Och vad är inte bland det mest naturliga här i världen om inte ett nyfött barn o ett kvinnobröst !!!
               Franke ja ! Är inget vanligt namn i Sverige ! Men detta namn har Nederländska anor ! Och min mormors fars släkt var ju från Nederländerna !  Vem hade ett finger med i spelet ? För ingen av oss inblandade visste om detta ! Men som det  kan bli ! Och jag myser !

Ja, nu har jag blivit ännu rikare !

I natt fick jag mitt tionde barnbarn, en pojke ! Jippie !

Allting hör ihop, på nått vis !

Jag pratar ju ibland om att kunna att få förmånen  "att gå" längs Sidenvägen ! O inte visste jag att den hade betydelse för  bl.a. det Bysantinska riket och att sagorna i Tusen och en natt skapades längs " dess väg "  ! Och då kommer jag ju fram till min härliga känsla för det Bysantinska arvet i t.ex.i den Grekiska eller Turkiska musiken !
     Och Persien , Arabstater, Indien, Kina är då  även" inblandade " i detta Bysantinska arv ! På nått vis !
    

Nu tar vi nått annat !

Jag har många järn i elden ! Tycker bl.a om vara insatt i saker o ting o vänder på myntet när jag ser " att det kastas sten i glashus " ! Okunskap om saker o  ting kan leda till " många buffelhjordar " !
          Och i en demokrati är det fritt att rösta på vilket parti man vill , men lobbyismen i våra dagar är lätt att genomskåda , makten till varje pris ! Fosterlandet har aldrig varit sämre !
 
            Fotboll var det ja ! I kväll spelar Arsenal en viktig match i Champion Leauge ! Den borta mot Napoli, hoppas på oavgjort ! Det är tur att Arsenal har fått en del skadade tillbaks på bänken ! För nu kommer ochså ett komprimerat program i ligan ! Med t.ex. match mot Manchester City i helgen ! Men vad spännande det blir ! Och nu spelar jag musik med den grekiska sångerskan Katy Garbi ! Och en del tycker det är spännande att gå på teater ! Jag tycker bl.a. sport, politik o världsmusik är spänningshöjare ! Leve livet !

Undrar vilka dom hjälper nästa gång ?

Nu är jag ingen Sverigedemokrat, jag är liberal ! När jag läste om omröstningen i riksdagen ang. " den fruktansvärda skattesänkningen som fördärvar för de fattiga " så tänkte jag på att när det gäller att vinna politiska poäng så faller " talesättet att inte ens ta med tång "platt till marken ! Makten till varje pris !?
       När det gäller rättvisa bedömningar av en regering i ekonomiska tider sämre än krisen på1920-talet enligt en del, eller efter andra världskriget, så kan det vara bra som person att känna till lite om hur det var inte för så länge sen !
          Vi kan börja med slutet av 1980-talet och början av 1990-talet Jag själv kommer ihåg att jag på slutet av 1980-talet läste om ett bygge på nått lasarett blev som så dyrt att det blev billigare att inte använda lokalen. Dessutom  vet jag att den höga inflationen på 10 %  " tog bort min löneförhöjning " trots att den var generös !
      Huvudförklaringen till detta var en s.k. expansiv ekonomisk politik finansierad med höga budgetunderskott och stora löneförhöjningar med kommande devalderingar. Vi kommer ju alla ihåg dåvarande finansministern Fäldts varningar över detta !
            Vi skall titta lite närmare på 1990-talet och politiken till 2006 ! Den då högerledda regering fick börja med  att regera med dett ok på sina axlar i tre år 1991 till 1994 ! Vi vet ju alla hur alla devalveringar av kronan ställde till det !
   Hur gick det sen då ? Jo dåvarande finansministern Göran Persson fick åka o " buga för finansvalparna i New York " för att  "låna pengar till välfärden " ! Statskulden växte ! Den började den borgeliga regeringen betala av på innan  den ekonomiska krisen inleddes 2008 ! Men inflationen pressades neråt vilket var tvunget !
        Vad hände mer! ? Jo, mot slutet av 1990.-talet började de långtidssjukskrivna  och långtidsarbetslösa bli så många och kosta statskassan så mycket att det bl.a. resulterade i de 740000 förtida pensioneringarna som både drabbade unga o gamla ! Ett sätt att spara pengar till statskassan ! Snacka om att trilla mellan stolarna ! I den vevan slutade jag att rösta på socialdemokraterna ! Och jag vet att 2005 var arbetslösheten inte så mycket mindre än den är nu ! Jag vet ochså att 1997 var det  bland de högsta siffrorna när det gäller fattiga barn enl svensk uträkning någonsin ! Mm,mm !
       Så om någon tror allt var " frid o fröjd " när den borgerliga regeringen fick makten 2006 så är det inte så !
Och arbetslösheten började sjunka men sen kom med början 2008 tyvärr de stora ekonomiska kriserna i världen !                Jag är mycket för att vända mycket på myntet i rättvisans namn ! En del är stora i hackan när de slipper regera i en av de största kriserna i världens ekonomi nånsin ! Hoppas den vänder, finns ju tecken till det !  Kanske den vänder ännu mer  2014 ! O då är det givetvis "oppositionens förtjänst " ! 
 
 Lite mer från 1990-talet ! Misslyckad integration o kommunalisering av skolan ,  lånande av AP-fonderna o bromsen infördes, mm, mm !  Jaa, försvaret började försvagas. Flygflotilljer o regementen lades ner ! Och Nato fick väl ta smällen om det hände nått !?
          

Det skall jag göra snart !

Gå på pensionärsföreningens månadsmöte med bl.a. uppträdande av skolbarns luciatåg med sång !

Det är inte helt lätt att slåss mot negativistiska väderkvarnar !

Och mot populister o lobbyister som alltid vet bäst ! Vare sig det gäller vädrets uselhet i framtiden eller landet Sveriges uselhet i nutid !  Men det går lätta o genomskåda ! Så då får vi väl koppla av Sverige o tänka på världen i övrigt där de flesta folken har det bättre, eller är det kanske sämre ?
      Idag har jag 2 positiva saker att prata om för världen i övrigt ! Svenska folket har väl nog med att påpeka elände ! ?
 Då börjar vi med WTO, Världshandelsorganisationen ! Den har rott en reform om förenklade handels procedurer i hamn ! 160 länder står bakom detta !!! Och avtalet syftar till att minska kostnaderna för gränsöverskridande transaktioner, alltså export o import av varor och  tjänster !  Jaa,  det är inte svårt att begripa vad det betyder för Världen i stort o för dom länder som är beroende av export t.ex. !
       Jag har en sak till som är positiv att komma med " Gud mig bekomme " ! OECD, Den ekonomiska samarbetsorganisationen menar att det finns tecken på ett alltmer gynnsamt läge för nyckelmarknader,. tillväxten stärks i de flesta utvecklade ekonomierna i världen ! Och denna ökande trend finns bla. hos  Japan, USA och Storbrittanien ! Och i Eurozonen tyder OECD:S ledande indikatorer på stärkt tillväxt i Tyskland och  en positiv utveckling i Frankrike och Italien  ! Oavsett typ av regering !
 Alla tiders kanske även för ett så " uselt o orättvist " land som Sverige där Ingenting verkar bra om man får tro på media o negativa insändare ! Men jag blir nästan förbannad ! Hur kan man hålla på " o baktala sitt eget fädernesland " på detta vis ! Det slåss jag mot och jag genomskådar varför !!!
     Ja just det ! De här " rika människorna som fördärvar för de fattiga " ! Läste att den rikaste och många fler rika betalar en massa skatt ! Den rikaste betalar 207 miljoner i skatt och det måste ju bli miljarder om man tar med de andra rika ochså ! Detta går alltså till statskassan ! Och en del av den enorma summan kommer ju ochså de  "många  fattiga " till del ! Kan det vara nån nackdel " i landet där alla skall ha det lika bra " !  Och kanske vi nån gång skall prata om den gruppen i Sverige som är störst, medelinkomsttagarna !

En bra dag hittills !

Har ingenting att klaga på ! Det verkar ibland som om gnällandet ökar hos folket ju bättre dom har det ! Och man kan fundera över som sagt ordet mänsklighet ! Är det en gyllene regel " att alla människor skall vara lika bra som jag själv är", typ efter deras situation eller bakgrund,betittad från min piedestal !?
      Idag tog jag en motionsrunda norrut mot stadsgränsen ! Det här är riksväg 50 som börjar i Motala o slutar i Söderhamn : Går via Örebro , 45 km norr Askersund ,upp i Dalarna och sedan vidare ! Och en bit härifrån viker jag av åt sydväst ! Och motionen gick bra med små snabba steg, nån slags gående spinning, och kroppen klarar det, höften o knäna t.ex., och hjärtat som jag ger positiv feedback till med orden " o vad du slår bra o jämnt "! Jag har som sagt var låg puls o en syreupptagningsförmåga på 99 % ! Har min doktor skrivit på min blodprovlista med svar för att jag skall komma ihåg det ! Ja, ja jag vet Jante vi har det så uselt här i Sverige så man inte får förhäva sig ! O alla verkar ha mer reda på " eländets framtid " utan facit än vad som händer nu eller har hänt !!!
 Och den här vyn hade jag när jag vek av mot staden söderut. Hade väl 15 minuters gående hem via kyrkogården i närheten . Jaa, på kyrkogården var det väl cirka 2 dm snö där det inte var plogat. Men nu när jag sitter o skriver detta har det blivit + 5 C ute ! Så frågan är hur mycket snö som får ligga kvar innan kung Bore kommer åter !?
 
     Och hemma åt jag min alltid försenade näringsrika frukost och lyssnade på världsmusik med bl.a. Mike Oldfield o Ajda Pekkan ! Och just nu lyssnar jag på Eleni Vitali ! O njuter !
 
    Sen gick jag ner i stan o drack kaffe med mina kompisar ! Och har som sagt kommit hem efter att ha gått med " spinningsteg " ! Och pulsen gick inte upp mycket då heller ! När jag vaknar på morgonen kan pulsen ibland  ligga   under 50 ! Håll truten Jante ! Du skall inte styra mitt liv " och jag är inte avundsjuk på dom som är fattigare eller rikare än jag är  för jag vet vad verklig rikedom är utan att räkna dollar " !
       Och för mig betyder det mera hur människan är " än hur många pengar hon räknar " Och hur skall jag "bära mig åt att få alla o ha det lika bra " i världen ! ? Och hur skall jag få in  "7 miljarder människor i samma fålla " !? Oavsett vilken regering som har makten !
            Och du som sitter på din piedestal ! Hur skulle du handla om du var just i den medmänniskans situation eller hade den bakgrunden ?
 
 
 

Jaaa, så är det !

Jaa, vare sig det blir en grön eller vit jul så är jag i min ålder nöjd över att se att det är väder ute t.ex på julafton ! Underförstått fått vara med om en julafton till ! Och så många fina minnen som finns inom mig ! Det här fotot är taget för ca 72 år sen ! Jag konstaterar saker o ting, har inget att gnälla över vare sig " jag bor i Korpilombolo eller Baku " !!!! Och i Stockholm är fotot taget ! 
              Och nu blir det snart motion i den myckna snön som finns just nu !

Det här med vita jular !

Jag tycker ju vare sig jag är hemma eller borta att en vit jul ger betydligt mer julstämning ! Och vem kommer inte mest ihåg de vita jularna ! Dom överväger där jag bott som barn o tonåring ! När det gäller södra Sverige , Skåne där jag bott i 45 år ! Frågetecken ? Kanske vit jul vartannat år ?
      Jag har naturligtvis  en del bildbevis sen i 2005 då jag flyttade till Askersund ! Men inte från åren 2005 och 2006 ! Sen skaffade jag mig min utmärkta kamera ! Men dessa 2 år ser jag på statistik från SMHI att det med  en del säkerhet inte var några vita jular ! Stort över medeltemperatur dagarna runt jul ! 
      Askersund ligger ju inte långt från Götalandsgränsen ! Men från år 2007 har jag bildbevis om det har varit vitt julafton eller inte ! Och ang. detta kan då ingen "slå mig på fingrarna " ! vare sig jag går under namnet besservisser eller ej ! Men skall man kallas för besservisser när man har fakta o tar reda på saker o ting för att ständigt slippa behöva  "springa med i buffelhjordar utan kunskap ". typ !
       2007 var det bara lite vitt på marken ! Men dom andra åren t.o.m. 2012 har det varit snö, vitt på julafton i Askersund ! Om det inte är nån som tror mig så välkommen hem o se på mina foton ! 
           Och i Askersund har de tre sista vintrarna tills nu varit ganska rejäla ! Med olika början o olika slut ! Och isarna i Askersund vid strandpromenaden har man kunnat gå på nästan varje år !
              Och att ha kunskap om mycket o fakta o facit på det förflutna kallar jag inte att vara nån besservisser ! Jag skulle kunna kalla dom, oavsett vilka, som hävdar saker o ting utan facit som  "ödesmättade negativistiska besservissrar" , typ ! Kom hem till mig så ska ni få lära er en hel del om Sverige o övriga världen utan o ta ut elände i förskott !
               Det här fotot är faktiskt taget den 2/11 2006 ! Då Kung Bore var på några dagars besök. Det är min gode vän Torsten på bilden, plats Tiveden . ! Tydligen köpte jag min kamera det året på hösten ! Och har nog varit bortrest till jul det året, åkt ner till " södern " ! Och det var nog ingen snö i Simrishamn ! Det stämmer , tittade på foton från mitt besök där ! Ock med all säkerhet inte heller i Askersund till julen !
 

Alla känner väl Anna ?

               Jasså inte ? Men det gör jag !!! O en del andra jag känner !!
 

Detta foto passar ju bra idag !

              Det här fotot har jag tagit idag från Hembygdsgården i Askersund ! Det skall , synd tycker jag, bli mildare från i morgon säger " siarna " ! Och därför vill jag upplysa Svenska folket om att även förr i tiden kunde det ochså regna vid den här tiden ! Det är jag själv "ögonvittne"  till sen 1940-talet ! Regnat när jag bott i Luleå, snöat när jag bott i Simrishamn ! Slädfärd inställd från farmor utanför Örebro på 40-talet till julottan Gällersta kyrka p.g.a. regn o tö !!! Snälla Svenska folk oroa er inte för sånt ni inte har facit på !!!! Jag oroar mig varken för det som jag inte har facit på eller det jag har facit på ! Men jag har framtidstro och njuter av rötter o positiva minnen ! Har inget för att oroa mig för dom tråkiga som är i minoritet ! Det vet jag för jag har facit på dom 
          Och idag är det måndag ! D å skall ni som vanligt få rappoter från mina utvalda kalla platser på jorden !
Grise Fiord i norra Canada hade i morse -34 C, Nuuk på sydvästra Grönland hade -9 C, Verkhoyansk i Sibirien hade -34 C och Mc Murdo stn. på Antarktis hade 0 C ! Varför det blir varmare på Antarktis vid den här tiden på året ? Nånting får ni ta reda på själva i nuet, idag,( Du ser väl att det är väder ute , hade du inte sett det,,,,,så hade du inte läst detta ) som inte heller är nått att oroa sig för liksom det som varit !  Tänk att det förhållandevis kan vara så bra på jorden trots 7 miljarder människor !! Som vill ha mer o mer el och i vissa fall  ha det lika bra som du har i Sverige !!!!    Vi tar en vinterbild till för " att reta upp halva svenska befolkningen ? "
 Detta foto är ochså taget idag under min snabba härliga motionsrunda med broddar !

Innan jag går ut i ett fantastiskt vackert vinterlandskap..

....om än tillfälligt spås det , Kung Bore återkommer förhoppningsvis,  så vill jag hylla Arsenal som tog en poäng mot ett formstarkt Everton ! Och några sekunder innan matchen var slut kunde det blivit 2-1 till Arsenal ! Giroud avlossade från håll ett direktskott som träffade krysset med våldsam kraft, bland det värsta o hårdaste jag sett !
            Men Arsenal leder ligan ändå med 5 poäng ! Chelsea förlorade mot Stoke och och nått annat topplag spelade oavgjort ! Jaa, Manchester United jaa ! Förlorade både mot Everton i veckan och Newcastle i helgen ! Begriper ingenting ! Dom har ju samma lag som förra säsongen ! Det går nog inte bara o skylla på den nya tränaren !  Men Arsenal leder ligan före Liverpool ! Det får gärna stå sig ! Och nu är Podolsky på gång igen i Arsenal som börjar på o få en fin bänk efter alla skador ! Det som gör att Arsenal blivit ännu bättre än förra året är ochså försvarsspelet ! Laget släpper in väldigt lite mål !

Sicken sporthelg !

Jag är ju en vän även av vintern  ! Hur kan man vara det ? Tjaa, en del som även tycker " om vita sandstränder o palmer " gör och så det ! Oavsett domedagspredikningar utan facit ! Vädret återkommer jag till ! Med foton !
 
Längdskidåkning var det ! O det är bara o ta av hatten för Charlotte Kalla ! Blev som sagt  tvåa i damernas 10 km klassiskt i Världscupen i Lillehammar ! Efter Jystina Kowalszcuk men före Björgen o Jouhaag ! Och nån annan plats bland de tre blev det  inte för Sverige ! Varken i stafetter eller enskilda lopp !
          Sjuka kan folk bli men hur är det med bredden i svensk längdskidåkning ? Herrarna, hur är återväxten där ? Damerna har bra återväxt men de unga lovande damerna verkar mest satsa på sprint ?! Och blir nån sjuk så ser man att det får påföljder t.ex. för stafettlagen. Anna Haag saknas ju mycket t.ex.! Ovanligt dåliga resultat i går ! Just nu ser det ut som om bara Kalla o o Hellner är medaljhopp på OS !? Och dom hade alldeles för många sekunder att åka upp i går ! Och jag är intresserad att även titta på backhoppning ! Men den sporten verka inga ungdomar vara intresserad e av i Sverige ! Det finns inte ens återväxt !
           När det gäller alpint, som jag ochså tittat på, så har det ju mest varit störtlopp o super-g o storslalom i Kanada o USA ! I Lake Louise( -43 C en morgon ) o Beaver Creek ! Men där har några svenskor gjort bra resultat ! Kajsa Kling o Jessika Lindell- Vikarby ! Men de nuvarande svenska åkarna verkar mest hålla bra klass i slalom !
                  Detta är mina egna konstateranden ! Har inte läst några sportkommentarer , varken i tidningen eller på nätet !

Vilka tjejer !

Jystina o Charlotte ! Etta o tvåa i10 km klassiskt vc-cupen i skidåknlng i Norge ! Knöt upp svansen på norskorna ! Jag jublar ! Grattis mlna favorittjejer i längdskidåkning !

Jaa, nu visar jag foto från balkongfönstret !

 Och jag har varit ute o köpt halkskydd ! Tyvärr fortsätter vädersajterna att vidhålla det skall bli plusgrader nästa vecka ! Kung Bore kommer väl åter då, förhoppningsvis då senast till jul ! Julstämning med regn känner inte jag för ! Men vad göra åt det i så fall ! 
                  Jaa, nu kommer ju en helg med härlig sport på tv  ! Alpina världscupen i alpint o längdskidåkning, V-75 från Finland,  Vermo hette det nog !? Och så möter Arsenal- Everton hemma ! Everton som slog Manchester United i onsdags ! Och så hoppas jag att snön ligger kvar över helgen i alla fall !
                     Och som sagt !  På helger tillbringas det inte mycket tid vid datan annat än att se på odds i V-75 loppen ! Och är det något uppseendeväckande, ja då vet man aldrig !

Den första snön kom i Askersund !

Jag laddar upp kameran, så foto kommer efter motionsrundan där halkskydd skall inköpas på vägen ! Det lyser vitt ute, inte mig emot ! Och blåst har det inte gjort så mycket här ! Barometern står djupt men börjar nu att stiga och lågtrycket drar åt sydost, ost ! Då kommer nordanvinden att tillta ! Temperaturen är -2 C och det är nog halt ute för det regnade innan igår em.
           Nu har jag tittat på siarna/ vädersajterna. Som ibland får ändra sig nästa dag ! Att det skall bli plussgrader i början av nästa vecka verkar de ense om men inte hur länge ! Synd om snön skulle töa bort !
  Och igår julstädade jag i köket ! Eftersom min parakit Kalla har sin bostad här med fritt spelrum så får tidningar läggas på bordet ! Emellanåt sitter hon på min axel men köksgardinen kan hon inte sitta på ! Där har jag lagt genomskinlig plats, syns inte men hon har lärt sig att det inte är nån ide att sätta sig där ! Och det här med att ha henne i köket ! Säkrare ! 2 parakiter har tagit sig ut genom balkongdörren på sommaren, glömska med otur från min sida. Trängt sig ut när dörren varit öppen en aning ! 
                Vad jag har på agendan idag då ? Får se vad som händer ! Halkskydd köpes iallafall ! Och min härliga världsmusik kommer att spelas på datan med fenomenala högtalare ! Och igår spelade jag musik med sångerskan Ajda Pekkan ! Hörs bra till det närliggande köket ,bl.a.!

Så här verkar det bli i södra Svealand där jag bor !

Jaa, blir det blask eller blir det snö här i Askersund ? Och jag har ju tittat på vädersajterna nu och dom visar ungefär det samma, att kommer det nån snö här så kommer den att töa bort i början av nästa vecka !
Mest snö med nordliga vindar skall Gävleborgs och Dalarnas län få ! Och värst blåsande verkar sydvästra Götaland få ! Och risken för halka blir nog stor i Götaland för även där fryser det på några dar ! Får se i morgon om prognoserna håller !

Rapport från " verkligheten " !

Min verklighet i Askersund ! Barometern ligger lågt, sjunkit mycket, regnområden runt omkring, ej så blåsigt just nu, 5 grader plus !

Är det inte lite så när man är i opposition i bl.a. Sverige !?

" Går det neråt i världens ekonomi  är det lätt att skylla på dom som regerar ! Och när man har makten när det går uppåt i världens ekonomi är det lätt att slå sig för bröstet o påstå att det boror på sitt eget regerande ! ? "

Det här med klimatdebatten !

Är ganska genomskådbart ! Vill man t.ex. sälja mer vindkraftverk för miljarder så bildar man s.k. expertgrupper innehållande politiker o vetenskapsmän och pratar ständigt om vindkraftens lov och skaffar skickliga välbetalda lobbyister som ständigt hamrar in orden växthuseffekt, översvämningar, vattenhöjningar o temperaturhöjningar ! Och får journalister, ofta okunniga i frågan att hoppa på tåget ! Lätt att genomskåda ! Om man tänker efter !

Det är ju inte första gången det stormar i Sverige...

...det är ju bara det att det bor fler människor o samhället ser helt annorlunda ut som det blev på 1900-talet ! Det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut ! Hästar o vagnar, tuff-tuff tåg o mindre bilar. O till en början var det väl så att häst o vagn o släde var räddningen ! O media o vädersajter ? Jaa, det blev ju lika dant vare sig prognoser eller inte ! Och det gick ju inte o  "ploga i förväg " då heller. Mindre människor, inga järnvägar , inga bilar, inga elledningar,inget flyg som det var innan 1870 ca. Jaa, då var det väl mindre kaos , både i media o på marken !
             Jag har tittat på olika vädersajter ! Och detta gäller området där jag bor ! O eniga är dom som vanligt inte ! Om hur länge o hur mycket, eller gränser mellan kallt o varmt ! Att det skall storma o komma regn först o snö sen , det är ju inte så svårt att föestå när ett lågtryck passerar landet, om det är kallt i norr o varmt i söder !
        Det som ställer till problem nästan alltid är lågtryckens banor ! Särskillt då vintertid , när det är kamp mellan snö o regn !
         Men det här verkar man vara eniga om ! Och den danska vädersajten sammanfattar det bra ! Typ kortvarigt vinterbesök ! Så nästa vecka blir det milt igen, för hur länge ? Det tycker jag är synd !
             Och jag har mina foton från vintrar som varit de senaste åren ! Dom är bra att plocka fram ur dataarkivet när minnet sviker folk " och allting är värre än någonsin just nu, vare sig det är kallare eller varmare " !
          Det här fotot är från den 18/12 2009 ! Taget i Askersund då ! Jag behöver inte ha nån kavalkad med foton här men vintrar med snö har det varit här i Askersund de senaste 3 åren o naturligtvis mer eller mindre innan dess ! Har foton ända från 2007 ! Och några har börjat innan jul , några har blivit milda över jul o börjat i januari ! Några har varit korta o några längre ! Och folk glömmer så lätt att vi haft en del milda vintrar t.ex på 50-talet ! Då fick dom t.ex ställa in bandymatcher i Askersund som då hade ett elitlag ! Det har jag ögonvittne på ! Som lever idag !
                 Om nån tror att " det är sämre eller bättre vintrar än på senare år " : Det beror sig väl på "om man förbannar vintern o fått vittring på vita sandstränder o palmer året om " !? I det moderna samhället som ochså är mycket sårbarare för väderomslag i kampen mellan kallt  o varmt både här i Sverige o  övriga jorden ! Och kamp mellan kallt o varmt har det alltid varit på jorden oavsett " värmeökning eller avkylning,mindre koldioxidutsläpp eller mera koldiutsläpp " Det är bara det ju fler människor desto mer märks den naturliga kampen mellan kallt o varmt ! Och just nu är det mycket kallt i Alaska, på Grönland och i Sibirien !  Grise Fiord på Alaska har - 25 C, Nukk på sydvästra Grönland - 16 C , rätt mycket för den delen av Grönland, och Verkhoyansk i Sibirien har - 40 C ! Bara så ni vet ! Även högtryck här eller där har betydelse för vintervädret, när det gäller kalla vindar och blockeringar som leder till milt väder vintertid ! O det är inte något nytt !
             Jag tycker det är väldigt intressant med vädret som företeelse ! Och vi i Sverige kan ju fråga oss om vad vi menar med uselt väder !? Om vi tittar oss omkring i världen ! Det kanske inte var så dumt att våra förfäder tog sig hit upp till Nordeuropa, Skandinavien !? Om man tänker efter !?
  Och idag blir det städning i köket till musik mm ! Och i morgon kanske inköp av nya halkskydd o motion på snö och is  ?  Hur populärt var det att påpeka det ? Och vad skall vi nu " reta upp oss på  ? Kalluften eller varmluften " ?
 

Min härliga världsmusik !

O vad jag njuter ! Av den turkiska sångerskan Ajda Pekkan ! Även i den turkiska musiken finns ochså influenser från det Bysantinska riket ! Men med en del modernare inslag ! Naturligtvis !

Jaa, det var en härlig motionsrunda !

  Och den känslan grumlas inte trots svarta rubriker om en annalkande snöstorm ! 
               Jag är ju optimist och jag tror att en stor majoritet av svenska folket klarar livhanken !
     Och i kväll skall jag hålla tummarna för Arsenal o Everton i Premier leauge ! Matcherna börjar visas vid 20:15- tiden med lite försnack väl ? 
      Och nu har jag varit inne på en vädersajt ! Och den siar om mldare luft över landet efter helgen ! Det kan ju vara skönt o höra för dom som ogillar kung Bore ! Men han kommer säkert igen innan "  vita sandstränder o palmer "visar sig !
 

Om jag har nått o gnälla över ?

                           Nää, i så fall vänder jag på myntet först o konstaterar o tycker efter det !   
      Jaa, vad väntar bakom kröken..Jaa, på en sån här härlig motionsunda som t.ex. den idag så  är det skönt att filosofera lite ! Jag tänkte på det här med mänskligt, mänskligheten ! Är det inte på nått sätt mänskligt i mänskligheten att människor både är omänskliga o mänskliga ! Och jag tycker att bl.a för landet Sveriges skull är det viktigt att man skriver mera om det som i majoritet är mänskligt o positivt med landet än att hela tiden älta om det som i minoritet  är omänskligt o negativt ! !!! Och media eller många av svenska folket verkar inte inse att om man ständigt bankar in det negativa o omänskliga i folks hjärnor ibland i lobbyismens tjänst så blir landet orättvist behandlat och görs uslare o uslare ! I det här landet har vi det bättre än många andra länder om man ser till helheten men den insikten verkar inte mycket värd ! Tycker man det som jag gör så anses man närmast vara en förrädare och antihumanist !!!
                Jag bor i ett bra land där ingenting kan bli perfekt, liksom i andra länder ! Och  "emigrerar" jag så är det inte för vårt vackra lands skull utan på grund av vår gnällande befolkning som tror att allt kan vara perfekt när det är mänskligheten det handlar om ! Och tycker man det är så uselt i Sverige med vädret bl.a. så är det bara o hitta ett perfekt land o ge sig iväg !! Ett land där alla är mänskliga o inga fel gör !!
                            

Är det nån av folket som kan tänka i dessa banor ?

                                     Eller nån gång vända på myntet ?
 

Jag tycker jag hittat bra balans i den !

Vardagen ! Och på helgerna ingår det i min balans att inte vara så mycket i datan förutom att titta på vädret, V-75 tipset och senaste nytt på text-tv ! Det här med datan ! Den tänker jag aldrig bli slav under ! Jag försöker att ha en så gnälllfri värld som möjligt, både ang. mig själv och annat !  Konstaterar o tycker t.ex i stället ang företeelser som  partiers ideologier,, nu och förr. Deras svårigheter att tackla nuet i en värld med en av de största ekonomiska nedgångarna nånsin. Som leder till många orelistiska utopiska löften. Angriper ledarna som styr fanatiska minoritetsgrupper mm, mm. Samt fanatiska vänster -och högergrupper. Både i medvetandet o skrivandet .Även de som negativiserar ner sitt eget fosterland för att ta politiska o miljöpolitiska poäng ! Valet närmar sig . Och förvånar mig över okunskapen ang. nuet och det som varit ! Kunskapen verkar i vissa fall vara större på det vi inte har facit på ! Framtiden !
 Det här tillhör ochså min fina vardag ! Att varje tisdag nu när vi inte spelar boule träffa mina pensionärskompisar o fika ! O igår hade vi så roligt kan ni tro ! Och alla drog sitt strå till stacken ! Och jag bidrog med iaktagelser från mina motionsrundor vilket mottogs med stor munterhet !
               Ja hur kommer min dag att se ut idag då ? Efter en liten frukost som jag intagit nu blir det 5 km motion ungefär, Sedan intagande av större energiberikande frukost, sen sådan ! Därefter tillagning av middag som intas vi 17;30 tiden...sen datan igen för tittande på nyheter, tittande på olika vädersejter som brukar ha olika prognoser när det gäller 10 dygn t.ex. Det här med o sia ja ! Musik spelar jag på datan ! Har utmärkta högtalare, kan höra musiken bra när jag är i köket t.ex.! Och ikväll kommer jag bl.a annat att njuta av naturprogram på TV och matcher i Premier League. Kanske jag sappar lite för både matcherna mellan Arsenal o Hull och Man United o Everton visas ! Vilka jag håller på ? Arsenal o Everton !
               Det ser åter ut som det blir en bra dag i Jahans liv ! Jahans ?  Jag tar det igen !  Jahan är tysk föregångare till Jan och Johannes förgångare till Jahan !

Jippie !

Örebro hockey är "på banan " igen.Efter att börjat tagit några en-poängare igen så vann dom igår Över Växjö hemma på Berhn arena med 4-1 ! Och ett fantastiskt nyförvärv har dom fått i en finska klasspelare Anntila, och några skadade spelare.tillbaks ! Jag vidhåller återigen att man "aldrig skall räkna ut något som man inte har facit på " ! Innan serien började så blev Örebro uträknat som överlägset sist i serien ! Sen vann dom en räcka matcher men förlorade en räcka matcher. Då blev dom uträknade igen ! Det är mycket kvar ännu av serien och jag konstaterar att jag inte räknar ut dom !

Flumskolan har fått sin dom !

Det är ju inget vidare o läsa hur den svenska skolan halkat efter när det gäller vissa ämnen, matematik, naturvetenskap o läsning.Och nu kommer ju en del partier att skylla på varandra. Så enkelt är det nog inte !
            Jag tänker på när flummet i svenska skolan egentligen började ! Inte var det på 2000-talet iallafall ! Långt innan ! Och återverkningarna kan ju komma senare ! Hela tiden har det varit nån slags tankar på humanism som har blivit antihumanism ! Debatter om betyg eller inga betyg mm ! Tagit bort lärarnas betydelse som kapten på skutan, i klassen ! Utan diciplin fungerar ingen skolklass ! Det är ungefär likadant som när det inte sätts gränser i hemmet ! Är det bra för barnen ? Vi hörde ju i Skavlan mannen som myntade uttrycket " det trygghetsnarkomaniserade svenska folket, David Eberhardt " prata om ,  "hur barnen tog makten " ! Det är väl  lite av det i skolan ! Nån stans har det gått rent snett när man tror att en skola kan klara sig utan diciplin eller respekt för dom som är äldre ! Nu är det inte fråga om skolaga längre men det är fråga om diciplin o respekt för läraren ! Och så fort en lärare  "tar i utan aga eller dra i örat " så får han föräldrarna på sig !!!
                För mig är det inte svårt  som sagt, o förstå när flummet i skolan började o det var innan 2000-talet när det kom pås att nu skall eleverna " få samma makt som lärarna " och ochså utnyttjade sin makt med att utnyttja de svaga gränsdragningarna ! Dessutom så kan man ju undra om kommunaliseringen på 90-talet var bra för den svenska skolan
           Men det måste väl finnas mer ämnen i skolan än de 3 uppräknade ! 
            Och nu gäller det att ta krafttag i frågan " slopa flummet " återgå till ordning o reda i skolan o inte skylla på alla andra eller varann för o ta politiska poäng ! Det kommer jag fort att genomskåda !

Kan det vara möjligt ?

Så uselt som allt är i Sverige ! På SVT-Text läste jag -Sverige tredje minst korrumperat-  ! Mitt råd till dom som är chefer för tidningar o andra media är ! Skaffa er medarbetare som kan vända på myntet o även kan se det som i majoritet är bra ! Men det går kanske inte så här " nära " valet i de " sossifierade " medierna i Sverige !

Varför jag tycker om musik från andra håll i världen !

Jag vet inte, det är inte något nytt för mig ! Kanske just för att dom som tycker om den är mina medmänniskor eller jag har nån gen ifrån dom ? Jaa, takten går in i kroppen o tonglidningarna i hjärtat o hjärnan !

Det är lite elakt förtal, tycker jag !

Jag har ju en devis som lyder " fötterna på jorden o armarna mot himlen " ! Försöker se välden i alltets perspektiv även utan inblandning av t.ex. politiskt käbbel som är genomskådbart ! Delvis beroende på att vi är " 7 miljarder viljor " på jorden och att de flesta debatter inte hittar " den absoluta sanningen " beroende på detta !
                 Jag är ju mycket glad att jag kan tillgodogöra mig världsmusik utan att blanda in politik i den !
Elakt förtal var det ! Världsmusiken innehåller ofta inslag av moll och vemod, gamla traditioner ! Bl.a. både den Grekiska och Persiska ! Med den stabila grunden jag har så blir inte jag deprimerad av att lyssna på denna musik som behagar många fler männislor än vi är i Sverige ! Om jag nu hade " gått under " av att lyssna på denna musik, även t.ex kyrkomusik från 1500-talet så hade jag nog inte skrivit detta ! Jag njuter av denna musik lika mycket som dom som lyssnar på Kinesisk avslappningsmusik som inte bara går i dur !
           Jaa, just nu när jag skriver detta så lyssnar jag på den Iranske sångaren Salar Aghali, uppfostrad o utbildad i traditionell Persisk musik ! O blanda inte ihop världsmusik med politik ! Ofta har den betydligt äldre traditioner än den svenska spelmansmusiken ! 
         Och i och med detta musikintresse så lär man sig ochså en del om dessa länders historia o kultur ! Och jag tror inte vi i världen som lyssnar på denna musik är ett dugg mer deprimerade eller negativiserade än det svenska folket !

Jaa, en hyllning till min mor !

                Som föddes den 3 december 1915 ! Hade inte hon fött mig så....jaa, det kan man spekulera en del om ! Nu är det som det är men man kan inte kalla henne annat än beydelsefull ! Jag hyllar henne ! Och mamma skulle blivit 98 år idag om hon levat ! Men 78 år blev  mamma ! På fotot här är hon nog...14-15 års åldern ? Brunögd , svarthårig !  
 Vi tar en liten kavalkad av foton ! Ålder omkring 20 ? Att min mor var en vacker kvinna med sydländskt utssende är väl ingen som betvivlar ! Hennes gener bakåt i tiden på den kvinnliga sidan hos hennes mor har jag som sagt ingen koll på längre än till 1820-talet ! I Preussen !
 Det är klart att när man är 75 år som jag är så känner jag " min mors armar runnt mig "  Och stor värme går genom min kropp och själ när jag ser detta foto som jag tycker är väldans bra ! Jag är väl ca 2-3 år och min mor då ca 25 ! 
  Dom här fotona har jag visat förr ! Men inte för sista gången hoppas jag ! Mamma är här jaa, i 70-årsåldern ! Och detta är väl ett bra kort att avsluta detta inlägg med ! 
             Jaa, när jag ser dom här fotona och även t.ex har med foton på barnbarnen när dom fyller år  så har jag väldigt svårt med att negativisera min tillvaro ! Jag har hittills haft ett bra liv och konstaterar hellre saker än att gnälla över dom ! Och den känslan kan ingen ta ifrån mig ! Det tackar jag bl.a. min mor för som födde mig och kramade mig och forfarande gör det på ett sätt ! Det känner jag ! Mer o mer ! Ju äldre jag blir !
 

Det skall bli intressant att se !

Hur det blir med det kommande snöovädret ! Men enligt en meteorolog på en av vädersajterna så kan det bli i södra Sverige ! I Svealand o Norrland verkar säkert att det blir ! Och han säger ochså att ju längre fram i tiden desto svårare att uttala sig om vädret ! Men o göra det om 50-100 år det kan man göra med databaserade matematiska uträkningar ! Märkligt ! Jaa, Askersund ligger ju nära Götaland ! Vi får se hur det blir ! Hur det än blir så är det ju " alltid temperaturhöjningens o växthuseffektens fel i förskott " !
                 Nått år skulle siades det om att ett högtryck över Azorerna skulle ge en mild vinter i Norden, kommer jag ihåg ! I stället blev det tvärt om !
                O så här såg det ut den 4/12 förra året när jag gick min motionsrunda och kommit till hembyggdsgården i Askersund ! Bra med kort om minnet är kort o ger felaktiga bilder av hur det var ! För ett år sen ! Och facit kan man uttala sig om o visa " men nu verkar det vara framtidens väder o klimat som styr allt "

Jaa, tycker folket i Sverige gnäller för mycket efter omständigheterna !

Och förmågan att vända på myntet verkar vara obefintligt ! Och kunskapen om andra länder egal ! Och skulle man upptäcka att det finns länder och folk som har det mycket sämre så skall inte dom länderna jämföras med Sverige ! Men då svarar jag är inte dom ochså  människor dom som bor där !
           Visst det finns folk som har det sämre än jag i Sverige men ochså de som har det bättre ! Jag har det väldigt bra beroende på att man fått leva så länge som jag har hittills och  inte har eller haft några allvarliga sjukdomar !  Det är väl precis lika mycket värt som att vinna en miljon på t.ex. Kombilotteriet ? Även om jag inte haft nått emot det ! Men hade hälsan blivit bättre för det ?
               Nu är det ju så att det finns människor som har det sämst i alla länder i världen ! Men i Sverige kan även de som har det sämst, gå i skolan, föräldrarna få barnbidrag mm och även gå till socialen om det skulle knipa riktigt !  Och om jag tillhörde de  fattiga så skulle jag hellre bo i Sverige ! Men enligt vissa procentuträkningar så tillhör undertecknad den tredjedel som har det sämst i Sverige ! Detta uträknande verkar vara populärt att ta fram när ett val närmar sig !
          Jag vill väl att alla skall ha det lika bra eller bättre än jag har det ! Men hur skall det gå till ? Har nått land i världen lyckats att utrota fattigdomen ? Inte ens " när folket fått makten " har det gått ! Och man får ju betala mer skatt ju mer man tjänar, proggresiv sådan ! Om vi nu tänker oss att " de rika inte fanns " hade det blivit bättre för det ?
  Jaa, vardagshjältar finns det gott om ! Den här 90-åriga damen står det om dagens Nerikes Allehanda ! Och jag själv har " trots att jag inte är en usel miljonär "  haft en bra dag hittills ! Min motion har blivit mycket lättare att fysiskt utföra ! Har inte gått i så snabb takt på länge !  Det är bara att njuta vidare trots jag " är en av den tredjedelen som har det sämst i Sverige " ! Och ingen har ringt o frågat mig om hur jag upplevt detta ! Men om dom ringt så skulle jag frågat dom vad som är mest värt här i livet , oavsett !
           

Minnet är kort.....

.....särskillt om man bara har " framtidens usla klimat i huvudet " ! Som råder delade meningar om i siandet !
           Idag har jag tittat på statistik från Smhi ang temperaturen i november ! För i år och 2012 ! Det här med " domedagspredikningarna " gör ju att människor lägger märke till om det skulle vara  "väldigt milt " en dag ! 
           Nu har jag tittat på dagar , rött ,varmare än normalt, och då på Askersund/ Svealand . Jag kom fram till att  i mitt område var det 9 dagar över det normala i temperatur för månaden i år ! Men för november 2012 var det 14 dagar över det normala !
       Tittar man på norra Norrland t.ex. så behöver inte rött betyda att det inte är minusgrader om det är rött nu när vintern närmar sig  !
           Tar vi då övervägande, nästan rött, varmare än normalt, för hela landet så var det i år 8  sådana dagar ! 2012 var det 12 dagar ! Minnet är kort som sagt ! Apropå kort så har jag fotografier från dagar, månader med snö från flera år bakåt i tiden ang. det område jag bor i ! Askersundsområdet ! Så jag vet hur vintrarna varit här, när dom har börjat o slutat ! Men som sagt " svenska folket är hjärntvättat av ideliga påståenden om kommande värmehöjningar " så därför är det bra med bildbevis för varje dag o månad ! Sen att det kommer fakta om att värmeökningen avstannat de 16 senaste åren och att isarna i Arktis o Antarktis har lagt på sig i år, förra året...nä,det uppmärksammas inte ! Allting som är facit på " verkar vara mindre värt för siarna "
             Jaa, måndagens temperaturrapporter från  mina 4 kalla platser ! Inte säkert att det inte finns nån ännu kallare !  Grise Fiord hade -21 C snöfall, Nuuk - 8 C snöfall, Verkhoyansk - 35 C  och Mc Murdo Stn hade - 3 C molnigt ! Jaa, vi får se hur det går med det som med kampen mellan milt och kallt i vinter en kamp som sträckt sig över miljoner år ! Vem vinner i år " Kung Bore eller Gumman tö " !?
 Och i fortsättningen varje måndag så tar jag en sånt här foto från samma ställe till dess det våras ! Och när den första snön visar sig oavsett dag ! Bra att ha kort om minnet är kort !
 

Det är bara att gratulera de svenska tjejerna !

Jaa, nu är det ju fina sporthelger med längdskidåkning, utförsåkning o fotboll bl.a.
         Och först av allt får vi ju gratulera Jessika Lindell-Vikarby spm sensationellt vann världscuptävlingen i Beever Creek Canada i storslalom och 4 där blev Maria P-H, jaa Pietäla- Holmer !
 Och vilken form Charlotte Kalla visade i Kuusamo i Finland i världscupöppningen ! Kom tvåa i jaktstarten, hela tävlingens minitour,, var med på upploppet och var inte många meter efter Björgen men slog Jouhaug med flera meter efter en spännande spurtuppgörelse !  Plockade fina världscuppoäng ! Men just nu verkar Charlotte o Brita Norgren vara de enda svenskor med " krut i " ! Herrarna gjorde bra lopp efter dåliga ugångslägen på jaktstarten. Men säsongen har bara börjat !
 
      Och Arsenal kör på i Premier Leauge ! Slog svårspelade Cardiff borta med 3-0 ! Leder ligan med 4 poäng före Chelsea ! Och skadorna verkar minska , fin bänk !
     Och jag fick 250 kr på en 6 i V-75 !
 Och jag har inte läst några sportrecentioner varken på nätet eller  i morgontidningen ! Det här är vad jag själv upplevt ! En härlig sporthelg framför Tv:n .
 

RSS 2.0