Det absoluta nuet !


                 Det här fotot är taget för ca 1,5 timme sen. Verkligen en bild från nuet ! Och som sagt var det ena utesluter inte det andra ! Om vädret behöver jag inte orda, det syns ju ! Motionen gick bra och ingenting har försämrats trots långvandring mm. Ovanligt lite folk ute o promenerade tyckte jag ! I morgon är det lördag med bl.a. V-75, det är ju nästan ochså i nuet. I går träffade jag vår körledare och vi hoppades verkligen att vi sågs till hösten och så sjöng jag lite tumbala, tumbala för honom ! Jag övar ju mig hemma genom att sjunga till musik från youtube av olika slag dock inte till t.ex. kväsarvalsen eller Lasse Stefanz. Smaken är som baken !
                           Och idag fyller Melissa år ! Grattis på födelsedagen o kram ! O nu är det paus med bloggandet i helgen !

Alla tiders tyckte jag !


                 I går fick jag tillgång till gamla kort av min farmors o farfars släkt. Det gläder mig att få visa ett av dom här på bloggen ! Intressant är det, för mig åtminstone som även omhuldar mina rötter. Och eftersom jag nyligen varit i området och på stället där dom slutade sina dagar så är det på nått vis ganska häpnande att jag några dar efter fick tillgång till dessa kort ! Även fast fotot är taget i Örebro så tror jag att farmor och farfar bodde i Fellingsbro där farfar fick en tjänst som ,efter vad jag hört som Sveriges yngste utbildade provinsialläkare. Min far och hans bröder föddes alla 5 i Fellingsbro. Fotot kan dock vara taget innan dess och innan barnen kom för farmor kom ju från trakterna av Örebro, Herminge i Gällersta socken. Förlovningskort kanske ? Det är svårt med åldrar ! Jag börjar luta åt förlovningskort !
                    Och min farfar hette Adolf och föddes i Karlstad. Farmor hette Elin Andersdotter och var enda barnet. Hennes far Anders Karlsson. Så var det då ännu tydligen med döttrarnas efternamn. Är det inte så på Island ännu ? Och hos farmor ser jag drag av min far och min ena syster, den yngre. Jag gissar på att fotot är taget nån gång i början av, mitten av 1890-talet ! Och nämnas kan att jag tyvärr aldrig fick se min farfar, han dog 1938 några månader innan jag föddes, 70 år gammal. Farmor blev 82 år gammal ungefär och henne hälsade jag på ofta på 40-talet av naturliga skäl .  
                     Jaa, vad har parets barn-barn gjort idag då. Joo motionerat på förmiddagen o klippt sig på eftermiddagen. Och vädret verkar bli ännu bättre !
                     

Skönt o ta sin runda igen!


                 O skapligt väder var det och rundan gick bra trots lite träningsverk sen vandringar över "stock o sten" ! Men kroppen och höften återhämtar sig fort !  Som vanligt brainstormades det under motionen. O då kom jag att tänka på ett ord som passade bra för en som tänker på många ! Jag har sagt det innan ! Det är lätt att få "prestationsångest av otillräcklighet"  i sammanhanget ! Ordet är OMHULDA ! Det ordet passar bra när man tänker på anhöriga, kompisar o rötter ! Och visst omhuldar jag mig själv till glädje för dom jag omhuldar, antas det !
               Jaa, nu närmar sig sommaren och när jag tittat på en 10-dagars prognos så ser det inte så tokigt ut. Men i morgon skulle det tydligen bli regnskurar hörde jag nu på Örebro P 4 . Och sen sas det på radion att om man drack en 4-6 koppar kaffe om dagen så kunde det enl. svenska o amerikanska undersökningar "hindra" svårare prostatacancer. Så ungefär efter vad jag kom ihåg ! Och gatan som visas heter storgatan och i morgon skall jag gå att klippa mig kl två !

Vad gör man en sån här dag ?


               I dag skulle det ju blivit boule på förmiddagen. Men det regna in ! Jag brukar ju veckohandla på tisdagarna så det får vi se om det blir av. Men jag har alltid nått i huvet som är intressant och jag har ju mycket roligheter att tänka på ang. nuet, framtiden o fordom ! Detta har väl inte ungått någon i min omgivning, hoppas jag !
               Jag var ju i gamla hemtrakter i helgen. Besökte kompisar o åkte omkring i omgivningarna, bl.a. var jag på Björneborg, Attersta by, Gällersta socken( som det hette förr på farmors tid). Nu tillhör det ju Örebro kommun !
            Nu har jag tittat lite på indelta soldater, historik o.s.v. Och guiden för några veckor sen, f.d. översten o regementschefen( den siste) Lyth på  I 3 i Örebro pratade ju mycket om indelta soldater i samband med besöket på f.d. övningsfältet Sannahed i närheten av Kumla.
            Men undertecknad har ochså på 40-talet som grabb träffat en indelt husar, August Kleingardt som bodde i närheten av farmor. Och hans torp är fortfarande bevarat. Och det är det som synes på fotot, taget för nåra år sen. Grabbarna som står utanför, Sven-Arne o Rolf är mina gamla lekkamrater som tillsammans med mig ibland besökte August o hans fru Anna. Vi har resonerat om detta och vi kommer ihåg att vi alltid ? blev bjudna på någon slags riskakor o saft. Naturligtvis är stugan ommålad o lite renoverad men innuti kände man igen sig.
              Kleingardt tillhörde Gällersta socken och gården Klinggården vars ägare är släktingar på min farmors sida. Nuvarande ägaren i rakt nedstiget led heter Bernt och på Klinggården har jag varit både som grabb och nu och hälsat på  o pratat om gamla tider o allt möjligt med Bernt ! O Rolf har varit med de gångerna. Bernt är nu 83-84 år ungefär och still going strong. Det är en av hans döttrar som har soldattorpet som lite sommarstuga. Det var hon som visade oss runt i stugan.
               Idag ringde jag till Bernt o hörde mig för ang. Kleingardt ! Och då fick jag reda på att han var husar och kanske då korpral. Och mina antagnden att han varit på Sannahed o övat som indelt var riktiga . När August var född visste inte Bernt men om gubben var 85 ? i mitten på 40-talet så var han ju född 1860-1870 ca o då var han ca 30? o kanske lite mer 1900 o då användes fältet några år till !
                  Kleingardt o hans fru var inte storväxta precis och ...jag tänker så det knakar.. och hygienen var väl inte den bästa. Gubben lär ha torkat av kniven på byxorna sen han ätit säger Rolf. 50 meter öster om bodde barnen Hedvig o Kalle i ett litet större hus med ladugård. Dom måste ju ha varit i 50-års åldern väl och jag trodde dom var gifta. Om detta ochså tillhörde August vet jag ej men kanske man fick lite större gård av d.sk. roten om man var korpral t.ex. ? Jag glömde o fråga Bernt !
           Gubben Kleingardt var mycket noga med att man stavade hans efternamn rätt för han var av tysk( preussisk börd ?) Namnet försvenskades ju i folkmun till Klingart vilket alla sa ! Ung som gammal.
            Om man vill läsa om indelningsverket o perioden ang. detta system med indelta soldater som var föregångaren till värnpliktssystemet så är det bara att googla sig in ! Och jag är ganska tillfreds med att ha träffat en indelt soldat, husar när jag var grabb.

O så tar vi det andra..

På fredag eftermiddag ringde min kompis Sven-Arne i Örebro o pratade om att det skulle vara "byavandring" på söndag bl.a  på Björneborg där min farmor bodde och mitt livs smultronställe från 40-talet. Farmors släkt härstammar från trakten och dom rötterna går ända bakåt till 1600-talet, minst.
             Ibland får man göra helt om och ändra "målsättningen" så att säga så  på lördag förmiddag fick jag ta bussen till Örebro vid 11-tiden och där vid sjukhuset (usö) skulle kompisen Rof hämta mig för vidare befodran till hans o Ann-Maries hus där jag skulle övernatta. Som vanligt blev jag "fursterligt" bemött och "omhändertagen !

               Och det här är ett foto från deras välskötta trädgård ! Jag tyckte det var fint med de lila blommorna bl.a.

               Sen gick färden till att börja med mot mitt kära Attersta och Björneborg. Hur många gånger som jag och Rolf o Sven-Arne bl.a. har sprungit på denna terass på 40-talet vet jag ej men så ofta som jag var hos min farmor så måste det var hundra och åter hundra ! Här bor nu en av mina kusiners fru och hon visade oss runt inne i huset. Jag o mina gamla lekkamrater har ju varit inne där förr men de andra i gänget kanske inte alls. Och inga av dom torde ha varit här på 40-talet.

            Och så här ser huset ut på lite håll ! Fasaden är sig lik sen farmors tid men huset är ombyggt innuti bl.a. av Rolf som hade snickerifirma med sin far och bror. Och dom var närmaste grannar ! På terassen drack vi sen vårt medhavda kaffe. och 20-25 personer var vi nog. Terassen ja ! När jag var där fanns det många huggormar i närheten o i stenarna under. Jag vet att på sommaren t.ex skulle vi barn hellst ha stövlar på oss ! Och detta var en samlingsplats för släkten med barn-barnen. Nu är det helt annat. Barn-barnen bor på andra håll i Sverige o barnen o deras fruar är ju döda sen länge!

         Ja sen var vi på andra ställen o titta i bygden. Här sades ligga en fornborg enligt traditionen men åsikterna äro olika om detta. Något har det varit i allafall. Troligtvis med pallisader på de raserade stenmurarna ! Här läser kompisen Sven-Arne en historia om en  kvinna, som var en legend i trakterna och som var rik och vacker. För många, många, många århundraden sen. Vi körde alltså med bilar till de olika ställena. Och vi samlades från början i Almbro i närheten. Om nån undrar !

              Och sen när utfärden var över så bjöd Sven-Arne o Margareta barndomsvännerna på lunch. O då blev det ju undertecknad, Rolf o Ann-Marie. Sven-Arne jagar så vi fick rådjur bl.a. o rabarberpaj. Och med den goda maten som Ann-Marie bjöd på när jag låg över där så tänkte jag att visst är det härligt o ha kontakt med sina gamla kompisar från "anno dazumal " i nuet. O bortskämd blir man ! Och det hela avslutades med att Rolf o Ann-Marie körde hem mig till Askersund ! O kompisarna bor inte så långt från Björneborg nu för tiden. I Norra Bro !

Då tar vi det ena...

Jaa, i fredags gick jag och Torsten Mariedammsleden, 9 km. Och det är inte långt från Östgötagränsen. Mariedamm ligger några mil från Askersund och vi åkte över Zinkgruvan. Väldigt fin led att gå på med omväxlande natur och lätt framkomligt ! Och man går delvis längs sjön Trehörningen där det bl.a. finns bäver men vi såg varken hyddor eller bävrar !

              Här är vi i början och vi tittar mot Östgötagränsen, 5-10 km bort kanske ! Här i närheten drack vi en del av vårt kaffe och åt en del av våra mackor .

           Vi såg under turen mycket blommor, bl.a. de här. Mycket liljekonvaljer vars blomning ej börjat, vitsippor o båsippor på upphällningen. Och spillning av rådjur, älg o vildsvin såg vi bl.a. Och ställen där vildsvinen bökat Lämningar av gamla gårdar och minnen av s.k. torrgruvor. En gammal ek(omkrets 540 cm , Runsala ek såg vi ochså. Där fanns ochså en rastplats.

             Mot slutet av färden kom vi till en rastplats där det ochså fanns en liten stuga men den var stängd. Nu för tiden går ju inte o ha öppet då folk ofta fördärvar så antagligen är det byafolket( föreningen) som står för öppnandet O på bilden sitter kompisen Torsten o "inventerar" !

            O här sitter undertecknad och grabbarna är 73 o 76 år ca ! Och det gick bra det här ! Inga större krämpor o gott humör och njuta ! Gnälla kan andra göra. Och en av dagens höjdpunkter var Vivi-Anns( Torstens fru) bakade muffins. Och vi kom överens att det här får bli vår återkommande runda nån eller några ggr. i månaden när det är lämpligt väder ! Och nästa gång skall vi grilla när vi pausar och då går Vivi-Ann en kortare bit och "sätter i gång" grillen på nån av rastplatserna.
 Och som vanligt råder jag er att gå in på google o titta på platsen. I det här fallet då Mariedamm med led ! Och Torsten och jag har gått leder förr. Höjdpunkten var för några år sen när vi gick halva vasaloppsspåret med övernattningar i stugor !

Barnens egen ö var det !


                  Eller Borgmästarholmen som den hetat sen 1800-talet då Askersunds borgmästare och andra tog båten över och "och plockade upp korgar o rökte cigarr o drack punsch" . Det är inte svårt att se framför sig hur det gått till. Dansbana finns kvar än idag och ett kafé men det är ingen som verkar hyra byggnaden av kommunen i år p.g.a. höjning av hyran. Motverkar inte kommunen "lite sig själv där ?" En fin liten sandstrand på andra sidan finns det ochså och lekredskap mm för barn. Och bron är väl ungefär 15-20 år gammal. Härlig plats är det som inte kallas för barnens egen ö för ingenting !
                  Vad tänkte jag på idag när jag tog min runda ! En massa som vanligt ! Bl.a. om att i kväll är det 3 evenemang på TV. Xtra V-75, kval till Eurovision Song Contest o hockeymatch mellan Ryssland o Canada, kvartsfinal Vm. Sen tänkte jag som vanligt på "klan o kompisar" en skara på tja 20-30 personer med respektive, även rötterna "sysslar jag med". Här gäller det att inte få någon slags "prestationsångest" för man kan inte "tillfredsställa alla ". Min egen framtidstro och absoluta insikt i vad jag tänker göra med mitt liv om jag får råda o vara frisk de sista åren, som ju blir färre o färre, är mitt eget race. Det är spännande och självklart för mig och alla får "gärna följa resan och följa med den" ! På den är det jag som är kapten !
              Jaa, jag tänkte här om dagen att hittils går det som jag tänkt igenom sen jag kom till Askersund ! Och sjuk, feber o sänliggande, när var jag det sist förutom ett gallstensanfall för 2-3 år sen. Ingen har behövt gå och handla till mig på de här mer än 5 åren. Så ligger det till !
                  Idag skicka jag in anmälan även till Cederbergs Stiftelse i Örebro + anmälningsavgift. Kumla är ochså ett alternativ för att komma närmare Örebro, nån mil bara med bra bussförbindelser. Inte så dåliga som från Askersund. Men senast i början av 2014 skall jag mot Örebro och Kumla är en "räddningsplanka". Som sagt spännande att se om jag kan genomföra vad jag "programerat in mig på" och ingen hets !  Askersund vantrivs jag inte i !

Kära kvinnor, alla karlar är inte våldtäktsmän !


                 Jaa, så tänker jag ibland när jag på mina skogsstigar i staden möter en del motionerande ensamma kvinnor ! Det syns "långt innan" att dom blir lite stressade. Allright , jag smilar upp mig o säger hej eller kanske tjenare. Ofta får man ett "stressat, stelt hej" och kroppspråket säger "låt mig komma förbi så fort som möjligt".
        Och en annan som är en stor romantiker som "alltid varit förälskad i Gina Lollobrigida " och har en vacker mor i bakgrunden. Ja, det skulle aldrig falla mig in ! Ibland har jag inte glasögon på mig o blåögd är jag ju inte o för det mesta har jag mustasch o skägg på hakan men.... nä, vi karlar har dåligt rykte i fenimismens tidevarv, så enkelt är det !
               Titta vad blåbären har blommor en del t.o.m. kart. och jag har fortfarande blåbär i frysfacken sen förra året. Och  tar en näve varje dag i gröten eller filen ! Det blir inte svårt att fylla frysfacken i år heller ! Men jag ligger i varje eftermiddag när det är säsong med att plocka !

                 Det här fotot är taget på hembyggdsgården. Trivsamt och djuren och fåglarna är som sagt komna till glädje för barnen. Och på första skogsrundan mötte jag ett par som pratade om att några hade förstört en plats inne i skogen där man kunde sitta o fika. Det verkar vara ett gäng som drar omkring i stan o förstör. Det kanske är de "elaka pensionärerna" från kanal 5. Nä, det tror jag inte ! Jag säger bara dagens ungdom.....

           O vad fick jag inte syn på när jag gick min runda. Symbolen för ett folkhem, som aldrig blev av egentligen, en Pv 444. Den fanns, har jag för mig, med på en valaffisch på 50-talet.
            Vädret idag är hittills alla tiders, varmt o skönt. Men det varnas för åska. Den skall få med mig o göra om den kommer eller håller på när Tre Kronor spelar mot Tyskland i hockey-vm. Passa dig Tor !

Ja, hej på er !


                Den här mannen har jag hälsat på ! Ja, 1988 hälsade jag på honom på Madame Tussauds vaxkabinett i London. Det var nästan så han såg levande ut och ibland var det på vippen att man inte kunde skillja på "död o levande" på kabinettet. Jag hittade Benny Hill i mitt nu digra fotoalbum på blogg.se ! Och jag har cd-skivor från hans galna upptåg då det begav sig !
               Sammanfattning av dagen ! Kaffe , boule, kaffe o kakor, handling, kaffe o kakor hos "barnvakt", lagat middag som väntar i kylskåpet. Och nu tänker jag titta på Brottet o Straffet på tv-play från i söndags.
                         Dass war alles für heute !

Det gäller att skilja "päron från äpplen" !


            Visst kan man göra fel ibland på en redaktion och det kan bli rätt dråpligt. Under den här bilden i gårdagens Nerikes Allehanda fanns i nått som hette fågeltornskampen en bild av denna fågel och under bilden stod TOFSVIPA I SIKTE.  Nu är jag så mycket expert så att jag med bestämdhet hävdar att detta är en SKÄGGDOPPING !

            Det här fotot tog jag i går på en ruvande skäggdopping i vassen nedanför kyrkan. Första året jag var i Askersund fanns här nere 8-10 par som häckade men vassen har reducerats av kommunen tydligen utan att veta detta ? Nu fanns det bara det här paret ! Och båtarna som är i närheten var inte hindrade av vassen såvitt jag såg.

            Som vanligt "förbannar jag min inzoomning" på kameran. Men om man tittar noga på fotot alldeles mellan de smala björkarna i mitten på fotot så kan man ana en fågel som sitter på en mossprydd sten eller stubbe. Det är iallafall en hackspett. Inte den allra minsta så mycket såg jag ! Och den var så grann i sina färger för när jag såg den först så var den bara 3 meter ifrån mig och satt kvar tio sekunder o titta på mig !
                      För övrigt är jag nöjd med livet  vilket även torde vara tillfredställande för klanen av vilka en del har träffats i Simrishamn i helgen. Det gläder mig och jag hoppas ni det är frågan om har haft trevligt !
                     

Oj, vad intressant det var !


              Och mannen på bilden pensionerade översten av 1. graden och forne, en av de sista regementscheferna på I 3 Örebro livregementes grenadjärer, Einar Lyth var pensionärsklubbens ciceron när vi besökte Sannahed, den bevarade officersmässen som flyttats till Kumla och det sista resmålet Boo slott med släkten Hamilton !

            Denne man Einar Lyth är en berättare av storartat slag. Här är vi i närheten av den bevarade mässen på Sannahed och historiska berättelser o roliga historier om det militära avlöste varandra. Lyth är ochså en känd person i militärhistoriska  kretsar med flera böcker utgivna bl.a. om vägen till Poltava. Han har även gett ut en bok om snapsvisor mm. Han har även rest mycket i Ryssland och samarbetat med ryska militärer ang. Karl den tolftes härjningar o segrar o nederlag i just Ryssland. Tyvärr hade Einar fått ryggskott och "beordrats" av doktorn att använda kryckor emellanåt.  Tyvärr kom vi inte in i Sannaheds bevarade mäss p.g.a. "nyckelproblem".

            Här har vi anlänt till Kumla och beskådar den bevarade officersmässen från I 3 som flyttats hit från Örebro där politikerna inte ville bevara den ! Massor av porträtt från 1600-talet o framåt på kungar, befälhavare, regementschefer mm. På det här tavlan är Niels Bielke avmålad. Han ledde regementet som gjorde en tapper insats vid slaget vid Lund 1676 och kung Karl den X1 såg honom som sin räddare !

             En pickelhuva från kanske mitten av 1800-talet som burits av nån militär förståss.

              Dom här pistolerna måste väl vara från 1700-talet. Fanns inget årtal skrivet. Och Einar Lyth hade även ett porträtt av sig här, elegant målat, efter som han var den siste chefen för regementet som ju las ner under i början av 2000-talet. O regementet, livregementets grenadjärer senare I 3 har som sagt sitt ursprung till de ryttarfanor som sattes upp i Uppland, Södermanland, Västmanland, Närke o Värmland och bildades efter Arboga möte 1536 ! sen blev det 2 regementen som senare  Dessa sammanfördes till 2 regementen som blev ett 1634. Och regementet benämndes från 1636 vanligtvis Upplands ryttare o.s.v. med olika namn ända tills det blev I 3 kan man säga ! Och många slag deltogs det som sagt i under århundradens lopp. Prata om historiens vingslag !

                    Och sen var vi o tittade som hastigast på Boo slott som är fideikommiss och vars nuvarnde fideikommissarie heter Carl-Hugo Hamilton. Arvet har gått från Anna Flemming som gifte sig med friherren senare fältmarsalken Hugo Johan Hamilton 1721. Damen som står utanför en kyrka, som byggdes i början av 1700-talet eller lite efter i närheten av slottet, är dotter i till nuvarande fiedeikommisarie. Vid slaget i Poltava fängslades,satt fängslad länge, fälmarsalk Hamilton och han lovade gud o bad anhöriga att bygga en kyrka för att återfå friheten. Så kom den till ! 
                         Här inne i kyrkan var det bl.a. riddarsköldar från släkten Hamilton. Kyrkan var förr öppen för allmänheten men tjuvar hade bl.a. stulit en fin ljuskrona o andra dybara saker för några år sen varför guidning infördes för att kunna visa den.
                   När undertecknad gick den heliga kommunionen i katolska kyrkan i Örebro på 40-talet har jag alltid kommit ihåg namnet Hamilton av de 3 som vi var. Och jag frågade dottern vars namn jag glömt om det finns människor i släkten Hamilton som är katoliker, nån gren eller så . Jo då mitt minne är bra. Det finns det. Vidare prata den trevliga damen om för mig att släkten Hamilton har 2 grenar, den grevliga som då mest är i Skåne och den friherrliga som då bl.a. finns på Boo slott. Och släkten Hamilton kommer ju från England, på medeltiden ungefär
             Jaa, historiens vingslag var det !  Vilken fantastisk dag vi hade igår och vilken fantastisk guide i Einar Lyth ! Fantasin o informationen "spelar ännu"i huvet. Jag kan se mycket "framför" mig !
                        Fakta från Wikipedia ang.släkten Hamilton o Grenadjärerna. Information från nuet till undertecknad!

Geten Lakrits återkomst !


                  Jaa, nu har getterna kommit till hembygdsgården för säsongen. Den här gethonan, Lakrits har tydligen som killing varit här på gården för 3 år sen. Nu är hon här igen med sin killing som var vit. Getterna var idag "omgivna" av förskolebarn som ochså talade om att namnet var Lakrits för undertecknad. Getterna är populära bland barnen och de första åren, året, jag var här gick dom lösa, hoppade upp på klippblock o sprang omkring som bara den. Men det var svårt att få in dom så nu är dom inhängnade sen flera år !

             Nu börjar det på att bli grönt o fint som synes på mina rundor. Höjdnivåerna är som sagt stora i Askersunds stad.

                     Grönt var ordet ! Och det blev det för Barcelona i går ochså. Nu är dom i final, helt rättvist tycker jag. Barcelona har ju en del spelare som kommer från lagets ungdomsakademi. Real Madrid har mer eller mindre köpt ihop ett lag o Ronaldo är väl världens dyraste o mest välavlönade fotbollspelare. Det verkar inte hjälpa !
                  Och i kväll får vi se vad Tre Kronor går för mot  USA. Jag tror på seger men en del skador finns i laget. I morgon blir det bussfärd för intresserade SPF-medlemmar till det gamla välkända militära övningsfältet Sannahed som användes till 1912 . Därefter lämnades detta för nya kaserner i Örebro. Jag har ju varit o tittat på området innan som sagt. Intressant med olika gamla kanoner o byggnader. Och alldeles i närheten ligger speedwaylagets Indianernas från Kumla motorstadion !
                       Och i går blev det ingen boule p.g.a. vädret. Vad jag gjorde ? ja, vad gjorde jag ? Joo, veckohandla och........ såg på Brottet o Straffet på tv-play eller........ Jaa, njöt av dagen efter omständigheterna !

Ölburkar o oförstånd !?


           Jaa, här låg en tio ölburkar spridda bland stenarna i närheten av strandpromenaden och boulebanan ! Det har placerats ett bord med stolar här i närheten så öldrickandet har väl ägt rum där. Vad dessa troligtvis ungdomar inte heller tänker på är att det kan innebära svårt lidande för fåglar som sticker in huvudet i ringen man öpnnar burken med. Har hittats fåglar med såna ringar l runt halsen, har jag läst vid några tillfällen !. Sen i morse innan jag gick rundan så var jag och slängde plast o tidningar i respektive conteiner inte långt därifrån jag bor ! Där låg ochså ölburkar utspridda plus en stor plastkass med glas o burkar o annat som bara ställts där !

             I går var det då en gudstjänst för att hedra de som omkom i gruvolyckan i Västerby gruva på 1700-talet där namnen icke blev kända förrän förra året efter gediget arbete o sökande av min kompis Torsten t.v. på bilden. Mannen till höger är kyrkoherde Linderoth i Hammar som höll gudstjänsten ! Och att gudstjänsten hölls söndagen den 1 maj var ingen tillfällighet för den förste maj 1768, även det en söndag, höll dåvarnade prästen, Jöns Haggren, en begravningsgudstjänst över de omkomna som dött i olyckan ca 14 dar innan. Och inte förrän 1793 kunde det arma människorna kvarlevor begravas på Hammars kyrkogård. Men ingen vet var då vidskepligheten ännu var stor när det gällde människor som dött på ett olyckligt sätt !
              Jag fick faktiskt tillbaks pengarna på mitt eget v-75 tips i helgen ! Och Arsenal slog äntligen Manchester United. O Sverige fick stryk av Norge i vm-hockeyn. O Tyskland har både slagit Slovakien o Ryssland i sin grupp. Jag tycker det är kul när det blir fler lag som "sticker upp " ! Slovenien är jag ochså imponerad av ! Förlora inte med mer än 4-6 mot Ryssland !
       Idag var det så kallt när jag gick ut på min runda så det var på håret att jag gick upp efter ett par vantar ! Boulen in ställd i morgon p.g.a. blåsten o "kylan" ! På torsdag skall jag åka buss med en del av mina pensionärskompisar till det f.d. övningsfältet Sannahed mellan Hallsberg o Kumla. Ett tillhåll för indelta soldater o befäl från I 3 i Örebro på den tiden det begav sig. En överste Lyth skall vara vår guide. Och själv har jag cyklat förbi där några gånger på väg till Örebro. Och på 40-talet träffade jag och besökte en gammal man som var indelt soldat. Han bodde i närheten av farmor. Han och hans fru bodde i en liten stuga som tillhörde jordbruksfastigheten Klinggården som förr i tiden höll honom med stuga o arbete när han inte var inkallad. Historiens vingslag som jag fått uppleva. Men det förstod jag inte då... på 40-talet !

RSS 2.0