Svårigheter i "etern"

Tyvärr har jag och andra haft svårigheter att komma in på min blogg!  blogg.se skall byta "system" i natt och jag  själv skall åka till Falun i helgen. Så datan vilar i helgen iallafall,  fr. o. m. i morgon eller i dag  om svårigheterna att blogga fortsätter!

Grattis Martin!

346465-175
Som sagt, kram o grattis på födelsedagen önskar din far. Hoppas det är bra med er!

Klockargården

346465-174
Klockargården låg ursprungligen i Askersunds stadsbebyggelse och fungerade som bostad för stadens klockare.. Byggnaden används numera som samlings och serveringslokal

Hur man än vänder sig....

Insändare från "Brc" Örebro
       Låt kommunerna deltaga i besluten
                        - nu när Mona Sahlin vill tvinga alla kommuner att ta emot flyktingar hoppas jag innerligt att hon ochså låter alla kommuner vara med och bestämma hur invandringspolitiken ska se ut i Sverige-

Ja Mona Sahlin poppulism eller inte, men är det inte så att hur man än vänder sig så har man ändan där bak!


Rovdjursdebatten

När det gäller rodjursdebatten tycker jag att det rör sig om mycket svart eller vitt.

Insändare från "Stigge på Öster"  Örebro

HEDER ÅT JÄGARNA SOM DÖDAR DJUR

 Insändaren lyder som sålunda- Sex av fem tillåtna lodjur är nu skjutna. Tack och lov! Nu vågar man åter gå ut i skogen utan att att riskera att bli överfallen av dessa hemska bestar. Heder åt de modiga jägare som med fara för sina liv gör en insats för mänskligheten. Låt dem skjuta allt vilt som rör sig i skogen-lodjur, vargar, björnar,rävar, örnar o andra monster! Naturen tillhör oss människor. Länsstyrelsen bör omedelbart se till att skogen befrias från allt otyg.
               Lobbyister har väl både Jägarförbundet  o dess motståndare. Det är väl därför debatten blir så onyanserad tror jag.

Vatten på min kvarn?

I Nerikes Allehanda är det några intressanta insändare i dag tycker jag. Ett intryck som jag myntat är- överhumanism blir underhumanism-
                 Insändaren "Rambo" skriver bland annat- Erinrar mig en teckning av den geniale Hans Lindström där 2 tanter betraktade en totalt sönderslagen åldring som låg på gatan.. Den ene damen säger: Den som har gjort detta behöver mycket hjälp"

 Prata om att man kan få vatten på sin kvarn!

Ja, nu går vi ner på jorden igen eller upp i luften!

346465-173
 Denna flygande bil eller rullande flygplan visas upp på bilmässan i New York av en f.d. pilot. Om den blir godkänd för tillverkning dröjer det 3 år innan den är på marknaden!
Från D:N. foto Milner motor

Apropå det oförklarliga i "altet"

Zack, 19, var död-då rörde han en tå.
                 Familjen hade skrivit på papper och godkänt att hans organ skulle doneras. Men då läkarna skulle ta hand om kroppen såg man att Zack Dunlop, 19, rörde på en tå! Han hade kraschat med en fyrhjuling och förts i ilfart till sjukhus. men läkarna var maktlösa. Efter att ha legat i koma i 48! dagar förklarades han hjärndöd den 19 november i fjol! Familjen bestämde sig för att donera hans organ. de skulle bara säga far väl en sista gång innan läkarna tog hand om kroppen- när familjen upptäckte att sonen man trodde var död rörde på en hand o en fot!
             Jag mår rätt bra idag, sa Zack i går i amerikansk tv! Han har fortfarande problem med minnet men han hörde vartenda ord läkarna sa när han dödfrklarades! Pappan såg själv det eeg och de röntgenplåtar som fick läkarna att dödförklara hans son-det fanns ingen aktivitet alls i hjärnan. Och det fanns inget blodflöde!

Från Aftonbladet.

Jag blir nyfiken......

346465-172
Jag är nyfiken på landet Tibet. Politiken lämnar jag därhän. Jag vill bara ha fakta i detta läget!
Huvudstad: Lhasa
Yta: 1 200 000 kvadratkm.
Innevånare 2 630 000
Befolkningstäthet 2,2/kvadratkm
Tibet omfattar främst den Tibetanska högplatån vilken är världens största o högsta platå med en medelhöjd av ca 3.000 m över havet!
Religion: Buddhism
Historia: Landet Tibet formades under 600-talet och enades då för första gången Tibet har alltid haft komplicerade relationer till omkringliggande länder. Många krig har utkämpats med de olika folken i Kina, Mongoliet, Manchuriet och Turkestan. Många vänskapliga förbindelser o fredsfördrag har emellanåt  avlöst de stora krigen. Jag tror den kände Djingis Khan var Tibetan?! Enligt uppgift blev Tibet från år 1720 beroende av Kina. Åren 1949- 1951 invaderades Tibet av Kina. Tibet  blir 1950 in facto en del av Kina då enl. uppgift den s.k Folkets Befrielsearme går in i Tibet. Från Wikipedia

Egen kommentar

Under många århundraden har det tydligen pågått krig i det här stora området i Asien. Det har väl sått hat o split mellan folkslagen. Verkar komplicerat. Den kinesiska muren t.ex byggdes säkert inte utan anledning

Lugn runda idag

346465-171
Hembyggdsparken ligger på den högsta punkten i Askersund åtminstone i den östra delen. Därför är det alltid mera snö där och den smälter inte bort så fort som  inne i stan. T.v. ca 150 m ligger byggnaderna i parken som jag skriver om. Trycker man på hembyggdsparken bland kategorierna på bloggen så kommer alla byggnaderna ligga där bland annat. 
                     Nere vid strandpromenaden var det inga större sensationer men i hamnbassängen simmade 2 gravänder o en dopping tillsammans. Det verka nästan som dom lekte. Stod o titta lite på dom innan det bar av hemmåt.

Tullstugan

346465-170
Från tullstugan bevakades den östra tullen i Askersund, d.v.s. vägen  mot Skyllberg och Lerbäck(norrut längs nuvarande riksv. 50 mot Örebro). Huset är ursprungligen uppfört på 1780-talet.

Jag känner mig liten på jorden och....

346465-169
Stjärna exploderade innan jorden ens fanns!
För 7,5 miljarder ljusår sen exploderade en stjärna i universum. Explosionen var så stark att den kunde ses med blotta ögat.
             När jag läser sånt här så känner jag mig verkligen liten på jorden o kanske stor i orden. Jag tror att i alltet finns dimensioner som vi inte förstår, vi får va hur intelligenta som hellst, det hjälper inte. Nä ödmjuk blir man o spännande o lite otäckt  tycker man att det är. Ja, hjärnan går varm men det hjälper inte, jag tror att vi bara begriper en bråkdel av allt!  Inf. Aftonbladet, foto Nasa

"Bakslag" igår

V-75 blev det inget på. Liverpool förlora mot Man. United o Arsenal mot Chelsea. Agan blev fullständig! Men i kväll ger Linköping  Färjestad en riktig stjärnsmäll. O Majevski klämmer åt Emil Kåberg så det  bara blir en våt fläck kvar! Sen får Emil vara från Kumla men det hjälper inte!
     I tidningarna idag
Al Quida hotar o hotar.  President Chavez tycker det är Usa:s fel att situationen i Tibet uppkommit!. "Torskkriget" rasar i medierna.
 Egna kommentarer: Det är tur att de islamistiska fundamentalisterna har Israel o Usa att hata för sina syften i koranens namn, många går ju på det men inte jag!  Den enligt mig tokfransen Chavez, president i Venezuela, har ju ochså sällat sig till Usahatarna, det bara o hänga med i gänget. Hitler hata ochså Usa!  "Torskkriget "är som "vargkriget" antingen svart eller vitt! Fanatiker på båda hållen tycker jag!

Oj,isen hade lagt sig

346465-167
Rundan idag var lång och omväxlande. När jag gick lyste nästan solen sen börja det snöa, stora våta flingor. På vissa ställen var det snö o på vissa barmark. Nere vid sjön känndes det som minusgrader o på vissa ställen la sig inte ens snön, halvblaskigt. När jag gick ut var det 3-4 minus, när jag kom hem var det nån plussgrad!

Loftboden

346465-168
Loftboden kommer från Angens gård vid Olshammar söder om Askersund vid Vättern. Årtalet 1752  står inristat i en dörrstock. På dörrarna till loftets rum finns trolltecken inristade. Dessa ansågs magiska och kunde hålla trolltyg och tjuvar borta från mat och förråd.

Plötsligt var han där igen!

346465-166
Efter mer än en vecka var den vita anden o hans kompisar tillbaks igen. Jag hade faktiskt bröd med mig idag på rundan, tankeöverföring? Att det är en hane ser man på 2 sjärtfjädrar som svängda går uppåt. Annars är det ju färgerna som ochså skiljer sig mellan hona o hane. Honan är ju brun o hanen är färggran. Men är man vit så är man vit. Jag undrar hur ungarna kommer att se ut. Änderna börjar nu bilda par så smått men jag har inte sett om den vite skaffat sig fjälla ännu
                     Nä, nu blir det som sagt fotboll för hela slanten och senare ikväll kommer ju matcher från den spanska ligan. Sicket eldorado. O så Rolf H, hoppas det går bra i Kristianstad!

En liten bit ifrån......

346465-165
 Så där 5 meter ifrån strandpromenaden kan man ta ett sånt här kort. Lite isbelagt var det. Vädret är sånt idag att man känner sig, ja oövervinnerlig. Nåra stora problem har jag inte o en sån här dag försvinner även bagateller i det totalt närvarande just nu! Solen lyser, luften är kall o frisk, det blåser inte. Igår var det ju en stor idrottsdag för oss livsnjutare men det blev inget på V-75, Frölunda förlora mot Färjestad, Inter förlora mot Juventus. Äh, det skiter jag väl i!  Nu snart blir det höjdarmatcher på tv. Chelsea möter Arsenal o sen möts Man. United  o Liverpool. Vinner Arsenal o Liverpool så blir min dag fulländad!

Vilket väder!

346465-164
Påskriset står ännu, hållt sig länge. Genom fönstret kan man ana det strålande vintervädret. Tempen var 8 - när jag steg upp o solen lyser o det gnistrar
                                                GLAD PÅSK och hoppas allt är bra!

Min mormor Maria...

Idag på rundan gick jag o tänkte på att det var ju påsk! Påsk nu för tiden är ju inte som när en annan var barn! På långfredan, kan jag minnas hände det inte mycket o "fick" väl inte hända så mycket helt enkelt. Jag låg mest o läste har jag för mig. Favoritlektyren var nog Pelle Svanslös, Bill den färskräcklige, Bigglesböckerna o indianböcker m.m.
                                Min mormor Maria tänkte jag på idag, för det var en mycket religiös kvinna. Hon levde för sin katolska tro Hennes föräldrar invandrade till Sverige ca 1885 från Finland via Preussen där de kom ifrån. Men Marias farfar kom ursprungen från Nederländerna och hans fru med tror jag. Marias mor hette Helena född Schmitt  o hennes far Johannes Geuken. Johannes var(blev) direktör för Arlövs sockerbruk och Mormor föddes då i Arlöv 1889. Nämnas kan att hon hade 11 syskon. Mormor var ganska liten , mörk o brunögd. ! 20 årsåldern träffade min Mormor min morfar Lennart och de flyttade till S-holm. Där föddes min mor 1918
                             Min mor var förståss ochså katolik och när jag döptes i katolska kyrkan i S-holm så var det Mormor som höll mig!. När jag sen besökte min Mormor på Skeppargatan när det var lov t.ex så fick jag följa med henne varje morgon till katolska kyrkan. Själv har jag alldrig varit nån flitig kyrkobesökare sen jag blev vuxen men katolik är jag och min Mormors religiositet och förtröstan på Gud har gjort stort intryck på mig. Jag har haft nytta av hennes rötter o stöttats av dom genom livet och jag kan se henne framför mig bl.a. när vi knäböjde tillsammans i Katolska Kyrkan både i S-holm o min hemstad Örebro. Att ha sina rötter inom sig är verkligen en del av nuet tycker jag!

På närmare håll

346465-163
Ja, så ser Stjärnsunds slott ut på närmare håll. Fotot är taget i sommras när jag var där med 2 av mina barn-barn. På våren o sommarn är det mycket besökare och där är helt underbart. Brukar cykla ut dit o sitta njuta särskillt då på sommaren! Cafe finns nere vid sjön med värdens goaste glassbomb bl.a. På sommaren är det även guidade turer på slottet. Slottet ligger alltså i Askersunds kommun. Det ligger på en hög udde mellan Hammarsundet  och sjön Alsen("tarmen" från Vättern upp mot Askersund )

Söderut kan man se....

346465-162
Jag tror inte så många vet att Stjärnsunds slott ligger i närheten av Askersund. Ja, då fortsätter jag igen efter att fått telefon från min son Bengt o vart o handlat.
                  Stjärnsunds slott är ju den vita byggnaden som syns på andra sidan viken. Lite fakta: Säteriet bildades 1637 av Johan Gabriel Oxenstierna. Efter diverse ägare såldes slottet o marken till kung Karl 1V Johan 1823. Oscar 1 sålde Stjärnsund till sin son prins Gustaf 1851 och slottet genomgick en grundlig reparation. Prins August blev sen ägare men 1860 såldes slottet till brukspatron Knut Cassel. Augusta Cassel, Knuts svärdotter som blev barnlös testamenterade slottet till Kungliga Vitterhets Historie Antikvitets Akademien för att det skulle bevaras som kulturminnesmärke. Fru Cassel avled 1951.

Farfar är stolt!

346465-161
Det här är ett av mina barn-barn, Viktor.  Viktor och hans tvillingsyster Moa fyller 10 år i sommar bara en dag efter Farfar. Då har vi gemensamt kalas kan vi väl säga eller hur Moa o Viktor?
            I dag skriver jag om Viktor för han är en fena på fotboll o tennis bl.a.! Viktor ringde i förmiddags precis när jag kommit hem från rundan o prata om att han o pappa Martin var på väg till Eslöv, där han skulle spela final i tennisturneringen Felix cup! Det är inte dåligt men Viktor är mycket lovande i tennis och det skriver jag inte bara för att jag är hans Farfar! Men Viktor skall möta en mycket svår motståndare sa Martin. Ja, det är ju som sagt final! Utanför Eslöv(Marieholm) bodde Farfar o Farmor på -60-talet o var jobba dom, jo just på Felix i Eslöv! Tänka sig!
  Ja, lycka till nu Viktor! Du har kanske redan spelat matchen när jag skriver detta! Hur som hellst, du o Moa är jättebra!  Hälsa alla i klanen o kram från en stolt Farfar till er!
                 Viktor ringde precis o prata om att han förlorat i en bra match. Han hade fått en fin buckla och imponerat på folk och en tränare ville att han skulle komma på träningsläger i Båstad till sommaren efter vad jag förstod!

Fortsatt vinterlikt och ändå vårlikt

346465-160
I natt har det varit flera minusgrader i Askersund men i förmiddags på rundan lyste solen o värmde upp luften. Fågellivet var ganska dött, inga nyheter. I Askersundstrakten har i legal jakt skjutits en lodjurshona, tydligen ganska ovanligt. Av de 5 tilldelade i Örebro län har de andra 4 blivit skjutna längre norrut, i Bergslagstrakten tror jag det var. I tidningarna står det mycket om att  Bin Laden hotar Eu o Sverige på grund av de här "profetbilderna". Vidare står det i varje tidning om att  sydligaste Sverige skall drabbas av snöstorm i helgen. Heja Simrishamnarna ,håll i hatten eller pälsmössan eller vad ni nu vill hålla i! Mer roligt i tidningarna är det i egentligen inte tycker jag. Ja, sen måste jag hylla Ronaldo i Man. United. Jag gör det trots att jag aldrig gillat Man. United eller denne som jag tycker diva till spelare. Ja, jag säger så här, Zlatan släng dig i väggen, Ronaldo är ett fenomen! Jag tycker det är bra att man kan ompröva sitt omdömme ibland fastän det svider!
Fotot är taget från Borgmästarholmen mot hamnen i Askersund.

Inte var det nått roligt i tidningarna precis.

346465-159
Som vanligt var det bara tråkigheter i tidningarna o dom tar jag inte upp den här veckan som jag sagt. Nått som  gladde mig var iallafall att Timrå vann över Modo med 5-0 o gick till semifinal i slutspelshockeyn. Torbjörn i Simrishamn tror jag inte blev nått särskillt glad över detta!
                  Bilden är ju ganska rolig och texten till den lyder.
Ett leende är ett tecken på att humor förekommer.
Från Falstaff Fakir 1921, källa Wikipedia

        

Idag var det marsmöte

346465-158
Idag hade Spf månadsmöte. Vår ordförande Bengt var sjuk så Lars vikarierade vid mikrofonen. Vi fick till och börja med se på bilder från Cuba som några personer från Askersund besökt ungefär då Fidel Castro avgick. Cuba är ett mycket fattigt land där man mer eller mindre måste tillhöra den rätta tron (kommunismen) för att vara rumsren. Att kommunismen inte har varit nån succe i världen är väl Cuba ett exempel på. Oj, vad cubanerna är fattiga utom ledarna förståss!
                   Sen blev det kaffe o mackor o nån kaka innan Lars(på bilden) ropade upp lottnummer från månadslotteriet! O det var det hele!

Örnie flydde fältet

346465-157
I f.m har det varit mellanstädning. Parakiten Örnie tycker inte om när jag städar. Hans reträttplats är en av gardinerna. Där sitter han högst och kan iakttaga mina mått o steg. För pedanter m.fl. vill jag påpeka att jag nålat på plast(genomskinlig) på baksidan och fönsterkarmen är ochså klädd med plast så långt det behövs! Det är faktiskt smart tycker jag och inget syns! Plasten är lätt att spola av när det behövs o sen nålar jag upp den igen! Ibland flyger han ut ur buren o sätter sig där än då. Han har ett ställe till , på en kartong på hatthyllan där han sitter o tittar ibland för att se vad jag har för mig i köket!
            I natt hade det tydligen kommit en liten snöby o pudrat marken(gårdagens snö var nästan borttinad). Termometern visade 1,8 - i morse o solen lyste. I e.m. blir det månadsmöte med Spf.

Vilken bjässe!

346465-156
Världens största flygplan har lyft!. Planet som är en Airbus A 380 lyfte från Singapore flygplats med sikte på London. Planet gjorde europeisk debut. Ombord fanns 449 passagerare. A 380 är lika högt som ett sjuvåningshus och har en kapacitet på över 800! passagerare. I det här fallet var planet rustat för 471 säten. Planet väger 540.000! kg men startsträckan är ändå kort. Men i reguljär traffik kommer passagerar antalet bara! att stanna vid ca 550 passagerare!
             A 380 sätter punkt för Boeing 747:s 37 åriga välde som världens största passagerarplan. Enl. Airbus är A 380 det mest bränsleeffektiva och tystgående plan som tillverkats!

Från Dn och Expressen

Hembyggdsparken får jag alldrig nog av.

346465-155
En runda blev det som vanligt idag, fattas bara! Nån minusgrad o lite snö på marken o strålande sol. Inget större fågelliv vid strandpromenaden o inte i hamnen heller. Den vita anden har jag inte sett på en vecka snart.
                  Från tidningarna: Bert Karlsson ska ha eget matprogram i tv, räntan i Usa sänks i kväll, 20 personer slogs på BB på Karolinska i Stockholm, ingen vet varför! Men jag vet tror jag. De manliga slagskämparna trodde alla de var far till barnet?!
Det diskuteras nu en del i media om att det är folk som tjänar pengar på att ha reklam på sina bloggar. När det gäller det upplägget som jag har o många andra så kommer ju reklamen mellen de skrivna inslagen o fotona. Jag har detta upplägg för att slippa betala till bloggägarna! Så är det o så får det bli!

Jag blir mörk i blicken

346465-154
Ja, trots att jag skulle ha "vänliga veckan"  utan tråkigheter
på bloggen så kan jag inte.... äh, jag blir så.........!
 KVINNA MED ROLLATOR ÖVERFÖLLS

Polisen söker 2 mörkhåriga ungdomar i 14-16 årsåldern som under måndagseftermiddagen hoppade på en 83-årig kvinna med rollator. När kvinnan fallit till marken passade ynglingarna på att ta kontanter, bankkort och glasögon ur hennes handväska inna de lämnade platsen.
      Ett vittne till övergreppet kunde ge polisen signalement på förövarna men polisen har än så länge inga spår. Rånet skedde på Lyrikgatan i Vivalla(Örebro)
Från Nerikes Allehanda

Väderleksutsikterna

346465-153
Väderleksutsikterna för den instundande påskhelgen bedöms som goda till mycket goda, meddelar hr. hemmansägare och väderleksobservatör Fridolf Månsson. Han reserverar sig dock för att prognosen kan bygga å ett mätfel(defekt barometer) som gör att det lika gärna kan bli precis tvärtom.
 Grönköpings Veckoblad.

Positiva saker, optimismen blommar!

Själv är jag optimistisk till det mesta och har åsikter om en del o det är ju positivt. Rundan gick bra idag i snöblasket. Såg sulor(utan skor) igen o doppingar för första gången i år! Hoppas dom bygger bon i vassen nere vid hamnen i år ochså. Jag kunde stå på 2 meters avstånd från dom när de låg på ägg! Nere i hamnen träffa jag en trevlig dam, uj,uj,uj! Hon var ochså ute på en runda. det bara lyste poitivitet om henne.
Apropå positiv så är det något som går att lära sig o va. Man försöker tänka på  positiva saker. Det som hände igår är ju inte nån ide o grubbla på! Men inför morgondagen går det t.ex. att måla upp positiva bilder inom o för sig. Det som är tråkigt kan ju va positivt o ta tag i t.ex. Ja, det är lätt o säga men även vardagen går o göra nått positivt av tycker jag.
 Positivt från tidningarna. Utan kommentarer.  Men det var inte mycket  AB: 3 syskon hittade varann efter 28 år efter att skilts åt på barnhem i Nepal  DN: Mona Sahlin trivs bland väljarna. Svensk golfskräll i natt Expressen: Linda Bengtzing vill(e) ligga med hela jurun. Soligt i påsk. Carola skämtade om sina bomber. Fick jobb- när hon flyttade. Rekordöverskott i stadsfinanserna. Svd: Ingen kris i Sverige enl. finansexpert. Ystad Allehanda: Handelns framtidsoptimsm blommar
Det blir fler positiva saker i veckan. Varken krig, politik eller andra tråkigheter!  Ang att Timrå kommer att slå ut Modo ur smslutspelet i ishockey, därom är jag väldigt optimistisk, liksom att Djurgården vinner över Linköping. O gör dom inte det så är det en ny dag imorgon!

Rätt låt vann tycker jag

Ja, rundan idag skedde i dis o nån minusgrad. Nu lyser däremot solen. När jag tittat på Smhis prognos för Askersund verkar det bli lite kallare o lite snö?! På rundan var det fint som vanligt. En spillkråka trummade på en trädstam så man skulle kunna tro att ljudet kom från en kulspruta av -38 års modell! Den vita anden syntes ej nånstans, varken vid strandpromenaden eller i hamnen. Kanske har han o en del kompisar förflyttat sig tiil en annan bit av Vättern eller rentav en annan sjö?
Min svåger fick in några femmor på v-75 så nu spelar vi "gratis" några gånger. Perelli vann ju schlagerfinalen det tycker jag var bra. Hon är väl ochså en diva men har betydligt mer innanför pannbenet än en annan diva( som inte var med) tycker jag!
 Djurgården vann över Linköping i  smslutspelet ishockey och ett annat lag som jag känner för ,Timrå, vann för 3 gången över Modo som nu ligger illa till! Arsenal fick bara en poäng mot Middlesb.  Nä, nu skall jag gå o se på Charlotte Kalla men hon har en svår uppgift, klarar nog inte 3 platsen i världscupen!

20 år sen

Idag är det 20 år sen den kurdiska staden Halabaja i irakiska Kurdistan utsattes för gasanfall från luften beordrat av Saddam Hussein o genomfört av hans kusin den s.k. kemiske Ali. 5000! människor dog en fasansfull död bland dom många barn! Vad jag undrar  över är ju om det inte var en fördel o bli av med denne diktator o omänskliga person, jämförbar med Hitler. Hade det gått o göra på ett annat sätt det är frågan!? När Hitler störtades, hade det gått o göra på något annat sätt?

Skall alla in i fållan?

Människans lika värde o rättigheter är grundläggande i en demokrati. Inom vårt största parti, S, verkar det bara vara de som röstar med S som är värdiga medborgare!
 Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting har i hemlighet kartlagt tjänstemännens kontakter med media!
Syftet:att ta reda på att ta reda på om de är motarbetade av sin förvaltning.

Uttdrag ur S-mannens Magnus Ljungkvists mejl till förvaltningsavdelningarna: " Som ett led i denna genomgång begär jag därför ut samtliga in- och utgående korrespondens-e-post, fax eller brev- din förvaltnings kommunikatörer och pressansvariga haft med följande medier: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Länstidningen Södertälje , Metro, Norrtälje Tidning, Radio Stockholm, Stockholm City, Svenska Dagbladet, Svt:sAbc-redaktion samt tv 4.
  Är syftet från socialdemokraterna att  försöka skrämma landstingets personal till tystnad undrar Landstingsrådet  Catharina Elmsäter-Svärd.
Fakta ur Expressen

Undertecknad har inte sympatiserat med socialdemokraterna på de sista 10-15 åren. Jag hoppas att jag är en bra medborgare för det o tänker inte gå under jorden o skrämmas av maktfullkomlighet!  Att tro att man som det största partiet är de enda som har monopol på sanningen, i praktiken o teorin, är ganska övermaga tycker jag!

Ja, för attan nu blir det Charlotte Kalla, fotboll, v-75! Senare vet jag inte om jag skall avbryta matchen i slutspelet  i ishockey Frölunda- Färjestad för melodifestivalen. Måtte för kors i jösse namn Christer Sjögren inte vinna! Men det här om att baken är delad gäller ju i alla sammanhang!

Vet ni vad...

Visste ni att trots att hjärnan bara utgör 2% av kroppsvikten förbrukar den inte mindre än 20% av den energie vi får genom maten. Att äta en stadig frukost med gröt eller mussli o grovt bröd(långsamma kolhydrater) o kanske Farfars vitaminbomb gör att ordförståelsen o annat är på topp hela förmiddan, i flera timmar alltså
Källa Dagens Nyheter.
Den fråga jag ställer mig är om dagens politiker o höga befattningshavare har ovanligt liten hjärna eller ochså äter dom väl ingen frukost!? Dom sista 20 åren verkar det åtminstone vara på det viset!

Häpnadsväckande

Uttdrag ur krönika av Britta Svensson i Expressen.

DÖMDA SKALL INTE FÅ GÅ FRIA
Är det verkligen okej att pojkarna som dömts i tingsrätten  för dödsmisshandeln av Riccardo  springer omkring på helgerna och är inblandade i nya bråk? Att sparka ihjäl en människa är inget pojkstreck. Men gör man det när man är under arton behandlas man som ett ömtåligt barn. Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare säger"den som ej har fyllt arton år får häktas endast om det finns synnerliga skäl" (par. 23).
brott som betyder häktning för en vuxen leder till frihet för en tonåring i väntan på dom.
För t.ex vilka vuxna skulle acceptera att män dömda för en dödsmisshandel helt fria stövlade in på deras fester t.ex. men det tycks vara helt i sin ordning att våra barn utsätts för det!
Dessutom lär det ha skrattats under rättegången. Om detta skriver Britta Svensson-Det är klart att unga människor måste skratta och ha kul, men en rättegång om en dödsmisshandel är fel tillfälle. Om inte de åtalade själva begriper det, borde vuxna som vet bättre ingripa.

Kommentar av undertecknad. När jag läser sånt här känner jag mig som Rambo. Ta o bryta mig in i riksdagshuset o ställa justitieutskottet, riksdag med förgående o nuvarande regeringsmedlemmar, s.k. sakkunniga o höga tjänstemän till svars o fråga dom, i vilken värld lever ni i!!!?? Men det är väl ingen mening med det, dom skyller väl som vanligt på varandra. Jag skrev till Tomas Bodström(förra justitieministern) en gång "att i er politikers värld verkar det vara mer synd om de som begår brott än brottsoffren" Det gäller tydligen idag ochså!

Rånen ökar

Samtidigt som bankrånen ökar, 29 st hittils i år, har polisen inget effektivt register för att kartlägga gärningsmännen! Ett nytt förslag till polisdatalag har lagts fram men möter hårt motstånd för bristande integitetsskydd! I dagsläget får man manuellt göra tillfälliga databaser och till del förlita sig på bankerna som lämnar in statistiklistor till polisen.
Vad är detta, tror politker o andra ansvariga att vi lever i nått slags Shangri La eller paradis här i Sverige. Lagstiftningen o åtgärderna har ju inte relistiskt hängt med i det hårdnande samhället! Vad är det för  flummare o naivister som har lett Sverige de sista årtiondena
 Idag blev åter en åklagares bostad, den här gången i Malmö, beskjuten. Det säger väl allt om samhället från politiker till maffia!

Källa Aftonbladet, kommentarer undertecknad.

Borgmästarholmen

346465-152
På rundan idag var det bra väder, ingen blåst. Vattnet på Vättern var såsom en spegel. I hembyggdsparken såg jag återigen Sveriges största hackspett, spillkråkan, flyga mellan träden. Till storleken är den nästan som en kråka faktiskt!. Vid strandpromenaden fanns det änder som vanligt men ej den vita. På några stenar ute vid en holme satt några sulor eller skarvar, längre bort simmade några kanadagäss. När jag kom till hamnen simmade en 5-6 gravänder omkring hamnbassängen. Andra eller tredje gången jag ser denna kanske inte alltför vanliga dykand åtminstone inte i Vättern. Ja sen bar det av hemmåt o där blev det dusch o en rejäl sen frukost som vanligt. Sedan blev det en cykelrunda till spelhålan nord o i dess närhet favoritaffären Netto.
Fotot föreställer då Borgmästarholmen(Barnens egen Ö) och bron som går dit.

I går blev det ingen sport på tv

Nä minsann. De blev Viasat historie som visade ett program om flygaren Santos-Dumant, en av de allra största flygpionjärerna. Det började med ballongflygning men Dumant konstruerade efter flera misslyckade försök ett cigarrliknande luftskepp med bensinmotor och roder som fungerade och gick bra o styra. Han gjorde en mindre upplaga som han kunde parkera vid sin bostad o flyga med vart han ville i Paris där han verkade. Dumant anses vara lika viktig för flygets utveckling som bröderna Wright. Sen såg jag ett program om rymden, teorier om utomjordingar där de flesta forskare ansåg att nån stans i den oändliga rymden med stor sannolikhet fanns liv på nån planet. Sen pratades om mikroorganismer o mikrober som lär vara ursprunget till vårt liv i allafall Jag tror det finns mycket mer runt i kring oss, rymden, ja överallt, mystik nånting, massor som vår hjärna o vårt intellekt är för litet o förstå. Det gäller o inte vara för kategorisk o logisk för det är massor som vi inte begriper. Det precis som det blir varmgång i hjärnan när man tänker! O vi kan ju  t.ex inte ens reda ut om hönan eller ägget kom först eller? 
Sen såg jag nått program om kineserna o deras barnbegränsning när det gäller flickor. O då kom jag o tänka på att det går en svensk på 150 kineser ungefär. Ödmjukhet var ordet!  I explorer, tror jag, visades ett program från Iran om ungdomar som kände sig vilse i mullornas värld och var missnöjda med sina liv. Ja det inte klokt! Ungdomarna får inte dansa om dom går på en konsert t.ex och de olika könen får inte sitta tillsammans Det ända stället som en del av ungdomarna kunde träffas på o ha lite romantiska äventyr var på en skidort i bergen utanför Teheran.  men dom fick ha ögon i nacken, mullornas långa arm trevade där ochså. Gudrun Schyman åk dit o gör vad du ska o klaga inte så mycket hur det är i Sverige, vi ligger ljusår före Iran när det gäller jämställdhet bland annat! Nä, Gudrun det hade nog inte varit populärt när du hade kommit dit med dina pekfingrar. Jag vågar knappt tänka på det!

Har ni hört!

Rubrik i Aftonbladet-ÅTALAS FÖR ATT HA STOPPAT BRÅK-  I oktober förra året blev en taxichaufför vittne till vad han uppfattade som ett bråk i en busskur. Ett antal tonårspojkar knuffade varandra  så att en flicka som satt i kuren ochså blev ansatt. De knuffade henne så hårt att hon var nära att stå på huvudet. När hon började skrika,"sluta, sluta" stannade jag taxibilen och tog tag i ena killen o  och sa åt honom att gå på någon i sin egen storlek, säger taxichauffören till tv 4 Nyheterna. I går ställdes taxichauffören inför rätta vid Linköpings tingsrätt för ofredande! Det är de som har anmält mig som begått brott, jag gjorde bara en god gärning, säger Nader som taxichauffören heter.
Att ha civilcurage bestraffas i ankdammen Sverige o det är ju inte första gången. Brottslingarna skyddas mer än dom som gör en human insats. Hur kan en sån här mentalitet uppstå i ett land!
En civilkuragelag har diskuterats men ingen har kommit till skott. Stödet om en sån lag finns i Alliansen enl. Kds Inger Davidsson i justitieutskottet, ja kom till skott då!

Käbbel o käbbel

Landstingen i vårt land är i många fall utsatta för kritik av befolkningen. Vårdköer råder  o på en del vårdcentraler är det brist på läkare o struktur. Man kan väl säga att primärvården i vissa fall är styvmoderligt behandlad och inte populär nog att jobba på för läkarna. Det skall vara fina lasarett, helst universitetssjukhus, med toppenkirurgi t.ex. Skilnader råder väl ochså i löner mellan en läkare i allmän medicin o en i kirurgi. Här har det ju blivit ett strukturfel i vården. Mindre pengar satsas i Sverige på primärvården än i våra nordiska grannländer. Politiker o höga tjänstemän har inte förstått hur utomordentligt viktig primärvården är i vårdkedjan! I Örebro län pågår nu en debatt om hur dåligt vårdcentralerna fungerar. 70 läkartjänster är vakanta o patienter har svårt att få tider o samma doktor, ty det vimlar av s.k. stafettläkare
Ja o vad håller t.ex. Socialdemokraterna o Moderaterna på med. Jo att ta politiska poäng på att kritisera respektive borgerligt eller socialdemoktatiskt styrda landsting. Man kan ju undra, valtaktik o ideologiska floskler är mycket mer värda än vårdtagarna som kommer i kläm. Jag tycker att de 2 största partierna ska ta tag i den misslyckade strukturen tillsammans o släppa på prestigen. Nån stans har det ju blivit fel under årens lopp! Sen hade det nog gått bra o sparka en del höga tjänstemän o chefer som visat sin inkompetens! Sverige är ett av de länder som har mest läkare i förhållande till landets befolkning! Det säger ju allt om snedfördelning m.m.
Förresten kan inte Reinfeldt åka på studiebesök till den moderatdrivna vården i Stockholm och Sahlin åka till det sossestyrda Örebrolandstinget o se avarterna som finns. Sen gäller det o dra in klorna o börja ta tag i saken!

Ytterligare en spett

346465-151
 På rundan idag genom hembyggdsparken såg jag ytterligare en hackspett Som vanligt har jag tagit en bild från datan. Omöjligt att själv hinna få upp kameran. Idag såg jag tydligt som jag tror ytterligare en underart, den större hackspetten  , dock mindre än spillkråkan o de skall den ju va. Det finns ju fler underarter men den minsta är påtagligt liten så den kan man väl placera om man ser den!
Bild från Wikipedia

Jag höll ju på o glömma

346465-150
Jag brukar ju inte bry mig om namnsdagar, men när en av mina favoritkvinnor har namnsdag då kan jag inte låta bli!                                               GRATTIS VIKTORIA!

Den siste "sovjetmedborgaren"?

346465-149
Det här är Alexandr Lukasjenko, Vitrysslands president o envåldshärskare. Att jag har en bild med av honom beror på att jag läste nått om hemkallad ambassadör. Vitryssland i våra dagar är väl politiskt ungefär som det gamla Sovjet. med en auktoritär ledare eller klick o förtryckt folk o opposition. Lukasjenko har ungefär samma konstifika uttalanden som Irans ledare Ahmadinejad. Ja, det har väl med storhetsvansinne o dumhet o göra antar jag! Foto tv2.no
Enl många tidningar KOMMER DET ATT BLI REKORDDYRT ATT TANKA BILEN I SOMMAR- undrar hur det skall bli om Miljöpartiet får del av makten 2010-. Enligt en tidning SÅ HAR DET VARIT EN KRAFTIG FÖSÄMRING FÖR STUDENTERNAS EKONOMI DE SENASTE 20 ÅREN- Obs inte de senaste 2 åren- . Mona Sahlin går nu ännu mer åt höger när det gäller synen på flyktingarna o deras mottagning o boende vid ankomsten till landet. No komments! Lite från hemmafronten. I Askersund har en 17-åring dragit kniv mot poliser när han skulle hämtas för vård på behandlingshem. Han lyckades även rymma fältet, tillfälligt får vi hoppas. I Örebro har 15 åring(ar) misshandlat man på termobil! och andra i stan, hot o våld. Ja tyvärr står det mycket i tidningarna om hot o våld o grova brott i olika sammanhang, men så är det ju i dagens samhälle o det gäller o hitta de positiva bitarna i livet. För dom finns ju alltid tycker jag men våra folkvalda får nog stå till svars för en del av utvecklingen. Att ha en naiv syn på tillvaron o ha nått slags överhumanistiskt  försvarstänkande leder inte till ett humanistiskt samhälle där fötterna behöver vara på jorden enl. min mening!

Nu är vi inte etta längre!

Jag är djupt förtvivlad! Nu har Sverige inte högst skattetryck i världen längre. Danmark har gått om oss och intar första plats.  Vi har 47,8 % skatt mens danskarna har 48,4 %!  Nä vet ni vad hur ska det sluta. Skall Danmark ochså gå om oss när det gäller långa vårdköer , brister i skolan, brister i äldrevården o en nedvärderad syn på vårdcentraler m.m. O hur ska det gå för Sverige, nu blir det väl rent kaos!? Nä, allvarligt talat, har ett högt skattetryck lätt till att Sverige ligger topp i fråga om tillgänglighet i vården, inom psykitrin, äldrevården m.m. Och stället där patienten borde känna tillhörighet o trygghet o där allt börjar så att säga, den livsviktiga  vårdcentralen, hur har det skötts trots höga skatter?

Apropå gårdagen

346465-148
Den här bilden missa jag att visa från gårdagens fotvandring i det vackra naturreservatet Utnäset. Den är absolut värd att ha med tycker jag! Närke har väldigt fin o omväxlande natur alltifrån Bergslagen i norr ner till trakterna kring Askersund o Vättern i söder, ja hela Örebro län fresten. Nä nu blir det tidningsläsning här på nätet! Vi syns.

Naturreservatet Utnäset 2

346465-147
Oj,oj, ja. Torsten hade gått här innan för 5 år sen och jag har lekt o badat här på nån sandstrand i 5-6 års åldern på -40-talet. Föräldrarna hyrde nämligen en liten nerlagd skola någon eller några sommrar i närheten av Igelbäcken strax ovanför naturreservatet. Jag kommer särskillt ihåg att min mormor drog mina yngre systrar i en skrinda ner till stranden och jag gick bredvid. Jag minns ochså att jag fick ta på mig gummistövlar när jag skulle ut o leka för det fanns väldigt mycket huggormar särskilt uppe vid skolan. Jag kommer även ihåg att min far stod o fiskade med kastspö från nån av de många klipporna under tiden vi badade. Att  jag hade förmånen o bo i närheten av en sån fantastisk natur det tänkte jag ju inte på i den åldern men nu 65 år efteråt gjorde jag det.  Vid 12.30 åkte vi hem o 14:00 var jag på styrelsemöte med Spf men det är en annan historia!

Naturreservatet Utnäset 1

346465-146
Idag vid 9-tiden for jag och min kompis Torsten iväg till naturreservatet Utnäset för att fotvandra Utnäset utgör en bit av det kust- och skärgårdslanskap som finns vid  norra Vättern. Det ligger vid länsgränsen mot Västergötland, 25 km söder om Askersund. Reservatet bjuder på verklig närkontakt med Vättern. Stränderna består av klippor o isslipade hällar som skjuter ut i ett stort antal småuddar. På öarna utanför häckar bland annat fiskgjuse, gråtrut, fiskmås o småskrake. I området trivs även bävern!  Vegetationen består av hällmarkstallskog med ljung, lingon o renlavar. Gran, asp,  o rönn växer i skrevorna. Allt detta utom djuren såg Torsten o jag när vi gick den 3 km långa naturstigen.

Så det kan gå!

346465-145
 Ja nu har jag varit o läst  på  Na:s nätupplaga! Mannen körde över 3 tomter tills han krockade med friggeboden. Han tappade av okänd anledning kontrollen över bilen. Skadades lätt, ingen annan skadades. Nuddade även ett hus på sin väg över tomterna.
Foto Björn Palmkvist  Närikes Allehanda.

Det skönt o bada?

346465-144
Efter hembyggdsparken kom jag då ner till strandpromenaden och fick syn på den här badande hunden(skotte nånting tror jag rasen kallas, en sån där hund som fanns på dom där magneterna förr med en vit o en svart  på). Ja, ja, han  gick lugnt omkring i regnvattnet o verkade njuta till mattes stora förundran.Han hade kanske blivit influerad av änderna på andra sidan vägen! I dag gick jag en lång runda o det gick bra. Vid porten hemma mötte jag grannfrun som pratade om att det hänt en bilolycka ganska nära där vi bor. På radio hörde jag sen att det var en man som kört rakt in i en friggebod! Ja, man undrar, jag får läsa på Na:s nätupplaga.

O vrider man sig om

346465-143
Ja, som sagt vrider man sig om mot sydväst o fotar från samma plats som innan då ser man det här, bebyggelse o en bit av Vättern. Som synes så ligger hembyggdsparken ganska högt.

Det är nått alldeles extra!

346465-142
Ja, det tycker jag Askersunds hembyggdsgård är! Mitt i naturen o i stan.  Som vanligt gick jag igenom där på min runda Fotot är taget österut o visar en del av parken Uppbygnaden av området startade 1930 sedan Askersunds stad upplåtit mark till hembygdsföreningen som bildats 1925. De flesta hus som finns har hämtats till parken på -30- talet men några har tillkommit. bl.a då Klockargården som idag används som samlings o serveringslokal. I april börjar bl.a. dagens rätt att serveras igen. Klockaregården fungerade innan som bostad till stadens klockare o låg  inne i staden. Andra byggnader som kan nämnas är soldattorpet, loftboden, fårhuset, onalogen, snutastugan(snut= vinkeltomt mellan 2 mötande vägar), redskapsboden, smedjan, bastun, logen, lusthuset o då skolmuseet som jag har på bild  för sig! Alla byggnader kommer från Askersunds omnejd och nåra då bl.a. från Tiveden. Ja, på våren o sommaren specielt är det fint o sitta häruppe o filosofera o gå o ta sig en kopp kaffe på klockargården! Ja det har jag ju berättat innan, det  kommer ju snart får o getter o kaniner o ankor till hembyggdsgården.

Se på Danmark o Norge

I dag hörde jag på en debatt i radio Örebro ang vårdcentralernas betydelse och situation. Fick verkligen vatten på min kvarn. I Sverige ger vi mycket mindre till bassjukvården än i Danmark o Norge. Där har politikerna förstått att vårdcentraler måste fungera för att övrig sjukvård skall funka. Det är lättare att satsa på en avdelning på sjukhuset än på bassjukvården menar dr Bengt Karlsson allmänläkare på vårdcentral i Karlskoga. Bara 14 % av landstingets budget på 7 miljarder går till vårdcentralerna. Primärvårdschefen Hans Malten konstaterar bl.a. att satsningarna på det stora sjukhuset i vårt län till univesitetssjukhus och kampen om att få hit läkarutbildning visserligen är bra. men har sitt pris- och det  går ut över primärvården. Visst det glassar ju för politikerna med ett sådant koncept men få ochså ner fötterna på jorden o förstå vårdcentralernas betydelse. Politiker vill ju gärna ibland skylla på varann o andra. Nu är det ju doktorerna som får sig en slev från skålen för att de hellre väljer utbildningar till specialistutbildningar än till att bli allmänläkare. men det är ju politikernas fel som inte tillräkligt slagit fast att en allmänläkare har en av de viktigaste funktionerna i vårdkedjan! Nä glassiga operationer o värdsledande utrustning osv det står högt i tak men något av  det viktigaste för en patient det är väl där det börjar, på en vårdcentral. Ja ekorrhjulet fortsätter o snurra . O  vilka doktorer vill i nuläget söka sig till en vårdcentral med stor underbemanning eller kanske bara s.k stafettläkare! Jag vill påstå att landstingens politikers o tjänstemäns oförmåga att strukturera sjukvården o inse vårdcentralernas betydelse är mycket allvarlig och leder till en fortsatt kris i den ytterst viktiga bassjukvården med dess vårdcentraler. Ja nått fel är det ju eftersom vi är ett av de läkartätaste länderna i världen!

Det är lite konstigt!?

I dag blev det rundan igen efter gårdagens sport o dobbeldag. En bra runda som vanligt i blåst o regn men som sagt inget o klaga på. Sporten var underhållande och bra. Kalla o Södergren gjorde fina insatser i Holmenkollen, fenomenet Stefan Holm van i Valencia, Foppa spela riktigt bra för sitt Colorado men dobblandet, det var det som vanligt med, nothing på v-75 o pengarna tillbaks på fegdubbeln.
I melodifestivalen som jag inte såg  gick bl.a  Nordman vidare till Globen, tyckte jag inte om, Carola o hennes partner gick inte till Globen, tyckte jag om!
Tävlar kan man väl säga att Danmark, Norge o Sverige gör  inte bara i idrott utan ochså i att lyckas med välstånd, sjukvård o löner t.ex.  Det är inte nån upplyftande läsning precis av statistik o annat. När det gäller vår svenska krona så står den ju sig slätt numera. Norges krona är värd 10% mer än den svenska ungefär o den danska  mer än 20%!  För  20 år sen var det väl tvärsom. När det gäller sjukvård så verkar Danmark o Norge inte ha så stora problem med köer o.s.v.. I Sverige är förhållandet  mellan läkarinsatserna snedvridna mellan reurser vårdcentraler o  lasarett  Vårdcentralerna har kommit i skymundan o där råder ständig läkarbrist! I stället är det tydligen debatten  om det skall drivas privat eller statligt- kommunalt som är viktigast! På vissa håll ersätts inte en privatläkare med nån annan när hanhon går i pension fastän det hade behövts läste jag! Patienterna kommer i kläm p.g.a. ideologiskt  dravel mellan partierna!  Sverige är bland de läkartätaste länderna i värden i förhållande till befolkningen! Ändå hinner en dansk vårdcentralsläkare med fler patienter än en svensk såg jag i ett tvprogramm för nått år sen!. Det ända där vi verkar ligga i  topp med verkar vara s.k. specialiserad sjukvård! Sen är det tydligen så att det inte är så fint att vara läkare på vårdcentralen, en så viktig funktion för patienten! Psykiatrin o äldrevården, ja det är ju inte nån höjdare nu förtiden.
Lönerna skall vi inte prata om o det gäller alla områden. Skulle vi jämföra oss med fler länder tror jag inte ens vi skulle hamna på bronsplats. Sverige har ju bland de högsta skatterna i värden ungefär som Danmark o Norge men vi har ju betydligt sämre betalt på alla områden! T.ex vårdpersonal o då sjuksköterskor, det vet ju alla! I Danmark har en sjuksköterska ca 28.000, i Norge ca 32.000 o i Sverige 23.000 i svenska kronor. Även om man  räknar in dyrare levnadskostnader särskillt i Norge så får sjuksköterskorna i våra grannländer mer i plånboken, tusentals kronor.
Jag tror att inom sjukvården är  landstingen den stora boven. toppstyrda o svårhanterade. Jag skulle kunna tänka mig att 80-90 % av Sveriges vårdpersonal jobbar inom landstingen. Det klart då är det inte är lätt att få upp några löner. Några fler exempel. I Danmark får man 90% av lönen när man är sjuk från första dagen. Ja, jag kunde räknat upp mycket mer! Jag tycker Sverige numera är trots störst till ytan o störst befolkning, lillebror i Norden!  Vad har politikerna sysslat med de sista 20-25 åren!?

Skolmuseet

346465-141
Efter fikandet blev det då en runda. På den kommer jag alltid genom hembyggdsparken, denna oas i staden på nått vis. Där finns en smedja, Klockargårdens kaffe o matställe som öppnar i april, museer, varav denna gamla byskola på bilden som används som skolmuseeum, Bertil Boos paviljong m.m. O en del festligheter blir det ochså bl.a. den berömda jazzfestivalen i juni. Snart anländer getter o får , ankor o kaniner till alla barns förtjusning. Dom leasas in. Sen går det ochså traktortåg hit från hamnen när det är högsäsong!
Nere vid strandpromenaden verkade gässen inte vara så vaksamma länge, kom ganska nära dom. Inte mycket ont i höften, alla tiders!
På förstasidan i AB idag: Polisen utreder: 35 åringen kan ha mördat 5 män. På Expressens: Barn klämda under kaos under kyrkokonsert med Carola. Nä minsann nu blir det sportbilagan o korsord men först kvällsmat. Ja just dä, titta lite på v-75tipset ochså, håll tummarna!

Det fint på Tutingen

346465-140
I går ringde en av mina goda vänner Torsten o fråga om vi kunde mötas på på Tutingen vid ½ elva-tiden i morgon o dricka en kopp kaffe o äta en Bossebakelse. Det klart jag ville. Tutingen är som alla förstår ett kafe och ett mysigt sådant. Det ligger vid torget i Askersund. Rekommenderas Det var även så att Bosse, kafeets trevlige ägare, i dag fyller 60 år och han hade döpt en bakelse dagen till ära till en Bossebakelse. Den var liten o god och den gick ner så fort att jag knappt hann se hur den såg ut. Som vanligt pratade jag och Torsten om allt möjligt. Vi kom ochså överens om att göra  en fotvandring på söndag eller tisdag om vädret tillåter. Det skall bli kul för det var ett tag sen vi företog en sådan! Vi brukar ju ha massäck med oss o det är skönt o slå sig ner på en vacker plats o njuta av både den o naturen. Efter nån timme gick vi, Torsten för att styrketräna o jag för o ta min runda. Dä pöjkar dä! 

Omöjligt att hitta en ansvarig politiker?!

Ja, det är rubriken på dagens inlägg av Lotta Gröning i AB.  Hon säger bl.a. så här- i Sverige är politiker oerhört stolta över vår demokrati. Men är det något att vara stolt över?-
Vidare skriver Lotta längre ner- numera har alla partiledare bestämt att de vet bäst. Partiledarskap är det samma som opinionsbildning:de talar om vad folket behöver och vad de skall tycka! Desutom ser politikerna till att det är omöjligt för en vanlig undersåte att i något ärende som berör hans eller hennes vardag hitta en enda ansvarig för politiken. Politik i Sverige 2008 är nämligen att skylla problemen på någon annan!
ja, det hellt rätt. Jag har själv skrivit om hur Sossarna o Moderaterna är beroende av att smutskasta varandra o då skylla allt på varandra. Visst, vad innebär det! Dom fråntar sig alla skyldihgheter genom att skylla allt på varandra som sagt!  Smart men jag har genomskådat det! Ena riktiga lurendrejare de just vad dom är!


Huset på berget

346465-139
 I f.m har jag lättstädat o tillverkat  farfars vitaminbomb. Måste fresten tala om att igår vid 24-tiden när jag la mig var det snö ute. I morse när jag steg upp så va det vår igen, ingen snö kvar! I e.m. cykla jag till hamnen . Pratade lite med ägaren till  en av glasskioskerna som höll på att måla om den. Jag tror nog att han har 2 faktiskt. Blev det fint väder i påsk så skulle han nog ha öppet. Sen cykla jag längs strandpromenaden där en del gäss stod o halvsov. En del änder gick o beta i gräset. Nån brist på mat har dom ju inte. Gässen brukar ochså gå o äta av gräset. Sen cykla jag upp för en gata där det här stora trähuset ligger. Ett fantastiskt hus. O trädgården är inte mindre fantastiskt. En riktig naturträdgård. Den är stor, kuperad, består av hällar o stenar Oj,oj oj, jag undrar vem som äger det hela?
I AB idag så har både Carola H o Charlotte P. en del utrymme. Carola H säger nånting om att- jag har inga knäppa åsikter om saker o ting- Charlotte P berättar- jag gick ner 8 kg på 3 månader. Va ska jag döpa dom till, fröken vimsig o fru duktig? Ack ja. Eller dom är  både och och fruar?

Besök på Barnens egen ö

346465-138
Från strandpromenaden kan man via en ca 200 m lång pontonbro med båtplatser på sidorna ta sig ut till en av öarna i Askersund. Förutom Barnens egen ö kallas den ochså  Borgmästarholmen.  Jag går ofta hit och för nått år sen var jag här med 4 av mina barn-barn.. Man kan gå ut på ön året om men aktiviteterna är ju på sommaren. Det finns en dansbana som används för musik o annan underhållning, det finns cafe, lekplats för barn o en bra sandstrand . Den syns på bilden o ibland är det mycket folk där unde högsäsongen. Vid den här årstiden brukar jag  nästan alldrig möta nån person där men i dag var där som jag bedömde 2 inte riktigt rumsrena karlar. Dom hade dessutom en stor schäferliknande hund som sprang lös. Kändes lite obehagligt.
Idag tänker jag på en 62 årig kvinna från en liten by utanför Askersund som hittades medvetslös i ett dike troligtvis misshandlad av sin sambo. Hennes liv gick inte att rädda. För nån vecka sen eller så var det en annan kvinna i Askersund som blev misshandlad i sin lägenhet. Det är ju dagligdags såna här händelser i Sverige, Sprit o knark ligger ju bakom mycket o har ofta samband med dålig självkänsla som resulterar i svartsjuka bl.a. Usch ja, men verkligheten är ju så här!

Nu har jag sett en!

346465-137
Rundan gick åter i strålande sol idag. På min väg genom hembyggdsparken fick jag plötsligt syn på den här fågeln. Tyvärr han jag inte ta något foto så bilden är från mitt fågelalbum spettfåglar som finns i datan. Fågeln är en gröngöling. Den blir ca 32 cm lång, vingbredden 52 cm, vikt ca 177 g. Den trummar mindre än andra hackspettar o ljudet är svagare. Födan tar den mest på marken o den är specialiserad på myror. Gröngölingen är en av de vanligaste spettarna i Europa o i Sverige uppträder den mest i  Götaland o Svealand.
Ja då har jag alltså sett både en spillkråka o gröngöling på mina rundor. Dom är väldigt skygga så jag är glad för det. Det massiva höga trummandet antar jag då var en spillkråkas.

Ja nu ska vi se. Förutom dessa fåglar har jag sett kanadagäss, änder, doppingar, skrakar, gravänder,  havsörn och naturligtvis skator, kråkor kajor  o småfåglar. Sen har jag sett rådjur, dovhjort, grävling, igelkott o ekkorre. O detta har jag sett på mina rundor i Askersund. Kanske jag skulle gå upp tidigt nån morgon när det blivit varmare o sätta mig skyddat i skogen o ha kikare med mig. Ja, rapporter från djurens värd fortsätter!
Foto o fakta från Wikipedia.

Ebb i Askersund?

346465-136
Ja, efter att gått nästan hela strandpromenaden gick jag upp i stan o köpte virusskydd. Mitt skydd hade gått ut i halva mars så jag tänkte jag instalerar nytti dag. Sen gick jag vidare på min promenad och såg den här "strandningen". Båten fanns inte där i går. Det är nog en typ som har tröttnat på båten o bara slänger ut den i naturen på första , bästa ställe, Ja, sen kom jag hem o åt o instalerade virusskyddet. Jag har ett skydd som heter F-Secure o det var det jag förnyade, så nu varar skyddet till -090321. Jag har inte haft något virus eller annat obehag sen jag skaffade detta(ingick när jag köpte ny dator för 2 år sen)
Dagens nyheter: Obama är favorit till demokraternas presidentkandidat, jag vill ha Hillary. Sverige har erkännt Kosovo,bra tycker jag. Allt fler unga skuldsätter sig. är det någon överoptimism om att farbror Staten ordnar det om det går snett?!  Ordnar sig alltid eller naivitet!? Antibiotika skrivs ut mer o mer trots faran med resitenta bakterier o varningar för detta. Minsta motståndets väg, för det kan väl inte vara okunnighet hos läkarkåren?! Nä nu skall jag gå o äta kvällsmat o sen blir det både elitseriehockey o Champions L. på tv!  Hä blir te o sappa lite! Förresten en hälsning till Linnea som tycker om min blogg, kram ochså!

Naturen kan man inte få nog av...

346465-135
Rundan i dag gick i strålande solsken. Efter att ha gått en liten bit fotade jag den här delen av en viken. När jag sen gick ytterligare en bit hörde jag smattrandet av en hackspets näbb på en trädstam. Även varningsrop. I området i o kring hembyggdsparken finns det många torra trädstammar, ett eldorado för hackspettar. Men det är svårt o få syn på dom.  Jag är dock ganska säker på att jag såg den största arten, Spillkråkan förra våren Sen när jag kom till rundan i hembyggdsparken såg jag en dam ivrigt tittande på något. Gick fram till henne o viskade, vad tittar du på? Jo, det var en ekorre som ystert hoppade omkring på marken. Damen sa, det verkar som våren nästan är här! Ja, de härligt sa jag och vilken natur vi kan gå i!  Sen gick vi på var sitt håll! Jag gick vidare i Hembyggdsparken o så småningom kom jag ner på strandpromenaden. Änderna lekte i vattnet, dom tyckte nog ochså det var vår på gång. Många dagisbarn var ochså nere vid sjön. I morse var det faktiskt 4-5 minus , men det skiter våren i. Solen värmer ju upp så småningom!

Läsning av nättidningar

Rubrikerna var ungefär de samma i tidningarna. Aftonbladets "idoldyrkan: -Carolina Gynning ska bli Hollywoodstjärna, hårdtränar- Oj,oj,oj, det såg jag ingen annan stans!  Juli o halva augusti blir soligast o varmast enl. väderexperten Wolfgang Röder. Som pensionär som har semester alltid tänker man inte så mycket hur vädret blir längre. man får vara glad att det finns väder överhuvudtaget! Hi, hi.
I alla tidningar står det om en Palmepristagerska  i Iran som tvingades av planet till Stockholm av iranska agenter Ja, det landet ja skulle kunna dra åt........tycker jag. Fundamentlister, terrorister o fanatiker av alla de slag skulle ochså kunna dra åt..........
Nä nu skall jag skriva en artikel om J 29 Tunnan för en seit.

Strålande väder

346465-134
På rundan i dag var det som sagt strålande väder, friskt i luften o nån + grad. Växla nåra ord i hembyggdsparken med en trevlig man som jag brukar möta. Nere vid strandpromenaden fanns änderna som vanligt, betande i det gröna gräset. Kunde  inte låta bli o ta ett foto som visar några holmar som det är gått om vid Askersund. Ännu mer sydväst åt mellan holmarna går väg 50 mot bl.a. Motala som ligger ungefär lika långt från Askersund som Örebro, ca 5 mil! Närke gränsar till många landskap, Östergötland i öster, Västergötland i sydväst, Värmland i väster,  Västmanland i nordost. Örebro län gränsar dessutom till Dalarna men det är en annan sak.
Nä nu skall jag till stan o köpa en burk med proteinpulver som jag tar nån sked av innan jag tränar med hantlarna. Sen blir det Netto!

Oj,oj, oj vilken naturupplevelse!

346465-133
Det blev många naturupplevelser när vi vandrade längs Vasaloppsspåret och i närheten av detta  Den som jag tycker var vackrast  var den från det ca 400 meter höga Hökberget . Fotot är alltså taget därifrån mot Orsasjön som syns i bakgrunden!

Apropå Vasaloppet

346465-132
I mitten av september förra året gick jag och en av mina kompisar Torsten halva Vasaloppet(Evertsberg- Mora). Vi tog det betydligt lugnare än skidlöparna. Övernattade i stugor o fick en häftig naturupplevelse. Jag tycker vi gjorde det bra med packning o allt. I stugorna fanns det varken ström eller kranvatten. Tvätta sig fick man göra i en bäck o där fick man ochså ta vatten till att dricka. Att laga mat var inget problem, Torsten hade ett litet spritkök med sig!  Fotot visar min målgång i Mora!
Lite tidningsnotiser. På förstasidan i AB i fredags stod det varken om mord, miljöförstöring eller bankrån m.m. utan om att Tony Rickardsson hittat  en ny kärlek! Jag hörde ochså på radion att att unga konsumerar mer o mer sömnmedel! Där jag arbetade innan pensionen fanns det en grupp som arbetade med människor som hade fått svår abstinens av användandet av  bl.a. dessa medel. Dessa människor mådde otroligt dåligt av sitt beroende och dom genomgick rena stålbadet under sin avgiftning. Då jag själv sett dessa människor och själv även deltagit i omvårdnaden kring dom vet jag sicket helsicke dom hade. Jag blir förbaskad på de doktorer som bl.a. skriver ut dessa beroendeframkallande medel! Det är naturligtvis minsta motståndets väg som gäller istället för att ta reda på orsaken till sömnproblemen! Jag läste ochså i Expressen tror jag att motion i alla former kan spara många människors liv o  genom sämkning av blodtrycket bl.a. o  tragedier i samband med t.ex  hjärtattacker Inget nytt va men..... ja o även pengar till stadskassan!

Askersund i morse

346465-131
I morse gick jag upp relativt tidigt för att se på vasaloppet. När jag tittade ut genom fönstret såg jag ett tunt snötäcke på marken. Vad passade väl bättre, snö ute o snö inne! Vasaloppet blev ju inte så spännande, segraren ryckte ifrån relativt tidigt o han hette Jörgen Aukland och är norrman. Han har blivit tvåa 3 gånger och 3 en gång så det var han väl värd. Hans bror Anders  har vunnit 1 gång och blev 2! Bland tjejerna vann Sandra Hansson ganska otippad. När Vasaloppet var slut gick jag ut på rundan betydligt senare än jag brukar. Då var snön borttöad och det var ganska blött i "spåret". Gick på ganska tufft o lite ont i höften fick jag mot slutet men inte så farligt! Däremot blev jag tröttare än jag brukar. I morgon blir det förmiddan som vanligt, det är jag o kroppen inkörd på!
Ett bra motto hittade jag i Na idag. Det är Jannica Lagerhult (som skall på uppdrag till Chad) som tycker: -Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.- Jag säger utan att förhäva mig, så sant, så sant!

RSS 2.0