Motion o sedan fikadax.


                  Först blev det ju en motionsrunda som synes. Den här bilden kommer på dataskärmen så småningom. Solbilder, ljusa bilder är bra för positiviteten, tycker jag !
             Rundan ja ! Full fart ! Som innan förkylningen ! Några människor mötte jag ! En av mina SPF-kompisar, en av frivilligentusiasterna på hembyggdsgården, visade mig en holk han satt upp på en mindre byggnad nedanför gården, som skulle kunna fördras av en kattuggla. Jag som går där ofta skall hålla ögonen öppna !
            O efter frukosten blev det ju fika med SPF-kompisar kl 14 på kafét. Mycket avhandlades, bl.a. brott o straff ang. fallet Brevik i Norge som förklarats vara psykiskt sjuk när han begick den hemska handlingen på Utöa ! Blir han nånsin utsläppt från psykvården undrades det om ?
            Sen har vi ju temperaturerna i några av mina favoritstäder ! Örebro + 8, Tblisi + 3, Samarkand + 10, Ljubljana - 1 och Jerusalem + 5. Slut från väderlekstjänsten !
           Ikväll kommer en intressant match i hockeyallsvenskan, Örebro mot Västerås. Lokalderby o väntad " holmgång". Och Leksand fick stryk mot Sundsvall igår i samma serie ! O Arsenal, som låg på bra fick stryk av Man.City i engelska cupen. Men Liverpool slog Chelsea i samma cup !

Befarat kaos efter stormen uteblev....


                 Senare igår läste jag detta på SVT-text.  Det gäller o ta åt sig det positiva här i livet ! Nått mer positivt jag läste idag ? Jaa, efter en del sökande i min morgontidning hitta jag följande rubrik " Allt fler överlever svåra sjukdomar ". Det gällde här i Örebro län ! Apropå att överleva och så vidare.  År 1000 så fanns det 300 milj. människor på jorden, 1800 980 milj., 2000 6060 miljoner och nu 2011 7000 miljoner ! Källa Wikipedia . För mig som" filosofisk tänkare" är det konstigt att medeltemperaturen inte stigit mer ! 
                       Alla forskare är ju inte överens i BILDEN av klimatets försämring. Och som vanligt har de negativt kategoriska övertaget. Temperaturen har varierat under år-tusendens lopp utan växthuseffekt. O en som jag tycker väsentlig sak påbörjades inte förrän 1659 t.ex. i England då temperaturen först började mätas ! Den senare delen är mer säker att "definiera". Från 1850 började jorden återhämta sig från den s.k. lilla istiden. Fakta visar enligt Intergovermental Panel on Climet Change att från sent 1800-tal till 1930-talet steg temperaturen påtagligt i en period som människan inte påverkade klimatet påtagligt.
              Så här står det i början av konceptet jag läser " Eftesom jordens klimat vid minst sju tillfällen de senaste 700 000 åren utsatts för långa istider åtskilda av kortare varmare tider, " mellanistider" är det högst sannolikt att jorden återigen kommer att drabbas av nya istider. Temperaturen kan förväntas sjunka med omkring 10 oC i de polära områdena när jordens läge i förhållande till solen åter gynnar kallt klimat. En eventuell uppvärmning på grund av växthuseffekt kan inte förhindra nya istider" Läs gärna mer ur www.stockholminitiative.com
               Det är intressant det här med klimatet ! Eftersom de som leva nu på jorden knappast kan få facit på det så gäller det att inte vara så kategorisk i sina teorier. Det borde även vetenskapsmännen tänka på, tycker jag !
           Sen har vi dagens temperaturer kl 9 ! Örebro hade +8, Tbilisi +2, Samarkand + 7, Ljubljana -1 och Jerusalem + 6 .
                 Idag blir det till att titta på ishockey på en av " reklamkanalerna" om dom är kvar! Och jag skall även titta på  morgondagens premiär på V 86, sätta en femtilapp ! Radpris 25 öre. 3 spikar erfodras nog minst ? Får räkna på det !
               O nu går jag i vanlig takt igen. Jag sa ju att jag skulle dra ner på tempot i ett inslag. Det berodde nog på att jag omedvetet fick en varning om ankommande förkylning som nu är putz väck !

Tjaa, hur blev det nu med "monsterstormen" ?

I Askersunds stad märktes det inte något utom lite nedfallna " kvistar o grenar" ! Träd har blåst ner på riksvägen hörde jag. Inget strömavbrott ! I Europa o övriga norden har stormen förutom matriella skador krävt en del dödsoffer varav några i Norge. I Sverige givetvis matriella skador o strömavbrott, mest i sydligaste Sverige. Inga dödsoffer vad jag kan se i media.
                    Vad jag vill få fram i mitt funderande är om inte vi i Sverige ibland " tror att vi bor på en annan planet och alltid blir lika förvånade när nått som övriga världen upplever betydligt mer drabbar oss " ! Att vi är väldigt förskonade från stora naturkatastrofer o extrema väderförhållanden här i Norden är ju utom allt tvivel och att titta ut i världen verkar vara svårt ibland i ett land som förskonats av ochså t.ex. krig  sen länge !
                  När stormen Lena  1967, som jag själv var med om, var som värst blåste det 40 m per sekund ! Inte konstigt att hustak flög av lite varstans !
                 Livet är väl det käraste man har, det kan man ju säga utan att vara egoist !? Naturkatastrofer, sådana som vi inte varit med om i modern tid har kostat många människors liv. Påminner om de 20000 människor som omkom inte  för så länge sen i Japan !
                     Naturkatastrofer är som sagt ingenting som bara tillhör vårt århundrade. Dom har väl funnits långt innan "människan lärde sig skriva eller förmedla nyheter". Som sagt ibland får man tänka till lite när man i t.ex. Sverige pratar o skriver om monsterstormar o extremväder, tycker jag !
                   Ja, eftersom jag kallar mig även europe o världsmedborgare, så tar vi lite temperaturer idag från några av mina favoritstäder. I Örebro var det +4 idag, Tblisi 0, Samarkand - 1, Ljubljana +4 o i Jerusalem + 9 !
På måndagar tar jag även lägst o högst temperatur I Geikie George nationalpark i Austaralien var det + 27. I Ese -Khayya i Ryssland var det -47. Är det konstigt att det blåser till ibland på jorden ?!

         Efter att bara ha motionerat 3 dar sen 13 november så gick jag i dag glad i hågen ut på min runda. Jag har ju solen som symbol och har alltid på datans skärm en solbild när den är på. Har tagit många solkort allá det på fotot. Idag blev det 2 !

               Håll till godo ! Det riktigt märktes att kroppen ropa efter motion igen men sport framför Tv:n är inte heller illa. Men som sagt nu blir det motion 5 dar i veckan igen ! Det behövs för jag har lätt för att ta mig, gå upp i vikt. Väger mer än på flera år ! Tänker på knän o höft o hjärta !
                                    Så får det bli o så får det va ! Nu blir det snart Engelska Antikrundan !

Extremstorm kallar som sagt expressen.se ovädret......

..... och aftonbladet.se har nu " höjt ribban" och kallar ovädret för monsterstorm. Visst vi är inte vana vid att ha monsterstormar varje år i Sverige men om nån tror att dessa kommit på senaste åren så är det fel. Och när det gäller naturkatastrofer i allmänhet så tittar jag på den stora tragedin, antalet omkomna !
              Lite exempel kan jag ta från Wikipedia o från mig själv. Vi hade bl.a. 1902 den s.k. julorkanen som drabbade Skåne o Sveriges västkust. Omkring 50 fiskare omkom medan få människor omkom på land. Att varna folk och då särskilt dom som var till sjöss var naturligtvis inte lika "lätt" somi våra dagar.
             1967 i oktober var jag själv med om att uppleva orkanen Lena när jag bodde i Simrishamn. Hustak flög av och en gavelvägg på ett hyreshus gavel längre ner på gatan rasade längst upp ! Ett hustak kom " hasandes" på gatan mot lägenheten jag bodde i på nedre botten. Jag vet att vi sprang in i köket på motsatta sidan ! Jag kommer ochså ihåg att nån gång vid 17-tiden hörde jag den första varningen i radio. Jag gick då ut o pratade med människor som stod utanför huset på parkeringsplatsen. Sen har jag för mig att orkanen kom med full kraft vid-19- 20 tiden. Det var ingen trevlig upplevelse men jag tror inte det var många som omkom. Ingenting skall nonchaleras men jag tror att vi är lyckligt lottade här i landet mot för många andra ställen på vår jord när det gäller orkaner o andra väder-och naturkatastrofer !
                       Hur är det nu den där "sloganen" som Ulf Peter Olrog myntade på ja va kan det vara  50-talet löd? Jo "allting går att sälja med mördande reklam- kom o köp konserverad gröt".
                      Lite på det tänkte jag när jag bl.a. såg dessa rubriker på aftonbladets.se:s första sida. Den ena rubriken löd: Kikki(Danielsson) " de kastade apelsiner på tutten". Den andra löd Tomas Ledin " Lena Philipsson slet av mig kläderna" . Dessutom måste man vara med i nått som heter Plus o betala för att läsa själva artiklarna ! Skulle aldrig falla mig in !!!! Nu tar det i bra men jag har varit ute o gått en lten runda !

Ni vet väl om att..

...en apelsin om dagen räcker för att få i sig tillräckligt med c-viaminer enligt expertisen. " Överdosering" av c-vitamin tar kroppen hand om och gör sig av med ! Förutom att äta en apelsin om dan så fyller jag på med d-vitamin på höst o vinter , som man t.ex får mer av på sommaren genom solljuset. D-vitamin är tydligen "livsviktigt"  liksom då c-vitamin ?
                   Idag skall det bli extremväder enl. media ! Jag som tittar mig ut i världen undrar då vad det vädret som drabbar många länder med många dödsfall kallas ? SMH har sänt ut varningar, det är klart att vi skall ta det på allvar men det är det här med " päron o äpplen " nånting !
                 I går spela Vermaalen i Arsenal oavgjort med sig själv i matchen mot Fulham. Arsenal tog en poäng liksom Man. united mot Newcastle. Och idag har Man. c en svår match mot Liverpool.
                Nu börjar skidorna igen från Kuusamo. Kalla blev 4 i minitouren o gjorde ett skapligt lopp på klassiska milloppet. Nu är det som sagt herrarna !

Vilken början på dan !

Att sport liksom mycket annat är spännande o sevärt o  berikande för entusiasm råder inga tvivel om för min del ! O förhoppninsvis även för många andras. Nått annat jag tänker på är ochså t.ex. musik !
                 O idag för nån halvtimme sen gjorde svenskarna, trots en dålig start i sprintkvalet, topprestationer i klassiska sprinten i skidor i Kuusamo. Vi börjar med damerna. Kalla blev 2 i finalen efter den omöjliga Björgen, mycket bra ! Och Theodor Peterson vann sin final ! Enda smolken i glädjebägaren var var ganska dåliga insatser av dom andra svenskarna o svenskorna förutom Jesper Modin som kom till semi.
                      Och snö på marken , inte bara i spåren fick man se ! Och snöfall ! Fint för en vinterentusiast där snö tillhör självklarheterna. Detta för mig in på "världens väder" ! Kallast i fm. hade arktiska Ryssland med -40, varmast i sydamerika med 25 +. Sen är det ju intressanta siffror där Örebro hade +9 !, Tbilisi -1, Ljubljana + 1, Jerusalem +5 och Samarkand + 6 ! Som sagt om vädret gnälles inte utan konstateras men önskemål kan man ju få ha !
                      Det bättrar sig med förkylningen och det evinnerliga nysandet och huvudet känns inte så "uppblåst " längre . Kanske någon tycker att det ständigt är"uppblåst" men det bjuder jag på !
                 Vi går på sporten igen ! Till jul brukar ju det bli reklam för sport - och andra tvkanaler i bredbandsnätet. Så ochså i år ! Så senare idag skall jag se på Roger Federer i herrarnas ATP-slutspel där han gått fram som en slåttermaskin och utklassat bl.a. Nadal o Zonga !
                     Några steg skall jag ta utomhus idag ! Skall gå o handla bl.a. fil o tidning  i närbutiken !

En dag av handlingar !


                            Handla behöver man ju trots tillfälligt innesittande. Tvenne affärer besöktes ! Fortfarande ingen feber men nysandet går "upp o ner". Min plan är att fortsätta att njuta av hemmets otium tills på måndag då jag ämnar gå en runda igen !
                           Vädret ja ! I Örebro var det idag  vid 9-tiden + 8 . I Tbilisi var det +3, Samarkand + 6, Ljubljana 0 och Jerusalem + 11. Har gjort en map på detta ! Och i Broom i Australien var det +28 o i Esekhayya i Ryssland -40 ! Som jag förstår måste värdena från Ryssland härröra från nära Alaska för ibland kommer det även uppgifter , kallast i världen kl 9, från USA !
                          I går gick Arsenal vidare i Champ. L. ! Och mitt andra favoritlag, som redan var klart, Barcelona slog Milan. Tyvärr börjar det här med Zlatans bok, och om han och Guardiola skulle skaka hand, att " gå folk på huvudet" , tycker jag !
                         På tv i kväll, ishockey, mitt i naturen och nått annat kanske. Och V- 75 skall jag börja titta  på så smått ! Förra veckan kom det ju 3 högoddsare i de 3 sista loppen vilket gjorde oss småspelare chanslösa !
                         Och i morgon och hela helgen har världscupen i skidor kommit till Kuusamo i Finland. Den går på Tv 11 som inte jag har men  Eurosport visar tävlingarna som vanligt ! Det är väl för långt bort för att Svt skall ha råd att visa ?  Förra året fick tv 4 äran att visa tävlingarna. Det var mycket bra sändningar och är det någon som sett reklam gå in under en fotbollsmatch eller hockeymatch när spelet pågår. Och under skidloppen gick det inte in nån reklam vid viktiga skeden ! Reklamen på Eurosport stör mig inte heller ! I damtennisen t.ex. så visas reklamen i pauserna mellan gemen !

Det är kanske en bra ide ?

Vadå ?  Jag läser ju om hur nyttigt det är med linser o bönor. Själv äter jag det ibland ihop med durum-makaroner o då grönsaker. Kanske man skulle slopa durum-makaronerna o äta mera linser. Själv tycker jag om små gröna. Men idag pratas det ju ibland om att smör är nyttigare än sånt här växtfett som inte går att steka i . Ägg äter jag ett alla dar i veckan o kolostoloret ligger bra ändå. Förr var det ju " livsfarligt" o äta ägg p.g. av ökning av det onda kolestorolet. Det är mycket olika " läror " idag. Jag läste nånstans att man kunde klara sig på en middag som bestod av morötter, potatis o sill varje dag ! O äta det varje dag skulle väl ingen vilja göra ?! Men utanför vårt land finns det säkert folk som skulle vara glada att få denna mat. Och jag skulle gärna göra det om jag inte hade råd med annat även om jag bodde i Sverige, fråga dom som kommit hit från fattiga förhållanden !

Jag gjorde helt om !

Idag kände jag för att ha inre tjänst ! Lite pyssel o läsa i min fars dagböcker. Förkylningen då ? Det är inte värre, ingen feber. Och jag är lika mycket på hugget fast på ett annat sätt !
                         Vädret tittar jag ju på varje morgon o senare på dan. Vädret blir visserligen som det själv vill men jag tycker det är spännande. O det går att göra "fantasier" om det ! Jag tittar på städer som jag skulle vilja besöka eller besöka igen. Och förutom Askersund/Örebro + 6 så har vi Tbilisi +8 ,Samarkand +7, Ljubljana -1, Jerusalem + 15, allt kl 10 .  Det kan ju bli lite geografilektioner det här,för mig o andra. Var ligger då de utlänska städerna i för länder ?  Det är liksom med min världsmusik, fantasin sätts i rörelse ! Och bara ordet Samarkand kan ju innebära mycket för fantasin allá Tusen och en natt !
                         Igår körde ju Manchester City fast mot ett taggat Napoli i Cham. L. o förlora med 2-1. I kväll blir det ju Milan mot Barcelona, match om första platsen i gruppen men jag håller på Barcelona som vanligt !
                        Så här dags, något tidigare , brukar jag äta frukost efter motionsrundan och innan jag företar den dricks det en stor kopp kaffe o äts en halv banan ! Det gör jag när jag är inne på vardagar ochså. O därför så går jag o äter frukost nu ! Sen i eftermiddag blir det mellanmål och vid 17-tiden middag !
                           Jag undar vad dom äter till middag i Samarkand ?

Och att dra ner på tempot var ju bra att han gjorde..


       ...  mannen som aldrig ger sig ! För idag vakna jag med snuva, nysningar o frågan, nää men kan Jan bli förkyld !? Hade vi nu haft en rejäl vinter med snö, sol o kallt, istället för dimma o dis vareviga dag trots högtryck, så hade jag inte blivit förkyld ! Medicinskt status: Förkylning men normal temp, 37 och normal puls ! Här skall inte klagas ! Och om jag strosade med armarna på ryggen igår så gjorde jag det ännu mer idag på rundan !
                Vad döljer sig bakom kröken ? Det vet varken jag, vetenskapsmännen, politikerna,  m.fl. Det är bara en sak vi kan vara säkra på att vägs ände alltid kommer ! Så Carpe Diem o tro på något med framtidstro i stället för att domdagspredika, bygga upp katastrofkänsla och negativism, tycker undertecknad !

                På det förra fotot slog blixten på, var betydligt mörkare än det såg ut på bilden. På detta foto taget från strandpromenaden, som jag masa mig ner på, mot Stjärnsunds slott som speglar sig i vattnet ljuger inte bilden . Så här disigt är det, var det idag. 
                     Vädret är intressant ändå, tycker jag ! "Snillen" spekulerar i tidningarna 0 " svarta" rubriker avlöser varandra ! För några dar sen påstod en kvällstidning att i december blir det vinter mens den andre sa att december blir mild, nånting sånt. Idag, som vanligt kl 9, så hade Askersund 5+ o disigt. I Bafoularbe på Mali var det + 25 och i Dzhebarki i Ryssland - 32.
                        O igår slog Örebro Mora i hockeyallsvenskan med 6-4 och i kväll så är det Champions Leage på tv med 2 intressanta matcher, Man U mot Benfica och Napoli mot Man C

Drar ner på tempot...


                Ja, jag tänkte det ! Gå längre tid, samma runda men saktare.  Jag har ju "hela dan på mig". Jag kände att nu skall jag " gå med händerna på ryggen o strossa ". Detta skall provas i en månad och vikten kollas xtra noga. Äta lite mindre. Få se om jag går ner i vikt med detta "recept" som är lite  "skonsammare"  Jag behöver ägna en timme om dan till att läsa väntande böcker och dagboksanteckningar. Spännande o ändra på lite !
                   Idag hörde jag en man i Örebro radio som önskade sig en rejäl vinter som varar till början av mars. Kul att veta att det är nån mer som tycker som jag gör ! O strandpromenaden ser ut så här idag !

                         Det här fotot är taget från hamnkajen  mot andra sidan där riksväg 50 från Motala mot Örebro inte går mer än några hundra meter längre bort.
                               Vi får väl ta det varmaste o kallaste i världen just nu. Varmast har El Chauz i Mexikao med + 23 grader. Kallast har College i USA med -38 ! Och här i Askersund är det just nu + 6,1 o disigt. För mig får du gärna dyka upp kung Bore !
                         Tjaa, nu blir tid till att läsa en timme ! Sen blir det Engelska Antikrundan i TV innan middagen/kvällsmaten !

Bilden ljuger men lamporna är tända idag !


                    Idag är det mörkt o disigt i Askersund och jag har som sagt lamporna tända i fönstren, alla 3 ! Blixten slog på när jag fotograferade ! Det är mycket mörkare än det ser ut här inne. Jag konstaterar att det är 4,5 + i Askersund ! Det är inget ovanligt för årstiden här i södra Svealand. Påminner om att den förra vintern kom just i november o den förr förra i kring nyår ! November räknas väl inte heller som nån vintermånad varken nu eller förr ? Det är kul med vädret tycker jag, man konstaterar och kan inte göra mycket åt det " hur mycket man än sopsorterar". Som kuriosa men fakta kan nämnas att idag är det + 27 grader i Colona Neoland i Paraguay och -40 i Fort Yukon i USA !
            Skidpremiären i världskuppen gick ju bra igår, seger för Johan Olsson och Charlotte Kalla blev  tvåa. Nu är det snart stafetterna. Och fr.o. m. idag skall jag börja läsa min fars dagböcker som ordentligt finns "uppradade" i en pärm vars blad är utdragna ur skrivaren. Vilken höjdare från en svunnen tid ! Spännande "nostalgiläsning" i nuet ! 
                Ja just det ! Eftersom jag har tillgång till min fars dagboksanteckningar sen 1944 kan jag meddela apropå vädret att den 2 december just 1944 var det regnskurar o grönt i Örebro ! No komments !
           

Jaa, ordet nöjd finns för det mesta för mig..


           ... eller belåten o liknande ord. Det här är barn-barnet Abbe och jag tycker att även han verkar nöjd trots sin förkylning som jag hoppas  tar slut snart !
                    Och idag gick jag min motionsrunda igen efter mer än en veckas uppehåll . Och nån ringrostighet sågs inte till, gick som vanligt ! O ordet nöjd kommer igen !
                   I helgen gläder jag mig åt att världscupen i längdskidåkning börjar. Så nu blir det fåtöljen både lördag o söndag och ochså ishockey, V-75 ( inte direkt längre) fotboll mm. Motionen sker mellan måndag o fredag, fem dar som innan !
                     Idag var det 4,5 grader ute, lite disigt. Jag kan ochså meddela att Wilton i Australien hade + 31 grader och Churapcha i Ryssland - 35 grader- Allting är liksom inte bara svart(grönt) eller vitt liksom i övriga livet ! Och nöjd kan man vara trots att ingenting är perfekt eller att fullständig trygghet ej kan uppnås , tycker jag.Och att "åka på en räkmacka" innebär inte detsamma som att dom som gör det automatiskt är nöjda. Det har med annat att göra det känner jag när jag bl.a. ser mina barn-barn !

Jag kan inte låta bli!


                 Klart man är stolt över alla barn-barn + "bonus dito". Här har vi en hel hög ! Tjejen till vänster är syster till killen till höger,  tvillingar ! O sen är det söner plus respektive ! O barnen på bilden heter Moa o Viktor, Sanna, Melissa o Emil  + lille Abbe !

               O här har vi ett till ! O hela församlingen träffades på fars dag !

             O bara för att fullfölja det hela så tar jag med följande barn-barn som inte var med på detta kalas
 Måns har vi här !

             O här är mannen som är i Australien ! Barn-barn nummer 3 i ålder. O Han heter ochså Emil !
                    Nu blev jag av med min "prestationsångest". Ah, alla känner väl farfar ! En farfar med devisen " även en farfar gör som han vill " . O dessa pojkars far dök upp till kvällen !

Inre tjänst var det....


             ...efter return to base !  Och jag träffade alla mina barn-barn utom ett som är i Australien ! O alla mina söner och en del kopplingar till dem !  Kompisar men inte alla ! Och så fick man ganska ofta " lyfta på mössan" på stan ! Och stan den ligger ca 5o mil från Askersund och heter Simrishamn !  Och gemensamt farsdags-firande blev det ochså ! Och jag fick en bok, biografi om Jerusalem. Bra påhittat av mina söner ! Och killen på bilden är mitt senaste barn-barn Kalle , nästan 5 månader fyllda och väldigt med! Stod o hoppa i en sån där fjädrande gunga !

             O här är Kalles bror Abbe några månader över 2 år ! Han prata så man förstod ! O hoppa, sprang o dansa trots att han var förkyld !

             Och så tar vi den tredje, Tåtte 8 år gammal och alltid glad o go  ! Det är viktigt att de yngsta barn-barnen får vara med för dom är naturligtvis minst fotograferade !

               Men de 2 äldsta barn-barnen var och hälsade på farfar o småbröderna. Dom är 20 respektive 23 år gamla och heter Fia och Pelle ! Sen har vi fyra kvar !
              Som rubriken förtäljer så har jag inre tjänst idag.  Men handla skall jag gå och göra ! Och sen får jag se på tv-play på en del jag missat ! Och i morgon spelar Malmö mot Örebro i hockeyallsvenskan ! Örebro har nu vunnit 12 matcher i rad men Malmö brukar vara rätt svårslagna hemma ! Thats it folks !

Städning o kaffedrickning !

Så har det väl varit idag. Det finns alltid nått som man kan " strukturera upp" inför morgondagen och senare. Jaa, datan är ju alltid med i bilden, mer eller mindre. Om jag har varit ute o motionerat ? Nää, det blir nog till att motonera nog imorgon !
                     Kaffedrickning var det. Det är det ju numera onsdagar på fiket med SPF-kompisar. i dag var vi fler än boulegänget.
                Katastrof och -domedagspredikningar. Har inte hunnit se efter ännu ! Rätt som det är kommer det väl att stå att vi kommer att få en vinter utan dess like, ännu värre än 1943 !? Låt dom hålla på ! O ju mer dom håller på desto mer försvinner ordet optimism. Jag är åtminstone optimistisk om min framtid, både i nuet o senare !
                      Bara ett tillägg ! I Dukat i Ryssland är det eller har varit nyligen - 32 grader. "Prata inte om det för tidningarna bara" !

Då var det gjort !


                      Efter att ha postat brevet till Köln "efter alla konstens regler" så gav jag mig av på cykel som sagt ! Hitta ett område längs en grusväg med lite annorlunda natur nån kilometer ovanför ett villaområde.  Och att solen kom fram syns ju på fotot.

                           Lite längre bort fanns en inhängnad med får, hälften klippta o hälften oklippta. O välmående såg dom ut, Fanns fler än de som syns på fotot. O värmen slår rekord står det på nätet. Lund hade inte haft så varmt,22,5 grader, på 150 år. Men oj då, kunde det vara så varmt då ? Märkligt. Och vi har inte haft så varmt så här in på året står det ochså, sen 1953. Kunde det vara så varmt då ?
                                Fortfarande undrar jag hur det kunnat vara istid o havssänkningar o havshöjningar o palmer i Skåne i en värld som hade en befolkning otroligt mycket mindre än nu, inga kolkraftverk o dito olje och jag tror inte några Pv 444 rulla på jordens yta heller mm,mm. Allt detta har vi facit på. Om man då vill skaffa sig facit inom 50 års tid så är det ju upp till var och en ! Undrar om jorden dömdes ut under istidens o havssänkningarnas o höjningarnas tid ! Hur gammal jorden är ? Tjaa, 3,8 miljarder år väl !?

Patos är bra och ha, tycker jag !

Inte bara för anhöriga i nuet utan även deras gener o rötter. Idag har jag skrivit ett brev på tyska till en man i Köln som har min mormors farmors efternamn. Denna släkt är synnerligen liten i Tyskland och när jag nu skrev mannens adress via Tyska telefonkatalogen så såg jag återigen dess litenhet via namn och adresser. Med brevet, stort kuvert, skickade jag ett gammalt foto sen 1860-70-talet och på mig, min mor och mormor ! Naturligtvis ochså med namn från födseln och vid  giftermål. E-mail och vanlig adress till mig själv skicka jag  naturligtvis ochså ! Tyska språket går bra att skriva och det är inte mycket användning som jag har av ordboken. Nämnas kan ochså att av att mormors fars efternamn finns inte många i Tyskland heller o inte många här hemma heller. I Nederländerna lär det finnas fler. Se om jag kan hitta den nederländska telefonkatalogen men språket är svårigheten! Jag koncentrerar mig på namnet Bönner som jag sagt innan! Få se om jag får napp ?! Och Maria Anna Bönner/ Geuken föddes 1826 och jag 1938 ! För mig är inte det nån särskilt lång tidsrymd. Många går mycket längre tillbaks i tiden när de söker en del av sina rötter !
                 I morse var det 4,5 grader och nu lyser solen. Brevet skall postas och sen cyklar jag en lång runda i det fina vädret efter veckor ? av dis o dimma ! Och i kväll blir det Malmö-Leksand på Tv. Hockeyallsvenskan gäller det ! Det blir ochså spännande !

Ett trevligt liv har man ju....


  ... och då är ju inte orden belåten o nöjd o ta i !. O alltid är det något som är intressant. Och när man läser utdragen ur min fars dagböcker från 40-talet så upptäcker jag att som människa har man inte ändrat sig särskilt mycket på "gott o ont", grundstommen finns ! Och detta får de anhöriga som är intresserade att läsa  böckerna, utskrifterna som jag får på nätet som sagt, när projektet är klart, se ! Och om väldigt mycket handlar dagböckerna , och jag är en av " aktörerna" bland många ! Jag blir rörd när jag läser utdragen som hastigast för tillfället !
              På denna bild skall vi leta hackspett vilken jag äntligen fick ett foto på ! Tyvärr är detta vad kameran kan zooma in men den syns ! Den finns precis under där den stora stammen blir lite mindre o går till vänster ! Lycka till med letandet !
               Mera trevligheter ? Joo, Örebro tvåla till Bofors med 7-3 i hockeyallsvenskan och leder nu serien med 7 poäng ! Och i em skall jag se på Engelska Antikrundan och senare vetenskapens värld som handlar om dinosaurier tror jag det var !

Det gås ju överallt som jag tycker..


... men i det här området i närheten där jag bor har det inte tittats ! Askersund är ju inte stort men att utforska allt är jag nog inte tänd på för ämnar inte bo kvar här för resten av  livet. Står i bostadskö till Örebro. Etta, tvåa eller trea om det är skälig hyra ! Och skulle det mot förmodan inte fås lägenhet där inom rimlig tid så kommer jag ändå försöka få lägenhet i närheten av stan för då är förbindelserna bra !
                   Det här var ju femte dan som motionsrunda gicks på ca 1,5 timme. Nu blir det paus i morgon för då är det sport och åter sport framför tv:n. Det hela börjar med V-75 kl 14:00 ! Och igår spela jag mycket musik på datan. Grekisk, Georgisk o rysk världsmusik. O när det gäller den ryska så spelades det en del med Ivan Rebroff och Nikolai Gedda !

Haft lite hushållsarbete....

Jag kan ju inte påstå att jag tillbringar mycket tid vid spisen precis ! Men jag har idag kokat små gröna linser som jag senare fryst in i portioner ! Dessa linser innehåller faktiskt 24 g protein/100 g. 40 min tog det att koka dom o sen fick dom svalna innan jag frös in dom. Jag motionerar ju mycket och det här en indigriens i mathållningen !

          Motion blev det för 4:e dan i sträck ! Här är jag på väg att komma in på hembyggdsparkens grusvägar. Till vänster ses några byggnader tillhörande hembyggdsgården som jag fjärmar mig bort ifrån .
                I dag var det några grader kyligare, 8 grader . Många dar har nu varit disiga och mycket sol har man inte sett ! Och i flera dar har det varit 11 ca grader här uppe vid norra Vättern !

                        Och här är jag på väg från hembyggdsgården som jag så småning kom fram till. Och bortanför krönet började jag min vandring genom hembyggdsparken. Hur lång den här delrundan är? Max en kilometer ? Har inte tänkt på det ! Och faktum var att blixten slog till på kameran, så skumt är det, var det idag ! O ljuset får jag ha på i köket för annars somnar parakiten  som kallas för Kalla. O lamporna i fönstren har jag tänt ! Det är mysigt ! O hur långt Münchhausen har kommit på sin kanonkula vet jag ej ! 

Fikadax blev det !

Först o främst garulerar jag mitt barnbarn Emil, som befinner sig i Australien, på födelsedagen ! Gratulationerna på Facebook är otaliga( även från mig) men här är det bara jag !
                       Idag gick det ovanligt bra på rundan igen med tanke på höften ! Kan det vara så att inlägget som jag tillverka o la i vänsterskon hjäpte ?  När jag kom mot hembyggdsparken såg jag ett rådjur som sprang in bland den närliggande bebyggelsen .

                   Sen i eftermiddag har jag och kompisar från pensionärsföreningen som sagt varit o fikat ! Kaffe o bulle blev det för min del och mycket prat blev det ! O trevligt hade vi ! En rolig historia som jag hörde var om den äldre mannen som gick o filosofera på kyrkogården o bl.a. titta på familjegraven. " Hit hoppas jag får komma om jag lever o har hälsan! "

             O här har vi gänget ! Senare tillslöt 2 till ! Så så många blev vi ju inte ! Ah, många nog ! Och idag tänker jag ringa till en gammal kompis som jag inte pratat med på länge !

Från det ena till det andra....


          Idag stod jag förgäves o försökte få syn på en hackspett som försiktigt trummade på en trädstam. Det var nära inpå men det var lögn ända in i.... Det enda som hade hjäpt hade kanske varit kamera med teleobjektiv men det är ingen prioritering. Pratade med några längs promenaden. Jag är just nu mycket belåten beroende på att jag kan gå fort och utan större smärta. Jag har ochså sen länge förstått att när jag sitter framför tv:n o datan att  jag får gå och cykla på träningscykeln emellanåt som står några meter från datan ! Och så länge sömnen är god utan att vakna o ha ont så håller jag status quo på nått vis. Nått mer som är till belåtenhet ? Datan , vilken höjdare ! Och om 9 dagar kommer jag att bli x-tra belåten !

               Nått som jag inte är belåten med är alla gnälliga insändare och retoriska uttalanden om " uselheten i vårt land" på små o stora plan. Förmågan att " titta sig omkring i världen" verkar inte vara stor när det gäller människors lidande av det ena eller andra. Fotot här är från Bangkok. En man ligger o vilar sig på en busshållplats ! Dax att uppsöka ett land o se vad verkligt lidande innebär utan  att ligga på" stranden o  gotta sig" !?        Bild:Sakchai Lalit/Scanpix

RSS 2.0