Inte ett rött öre..


... men det är jag ju van vid när det gäller V-75 nu för tiden. Stora system på flera tusen rader verkar vara bäst att vara med på. Men det lilla jag gjorsde på 50 kr var inte så dumt ! Men ideerna nådde inte riktigt ända fram. Men kul är det med trav och allmän entusiasm !  Dom pratar om att det skulle varit så regnigt i sommar. Det gäller inte Askersund ! Här har varit varmt o mer uppehåll än regn. Tort har det ochså varit till en del och åskan har inte varit närgången mer än några gånger. Ett slag var gräsmattorna gula utanför fönstret och i skogarna i stan var det torrt emellanåt ! O blånär har jag plockat mycket. Det gör man inte i regn !
Sådana här foton har jag tagit många i sommar. Det här tog jag idag åt sydost till från strandpromenaden. Eftersom jag kan bra tyska så pratar jag med de tyska turister som ibland parkerar med sina husbilar eller husvagnar nere vid strandpromenaden. Idag pratade jag med en tysk dam som satt o sola ! Sen pratade jag med en herre med 2 hundar som påstod han sett en huggorm ligga o sola på en sten nere innan hamnen. Undrar om det inte var en snok ?

I morgon fyller min käre far Nils år ! Hade han levat skulle han blivit, få se......107 år ! Ja, tiden går och jag överdriver väl inte när jag tänker på att han kommer mig närmare på många sätt  ju äldre jag blir ! Och jag uppskattar honom mer hela tiden och förstår hur känslig han var och att han ville mig väl !

Rundan o vädret var bra...

.. o vädret är bra ännu o det visar ochså radarbilden. O den skiter i ofta felaktiga prognoser som upprepas varje timme lokalt o för landet !
Idag ser jag fram emot DN-galan på tv o sen kommisarie Morse. Är nu med på större V-75 system för 100 kr och tippar sen för 50 kr själv. Och svågern kör på ! Jaa, dass var alles für heute !

Bilden av ett stamträd !


Och med hjälp av proband( bl. yrken o platser) kan man se släkten från dags dato flera generationer bakåt. Mitt ( och andras) stamträd är för närvarande ca 2,5 m långt och kommer naturligtvis att växa. "Planterandet" av stamträd och proband har min svåger Jan gjort och jag är honom mycket tacksam över detta !
Detta är ju naturligtvis ingen stamtavla som började vid angivna årtal. Men nedtecknande av namn började ju t.ex. i kyrkböcker mm vid den här tiden .
"Äldste" man på min farmors sida hette Lars Larsson bosatt i Attersta/Herminge, Gällersta och han var född 1649 och död 1747 !
"Äldste" man på min farfars sida var Olof Knutsson född i Frykerud och han var född 1658 och död 1727
"Äldste" man på min morfars sida var länsmannen Bengt Homström, Tölö född 1698 och död 1734
"Äldste" man på min mormors sida var Johan Geuken, ledare för sockerfabrik född i Amsterdam 1818 och död i Helsingfors 1882.
En annan dag kommer jag med de " äldsta" kända kvinnorna i stamträdet. Ortsnamnen kan de som är intresserade googla på.
Yrken  som kommer fram är jordbrukare/hemmansägare , handlande , indelt soldat , sjökaptener/ kofferdister, länsman, sockerbruksdisponent, doktor,byråsekreterare,skrivlärare, brännvinshandlare, grosshandlare, stolmakare, barnmorska, kyrkvärd, nämndeman, mjölnare, underlöjtnant, skomakare, m.fl. som man inte vet naturligtvis .
Och om inte dessa dokument förvaltas av kommande generation(er) så skall "hm, hm" ta er ! Fotografier från anno dazumal o nuet kommer att finnas på sådana där ubsminnen från mappar i datan ! Detta utföres i höst !

Jan på jakt !


Inte skall en ge sig. O det är inte försent o hitta stora ,fina blåbär ! Efter att ätit min relativt sena frukost så cykla jag ut på blåbärssafari. Den här gången var jag ochså på ett annat ställe 500 m norrut längs en mindre väg. Det är dom bären som syns på fotot. O här var det frågan om stora sådana ! Som vanligt ingen plockare i närheten !

Men på ett annat ställe så fyllde jag på med skogshallon o vilda biggaråer eller rest från forn trädgård. Och när jag plockade hallonen o biggaråerna pratade dom på P 4 Örebro om människors ångest som ökat sen de fruktansvärda händelserna i Norge. Och bland annat kom människors oro för miljförstöringen upp. Men ... Ja, dessutom pratades det om mellan debattörerna att vår tids största största domdagsprofeter är vetenskapsmännen/kvinnorna .  Det höll jag med om och åt några goa hallon !

Katt på jakt !


Som hemkommen blev det ju motion igen. Det här motivet har jag fotat många gånger men det var det värt en sån här fin dag. Och rundan gick bra i nuet. Carpe Diem var det trots en värld o händelser som är som dom är o alltid varit. Jag tänker inte gräva ner mig i "domedagspredikningar" i en värld som är 3,7 miljarder år. Alla har vi vår stund på jorden !

Den här katten gick sökande bland stenarna utan att nästan inte observera mig! Ibland stoppade han ner en tass i nått hål mellan stenarna. Katten var fullständigt folkuserad som sagt. Den gick ochså framåt längs stenpartierna. Så vi hade sällskap ett tag. Jaa, vad var katten ute efter fåglar, möss eller snokar. Bon ?

Bra helg med sol o regn o sol....


Det kan man verkligen säga om Hjo-trippen ! På natten till lördagen åskade det och en regnig period inleddes. På söndagen åkte jag och min svåger mot Skara i kraftigt regn. Tack vare vi var i god tid på Axevalla travbana kunde vi sitta inomhus och lagom till tävlingarna börja så upphörde regnet och vi sttte oss ungefär där målet var intill banan. Dock började det regna igen innan stochampionatet gick och sen fick man stå en hel del vilket man blev stel av. Men det gick bra och spelet ochså. Hade 500 kr med mig och fick tillbaks hälften ! För svågern gick det ännu bättre.

Sen har vädret varit bättre på måndag o idag tisdag då jag kom hem vid middagstid. I går var vi och plocka blåbär och lite kantareller och idag är det fint väder !

Och den här mannen heter Erland och är en fena på trädgårdsodling o annat. Dom jag har träffat är mina systrar och svågrar varav Erland är den ene ! Och god mat har jag fått o en lång rulle med stamträd som min andre svåger Jan gjort av rötterna. En rulle väl värd att bevara för eftervärlden ! Och som sagt var systrarna Elisabet o Marianne har bjudit på god mat och väl tagit hand om storebror såväl som svågrarna !

Tjaa, vad gör man en sån här dag ?

Städar o myser o gläder sig åt att man i förrgår la ner ett väldigt jobb på att plocka blåbär och sedan igår gick en mil, detta utan att vara det ringaste tagen i dag ! Hallå Jante ! Nä, att prata om hur det besvärligt det är i "bananrepubliken" Sverige ger nog större poäng och fler läsare !
I morse såg jag på radarbilder och förstod då att väderprognoserna om väldigt mycket regn inte skulle slå in. Nu har prognosen för söndag ochså ändrat sig ! Skall knappt bli något regn alls ! Jag litar bara på mina radarbilder i nuet !

På nya äventyr !


O på det äventyret har Torsten varit..

...tillsammans med Jan ! O det är 2 pigga gubbar skall ni tro som en gång i tiden( för snart 3-4 år sen) gick halva Vasaloppsspåret ! Idag har vi gått vårt " huvudspår" Mariedammsleden i ganska varmt väder. Sträcka ca 1 mil ! Under vägen har vi druckit kaffe, ätit mackor, druckit vatten o grillat korv !

Vi har även på vägen plockat, just det, Odon. Jag har aldrig sett så mycket nån gång och vi kunde plockat mycket mer men dom lär inte vara lika nyttiga som sin släkting blåbäret. Men betydligt lättare o plocka satt liksom på buskliknande växter på en 50- 75 cm:s höjd !

Och vi hitta även kantareller. Dom skall jag steka upp snart o ha på kvällsmacka. Torsten hade varit ute o plockat härom dagen.
Några djur såg vi inte utom får. Men många spår av vildsvins bökande !

På banan igen med energie !


Jaa, du milde tid ! Ännu större, flera på vissa ställen och regnet dan innan gjorde gott ! Men det dåligt med dom i år får man höra ! Böjer man sig ner o tittar lite snett så ser man bären under bladen ! Kvaliten på bären är stor ! Så gott som hela bunken full blev det idag.
I morgon om vädret tillåter blir det 1 mils gående på Mariedammsleden. Det är Torstens o min favoritled numera ! O på återvägen skall vi grilla korv med ved på en skön plats för ändamålet ! Ved utlagd !
O snart blir det Morden i Midsommer. Jag tycker den nye kommisarie Barnaby ochså är bra. En riktig "tänkande august" !

Det har regnat väldigt lite i Askersundsområdet men....

...idag har det kommit en del. Enligt väderprognosen Örebro län, enl. Örebro P4, som väl relaterar till SMHI, så skulle  det ihållande regnet i fm. avlösas av skurar med inslag av åska i em.Och dessa skulle kunna vara kraftiga Sen i kväll skulle uppklarningen ske. O dessa prognoser läses upp en gång i timmen, gamla som nya ! Felet som bl.a. radio Örebro P4 gör, tycker jag är att "bortse" ifrån att Örebro län är stort ! Och hade dom "kostat" på sig att titta på radarbilder på åska o nederbörd så skulle dom komma på "att dom motsäger" sig själva.
Själv sitter jag och tittar på en radarbild just nu som "förnyas" varje halvtimme. Där kan jag se om och när jag kan gå ut på en senare uppskjuten  runda !
Nu skall jag se på TV-play på program som jag missat i helgen p.g.a bl.a. fotbollen!

Inte precis den sortens "ökande turism" stan och kommunen behöver !

Först o främst gratulerar jag, även här, tvillingarna Moa o Viktor på 13-års dagen ! Puss o kram igen !
Idag läste jag i Nerikes allehandas sydnärke att inbrotten ökar mycket i Askersunds kommun. En brottsvåg med inbrott och stölder sköljer över kommunen. Det är inbrott i sommarstugor och  stölder av båtar o båtmotorer som ökar. Polisen har svårt att stoppa denna brottsvåg. Det kan jag förstå för kommunen är stor till ytan med många sjöar. Gärningsmännen är enskilda personer är polisen säkra på och kända av polisen men den tekniska bevisningen är inte tillräcklig trots att personerna  identifierats att vara på plats !
Jaa, det är ju så att vissa människor har ingen moral och bryr sig inte om att repektera andras egendom. Och att skylla på polisen o begära fler är tyvärr inget som hjälper. Då skulle vi få ha mer poliser i Sverige än det går att uppbringa ! Felet ligger i människans bristande respekt för andras egendom och utnyttjande av det öppna samhället i en demokrati !
Idag blev det motion i regn. Ingen blåbärsplockning. För blött . Men jag tror att blåbärsbuskarna behövde regn !

Vive La France o koulage av associationer !


Vi börjar med den här bilden !

Sen tar vi den här bilden !

Och så den här bilden !

Naturligtvis den här bilden !

Och sen inbjuder jag alla dessa personer att inta en bit fransk ost !

Och jag vill påstå att detta koulage innehåller 100 % verklighet med stänk av  fantasi ! Damen överst är min mormors farmor, nästa dam min mor, nästa bild består av en fransk basker buren av undertecknad, nästa dam är min favoritprinsessa Viktoria som ju fyller år idag, och sista bilden är ju på franska ostar !

Det var länge sen man spela !


Det här ät taget från blåbärsrundan. Motionerade gjorde jag i förmiddags. Tennis var det länge sen jag spela. Antagligen för många år sen med mina söner i Baskemölla utanför Simrishamn. Sen spela jag i korpen ochså för Felix i S-hamn. Och även pingis. Tiden går !

Och idag använde jag tiden för att plocka blåbär igen. Och bunken var full när jag gick hem vid 16:30-tiden. Och jag börjar på att bli trött på att svara "visst finns det ". Det är kanske räven som skrämmer bort folk. Jag kommer ihåg hur media kom med "domedagspredikningar " i våras om att nån smitta hittats på några rävar så att det därför  skulle vara farligt att plocka bär i skogen. Detta dementerades först från utlandet och sedan av livsmedelsmyndigheter i Sverige. Jaa, så fick ju kvällspressen sälja lite mer på "katastrofrubriker !

En är inte sämre än att man kan ändra sig !

Det blev ingen blåbärsplockning ! Boule blev det men tisdagarna har jag ju som städdagar o handlande ! Mitt gäng vann idag boulen men själv var jag inte mer än godkänd ! Och ett par satt och såg på när vi spela o såg att vi hade roligt !  Vi slår käft och skrattar !  O varmt o skönt var det men det åskar just nu över Vänern , nordöstra. Inte så väldigt långt härifrån Askersund.
I kväll blir det Morden i Midsummer med Toms kusin John Barnaby som övertagit hans tjänst efter pensionen. Dom är olika varann som kommisarier och jag tycker John spelas bra av den nye skådespelaren. Ingen försämring av serien tycker jag ! Ja, ingenting går upp mot engelska deckare, mycket p.g.a. den fina miljön där de spelas in !
I morgon blir det motion o därefter blåbärsplockning, om vädret o inget annat kommer i mellan !

Nu är jag trött men det är det värt !


Jaa, det är nämligen så att jag även idag motionerat en och en halv timme och sen efter nån timme plockat blåbär, 2 liter . Ställena får man gå och leta på men när hittar  så är dom fina ! O det får ta den tid det vill ! Nu är jag uppe i 5 liter !
Båtar är det gått om i Askersund. Det här är ovan bron som man kör intill stan på via riksväg 50. Och längst bort på bilden skymtar ytterligare en bro. Och på den kör man om man vill vidare till Örebro. Alltså är det ochså riksväg 50. Och det här är ingen å som syns. Det är det sista av Vättern ovan hamnen då !
Imorgon blir det boule på förmiddan o blåbärsplockning på eftermiddan !

Tro inte jag har gett upp !

Ahnungen, rötter är väldigt intressanta som jag tycker och alla vet ! ! Idag har jag sökt efter hur många det finns med namnen Schmidt, Bönner o Geuken i Tyskland.
Människor med namnet Geuken finns endast 133, i telefonkatalogen i Tyskland då förståss, endast 50
Människor med namnet Bönner finns 301 och i telefonkatalogen 133
Människor med namnet Schmidt finns 527. 410 och i telefonkatalogen 197.779 !

Det sistnämnda är ju inte så konstigt, namnet Schmidt, att det finns så många i Tyskland men de andra 2 släkterna är då inte många av !

Finns säkert mer människor med med namnet Geuken i Nederländerna. Bönner måste ju vara en väldigt liten släkt överhuvudtaget. Endast 3 hushåll finns i Köln där mormors farmor föddes då 1826 ! Hur uppstår en sån liten släkt ? Kom dom ochså nån annanstans ifrån liksom Geukens kom till Tyskland från Amsterdam ?
Gespannent, wie ess heist in Deutsch !

Jaa, vad väntar bakom kröken ?


Det vet jag ju som har gått här flera gånger rent geografiskt så att säga. Men har man haft ett bra liv hittills så vågar man tänka mer symboliskt o foga sig i sitt öde hur det nu blir. För mig är det till stor hjälp, som jag sagt innan, att omhulda anhöriga men även mina rötter o även då kompisar. Efter min läggning o personlighet är det fullständigt naturligt att inse att jag "närmar mig mina rötter". Det tycker jag inte bara är lite "hotfullt" utan även lite spännande. O glöm inte Carpe Diem som inte är det samma för mig som att "ta en dag i sänder". Det sistnämnda känns lite uppgivet på nått vis !
Nu är det snart damfotboll, match för Sverige mot Australien. O vilka publiksiffror det har varit där det går i Tyskland. I går åkte tyskorna ut i kvarten mot Japan som var en stor överraskning för mig. Hoppas arenorna blir bra besökta ändå !
Veckan som kommer blir motion o blåbärsplockning. Det blir "Carpe Diem" hela veckan. För ingen dag kommer att bli den andre sig lik om man trivs o har fantasi ! Så tycker jag !

Jaa, gubben har fullt upp !

I förmiddags var jag ute på min motionsrunda i det fina vädret, 23 grader i skuggan o sol. Att ange temperaturer i skuggan måste man ju göra annars kan det ju bli "orättvist". Rundan gick bra o svetten lackade !
Sen kom jag hem, åt frukost och ut i blåbärsskogen. Det är ju inga som plockar mer än mig och nån annan så det blev samma ställe igen. Tyvärr fick jag ge mig av i en hast för i radion hörde jag mantrat "Sverige faller sönder, Sverige faller sönder.... Oj tänkte jag nu får jag fly fältet. Det är lika bra att flytta till t.ex. Nordkorea ! Där har väl 95 % av befolkningen det "jämlikt o rättvist" d.v.s. precis lika fattigt !
Nä, jag cykla hem för att det börja på att regna rätt bra ! Men innan dess hade jag hört en partiledare i P 4 säga " Sverige faller sönder" för "femtielfte gången" Undrar om denne man ser sig om i världen ?
Hej, Bengt Olsson fresten o t.ex. fam i Viarp. Eftersom datan fallera så försvann alla mina e-mail adresser. Skicka dom gärna till mig, skrivna !

Brevduvor o blåbärsplockning !

Jaa, brevduva har jag varit i förmiddags i det vackra, varma o soliga vädret. Min uppgift är att för pensionärsföreningens räkning dela ut post i ett visst område. På det viset så spar vi på portoutgifterna. O det är inte bara jag som är brevduva i föreningen.

Ja ! I em har jag tittat på mina blåbärsställen efter att för "femtielfte gången" hört samma slogan " det blir nog inte många i år" då beroende på frost dålig blomning o annat ! Det är väl tur att man inte alltid lyssnar på "kollektivet" utan som sagt " kör sitt eget race".

I dag var det ju rekognocering av mina ställen och inte var det mindre bär än förra året ! 2 st till, en man som jag såg förra året och en kinesisk kvinna trotsade "expertisen" och plockade även dom på andra ställen.
Nu är det ju så att man får "ge järnet för att få nått " d.v.s. kröka rygg, stå obekvämt, svettas, få solen i ansiktet o lyfta på bladen, om man orkar ! Ibland undrar jag hur det står till med.... märkligt samhälle tycker jag ! Har människor blivit inbillade att bara jag "gapar o gnäller" så "kommer blåbären flygandes in i munnen" o gör dom inte det så är det "Fredrik Reinfeldts fel", typ...

Är det konstigt att man är förnöjsam !


Nä, det tycker inte jag ! Även fastän det var avskedets stund från Melissa, härlig vecka, så känner jag mig tillfreds över att få träffa mina barn o barnbarn i det skick som jag är ! Nä, det är inte mycket o klaga på som sagt varken över avstånd eller annat. Så här nära är dom var jag än bor ! O nu fick även Emil hälsa på mig om inte för så lång stund ! Oj vad jag känner mig stark i anden !

Vi får ta en bild av badpojken igen !


Idag var Melissa o bada vid det andra badet i Askersund, Hagabadet. Och jag hade glömt min kamera så Tåtte fick illustrera badandet ! Idag var det många som bada och Melissa träffa en trevlig tjej i sin ålder o dom badade o snackade i ett. Jag tror dom och många andra låg i länge, säkert över en timme. Tjejen hette Jonna och hennes mormor och jag hade roligt åt deras ihärdiga konversation !
Jaa, det blev mycket promenerande idag ochså till o från badet via hembyggdsgården. Själv bada jag inte idag !

Igår var det ochså en bra dag....


Då var vi på besök på detta vackra sott, Stiernsunds Slott 4 km syd Askersund. Slottet ligger på en udde ut i Vättern o inte så långt från Stora Hammarsbron med dess formidabla utsikt över Vätterns skärgård ! Detta slott och namn skall ej blandas ihop med Stjärnsunds bruk som ligger i södra Dalarna och som en gång i tiden var Christoffer Polhems hemvist !

Vi var på en guidning här inne på slottet och det gick alldeles utmärkt trots att man inte fick röra nånting ! Melissa tyckte det mest sevärda var en mycket fin säng med ett värmekrus i ! Det hela tog ungefär 45 min .

Här har vi rört oss till södra delen av gårdsplanen och tittar söder ut. Och som sagt åker man med båt förbi här så söderut så dröjer det inte så länge till man ser den stora bron med den fantastiska utsikten över Vätterns vatten o öar. Det har säkert dom som kommer på riksväg 50 från Motalahållet observerat!
Visst, detta får mig att tänka till. Jag är glad över att ha varit utomlands men frågan är om jag ochså inte uppskattar att jag "haft turen" att se många vackra platser i Sverige och även bott där "mer än en dag" !  Ja, tänk om man hade fått guida alla anhöriga på dom platser man bott o besökt mer än " en dag" ! Gäller ochså t.ex. Köln i Tyskland ! Där fanns bl.a. den stora domen, kyrkan. Stor som ett kvarter i det närmaste !

Besök på Borgmästarholmen !


Tåtte är ju den som var här förra året ! Så det blir ju lite återblickar även på det besöket. På denna ö var även Tåtte och jag ! Och linbanan här är väldigt populär hos barnen. Ja just det ! Även Mäns, Emil, Moa o Viktor har varit på den här ön 2007 tror jag det var på våren. Ja, även Måms o Emil var här senare o då var vi bl.a i Örebro.

O idag var det skapligt varmt i vattnet kring ön så vi hade badkläder med oss och andra barn bada ochså, förutom Melissa o Jan farfar. Om jag  mins rätt så badade Tåtte på Hagabadet längst bort på strandpromenaden. O det var så kallt att det bara var Tåtte som badade. Farfar "vågade" inte !
Och det kan jag säga att både Tåtte och Melissas besök har varit toppen och i morgon blir det båtfärd till Stjärnsunds slott där några barnbarn ? varit ! Med detta i facit inväntar jag med förnöjsamhet fler besök av goa barn ! Och Melissa och jag har gått väldigt mycket o foten har varit skaplig, lite haltande har det varit !

Om det är nån som undrar vad jag gjort med mina andra barnbarn så var Pelle i 5-års åldern med mig i Stockholm, Fia o Emil i Hjo, Måns i Frankenthal, Moa o Viktor på Gotland o Tåtte då i Askersund. O dom har varit förutom Pelle i 7-9-års åldern !

Känner du igen dig Tåtte ?


Idag är det lite mulet men igår blev det mycket bättre väder än det siades om ! O då var Melissa o farfar på Hembyggdsgården där du och jag var förra året !

Melissa klappade ochså geterna å fåren ! Smycket Melissa har på sig fick hon av en man smider som farfar känner, helt spontant. Smycket skall hålla trollen borta!

Och Tåtte, kaninerna hade flyttat in i dom nya burarna och Melissa matade dom med maskrosblad o gräs !
Och kram till alla "gulliga barn o barnbarn" från 49 år till nån vecka från El Farfara Papa o Melissa !

Vi har det bra !


Tycker parakiten Kalla o Melissa o El Farfara Papa. Nu blir det snart stan o sen kommer vi inte hem förrän i EM . O regnrockar tar vi med oss !  Snabbrapport från ovan. O kul o träffa Martin o alla barnen o hundarna. O kul o träffa systrarna o svågrarna o deras hundar innan igår. Alla en del av "storklanen" !

Här har vi bild på ena gänget !

O här på andra ! Vi hörs när vi hörs !

RSS 2.0